Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#21451) snowdog válasza Ádám16 (#21450) üzenetére


snowdog
veterán

Szia! Van egy pár különböző típusú külső HDD-m (2.5 és 3.5 egyaránt), de a WD-ben még nem csalódtam.
Én ezek közül választanék. [link] [link]

(#21452) junior11 válasza Ádám16 (#21450) üzenetére


junior11
veterán

Az említett WD elements (2 év gari), ha fontos a 3 év gari (de a 3. év többnyire gyártói, nem bolti) Maxtor M3 portable, WD My passport stb. is megfelelhet ilyen célra. Érdemes elolvasni az összefoglalót is.

[ Szerkesztve ]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#21453) Ádám16


Ádám16
addikt

A 3 év Emag által adott garancia, és a (kicsivel) olcsóbb ár miatt megrendeltem a Maxtort.
Köszönöm uraim! :)

(#21454) smallmer


smallmer
őstag

Sziasztok,

Macbook mellé keresek külső hdd-t ami vezeték nélkül is működik. Tudtok ajánlani esetleg ilyet? Illetve tudnátok mondani valamit a vezetéknélküli készülékekről?
köszönöm :R

(#21455) junior11 válasza smallmer (#21454) üzenetére


junior11
veterán

Szia, nézd meg a WD my passport wireless pro-t.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#21456) smallmer válasza junior11 (#21455) üzenetére


smallmer
őstag

a videók alapján nem tűnik rossz kis készüléknek. Ezt úgy kell elképzelni, hogy mondjuk meg fog jelenni bekapcsolás után a többi meghajtó között a macen?

(#21457) King Unique válasza smallmer (#21454) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Machez használható akár egy normál külső merevlemez is, de vannak a gyártók kínálatában kifejezetten ezen platformhoz tervezett típusok is (példák). Wi-Fi funkciós külső merevlemezekkel viszont itt a topikban kevésbé van tapasztalat, illetve leginkább csak említés szintjén volt szó ilyenekről (példák).

(#21458) snowdog


snowdog
veterán

Nem tudom hol tehetném fel a kérdésemet, de mivel az ide írt eseményekkel van kapcsolatban, ezért elsőnek itt kérdezem. A probléma az, hogy mióta próbálgattam az eBay-ről vásárolt külső HDD-éket, azóta a PC (Win7) nem ismeri fel az addig felismert többi külső HDD-t. A probléma úgy jelentkezik, hogy az USB-hez csatlakoztatom a külső HDD-t (a HDD házon világít a LED), de látszólag nem történik semmi. Valójában mégis, mert ha le akarom csatolni, akkor a listában ott van egy "Kiadás: USB to ATA/ATAPI Bridge" nevü egység. Ezt le is lehet választani. Ez csak akkor jelenik meg, ha csatlakoztatom a külső HDD-t. Viszont maga a HDD nem jelenik meg. Más USB eszköz (pl. pen drive) minden probléma nélkül csatlakozik, tehát maga a port rendben működik. Hol keressem a hiba okát?

(#21459) King Unique válasza snowdog (#21458) üzenetére


King Unique
titán

Először ezt a "nem ismeri fel" dolgot kellene bővebben kifejteni és letisztázni. Windowsnál ilyenkor sokan esnek abba a hibába, hogy csak a mezei fájlkezelőt nézik, holott az eleve másodlagos. Illetve ott csak akkor jelenik meg a (külső) meghajtó, ha van betűjele. A lényeg az eszközkezelő és a lemezkezelő, azokról kellene jelen esetben is információ.

Egyébként, ha az eszközkezelőben OK a külső HDD és a tálca értesítési területén is megjelenik leválaszthatóként, akkor jó esetben csak meghajtóbetűjelet kell hozzárendelni a lemezkezelőben a rajta lévő kötethez. Illetve, ha a csatlakoztatáskor a pendrive-ok kapnak meghajtóbetűjelet, ellenben a külső merevlemezek nem, akkor az automount működését célszerű ellenőrizni. Ha esetleg "Nem lefoglalt / RAW" formában jelennek meg a lemezkezelőben, akkor az viszont szívás, pláne ha fontos adatok vannak rajtuk...

[ Szerkesztve ]

(#21460) snowdog válasza King Unique (#21459) üzenetére


snowdog
veterán

Tudom hogy nem pontosan fogalmaztam, de csak így tudtam körbeírni, mivel nem tudtam mi is a baj.
A távdiagnózis tökéletes volt! :C

Valamiért nem rendelt a külső HDD-hez betűjelet. Több HDD-vel próbálkoztam, a jelenség mindig ugyan az volt. Azt azért nem értem, hogy a pendrive-hoz rendelt betűt, a HDD-hez meg nem, ez mitől lehetett.

Hálásan köszönöm segítséget! :R :R :R

(#21461) snowdog válasza King Unique (#21459) üzenetére


snowdog
veterán

A csatolt linkek hasznosak voltak, mert mint kiderült valami letiltotta az automatikus felcsatolást.

(#21462) cidalain


cidalain
veterán

Üdv
Adattárolásra keresek 1 TB körüli külső merevlemezt, USB csatlakozással.
(biztonsági mentések; dokumentumok, forráskódok másodlagos adattárolása)

A lemez nem lenne állandóan csatlakoztatva, sőt 95%-ban pihenne egy fiókban/ páncélszekrényben.
Mi lenne erre a felhasználásra a legideálisabb?

Sajnos azt sem tudom eldönteni, hogy komplett egységben gondolkozzak, vagy külön 2.5"-os HDD és hozzá egy külső ház...

Mit tudnátok ajánlani nekem erre a célra?

>> GearBest Club Veszprém << >> https://www.facebook.com/gbc.veszprem <<

(#21463) jobesz


jobesz
tag

wd passport 4tb red et vettem külső adattárolásra, remélem nem bánom meg, hgst van egyáltalán 2.5 es külső megoldásban?

seagate et nem akartam , elég rossz a híre mostanság, másba meg nem látok bele mi is van belül

Sonymdr cd550,,mdr-cd580 /AKG k371/ Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

(#21464) junior11 válasza jobesz (#21463) üzenetére


junior11
veterán

Mi panasz van mostanság a Seagate külső lemezekre? Konkrét tipusok esetleg (2.5", 3.5")? Amúgy most mit vettél WD my passport vagy WD Red-et 4TB-os méretben?

[ Szerkesztve ]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#21465) jobesz válasza junior11 (#21464) üzenetére


jobesz
tag

my passport kicsit 4 tb red et

Most futott be a blackgaze oldal időszakonként kiadott merevlemez meghibásodási statisztikája ,amin a hgst a legjob, wd toshiba kb egál, és seagate a legrosszabb

Sonymdr cd550,,mdr-cd580 /AKG k371/ Az áram alatt lévő alkatrész ugyan úgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

(#21466) King Unique válasza cidalain (#21462) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ha csak 1 TB-os kell, akkor a fizikális méretet nézve eleve 2,5"-osat célszerű venni. A milyet kérdés előtt viszont javasolt letisztázni pl. ezeket a dolgokat! Ha nem akarsz nagyon belemélyedni a témába, akkor a gyárilag összeszerelt típusok közül megfelelhetnek a célra a nemrég említettek. Ha egy belsőleg és / vagy külsőleg valamivel strapabíróbb, illetve tartósabb 2,5"-os megoldás kell, akkor arra is van lehetőség, ami szintén részletezve volt. De, ha eleve ilyen ritkán lesz használva a külső merevlemez, akkor nem feltétlen érdemes túlbonyolítani a dolgot. Illetve fontos és pótolhatatlan adatok tárolásánál úgyis az a legfontosabb, hogy mindig legyen kellő számú biztonsági másolat több online / offline tárolón!

[ Szerkesztve ]

(#21467) King Unique válasza jobesz (#21463) üzenetére


King Unique
titán

Gondolom magyarul a piros színben kapható modellt akarja ez jelenteni, mert "red" utótaggal szereplő My Passport sorozat nincsen a WD kínálatában. Sőt, ezeknél ilyen belső merevlemezzel rendelkező sem, mivel rendszerint eleve a Blue sorozat merevlemezei, illetve pontosabban azoknak az integrált USB-s változatai szoktak lenni a belsejükben.

A HGST 2,5"-os merevlemezt a normál kategóriában elvileg csak 1 TB-ig gyárt. Ugyan a Touro Mobile sorozatnál megjelentek a 2-3 TB-os modellek is, de azokban az alábbi cikk alapján valószínűleg WD merevlemezek lehetnek.

A Backblaze eddigi és a legutóbbi tesztjei is leginkább a 3,5"-os merevlemezeket vizsgálták, azokra vonatkozik a statisztika. Viszont egyrészt nyilván nem minden sorozatot teszteltek, illetve nem azonos darabszámban az egyes gyártók termékeit, tehát már csak emiatt sem feltétlen lehet leáltalánosítani teljesen egy gyártót. Illetve volt olyan időszak, amikor pont a Seagate szerepelt jobban és más gyártó(k) kevésbé. Valamint pl. itt a fórumon a (belső) merevlemezekkel foglalkozó topik összefoglalójában is vannak az említett gyártónak ajánlott merevlemezei. Másrészt a Backblaze tesztjeiben nincsenek adatok 2,5"-os HDD-kről, tehát a 3,5"-os típusokra vonatkozó eredményeket az előbbiekkel pláne nem lehet és nem is kell egy kalap alá venni! Valamint arról pont nemrég volt szó, hogy a Seagate a 2,5"-os kategóriában eleve meghatározó a slim kialakítású, illetve a nagy tárolókapacitású modelljeivel. Valamint ezekhez viszonyítva a többi gyártó hasonló termékei sem feltétlen jobbak és megbízhatóbbak annyival. Sőt, a tárolókapacitásra visszatérve világelsőként a Seagate gyártott 5 TB-osat belső és külső merevlemez formájában egyaránt. Ekkora 2,5"-os HDD-t pedig azóta sem tudott a többi merevlemezgyártó felmutatni, illetve más gyártók 5 TB-os külső modelljeiben is eleve az említett Seagate merevlemez van. Ahogyan pl. a legtöbb 4 TB-osban is ezen gyártó termékei és leginkább csak a WD-nél használatosak az általuk gyártottak.

[ Szerkesztve ]

(#21468) cidalain válasza King Unique (#21466) üzenetére


cidalain
veterán

Ok koszonom.
Akkor valoszinuleg veszek egy Wd MyPassportot, esetleg ha arban osszemerheto akkor egy WD Redet valami jo hazzal.

Alapertelmezetten usernek van egy SSD alapu hordozhato USB cucca, amin hordozza a fejlesztesi anyagokat. Gepbe dugva szinkronizal meloban es otthon is, a ceges gepen halozatra ment, ami napi backupban van egy NAS-ra. Szoval mar eleve 4 helyen van meg az anyag. Ez egy ritkabban frissulo de a rendszerektol teljesen offline tarolt backup tarolo lenne (tenyleg csak szinkronizalaskor lenne hasznalatban)
Hiaba no a know-how cuccra vigyazni kell.

>> GearBest Club Veszprém << >> https://www.facebook.com/gbc.veszprem <<

(#21469) fordjee


fordjee
aktív tag

Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem külső HDD vásárláshoz az alábbi szempontok alapján:
1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően ?

2.5

2. Egybeépített (kompakt) , vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e, a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova ?

Egybeépített
3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá ?

Szép legyen:) Meg azért viszonylag masszívabb, ne valami gagyi.
Usb 3.0 legyen.

4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n lejátszás, játékkonzol stb.) ?
Fájlok tárolására, képek, videók. Illetve filmek tárolására.Esetleg set top boxhoz csatlakoztatva tv adás felvételére, mintha lehetne ilyenre.

5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló keret (ha Mac-hez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért) ?
Maximum 20k-t szánok rá.

6. Garancia kérdése, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?
Minél hosszabb garancia (3 legalább), és jó tapasztalatok fontosak.

1TB terület elég.

Ezt néztem ki:
silicon1tb

[ Szerkesztve ]

fordjee

(#21470) vidcap


vidcap
csendes újonc

Sziasztok!

Tegnap vásároltam egy WESTERN DIGITAL My Passport Ultra 3TB külső 2,5" HDD-t (WDBYFT0030BWT), és ezzel kapcsolatban kérnék tanácsot.
Asztali géphez vettem, az előlapi USB 3-as csatlakozóra dugtam rá első körben kipróbálni. Működik, a kis led folyamatosan világít rajta menet közben. Viszont amikor tegnap este kikapcsoltam a gépet, lekapcsolt a hdd, viszont a led lassan villogott folyamatosan egész éjszaka. Reggel aztán bekapcsoltam a gépet és leválasztottam a hdd-t, majd kihúztam, hogy ne villogjon egész nap.

Tapasztalt valaki ilyet esetleg, normális lehet ez a villogás szerintetek? Hátlapi usb-re szeretném véglegesen csatlakoztatni, mozgatni/hordozni nem fogom, ha szerintetek így rendben van, akkor legfeljebb igyekszem eltakarni a fényt.

Van egy kb. 7 éves Transcend 500 GB-s külső hdd-m is, a gép hátuljára van csatlakoztatva, azon induláskor bekapcsol rajta a led, néha másoláskor villog, kikapcsolás követően kb. 10 másodperc múlva elalszik mindig.

Amit még észrevettem, hogy amikor pl. 300 megás, vagy 1-2 gigás fájlt másolok, 90-98 %-ig elmegy, akkor 2-3 másodpercig nem nő a százalék, majd felugrik 100%-ra és másolja a következő fájlt.

A segítséget, ötleteket előre is köszönöm!

(#21471) Poplacsek válasza vidcap (#21470) üzenetére


Poplacsek
senior tag

Szerintem amíg az USB-n ott a villany, addig a WD Ultra LED-je pislákolni fog.
Viszont az alaplapok BIOS beállításai közt általában be lehet állítani, hogy kikapcsolt gép mellett az USB-n legyen-e feszültség (pl. telefon töltéshez) vagy ne.

[ Szerkesztve ]

(#21472) King Unique válasza fordjee (#21469) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Akár a Diamond D06 is opció lehet, de azzal nincsen konkrét tapasztalat itt a topikban. Ha egy dizájnos és jól kinéző 2,5"-os külső HDD kell, akkor az olcsóbb típusok közül pl. az ADATA HC660 részben fémházas kivitelben és 3 év gyártói garanciával jó választás lehet. Ha esetleg kicsit kitolható a 20 ezres keret, akkor a LaCie Porsche Design Mobile Drive, Silicon Power Armor A75 és A85, Toshiba Canvio Premium, WD My Passport Ultra szintén. Igaz ez utóbbiaknál sem feltétlen mindegyikkel van itt tapasztalat, de a prémium kivitel, fémház, jó felszereltség, 2-3 év gyártói garancia stb. miatt eleve kiemelkednek a mezőnyből. Az olcsóbb és átlagos típusok közül meg pl. ezek jöhetnek szóba. Továbbá az összefoglalóban és az alábbi blogbejegyzésben egyéb gyártók termékei is megtalálhatók, valamint közvetlen linkek többek között az árakhoz stb.

Ha Macen és / vagy PC-n, illetve asztali operációs rendszerrel lesz használva a 2,5"-os külső merevlemez, akkor az mondhatni sima ügy. Viszont egy set-top box, tv stb. a kompatibilitás és a csak USB-n történő tápellátás szempontjából már problémásabb lehet, ami pl. ebben a hozzászólásban is részletezve van.

[ Szerkesztve ]

(#21473) vidcap válasza Poplacsek (#21471) üzenetére


vidcap
csendes újonc

Köszönöm, közben viszont a manualban megtaláltam, hogy a lassú villogás a stand by üzemmódot jelenti és a saját WD Discovery programját ha telepítem, van benne lehetőség, hogy a kikapcsoljam a led-et.

(#21475) fordjee válasza King Unique (#21472) üzenetére


fordjee
aktív tag

Köszönöm a részletes választ. Upc-s set top boxra csatlakoztattam volna, de csak 500gb-osat lehet, így ez már nem szempont.
Igyekszem jól választani ezek közül:)

fordjee

(#21476) King Unique válasza vidcap (#21470) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

A gép kikapcsolása után normál esetben eleve nincsenek áram alatt az USB-portok. Tehát egy csak arról táplált 2,5"-os külső HDD eleve teljesen leáll és a LED sem világít rajta. Ha nálad igen, akkor az lehet az oka, amit a másik válaszban is mondtak. Illetve korábban egy másik topik hasonló kérdésére adott válaszokban is volt szó erről. Tehát az egy dolog, hogy a user manual (28. old.) alapján a WD szoftverével elvileg lehet szabályozni a LED működését, de attól még az előbb említett jelenség ugyanúgy fennállhat.

A fájlmásolásnál pedig a gyorsítótárazás, illetve a következő fájl másolásának csak a puffer kiürítése után történő elkezdése okozhatja rövid ideig az említett fennakadást. Az USB-s háttártárak Windowsnál amúgy alapértelmezetten gyors eltávolításra vannak optimalizálva, tehát normál esetben magánál az eszköznél le van tiltva az írási gyorsítótárazás.

[ Szerkesztve ]

(#21477) King Unique válasza fordjee (#21475) üzenetére


King Unique
titán

Ez az 500 GB-os korlát a kezelésre vonatkozóan amúgy honnan van, a készülék felhasználói útmutatója említi? Lehet csak akkorával tesztelték anno, vagy ki tudja mi alapján lett megadva. Viszont a gyakorlatban már nem feltétlen biztos, hogy ténylegesen csak akkorát képes kezelni.

Egyébként manapság 2,5"-os fizikális méretben sem nagyon érdemes már 500 GB-os külső merevlemezt venni, pláne nem gyárilag összeszerelt kivitelben. Sőt, egyre több gyártónál jellemző, hogy a kínálatukban már nincsenek is 1 TB-nál kisebb tárolókapacitású modellek.

[ Szerkesztve ]

(#21478) vidcap válasza King Unique (#21476) üzenetére


vidcap
csendes újonc

Köszönöm, utána nézek a biosban, megpróbálom tiltani a kikapcsolás utáni áramot.

(#21479) fordjee válasza King Unique (#21477) üzenetére


fordjee
aktív tag

Rákerestem, hogy Upc set top box és ott írták. De amúgy sem lenne jó, mert formázni kell meg ilyesmi és akkor meg adatokat nem tudok rajta tárolni.

fordjee

(#21481) Kar07


Kar07
tag

Üdv!

Vennék egy használt Verbatim 1 TB külső vinyót, 5200-as indulás/leállítás számmal. Nem tudom ez mennyire sok, vállalható? Működési időre 58 napot ír a HD sentinel.

Köszönöm!

(#21482) King Unique válasza Kar07 (#21481) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Mondjuk ilyenkor szokás megnevezni a pontos típust, megadni a modellszámot, vagy egy linket a termék gyártói oldaláról stb. Mert az nem derült ki, hogy pontosan milyen Verbatim külső merevlemezről van szó.

Az 5200 db indulás és leállás nem kevés, de pl. egy 2,5"-os típusnál nem is feltétlen annyira sok, ha ebből indulunk ki. Viszont a viszonylag kevésnek mondható 58 napos üzemidőhöz viszonyítva azért már kissé sok. Illetve, ha már itt tartunk, akkor a fejparkolások száma sem mellékes adat. Aztán az egyébként egy dolog, hogy az 58 napos üzemidő nem túl sok, tehát elvileg nem túl viseltes a külső drive. Viszont a HDD állapota, azaz a kondíciója, a S.M.A.R.T. attribútumok értéke stb. megint nem ismert. Ahogyan a HDS-nél a különféle tesztek eredményei sem, amiket olykor azért nem árt lefuttatni és nemcsak pusztán az áttekintés lapon lévő értékekre hagyatkozni! Továbbá arról sincs információ, hogy van-e még garancia a termékre, ami szükség esetén nyilván jól tud jönni. Na meg az ár sem teljesen mindegy, mert ha használtként amúgy nem sokkal olcsóbb egy új terméknél, akkor azért a pl. pár ezresért nyilván nem érdemes kockáztatni.

[ Szerkesztve ]

(#21483) Kar07 válasza King Unique (#21482) üzenetére


Kar07
tag

Köszönöm a választ, igazad van, keveset írtam.
Egyelőre ennyit tudok: Verbatim Store 'n" Go 1 TB, egy ST1000LM024 hdd van benne a hd sentinel szerint, ami úgy tudom egyébként jóféle lenne.
Csak áttekintés lapról kaptam képet. Garancia nincs. 10 eFt.

(#21486) King Unique válasza Kar07 (#21483) üzenetére


King Unique
titán

Mondjuk az ára az végül is kedvezőnek mondható, mert ha átfutod az alábbi blogbejegyzést, akkor egy 2,5"-os 1 TB-os külső HDD a hazai boltokban jelenleg kb. 17-2x ezer forint újan. Illetve belföldi vásárlással a külső házas megoldást is olyan 16 ezer körül lehetne kihozni olcsóbb összetevőkkel. Egyébként az említett HDD, azaz a Spinpoint M8 sorozat 1 TB-os modellje viszonylag OK az átlagos 2,5"-os merevlemezek között. De, ha arról van szó, akkor vannak azért ennél tartósabbnak mondható típusok is.

Ha feltételezzük, hogy tényleg rendben van a külső merevlemez és nincsen semmilyen nem közölt hibája, akkor elvileg opció lehet akár így használtam is. Viszont ez ügyben jobban biztosra menni az előző válaszban említett dolgok letisztázása, illetve konkrét szemrevételezés után lehetne. Ezek híján, illetve így látatlanban a magam részéről sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudom biztosan. Továbbá azt már úgyis neked kell eldöntened, hogy jelen esetben a valamivel kedvezőbb ár megéri-e az esetleges bizonytalanságot, a garancia hiányát stb.

[ Szerkesztve ]

(#21487) Kar07 válasza King Unique (#21486) üzenetére


Kar07
tag

A HDS Smart lapról egy kép
Azt néztem, ha újat néznék az 17ezer körül lenne, egy gyárilag külső vagy egy 2,5"-os vinyó és a ház hozzá.
Ez elég sok különbség nekem a használthoz képest, meg nem is nekem lesz és most kötött a keret rá, ezért ezt a Verbatimot megnézem.

(#21488) junior11 válasza Kar07 (#21487) üzenetére


junior11
veterán

A HDS-ben ajánlott a decimális adatmezőt beállítani, így látni az értékeket (jobb klikk az egérrel). Amúgy nekem is ez a lemez van a laptopomban, júniusban lesz 5 éves, eddig nincs gond vele

[ Szerkesztve ]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#21489) Kar07 válasza junior11 (#21488) üzenetére


Kar07
tag

Oh, tényleg :B
Köszi az észrevételt!

(#21490) King Unique válasza Kar07 (#21487) üzenetére


King Unique
titán

Ezzel 1 lépéssel előrébb vagyunk, viszont a korábbi válaszban említve volt, hogy biztosabb állapotfelmérést a programban lévő tesztekkel lehetne végezni. De ezek általában órákig eltartanak, amivel utólag valószínűleg nem feltétlen fog vesződni az illető. Egyébként a S.M.A.R.T. elvileg rendben van. Ugyan némelyik attribútum értéke kissé szokatlan, de ennél a gyártónál ez afféle sajátosság és elvileg normálisnak mondható. Nekem is van ilyen merevlemezem és annál szintén kissé cifra egyik-másik attribútum értéke, ellenben a lemez állapota rendben van és a tesztek sem adtak hibát.

Amúgy a vétellel kapcsolatban továbbra is azt tudom mondani, amit az előző válaszban. Illetve, ha egy 1 TB-os mobil külső HDD a leendő tulajnak újan most semmiképpen sem fér bele a keretbe és vállalja egy használt terméknél az esetleges rizikót, akkor egyértelmű a válasz. De az már az ő döntése és felelőssége lesz!

[ Szerkesztve ]

(#21491) Kar07 válasza King Unique (#21490) üzenetére


Kar07
tag

Világos, köszönöm.
Hétfőn megnézem, ha jónk tűnik megveszem. Csak ritkán lenne használva, filmek mentésére ha a gépen elfogy a hely.

[ Szerkesztve ]

(#21492) Iomega


Iomega
őstag

Sziasztok!

Külső HDD vásárlása előtt vagyok, és a véleményetekre, tapasztalataitokra lennék kíváncsi.

Főbb szempontjaim:

- Tárhely: 2TB
- Felhasználás: Fotók, filmek biztonsági adattárolása, nem napi használatra. Esetleg, alkalmanként TV-hez csatlakoztatva, lejátszásra.

Melyiket javasoljátok az alábbi kettő közül?

1. Maxtor M3 2TB 26E Ft

2. WD My Passport 2TB 30E Ft

Az összefoglalót olvastam.

A válaszokat előre is köszönöm! :R

Annyit érünk, amennyi szeretet van bennünk. - "Ne menjen le a Nap, a te haragoddal!"

(#21493) King Unique válasza Iomega (#21492) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

A 2 TB-os Maxtor legutóbb pl. ebben a hozzászólásban volt részletezve, a WD pedig ebben. A tévékkel történő használatról általánosan pedig ebben a hozzászólásban volt szó.

Az említett 2 külső HDD egyébként kb. egykutya és ennek okán megfelelhet a célra a kedvezőbb árú modell is. Persze, ha belefér a keretbe, akkor akár a másik is opció lehet, vagy pl. a nemrég említett prémium modellek. De, hogy az adott tv-vel melyiknél biztosan OK a kompatibilitás stb., azt már az azzal foglalkozó topikban kellene megérdeklődni. Vagy akár rá is lehet keresni az ottani topikban az egyes gyártók termékeivel kapcsolatos tapasztalatokra (példa).

[ Szerkesztve ]

(#21494) Iomega válasza King Unique (#21493) üzenetére


Iomega
őstag

Szia!

Nagyon szépen köszönöm a segítséged, a linkeket! Mindenképpen elolvasom majd. :R

Annyit érünk, amennyi szeretet van bennünk. - "Ne menjen le a Nap, a te haragoddal!"

(#21495) MPowerPH


MPowerPH
félisten

Sziasztok!

Filmek, videok, kepek tarolasara kell vennem egy kulso HDD -t. USB3.0 vagy USB3.1 Type-C csatival, 4TB -os meretben. Nem hordozni lesz, arra van kulon 2.5" -os winyom. A lenyeg, hogy megbizhato legyen....

Erre a celra talan jo lenne egy sima WD Elements External Hard Drive - 4 TB is, nem?

Don't Tread On Me

(#21496) King Unique válasza MPowerPH (#21495) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Van ekkora tárolókapacitású WD Elements sorozat 2,5"-os és 3,5"-os fizikai méretben egyaránt. Ha az utóbbira gondoltál, akkor az említett célra megfelelhet akár az is, vagy pl. egy My Book. Viszont az ilyen gyárilag összeszerelt típusokban rendszerint átlagos típusú merevlemezek szoktak lenni. Az előbbi 2 WD-nél történetesen általában a Blue (Green) sorozat merevlemezei, bár volt aki korábban egy Red belsős My Book modellt fogott ki (példa). Megfelelhetnek a célra akár az előbbi típusok is, de a WD-nél azért a Red és Purple sorozat valamivel minőségibbnek és tartósabbnak mondható. Külső házas megoldással pedig akár ez utóbbiak is opciók lehetnek (példa). Viszont a 3,5"-os külső házakkal már egy társtopik foglalkozik, ahogyan a (belső) merevlemezes témának is van saját topikja.

Egyébként miért fontos az USB 3.1 Type-C?

Ilyen fizikai csatlakozó egyrészt akár a Gen 1-es (USB 3.0) típusoknál is lehet, illetve elég akár egy megfelelő adaptert / kábelt venni (példák), ha csak a gazda hardveren (gépen) lévő Type-C aljzatokhoz való csatlakoztathatóság a szempont. Másrészt az USB 3.1 Gen 2 adatátviteli sebességét 1 db HDD messze nem képes kihasználni, sőt még az USB 3.0 szabvány adta lehetőségeket sem (bővebben). Harmadrészt Type-C fizikai csatlakozót használó 3,5"-os külső merevlemezekből is szűkebb a kínálat és pl. a WD normál termékkategóriájában jelenleg jóformán csak a My Book Duo sorozat érhető el ilyen csatlakozóval szerelve.

[ Szerkesztve ]

(#21497) MPowerPH válasza King Unique (#21496) üzenetére


MPowerPH
félisten

Akkor inkabb azt javaslod, hogy vegyek egy jofele 3,5" -os hdd-t, es hozza egy kulso hazat? Eddig ezt kovettem, de valamiert most kenyelmesebbnek tunt az elore osszerakott megoldas.

Don't Tread On Me

(#21498) King Unique válasza MPowerPH (#21497) üzenetére


King Unique
titán

Mint említve volt, megfelelhet a célra egy gyárilag összeszerelt, átlagos merevlemezt tartalmazó külső HDD is. Viszont, ha már annyira kihangsúlyoztad a megbízhatóságot, akkor azt pl. a merevlemezt illetően lehetne fokozni. Illetve egy jó hővezető képességgel rendelkező alumínium külső ház is előnyösebb lehet, mint egy zárt, műanyag "doboz". Bár a WD-knél vannak szellőzőnyílások, ami ebből a szempontból megint előnyös. Továbbá, ha nincsen szükséged a gyárilag összeszerelt modelleknél jellemző olyan extrákra, mint pl. a spéci szoftveres csomag, hardveres titkosítás stb., akkor nyilván megfelelhet a külső házas megoldás is. Sőt, az Elements sorozat eleve fapados és annál nincsen különösebben semmi olyan extra, ami miatt többet tudna, mint egy natúr külső ház.

De aztán az már a te döntésed, hogy melyiket választod, számodra melyik a kedvezőbb megoldás stb. :)

[ Szerkesztve ]

(#21499) junior11 válasza King Unique (#21496) üzenetére


junior11
veterán

Csupán érdekességként, nemrég, talán tavaly gariztatta az egyik My Bookot az egyik ismerősöm, kicserélték neki, az új modellben amit kapott, már Purple HDD volt, a régiben, ami elromlott, abban Blue.:D

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#21500) King Unique válasza junior11 (#21499) üzenetére


King Unique
titán

A Purple belső mondjuk újdonság a My Book sorozatnál, de akkor ezek szerint ilyenre is akad példa. A Green / Blue sorozat lehet nem feltétlen a legtartósabb, de az egyes 3,5"-os WD külső merevlemezekben már régóta ezek vannak és ennek ellenére mégis nem egy működött már akár évekig probléma nélkül. Viszont az egyértelmű, hogy a Red és a Purple sorozat nyilván minőségibbnek mondható és jobb lenne, ha a WD-nél a külső HDD-ket is alapból ezekkel szerelnék. De ha ennyire lutri egyes sorozatoknál, hogy mikor milyen HDD van bennük, akkor ilyen téren biztosra nyilván csak a külső házas megoldásnál lehet menni.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.