Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#20951) Jodanovich


Jodanovich
aktív tag

Sziasztok,

tegnap vettem egy Toshiba Canvio Basics külső winyót és azt vettem észre, hogy letöltés közben megszakad a kapcsolat vagy leáll vagy nem tudom, de kiírja a winfos, hogy nem találja a megadott fájlt...
Ez mitől lehet? :F

Köszi!

Life is Short... Ride Hard!!!

(#20952) szasanyi válasza Jodanovich (#20951) üzenetére


szasanyi
félisten

Nem áll le a Carnivo egy idő után? Tehát aktív, jelzi a működést amikor ez a jelenség előáll?

(#20953) Jodanovich válasza szasanyi (#20952) üzenetére


Jodanovich
aktív tag

Szerintem, nem. Mindig világít a kis kék led. Megmozdítani sem szoktam. Volt már külső winyóm azokkal, nem volt ilyen gondom.

Life is Short... Ride Hard!!!

(#20954) King Unique válasza Jodanovich (#20951) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Az adatkapcsolat megszakadásának több oka is lehet, amelyek az összefoglaló "Gyakran ismételt kérdések" fejezetében részletezve vannak, illetve pl. ezen hozzászólásban is volt róluk szó. Tehát ezeket jó lenne ellenőrizni és tisztázni! A fórumtárs által említett X perc utáni automatikus leállítás (alvó mód) egyébként csak inaktív állapotban jellemző, amikor nincsen a külső merevlemeznél aktív lemezművelet. Ellenben, ha van (pl. letöltés, seedelés), akkor normál esetben nem szabadna leállnia. Azonban, ha netán mégis leállt, akkor az okozhat a torrentnél gondot. Ugyanis ilyenkor nem érhető el azonnal a külső drive, mivel kell neki X másodperc, amíg újra felpörög. De, ha használsz HDS-t, akkor annál lehet tiltani a leállást pl. a lemezek leállásának akadályozása opcióval.

[ Szerkesztve ]

(#20955) Jodanovich válasza King Unique (#20954) üzenetére


Jodanovich
aktív tag

Köszönöm az értékes hozzászólást! Épp seedelek és töltök is le és most is szólt a win hogy leállt... Letöltöttem a hdsentinel beírtam az egyest, hogy ne álljon le. Kiderül...

Life is Short... Ride Hard!!!

(#20956) King Unique válasza Jodanovich (#20955) üzenetére


King Unique
titán

Ha aktív lemezművelet van a külső HDD-nél, akkor azért nem szabadna csak úgy leállnia, mint az az előző válaszban említve volt. Ilyenkor érdemes a Windows energiagazdálkodási beállításait is megnézni. A HDS-nél egyébként a meghajtó sorszámát kell beírni, ami a példában az 1-es volt, azért lett az megadva. De, ha nálad más (pl. 2 / 3 stb.), akkor nyilván azt kell beírni. ITT például a lemez 4 és a lemez 5 egy-egy My Passport, vagyis a 4-es és az 5-ös sorszámot kellene vesszővel elválasztva (4,5) megadni. Vagy a * (csillag) opcióval akár az összes drive esetében lehet tiltani a leállást.

[ Szerkesztve ]

(#20957) Lacielvtárs válasza King Unique (#20930) üzenetére


Lacielvtárs
nagyúr

No, wd my book 4tb lett, biztosra mentem. Inkább, ha nem elég, akkor veszek kettő ilyet, mint egy 8 vagy 10-12 tbost...
Még egyszer köszönök mindent :R

[ Szerkesztve ]

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#20958) vzsryl


vzsryl
nagyúr

Sziasztok!

Szükségem lenne tárhely növelésre.
A legfontosabb szempont a megbízhatóság, amire ugye nincs garancia, de!
1-2TB-ra lenne szükségem, hordozhatóságban bőven elegendő lenne 20-30GB is. Emiatt gondolkoztam azon is, hogy veszek egy WD Purple vinyót + Corsair Voyager GT 32GB-ost, vagy egy Maxtor M3 1-2TB-os külső merevlemezt.
Szerintetek melyik lenne számomra a megfelelőbb?
A keret ~20-25k.

megprobaltam alairni, de a tollam nem fogja a monitort:/𝔹𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖

(#20959) petisubaru


petisubaru
tag

Sziasztok !

Az lenne a kérdésem van egy külső merevlemezem ami jelszóval védett. Ha jól emlékszem bitlocker-ral. A problémám az lenne ha törlök róla adatott akkor nem látom, hogy a tárhely növekedne, de ha másolok rá akkor pedig fogy a tárhely néha, néha meg nem . Ilyet tapasztalt valaki ? Vagy van valami speciális törlés van a jelszóval védett merevlemezeknél ? Csak így elég rossz mert tegnap is töröltem egy pár dolgot és nem láttom mennyivel lett több tárhelyem.

(#20960) chros válasza King Unique (#20949) üzenetére


chros
őstag

Koszi a profi hozzaszolasokat!

Meg is jott a 4TB WD My Passport:
- kulso: a regi design jobban tettszett, ez olyan gagyi muanyag feeling kivulrol
- firmware: v4.004 (a firmware finder-juk My Passport Ultra-kent ismeri fel), nincs ujabb ennel
- rpm: 5400
- masolas a regit 3TB WD My Passport Ultra es e kozott 1 laptopon, 2 USB3-as porttal:
-- kb 50MB/s, es 1.5TB adatot mozgatott meg (kb 8 ora)
-- lan-on meg egy 400GB adat kerult ra, kb 50-60MB/s-al

Ha ez is birja kb 5 evig, akkor remek! :)

"Az ideális az, ha minél kevesebb az adattányérok és az olvasófejek száma, ami elvileg kisebb hibalehetőséget és halkabb működést eredményezhet."
Probaltam rakeresni erre az infora, de semmit nem talaltam, sem a belso cache mereterol. (Regen a WD oldalan volt, de ehhez a tipushoz mar nincs.)

(#20961) SMartin-HU


SMartin-HU
tag

Sziasztok!

Több kis kapacitású, régi HDD-t szeretnék lecserélni 1 vagy 2 nagyobbra. Nem igazán lesznek aktívak, csak biztonsági másolatok lesznek rajtuk. (Képek és a régebbi projektjeim adatai)

1TB a minimum, amire szükségem lenne és hogy megbízható legyen.

A válaszokat előre is köszönöm!

Már régen megtanultam, hogy a lehetetlen szót csak a legnagyobb körültekintéssel szabad használni. „Wernher Von Braun”

(#20962) King Unique válasza vzsryl (#20958) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Azt neked kell tudnod, hogy számodra melyik megoldás felelne meg leginkább. Ha nem fontos a hordozhatóságnál a nagy tárolókapacitás, akkor a belső HDD + pendrive megoldás is opció lehet. De pl. egy 2 TB-os Purple + egy 32 GB-os Corsair pendrive már nem igazán férne bele a 20-25 ezres limitbe. Max. akkor, ha kisebb tárolókapacitású modellekkel oldod meg, vagy esetleg olcsó külföldi webáruházakból szerzed be őket. Ellenben pl. a 2 TB-os Maxtor M3 Portable a hazai kínálat és árak alapján már kijönne kb. 25 ezerből. Viszont akármelyik megoldást is választod, a lényeg, hogy a fontos adatokról legyen biztonsági másolat és lehetőleg több helyre, több fizikai tárolóra legyenek mentve!

(#20961) SMartin-HU:
Azért ez így elég általános megfogalmazás és nincsen sok konkrétum megadva. Ahhoz, hogy ajánlani lehessen valamit, ahhoz előtte jó lenne bizonyos dolgokat eldönteni! Illetve nemrég egy másik válaszban említve voltak további infók ezzel és a megbízhatósággal kapcsolatban.

[ Szerkesztve ]

(#20964) King Unique válasza chros (#20960) üzenetére


King Unique
titán

Az mondjuk ízlés kérdése is, hogy kinek melyik sorozat tetszik jobban. De azért az újak sem rosszak, pláne az új Ultra sorozat. Az 50 MB/s-nél egyébként többet tud USB 3.0-n egy ilyen 4 TB-os My Passport, amit pl. az alábbi teszt is szemléltet. Viszont összetett dolog az adatátviteli sebesség, ami nemrég részletezve volt. Egyébként, ha a régi Ultra (forrás) már nagyon tele van másolva, akkor nyilván belassult és az is visszafogta az új drive-nál (cél) az írási sebességet. De ahogyan megtelik adattal, úgy nyilván egyre inkább lassulhat az utóbbi is.

A belső merevlemezről a modellszámán és pár alap adaton kívül nincsen túl sok infó, illetve az előbb linkelt tesztben a CDI sem tudott bizonyos adatokat kiolvasni. Ahogyan az előző válaszban említett esetnél a HDS sem. Amúgy a 2,5"-os Blue sorozatból való, de annál hivatalosan jelenleg 2 TB-os a legnagyobb modell. Viszont egy korábbi adatlapon van 3 TB-os is a listában. Az alábbi teszt első oldalának végén lévő plusz infók alapján a korábbi 3 TB-os My Passport Ultra belsejében lévő HDD (WD30NMVW) 750 GB-os adattányérokat (4 db) és PMR adatrögzítési eljárást használ. Viszont a 8 MB cache és a WD30NPRZ-nél a 64 MB már ütik egymást. De mondjuk ezen gyártó 2,5"-os külső merevlemezeiben amúgy sem a normál SATA-s modellek, hanem az azokra épülő integrált USB-s változatok (pl. WD30NMVW) szoktak lenni. A WD40NMZW szintén ilyen, de hogy az előbb említett egyéb jellemzői pontosan milyenek, az jó kérdés. De pl. ITT a 12. oldalon SMR technológiát említenek, illetve DM-SMR lemezeket.

Egyébként köszönjük a beszámolót!

[ Szerkesztve ]

(#20965) chros válasza King Unique (#20964) üzenetére


chros
őstag

Nagyon kedves vagy, de en koszonom Neked a sok hasznos info-t! :)

(#20966) King Unique válasza petisubaru (#20959) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Nem feltétlen biztos, hogy pont a titkosításhoz van köze, illetve Ilyet eddig személy szerint nem tapasztaltam a BitLocker To Go esetében. Viszont Windows alatt előfordultak már többeknél a meghajtón lévő szabad területet érintő problémák. Legutóbb egy ezzel kapcsolatos kérdésre adott válaszban le volt írva néhány infó.

Egyébként normál módon a lomtárba mozgatással, vagy Shift + Delete módszerrel, netán külső programmal törölsz? A fájlok "végleges" törléséhez nyilván a második opciót célszerű használni, valamint az ilyen módon törlő külső programokat. Sőt, utóbbiakból vannak többszörös felülírással törlő megoldások (példa) is, ha az a cél, hogy a fájlok ne legyenek visszaállíthatók. De ez a módszer nagyobb méretű fájloknál, illetve nagyobb adatmennyiségnél nyilván nagyon lassú lehet. Na meg kellő odafigyeléssel és megfontoltan szabad csak használni őket, az meg másik!

[ Szerkesztve ]

(#20967) vzsryl válasza King Unique (#20962) üzenetére


vzsryl
nagyúr

1TB is elég lenne, és úgy már kijönne a dolog 25k-ból. Arra próbáltam célozgatni ezzel a megoldással, hogy talán megbízhatóbb egy Purple belső vinyó, mint egy alap hordozható. Vagy ezt felejtsem el?
Annó ugye egyértelműen kijelenthető volt, hogy megbízhatóságban a kommersz kategóriában a Hitachi mindent alázott, de mivel már a WD jóformán "kinyírta" őket, így valami más alternatívát kell keresnem. Most is van 10+ éves, 100%-os, több ezer órás Hitachi-m elfekvőben, sőt a gépemben jelenleg is van egy 8,5 éves 160GB-os és 8 éves 1TB-os hibátlan. Lehet rá esély, hogy esetleg egy Purple felveheti ezzel a versenyt, vagy 2017-ben ehhez mélyebben kell zsebbe nyúlni, és tulajdonképpen egy Purple kb. egy szinten van egy büdzsé hordozhatóval?

megprobaltam alairni, de a tollam nem fogja a monitort:/𝔹𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖

(#20968) King Unique válasza vzsryl (#20967) üzenetére


King Unique
titán

A Purple egy ajánlott sorozat, amit az itteni merevlemezes topikban is preferálnak. Illetve a belső háttértárként való használatnak is lehetnek bizonyos előnyei az USB-s megoldáshoz képest. De a fizikai tárolóknál ugyanakkor felmerülhet a meghibásodás lehetősége is, főleg az ilyen kommersz típusoknál. Sőt, van amelyik jó ha kihúzza a garanciaidő idejéig, vagy pont röviddel utána megy tönkre (tervezett elavulás). Tehát manapság 1 db belső / külső HDD-re, vagy éppen egy pendrive-ra bízni minden adatot és abban reménykedni, hogy majd 10-20 évig biztosan nem lesz vele gond, kissé irreális. Eleve több helyre kell menteni, illetve pl. a már viseltes fizikai tárolókról idővel újabb és újabb típusokra! Ez az igazán biztos módszer és kb. csak így lehet elkerülni az adatvesztést.

[ Szerkesztve ]

(#20969) petisubaru válasza King Unique (#20966) üzenetére


petisubaru
tag

Nagyon köszi a kimerítő választ :R

(#20970) vzsryl válasza King Unique (#20968) üzenetére


vzsryl
nagyúr

Tulajdonképpen csak filmeket, sorozatokat pakolnék az új merevlemezre, a pendrive-ra meg mindenfélét raknék, de azokat csak ideiglenesen, tehát csak adathordozásra használnám.
A fontosabb dolgaimat meg hagyom a Hitachi-kon, és ha magasabb pénzmagot tudok ráfordítani, akkor veszek olyan vinyókat, amik kisebbek ugyan, de nem igazán akarnak tönkremenni.

megprobaltam alairni, de a tollam nem fogja a monitort:/𝔹𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖

(#20971) Kezdő vagyok


Kezdő vagyok
őstag

Sziasztok!2 TB-os külső HDD érdekelne 2,5 colos.
Láttam,hogy a WD-nek van új modellje,az mennyire jó?
Milyet javasoltok?
Előre is köszönöm a válaszokat!

(#20972) SunMount3r


SunMount3r
nagyúr

Hello!

Az lenne a kérdésem, hogy az USB-s külső winyókat is rendesen és rendszeresen defragmentálja alapból a Win 7, mint a belső winyókat?! Vagy, ha nem akkor van erre valami külön beállítás/megoldás esetleg?!

A második kérdésem is hasonló: van egy belső SATA HDD bay-es Android-os Himedia Q10 Pro média Box-om. Nemsokára veszek is bele egy winyót. Ugyebár az Android OS-nek alapból elég "idegenek" a HDD-k. A kérdés tehát az, hogy így hogyan lesz megoldva az időnkénti normális defragmentálás a winyón?! :F

Köszi! :)

(#20973) King Unique válasza Kezdő vagyok (#20971) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Az OK, hogy 2 TB-os kellene 2,5"-os méretben, de a max. ár, a kívánt jellemzők stb. nincsenek megadva. Tehát bizonyos dolgokat először el kellene dönteni, aztán utána lehet szűkíteni a kört.

Az új My Passport és My Passport Ultra sorozatokkal még értelemszerűen nincsen akkora tapasztalat itt a topikban, mint a korábbiakkal. Előbbieknél egyébként leginkább csak a dizájn változott, de pl. a szoftveres pakk és a garanciaidő maradt a szokásos. Valamint a belső (HDD) is ugyanaz, mint az egyes korábbi sorozatoknál. Aztán nemrég a 4 TB-os modellek kapcsán egy másik válaszban említve voltak egyéb dolgok is, viszont ezek nagy része ugyanúgy érvényes pl. az előző My Passport Ultra sorozat 4 TB-os modelljeinél is.

[ Szerkesztve ]

(#20974) Kezdő vagyok válasza King Unique (#20973) üzenetére


Kezdő vagyok
őstag

Nem kell semmilyen szoftver,TS fájlokat,képeket,videókat tárolnék rajta,kb.30000 Forint körül gondoltam.

(#20976) King Unique válasza Kezdő vagyok (#20974) üzenetére


King Unique
titán

Az OK, de nem véletlenül linkeltem azt a bizonyos hozzászólást az egyéb jellemzőkkel kapcsolatban. De, ha nem akarod tovább ragozni a dolgot és tényleg nem kell semmilyen extra, akkor a gyári kiszerelésű típusok közül fapados kivitelben opció lehet pl. a Canvio Basics és az Elements Portable. Bár az utóbbihoz hasonló áron érhető el az új 2 TB-os My Passport is. Igaz, ez utóbbihoz adnak programokat, de nyilván nem kötelező használni őket. Valamint az olcsóbbak közül ott van még pl. a Maxtor. Továbbá a 3,5"-os típusokhoz hasonlóan 2,5"-os fizikális méretben is opció lehet a külső ház + merevlemez megoldás.

[ Szerkesztve ]

(#20977) King Unique válasza SunMount3r (#20972) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Most éppen újabb Windows alól írok, ahol a meghajtók optimalizálásánál "sose futtassa" állapot van a külső HDD-nél. De mostanában amúgy sem szoktam ilyet futtatni, illetve az X TB-os külső drive-oknál eleve sokáig tart. Viszont szükség esetén be lehet állítani, illetve az ütemezést meghajtók szerint nyilván Windows 7 esetében is. De előtte mondjuk célszerű lefuttatni egy elemzést és max. akkor elindítani a mentesítést, ha nagyon töredezett a meghajtó.

Egyébként egy külső HDD-n általában nagyobb méretű fájlokat szokás tárolni, illetve itt a fájlrendszer töredezettsége nem olyan kritikus, mint pl. egy rendszermeghajtó és apró fájlok esetében. Valamint, ha pl. torrentezésre is használják a külső HDD-t, akkor célszerű beállítani a programban a fájlok előre lefoglalását, ami csökkenti a töredezést.

Az androidos médialejátszóval kapcsolatos kérdést pedig legjobb ha annak topikjában teszed fel. De, ha pl. opció annál az Ext2/3/4 fájlrendszerek használata, akkor azok az NTFS fájlrendszerrel ellentétben eleve nem / kevésbé töredeznek.

[ Szerkesztve ]

(#20978) SunMount3r válasza King Unique (#20977) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Most próbáltam (évek óta először) elindítani a Win 7-es Disk Defragmenter-t, hogy belenézzek mit és hogyan lehetne, de az az üzenetet dobja fel, hogy az "ütemezőjét egy másik program állította be" és amíg nem törlöm ezeket a beállításokat addig nem is tudom megnyitni sem. Egyelőre nem kattintottam a "Beállítások törlése" gombra, mert nem is értem mi lehet az a másik program. A CCLeaner és HDD Sentinel van fent egyedül, amire gondolni tudok. A Sentinel-ben néztem a súgót, de a "töredez" szóra nem talált semmit. Ehhez van valami ötleted?! :F

(#20979) DerStauner


DerStauner
senior tag

Sziasztok!

Samsung smart tv-hez keresek egy 2,5-ös 1 tb-os külső merevlemezt full hd filmek tárolására, ill. lejátszására. 2 tb-os is szóba jöhet, ha a tv megfelelő mennyiségű árammal el tudja látni.

Milyen márkát/típust ajánlanátok? Ugye menni fog usb-vel is, és nem kell hozzá külső táp?

(#20980) SunMount3r válasza DerStauner (#20979) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Hello!

Nekem H6400-as Samu TV-m van és tejesen rendben kihajtotta az 1TB-os WD MyPass Ultra-mat (még az előző generációs, ami nem ilyen kockás volt). Persze ez a TV-től és winyótol is függ előre nem lehet 100%-ra megjósolni. Arra viszont figyelni kell, hogy a "HDD 5V, 1A" feliratú USB bemenetbe kell dugni.

(#20981) DerStauner válasza SunMount3r (#20980) üzenetére


DerStauner
senior tag

Az 1A-es tv usb csatlakozó ezt a külső merevlemezt is elhajtja?

[Maxtor]

(#20982) King Unique válasza DerStauner (#20979) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A másik topikban már linkelve volt az alábbi hozzászólás, amelyben le van írva a lényeg a tv-s használattal kapcsolatban. Ha van a készüléken 1 A-es USB-port, akkor az nyilván meg fogja rendesen hajtani a másik hozzászólásodban említett 2,5"-os külső HDD-t. Aztán, hogy a kompatibilitás és egyéb dolgok rendben lesznek-e, azt már az tudná megmondani, aki pont a tieddel megegyező tv-készülékhez használ ilyen külső merevlemezt. Ha ezzel kapcsolatos infót nem tudtak a készülék topikjában mondani, akkor max. veszel pl. a nemrég említett népszerű modellek közül egyet, aztán kiderül. Ha neten rendeled, akkor van 14 napos elállás és szükség esetén vissza lehet vinni stb.

Egyébként vannak hivatalosan tv-s használathoz is tervezett 2,5"-os külső merevlemezek, mint pl. az ADATA HC500. Bár ez mondjuk elvileg már kifutott termék, viszont az összefoglalóban fel vannak tüntetve más gyártók is, akik készítenek hasonlót. De ilyen célra amúgy nem feltétlen kötelező ezen típusokat használni, mert akár a normál modellek is megfelelhetnek.

[ Szerkesztve ]

(#20983) King Unique válasza SunMount3r (#20978) üzenetére


King Unique
titán

Akkor valószínűleg nálad nem stimmelhet valami, mert ránéztem Windows 7 alatt és simán működött a dolog. Megnyitáskor nem volt semmilyen zavaró üzenet, illetve a helyi meghajtókra automatikusan beállított heti ütemezés helyett meg lehetett adni másikat a külső HDD-re. Valamint az elemzés és a töredezettségmentesítés is rendben lefuttatható volt a külső meghajtón. A rendszeren egyébként fel van telepítve az említett 2 program is, szóval nálad lehet épp más zavar bele a működésbe. Viszont annak fejtegetése már nem feltétlen ezen topik témája, illetve van saját topikja is a rendszernek. Na meg Windowsra elérhető számos egyéb lemeztöredezettség-mentesítő program, ha a beépített eszközzel esetleg nem sikerülne megoldani.

[ Szerkesztve ]

(#20984) SunMount3r válasza King Unique (#20983) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Sorry az OFF-ért: Úgy tűnik a NIS "Disk Optimizer" beállítása volt a ludas. Rákattintottam a "Beállítások törlésére" és most renben betöltött a Defragmenter. Úgy látom 1 hetes időközönkéntre van beállítva, ez így OK, vagy érdemes mást megadni neki? A külső winyókra is érdemes ezt az egyhetes Schedule-t beállítani?!

Köszi!

[ Szerkesztve ]

(#20985) King Unique válasza SunMount3r (#20984) üzenetére


King Unique
titán

Ha a Windowsban a helyi meghajtóknál alapértelmezetten hetenkénti futtatás van beállítva, akkor az bizonyára OK lehet. Illetve a töredezettségmentesítés amúgy is rendszerint időigényes folyamat, amely a merevlemezt is jobban igénybe veszi. Tehát túl sűrűn lefuttatni sem feltétlen érdemes.

A külső merevlemezeknél a töredezettségmentesítéssel kapcsolatban viszont azért kicsit más a helyzet, ami egy előző válaszban már le volt írva. Ütemezést meg nyilván olyan (helyi) meghajtókra érdemes leginkább beállítani, amelyek folyamatosan elérhetők. Ellenben egy USB-s külső háttértár nem feltétlen ilyen és nyilván nem ér semmit, ha pont az ütemezett futtatás időpontjában nincsen csatlakoztatva. Vagyis, ha pl. nem lóg 0-24-ben a gépen, illetve csak ritkán van ahhoz csatlakoztatva a külső meghajtó, akkor szükség esetén elég nyilván a manuális futtatás is.

[ Szerkesztve ]

(#20986) Kékes525


Kékes525
félisten

Milyen kompakt megoldásokat tudtok javasolni 10TB adat tárolására? A sebesség nem lényeg, a biztonság fontosabb. Extra funkciók sem kellenek. A kompakt lényegesen drágább, mintha külső mobil rack-ot + HD-t vennék?

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#20987) SunMount3r válasza King Unique (#20985) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Hány % defragmentáció fölött érdemes futtatni?! Az egyik USB-s winyómon 6%-os most, a többin 0%-os. Azért furcsa, mert azok is már több, mint egy fél éve megvannak már és rendszerint töltögetek, másolgatok rájuk, ja és állandóan a gépen lógnak. Az is igaz, hogy 90%-ban 1GB-nál nagyobb fileokról van szó.

Amúgy, lehet visszakapcsolom a NIS "Disk Optimizer"-t, mert a rendszer winyón is 0%-ot mért, akkor ezek szerint az is ellátta ezt a feladatot (SŐT?! :F ).

[ Szerkesztve ]

(#20988) King Unique válasza Kékes525 (#20986) üzenetére


King Unique
titán

Ha egyben kell ekkora tárolókapacitás, azaz 1 db ilyen külső HDD, akkor ugyanazt tudnám mondani, amit nemrég egy hasonló esetnél: kérdés | válasz.

Egylemezes (1 db HDD) kivitelben 10 TB-os gyári kiszerelésű külső merevlemezt jelenleg eleve kevés gyártó kínálatában találni (példa). Illetve több népszerű sorozatnál van, hogy csak max. 4-8 TB-os modellek érhetők el (példa). Ennél nagyobb tárolókapacitású megoldások pedig esetleg max. többlemezes (RAID) formában vannak ezen gyártók kínálatában (példa). Ha mindenképpen egylemezes típus kell és nincs igény pl. szoftveres extrákra, akkor inkább a külső házas megoldás felé billen a mérleg. Aztán, hogy adott esetben melyik kedvezőbb anyagilag, az más dolog. De jelenleg egy merevlemez-alapú tároló 10 TB-os kivitelben nyilván nem filléres kategória és mindkét megoldásnál megkérik az árát.

Adatbiztonságról meg nyilván akkor lehet beszélni, ha a fontos adatokról van biztonsági másolat. Illetve e tekintetben a fizikai tárolóknál ajánlott külön-külön tárolóra menteni az adatokat. Tehát pl. nem kizárólag 1 db 10 TB-os belső / külső merevlemezen tárolni mindent, hanem eleve több db merevlemezen.

[ Szerkesztve ]

(#20990) King Unique válasza SunMount3r (#20987) üzenetére


King Unique
titán

Általánosan 10% lemeztöredezettség felett szokták javasolni a futtatását pl. egy rendszermeghajtónál. Ellenben egy külső HDD esetében nem feltétlen olyan kritikus hatású ez, mint az az előző válaszokban már említve volt. Illetve nálam több NTFS fájlrendszerű külső meghajtónál is rendszerint csak 0-6%-os töredezettséget mutatott a Windows úgy, hogy X év alatt soha nem volt rajtuk defragmentálás futtatva. Igaz, rendszerint nagyobb méretű fájlok tárolására vannak használva, torrentezésnél be van állítva a fájlok előre lefoglalása stb. Extrém példaként egy régebbi generációs és sokat használt My Passport esetében ugyan 62%-os volt a töredezettség mértéke, de ennek használat közben nem különösebben érezni a hátrányát. Maximum talán a fájlok / mappák tallózása itt-ott kissé lassú. De amúgy is már jobban tele van másolva a külső drive, ami eleve lassító tényező. Illetve a sok elemből, főleg apróbb fájlokból álló tartalom tallózása pl. egy külső SSD-nél nyilván jóval gyorsabb.

Tehát attól, hogy NTFS fájlrendszerű a külső merevlemez, még nem feltétlen jelenti azt, hogy X naponta, vagy hetente kötelező jelleggel töredezettségmentesítést kellene futtatni rajta. Pláne, ha 10% alatt van a töredezettség mértéke. Továbbá egy ilyen művelet a nagyobb tárolókapacitású lemezeknél eleve sokáig tarthat. A Windows beépített eszköze ráadásul amúgy sem a leggyorsabb, illetve eleve több menetben dolgozik, amelyek között pl. összevonások is vannak stb. Az előbb említett 62%-os töredezettségű My Passport (1 TB) esetében USB 3.0-n csak az 1. menet + az összevonás futott majd 3 órán keresztül. Nem vártam meg a teljes művelet végét, mert lehet kb. egy fél napig elszöszölt volna vele. A külső programok talán hatékonyabbak és gyorsabbak valamivel, de ez esetben nyilván azok sem zavarták volna le 5 perc alatt. A hosszas töredezettségmentesítés egyébként a külső HDD-nek is nagyobb igénybevételt jelenthet, a kelleténél jobban felmelegedhet közben stb. Tehát már csak ezért sem szerencsés túl sűrűn futtatni.

[ Szerkesztve ]

(#20991) Kékes525 válasza King Unique (#20988) üzenetére


Kékes525
félisten

Köszi az alapos, részletes választ! :R Most egy 10-est szeretnék, mert már van 10x1 TB-os (külső) lemezeim, ami még 100%osak a HDS szerint. Ezeket megtartanám, de már sok lenne a 2. biztonságinak is még egy 10x1 sorozat. Túl sok a gond vele. Talán a 2. biztonságinak már nem annyira kockázatos az egyben tárolás.

Neked mi a véleményed az SSD-ék biztonságáról? A HWSW podcast-on hallottam, hogy biztonságosabbnak gondolta az egyik tag az SSD-éket adattárolásra, adatmentésre is és a drágább volta ellenére is ezt használta, persze kevesebb adatokra, mint ami nekem van.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#20992) kusztax


kusztax
tag

Sziasztok,

Nem találtam máshol erre témát, ez tűnt a leginkább kapcsolódónak. Segítsetek nekem ebbe, kérlek.

Hogyan kellene a hardverapro.hu-n keresnem a alábbi dologra?

A PC-n előlapján a floppy meghajtó vagy a CD-DVD meghajtó helyére be szeretnék tenni egy olyan dolgot, amin vannak 3.0-ás USB-k, kártyaolvasók és Jack ki- és bemenetek.

Hogy hívják pontosan ezt a dolgot, hogy tudnék erre rákeresni a hardverapro.hu-n?

Köszönöm!

[ Szerkesztve ]

(#20993) Kékes525 válasza kusztax (#20992) üzenetére


Kékes525
félisten

A google nagyon jól indexel: [link], [link]

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#20994) Lacielvtárs válasza kusztax (#20992) üzenetére


Lacielvtárs
nagyúr

Szerintem 3,5 belső kártya olvasó
[link]

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#20995) King Unique válasza Kékes525 (#20991) üzenetére


King Unique
titán

Ha más fizikai lemezeken is van / lesz másolat a fontos adatokról, akkor az úgy már OK lehet. Ha pedig az a cél, hogy egy tárolón belül azonnal elérhető legyen a sok adat, akkor nyilván praktikusabb pl. egy 10 TB-os 3,5"-os külső merevlemez, mint 10 db 1 TB-os. Illetve pl. 2,5"-os méretben is lassan inkább már a 2 TB-os, vagy akár az annál nagyobb tárolókapacitású modelleket érdemesebb megvenni.

Az SSD-k megbízhatóságával és az esetleges adatvesztéssel kapcsolatban itt a fórumon is volt cikk. Illetve van arról is, hogy pl. a magas hőmérséklet és az áramtalanított állapot milyen hatással lehet erre: [link], [link]. Szóval azért lehet kontra ezeknél is, ahogyan a merevlemezeknél szintén. De adattárolásra jelenleg költséghatékonyabb megoldás az utóbbi. Valamint azoknál a hivatásos adatmentés is bejáratottabb dolog, illetve adott esetben akár még olcsóbb is lehet.

[ Szerkesztve ]

(#20996) Kékes525 válasza King Unique (#20995) üzenetére


Kékes525
félisten

Most kétszeresen van meg mindet az adat. 1x a gépbe (2TB-os HDD-ék) és egyszer külön 1 TB-os külső vincsesztereken (10x1TB). Ehhez lenne az 1x 10TB lemez, mint második külső backup. A legeslegfontosabbak, pedig a külső SSD-én is pluszként (mint külső backup), amiről már írtam a Flash SSD topikban.
Tudom, hogy a második backupot is jobb lenne 1 TB-osokra tenni, de kényelmetlenebb a mentés (állandó cserélgetés) és több helyet foglal, mint az egyben variáció.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#20997) Lacielvtárs válasza Kékes525 (#20996) üzenetére


Lacielvtárs
nagyúr

Én nem javaslom az egybe 10tbot.
Nalam is van elegendő mennyiségű (cirka 30 tb) hdd, de 4tb a max méret itthon...
Én is nem rég érdeklődtem itt ekkora hddk iránt, elég gyerek cipőben járnak a tapasztalatok ilyem méretekben.
Azért is javaslom én a 'kisebb' hddt mert ha a nagy elszall akkor nem semmi idő mire visszapakolsz rá mindent, még akkor is ha 'csak' másod szintű backup.
Ez csak az en szubjektív véleménye :K
Nalam is a ház tobb pontján van mentett állományok, es ez mellett van még offline backup, biztos amii biztos elven :K

Arról nem is beszélve hogy folyamatos 10 tbnyi adat másolás, milyem mértékben meg tudja terhelni az adott külső ház vezérlőjet, amiben a 10 hdd működik :K

[ Szerkesztve ]

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#20998) Kékes525 válasza Lacielvtárs (#20997) üzenetére


Kékes525
félisten

Hát igen. Lehet hogy ketté szedem, esetleg háromfelé. Ezen még gondolkozom. :K

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#20999) M0RGI


M0RGI
őstag

Sziasztok!

500 GB-os, jól titkosítható külső hdd-t szeretnék vásárolni, adattárolása.
Otthoni felhasználásra, lehetőleg nem túl drágát.
Melyiket ajánlanátok?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.