Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#21351) Devas


Devas
őstag

Hali! Ismerős ismerőse szeretne külső winyot. Bonyolult story. Mindössze annyi infót adott meg, hogy 1 terrás legyen, jó árérték arányú. Sem a meretszabvanyt sem a felhasznalast nem mondta.

WD blue-t nézegettem.
Kérhetek szépen pár ajánlást? Köszi!

Melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás? A tojás... mivel az reggelire volt... a tyúk meg ebédre.

(#21352) sting2


sting2
addikt

Sziasztok!

Tudom triviális de eddig még nem kellett ezzel foglalkoznom...

Szóval, vettem egy 1 TB külső merevlemezt a tévé lejátszójához (WD Elements Portable), kell ezzel valamit csinálnom, mielőtt filmeket teszek rá?

[ Szerkesztve ]

Sound & Vision : Marantz- Sony - Playstation

(#21353) King Unique válasza Devas (#21351) üzenetére


King Unique
titán

Mondjuk azért bizonyos dolgokat szokás letisztázni a vétel előtt, máskülönben nem egyszerű az igényeknek megfelelő ajánlást adni. Ha csak 1 TB-os külső merevlemez kell, akkor olyat manapság inkább 2,5"-os fizikális méretben célszerű venni. Jó ár-érték aránnyal például a nemrég említett sorozat 1 TB-os modellje opció lehet. De a linkelt blogbejegyzésben, valamint a topik összefoglalójában vannak egyebek is, ha esetleg másmilyen kellene.

A WD Blue egyébként csak a (belső) merevlemez, abból külső háttértár max. akkor lesz, ha egy 2,5"-os / 3,5"-os külső házba lesz beletéve.

[ Szerkesztve ]

(#21354) King Unique válasza sting2 (#21352) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ez egy gyárilag összeszerelt külső merevlemez, amibe értelemszerűen a particionálás és a formázás is beletartozik. Tehát a kicsomagolás után gyakorlatilag azonnal használatba vehető és nem szükséges további szerelés, formázás stb. Illetve utóbbi max. akkor, ha az adott OS nem kezeli az NTFS fájlrendszert, amire gyárilag formázva van. De manapság a modern tv-knél a FAT32 mellett általában már az NTFS fájlrendszer kezelése is OK szokott lenni. Igaz olykor előfordulhatnak kivételek, de ez ügyben már a tv gyártójának a topikjában kellene érdeklődni. Ebben a hozzászólásban többek között erről is volt szó korábban.

Egyébként első alkalommal van aki egy teljes formázást csinál a (külső) merevlemeznél és / vagy különféle teszteket (példa) futtat le az esetleges hibák felderítéséhez. Viszont egy új HDD normál esetben elvileg rendben van és nem feltétlen muszáj többórás tesztekkel nyúzni, pláne USB-n. De azért megnyugtatásképpen egy diagnosztikai programmal rá lehet nézni az állapotára, lefuttatni pl. egy rövid öntesztet stb.

[ Szerkesztve ]

(#21355) Devas válasza King Unique (#21353) üzenetére


Devas
őstag

Hálás köszönet! Akkor behúzzúk a Maxtort! :)

Melyik volt előbb, a tyúk vagy a tojás? A tojás... mivel az reggelire volt... a tyúk meg ebédre.

(#21356) sting2 válasza King Unique (#21354) üzenetére


sting2
addikt

:R

Sound & Vision : Marantz- Sony - Playstation

(#21357) spileraaa válasza King Unique (#21025) üzenetére


spileraaa
senior tag

másik fórumon írták ezek menyire igazak?

Bossadmin
"mert elég ha a vinyót kicsit megütögeted vagy ilyesmi és rögtön tele lesz szektor hibával"

erre kérdeztem én :
Bossadmin akkor ütögetés ellen csak jobbak ezek?
HDD extern ADATA HD710M, 1TB
HDD extern ADATA HD720 1TB
Silicon Power HDD Extern 2.5" Armor A80 1TB

vagy ezekről mi a véleményed?

és ez a válasz jött
Bossadmin
"Attól hogy ütés állóak még nem biztos, hogy rezgésállóak is, márpedig a legtöbb ütés azzal jár és ebben az esetben a lemezekben az író/olvasó fej ugyan úgy hozzá baszódik a tányérhoz és ugyan úgy kárt okoz és akármilyen tokba teszed ez akkor is fenn fog állni, még ha minimálisan akkor is, sajnos ez a merevlemez sajátossága, az ütés (persze nem kalapács) és rázkódás ellen az SSD a tökéletes megoldás, persze árban már nem biztos, hogy annyira jó, sőt ellenkezőleg.
Amúgy sajnos nincs tapasztalatom az említett lemezekkel, hülyeséget meg nem akarok mondani, én külső merevlemezeket úgy szoktam használni és eladni, hogy megrendelem a notebook HDD-t, meg hozzá Kínából egy tetszőleges tokot, összerakom és nincs gond, nem kell félnem, hogy mit veszek, mert tudom milyen merevlemez lesz milyen tokban és hogy az hogy remekel a későbbiekben, tehát tudom hogy mire számítsak milyen időn belül."

[ Szerkesztve ]

Erdély (Románia) Huawei Mate 20 Pro /Huawei Mate 10 Pro/ Xiaomi Redmi 3s Prime / Lenovo A660

(#21360) King Unique válasza spileraaa (#21357) üzenetére


King Unique
titán

Nyilván nem egy jelentéktelen apró koccanás, hanem egy komolyabb "ütögetés" az, ami gondot okozhat. Illetve pl. egy leejtés, ahol az esés mértéke, a felület keménysége, a külső merevlemez bekapcsolt / kikapcsolt állapota stb. is számít. Erről konkrét példákkal szemléltetve egy korábbi hozzászólásban már volt szó. Ahol többek között az is le van írva, hogy egy 2,5"-os ütésálló külső merevlemez kibírhat egy véletlenszerű leejtést. Igaz, nem feltétlen korlátlan alkalommal és nem akármilyen magasságból, amit az alábbi teszt is szemléltet. De egyrészt egy nem ütésálló modell jó eséllyel akár már 1 ilyen leejtéstől komolyabb károsodást szenvedett volna. Másrészt azt írják is a tesztben, hogy a szektorhibák csak jóval a 6-7. leejtés után jelentkeztek. Amúgy van még számos hasonló ütésálló modell, amelyek produkálhatnak akár az előbbitől eltérő eredményeket is.

Tehát ez a bizonyos keretek között értendő ütésállóság nem szimpla gyártói bulshit, hanem a gyakorlatban is működő dolog. Az pedig pl. a Transcend weboldalán lévő videóban is szemléltetve van, hogy gyárilag tesztelik a termékeiket rázkódás, leejtés stb. szituációkban. Ezzel pedig az a kérdés is meg lett válaszolva, hogy a komolyabb típusoknál nyilván rázkódásvédelem is van. A felsorolt másik 3 terméknél pedig szintén ott vannak a gyártó oldalán az információk, illetve lehet róluk komoly videókat találni. Elég csak rákeresni pl. az A80-ra, aminek a külső hatásokkal szembeni ellenállását EZ és EZ a videó is jól szemlélteti. Vagy egy másikban extrém módon éppen egy háztetőről dobták le.

Egyébként melyik az a másik fórum, mert már a korábbi kérdésnél is vélhetően onnan volt idézve?

[ Szerkesztve ]

(#21361) Winnie The P


Winnie The P
őstag

Hali! Van egy 1TB-os WD My Passport hdd-m, rajta fényképekkel és videókkal. Kérdésem lenne, ha egy tv-re csatlakoztatom akkor a tv-n tudom nézni a hdd-n lévő anyagot?

Gigabyte B450M S2H|Ryzen 5 5500|Arctic Freezer12|G. Skill 2*8 Gb 3000Mhz|MSI RX 570 8Gb|Kingston A400 240Gb SSD|SP Nvme 512 Gb|Seagate 2TB|FSP Hexa+ 500W|Zalman Z3|Philips 243V7|W11|

(#21362) spileraaa válasza King Unique (#21360) üzenetére


spileraaa
senior tag

Valaki ajánlotta ezt Adata HD650 de azt mondta neki piros van és 4 éve gond nélkül megy

vagyis a fekete és a piros nem csak az árában különbözik hanem a minőségben is?
fekete
[link]
piros
[link]

Erdély (Románia) Huawei Mate 20 Pro /Huawei Mate 10 Pro/ Xiaomi Redmi 3s Prime / Lenovo A660

(#21363) King Unique válasza Winnie The P (#21361) üzenetére


King Unique
titán

Elvileg igen, de ez már a tv lejátszási képességeitől is függ. Például az ebben a hozzászólásban felvetett problémára a készülék gyártójának a topikjában adott válasz jól szemlélteti ezzel kapcsolatban a lényeget. Ahogyan a külső HDD megfelelő kezelése, beleértve a kompatibilitást, USB-n a stabil tápellátást stb., megint nagyban függ a tv-től. Erről korábban szintén volt szó és pl. ebben a hozzászólásban összegezve lettek az információk.

(#21362) spileraaa:
A 2 modell ugyanabból a HD650-es sorozatból való, ahol fel van tüntetve a gyártó oldalán, hogy többféle színben is elérhetők az egyes modellek. Tehát ezek elvileg csak a színükben különböznek, ellenben minden másban megegyeznek.

[ Szerkesztve ]

(#21364) Winnie The P válasza King Unique (#21363) üzenetére


Winnie The P
őstag

Köszi a választ

Gigabyte B450M S2H|Ryzen 5 5500|Arctic Freezer12|G. Skill 2*8 Gb 3000Mhz|MSI RX 570 8Gb|Kingston A400 240Gb SSD|SP Nvme 512 Gb|Seagate 2TB|FSP Hexa+ 500W|Zalman Z3|Philips 243V7|W11|

(#21365) harkhon


harkhon
tag

Sziasztok,

Segítséget szeretnék kérni:
Milyen külső HDD-t ajánlotok elsősorban adattárolásra [ torrentek futtatása/filmnézés TV-re kötve ]
én addig jutottam, hogy legalább szerintem 2 TB-os legyen, illetve 3,5"-os. [ persze más paraméter is szóba jöhet, de talán a célnak ilyesmi felelne meg leginkább, de lehet rosszul gondolom ]
Olyan 27-35 ezer Ft-ot szánnék rá. Van-e olyan márka, amit mondjuk kerülendő / ajánlott?

Illetve a Firstshop-ról mi a véleményetek?

Előre is köszönöm,

[ Szerkesztve ]

Egészség legyen és térerő!

(#21366) King Unique válasza harkhon (#21365) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Arról éppen nemrég volt szó egy másik válaszban, hogy a külső merevlemezek tv-n történő használatánál milyen dolgokra javasolt odafigyelni. Vagyis, ha megfelelő USB-port van a készüléken, akkor egy 2,5"-os modell is opció lehet. Ennek híján a stabil tápellátás szempontjából viszont a 3,5"-os típusok nyilván előnyösebbek. A 2 TB-os, vagy akár annál nagyobb tárolókapacitás manapság egyébként már az előbbieknél is elérhető, ami pl. az alábbi blogbejegyzésben is részletezve van. Viszont itt a tv megint szűk keresztmetszet lehet, mert nem minden készülék kezel 1 / 2 TB-nál nagyobb USB-s háttértárakat, illetve a GPT partícióstílust (példák).

Ha mindenképpen 3,5"-os külső merevlemez kell, akkor a topik összefoglalójában ezek is részletezve vannak kategóriákra bontva, illetve konkrét példákkal. Gyárilag összeszerelt kivitelben pl. a WD My Book és Elements Desktop sorozata népszerű a vásárlók körében, de akár az ADATA HM900 is opció lehet. Külső házas megoldás formájában pedig pl. egy ilyen összeállítás. A külső házas témának egyébként van külön topikja, illetve a (belső) merevlemezeknek szintén.

[ Szerkesztve ]

(#21367) AndrewBlase


AndrewBlase
senior tag

Üdv!
Tervezem egy külső vinyó beszerzését, inkább 2TB, mint 1TB. Asztali pc-n és esetlegesen tv-re kötve lenne használva, elsősorban filmek tárolása (és erről való nézése) a cél. A pc-n van usb3 port (igaz, pci-riser-rel csatlakozik az előlapról, utólag lett beépítve, alaplap alapból nem támogatja az usb3-at,) tv-n van dedikált hdd usb port (de hogy hány A-t ereszt át, azt nem tudom).
Ha jól értelmezem, akkor számomra nem fontos a nagy(obb) cache, illetve elég az alacsonyabb rpm is.

Viszont azt nem tudom, hogy méretileg melyik az ajánlottabb, 2,5" vs 3,5"? Halk működés nem hátrány! :D Illetve jobb (megbízhatóbb) az, aminek van saját tápja?

Ennek fényében mi lenne a javaslat? Köszönöm! :R

Miért mindig én???

(#21368) Jarod1 válasza AndrewBlase (#21367) üzenetére


Jarod1
addikt

a 3.5 ös külön táp kell, mert az 12V ot igényel, az USB ről nem fog menni,
2.5 ösnél maradj, a TV USB portja USB2 ha csak nem kék, USB3 winyóhoz kevés lesz külön USB-s táp kell,

(#21369) lucky750


lucky750
tag

Sziasztok!

TV-ről szeretnék filmeket nézni, egy LG Oled B7V-ről. Ehhez gondoltam egy külső HDD-t., hogy legyen miről filmeket nézni és fontos lenne, hogy a 4K HDR tartalmakat gond nélkül le tudja játszani. Azt olvastam, hogy a HDR tartalom csak 2.0-ás HDMI kábelen keresztül működik. A HDD csak USB-vel rendelkezik. És még olvastam olyant is, hogy külső merevlemezről csak 2.0-ás hangot adott a Tv 5.1 helyett. Mi lenne a megoldás szerintetek? Jó lenne egy külső HDD arra amire én használnám?

Választ előre köszönöm.

(#21370) King Unique válasza lucky750 (#21369) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Az nemrég már említve volt ebben a hozzászólásban, hogy a lejátszás a tv ezen képességétől is függ, sőt leginkább attól. A 4K UHD filmek lejátszásáról pedig egy korábbi kérdésre adott válaszokban volt szó. A milyen külső merevlemezt vegyek tv-hez kérdés pedig korábban pl. ebben, legutóbb pedig ebben a hozzászólásban volt téma. Egyébként, ha 2,5"-os típus kell, akkor pl. ezeket szokták ajánlani az LG tv-k topikjában. Ehhez kapcsolódóan az M3 Portable sorozat amúgy már Maxtor márkanéven fut. A WD-k esetében a korábbi My Passport Ultra és My Passport Ultra Metal Edition sorozatok már kifutóban vannak / kifutottak. A legújabbak a My Passport és a My Passport Ultra, amelyek lényegében elvileg akár a korábbiak új változatainak is tekinthetők.

(#21367) AndrewBlase:
Ha fontos a halk működés, akkor egy 2,5"-os külső merevlemez rendszerint előnyösebb ebből a szempontból. A 2,5"-os vs. 3,5"-os kérdésről és egyéb, a tv-s használatot érintő dolgokról pedig pont nemrég volt szó az előbb linkelt hozzászólásban.

[ Szerkesztve ]

(#21372) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Hello!

A Maxtor M3 Portable 1TB ajánlott típus? 2 gyártói garancia van rá, ez akkor a Seagate-hez szól? Gondolom akkor Seagate winyó is van benne. vagy jobban járok ha rádobok még pár K-t és maradok a WD MyPass-nál?

(#21373) King Unique válasza SunMount3r (#21372) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Nemrég volt szó a 2 TB-os modellről, ami mondhatni ajánlott típus. De egyébként maga a sorozat is, vagyis nyilván az 1 TB-os változat szintén. Az 1-2 TB-os példányokban lévő Mobile HDD sorozat modelljei pedig megint nem rosszak, a merevlemezes topik összefoglalójában is szerepelnek ajánlottként. Ráadásul a Maxtor esetében a WD-vel és a korábban Samsung márkanév alatt futó változattal ellentétben már nem olyan integrált USB-s megoldás használatos, ami abban a bizonyos blogbejegyzésben is részletezve van.

A Seagate felvásárolta korábban a Samsung merevlemez-üzletágát, de egyébként a LaCie-t is. Ahogyan még ezek előtt a Maxtor céget szintén, majd pár éve az utóbbi márkanévvel újra piacra dobtak külső merevlemezeket. Tehát az utóbbinál a garancia úgymond a Seagate-hez szól. De persze a vásárlás helyén az adott boltnál szokás intézni. Amúgy 3 év gyártói garancia van az M3 Portable sorozat esetében, ami az előbb linkelt adatlapokon is látszik. Ezzel kapcsolatban pedig pl. ebben és ebben a hozzászólásban vannak plusz információk.

[ Szerkesztve ]

(#21374) Outblast


Outblast
tag

Sziasztok,

Kinéztem ezt a winchestert
és ezt a dokkolót hozzá.

Szerintetek jó párosítás?
Torrent és adat tárolás a cél esetleg egy LG UH635v TVn filmezés (de ez annyira nem fontos mert a TV össze van kötve a géppel) stb.
Vagy esetleg jobban járnék egy külső rack-kel és abba tegyem a winyót?
A gépemen jelenleg csak USB 3.0 van.

(#21375) Poplacsek


Poplacsek
senior tag

XBOX One X-hez keresem a legjobb és leggyorsabb USB3-as megoldást 4-6TB-os 2,5"-os külső meghajtóra, játékok tárolására és futtatására.
Lehet külön HDD és ház is ha jobb (sebesség, hűtés, design) kombót lehet összerakni, mint a gyári külső HDD-k (pl. WD My Passport 4TB, Seagate Backup Plus Portable 5TB). Ahogy nézem gyári összeállításban 64MB a legnagyobb pufferű HDD, míg külön HDD-ban simán van 128MB-os is, ahogy az XBOX saját Seagate ST1000LM035 típusú 1TB-os HDD-je is 128MB-os.
Előre is köszönöm a segítséget! :R

(#21376) King Unique válasza Outblast (#21374) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A dokkolókkal és a 3,5"-os külső házakkal inkább az egyik társtopik foglalkozik, ahol legutóbb említve volt néhány infó ezekhez kapcsolódóan. A tv-n történő használat pedig legutóbb pl. ebben a hozzászólásban is részletezve volt, ha esetleg a közvetlen csatlakoztatás is felmerülne.

A kinézett dokkolóval nincsen konkrét tapasztalat, de akár az is opció lehet, ha az előbb linkelt infók alapján biztosan ilyen megoldás kell. Ha nem, akkor külső ház ügyben már az azzal foglalkozó topikban kellene érdeklődni. A merevlemezt illetően a P300-as sorozat ajánlott a merevlemezes téma topikjában is. Akár külső adattárként is opció lehet, de ilyen célra általában 5400 RPM-es típusokat szokás használni, passzív hűtés esetében meg pláne.

[ Szerkesztve ]

(#21377) King Unique válasza Poplacsek (#21375) üzenetére


King Unique
titán

Ha Xbox One játékkonzolhoz kell 2,5"-os külső merevlemez, akkor arról legutóbb ebben a hozzászólásban volt szó. Ha az átlagosnál nagyobb tárolókapacitású modell kell, akkor az az alábbi blogbejegyzésben van bővebben részletezve. Egyébként 2,5"-os kivitelben jelenleg 5 TB a max. tárolókapacitás, tehát 6 TB-os típusok nincsenek. A gyárilag összeszerelt modelleknél ez a max. 64 MB-os puffer infója nem tudom honnan van, de téves. Például a Seagate esetében a bennük lévő merevlemezeknél, vagyis a Laptop HDD és a BarraCuda sorozatnál is eleve 128 MB van minden modellnél. A cache méretéről és az adatátviteli sebességről egyébként szintén volt már szó a topikban, legutóbb pl. ebben a hozzászólásban.

[ Szerkesztve ]

(#21378) Poplacsek válasza King Unique (#21377) üzenetére


Poplacsek
senior tag

Te aztán alapos vagy! :K Köszönöm, olvasgatom! :R

(#21379) Dyingsoul


Dyingsoul
veterán

Sziasztok!

Lenne egy fura kérdésem:
Nem nagyon férek a videóimtól a HDD-n, ezért arra gondoltam, hogy beszerzek egy külsőt amire a régi projektjeimet tenném. Nagyon sok videóm van ami foglalja a helyet és bár Youtube-on fent van egy részük, azért nem törölném őket mert hát egy youtube accountot is bármikor megszüntethetnek.
Két kérdésemre keresem a választ:
Mennyire optimális erre a célra egy külső HDD, ha évente csak mondjuk 2-6 alkalommal venném elő azzal a céllal, hogy rámásoljak párszáz GB-t? Nincs ezeknek bajuk a sokáig tartó állással? Jó persze nekem is van vinyóm ami 5-6 évig nem ment és simán lehet róla bootolni is akár de azok a vinyók még a hőskorból vannak.
Mondanom sem kell, hogy pár képet vagy egyéb fájlt is elmentenék egy ilyen biztonsági HDD-re, de nem lenne gyakran használatban.
A másik kérdésem, hogy ilyen felhasználás mellett mi lenne jó választás? Bármilyen 2TB-os külső HDD megteszi? (Egyedül abban vagyok biztos, hogy 2TB elég lenne egyelőre.)

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul

(#21380) havri1


havri1
félisten

Üdv!

Olyan megoldást kellene találnom, amivel 2.5 vagy 3.5" HDD-ket tudok laptophoz, 3.0USB-n csatlakoztatni. Most külön rackek vannak, teszik a dolgukat, de jó lenne később ezt valami egybe cuccal megoldani, hűtésre is gondolva. Fix üzem, tehát nincs mozgatva.
Raid0-ba se lenne rossz őket összefűzni. Ilyesmit találtam, csak kérdés, ezt hogy látja a gép? Hiába az 1 kábel, külön látja a 2 HDD-t?

ORICO USB 3.0 Dual-Bay 2.5" 3.5" Drive Clone Dock SATA HDD SSD Docking Station

Wavlink Dual-Bay 2.5" 3.5" USB 3.0 HDD Clone Docking Station SATA 6TB Storage

[ Szerkesztve ]

havri

(#21381) King Unique válasza Dyingsoul (#21379) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Nyilván megfelel adattárolási célra egy külső HDD, sőt elsődlegesen eleve erre van kitalálva. A kapcsolódó kérdésnél a túl ritka használat, illetve a hosszas állás bizonyos esetekben elvileg akár még gondot is okozhat. De ez ugyanúgy előfordulhat belső / külső HDD esetében egyaránt, amire egy korábbi hozzászólás végén említve vannak konkrét példák.

A milyen külső merevlemezt vegyek kérdés előtt célszerű letisztázni pl. ezeket a dolgokat. Ha az átlagosnál valamivel tartósabb megoldás kell, akkor arra is van lehetőség, ami korábban pl. a 2,5"-os típusoknál szintén részletezve volt.

[ Szerkesztve ]

(#21382) King Unique válasza havri1 (#21380) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A dokkolós és a SATA-USB adapteres témával inkább a külső házas társtopikok foglalkoznak. Az egyikben korábban már érdeklődtél is hasonló ügyben. Ha 2,5"-os és 3,5"-os HDD 1 eszközzel történő kezelése a cél, illetve akár egyszerre, akkor nyilván az előbb említett megoldások a praktikusak ilyen célra.

IDE/SATA - USB adapterből pl. egy ilyen, vagy ehhez hasonló lehet opció. Ha dokkoló kell, akkor a másik topiknak ebben a hozzászólásában össze voltak nemrég foglalva az infók ez ügyben. Kétlemezes kivitelben pl. EZ a modell elvileg jóféle. Ennél amúgy JBOD megoldás van, vagyis külön-külön kezeli a háttártárakat. Az általad linkelt 2 modell ebből a szempontból szintén hasonló lehet, illetve nem említenek egyiknél sem RAID módot.

[ Szerkesztve ]

(#21383) havri1 válasza King Unique (#21382) üzenetére


havri1
félisten

Köszönöm! Tudtam, hogy egyszer már kérdeztem, csak nem találtam. Amúgy azóta is működik az az orico, csak most 2 db hdd-t kellene csatolni a notihoz.

havri

(#21384) Dyingsoul válasza King Unique (#21381) üzenetére


Dyingsoul
veterán

Köszönöm a választ és a sok linket!
1: A méret mindegy.
2: Olyan megoldás kellene ami a lehető legkevesebb macerával és kábelezéssel jár. A gépbe racket biztos, hogy nem akarok építeni. Olyat szeretnék amit csak kiveszek a fiókból, USB-vel rádugom és mehet a biztonsági mentés. Bőven elég fejtörést fog jelenteni az, hogy szelektáljam a menteni kívánt adatokat ezért nem szeretném tovább bonyolítani a dolgot. Szóval inkább kompakt.
3: Semmi extra igényem nincs.
4: Videók, képek biztonsági mentése.
5: 30k körül terveztem rá költeni, de jó volna kivárni valami akciót. Pár helyen láttam most akciókat de jelenleg másra kell a pénz. Hajlandó lennék pár hónapot is várni akár, mivel media-backupról van szó. A legfontosabb adataimat jelenleg is több helyen tárolom. 2TB-osat szeretnék, de ezt fentebb úgy is olvastad.
6: Szerintem az esetemben mindegy mennyi a gari, persze ha több van az csak jobb.

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul

(#21385) Dyingsoul


Dyingsoul
veterán

A WD My Passport milyen? Úgy látom ez valami új széria, a dizájnja elég jó, de kb csak ez fogott meg benne. :D

- Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok, mivel másoknak is hasznos lehet. Erre való a szakmai fórum! -- YT: youtube.com/dyingsoulgaming -- FB: facebook.com/DyingsoulGaming/ Stream: http://twitch.tv/dyingsoul

(#21386) King Unique válasza Dyingsoul (#21384) üzenetére


King Unique
titán

Azért a fizikális méretet jó volna eldönteni, mert nem teljesen mindegy az sem. De, ha csak 2 TB-os tárolókapacitás kell, akkor annál bőven opciók a 2,5"-os típusok is. Amit a másik hozzászólásban említettél, az szintén ilyen. A My Passport sorozat amúgy népszerű a vásárlók körében, illetve ebben a topikban szintén és többeknél bevált már. Ha 30 ezer körül van a limit és fontos a minél kedvezőbb ár, akkor viszont az ebben a hozzászólásban részletezett típus ilyen szempontból jobb választás lehet. Egyébként hivatalosan mindkettőnél 3 éves gyártói garancia van, amivel kapcsolatban egy másik topikban (is) említve volt néhány plusz információ.

A külső mobil rack egyébként belső mobil rack! Ebben a topikban értelemszerűen az előbbi megoldás értendő, illetve részletesebben a 2 társtopik foglalkozik ezekkel. Vagyis pl. a 2,5"-os típusokkal a Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja.

[ Szerkesztve ]

(#21387) Cranium


Cranium
tag

Hali!
Lehet hulye kerdes, de arrol szeretnek erdeklodni, hogy hogy lehet egy kulso vinyot TVre es PCre egyszerre rakotni? Tvt nem tudom a gepre kotni.

(#21388) alex devil


alex devil
senior tag

Szevasztok!

2,5" 1TB
Egybeépített
Nincs szükség exta szoftverre
Egy Asus médialejátszóra lenne rádugva és filmeket néznének róla
Keret kb. 20.000.- HUF
Garancia nyilván minél több, annál jobb.

Az Adata HV 620 jó választás lenne?

S23

(#21389) King Unique válasza Cranium (#21387) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

A külső HDD-t USB-n csatlakoztatva egyszerre csak 1 db gazda hardveren lehet használni. Ez korábban az egyik társtopikban bővebben is ki volt fejtve, valamint a közös használat megvalósításához egyéb opcióként a hálózaton történő megosztásra és elérésre is említve voltak konkrét példák.

[ Szerkesztve ]

(#21390) King Unique válasza alex devil (#21388) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Elvileg akár a HV620 is opció lehet, ha egy olcsóbb típus kell és 20 ezer a keret. Ha más gyártók termékei is érdekelnek, akkor az összefoglalóban és az alábbi blogbejegyzésben vannak még egyéb kedvező árú 1 TB-os modellek is említve. Viszont, mivel esetedben egy médialejátszóhoz csatlakoztatva lenne használva a 2,5"-os külső merevlemez, ezért arra kb. ugyanaz vonatkozik, mint ami a tv-s használatnál volt részletezve pl. ebben a hozzászólásban.

[ Szerkesztve ]

(#21391) Nyugis


Nyugis
senior tag

sziasztok!

a következő kérdéseben kérem a segítséget:
KÜLSö USB-s winyot keresek.

ami Fontos: 2 tb kapacitás, és egyaránt formázható legyen win-re és Mac-re is. ez azért hangsúlyos mert a WD-amit vettem nem volt rá alkalmas. belepusztult RIP wd. :B
tehát lehetőleg NEM wd-t keresek.
illetve sokat szállítom igaz táskába, tehát előnyt jelent, ha nem valami végtelenül gyenge "szinte semmi" műanyag borítása van.
és persze USB.

a támogató pozitív válaszokat előre is köszönöm!! :C

(#21392) King Unique válasza Nyugis (#21391) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A milyen külső merevlemezt vegyek kérdés előtt célszerű letisztázni pl. ezeket a dolgokat. Ha Machez is használva lesz, akkor vannak direkt ahhoz tervezett típusok is, amelyekről a topik összefoglalójában vannak infók. Valamint korábban pl. ebben a hozzászólásban is volt szó ilyenekről. Ha csak 2 TB-os kell, akkor olyat 2,5"-os fizikális méretben célszerű venni manapság. Ha sokat lesz hordozva és utaztatva, akkor meg pláne. Illetve ez esetben célszerű venni hozzá egy hordozótokot és abban szállítani. Valamint, ha fennáll a leejtés stb. veszélye, akkor akár ütésálló külső merevlemezt (példák) is lehetne venni.

A Machez tervezett modelleknél egyébként a fájlrendszer rendszerint gyárilag HFS+ szokott lenni, de azt akár Windowsnál is lehet olvasni és írni külső programokkal. Ahogyan fordított esetben az NTFS kezelése is megoldható macOS alatt, valamint akár a mindkettő által teljes körűen támogatott exFAT fájlrendszer is opció lehet a közös használatnál. Továbbá normál esetben egy újraformázás / újraparticionálás is nyilván megoldható mindkét rendszeren, függetlenül a rajta lévő fájlrendszertől és a külső merevlemez típusától. Tehát az az állítás, hogy egy WD-nél állítólag ezt nem lehetett megoldani, az valahogy nem igazán stimmel. Illetve, ha egy formázástól tönkrement a külső meghajtó, akkor az eleve abnormális és ott nagy valószínűséggel más probléma volt.

[ Szerkesztve ]

(#21393) harkhon


harkhon
tag

Sziasztok,

Vásároltam egy ADATA HM900 HDD-t, de TV LG 32CS460 valamiért nem ismeri fel, kiírja, hogy usb csatlakoztatva, de valami hiba történt... :/

Elképzelhető, hogy a TV USB portjával van a gond? :o Illetve létezhet megoldás?

Köszönöm!

Egészség legyen és térerő!

(#21394) King Unique válasza harkhon (#21393) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

A korábbi válaszban már említve voltak a tv-s használatra vonatkozó dolgok is, illetve főleg ebben a hozzászólásban részletezve, ami ugyancsak linkelve volt. Tehát, ha pl. PC-s környezetben Windowszal megfelelően működik a HM900, ellenben a tv-vel nem, akkor az már az utóbbi hibája és nem a külső merevlemezé. Aztán, hogy most pl. a tv-n lévő USB-portnál van esetleg valami csatlakozási probléma, vagy az USB-kábelnél nem OK valami, netán szimplán csak a külső HDD USB-vezérlőjét / gyári fájlrendszerét és / vagy partícióstílusát nem kezeli megfelelően, azt majd a készülék gyártójának a topikjában megmondják.

[ Szerkesztve ]

(#21395) SunMount3r válasza King Unique (#21373) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Én erre az RMA garancia dologra kérdeznék rá még. A legtöbb helyen pl. az ED-nél is 2 év gyártóit írnak pl. a az M3 Portable-re. Ekkor ugye a 2 év ideje alatt a boltba kell bevinnem, de mi van a fennmaradó +1 év alatt? (HA egyáltalán tényleg van rá még +1 év). Pl. a Seagate-nek hol van márka szervize, vagy ez esetben hová juttassam vissza a HDD-t? Mert ugye ilyenkor a bolton keresztül már nem hiszem, hogy lehetne. :F

(#21396) King Unique válasza SunMount3r (#21395) üzenetére


King Unique
titán

Az előző válasz végén már le voltak írva a garanciával kapcsolatos információk is. A 2 évről meg annyit, hogy a korábbi Samsung és most a Maxtor márkajelzésű újabb sorozat adatlapján is eleve 3 év gyártói garancia szerepel. Sőt, a hazai kínálatban is vannak olyan boltok, ahol szintén 3 év van feltüntetve. Az RMA ügyintézésre vonatkozóan pedig már linkelve volt a korábbi válaszban a Seagate weboldala, tessék elolvasni az ott lévő információkat! Azt pedig az ugyancsak linkelt példa elég világosan szemlélteti, hogy ilyenkor a gyártóval kell felvenni a kapcsolatot. Ez utóbbi megoldás egyébként elvileg bármikor opció lehet a 3 éven belül és nem kizárólag csak pl. az 1, vagy 2 éves bolti garancia lejárta után. De amíg az utóbbi érvényes, addig normál esetben nem szokás keverni a kettőt, valamint kényelmesebb nyilván belföldön, illetve a vásárlás helyén intézni az ilyet.

[ Szerkesztve ]

(#21397) junior11


junior11
veterán

Sziasztok, gondoltam, megosztom infóként, esetleg akit érdekel, bő egy éve használom a Seagate expansion 2TB 2,5"-os külső HDD-t [link] , főleg filmek tárolására, jelenleg kb. 330GB tárhely üres még rajta. Mint tudni, a benne lévő lemez a Seagate mobile HDD SMR technológiás sorozatából való [link] , ez idő alatt komolyabb lassulást nem nagyon vettem észre (1,5gigától kb 20GB-ig terjedő fájlokat másolok rá), jelenleg a Crystaldiscmark és a másolás során látott adatok alapján 75MB/s olvasásra és 68-75MB/s írásra képes (a belső tárhely, melyről másolok egy 2,5" Seagate-Samsung Spinpoint M8 1TB, CDM szerint 96MB/s olvasásra és írásra képes jelenleg, kb. 170-200GB szabad tárhellyel). A másolás többnyire folyamatos, de néha megesik, hogy a sebesség leesik, és aztán stabilizálódik (viszont ezt tapasztaltam már más HDD-nél is).

Úgyhogy eddig nincs gond vele, bár nincs is nagyon gyakran használva.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#21398) King Unique válasza junior11 (#21397) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Egy korábbi hozzászólásban pont linkelve volt a személyes tapasztalatod, ami ezek szerint újabb megerősítést nyert. Egyébként mivel már több mint 3/4 részéig tele van másolva a külső meghajtó, ezért nem meglepő a max. 75 MB/s adatátviteli sebesség. Üresen / kevés adattal viszont vélhetően többet tudna. A CDM tesztek eredményeit egyébként jobban befolyásolja a telemásolt állapot, ellenben pl. a HD Tune olvasási tesztje még ez esetben is közel a gyárival megegyező értékeket adja. Az írási sebességet ez utóbbi programmal viszont csak particionálatlan meghajtón lehet tesztelni.

Köszönjük a beszámolót!

[ Szerkesztve ]

(#21399) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Hello!

Most egy HUB-okkal kapcsolatos kérdésem lenne: Van a TP-Link-nek ez a fajta 7 portos USB HUB-ja. De csak 3db portra van ráírva az, hogy 1.5A. Akkor a többi port-ja nem is alkalmas külső, USB-s HDD-k meghajtására?

A kézikönyvében semmi ilyesmire nem térnek ki.

Hopp itt azt írják, hogy az a 3db 1.4A-es "gyors töltő" portok. De kérdésem azért még fent áll... :F

Köszi!

[ Szerkesztve ]

(#21400) Jarod1 válasza SunMount3r (#21399) üzenetére


Jarod1
addikt

dehogynem mivel ez USB3 aminél xerintem 1A a minimális áramfelvétel, de gondolom külső táp is van..

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.