Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#21851) Caustic válasza King Unique (#21849) üzenetére


Caustic
csendes tag

Hm, érdekes. Bevallom kicsit elbizonytalanítottál a maxtor m3-asával kapcsolatban. Isten ments, hogy kötözködjek vagy ellenkezzek, de szerintem ha egy embernél 5 ugyanolyan külső vinyóból 3-nál problémák vannak, az azért már picit gyanús. És igaz, belátom, hogy sokat számít az is, ki hogy használja. Én kb leraknám valahova, egy biztos felületre, bedugnám a kábelét a gépbe és hagynám, hogy tegye a dolgát, nem mozgatnám közben vagy ilyesmi. Maximum néha táskában vinném magammal, de kb ennyi. De ettől még esélyes a 4 terrás m3. A broblémás kollégánál említett hő problémára mit tudsz tanácsolni? Elég neki használat közben egy sima asztali venti hűtésnek? Vagy vegyek inkább 3 terrásat és akkor a kissebb kapacitás miatt kissebb a melegedés is? (A 3 TB is bőven elég nekem, eleve nem is a 4 terra volt a célméret) A másik pedig a tápellátás: mit lehet tenni ha utólag derül ki, hogy mégsem elég a külső egységnek az usb 2.0? Esetleg Y-kábel?

(#21852) King Unique válasza lacos001 (#21850) üzenetére


King Unique
titán

Ezzel itt a topikban nem nagyon van konkrét tapasztalat, max. csak ennyi ezen gyártó termékeivel. Tehát jobb híján maradnak a külső tesztek és értékelések, valamint a személyes próba, ha ezt veszed meg. A belső merevlemez pontos típusa az ilyen gyárilag összeszerelt megoldásoknál pedig eleve lutri, pláne ha olyan gyártóról van szó, amelyik maga nem gyárt merevlemezt. Ha az van benne, amit írtál, akkor az ilyen sorozatokkal kapcsolatban korábban le volt írva a lényeg. Vagyis ezek nem éppen a legtartósabbak, de nem is feltétlen lesz velük minden esetben probléma. Viszont ilyen téren a biztosabb megoldás az, ha egy átlagosnál minőségibb és egyben megbízhatóbbnak mondható belső merevlemezt választunk és ahhoz egy külső házat. Na meg hővezetés szempontjából egy full alumínium külső ház is előnyösebb, mint egy olyan, amelyiknél zárt és műanyag a burkolat. Viszont az utóbbi 2 témának van külön-külön saját topikja, amik nemrég említve voltak egy másik válaszban.

A döntés viszont már a tied. :) Ha mégis az eredetileg kinézett modellt választod, akkor azt megköszönnénk, ha esetleg majd megosztanád itt a topikban a tapasztalatokat róla.

[ Szerkesztve ]

(#21853) King Unique válasza Caustic (#21851) üzenetére


King Unique
titán

Egyébként direkt linkeltem azt a példát, hogy teljes legyen a kép. Az, hogy nála ez volt, az valóban kissé elgondolkoztató. De mint az előző válaszban írtam, a pontos okok és részletek nem igazán derültek ki, illetve pár negatív példa alapján még nem lehet általánosítani az egész sorozatot. Na meg ugyanaz a HDD van 4 TB-os kivitelben pl. a LaCie egyes prémium kategóriás mobil külső merevlemezeiben is (példa), szóval nemcsak az olcsóbb típusoknál használják. Az előbbire visszatérve, ennyi erővel más gyártók termékeinél, sőt akár a népszerű és jónak mondott típusoknál is előfordulhatnak időnként ilyenek. De pont azért van az X éves garancia, hogy ha valaki netán hibásat fog ki, akkor szükség esetén ki lehessen cseréltetni. Valamint nemrég egy másik válaszban említett diagnosztikai programok és tesztelési lehetőségek, hogy probléma esetén időben lépni lehessen. Plusz a fontos adatokat alapból több helyre, több fizikai tárolóra kell menteni és akkor nyilván nem lesz gond, ha esetleg 1 tönkremegy.

A jelenlegi 3-5 TB-os 2,5"-os merevlemezeknél eleve 4-5 db lemeztányér van, ami az előzőleg linkelt blogbejegyzésben is részletezve van. Amiatt pedig elvileg jobban melegedhetnek, mint egy 1-2 db lemeztányért tartalmazó modell. Elvileg, de a gyakorlatban ez attól is függ, hogy milyen külső házban van a merevlemez, mekkora terhelést kap, milyen magas a környezeti hőmérséklet stb. Külsőleg tényleges aktív hűtésre max. esetleg pl. a nyári hónapokban és tartós, intenzív terhelésnél lehet szükség, de máskülönben nem nagyon. Illetve a merevlemez melegedése inkább hosszabb távon lehet problémásabb. Vagyis attól még nem fog normál esetben tönkremenni, ha párszor rövid időre az átlagosnál valamivel jobban felmelegedett. Egyébként max. 40-45°C-ig még elfogadható a merevlemez hőmérséklete és az a lényeg, hogy tartósan ne menjen ezen érték, illetve főleg 50°C fölé. Ha ez be van tartva, akkor emiatt nem szokott gond lenni.

[ Szerkesztve ]

(#21854) junior11 válasza Caustic (#21851) üzenetére


junior11
veterán

A 4TB-os verzióval kapcsolatban én is olvastam már párszor panaszt, és nem user error volt. Ha kéne, én is talán ezt venném, az ár/érték arány miatt.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#21855) Caustic válasza King Unique (#21853) üzenetére


Caustic
csendes tag

+ junior11 (21854) Hm, akkor azt hiszem maradok a 4 terrás Maxtor m3-nál és meglátjuk, hogy jövünk ki egymással. Köszönöm a segítséget és az útmutatást.

(#21856) Sicilian


Sicilian
addikt

Sziasztok !

Mostanság melyik típust érdemes megvenni 1-2 TB kategóriában ?
Fontos azért az írási/olvasási sebesség, nem legyen lassú, de árba azért nem érdekel a top kategória.
Sima adattárolásra használnám !

Ár/érték arányban mi most a legjobb vétel ?

Előre is köszi ! :R

nothing is true everything is permitted..

(#21857) Jarod1 válasza Sicilian (#21856) üzenetére


Jarod1
addikt

wd pasport ultra, usb3 as, gyors, titkosító sw is adnak mellé

(#21858) junior11 válasza Sicilian (#21856) üzenetére


junior11
veterán

Szia, összefoglalót olvastad? Sok hasznos információt tartalmaz és vannak ajánlott típusok is benne.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#21859) Joltee


Joltee
aktív tag

Sziasztok! Gondolkodom egy 2.5" külső HDD-s tárolóban, TV-re lenne kötve, viszont jól jönne ha wifi-s volna. 1 TB tárhely elegendő, csendes HDD előny. Ezek alapján ez vagy ez a HDD, ill. egy ilyen külső ház kombónak van még ajánlott alternatívája?

Chuck Norris elszámolt végtelenig! Kétszer is... :D

(#21861) King Unique válasza Sicilian (#21856) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ha csak 1-2 TB-os külső merevlemez kell, akkor olyat inkább 2,5"-os fizikai méretben célszerűbb venni manapság. Ha fontos a minél nagyobb adatátviteli sebesség, akkor az nemrég ebben és ebben a válaszban volt részletezve. Ha a minél kedvezőbb ár is szempont és opció többféle megoldás, akkor az egy másik esetnél szintén ki volt fejtve bővebben.

(#21859) Joltee:
Ha tévével történő használathoz kell a 2,5"-os külső merevlemez, akkor arra az vonatkozik, amiről korábban pl. ebben a válaszban volt szó. De, ha nem közvetlenül csatlakozna, hanem Wi-Fi-n keresztül, az megint más. A téma-összefoglalóban van a 2,5"-os méretkategórián belül az utóbbira (Wi-Fi) vonatkozó alkategória (J) is, de azokkal eleve kevés tapasztalat van itt a topikban. A külső házas megoldásokkal pedig inkább a külső 2,5'' mobil rack-ek topikja foglalkozik, ahogyan a (belső) merevlemezeknek is van sajátja. Amúgy a 2,5"-os WD Red hivatalosan tartósabb és elvileg minőségibb, mint a Seagate, valamint az előbbire 3 év gyártói garancia van az adatlapja szerint, míg az utóbbira 2 év. Bár egyes hazai boltoknál előfordulhat, hogy kevesebb a termékre a garanciaidő a hivatalos gyári garanciánál, de ez nem újdonság... Viszont attól még a gyártói garancia elvileg érvényes, ami RMA ügyintézés útján igénybe vehető (példa). Aztán az más dolog, hogy megér-e számodra a Red némi felárat, valamint pláne egy Wi-Fi funkcióval rendelkező külső ház, ami megint nem olcsó. Ha nem létszükséglet a Wi-Fi, akkor egy normál külső HDD is megfelelhet a tévéhez, amihez az előbbi mintájára az F. alkategórián belül vannak az összefoglalóban bővebb információk.

[ Szerkesztve ]

(#21862) Sicilian


Sicilian
addikt

Köszi mindenkinek, próbálok jobban utánajárni olvasni.
Összefoglalóban, konkrét típust nem láttam, lehet átsiklottam valamin..

nothing is true everything is permitted..

(#21863) Caustic


Caustic
csendes tag

Nu, ma veszem át a 4 terrás Maxtor M3-at. Háát... nagyon remélem, hogy nem fogok ki szektor hibás, lötyögő csatis vagy egyéb módon selejtet :/ (azért az ellenpéldák rendesen beparáztattak)

(#21864) KisTücsök válasza King Unique (#21745) üzenetére


KisTücsök
addikt

Köszi a részletes választ!

Végül az A75 mellett döntöttem. Beregisztráltam SP oldalára a terméket. Van esetleg valami, amit a használat előtt még meg kéne ejtenem? Érdemes valami programmal leellenőriztetni a HDD-t? Mint memóriakártyák esetében.

Plusz mennyire ajánlott ezeknél az újabbaknál is leválasztani a gépről, mielőtt kihúzom az usb-t?

(#21865) junior11 válasza Caustic (#21863) üzenetére


junior11
veterán

Csaknem, majd írj róla pár sort, ha lesz rá időd, hogy milyen a cucc.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#21866) KisTücsök válasza KisTücsök (#21864) üzenetére


KisTücsök
addikt

Mondjuk azt furcsállom, hogy az usb csatlakozója szabadon van, főleg ha már ilyen "armor" típusú. Gondolom nem árt, ha valamivel letakarom, amikor nem használom? Vagy felesleges?

(#21867) King Unique válasza KisTücsök (#21864) üzenetére


King Unique
titán

Alapvetően nincsen, mivel gyárilag összeszerelt külső merevlemez, vagyis már particionálva és formázva van stb. Bár az alábbi teszt alapján a gyártó még ennél az új sorozatnál is a FAT32-t fájlrendszert erőlteti, amit célszerű átformázni NTFS-re, ha Windowszal használod és 4 GB-nál nagyobb méretű fájlokat is akarsz rajta tárolni. Elég amúgy a gyorsformázás is. De, ha tesztelni akarod, akkor akár a teljes is választható, vagy még jobb direkt ilyen célra való programokkal, ami nemrég egy másik válaszban volt részletezve. A szoftveres leválasztás pedig eleve javasolt, ami korábban szintén ki volt fejtve bővebben. Az utolsó kérdésedre válaszodva, az A75 ugyan a külső hatásoknak jobban ellenálló Armor sorozatból való, viszont pl. a részleges ütésállóság mellett nem por- és vízálló is egyben, mint az A85. Az utóbbinál emiatt van az USB-aljzatnál is zárófedél, az előbbinél pedig értelemszerűen nincsen és "letakarni" sem nagyon van értelme, mivel eleve nem az utóbbi hatások elleni védelemre lett tervezve. Inkább egy hordozótokot célszerűbb venni hozzá és abban tárolni, valamint hordozni ide-oda.

[ Szerkesztve ]

(#21868) lacos001 válasza lacos001 (#21850) üzenetére


lacos001
senior tag

Na, még rendelni fogok egy ilyen párost is.

1 + 2.

Kicsit bővülni kell, elég lesz egy darabig a 8GB külső tárolásra remélem...

WTF??? :D

[ Szerkesztve ]

(#21869) King Unique válasza lacos001 (#21868) üzenetére


King Unique
titán

OK, de az már az előző válaszban is említve, illetve linkelve volt, hogy a külső házas témával a külső 3,5'' mobil rack-ek topikja foglalkozik. Tehát azt inkább ott kellene megtárgyalni majd. A merevlemezekkel foglalkozó témának a topikja pedig szintén linkelve volt és érdemes elolvasni az ottani téma-összefoglalót is. Pláne azért, mert az általad most kinézett merevlemez nem igazán ajánlott típus.

(#21870) Sicilian válasza Jarod1 (#21857) üzenetére


Sicilian
addikt

Köszi, végül is az ultra mellett döntöttem. :R

nothing is true everything is permitted..

(#21871) asuspc96


asuspc96
senior tag

Sziasztok,

Végül egy ilyen mellett döntöttem:
WD My Passport 1TB 2.5" 5400 rpm 16 MB USB 3.0, viszont az érdekesség az, hogy a tv látja, felismeri, de a rajta lévő filmeket nem...
NTFS-re van formázva...mi lehet a gond ? :F

(#21872) King Unique válasza asuspc96 (#21871) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ha mondjuk PC-n, Windowszal megfelelően működik a külső merevlemez és "látja" az OS a rajta lévő fájlokat, akkor az egyértelműen a tv hibája, ha az meg nem. Ezeknél ilyenkor gond lehet pl. a fájlrendszer, a particionálási stílus (GPT), de USB-n a fizikai csatlakozást és a tápellátást stb. is érdemes lecsekkolni. Viszont ezt már inkább a TV & Audió téma megfelelő topikjában kellene tovább fejtegetni, mivel nyilván nem a külső merevlemez hibája az, ha PC-n megfelelően működik, ellenben a tv nem kezeli rendesen. Erre vonatkozóan a téma-összefoglalóban, illetve pl. ebben a hozzászólásban is le van írva lényeg.

(#21874) KisTücsök válasza King Unique (#21867) üzenetére


KisTücsök
addikt

Oh.

Az elmúlt 1-2 héten annyit nézegettem az Armor sorozatot, hogy teljesen összezavarodtam már, h melyik milyen védelemmel van ellátva.

Gondolkodtam rajta, hogy ki cseréltetem egy A80/85-re, de aztán eszembe jutott, hogy már beregisztráltam a hivatalos oldalon. Nem baj, jó lesz ez. Egy tokot majd szerintem veszek hozzá azért.

Köszi szépen!

(#21875) omfgk


omfgk
addikt

Sziasztok.

Silicon Power A85 2TB-os típusát néztem ki magamnak.

Az volna a kérdésem ,hogy van-e arról infó ,hogy pontosan milyen típusú HDD lapul benne?
Vagy ha a típust nem lehet tudni akkor parkolás kapcsolatban van valami infó?

[ Szerkesztve ]

(#21877) King Unique válasza omfgk (#21875) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Az alábbi teszt alapján a 2 TB-os A85-ben a Seagate Mobile HDD sorozatának ST2000LM007 modellszámú merevlemeze van. De egyébként a 2 TB-os A75 belsejében szintén ilyen merevlemez van egy másik teszt alapján. Az ilyen gyárilag összeszerelt külső HDD-knél ugyan időnként váltogatni szokták a gyártók a belső merevlemezeket, de újabban a Silicon Power és más gyártók is egyre inkább az előbbi sorozat modelljeit használják 1-2 TB-os tárolókapacitásnál. Amik egyébként egyáltalán nem rosszak, sőt itt a fórumon a merevlemezekkel foglalkozó topik összefoglalójában is szerepelnek az ajánlottak között.

A fejparkolással kapcsolatban az említett merevlemez adatlapján látható, hogy eleve 600 ezer a névleges limit, ami bizony nem kevés. Valamint ez nem 3,5"-os HDD, hanem 2,5"-os, amelyek a fejparkolás mellett a felpörgések és leállások tekintetében is rendszerint sokat bírnak. Ha esetleg pl. rövid üzemidő alatt nagyon megnövekedne egyik-másik érték, max. akkor javasolt szoftveresen mérsékelni, tiltani. Minderről egy másik topikban volt szó bővebben is, de egyébként már itt is szóba került, illetve a topik téma-összefoglalójában szintén le van írva.

[ Szerkesztve ]

(#21878) fo_di


fo_di
őstag

Sziasztok,

100 euró körüli sávban keresek külső disket adattárolásra (munka kísérleti eredmények, amik máshol is megvannak, de kéne egy példány, amit időnként előveszek dolgozni, ha nem férek hozzá az eredeti géphez). Inkább a megbízhatóság a lényeg, mint az őrült gyorsaság, de azért ne legyen túl lassú, néha nagy fájlokkal (néhány GB méretű több órás felvételek), meg aprókkal is (egyszerre elég sok, 1-30 kB között) dolgozok és nem akarok napokat rászánni az adatok felmásolására. 2.5 colos méretre gondolok, kb 2 TB méretben. Ti most mit vennétek?
Másik opció, hogy még kicsit több mint egy hétig akciósan most ~170 euróért tudnék venni együtt 2db 4TB-os WD Elements Portablet (WDBU6Y0040BBK-WESN) 2 év garanciával, érdemes lehet inkább erre a pakkra rámenni? A 4TB méretet nem hiszem, hogy kihasználnám, de talán nem tűnik rossz vételnek ennyiért, és ha elég megbízható, akkor akár jó is lehet.
Kész megoldásban gondolkodok, nem általam összerakott disk és rack kombón.

Köszi

[ Szerkesztve ]

(#21879) King Unique válasza fo_di (#21878) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Ha 2 TB-os külső merevlemez kell, akkor nemrég egy hasonló kérdésnél le volt vezetve részletesen, hogy milyen lehetőségek vannak. Ahol a 2,5"-os fizikai méretű típusok mellett szó volt a megbízhatóságról és egyéb dolgokról is. Az adatátviteli sebesség témája pedig ugyancsak nemrég pl. ebben és ebben a hozzászólásban volt részletezve. A néhány GB-os, azaz a nagyobb méretű fájlok másolása a külső HDD-re értelemszerűen gyors lesz, ellenben a sok kicsi fájl másolása már jóval lassabb. Az utóbbinál a sebességen esetleg az írási gyorsítótárazás bekapcsolása (példa) dobhat valamit, de akkor egyrészt a szoftveres leválasztásra is még jobban ügyelni kell majd. Másrészt a belsőkhöz hasonlóan egy külső HDD-nél a kicsi fájlok másolása rendszerint szintén eleve lassú és túl sokat még az előbbi beállítás után sem feltétlen kell várni tőlük. Ellenben egy külső SSD-re már valamivel gyorsabban lehetne másolni az apróbb méretű fájlokat is. Viszont, ha nem kell gyakran és egyszerre túl nagy adatmennyiséget mozgatni, akkor nyilván elég ilyen célra egy HDD-alapú külső meghajtó, aminek nem mellesleg az ár-érték aránya is jobb.

Az a 170 eurós akció, ha 2 db, 4 TB-os Elements Portable külső merevlemezre értendő, akkor az elég kedvező ajánlat. A hazai boltokban az árgép alapján jelenleg 1 db kerül közel, illetve egyes helyeken majdnem annyiba, mint az előbbinél a 2 együtt. Vagyis nem kérdés, hogy nagyon is megéri az az akció! Itt a topikban ugyan a 2,5"-os 4 TB-os modellekkel kevés tapasztalat van, de attól még lehet venni ilyeneket, pláne ha ennyire kedvező áron vannak. A WD ezen sorozatánál (is) mondjuk némi kontra az integrált USB-s megoldás, amiről nemrég volt szó egy másik válaszban. Viszont egyrészt ez nem feltétlen jelent akkora problémát, pláne rendeltetésszerű használat mellett. Másrészt 2 db külső HDD-n tárolni a fontos adatokat nyilván adatbiztonság szempontjából is biztosabb megoldás, mint csak 1 db ilyet használni erre a célra.

[ Szerkesztve ]

(#21880) fo_di válasza King Unique (#21879) üzenetére


fo_di
őstag

végül egy órája elmentem a boltba, és a 2 db 4TB-os WD Elementset vettem meg, együtt ~170euróért (200 svájci frank), mert kicsit előrébb kellett hoznom a projektet, laptop garanciás ügyintézés előtti backupolások miatt is

(#21881) asuspc96 válasza King Unique (#21872) üzenetére


asuspc96
senior tag

Akkor konkrétan típust nem tudsz ajánlani ha jól értelek ?
Mert oké, hogy mindenre válaszolsz, és ezt értékelem is :R, csak én ezzel jelenleg nem jutok előrébb mert a tv látni látja, de a filmet rajta nem....
Még szerdáig ki tudom cseréltetni, szóval egy konkrét pontos típusnak nagyon örülnék.

(#21883) King Unique válasza asuspc96 (#21881) üzenetére


King Unique
titán

A korábbi válaszban már le volt írva a lényeg és először az ott említett dolgokat kellene tisztázni, addig felesleges másik külső HDD-t keresni. Még mindig nem derült ki lassan 1 hét eltelte után sem, hogy pontosan mit is jelent ez a "tv látni látja, de a filmet rajta nem", illetve hogy ilyen téren PC-n mi a helyzet. Ahogyan az sem, hogy a tv (annak pontos típusa sem ismert) milyen fájlrendszert és partícióstílust támogat, az utóbbi most MBR / GPT séma szerinti-e a külső merevlemezen. Ha netán GPT és a tv azt nem kezeli, akkor értelemszerűen MBR séma szerint kellene újraparticionálni a külső meghajtót. Aztán arról sincs információ, hogy USB-n maga a fizikai csatlakozás és a tápellátás rendben van-e, az azt (is) részletező hozzászólás sem véletlenül volt linkelve előzőleg.

Egyébként, ha konkrét típus kell tv-s használathoz, akkor ott van a topik téma-összefoglalójában a 2,5"-os méretkategórián belül az F. alkategória, ott részletezve van. De ilyenkor a tv gyártójának a topikjában is lehetne érdeklődni, vagy eleve ott, hogy mások milyen külső HDD-ket használnak az adott készülékhez, melyek a bevált típusok. Ez amúgy az itteni összefoglalóban is le van írva, ahogyan a korábbi válaszban szintén le volt.

[ Szerkesztve ]

(#21884) ggg666


ggg666
őstag

Sziasztok!

A feladatkezelő miért dob folyamatosan ilyen hibákat:Visszaállítás történt a következő eszközre: \Device\RaidPort15.

ilyen van rákötve 2, de mindegy mennyi működik közülük, akkor is írja csak kevesebbet.

(#21885) King Unique válasza ggg666 (#21884) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Az ilyen hibaüzenetnek lehet elvileg több oka is és nemcsak külső tárolóeszközöknél fordulhat elő. Példák: [link], [link], [link]. A Windows eseménynaplóját célszerű ilyenkor megnézni, ott egy szimpla hibaüzenettel ellentétben bővebb infó szokott lenni az adott problémáról.

Ennek a topiknak a témájába ez esetben olyan dolgok tartoznak, mint pl. SATA-n (külső házon belül) és USB-n a fizikai csatlakozás, az USB-kábel, a HDD-k (HDS) és a fájlrendszer (CHKDSK) állapotának ellenőrzése. Valamint az olyan alapvető dolgok, mint pl. a megfelelő szoftveres leválasztás. Ami ennél a 10-lemezes, "SINGLE" módban működő külső háznál egyrészt abból a szempontból is érdekes, hogy egyenként lehet-e mindegyik merevlemezt leválasztani, vagy az összeset együtt. Illetve ilyenkor eltűnik-e a leválasztott eszköz a rendszerből, vagy utána még visszacsatolható marad. Másrészt a külső házon ugyan van mindegyik fióknál kapcsológomb, de attól még az operációs rendszeren belül javasolt előtte megfelelően leválasztani. Aztán lehetőség szerint érdemes lenne másik gépen és másik operációs rendszerrel is kipróbálni az eszközt. Vagyis, hogy csak a jelenlegi hardver- és szoftverkörnyezetben produkálja-e az említett hibát, vagy máshol is.

[ Szerkesztve ]

(#21886) ggg666 válasza King Unique (#21885) üzenetére


ggg666
őstag

A csatlakozás jó, és egyesével el lehet távolítani az eszközöket illetve cserélgetni is.Megadott időnként van tele vele az eseménynapló.Windows 7 nél ilyet nem csinált, most windows 10-en használom az uasp miatt.

(#21887) King Unique válasza ggg666 (#21886) üzenetére


King Unique
titán

Ha nem folyamatosan, hanem csak időnként jelentkezik ez, akkor azt kellene tudni, hogy olyankor mi váltja ki, mi történik pontosan. Aztán az sem teljesen világos, hogy a Windows feladatkezelője hol és milyen értesítést dob. Ha gond van a külső merevlemezzel, akkor az nem a feladatkezelőben, hanem pl. az eszközkezelőben, vagy eleve egy külön ablakban szokott megjelenni hibaüzenet formájában. Illetve az eseménynaplóban szoktak lenni a problémára utaló bejegyzések, ahol bővebb információt lehet találni róluk. Viszont itt megint más dolog, hogy egy-egy ilyen bejegyzés csak figyelmeztetés, vagy hiba, illetve főleg az utóbbinál milyen mértékű. Azaz érdemes-e vele komolyabban foglalkozni, vagy sem. Pláne akkor, ha az eszköz működésénél alapvetően nem tapasztalni semmi rendelleneset és diagnosztikai programok sem jeleznek hibát. De az mondjuk nem derült ki, hogy jelen esetben ilyen téren mi a helyzet.

[ Szerkesztve ]

(#21888) asuspc96 válasza King Unique (#21883) üzenetére


asuspc96
senior tag

a tv típusa:

"tv látni látja, de a filmet rajta nem", ezalatt egész pontosan ezt értem:

sima .mkv van rajta, és azt fix, hogy lejátsza, mert eddig mindent abban néztem rajta.

(#21890) King Unique válasza asuspc96 (#21888) üzenetére


King Unique
titán

OK, most szemléltetve van, hogy a tv-nél pontosan mi is a probléma. Viszont az előző válaszban említett egyéb dolgokról továbbra sincsenek információk. Itt eleve annak megállapítása lenne a lényeg, hogy most a külső merevlemez netán pl. nem kompatibilis a tévével és azért nem kezeli rendesen, vagy csak a csatlakozás, tápellátás, fájlrendszer, partícióstílus, készülék beállításai stb. közül valamelyik a probléma. Ugyanis, ha az utóbbi a helyzet, akkor nyilván nem (feltétlen) szükséges másik külső HDD-t venni, hanem ilyenkor csak a probléma okát kellene megszüntetni. A mellékelt képek alapján amúgy a tv felismeri és kilistázza a külső merevlemezt, vagyis nem az lehet a gond, hogy inkompatibilis USB-chip miatt egyáltalán nem kezeli. Hanem elvileg csak az, hogy a rajta lévő filmfájlokat valamiért nem találja, aminél amúgy nem derült ki, hogy a lejátszási menüben a megfelelő kategória lett-e kiválasztva. Aztán az szintén nem, hogy PC-n pl. Windowsnál megjelennek-e a fájlkezelőben a külső meghajtón lévő fájlok, jelenleg milyen fájlrendszer van rajta, ez alapján MBR / GPT séma szerinti-e a lemez stb. Na meg, hogy a tv ilyen téren mit támogat, mit kezel, szükséges-e esetleg valamilyen spéci beállítás stb. Az utóbbiakat értelemszerűen a tv-készülék gyártójának a topikjában meg lehetne kérdezni, illetve ott is / eleve ott érdeklődni ezzel a problémával kapcsolatban.

Ezek egyébként nem véletlenül voltak már előzőleg is említve és most szintén nem. A szükséges információk híján ezzel a problémával így egész egyszerűen nem nagyon lehet mit kezdeni, max. csak találgatni...

[ Szerkesztve ]

(#21891) G@ben


G@ben
addikt

Hülye kérdés, de mennyire árt egy 2,5-es külső merevlemeznek, ha minden nap átnézi egy vírusirtó az összes fájlt? Kb 150.000 fájl-ról van szó, tehát pörgeti rendesen, több, mint egy óra a művelet. Közben zenehallgatás megy róla.

[ Szerkesztve ]

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#21892) King Unique válasza G@ben (#21891) üzenetére


King Unique
titán

Ettől még normál esetben nyilván nem fog tönkremenni. De ugyanakkor az intenzív és tartós írás / olvasás miatt a külső házban maga a merevlemez jobban melegedhet a megszokottnál. Ami hosszabb távon és pláne a mostani nyári kánikulában nem éppen a legideálisabb egy passzív hűtéses külső merevlemeznél. Ha ilyenkor rendre tartósan 40-45°C, illetve főleg 50°C-ra és a fölé melegedik, akkor meg pláne nem.

Teljes víruskeresést egyébként akkor érdemes rendszeresen futtatni egy ilyen külső merevlemezen, ha gyakran változik a tartalma, idegen gépeken és operációs rendszereken is használva van, kétes az újonnan rámásolt fájlok megbízhatósága és eredete stb. Ellenkező esetben viszont nem szükséges minden egyes csatlakoztatáskor, illetve naponta átvizsgálni, mert ez csak feleslegesen nyekeregteti. Ilyenkor elég egy alkalmas időpontban 1x lefuttatni a keresést, illetve legközelebb akkor, ha indokolt az előbbiek értelmében. Egyébként, ha idegen környezetben is használva van a külső HDD és ott csak olvasni kell a tartalmát, akkor szükség esetén Windowsnál (is) beállítható írásvédettként, azaz csak read-only módban lesz használható. Ez az adatokra nézve nem destruktív, illetve viszonylag könnyen bekapcsolható / kikapcsolható. Az előnye pedig az, hogy ezáltal pl. másik környezetben, másik felhasználó nem fogja tudni normál módon csak úgy módosítani a külső meghajtó tartalmát, valamint ez esetben egy vírus sem kerülhet rá, mivel csak olvasni lehet.

[ Szerkesztve ]

(#21893) G@ben válasza King Unique (#21892) üzenetére


G@ben
addikt

Otthon, ha többet másolok rá, akkor oda van téve egy 8 centis ventilátor, akkor max 40-41 fok szokott lenni. Az irodában, ahol a kikerülhetetlen vírusellenőrzés van, nincs ventilátor. Megkérdeztem, nem lehet megadni, hogy pl a zenéket ne ellenőrizze, mert az teszi ki a 90%-át a fájloknak.
Kb 1 óra, mire végez a kereséssel, nem tudom, akkor hány fokos, de ha utána csak zenehallgatás megy róla, akkor azt mondod, hogy nem gáz? Elvileg nem tartósan meleg.

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#21894) King Unique válasza G@ben (#21893) üzenetére


King Unique
titán

Ha a munkahelyi gépen előírt minden egyes alkalommal a külső HDD teljes vírusellenőrzése, az megint más dolog. A napi 1 óra intenzív terhelés amúgy még nem vészes. A zenefájlok szimpla lejátszása pedig rendszerint alapból nem olyan intenzív, mint a teljes kötet, illetve felület szkennelése. De azért ettől függetlenül a merevlemez hőmérsékletére érdemes ott is odafigyelni. Ha nincsen a munkahelyi gépen futó operációs rendszerre a hőmérséklet monitorozására alkalmas szoftver telepítve és nem is lehet (még portable programot futtatni sem), akkor akár a külső HDD burkolatának tapintásával is valamennyire lehet rá következtetni.

[ Szerkesztve ]

(#21895) G@ben válasza King Unique (#21894) üzenetére


G@ben
addikt

Igen, sajnos ez ilyen. Nem lehet letiltani, kivételt betenni. Sajnos a monitorozás sem megoldott, még a portable HDSentinel sem indul el.
Igyekszem otthon tesztelni, otthoni víruskereséssel, ott tudom figyelni a hőmérsékletet is, ami talán jó összehasonlítási alap. :) Köszi a választ!

Amit ma letölthetsz, ne halaszd holnapra!

(#21896) grefftamas


grefftamas
újonc

Sziasztok!

1-2 terrás külsőt vennék és 2 illetve 4K-s filmeket szeretnék lejátszani róla.
Van ilyen a piacon elérhető áron, vagy más megoldást keressek?

Köszönöm! :R

(#21897) King Unique válasza grefftamas (#21896) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Azért ennél valamivel jobban kellene részletezni, hogy pontosan milyen külső HDD-re van szükséged. De afféle mintaként itt van egy példa, ami számodra is hasznos lehet. A 4K-felbontású filmek lejátszásához egyébként nem kell a külső merevlemez felől különösebben semmi extra, amiről korábban egy hasonló kérdésre adott válaszokban is volt szó bővebben. Ha tv-hez csatlakoztatva lesz használva a külső HDD, akkor azzal kapcsolatban pl. ebben a hozzászólásban le van írva a lényeg. Valamint a topik téma-összefoglalójában szintén, ahol a 2,5"-os és a 3,5"-os méretkategórián belül is van ezzel foglalkozó csoport, alkategória (F).

[ Szerkesztve ]

(#21898) grefftamas válasza King Unique (#21897) üzenetére


grefftamas
újonc

Köszönöm szépen!

(#21899) bikers


bikers
csendes tag

Sziasztok! Van egy Asus Oplay hdpr1es médialejátszóm és egy Toshiba 1TB külső vinyóm. A vinyó jól múködött. Formáztam (osx-win válás miatt) és rámásoltam a filmeket. Sajnos a médialejátszó nem ismeri fel a külső vinyót. Lehet, hogy voltak rajta gyárilag bizonos fájlok amikt én nem mentettem le ezért vissza sem tudom tenni rá.
Tudtok segíteni, hpgy ezeket a fájlokat honnan tudnám letölteni?

(#21900) King Unique válasza bikers (#21899) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Pontosan milyen Toshiba, mivel van a gyártó kínálatában több sorozat is? A gyártó által mellékelt szoftverek és egyéb fájlok pedig értelemszerűen a gyártó weboldalán is megtalálhatók, letölthetők onnan. Viszont az nem teljesen világos, hogy ezeknek mi köze van ahhoz, hogy a médialejátszó nem kezeli a külső merevlemezt. Ha eddig megfelelően kezelte és nem maga a külső HDD ment tönkre, akkor lehet csak csatlakozási / tápellátási probléma USB-n, vagy a fájlrendszer / partícióstílus nem stimmel. Viszont az említett formázásnál az nem derült ki, hogy milyen operációs rendszeren történt és pontosan milyen fájlrendszerre, kezeli-e azt a médialejátszó stb.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.