Hirdetés

2022. augusztus 19., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-01-13 19:30:47

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Ameddig nem készül el a teljes összefoglaló, addig egy rövidített változat áll rendelkezésre, megkönnyítve a topikba látogatók tájékozódását néhány hasznos információval.

Ezen topik ugyan a leglátogatottabb a témában, de ez elsősorban a gyárilag összeszerelt külső merevlemezekkel és az általános kérdésekkel foglalkozik. Viszont kifejezetten a külső házakkal és (részben) a dokkolókkal, illetve az azokkal kapcsolatos speciális kérdésekkel eleve inkább a Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja és a Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja. Vagyis ez ügyben értelemszerűen az utóbbi topikok felkeresése javasolt

A nehezen detektálható meghibásodási okoknál további információkért a HDD probléma, segítsetek! (nem adatmentés), valamint a speciális adatmentési lehetőségekkel kapcsolatban az Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikok felkeresése (is) javasolt.

A különféle multimédiás eszközökkel - tv-készülékek, médialejátszók, játékkonzolok stb. - való speciális használati lehetőségek, valamint a kompatibilitás feltételeiről elsősorban a TV & Audió téma megfelelő topikjában tessék érdeklődni!

Az asztali környezetben történő használatot illetően a topikban és az összefoglalóban elsősorban a Windows operációs rendszerekről esik a legtöbb említés annak magas elterjedtsége miatt. A Linux és macOS rendszerek esetében viszont már jóval kevesebb az információ. Éppen ezért az utóbbiaknál a speciális használati lehetőségek, beállítások, valamint a különféle problémák megoldása felől azok topikjaiban is, vagy adott esetben kifejezetten ott célszerű érdeklődni.

Érdemes alkalomadtán a topik keresőjét is használni! A megfelelő kulcsszavakra, valamint az adott felhasználok hozzászólásaira szűkítve a keresést rengeted hasznos információ található, valamint adott esetben a feltenni kívánt kérdéshez hasonló, vagy akár ugyanarra a kérdésre a kész válasz.

TARTALOM

• Előszó
• Méret (fizikai, tárhely)
• Kiszerelés
• Szerelhetőség
• Particionálás, formázás
• HDD tárhely kezelés limit, 3 TB+ külső HDD
• Kompatibilitás
• Csatlakozók (interfész)
• Mennyire számít a cache mérete, a fordulatszám?
• Sebességet befolyásoló tényezők
• Tápellátás
• Biztonságos eltávolítás
• A HDD automatikus leállítása
• Fejparkolás
• Hűtés
• Élettartam
• Titkosítás, identitásvédelem
• Felhasználási terület
• Külső SSD

• Ár, vásárlási szempontok
• Ajánlások, gyártók
• Gyakran ismételt kérdések
• PH! ajánlott topikok és tesztek
• Közreműködők


Manapság egyre többen fontolgatják valamilyen külső adattároló beszerzését. Az indokok sokfélék lehetnek, pl. nem akarunk a gépünkbe plusz merevlemezt venni, a beépítéssel bajlódni, vagy egyszerűen csak külön helyen szeretnénk adatainkat tárolni, illetve a nagy kapacitású flash memóriák (pendrive, SSD) meg eleve drágák. Ezen célokra a külső merevlemezek tökéletesen megfelelnek. Mobilisak, egyre olcsóbbak, nagy tárhelyet kínálnak, használatuk nem igényel különösebb szakértelmet. Ezen összefoglalóban próbálunk a vásárláshoz, valamint a mindennapi használat során felmerülő kérdések, problémák megoldására tanácsokat, tippeket adni.

Külső HDD-k tekintetében 4 fő szabványos fizikális méretről beszélhetünk
(" = col / hüvelyk / inch):

1" és 1,3" -os (mikro) kategória - nem használatos külső házként!

1,8"-os (mini) kategória.

2,5"-os (kicsi) mobil, hordozható külső merevlemez.

3,5"-os (nagy) asztali külső merevlemez.

5,25"-os, optikai meghajtó fogadására is alkalmas rack, rendszerint 3.5"-os merevlemezzel. Külső adattár céljára méreténél fogva kevésbé használatos.

A bolti kínálatban a 2,5"-os és a 3,5"-os méretkategóriával fogunk elsősorban találkozni. Maga az összefoglaló is a továbbiakban ezen két fő fizikális méretre épülő termékekkel fog foglalkozni, mivel külső adattár célra a felhasználók döntő többsége is e kettő közül választ.

Külső merevlemezek jellemző tárhely mérete, kapacitása (2016):

1.8"-os (mini): 30 GB - 250 GB

2.5"-os (kicsi): 500 GB - 5 TB

3.5"-os (nagy): 1 TB - 10 TB ; RAID házak: 2 - 30 TB+

Tárhelyet illetően a két fő méretkategóriában általánosan elmondható, hogy a nagyobb tárolókapacitást kínáló termékek ár-érték aránya általában jobb a kisebb tárhelyet kínáló társaiknál. Ezért legtöbbször a TB-os tárhelyet kínáló termékek felé érdemes orientálódni.
Elaprózni nem érdemes a dolgot, inkább legyen több, mint kevesebb, hiszen "tárhelyből sosem elég":N

Előfordul azonban az is, hogy valakinek fontosabb szempont a zajcsökkentés vagy a kisebb mértékű hőtermelés, alacsonyabb fogyasztás. Ilyen esetben az 1-tányéros (kisebb tárolókapacitású) merevlemezek a preferáltabbak.

A bolti kínálatban alapvetően háromféle megoldás közül választhatunk:

1. Kompakt (gyárilag összeszerelt) külső merevlemez, szoftverekkel, egyéb extrákkal.

2. Külső mobil rack (külső merevlemezház)* + hozzá vásárolt merevlemez.

3. Külső merevlemez dokkoló + hozzá vásárolt merevlemez.

Lényegében az első megoldás, a gyári kompakt és a külső mobil rack + HDD ugyanaz, csak az előbbinél a gyártók maguk tervezik meg a külső burkolatot, amibe a merevlemezt beletéve, készre szerelnek. Vásárlásnál, ha szükségünk van szoftveres extrákra (backup, titkosítás, USB turbo driver), speciális dizájnra, vagy ha nem szeretnénk a szereléssel időt tölteni, akkor ezen első megoldás lehet a jobb választás számunkra.

Ha nincsenek extra igényeink, csak egy szimpla külső adattároló kell, és az összetevők kiválasztása, beszerelése nem okoz gondot, akkor a második, a külső mobil rack-es / külső merevlemezházas megoldást célszerű választani. Ennek további előnye az a modularitás, hogy a külső rack könnyen szétszedhető, így későbbiekben, ha szükséges a HDD, vagy a külső ház könnyen lecserélhető.

A harmadik, a dokkolós megoldás, azok számára lehet jó alternatíva, akik gyakran cserélgetik (gépből be-ki) a merevlemezt és nem szeretnének a szereléssel időt tölteni, minél egyszerűbben, gyorsabban szeretnék külső HDD-ként használni belső HDD, vagy akár SSD meghajtót. Itt viszont megemlítendő, hogy a HDD / SSD sokszori be - és kihelyezésekor a dokkolóban és a meghajtón lévő SATA fizikai csatlakozó esetleg sérülhet, tekintve, hogy a SATA fizikai interfészt nem olyan sokszori csatlakozásra tervezték, mint pl. az USB-t. Továbbá adott esetben gyenge anyaga miatt minimálisan deformálódhat is, ezáltal a csatlakozás nem lesz tökéletes és elektromos ívet húzhat, ami káros a meghajtóra nézve lehet. Valamint ezen egységek tápja is bizonyos esetekben alul van méretezve.
De természetesen, ha megfelelő minőségű dokkolót választunk, akkor nem feltétlen lesz a fentebb említettekkel probléma. Viszont ha nem cél a meghajtók gyakori cseréje, ide-oda helyezése, akkor hosszútávú használatnál általánosan inkább a másik két megoldás preferáltabb.

* Fontos megemlíteni, hogy a külső merevlemezek esetében a külső mobil rack ≠ mobil rack (belső) elnevezéssel, amire sokan első hallásra asszociálnak. Tehát ez nem egy PC-be be-ki szerelhető fiók, hanem egy független jellemzően USB-s külső ház, ún. "külső mobil rack". Az angol nyelv élesebben megkülönbözteti a kettőt, ott inkább az External HDD Enclosure=külső merevlemezház kifejezést használják.

◆ Szétszerelés, rögzítés

A külső merevlemezek közül a kompakt típusok nem, vagy csak némi roncsolás = garanciavesztés árán szedhetők szét. Ha a benne lévő merevlemezt szeretnénk kicserélni, esetleg máshova – asztali gépre, notebookba – beletenni, akkor a külső házas megoldást célszerű választani.
Külső mobil rack használata esetén fontos szempont a HDD megfelelő rögzítése. A rögzítés a SATA csatlakozó és maga a merevlemez védelme szempontjából is fontos. Mind a 3.5 colos, mind a 2.5 colos házaknál elsődlegesen olyat érdemes választani, aminél a merevlemezt belül fixen, csavarozással lehet rögzíteni a rack alaplapjához..

Néhány olcsó külső háznál, főleg 2.5 colos házak esetében, előfordul, hogy a merevlemez rögzítése nem megoldott és csak a külső ház alja és fedele fogja közre. Az ebből adódó esetleges "lötyögés" a belső SATA csatlakozót akár tönkre is teheti, ha túl intenzív.

Léteznek ún. tool-free (szerszám nélküli / szerelésmentes) külső házak is, ahol mindennemű szerelés, csavarozás nélkül, csak a házba kell csúsztatni a merevlemezt és bepattintani a rögzítőkeretet. Ilyen megoldást kinál pl. az I-Tec [link] és az Orico [link1], [link2] is. De természetesen más gyártóknál is vannak hasonló megoldások.

Viszont az előzmények alapján inkább a stabil (csavaros) merevlemez-rögzítés az igazi. Tehát, ha csak nem vagyunk műszaki analfabéták, egyszerű szerelés terén teljesen járatlanok, akkor inkább a fentebb említett megoldásokat érdemes választani. Ez a szerelésmentés HDD-beépítés leginkább NAS és különféle RAID házak esetén igazán hasznos, mondhatni már elvárható, ahol gyakrabban lehet szükség a merevlemez minél egyszerűbb és gyorsabb cseréjére.

◆ Fizikális méret, kompatibilitás

Továbbá nem árt figyelni a külső házba kerülő HDD méretére – magasságára – különösen a 2,5 colos modellek esetében. A legtöbb notebook merevlemez 9,5 mm magas és a legtöbb külső 2.5 colos külső ház is maximum ilyen magas HDD-t tud fogadni. Amennyiben ennél magasabb, pl. 3-4 db lemeztányért használó 12,5 – 15 mm-es HDD-t szeretnénk a külső házba helyezni, ahhoz olyanra van szükség, amibe belefér. A kisebb, mostanság megjelent slim - 5 és 7 mm-es – 2,5"-os winchesterek esetében pedig a már említett csavaros rögzítés fontos, vagy megtalálhatóak a kínálatban ún. "slim" külső házak is, amik jól jöhetnek ilyen merevlemezek esetén a külső ház burkolata által történő minél passzosabb közrefogáshoz.

Ha feltétlen szükséges, akkor van lehetőség arra is, hogy egy 3,5”-os külső házba 2,5”-os HDD-t tegyünk bele. A SATA power csatlakozó lábkiosztása szabványos és azt használja a 2,5"-os és 3,5"-os HDD is, így rá lehet kötni nyugodtan a 2.5 colos HDD-t / SSD-t a 3,5 colosnak a tápjára, nem lesz gond. A 2,5 colos HDD egyszerűen nem fogja használni a 12 V-os tüskét, csak az 5 V-osat. Aztán az már más kérdés, hogy a 3,5 colos külső rack belül ad-e 5 V-ot az 5 V-os tüskén Valószínűleg igen.

A kompakt gyári modellek esetében a gyártók többnyire a Windows felhasználóknak kedvezve készítik termékeiket, mind a fájlrendszer (FAT32, NTFS) és csatlakozók (USB, eSATA), mind a hozzáadott gyártói programok kompatibilitását tekintve. Természetesen Linux és Mac alatt is lehetőség van ezen meghajtók használatára, a Linux pl. az NTFS kezeléshez szükséges drivert már régóta eleve a kernel szintjén támogatja.

Persze lehetőség van az adott külső merevlemez újraformázására, újrapartícionálására is az adott rendszer környezetében. Fontos megemlíteni, hogy léteznek külön Mac felhasználóknak szánt modellek (...for Mac), amelyek dizájn, csatlakozó (FireWire, Thunderbolt), illetve HFS+/ HFS+J fájlrendszer tekintetében is igazodnak az Apple termékeihez. Viszont ezért legtöbbször jelentős felárat számolnak fel, amit érdemes vásárlásnál mérlegelni.
Megemlítendő, ami fentiekből is látszik, hogy gyári kompakt termékek esetében nem szükséges formázás, partícionálás, mivel ezt gyárilag elvégzik az említett fájlrendszerek valamelyikére. Ha a külső mobil rackes megoldást választjuk, akkor a hozzá való winchestert "szűzen" megvéve, természetesen mi magunknak kell azt partícionálnunk, formáznunk.

Általános, illetve főleg multimédiás/ NAS célú használat esetén érdemes a külső HDD-re egyetlen, egyben lévő partíciót készíteni. Előfordul, hogy egyes médialejátszók csak az első partíciót látják. De adattár esetén amúgy sem feltétlen érdemes a merevlemez-terület több részre partícionálása.

Azt, hogy milyen fájlrendszerre formázzuk külső winchesterünket, elsősorban az operációs rendszer, vagy a gazdaeszköz (NAS, médialejátszó) határozza meg:

• Windows környezet esetén az NTFS fájlrendszer használata ajánlott.

• Linux környezetben az Ext2/ Ext3 / Ext4 fájlrendszer használatos, azonban ezek támogatottsága multimédiás lejátszókban nem annyira elterjedt, így Linux esetén is érdemes lehet NTFS fájlrendszert használni, ha a külső merevlemezt multimédiás környezetben is fogjuk használni.

• A FAT32 fájlrendszert általában nem ajánljuk, mert a maximális megengedett fájlméret mindösszesen 4GB, egyébként is korszerűtlen, elavult fájlrendszer. Régi médialejátszók vagy DVD lejátszók viszont nem mindig támogatják az NTFS-t, ilyenkor jöhet szóba a FAT32-re való formázás.

Átjárás különböző operációs rendszerek fájlrendszerei között

FAT32
• Linux: írás + olvasás | Mac OS X: írás + olvasás | Windows: írás + olvasás
• elavult | max fájlméret = 4 GB | partíció max mérete = 2 / 8 TB
• formázási nehézségek: 32 GB < partíciók létrehozásához (Windows alatt) 3rd party program kell
• nem naplózó fájlrendszer

NTFS
• Linux*: írás + olvasás | Mac OS X*: olvasás | Windows: írás + olvasás
• korszerű | fájlok és partíciók max mérete: 4K szektormérettel = 16 TB, 64K szektormérettel = 256 TB, elméleti maximum = 16 EB (exabájt)
• naplózó fájlrendszer

* Mac OS X: OS X Fuse + NTFS 3G + Fuse wait | Tuxera NTFS for Mac | Paragon NTFS for Mac
* Linux (old): sudo apt-get install ntfs-3g (Debian-alapú) | Tuxera NTFS-3G

exFAT
• Linux*: - | Mac OS X: írás + olvasás | Windows: írás + olvasás
• korszerű | max fájlméret = 16 EB (exabájt) | partíciók max mérete = 64 ZB (zettabájt)
• nem naplózó fájlrendszer

* Linux: sudo apt-get install exfat-fuse exfat-utils (Debian-alapú)

ExtFS (Ext2/3/4)
• Linux: írás + olvasás | Mac OS X*: - | Windows*: -
• korszerű | Ext4 max fájlméret = 16 TB | Ext4 partíciók max mérete = 1 EB (exabájt)
• naplózó fájlrendszer (Ext3/4)

* Mac OS X: OS X FUSE + FUSE-Ext2 | Paragon ExtFS for Mac OS X
* Windows: Ext2Fsd | Paragon ExtFS | Paragon ExtFS for Windows Professional

HFS+ / HFS+J
• Linux*: - | Mac OS X: írás + olvasás | Windows*: -
• korszerű | fájlok és partíciók max mérete = 8 EB (exabájt)
• naplózó fájlrendszer

* Linux: sudo apt-get install hfsprogs (Debian-alapú)
* Windows: Boot Camp HFS+ driver | Paragon HFS+ for Windows

Host (alaplap, PCIe) oldal

A kompatibilitást az USB-interfész esetén kétféle chipset együttműködése határozza meg, a gépben, vagy host oldalon lévő USB-chipset , valamint a rackben lévő USB-chipset. A kompatibilitási hibák elkerülése érdekében mindig az a javaslatunk, hogy a host oldali chipset, legalábbis számítógép esetén lehetőleg "natív" legyen. Ez az jelenti, hogy az alaplapi chipset gyártója által eleve beépített a javasolt. Az USB 3.0 natívan az Intel vonalon a H77/ Z77/ B75 chipsetekben jelent meg először. Korábbi PC-kben külső gyártó USB 3.0-as chipsetje található, és a PCI / PCIe kártyák is mindig külső gyártók USB-chipjeit tartalmazzák, ezeknél azonban néha kompatibilitási hibák előfordulhatnak.

Külső eszköz (rack) oldal

A rack oldalon lévő chip kompatibilitása is számít, elterjedtek a Etron, JMicron , Initio, Prolific, NEC, ASMedia és VIA chipek. Ezek némelyikénél a firmware frissíthető, de ez csak haladó felhasználók számára megengedett. Előfordul, hogy adott firmware támogatja a rack-ben lévő merevlemez automatikus leállítását, míg más firmware nem. Általánosítani nem szeretnénk a chipek közül.

S.M.A.R.T. támogatás:

Ezen funkció is a külső házban található chipsettől függ. Támogatottság téren a gyári kompakt külső HDD-k általában jobbak, külső mobil rackek esetében fordulhat elő gyakrabban , hogy az adott program és rack chipset inkompatibilis egymással, így nem tudja kiolvasni a program a S.M.A.R.T. adatokat. A chip fajtáját mutatja és a programmal való kompatibilitást határozza meg a Vendor ID (gyártó azonosító) és Produkt ID (termékazonosító), ún. VID/ PID azonosító.

Hard Disk Sentinel esetében a program készítője megadja a kompatibilis USB-chipek listáját: (nem teljes)

Külső Merevlemezek, Keretek, Adapterek

USB híd chip-ek

Hasznos információkat tudhatunk meg a külső házakban lévő USB chipekről az alábbi weboldalakon is:

Smartmontools USB Device Support

USB_2_and_3_Devices_with_chipsets.xls

Ha az adott racket nem ismeri fel a HD Sentinel, akkor léteznek egyéb alternatív programok is a külső meghajtó adatainak kiolvasásra [link]. Többek között ilyen program, a CrystalDiskInfo is.

Van-e legjobb ár-érték arányú külső HDD, mi a "bestbuy"?

Alapvetően nincs, illetve változó, több mindentől függ. A speciális Machez tervezett modellek, illetve más prémium kategóriás gyártók (G-Technology, Lacie) termékei sokszor túlárazottak. Az összefoglaló elején tárgyalt két fő konstrukció – külső gyári kompakt HDD / külső mobil rack + HDD – közül, bizonyos esetekben utóbbi hozható ki kedvezőbb áron.

A gyárilag készre szerelt termékekre külön adót is kivetett az Artisjus [forrás]; a külső mobil rack és hozzá vásárolt merevlemez ez alól mentesülő, külön számítógép alkatrésznek minősül. Azonban ez ne ijesszen el senkit, mert általában pár ezer forintos árkülönbözetet jelent a gyakorlatban, vagy annyit se. Tárolókapacitást tekintve, a korábban elhangzottak alapján, 2,5"-os 1 TB- os meghajtók ár-érték aránya a legjobb, 3,5"-os méretben már 2 TB, vagy a fölött érdemes választani. (ezen arány a jövőben egyre inkább, fordítottan arányosan növekedni fog)

Vásárlási szempontok külső merevlemez kiválasztásánál:

1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően?

2. Egybeépített (kompakt), vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova?

3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá?

4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n történő lejátszás / felvétel, játékkonzol stb.)?

5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló anyagi keret (ha Machez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért)?

6. Mennyi legyen a garanciaidő, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?

=========================================================
2,5" KÜLSŐ MEREVLEMEZ VÁSÁRLÁSI SZEMPONTOK
=========================================================

A. Legmegbízhatóbb

Ha a legmegbízhatóbb típus kiválasztására törekszünk a sok közül, akkor olyat nem egyszerű és nem is feltétlen lehet találni. Ugyanis fizikális adattáraknál ilyen nincs is igazán, illetve még a legnevesebb gyártóknál is előfordulhatnak gyengébben sikerült és selejtes termékek. Tehát a 100%-os megbízhatóság nem garantálható. Továbbá a megfelelő használaton is sok múlik, valamint a biztonsági másolatok készítése is fontos! Azért, ha a külső HDD-t illetően biztosra akarunk menni, akkor a kiválasztásnál a nevesebb, e területen kiforrottabb gyártókat, az esetlegesen előnyösebb műszaki kivitelezést (2,5" külső mobil rack) és a minél hosszabb garanciaidőt mindenképpen érdemes szem előtt tartani.

B. Legolcsóbb

Ha csak a minél kedvezőbb ár a szempont és nem akarjuk nagyon bonyolítani a dolgot, akkor a gyári kivitelű típusoknál például a Hitachi Touro Mobile MX3; Maxtor M3 Portable, Samsung M3 Portable, Seagate Expansion Portable, Toshiba Canvio Basics, Verbatim Store 'n' Go, WD Elements Portable közül lenne érdemes választani.

Árak (1 TB): [link], [link], [link], [link], [link], [link]

C. Márkanév, szoftveres extrák

Ha fontos a márkanév és gyári külső modellek egyik előnyeként számon tartott szoftveres extrák (gyári backup program, titkosítás, alvó mód állítás, meghajtó diagnosztika stb.), akkor jó választás lehet a Maxtor M3 Portable és WD My Passport. Esetleg a tetszetősebb, részben fémházas My Passport Ultra is szóba jöhet.

Árak (1 TB): [link], [link]

D. Egyéb extrák (fémház, ütésállóság)

Ha nincs szükségünk sokoldalú szoftveres csomagra, de mindenképpen egy átlagosnál komolyabb, további extrákat nyújtó mobil külső merevlemezt akarunk vásárolni, akkor egy fémházas ASUS Zendisk AS400 jó választás lehet (teszt). Igaz ez mára már kifutó modell lett, ellenben az ADATA HC660, Toshiba Canvio Premium és a Canvio Alu sorozat jelenleg is elérhető. De exkluzív, fémházas kivitelben a LaCie Porsche Design termékcsalád Mobile Drive sorozata, valamint a korábbi P'9220 és P'9223 is megfontolandó. Valamint a Sony egyes külső merevlemezei és a Transcend 25C3 szintén az igényesebb megjelenésű típusok közé sorolhatók.

Ha olyan gyári extrára lenne szükségünk, mint pl. az ütés- és vízálló kivitel, akkor a Silicon Power kínálatában az Armor A80, Armor A85 jó választás lehet. Valamint az ADATA esetében a HD710 Pro és HD700 sorozat is szóba jöhet. Ha elég szimplán az ütésállóság, akkor az előbbi gyártónál az Armor A75 sorozat, valamint a Transcend kínálatában a 25M3, 25H3 sorozat modelljei megfelelhetnek a célra.

Árak (1 TB): [link]; [link]; [link]; [link]; [link]; [link], [link]; [link].

E. Külső mobil rack (külső ház)

Ha biztosan nem akarunk integrált USB-aljzatos megoldást alkalmazó külső merevlemezeket venni (példák) venni pl. az ilyen esetek miatt, akkor ez esetben a külső házas megoldás előnyösebb lehet. Illetve, ha fontos a szerelhetőség és a fémházas kivitel, akkor mindenképpen a 2,5"-os külső ház + notebook HDD = 2,5"-os külső merevlemez megoldást célszerű választani. 1 TB-os tárolókapacitással egy olcsó HTS541010A9E680 / ST1000LM035 / MQ01ABD100 / WD10JPVX merevlemez adja magát, de ha fontos a strapabíróság, akkor a 24/7-es üzemre tervezett WD10JFCX jobb választás.
Továbbá vásárolnunk kell egy egy 2,5"-os merevlemezekhez való USB 3.0-s külső házat, amely témával a Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja foglalkozik.

Árak (1 TB): merevlemez: [link] / [link] / [link] / [link] / [link] + külső ház: [link] / [link] / [link]

F. TV-n történő használat és kompatibilitás

Ha egy tv-készülékhez kell külső merevlemezt választanunk, akkor elvileg megfelelhetne valamelyik az előző kategóriákban említettek közül. Legtöbben általában a WD My Passport, Maxtor M3 Portable és Toshiba Canvio Basics sorozatok modelljeit veszik ilyen célra. Viszont a külső merevlemezek elsődlegesen támogatott hardverkörnyezete eleve a PC & Mac + desktop OS. Ellenben ettől eltérő környezetben már nem feltétlen garantálható minden esetben a megfelelő kompatibilitás és működés, amely pl. ebben és ebben a hozzászólásban is részletezve van. Valamint egy nagyobb tárolókapacitású 2,5"-os külső merevlemeznél az is szempont, hogy maga a tévé kezeli-e a 2 TB+ USB-s tárolóeszközöket, illetve a GPT particionálási stílus szerinti lemezeket. Tehát ezért elsődlegesen a TV & Audió téma megfelelő topikjában javasolt érdeklődni a konkrét tapasztalatok felől.

Léteznek kifejezetten tv- használathoz (is) tervezett külső merevlemez is, mint pl. az ADATA HC500, Freecom MOBILE DRIVE Sq TV, Toshiba STOR.E Alu TV Kit, WD My Passport AV-TV, Verbatim Store 'n' Go TV stb. Ezeknél hivatalosan biztosított a megfelelő kompatibilitás és működés a különféle tv-készülékekkel, bár ez nem feltétlen érvényes a-tól z-ig a létező összes típusa. Tehát ebből a szempontból elvileg egy ilyen külső merevlemez jobb választás lehet tv-khez, de nem feltétlen kötelező ilyeneket venni.

Árak (1 TB): [link], [link]

G. Játékkonzolos használat és kompatibilitás

Ha egy játékkonzolhoz (pl. Xbox, PlayStation) akarunk külső merevlemezt vásárolni, akkor a tv-s példához hasonlóan, ez esetben is kb. ugyanazok érvényesek. Tehát, ha szeretnénk kompatibilitás terén biztosra menni, akkor mindenképpen elsődlegesen a készülék topikban érdeklődjünk a tapasztalatok felől (Xbox 360 | Xbox One, PlayStation 3, PlayStation 4), hogy ott mit használ ilyen célra a többség.
Továbbá léteznek speciális "gamer külső merevlemezek" is, mint pl. a WD My Passport X, WD My Passport Game Storage works with PlayStation 4, Seagate Game Drive for Xbox, Seagate Game Drive for PS4, ADATA HD650X. Viszont ezen típusok rendszerint felárasak és van amelyikből 2 TB-osnál kisebb tárolókapacitású modell nem is kapható. Az ilyen "gamer" külső merevlemezeknél a kompatibilitás stb. szintén jobb lehet, mint a normál változatoknál, viszont jó esetben akár az utóbbiak is megfelelhetnek a célra.

Árak (2 TB): [link], [link], [link], [link].

H. Mac kompatibilis (for Mac)

Ha Apple termékekhez és macOS operációs rendszerhez szeretnénk külső merevlemezt vásárolni, akkor léteznek külön "for Mac" jelölésű termékek is. Ilyenek vannak pl. az ADATA, Buffalo, G-Technology, LaCie, Seagate, Silicon Power, Toshiba, Verbatim, Western Digital kínálatában. Ezen külső merevlemezek általában a dizájn, mellékelt szoftverek, gyári HFS+J fájlrendszer, FireWire / Thunderbolt / Type-C fizikai interfész stb. tekintetében passzolnak leginkább az adott Mac-modellekhez. Viszont rendszerint drágábbak a normál típusoknál, azaz jelentős feláruk van. Azt viszont mindenkinek magának kell eldönteni, hogy megér-e a számára némi felárat egy Machez jobban passzoló külső merevlemez, avagy nem. Utóbbi esetben, ha van a gépünkön USB 3.0/3.1 port, akkor megfelelhet egy normál külső merevlemez is a célra, amely egy korábbi hozzászólásban részletezve volt. Szükség esetén maximum újraformázzuk NTFS-ről HFS+J fájlrendszerre, illetve olyat veszünk, amely dizájn terén is jobban passzol az adott hardverhez. Továbbá, ha a Macen csak a Type-C fizikai csatlakozók vannak, akkor akár egy megfelelő adapter / kábel is megteszi (példák) és nem feltétlen muszáj ilyen csatlakozóval szerelt külső merevlemezt venni.

Egyébként az E. kategória alapján, azaz külső házas megoldással is összerakható egy exkluzív külső merevlemez, amely az átlagnál jobban passzolhat Machez és kedvezőbb árban, mint egy gyárilag összeszerelt modell. Példák: teszt 1 | teszt 2.

Árak (1 TB): [link], [link], [link], [link], [link].

I. Type-C fizikai csatlakozóval szerelt

A H. pontban a Machez tervezett típusoknál említve volt, hogy a Type-C fizikai csatlakozózás szükség esetén a megfelelő adapter / kábel segítségével is megoldható (példák). De, ha kifejezetten olyan mobil külső merevlemezt akarunk venni, amelyhez gyárilag mellékelnek ilyet, akkor pl. a Freecom mHDD Slim, Toshiba Canvio Premium és a Transcend 25MC sorozat jöhet szóba. Viszont ha olyan kell, amely natív Type-C megoldásra épül, akkor a LaCie Porsche Design Mobile Drive jó választás lehet, amelynek a 4 TB-os modelljéről egy logout cikk is készült. Ahogyan a Silicon Power Armor A75 is, viszont annál a gyárilag mellékelt USB-kábel gazda (gép) felőli vége Type-A típusú. De pl. a Western Digital legújabb My Passport Ultra sorozatánál már mind az eszköz, mind a gazda felől natív Type-C csatlakozási lehetőség van.

Árak (1 TB): [link], [link], [link], [link].

J. Wi-Fi-s

Ha olyan külső merevlemezre van szükségünk, amely Wi-Fi képes, akkor nagyjából az alábbi termékek közül tudnánk válogatni: Adata AE400 ; Buffalo MiniStation Air ; Lacie Fuel ; Samsung Wireless ; Seagate Wireless Mobile Storage ; Silicon Power SkyShare H10 ; Toshiba Canvio AeroCast ; WD My Passport Wireless Pro. Az utóbbi, My Passport Wireless összességében jó választás lehet, még SD kártyát is lehet bele tenni. Viszont az ilyen W-Fi képes külső meghajtók gyári kiszerelésben eléggé drágák. Így a fentebb említett E. kategória alapján, lehet inkább vennék egy Zalman ZM-WE450 külső házat és abba egy merevlemezt, amivel összességében olcsóbban jövök ki.

Árak (1 TB): [link], [link], [link], [link], [link], [link] + [link] / [link]

K. Leggyorsabb

Ha 7200 RPM-es külső merevlemezt akarunk venni, a valamivel nagyobb adatátviteli sebesség miatt, akkor nem feltétlen a gyári kompakt megoldások közül célszerű választani. Ugyan megtalálható több gyártó kínálatában is gyorsabb modell, mint pl. a Hitachi Touro S és a G-DRIVE Mobile, de ezek kissé túl vannak árazva. A legtöbb belsejében általában HGST Travelstar 7K1000 merevlemez van, amihez a E. pontban feltüntetett külső házas megoldást választva, jelentősen olcsóbban jönnék ki.
További sebességnövekedést érhetünk el az átlagnál jóval nagyobb pufferrel bíró megoldásokkal is. Ilyen a Buffalo MiniStation DDR, amely 1 GB DDR memóriát használ gyorsítótárként.

Árak (1 TB): [link], [link], [link], [link]

L. Leghalkabb

Ha a lehető leghalkabb, zajtalan működés lenne a szempont, akkor ilyen téren az alacsony fordulatszám (5400 RPM) mellett a minél kevesebb lemeztányért és olvasófejet használó megoldások az előnyösek, vagyis az 1-tányéros típusok. A The HDD Platter Capacity Database Archive blogbejegyzésben találunk erről információkat. Viszont ilyen kiszerelésben 2,5"-os méretkategóriában jelenleg csak max. 1 TB-os belső és külső merevlemezek érhetőek el. Gyárilag összeszerelt formában pl. a népszerű Maxtor M3 Portable, illetve az abban lévő Mobile HDD sorozat 1 TB-os modelljei ilyen felépítésűek. Az utóbbi merevlemezt (ST1000LM035) pedig viszont akár az E. pontban említett külső házas megoldás keretében is tudjuk használni. Viszont működés közben azért még ezen típusnak, illetve gyakorlatilag minden merevlemeznek van némi hangja. Ha teljesen zajtalan megoldás akarunk, akkor külső HDD helyett eleve inkább külső SSD meghajtót javasolt használni.

Árak (1 TB): [link], [link], [link].

M. Legnagyobb tárolókapacitású

Ha nagy tárolókapacitású 2,5 colos külső merevlemezt szeretnénk vásárolni, akkor az alábbi logout blogbejegyzés a segítségünkre lehet:

Nagy tárolókapacitású (1-5 TB) 2,5" külső merevlemezek

N. Áruházakban, bevásárlóközpontokban kapható

Ha esetleg a hétvégi nagybevásárlás alkalmával akarunk egyúttal külső merevlemezt is venni, akkor van akár erre is lehetőség. A fentebb említett gyártók adott modelljein kívül, bizonyos helyeken előfordulnak egyéb gyártók termékei is. A két leggyakoribb márka kapcsán pedig beszéljenek a felhasználói beszámolók: Maxell | Tevion / Medion.

Ezen lista természetesen nem "szentírás", nem kötelező az itt feltüntetett megoldásokat választani! Pusztán egy javaslat, amelyben szerepet kapott az egyéni ízlés is. Ezt mindenki szíveskedjen figyelembe venni!

=========================================================
3,5" KÜLSŐ MEREVLEMEZ VÁSÁRLÁSI SZEMPONTOK
=========================================================

A. Legmegbízhatóbb

Ha a legmegbízhatóbb típus kiválasztására törekszünk a sok közül, akkor olyat nem egyszerű és nem is feltétlen lehet találni. Ugyanis fizikális adattáraknál ilyen nincs is igazán, illetve még a legnevesebb gyártóknál is előfordulhatnak gyengébben sikerült és selejtes termékek. Tehát a 100%-os megbízhatóság nem garantálható. Továbbá a megfelelő használaton is sok múlik, valamint a biztonsági másolatok készítése is fontos. Azért, ha a külső HDD-t illetően biztosra akarunk menni, akkor a kiválasztásnál a nevesebb, e területen kiforrottabb gyártókat, az esetlegesen előnyösebb műszaki kivitelezést (2,5" külső mobil rack) és a minél hosszabb garanciaidőt mindenképpen érdemes szem előtt tartani.

B. Legolcsóbb

Ha csak a minél kedvezőbb ár a szempont és nem akarjuk nagyon bonyolítani a dolgot, akkor a Maxtor D3 Station, Samsung D3 Station, Toshiba Canvio Desk, WD Elements Desktop közül lenne célszerű választani. Bár a D3 Station nem mindenkinél vált be: [link], [link], [link].

Árak (3 TB): [link], [link], [link]

C. Márkanév, szoftveres extrák

Ha fontos a márkanév és gyári külső modellek egyik előnyeként számon tartott szoftveres extrák (gyári backup program, titkosítás, alvó mód állítás, meghajtó diagnosztika stb.), akkor jó választás lehet pl. a WD My Book és a Buffalo DriveStation Velocity.

Árak (3 TB): [link], [link]

D. Egyéb extrák (fémház, extra dizájn)

Ha nincs szükségünk sokoldalú szoftveres csomagra, de mindenképpen egy átlagostól eltérő gyári külső merevlemezt akarunk venni, akkor a LaCie kínálatában találni exkluzív, fémházas modelleket. Feltéve, hogy hajlandók vagyunk ezért némi felárat fizetni. A Porsche Design Desktop Drive még viszonylag a megfizethető kategória. Valamint az átlagostól eltérő kialakítással bír az ADATA HM900 és Silicon Power Stream S06 modellje is.

Árak (3 TB): [link], [link], [link]

E. Külső mobil rack (külső ház)

Ha olyan megoldást szeretnénk, ami könnyen szétszerelhető, illetve szabadon cserélhető benne a merevlemez, akkor a külső ház+ merevlemez = külső merevlemez megoldás a legideálisabb. A külső ház kiválasztásánál a Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja, belső merevlemez ügyében pedig a Milyen merevlemezt vegyek? topikok és összefoglalóik lehetnek segítségünkre.

Árak (3 TB): külső ház: [link] / [link] / [link] + merevlemez: [link] / [link].

F. TV-n történő használat és kompatibilitás

Ha egy tv-készülékhez kell külső merevlemezt választanunk, akkor elvileg megfelelhetne valamelyik az előző kategóriákban említettek közül. Legtöbben WD Elements Desktop, WD My Book és az ADATA HM900 sorozatok modelljeit veszik ilyen célra. Viszont a külső merevlemezek elsődlegesen támogatott hardverkörnyezete eleve a PC & Mac + desktop OS. Ellenben ettől eltérő környezetben már nem feltétlen garantálható minden esetben a megfelelő kompatibilitás és működés, amely pl. ebben és ebben a hozzászólásban is részletezve van. Valamint egy nagyobb tárolókapacitású 3,5"-os külső merevlemeznél az is szempont, hogy maga a tévé kezeli-e a 2 TB+ USB-s tárolóeszközöket, illetve a GPT particionálási stílus szerinti lemezeket. Tehát ezért elsődlegesen a TV & Audió téma megfelelő topikjában javasolt érdeklődni a konkrét tapasztalatok felől.

Árak (3 TB): [link], [link], [link].

G. Mac kompatibilis (for Mac)

Ha Apple termékekhez és macOS rendszerhez szeretnénk külső merevlemezt vásárolni, akkor léteznek külön "for Mac" jelölésű termékek is. Ilyeneket találunk pl. a G-Technology, LaCie, OWC, Seagate kínálatában. Ezen külső merevlemezek általában dizájn, hozzáadott szoftverek, gyári HFS+J fájlrendszer, FireWire / Thunderbolt / Type-C interfész tekintetében passzolnak leginkább az adott Mac-modellekhez. Viszont rendszerint drágábbak a normál típusoknál, azaz jelentős feláruk van. Azt viszont mindenkinek magának kell eldönteni, hogy megér-e a számára némi felárat egy Machez jobban passzoló külső merevlemez, avagy nem. Utóbbi esetben, ha van a gépünkön USB 3.0/3.1 port, akkor megfelelhet egy normál külső merevlemez is a célra, amely egy korábbi hozzászólásban részletezve volt. Szükség esetén maximum újraformázzuk NTFS-ről HFS+J fájlrendszerre, illetve olyat veszünk, amely dizájn terén is jobban passzol az adott hardverhez. Továbbá, ha a Macen csak a Type-C fizikai csatlakozók vannak, akkor akár egy megfelelő adapter / kábel is megteszi (példák) és nem feltétlen muszáj ilyen csatlakozóval szerelt külső merevlemezt venni.

Árak (4 TB): [link], [link], [link].

H. Type-C fizikai csatlakozóval szerelt

Az G. pontban a Machez tervezett típusoknál említve volt, hogy a Type-C fizikai csatlakozózás szükség esetén a megfelelő adapter / kábel segítségével is megoldható (példák). De, ha kifejezetten olyan mobil külső merevlemezt akarunk venni, amely eleve natív Type-C megoldásra épül, akkor a LaCie Porsche Design Desktop Drive jó választás lehet, valamint kétlemezes kivitelben a WD My Book Duo.

Árak (4 TB): [link], [link].

I. Leggyorsabb

Ha 7200 RPM-es külső merevlemezt akarunk venni, a valamivel nagyobb adatátviteli sebesség miatt, akkor az alábbi gyártók kínálatában találunk nagyobb fordulatszámú meghajtókat: Buffalo, G-Technology, Lacie, OWC, Rocstor, Toshiba.
További sebességnövekedést érhetünk el az átlagnál jóval nagyobb pufferrel bíró megoldásokkal is. Ilyen a Buffalo DriveStation DDR, amely 1 GB DDR memóriát használ gyorsítótárként.
Lehetőség van az E. pontban említett külső házas megoldásnál is 7200 RPM-es merevlemezt használni, bár általában 5400 RPM-es típusokat szokás, amelyek kevésbé melegednek egy passzív hűtéses külső házban. Egy 7200-as HDD-nél szükség esetén akár az aktív hűtéses külső ház megfontolandó. Ilyen pl. a Thermaltake Max 5G, amelyben 2 db, szinte zajtalan ventilátor dolgozik.

Árak (3 TB): [link], [link], [link] | [link] + [link] / [link] / http://www.argep.hu/product_2343142.html][link].

J. Leghalkabb

Ha a lehető leghalkabb, zajtalan működés lenne a szempont, akkor ilyen téren az alacsony fordulatszám (5400 RPM) mellett a minél kevesebb lemeztányért és olvasófejet használó megoldások az előnyösek, vagyis az 1-tányéros típusok. A The HDD Platter Capacity Database Archive blogbejegyzésben találunk erről információkat. Viszont ilyen kiszerelésben a 3,5"-os méretkategóriában is jelenleg csak 1 TB-os belső és külső merevlemezek érhetőek el. Az E. pontban említett külső házas megoldásnál még opció lehet egy csak 1 TB-os belső merevlemez használata, viszont gyárilag összeszerelt formában a legtöbb gyártó már nem forgalmaz 2 TB alatt külső HDD-t. Ettől még persze az utóbbiaknál is lehet találni viszonylag halk típusokat. Viszont működés közben azért egy 3,5"-os belső / külső merevlemeznek eleve van némi hangja. Ha halkabb megoldás kell, akkor egy 2,5"-os külső HDD rendszerint előnyösebb ilyen szempontból. Ha pedig teljesen zajtalan megoldás akarunk, akkor külső HDD helyett eleve inkább külső SSD meghajtót javasolt használni.

Árak (1-2 TB): [link], [link] | külső ház: [link] + merevlemez: [link].

K. Többlemezes (RAID)

Ha többlemezes, RAID megoldást szeretnénk vásárolni, akkor azok általában (jóval) drágábbak egylemezes típusokhoz viszonyítva. Gyárilag összeszerelt kivitelben a kétlemezes pl. Buffalo DriveStation Duo és a WD My Book Duo jöhet szóba, már ha belefér az áruk az anyagi keretbe. Természetesen akadnak más gyártók kínálatában is hasonló megoldások, amik az összefoglaló végén lévő gyártók listájában találunk meg.
Viszont van lehetőség külön is megvásárolni az alkatrészeket. Az E. pontban említett külső házas megoldás keretében vehetünk pl. egy RaidSonic IB-RD3662U3S kétlemezes RAID házat. Ebbe pedig mi magunk választhatjuk ki a merevlemezt, amelyhez a Milyen merevlemezt vegyek? topik nyútjhat segítséget.

Árak (4 TB): [link], [link] | [link] + 2 x [link]

A fentebb lévő listában egynéhány gyakorta előforduló és népszerű típus lett felsorolva példaként. Viszont ez természetesen nem "szentírás", nem kötelező az itt feltüntetett megoldásokat választani! Ezt mindenki szíveskedjen figyelembe venni!

2,5" kompakt külső HDD:

ADATA | Apricorn | Asus | Buffalo | CnMemory | Datalocker | Digittrade | Fantec | Freecom | G-Technology | Hitachi | Intenso | Kanguru | Lacie | LG | I-O Data | Intenso | IoSafe | Maxell | Oyen Digital | OWC | Packard Bell | Pqi | Rocstor | Seagate | Samsung | Silicon Power | Sony | Toshiba | Transcend | Trekstore | Verbatim | Western Digital

3,5" kompakt külső HDD:

ADATA | Buffalo | CnMemory | Fantec | Freecom | G-Technology | Hitachi | Lacie | Intenso | IoSafe | Maxell | Oyen Digital | OWC | Rocstor | Seagate | Samsung | Silicon Power | Toshiba | Trekstore | Verbatim | Western Digital

2,5" külső mobil rack (single-bay):

ADATA | AgeStar | AirLink | Akasa | Akitio | Aotech | Approx | 4World | Arctic | Captiva | Chieftec (Old) | Chieftec (New) | Conceptronic | CyberSlim | Delock | Digitus | Ewent | Enermax | Fantec | Gembird | Inateck | InXtron | I-Tec | Kingwin | König | Kraun | LC-Power | Lian Li | LogiLink | Manhattan | Mediasonic | M-Tech | Natec | N-Base | Orico | Oyen Digital | OWC | Patriot | RaidSonic (ICY BOX) | Revoltec | Sabrent | Sandberg | Sarotech | Sharkoon | SilverStone | Speed Dragon | Spire | StarTech | Sweex | Thermaltake | Tracer | Transcend | Vantec | Welland | Wintech | ViPower | Zalman | +1: ebay

2,5" külső mobil rack (multi-bay, RAID):

Chieftec | Drobo | Fantec | Raidon | RaidSonic | Welland

2,5" külső mobil rack (USB 3.1)

SATA IIII: Agestar | Akitio | Delock | Fantec | LogiLink | RaidSonic (ICY BOX) | Sharkoon | Speed Dragon | StarTech

M.2 / mSATA: Delock | Linsone | IO Crest | Startech

3,5" külső mobil rack (single-bay):

AgeStar | Akasa | AirLink | Akitio | Aotech | Approx | 4World | Captiva | Chieftec (Old) | Chieftec (New) | Conceptronic | Cyberslim | Delock | Ewent | Enermax | Fantec | InXtron | I-Tec | Kingwin | König | Kraun | LC-Power | LogiLink | Macally | Manhattan | M-Tech | Mediasonic | Natec | Orico | OWC | RaidSonic (ICY BOX) | Revoltec | Sabrent | Sandberg | Sarotech | Sharkoon | SilverStone | Speed Dragon | Spire | StarTech | Sweex | Thermaltake | Tracer | Vantec | Welland | Wintech | Vipower | Zalman |
+1: ebay

3,5" külső mobil rack (multi-bay, RAID):

Addonics | AgeStar | Cyberslim | Drobo | InXtron | Lian Li | Mediasonic | Oyen Digital | Orico | Raidon | RaidSonic | Sarotech | Sharkoon | SilverStone | StarTech | Teratrend | Welland

3,5" külső mobil rack (USB 3.1):

Akitio | SSi | StarTech | Vantec

Multimedia, - Network Storage (külső médilajátszó beépített HDD-vel és hálózati hozzáférést biztosító külső merevlemezek)

2,5" multimedia HDD & mediaplayer (kompakt)

Western Digital (My Passport Cinema) | Western Digital (My Passport AV-TV) | Verbatim

3,5" multimedia HDD & mediaplayer (kompakt)

Fantec | Western Digital (WD TV series)

2,5" Network Storage (Wi-Fi) kompakt

Buffalo | Fantec | Intenso | Lacie | Maxell | Patriot | Samsung | Seagate | Silicon Power | Transcend | Western Digital

2,5" Network Storage (Wi-Fi) külső mobil rack

Fantec | Zalman | +1: eBay

3,5" Network Attached Storage (NAS - Gigabit Ethernet, wifi, multi-bay RAID) kompakt

Akitio | Freecom | Buffalo | Lacie | Seagate | Western Digital (My Book Live series) | Western Digital (My Cloud series)

3,5" Network Attached Storage (NAS - Gigabit Ethernet, Wi-Fi, multi-bay RAID), külső mobil rack

Addonics | AgeStar | Akitio | Asustor | InXtron | RaidSonic | QNAP | Synology | Vantec | Welland | Zyxel

HDD dokkoló:

AgeStar | Akasa | Cirago | Cyberslim | Delock | Ewent | Fantec | Gembird | Inateck | I-Tech | Kingwin | Manhattan | Mediasonic | M-Tech | Orico | OWC | RaidSonic | Sabrent | Sharkoon | StarTech | Thermaltake | Vantec | Welland | Zalman | +1: ebay

HDD dokkoló (USB 3.1): AgeStar | RaidSonic | Unitek | StarTech

Külső SSD (kompakt)

ADATA | Akitio | Angelbird | Buffalo | Digittrade | Elgato | Integral Memory | IoSafe | Kanguru | Lacie | Oyen Digital | OWC | Revuahn | Samsung | Sandisk | Sarotech | Silicon Power | Transcend | Verbatim

Kiegészítők (tokok)

Case Logic | Hama | Natec | RivaCase | Western Digital | +1 : ebay

Nem megfelelően működik a külső merevlemezem. Hogyan tudom kideríteni a hiba okát, illetve kizárni az egyes komponensek hibáját?

Ha a működés során problémát tapasztalunk, akkor a hiba jellegétől függően célszerű első körben bizonyos dolgokat leellenőrizni és letesztelni, hogy ezáltal szűkíteni tudjuk a lehetséges hibaforrások körét.

● Külső HDD alapvető működésének ellenőrzése. —► Bekapcsol-e, világít-e rajta a LED, HDD felpörög-e benne stb.

● Kipróbálás másik USB-kábellel.

● Kipróbálás másik USB-portban (PC-n hátlapi).

● 3,5"-os típusoknál kipróbálás másik tápegységgel.

● HDD / SSD meghajtó állapotánának ellenőrzése. —► HDS

● Ha van, akkor az OS-ben megjelenő hibaüzenet feljegyzése, majd az alapján a megoldás keresése.

● Kipróbálás másik operációs rendszer alatt. Ha Windows esetén tapasztaltuk a problémát, akkor pl. egy Live Linux alatt.

● Kipróbálás másik gépen.

● Külső házas megoldásoknál HDD / SSD meghajtó kiszerelése és kipróbálása másik külső házzal.

● Külső házas megoldásoknál HDD / SSD meghajtó kiszerelése és a külső ház kipróbálása másik háttértárral.

Az operációs rendszer miért nem ismeri fel a külső merevlemezt?

Ha csatlakoztatáskor egyáltalán nem érzékeli az OS a külső HDD-t, akkor annak az alábbi okai lehetnek:

● USB-kábel hibája. —► Kábel cseréje.

● USB-port hibája. —► Másik USB-portra történő csatlakoztatás (PC-n hátlapi).

● 2,5"-os típusoknál felpörgési problémák, elégtelen tápellátás. —► PC-n hátlapi USB 2.0 portra, illetve USB 3.0 portra csatlakoztatás. Szükség esetén kiegészítő / külső tápellátás alkalmazása.

● 3,5"-os típusoknál a tápegység hibája —► Tápegység cseréje.

● Az adott hardver- és szoftverkörnyezet hibája, inkompatibilitása. —► Érdemes több másik gépen, valamint másik OS alatt is kipróbálni.

● Külső ház elektronika, illetve USB-vezérlő hiba. —► Szükség esetén a külső HDD komplett cseréje. Külső házas megoldásoknál a külső ház cseréje.

Az operációs rendszerben miért nem jelenik meg a fájlkezelőben a külső meghajtó?

Ha csatlakoztatáskor az OS érzékeli a külső meghajtót, ellenben nem jelenik meg a fájlkezelőben stb., akkor annak az alábbi okai lehetnek:

● Nincsen betűjele a külső meghajtónak. —► Windows lemezkezelőben új meghajtóbetűjel hozzárendelése.

● Nincsen particionálva a merevlemez. —► Windows lemezkezelőben inicializálás és / vagy új kötet létrehozása.

● Sérült a fájlrendszer és a lemez / partíció Nem lefoglalt / RAW lett. —► Szükség esetén adatmentés, majd újraparticionálás.

● Sikertelen az eszközillesztő telepítése —► Eszközillesztő törlése, majd a rendszer újraindítása és az USB-eszköz újracsatlakoztatása. Hibakódok magyarázata.

● Operációs rendszer hibája, elállítódása. —► Szükség esetén rendszer-visszaállítás (példa) / build downgrade (példa) / rendszer újratelepítése stb.

Mi a teendő RAW lemez esetén, hogyan lehet a külső meghajtóról lementeni az adatokat?

Windows alatt ilyenkor a következő a szokásos eljárás:

1. Adatmentés külső programokkal egy másik meghajtóra.
2. Lemez újraformázása / újraparticionálása (diskpart MBR / GPT)
3. Adatok visszamásolása a külső meghajtóra.

Előtte esetleg rá lehet nézni egy Live Linux alatt is, de korántsem biztos, hogy kezelni fogja a sérült partíciót. Valamint opció lehet a CHKDSK, de azt eleve óvatosan kell használni és inkább az adatok lementése a javasolt és biztonságos megoldás!

Ha a külső HDD állapota nem megfelelő (HDS), akkor inkább lemezképet / fizikai másolatot célszerű készíteni egy másik meghajtóra. Tehát, ha a forrásmeghajtó tönkre is megy, attól még a készített másolatból lehet menteni. Viszont, ha durván szekrorhibás a lemez, illetve rendellenesen működik, akkor célszerűbb inkább adatmentő szakemberhez elvinni! Ez ügyben pedig az Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban lehet érdeklődni.

Csatlakoztatáskor mért nem kap a külső meghajtó a Windowsban automatikusan betűjelet, hogyan lehet ezt megoldani?

Normál esetben a külső meghajtókhoz a Windows csatlakoztatáskor automatikusan hozzárendel egy meghajtóbetűjelet. Ha esetleg nem kapott a meghajtó, akkor a lemezkezelőben manuálisan kell hozzárendelnünk. Viszont, ha ez rendszeresen ismétlődik és nem kap automatikusan betűjelet a drive, akkor az alábbi megoldási opciók vannak:

Automount működésének ellenőrzése.
Partíciós tábla javítása.
Rejtett attribútum törlése a DiskPart parancssori eszköz segítségével.

Menet közben miért csatlakozik állandóan le-fel a külső ház, mért szakad meg az adatkapcsolat?

● USB-kábel hibája, vagy az aljzat és a csatlakozó nem megfelelő illeszkedése.—► Másik kábellel való kipróbálás, szükség esetén a kábel cseréje javasolt.

● USB 3.0 specifikus probléma, mivel USB 2.0 portban stabilan működik az eszköz. —► Kipróbálás másik (PC-n hátlapi) USB 3.0 portban, valamint másik gépen is.

● Alaplapi USB 3.0 vezérlő + külső ház USB 3.0 vezérlő + operációs rendszer nem megfelelő együttműködése okozza. —► Alaplapi chipset driver + USB 3.0 driver (Win7) + OS frissítése / külső háznál a firmware frissítése / BIOS-beállítások átnézése, szükség esetén frissítés.

● Operációs rendszer, illetve annak helytelen beállításai (pl. energiagazdálkodás), valamint bizonyos frissítések, netán külső (illesztő)programok okozzák a problémát. —► Beállítások módosítása / rendszer-visszaállítás / driverek frissítése / kipróbálás másik OS alatt ugyanazon a gépen (pl. Live Linux).

● Wi-Fi zavarja az USB 3.0 adatkapcsolatot: [link],[link]. —► Wi-Fi kikapcsolása, eszközök egymástól távolabbra helyezése.

● Külső ház hibája okozza (a fentebb említettek kizárása után). —► Külső ház (garanciális) cseréje javasolt.

Miért nem engedi a Windows a biztonságos leválasztást és miért pörög tovább leválasztás után a merevlemez?

A meghajtó leválasztását egy megnyitva felejtett fájl, vagy program, de egy, a meghajtót használó rendszerfolyamat is akadályozhatja. Ennek áthidalására, a zároló folyamatok feloldására vannak különféle programok. Ha ezek sem használnak, akkor az USB-kábel kihúzásán kívül x perc várakozás, vagy a gép újraindítása / leállítása segíthet. Továbbá az alábbi hozzászólásban volt szó a nem megfelelő leválasztás esetleges veszélyeiről.

Maga az alvó mód és a merevlemez leállítása USB-chip és firmware függő, valamint az operációs rendszertől is függ. Ha utóbbiak, különösen előbbi kettő nem támogatja ezen funkciókat, akkor nem is fognak működni. Ilyen esetben ezen változtatni, csak a firmware módosításával lehet, pl. a támogatott ASMedia chipes külső házaknál.

Mért áll le x perc után a merevlemez és kapcsol ki a külső ház? Hogyan tudom tiltani?

Ezt nevezik alvó módnak, amikor üresjáratban x idő (5-30 perc) után automatikusan standby állapotba kapcsol a külső meghajtó és leállítja a merevlemezt. Van, akinek ez kedvező, míg mások nem szeretik, ha leáll. Tenni ellene, illetve módosítani ezen működést alapvetően kétféleképpen lehet:

Gyártó által mellékelt programmal tiltjuk a leállást:
Seagate (Samsung)
Verbatim
Western Digital

Külső programmal tiltjuk a leállást:
Hard Disk Sentinel, ahol kétféleképpen tudjuk tiltani az alvást:
- az APM módosításával
- lemezek leállásának akadályozásával
Továbbá vannak még hasonló szoftverek, mint pl. a (HDDScan, HDParm, NoSleepHD, KeepAliveHD) Windowsra, valamint a HDParm használható Linuxon is. Illetve Mac OS X rendszereknél a Keep Drive Spinning programmal tudjuk tiltani az alvó módot.

Alternatív megoldások:
Hosszabb zene / videó (film) megnyitása és lejátszása a külső merevlemezről
Hosszabb letöltés internetes böngészővel, torrent futtatása a külső merevlemezen

● Egyes külső házaknál a firmware frissítésekor be lehet állítani nagyobb időértéket, vagy akár kikapcsolni az alvó módot.

Miért nem működik az alvó mód, mért nem áll le üresjáratban a merevlemez?

● Az operációs rendszer, illetve bizonyos (merevlemez-diagnosztikai) szoftverek folyamatosan használhatják a háttérben a külső meghajtót. Tehát nincsen meg az x perces inaktív állapot és ezért nem tud leállni.

● Ha a gyári 128-as értékről el van állítva az APM pl. 254-re, illetve tiltjuk bizonyos programokkal a HDD leállását, akkor szintén nem fog működni az alvó mód.

Az adatátviteli sebesség miért lassabb a vártnál USB 3.0 esetén?

● USB-kábel hibája (példa). —► USB 3.0 kábel cseréje.

● USB 3.0 port csak USB 2.0 módban működik. —► Másik USB 3.0 portba csatlakoztatás, illetve gép restart, esetleg USB 3.0 driver frissítése.

● Telemásolt merevlemez, kevés szabad hely. —► Üresen, illetve kevés adattal a leggyorsabbak.

● Forrás- és célmeghajtó eltérő sebessége. Hiába tud a külső HDD > 100 MB/s írást, ha az amiről másolunk, csak 60 MB/s tempóra képes. Ez esetben az utóbbi értékre fog korlátozódni az adatátvitel sebessége. —► Ugyanolyan gyors, vagy gyorsabb belső / külső háttértár beszerzése.

● Töredezett fájlrendszer (NTFS) —► Töredezettségmentesítés.

● Fájlméret. —► Nagyméretű fájlok (HD-film, ISO) esetén gyorsabb, ellenben sok kicsi (képek, dokumentumok) fájlnál lassabb a másolás, illetve az adatátviteli sebesség.

Egy 2,5"-os külső merevlemez használatához szükség van külső tápegységre?

Általános esetben NINCSEN, mivel rendszerint teljes egészében a gazdagép USB-portjáról nyerik az áramot. Az elsődlegesnek tekintendő gazdagépeken (PC-n, notebook) való használatkor 1db USB 2.0 port is jó esetben elegendő egy 2,5" | 5400 RPM külső meghajtónak. Ha esetleg nem, akkor kiegészítő tápellátás keretében 2 db portra, azaz USB Y-kábel használatára lehet szükség. Problémásabb esetekben, akár külső tápellátás is szóba jöhet. Az USB 3.0 port viszont jóval előnyösebb és stabilabb ilyen téren, így annál nem szükséges semmilyen plusz tápellátás. Mivel az még a 7200 RPM notebook merevlemezeket is rendesen meghajtja.

2,5" gyári kiszerelésű külső merevlemezek / külső merevlemez házak esetén az alábbi helyzetekben lehet szükség kiegészítő / külső tápellátásra:

a.) Ha a gazdagép 1 db USB 2.0 portjának áramellátása bizonytalan (PC előlapi port, mini PC, TV, DVD / Blu-ray lejátszó, médialejátszó, router stb.)

b.) Ha a használt interfész csak adatkapcsolatot támogat, de áramellátást nem biztosít. Ilyen pl. az eSATA

Kiegészítő tápellátás (gazdagépről)

a.) USB Y-kábel segítségével.
b.) USB DC Power kábel segítségével.

Külső tápellátás (külső tápegységről)

a.) DC Power aljzattal felszerelt külső rack + külső tápegység (5 V) segítségével.
b.) Aktív USB hub segítségével.
c.) USB Y-kábel + külső tápegység segítségével (ok lehet).

Használható másik külső tápegység, ha elveszett, tönkrement a 3,5"-os külső merevlemez eredeti tápadaptere? Nem fog kárt tenni a külső merevlemezben?

Igen, használható, csak arra kell odafigyelni a kiválasztásnál, hogy egyrészt a feszültség- és áramértékek megfelelőek legyenek, lásd általában 230 V AC / DC 12 V és 1,5 - 2 A tápegység kell. Továbbá a megfelelő méretű (I)(pl. 5.5 / 2.1 | 5.5 / 2.5 mm)(/I) DC csatlakozó is lényeges, valamint hogy ugyanolyan polaritású tápegységet használjunk, mint amilyen az eszközhöz eredetileg mellékelt.
Nem, nem fog semmilyen problémát okozni, ha az előbbi paramétereknek megfelelő tápegységet használunk.

A tv, médialejátszó stb. mért nem ismeri fel, mért nem kezeli megfelelően a külső merevlemezt?

Arról már számos alkalommal volt szó a topikban (példa), hogy a külső HDD-k elsődlegesen támogatott hardver- és szoftverkörnyezete a PC / laptop + desktop OS. Ettől eltérő környezetben nem feltétlen garantálható a megfelelő kompatibilitás és működés.

Ha a készülék nem ismeri fel, vagy nem kezeli megfelelően a külső HDD-t, akkor annak okai a következők lehetnek:

● USB-kábel / USB-hosszabbító kábel hibája —► Megfelelő minőségű hosszabbító kábel használata / hosszabbító kábelek, több kábel összetoldásának mellőzése / kábel cseréje.

● 2,5"-os típusoknál elégtelen tápellátás. —► 2,5"-os külső HDD-k esetén a HDD feliratú és az ilyen megnövelt áramerősségű USB 2.0 portok, valamint egyes készülékeken az USB 3.0 portok használata javasolt! Ellenben, ha csak normál (0,5 A) USB-portok vannak a készüléken, akkor célszerű Y-kábelt használni!

● Inkompatibilitás. —► A készülék nem kezeli a külső HDD-t, illetve pontosabban a benne lévő USB-chipet.

● Nem megfelelő fájlrendszer. —► Általában a FAT32 és az NTFS támogatott, de pl. az exFAT és egyéb fájlrendszerek már nem feltétlen.

● Nem megfelelő partíciós séma. —► A legtöbb készülék az MBR formátumú és 2 TB tárolókapacitású USB-s háttértárakat kezeli biztosan. Ellenben egy 3 TB tárolókapacitású és GPT partíciós sémát használó típust már nem feltétlen.

Mért van az, hogy a tv, médialejátszó stb. készülékeken nem működik a külső HDD-nél az alvó mód, ellenben PC-s környezetben igen?

Arról már számos alkalommal volt szó a topikban (példa), hogy a külső HDD-k elsődlegesen támogatott hardver- és szoftverkörnyezete a PC & Mac + desktop OS. Ettől eltérő környezetben nem feltétlen garantálható minden esetben a megfelelő kompatibilitás (példa) és működés (példa).

Ha maga a külső HDD támogatja is az alvó mód funkciót, az már az adott készülék beállításaitól, illetve a rajta lévő operációs rendszertől is függ, hogy ténylegesen működni fog-e (példa). Illetve lehet alapértelmezetten nem fog működni, hanem csak utólagos beállítások után. Példák: [link], [link], [link], [link].

A tv, médialejátszó stb. készülék mért nem játssza le a filmeket a külső HDD-ről, ellenben PC-s környezetben mért működik?

Arról már számos alkalommal volt szó a topikban (példa), hogy a külső HDD-k elsődlegesen támogatott hardver- és szoftverkörnyezete a PC & Mac + desktop OS. Ettől eltérő környezetben nem feltétlen garantálható minden esetben a megfelelő kompatibilitás és működés.

● A készülék beállításai nem megfelelők —► Beállítások módosítása.

● A készülék nem támogat minden fájlformátumot és kódolást —► Támogatott formátumok és kódolások használata, illetve szükség esetén átkonvertálás.

Ha a tv, médialejátszó stb. készülékemen lévő USB 2.0 portra 5400 RPM-es külső HDD-t csatlakoztatok, akkor gond nélkül fog menni a HD filmek lejátszása?

Az USB 2.0 sávszélessége, illetve pl. az alábbi hozzászólás alapján a jellemző adatátviteli sebessége általában elégendő a legtöbb HD-formátumú filmhez. Illetve rendszerint pl. egy 2,5" | 5400 RPM jellemzőkkel bíró külső merevlemez is. Továbbá rendszerint az átlagos 4K Ultra HD filmekhez is és max. csak a legnagyobb bitrátájú típusoknál fordulhat elő, hogy pl. az USB 3.0 portra legyen szükség . Már, ha van ilyen az adott készüléken.

4K UHD filmek lejátszására vonatkozóan: kérdés | válaszok.

Továbbá maga az akadásmentes lejátszás ahogyan PC-k esetében is függhet több tényezőtől, úgy egy tv-n is annak lejátszási képességeitől. Viszont ez ügyben HD filmek lejátszása, valamint a TV & Audió témánál a tv-készülék gyártójának a topikjában tessék érdeklődni!

Fontos-e, illetve hogyan tudom biztonságosan leválasztani a külső merevlemezt a tv, médialejátszó és a hasonló készülékeken?

Az USB-háttétár megfelelő szoftveres leválasztásának fontosságáról már több alkalommal volt szó a topikban. Ami nemcsak PC-s környezetben egy desktop OS alatt, hanem nyilván az egyéb készülékeken történő használatnál is fontos lehet! Azonban míg PC + desktop OS felállásnál egyszerűn megoldható és mondhatni alap dolog a szoftveres leválasztás, addig a tv és a hasonló készülékek esetében már nem mindig van erre lehetőség.

Attól függően, hogy a készülék, illetve a rajta lévő OS támogatja-e ezen funkciót, alapvetően háromféle lehetőség van a biztonságos eltávolításhoz:

● Leválasztási opció használata a készülék menüjében. Példa: LG | Samsung.

● Kilépés minden lejátszásból és felvételből! Majd kis várokozás után, amikor már vélhetően semmi nem használja az USB-eszközt, nem villog az állapotjelző LED és a HDD az olvasófejet is leparkolta, akkor elvileg kihúzható a kábele (példa).

● A lejátszás, felvétel stb. befejezése, majd a készülék kikapcsolása. Utána elvileg eltávolítható a külső merevlemez, illetve kihúzható a kábele.

A kompatibilitás, ezen készülékekhez ajánlott / bevált külső HDD-k, a használat során előforduló problémák megoldása stb. felől elsődlegesen a TV & Audió téma megfelelő topikjában tessék érdeklődni!

Ajánlott topikok

Adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez
Flash SSD
Get Data Back - adatvisszahozás
GPT, MBR
Külső 2,5'' mobil rack-ek topikja
Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
Kritikus hiba a Western Digital CaviarGreen merevlemezeiben
HDD probléma, segítsetek! (nem adatmentés)
Hard Disk Sentinel: S.M.A.R.T., okosan
Merevlemez felügyelet SMART (S.M.A.R.T.) segítségével - www.hdsentinel.com
Milyen SSD-t vegyek?
Milyen merevlemezt vegyek?
Particionálás
Program promók
RAID
Winchesterek megbízhatósága / élettartama

Hálózati adattároló, NAS

Milyen NAS-t vegyek?
WD My Book World
WD My Cloud NAS

PH! cikkek, tesztek

DataLocker DL3 – a legbiztonságosabb külső merevlemez
Elegáns Toshiba külső adattár
Formás WD merevlemezek
Iomega eGo Portable ejtésteszt
Katonás Silicon Power külső adattár
Könyvnek álcázott winchesterek
Külső adattároló a Samsungtól
Külső merevlemezek USB 3.0-val
Külső merevlemezek a Samsungtól
Külső merevlemezek a Verbatimtól (USB 2.0---eSATA---FireWire)
LaCie Porsche Design Mobile 4TB
Mit tud az új USB 3.1 szabvány?
Samsung M2 és S2 külső winchesterek 2,5 hüvelyken
Segítség, elromlott a merevlemezem!
SSD kontra HDD – USB 3.0 csatlakozón
Újabb külső merevlemezek USB 3.0-val
USB-ről hajtott winchesterek

Logout cikkek, tesztek

ADATA HC500 teszt
ADATA 710A 2TB jégfehér színben, MAC-hez
ASUS Zendisk 2,5” USB 3.0 külső HDD
2,5" külső HDD hordozótokok
Exkluzív 2,5”-es külső ház, Raid funkcióval
Hiánypótló USB teszt!
Hitachi Touro Mobile 2.5" 500GB usb3.0 külső HDD
(HDD) Dokkoló? Jobb mint gondolnád! (Dokkoló és klónozó állomás) USB 3.0
INTENSO 1,75TB 2,5" USB 3.0 külső HDD
i-tec MySafe 2.5" SATA HDD külső ház (USB/FireWire) vs. iMac via FW800
Jól mér, nem jól mér? Usb feszültség mérő csájnából...
LC-Power 2,5" USB 3.0 rack [LC-25BUB3] teszt
LC-Power LC-35U3 Sirius rack
Live Linux használata külső merevlemezek teszteléséhez
Nagy tárolókapacitású (1-5 TB) 2,5" külső merevlemezek
Optical Disk Drive , ami mindenhez jó !? (külső meghajtóként)
Pendrive kontra külső merevlemez
Raidsonic ICY BOX IB182MU3 - USB 3.0 mSATA külső ház teszt
Revoltec Alu-Line EX207 avagy külső merevlemez tároló
RMA - Külső merevlemez visszaküldése a gyárba
SSD tesztelése külső USB 3.0 házban (TRIM, BOT vs. UASP)
Újabb prémium kategóriás My Passport
USB2.0 vs. USB3.0 vs. eSATA
SSK SHE088 USB 3.0 külső ház teszt
USB 3.0 megoldás - Verbatim módra

Tesztek és beszámolók a topikból

ADATA HE720 (500 GB)
Silicon Power Armor A80 (1TB)
Silicon Power Armor A85 (1TB)
WD Elements Portable (500 GB)
WD Elements Desktop (3 TB)
WD My Passport Ultra (1 TB)

Külső tesztek

AnandTech
Gough's Tech Zone
TechPowerUp - External HDD
TechPowerUp - External SSD
TechPowerUp - Enclosures
TechPowerUp - Docking Station

Írta és összeállította: King Unique és batagy

Köszönet Bonfire és scope2007 fórumtársaknak a fejezetcímek, feliratok és logók készítéséért!

Külön köszönet azon fórumtagoknak, akik beszámolókkal, tesztekkel és egyéb információkkal segítették a munkánkat! :R

Szerkeszti: King Unique

Utolsó frissítés: 2022. január

Copyright © 2000-2022 PROHARDVER Informatikai Kft.