Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#21251) troland26 válasza King Unique (#21250) üzenetére


troland26
őstag

Ok
Vettem és köszönöm . :R

(#21252) Gtaati


Gtaati
őstag

Hello Mindenki!

Nem teljesen ide tartozik, de megkerdeznem, hogy ha usb 3-as kulso vinyora masolok pc-rol szinten usb 3-as porton keresztul, miert van az hogy neha megy normalis sebeseggel 80-100megaval, de sokszor csak ilyen 20mega korul? Mindenbol a legujabb driverek vannak fent.

Koszonom!

(#21253) King Unique válasza Gtaati (#21252) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Ez így elég általános megfogalmazás, illetve pont a lényeges információk nincsenek leírva. Azok hiányában pedig jobb híján csak találgatni lehet.

Korábban egyébként már érdeklődtél hasonló ügyben és akkor EZ alapján állítólag sikerült megoldani a problémát. Aztán arról is volt szó itt a fórumon ebben és más topikokban egyaránt, hogy az adatátviteli sebesség általában milyen jellemzők függvénye lehet. Példák: [link], [link], [link].

[ Szerkesztve ]

(#21254) Gtaati válasza King Unique (#21253) üzenetére


Gtaati
őstag

Hello!

Koszonom a valaszodat! Igen ezzel a problemaval korabban is talalkoztam de azota kb minden valtozott. Az alaplapom egy Asrock Z170 Gaming K6 legujabb driverekkel. A kulso vinyo haza egy Lc Power Becrux, benne egy 1,5 terras Seagate-Samsung Spinpoint. Szabadhely van rajta kb 4-500 giga, a masolandon fileok 40-60gigas mediafileok. Van hogy bedugom az usb 3-ba a vinyot es egybol szepen megy, van h.ujra kell inditanom a gepet vagy tobbszor levalasztani es ujra bedugni es egyszer csak jo lesz.... Ha nem jo akkor nem hajlando 30 mega korultol tobbel masolni...

Koszonom!

(#21255) eax1650


eax1650
aktív tag

Sziasztok!
Van a géphez kötve a hozzá való kábellel egy eSATA külső hdd, melynek a dobozán van egy ki-be kapcsoló. Ha a gép indítása előtt nem kapcsolom be, akkor csak a Rendszer > Eszközkezelő > Hardverváltozások keresése útvonal bejárásával lesz elérhető! Pedig pont az volna a természetes, hogy bármikor igénybe vehető - elérhető/leválasztható - lehessen!
Win 10 Pro van a gépemen, 7-nél rendesen működött! A Win nem talál frissebb drájvert!
Hogyan lehetne javítani ezt az állapotot?

[ Szerkesztve ]

Bocsáss meg az ellenségeidnek, de jegyezd meg a rohadékok nevét.

(#21256) King Unique válasza eax1650 (#21255) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

A BIOS-ban a SATA-vezérlő AHCI módban van, illetve a hot swap funkció engedélyezve van? Volt akinél korábban IDE módban lett telepítve a Windows és amiatt szintén az említett megoldással kellett szórakoznia (példa). De az eSATA-n csatlakoztatott háttértár kezelése, a menet közbeni leválaszthatóság stb. többek között a működésért felelős illesztőprogram függvénye is lehet (példa). Valamint ehhez kapcsolódóan Windows operációs rendszereknél a hardverváltozások kereséséhez és a szoftveres leválasztáshoz szükség esetén akár a HotSwap program is használható.

Egyébként ez a probléma inkább az adott hardver- és szoftverkörnyezettel kapcsolatos, mintsem magával a külső házzal. Ha ugyanazon hardveren és beállítások mellett másik Windowszal OK a dolog, akkor pedig az újabb Windows lehet a probléma forrása. Ennek fejtegetése viszont már nem feltétlen ezen topik témája és lehet célszerűbb lenne az adott OS topikjában érdeklődni. Ami ezen hozzászólás alapján úgy látszik már meg is történt.

[ Szerkesztve ]

(#21257) rob83


rob83
aktív tag

Sziasztok.

Lenne egy Samsung s2 portable 160 GB os külső vinyó amiit megszeretnék venni egy kollégámtól.

Próbaként megnéztem Sentinellel és ezt az eredményt kaptam:

Ez a valós állapota a vinyónak vagy az usb miatt van?

[ Szerkesztve ]

"Bízok Istenben,mindenki mást megfigyelek!"

(#21258) King Unique válasza rob83 (#21257) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Hát ez nem túl kecsegtető, de a további infókhoz a S.M.A.R.T. fület kellene megnézni. Illetve különféle tesztek is vannak a programban a meghajtó állapotának mélyebbre ható felméréséhez. Normál esetben egyébként USB-s csatlakozásnál is megfelelően meg kellene jelenítenie a drive állapotát a diagnosztikai szoftvernek. SATA-n lecsekkolni ennél a merevlemezt pedig amúgy sem feltétlen lehetne, mert egyrészt roncsolással járhat a szétszerelés. Másrészt ennél a típusnál esélyes az integrált USB-aljzat, amiről pl. ITT is vannak infók a megfelelő fejezetben.

Egyébként USB-n az elégtelen tápellátás okozhat gondokat, ezért arra fontos odafigyelni! Aztán egy rossz USB-kábel, a csatlakozó és az aljzat nem megfelelő illeszkedése stb. miatt is lehetnek problémák.

Ez az S2 Portable sorozat egyébként már régebbi és a user manual alapján 160 GB-os modell csak USB 2.0-s kivitelben van. Tehát a jelenlegi esetnél a kétes állapot mellé még kicsi tárolókapacitás és lassú adatátviteli sebesség is társul.

[ Szerkesztve ]

(#21259) eax1650 válasza King Unique (#21256) üzenetére


eax1650
aktív tag

Köszönöm a válaszod!
Ez egy Asus P7 P55D alaplap, hot swap beállítást nem találtam! Viszont akkor jutott eszembe, hogy annak idején kellett egy J - Micron drájver! Ez most megoldotta a dolgot!

Bocsáss meg az ellenségeidnek, de jegyezd meg a rohadékok nevét.

(#21260) Dark_Spirit


Dark_Spirit
csendes tag

Sziasztok!

Két külső vinyó között vacilálok;

Western Digital Elements 2.5" 1TB
Western Digital My Passport 2.5" 1 TB

Utána olvasgattam és nem igazán derült ki számomra, hogy mi is a különbség, a 2-3 ezer forintos árkülönbségen a dizájnon és azon kívül, hogy a my passport minimálisan gyorsabb talán.

Van velük tapasztalat? Ha esetleg ebben a méretben/árkategóriában van jobb (én nem találtam :DDD ) arra is nyitott vagyok.

Sima adattárolásra kell (99% képek).

Köszi a segítséget előre is. :)

[ Szerkesztve ]

Come to the dark side, we have cookies !

(#21261) rob83 válasza rob83 (#21257) üzenetére


rob83
aktív tag

Köszönöm a korrekt válasz.Én is erre a következésre jutottam,inkább kihagyom. :R

"Bízok Istenben,mindenki mást megfigyelek!"

(#21262) King Unique válasza Dark_Spirit (#21260) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

A WD 2,5"-os külső merevlemezeinél az Elements Portable és az Elements SE a fapados sorozatok, míg a My Passport és a My Passport Ultra a prémium kategóriásak. Utóbbiak előnye a mellékelt szoftverek, hardveres titkosítás, egyedi dizájn, nagyobb színválaszték, hosszabb garanciaidő stb. Bár utóbbival kapcsolatban pl. a My Passport sorozatnál akad némi ellentmondás. De amúgy, ha 3 év a gyártói garancia, ellenben az adott bolt pl. csak 2 évet ad, attól még a fennmaradó 1 évben opció lehet az RMA ügyintézés (példa).

Egyébként ugyanaz a (belső) merevlemez van mindegyikben, pontosabban a 2,5"-os Blue sorozat integrált USB-s változatai, amelyekről pl. ITT is vannak infók a megfelelő fejezetben. Tehát USB-n az adatátviteli sebességük is ennek megfelelően alakul. Ha más gyártók termékei is érdekelnek, akkor az imént linkelt blogbejegyzésben azokra is vannak példák. Valamint a topik összefoglalójában szintén részletezve van a 2,5"-os méretkategória.

[ Szerkesztve ]

(#21263) artiny


artiny
őstag

Milyen kulso merevlemezt vegyek?
2,5" szeretnek, 2TB sat.Az elettartalma legyen hosszu,szoval megbizhatobb...,csak neha hasznalnam addig amig ratoltok valamit aztan csak állna a polcomon.
Melyik marka es melyik modeljet ajanjatok ?

(#21264) King Unique válasza artiny (#21263) üzenetére


King Unique
titán

Van a topiknak összefoglalója, illetve abban az alábbi blogbejegyzés is megtalálható, amely utóbbi kifejezetten a 2,5"-os típusokra fókuszál. A sok közül az adott felhasználó számára leginkább megfelelő típust megtalálni pedig az alábbi kérdések megválaszolása után lehet. De amúgy a legtöbben rendszerint ezeket szokták venni az ismertebb gyártók termékei közül. Ha a megbízhatóság a téma, akkor arról legutóbb pl. ebben a hozzászólásban is le volt írva a lényeg.

[ Szerkesztve ]

(#21268) artiny


artiny
őstag

helo, melyik kulso hdd t vegyem?
1.Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően ?
4tb, 2.5"

2. Egybeépített (kompakt) , vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e, a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova ?
kompakt

3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá ?
nincs szukseg cloudra, backupra

4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n lejátszás, játékkonzol stb.) ?
pc backup

5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló keret (ha Mac-hez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért) ?
150€ (45 000ft)

6. Garancia kérdése, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?
kompakt

7.
WD vagy Segeatta a jobb?
ultra verzio jobb a sima My passportnal?

(#21269) Thermy


Thermy
tag

Sziasztok! Xbox 360-hoz milyen hdd-t ajánlanátok, ami a legjobb ár érték arányban? 1tb érdekelne de ha nem nagy az ár rés akkor akár nagyobb is jöhetne!

Tudod kik lesznek igazán sikeresek? Akiket naív, őrült álmodozóknak tartanak, akik képesek a céljaikban sziklaszilárdan hinni és küzdeni azokért!

(#21270) K Norbi


K Norbi
addikt

Sziasztok! A 3 winchester közül melyiket ajánljátok? [link] [link] [link]

Másikk kérdés, hogy kell az 1 terás vinyót felosztani 500/500 ra?

[ Szerkesztve ]

(#21271) King Unique válasza artiny (#21268) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Ha 2,5"-os fizikális méretben kell egy gyárilag készre szerelt 4 TB-os külső merevlemez, akkor a korábbi válaszban említett infók ezt a kategóriát is lefedik. Viszont itt a topikban a 4 TB-os modellekkel egyelőre csak kevés tapasztalat van. Példa: kérdés | válasz. De azért vettek már többen ilyeneket a fórumról és volt aki pl. egy logout cikkben osztotta meg a tapasztalatait.

Ha a hazai árakat vesszük alapul, akkor a 45 ezres keretbe a Maxtor M3 Portable férne bele. Ellenben pl. a 4 TB-os My Passport már nem és a többi gyártó hasonló terméke is rendszerint magasabb árfekvésű. De, ha külföldön a WD is a 150 eurós limiten belül van, akkor nyilván az is opció lehet. Az Ultra sorozat egyébként kb. ugyanaz, mint a "normál" My Passport, max. a dizájnban és a külső burkolat anyagában van némi eltérés.

Maga a belső merevlemez rendszerint vagy WD, vagy Seagate (ST4000LM016) mindegyik 2,5"-os 4 TB-os modellnél, mivel eleve csak ez a 2 gyártó készít ekkora tárolókapacitásút. Viszont, hogy melyik minőségibb és megbízhatóbb, azt nem igazán lehet megmondani, pláne hogy hosszabb távú tapasztalat sincsen velük. Illetve erre vonatkozóan a korábbi válaszban már le volt írva a lényeg.

[ Szerkesztve ]

(#21272) King Unique válasza Thermy (#21269) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Vannak Xbox játékkonzolhoz tervezett külső merevlemezek pl. az ADATA, a Seagate és a WD kínálatában is. Ahogyan PS4-hez szintén készít ilyeneket a Seagate és a WD. Ezek elvileg biztosan kompatibilisek a játékkonzollal, akár még dizájnban is passzolnak hozzá stb.

Viszont nem feltétlen muszáj ilyen spéci game drive-okat venni, mert akár egy normál külső merevlemez is megfelelhet a célra. Ha 2,5"-os kell, akkor pl. ezek. Aztán, hogy melyikkel milyen tapasztalatok vannak, mennyire OK a kompatibilitás stb., azt majd az Xbox 360 topikban megmondják. Illetve egy hasonló kérdésre adott válaszban is vannak infók.

[ Szerkesztve ]

(#21273) Thermy válasza King Unique (#21272) üzenetére


Thermy
tag

Tudnál nekem linkelni ami jó fajta megbízható és tuti működni fog? :R

Tudod kik lesznek igazán sikeresek? Akiket naív, őrült álmodozóknak tartanak, akik képesek a céljaikban sziklaszilárdan hinni és küzdeni azokért!

(#21274) King Unique válasza Thermy (#21273) üzenetére


King Unique
titán

Olyan már linkelve volt, ami hivatalosan is kompatibilis Xbox játékkonzollal. Jó esetben a normál típusok is (azokra is említve volt példa), de olykor előfordulhat kivételek, amiről nemrég pl. ebben a hozzászólásban is volt szó a PS4 kapcsán. Ezért is volt javasolva a játékkonzol topikja, hogy ott majd megmondják erre vonatkozóan a tutit. Egyébként olvastam ott a választ, de azért a bármelyik inkább csak elméletileg van úgy, míg a gyakorlatban ugye előfordulhatnak kivételek. Aztán, ha a stabil tápellátás a téma, akkor egy 3,5"-os külső HDD a saját tápegység miatt valóban jobb választás. De ilyen téren akár egy 2,5"-os modell is opció lehet, amiről az előző válaszban linkelt hozzászólásban szintén volt szó.

[ Szerkesztve ]

(#21275) King Unique válasza K Norbi (#21270) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A számodra leginkább megfelelő típust megtalálni az alábbi kérdések megválaszolása után lehetne. A megadott 3 modell kb. egykutya, bár a Maxtor esetében a mellékelt Drive Manager program afféle bónusz és vannak hasznos funkciói. Ahogyan a HV620-hoz is mellékelnek ezt-azt. Ha azonban nincsen szükség spéci szoftverekre, akkor a 3 modell közül pl. az ár és a garanciaidő alapján lehetne választani. Egyébként hivatalosan a Maxtor is 3 év gyártói garanciával rendelkezik. De, ha az adott bolt netán kevesebbet ad, akkor akár az RMA ügyintézés is opció lehet (példa). Vagy eleve olyan helyen kell megvásárolni, ahol megadják rá a 3 évet.

Az ilyen gyárilag készre szerelt külső merevlemezek eleve particionálva és formázva vannak. Tehát nem szükséges őket újraformázni, hacsak nincs valami nyomós oka. A több partícióra történő felosztás pedig az adott felhasználói igények függvénye. De amúgy több részre particionálni sem feltétlen muszáj, illetve rendszerint gyárilag is 1 db partíció van rajtuk.

[ Szerkesztve ]

(#21276) kidda1972


kidda1972
újonc

Tisztelt Topikgazda!
Az a kérdésem lenne,hogy UHD-4K-s filmeket szeretnék letölteni külső HDD-re és utána azt össze kapcsolva a
Tv-vel (USB 3-as porton keresztül) nézném.A TV USB 3 -as portja 5v és 900ma -es.
Milyen paraméterekkel rendelkező külső HDD-t ajánlanál?
Mondjuk a PC-n amin keresztül letölteném torrentről a filmeket nincs USB 3-as port csak 2-es nem tudom,hogy ez probléma-e?
Válaszodat előre is köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#21277) King Unique válasza kidda1972 (#21276) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

A tv-s használatra vonatkozóan pl. ebben a hozzászólásban le van írva a lényeg. A 4K UHD filmek lejátszásáról pedig egy korábbi kérdésre adott válaszokban szintén volt szó.

Ha USB 3.0 port van a tv-készüléken, akkor egy 2,5"-os külső merevlemez tápellátása elvileg rendben lesz. A bevált típusok felől viszont már a készülék gyártójának a topikjában célszerű érdeklődni, ami az előbb linkelt hozzászólásban is említve van. Jó esetben egy normál modell is megteszi, illetve általában ezeket szokták venni az ismertebb gyártók termékei közül. Az M3 Portable sorozat amúgy újabban már Maxtor márkanéven érhető el. Az USB-n történő tápellátásra visszatérve, ha a PC-n csak USB 2.0 portok vannak, akkor annál erre vonatkozóan érdemes odafigyelni az ebben a hozzászólásban említett dolgokra. Maga az USB 3.0-s eszköz kezelése USB 2.0 porthoz csatlakoztatva pedig nyilván működni fog, mivel az egyes USB-szabványok eleve visszafelé kompatibilisek. Illetve az elsődlegesen támogatott hardver- és szoftverkörnyezetben (pl. PC + desktop OS) normál esetben nem szokott emiatt gond lenni.

[ Szerkesztve ]

(#21278) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Hello!

A Sony HD-B1BEU 1TB-os merevlemezről van valami tapasztalat? Vagy milyenek ezek a Sony külső HDD-k (és úgy általában az adathordozóik)?

Valamint: a mostani WD MyPassport-ok és az Elements-ek között lehet valami hardveres különbség, ami miatt mondjuk a MyPassport jobban ajánlott lenne? A MyPass-nál Más a kaszni és van hozzá (számomra) felesleges szoftveres körítés, de ezen kívül bármi amiben más lehet?

Köszi!

(#21280) King Unique válasza SunMount3r (#21278) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Legutóbb ebben a hozzászólásban volt szó a Sony külső merevlemezeiről. Ott újfent össze lettek foglalva az eddigi infók és tapasztalatok.

Az nemrég egy másik válaszban már említve volt, hogy mi a különbség az egyes My Passport és Elements sorozatok között. Hardveres oldalról nézve pl. maga a HDD az ugyanaz bennük, viszont az egyes My Passport sorozatoknál a hardveres titkosítás miatt maga az USB-chip is speciális.

[ Szerkesztve ]

(#21281) Thermy válasza King Unique (#21274) üzenetére


Thermy
tag

Szia! Egyik topikba se válaszolt senki konkrétan, és fogalmam sincs ezekről sajnos. Ez jó lenne nekem a boxhoz? WD Elements Portable külső merevlemez, 1TB, 2.5", USB 3.0, Fekete

Tudod kik lesznek igazán sikeresek? Akiket naív, őrült álmodozóknak tartanak, akik képesek a céljaikban sziklaszilárdan hinni és küzdeni azokért!

(#21282) Laslow


Laslow
senior tag

Sziasztok!

Mit érdemes mostanában venni az alábbi szempontok alapján?

- Fizikai méret mindegy, de inkább 2,5".
- Tárhely: 1 GB.
- Egybeépített kivitel.
- USB csatlakozás.
- Tok jó lenne hozzá (vagy ütésállóság).
- Havonta max. 1-szer csatlakoztatnám géphez, amíg felveszem rá az új családi fotókat/videókat. Egyébként csak egy polcon porosodna.

Köszönöm előre is a tippeket!

"A Bijou olyan, mint mikor egy gyönyörű, csillagos nyáréjszakán nagyon-nagyon szomorú vagy, és közben mézes epret eszel" - http://bijoumusic.hu

(#21283) Laslow válasza Laslow (#21282) üzenetére


Laslow
senior tag

Transcend StoreJet 25M3 1TB az összefoglaló alapján?
Szabad eBay-ről pár ezerrel olcsóbbért, még épp nem lesz rá vám, ugye?

"A Bijou olyan, mint mikor egy gyönyörű, csillagos nyáréjszakán nagyon-nagyon szomorú vagy, és közben mézes epret eszel" - http://bijoumusic.hu

(#21285) King Unique válasza Thermy (#21281) üzenetére


King Unique
titán

A korábbi válaszokban már le volt írva a kompatibilitásra, illetve az elsődlegesen támogatott hardver- és szoftverkörnyezetre vonatkozóan a lényeg. Ettől eltérő környezetben történő használathoz viszont pl. az ilyen és ilyen esetek miatt nem egyszerű bármit is ajánlani. Max. a direkt ezen készülékekhez tervezett eszközöknél lehet elvileg igazán biztosra menni. Illetve ettől függetlenül ajánlott mindig a készülék gyártójának a topikjában érdeklődni a konkrét tapasztalatok felől. Normál esetben egyébként ugyanúgy működnie kellene egy tv-n, XY lejátszón, játékkonzolon stb. is egy külső merevlemeznek. Viszont az már leginkább az említett készülékeknek és a gyártóknak a hiányossága, ha az (egyes) USB-s háttártárakra vonatkozóan nem tudják megoldani a megfelelő kompatibilitást és kezelést.

Ha rákeresel a játékkonzol topikjában, akkor van a különféle Elements sorozatokkal némi tapasztalat. De ott pl. az alábbi hozzászólás megint érdekes, mivel az exFAT fájlrendszert elvileg kezeli a konzol. A válaszban említett dolgok pedig szintén, vagyis hogy még az MBR / GPT, valamint az USB 2.0/3.0 eszköz sem teljesen mindegy. Utóbbira egyébként tipikus példa többek között az egyes autórádiók is, amiről egy másik topik kérdésére adott válaszban volt szó. Ellenben ezek pl. PC-s környezetben nyilván nem okoznak gondot és ott maga az említett külső merevlemez is megfelelően működik.

Ha továbbra is 2,5"-os USB 3.0-s külső HDD kell és számodra nem opciók a korábbi válaszban említett speciális típusok, akkor a normál kategóriában pl. ezek és ezek közül lehetne választani. Vagy esetleg egy USB 2.0-s modellt venni / összerakni külső házas megoldással, ha a játékkonzol nem képes az egyes USB 3.0-s háttértárakat megfelelően kezelni. Aztán, hogy melyik pontosan mennyire lenne OK kompatibilitás és egyéb dolgok terén, azt az eddigiek alapján már nem feltétlen ebben a topikban kellene tovább fejtegetni, mert van a témának sajátja is. Egyébként, ha belföldön online (webshop) formában lesz megvásárolva a termék, akkor annál ott van a 14 napos elállási jog. Tehát, ha egyik-másik típus netán nem válik be a konzolhoz, akkor vissza lehet küldeni, másikat venni helyette stb.

[ Szerkesztve ]

(#21287) King Unique válasza Laslow (#21282) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ha pótolhatatlan adatok tárolásáról van szó, akkor úgyis a biztonsági másolatok megléte a legfontosabb! Ugyan egy másik hozzászólásban említettek alapján lehet ragozni ezt a tartósság, megbízhatóság stb. dolgot, de ha csak havonta 1x lesz használva a külső merevlemez a mentéshez, akkor az megint más dolog. Illetve a biztonsági másolatokból kiindulva pl. 2, vagy több online / offline tároló nyilván biztosabb megoldás, mint 1 példányban, 1 eszközön tárolni mindent.

Arról nemrég volt szó, hogy a megfelelő hordozótokot inkább külön érdemes megvenni a 2,5"-os külső merevlemezekhez. De pl. maga a külső HDD használata rendszerint a tokból kivett állapotban történik, vagyis olyankor a leejtése nyilván gondot okozhat. Erről és az ütésálló típusokról egy másik hozzászólásban szintén volt szó. A Transcend 2,5"-os kínálatából pl. a 25M3 / 25MC / 25H3 jó választás lehet, ha kifejezetten ütésálló külső merevlemez kell. De attól még a biztonsági másolatokra és az egyéb dolgokra nyilván ezeknél is fontos odafigyelni!

A beszerzés, a nemzetközi online piacterekről történő rendelés és pláne annak részletei viszont már nem igazán ennek a topiknak a témája. Van pl. eBay topik is, ahol lehet ez ügyben érdeklődni. A valamivel kedvezőbb ár OK, de onnan rendelve ugye várni kell X hetet, míg megküldik, valamint szükség esetén a garanciát sem lehet helyben az adott boltnál intézni, mint egy belföldi vásárlásnál stb.

[ Szerkesztve ]

(#21288) mekker


mekker
őstag

Hülye kérdés, de van bármi előnye egy 2,5" 500GB-s vinyónak eg 1TB-ssel szemben? Gondolok itt élettartamra, zajra (pl kevesebb tányér, kisebb adatsűrűség miatt). Egy Maxtor M3-ast néztem ki TV box mellé, és most azon gondolkozom, hogy fillérb***áson (-3500Ft) kívül van-e bármi értelme 500-asat venni.

A szokásaimból kiindulva ha 500GB+ -nál tartok, akkor már rég csak a szemetet gyűjtöm, de annyira kicsi a különbség árban, hogy nehéz a döntés.

[ Szerkesztve ]

Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

(#21289) Jarod1 válasza mekker (#21288) üzenetére


Jarod1
addikt

vegyél 160 gigásat az még kevesebb tányér még kevesebb zaj és kevesebb por száll rá ;] :O :P

(#21290) Laslow válasza King Unique (#21287) üzenetére


Laslow
senior tag

Szia!

Az adatok elsődlegesen az asztali gép szinte folyamatosan áram alatt lévő HDD-jén vannak meg. Másodlagosan egy polcon tartott külső HDD-n. (Ezt cserélem most nagyobbra.) Harmadlagosan pedig Backup & Sync from Google minden képek/videót rögtön feltölt a Google felhőbe, így ott is megvan a 310GB cuccom (igaz, minden kicsit átkódolva, mert ingyenes szolgáltatásként használom).

Az előbb megrendeltem a Transcend StoreJet 25H3-at. Évente átlagosan 50GB fotót/videót hozunk létre, az 1TB-os külső HDD-re előreláthatólag pár évig még rá fog férni minden cuccunk (persze pár év múlva már nyilván 4K-ban rögzít majd az akkori telefonunk, meg ilyenek, így az 50GB/év igény is növekedni fog - ha kezd betelni az 1TB, jövök megint kideríteni, hogy épp mire érdemes váltani).

Köszönöm a segítséget és az első hozzászólásban összefoglaltakat!

"A Bijou olyan, mint mikor egy gyönyörű, csillagos nyáréjszakán nagyon-nagyon szomorú vagy, és közben mézes epret eszel" - http://bijoumusic.hu

(#21291) SunMount3r válasza King Unique (#21280) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Sony: Valamint ezekben valószínűleg normál SATA HDD lehet és nem az egyes gyártóknál jellemző integrált USB-aljzatos megoldás.-> Bármi előnyt jelenthet ez? Torrent eltöltés/másolás gyorsasága szempontjából.

WD: egyes My Passport sorozatoknál a hardveres titkosítás miatt maga az USB-chip is speciális.
-> Szintén, bármi előnye lehet?

Hosszútávú megbízhatóság is szempont persze, torrent-re lenne használva főleg. Évek óta vannak WD MyPass-aim (egy előző és agy azt is megelőző Gen-es), azokkal semmi gond nem volt eddig, de csábítóak az ennél olcsóbb árak...

Ja még annyi, hogy egyelőre USB 2.0-ával kell beérnem, mert ennyi van a laptop-omon... Nem tudom ettől függetlenül is van e valami előnye ezeknek...

Köszi! :)

(#21293) King Unique válasza mekker (#21288) üzenetére


King Unique
titán

Egy (külső) merevlemeznél a kevesebb lemeztányér és olvasófej előnyösebb lehet a működési zaj szempontjából, valamint ezeknél mechanikailag elvileg a hibalehetőség is kisebb. Aztán az más dolog, hogy 2,5"-os kivitelben egy több lemeztányért használó modell sem mondható azért különösebben zajosnak, illetve nem is feltétlen fog előbb meghibásodni. Sőt, ennyi erővel pl. egy 1-tányéros 500 GB-os modell is tönkremehet. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a fontos adatokról mindig legyen biztonsági másolat! Az élettartam, illetve a tartósság pedig magától a merevlemez típusától is függhet, amiről pl. ebben a hozzászólásban is volt szó.

Az 1 TB-os Maxtor M3 Portable belsejében a Mobile HDD sorozat ST1000LM035 merevlemeze szokott lenni, amit EZ a hozzászólás is szemléltet. Vagyis ennél (is) csak 1 db lemeztányér és 2 db olvasófej van. Az 500 GB-os M3 belsejéről nincs infó, de annál sem lehet kevesebb az 1/2-es felállásnál.

Az 500 GB-os modell alig kedvezőbb ára az 1 TB-oshoz viszonyítva pedig már csak hab a tortán. Ha számodra elég az előbbi, akkor jó, a te döntésed. De amúgy manapság már tényleg egyre kevésbé van értelme 1 TB alatt 2,5"-os külső merevlemezt venni, pláne ha az árakat nézzük. Illetve egyre több gyártónál jellemző az 1 TB-os minimum, vagyis annál kisebb tárolókapacitású modelleket már nem készítenek.

[ Szerkesztve ]

(#21294) King Unique válasza SunMount3r (#21291) üzenetére


King Unique
titán

Az integrált USB-vel kapcsolatban ITT le van írva a lényeg a megfelelő fejezetben. Tehát az olyan gyárilag összeszerelt külső merevlemezek, amelyeknél a külső házaknál megszokott különálló SATA-USB PCB van (példa), azok ilyen szempontból előnyösebbek.

A hardveres titkosítás akkor előny, ha valakinek kifejezetten ilyen megoldás kell, nem akar órákat szöszölni a szoftveres titkosítással, nem akar utóbbi miatt csökkenést az adatátviteli sebességnél stb. De a hardveres titkosításnál is többféle megoldás létezik, vannak akár PIN-kódos és biometrikus azonosítást használó USB-s háttértárak is (példa). Ha azonban nincsen erre igény, akkor nem létszükséges ilyeneket venni. Egyébként annyi kontra azért van az ilyen megoldásoknál, hogy ha megsérül / tönkremegy a titkosítást végző hardveres rész, akkor az nyilván szívás, megnehezíthet egy esetleges adatmentést stb.

Ha csak USB 2.0 portok vannak a laptopon, akkor az a kezelés szempontjából nem gond, mert az egyes USB-szabványok eleve visszafelé kompatibilisek. Tehát használható lesz egy USB 3.0-s eszköz is USB 2.0 porthoz csatlakoztatva, viszont az adatátviteli sebesség az utóbbi szabvány értékeire fog korlátozódni. Amire viszont majd érdemes odafigyelni USB 2.0-s csatlakozásnál, az a korábban már részletezett tápellátás!

[ Szerkesztve ]

(#21295) goose87


goose87
tag

Sziasztok!
Xbox One-hoz keresek külső HDD t!
500Gb vagy 1 TB érdekelne!
Van valami ajánlott típus?
:))

(#21296) King Unique válasza goose87 (#21295) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Pont nemrég kérdezett egy fórumtag ezzel kapcsolatban, amire az alábbi válaszokat kapta. A magam részéről továbbra is ugyanezeket tudom mondani, illetve javasolni.

(#21297) kotati


kotati
újonc

Sziasztok
Egy wd elements külső merevlemezt használok, mióta a tévére kötöttem a számítógépeim (win7, win10) nem hajlandóak megnyitni, azt írják hogy hozzáférés megtagadva.
Ha tudtok segítsetek, legyetek szívesek. Köszönöm.

(#21298) Jarod1 válasza kotati (#21297) üzenetére


Jarod1
addikt

nincs a levédve a wd progijával?

(#21299) kotati válasza Jarod1 (#21298) üzenetére


kotati
újonc

A tévé látja, lejátssza. Én nem védtem le. Egyébként melyik programmal lehet ezt megnézni?

(#21300) King Unique válasza kotati (#21297) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ilyenkor célszerű minél pontosabban körülírni a hibát, lehetőség szerint screenshotokat is mellékelni stb. Ugyanis nem teljesen világos, hogy esetedben ez a hozzáférés megtagadva dolog pontosan mit is jelent.

Ha NTFS fájlrendszerű a külső meghajtó és a jogosultságokkal van gond, akkor arra megoldás lehet a saját tulajdonba vétel, illetve a hozzáférési jogok átállítása. Viszont, ha csatlakoztatáskor az alábbi hibaüzenet van és formázni akarja a Windows, akkor valószínűleg sérült a fájlrendszer és RAW lett a kötet. Az pedig szívás, amivel kapcsolatban egy másik topikban is le voltak írva a teendők. De, ha nincsen a külső merevlemezen semmilyen fontos adat, akkor nyilván nem kell adatmentéssel foglalkozni és elég szimplán egy újraparticionálás is.

Egyébként a mai modern tv-ken rendszerint Linux-alapú / Unix-szerű operációs rendszerek szoktak lenni, amelyeknél nyilván lehetnek bizonyos eltérések a Windowshoz képest. Illetve volt már példa arra is, hogy egy ilyen tv-n, vagy akár desktop Linuxon hozzá lehetett férni az NTFS fájlrendszerű külső HDD tartalmához, ellenben Windows alatt nem, mert ott RAW volt a kötet.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.