Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#20901) Vegitaa


Vegitaa
senior tag

Sziasztok!

Szeretnék egy megbízható küldő 2,5-ős, kvázi ütésálló HDD-t venni.
Tudnátok ajánlani valami jobb márkát?

Köszi!

(#20903) King Unique válasza Vegitaa (#20901) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Nemrég pont más is érdeklődött hasonló ügyben, amelyre az alábbi választ kapta. Kiegészítésképpen pedig meg lehetne még említeni többek között pl. az SP A85 1 TB-os modelljéről készült beszámolót is.

(#20904) Hitman


Hitman
aktív tag

Sziasztok!
Sony 2,5 külső hdd-k-ről vannak tapasztalatok?
Ezt a két típust néztem ki:

- Sony HD-SL1
- Sony HD-B1

Eddig annyit sikerült kideríteni, hogy az SL1 valmivel kisebb házba van szerelve, illetve mindkettő Seagate belsővel rendelkezik talán. A kérdés, hogy ezek a HDD-k sata-usb átalakítóval rendelkeznek, vagy direkt usb van forrasztva a nyákra? Ajánlottak vételre, vagy inkább kerüljem el a márkát?

(#20905) King Unique válasza Hitman (#20904) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ezen gyártó 2,5"-os külső merevlemezeivel kevés tapasztalat van itt a topikban. Az ezzel kapcsolatos infók pl. az alábbi hozzászólásban lettek összefoglalva, valamint egyes fórumtagok vettek már ilyen márkájú külső HDD-ket. Példa: [link], [link].

Viszont a most említett HD-SL1 és HD-B1 modellekkel pont nincsen tapasztalat. Tehát marad az egyéb forrásból történő informálódás, külső tesztek stb. Egyébként a full fémház eleve előnyös, valamint az előbbi modellnél a mellékelt adatátvitel-gyorsító, illetve backup- és titkosító szoftverek megléte összességében megint jónak mondható. Valamint ezekben valószínűleg normál SATA HDD lehet és nem az egyes gyártóknál jellemző integrált USB-aljzatos megoldás. Az árakat elnézve nem feltétlen ezek a legolcsóbbak 1 TB-os kivitelben, de a fémház általában más gyári kiszerelésű modelleknél is némi felárat képez. A garanciaidőről a gyártó oldalán nem nagyon találni pontos infót, de a hazai kínálatban a legtöbb boltnál rendszerint 1 év van feltüntetve.

Ha esetleg opció más 2,5"-os külső merevlemez is, akkor az összefoglalóban, illetve az alábbi logout bejegyzésben vannak infók.

[ Szerkesztve ]

(#20906) Hitman válasza King Unique (#20905) üzenetére


Hitman
aktív tag

Szia!

Köszönöm a választ. Időközben találtam egy kínai oldalon tesztet.
Itt egymás mellett látható a HD-SL1 és a HD-E1 (az E1 nagyobb)
Seagate belső ST1000LM024 HN-M101MBB (nem mai darab...)


CrystalDiskInfo
CrystalDiskMark

Még bizonytalan vagyok:
- a fém ház jó hűtés miatt, de a szálcsilszolt alu biztos, hogy sérülékeny (lásd kínai teszt)
- a segate hdd nem a legújabb fejlesztés... (ha mázlim van nem a nyákra tették az usb-t, hanem átalakítóval szerelték=később cserélhető)
- viszonylag magas ár az 1 TB-os készre szerelt kategóriában (bár a többi versenyző -Maxtor=Samsung=Seagate belső M3; WD elements/passport jellemzően műanyag házas +nyákra szerelt usb-s hdd)

Szerk.:
Fekete verziót is teszteltek:


[ Szerkesztve ]

(#20909) King Unique válasza Hitman (#20906) üzenetére


King Unique
titán

A Spinpoint M8 sorozat, illetve azon belül az ST1000LM024 biztos nem integrált USB-s. Ugyanis az az ST1000LM025, azaz a Spinpoint M8U sorozat. Utóbbival volt szerelve a Samsung M3 Portable 1 TB-os modellje, amelyről teszt is készült itt a topikban. Viszont az a sorozat már kifutóban van / kifutott, ahogyan maga az M8 & M8U sorozat is. Amúgy ezek még eredetileg Samsung fejlesztések voltak, de az utána következők már inkább Seagate. Utóbbihoz sorolhatók pl. az új Maxtor modellek is, amelyek 1 TB-os kivitelben már eleve másfajta HDD-vel vannak szerelve. A Mobile HDD sorozat modelljei egyébként normál típusok, azaz nem integrált USB-s verziók. De utóbbi sem feltétlen probléma, mint az említve volt a logout bejegyzésben. Továbbá, mivel az általad linkelt tesztek 2015-ösek, ezért előfordulhat, hogy pl. a HD-SL1 esetében az újonnan gyártott példányokat már másfajta HDD-vel szerelik. Pláne, hogy a Spinpoint M8 sorozat mostanra elvileg már kifutott, mint az az előbb említve volt.

Egyébként, ha annyira fontos számodra a szerelhetőség és nem létszükséglet a gyári kiszerelésű külső HDD, illetve a speciális szoftveres melléklet, akkor a külső házas megoldás is megfontolandó. Pláne, hogy egy gyári kiszerelésű külső merevlemez szétszedése eleve garanciavesztéssel járhat! Továbbá a külső házaknál nem kellene aggódni az előbb említett integrált megoldás miatt, valamint a HDD is tetszőlegesen megválasztható lenne. A külső házas témának amúgy van külön topikja 2,5"-os és 3,5"-os fizikai méretnél egyaránt. Ahogyan a (belső) merevlemezes témának szintén.

Amúgy egész jók a linkelt tesztek. :C

[ Szerkesztve ]

(#20910) hepol


hepol
csendes tag

Engem olyan vincseszter dokkoló érdekelne, ami wifi képes. Remélem van néhányotoknak tapasztalata, hogy mit is érdemes venni. Egy ilyenem már volt és irtó mód tetszett csak szegény valahogyan megadta magát. - Először nem adott elég áramot az adaptere, lecseréltem később egy új sima adapterre, de az se pörgeti már be a vinyót. -
Nézelődtem és nagyon örülök, hogy már itthon is kapható ilyen csak nem tudom melyiket lenne érdemes.

(#20911) King Unique válasza hepol (#20910) üzenetére


King Unique
titán

Nemrég egy dokkolóval kapcsolatos kérdésre adott válaszban említve volt, hogy az inkább a külső házas topikok témája. De egyrészt azokban is többnyire inkább a külső házakkal van tapasztalat, míg a dokkolókkal kevésbé. Másrészt utóbbiaknál kb. csak azon modellekkel van, amelyek linkelve voltak. Wi-Fi képes dokkolókkal és külső házakkal viszont egyelőre nem nagyon van, illetve a legtöbben rendszerint a normál típusokat veszik. De az összefoglalóban amúgy fel vannak tüntetve az egyes gyártók, illetve ehhez kapcsolódóan a terméktípusok kategóriák szerint. A dokkolóknál pedig lehet találni Wi-Fi funkcióval rendelkező modelleket több gyártó kínálatában is.

Egyébként pontosan milyen dokkolód volt?

[ Szerkesztve ]

(#20912) hepol válasza King Unique (#20911) üzenetére


hepol
csendes tag

Én Sajnos kevésbé értek az ilyen termékkeresésekhez, de egy videót tudok róla linkelni:
https://www.youtube.com/watch?v=Wg9-GzuRKpA
Egyébként az Unitek y-3653 tipusa. Mikor vettem még csak Kínából tudtam ilyet szerezni.
Lehet nem érdekes, de sokan nem értik miért használom. Elég egyszerű képregények a hobbim és van is több mint 300 gigányi és így itthon gép nélkül akármikor tudtam tabletről olvasni. Csak tisztázom, hogy emiatt érdekel a wifis megoldás. Szerintem hatékony is, ha pár percig nem olvasol egyből le is áll. Egy Seagate Barracuda 7200as 1,5 terrás vinyót használok egyébként benne.
De köszönöm a választ nézelődök az írások közt még, hátha megértek valamit :R
- Közben láttam a videó címében, hogy SSD-t is olvas. Hát úgy néz ki, hogy annyit gyengélkedett a táp, hogy tönkre is vágta a vinyót, mert van egy SSD-m kipróbáltam és olvassa is. :(

[ Szerkesztve ]

(#20914) King Unique válasza hepol (#20912) üzenetére


King Unique
titán

A gyártó jelenlegi kínálatában már nem szerepel, sőt ahogy nézem Wi-Fi funkciós dokkoló nincs is benne. De más gyártóknál azért még lehet találni hasonlókat.

Egyébként az ilyen dokkolókban rendszerint lehet használni 2,5"-os és 3,5"-os HDD-t, valamint pl. 2,5"-os méretszabványú SSD-t egyaránt. Ha nálad most az SSD, illetve akár egy másik 3,5"-os HDD is rendesen működik benne, akkor lehet csak az eredeti tápegységgel volt gond. Bár az nem teljesen tisztázott, hogy a tápegység, illetve a dokkoló hibája miatt adta meg magát a HDD, vagy más okból. De amúgy, ha a gépben SATA-n sem működik a merevlemez, valamint fel sem pörög, akkor valóban tönkremehetett.

[ Szerkesztve ]

(#20915) hepol válasza King Unique (#20914) üzenetére


hepol
csendes tag

Semmi sem olyan egyszerű, mint elsőnek látszik! :D Köszönöm most hogy ezt az 5 voltos trükköt tudom, megnéztem a vinyót a gépben is, ott viszont olvassa, a gépből kiszedett másik vinyót szintúgy csak kattogtatja a dokkoló. Akkor sajnos megvan a ludas - elvileg végleg - . Mégegyszer köszönöm a tanácsokat! Marad az új dokkoló rendelés.

(#20916) fortnight8


fortnight8
újonc

Sziasztok!
Vettem egy külső merevlemezt. Maxtor M3 Portable 2.5" 2TB USB 3.0 STSHX-M201TCBM
https://kulso-merevlemez.arukereso.hu/maxtor/m3-portable-2-5-2tb-usb-3-0-stshx-m201tcbm-p333000435/

A max. adatátviteli sebesség 5 Gbit/s. Tudom, hogy ezt csak "ideális" körülmények között lehet elérni, de gyanúsan alacsony az én frissen megvásárolt kütyümé: max. 50-60 MB/s. 1-20-40 GB adatoknál (filmeknél) teszteltem és ez tényleg a max, de sokáig nem is tartja, álltalában 30-40 MB/s közt tolja át rá számítógép.
Mit gondoltok, hibás a készülék? Visszaküldjem?

Köszi előre is minden választ.

(#20917) beach head


beach head
senior tag

Sziasztok! Szerintetek mi a jobb? Egy normál külső usb vinyó vagy mondjuk egy laptop winchester+ külső rack foglalat. Vagy igazából nincs különbség a kettő közt.

(#20919) King Unique válasza fortnight8 (#20916) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Először is az egyes USB-szabványok névleges, gyakorlati stb. adatátviteli sebességeiről pl. az alábbi hozzászólásban le volt írva a lényeg. Tehát USB 3.0 esetében egy 2,5"-os HDD eleve nem fog 450 MB/s körüli tempót produkálni, mert ahhoz nyilván SSD kell!

Másrészt az adatátviteli sebesség az interfész és a háttértár típusa mellett eleve függ bizonyos egyéb jellemzőktől is, amelyek nyilván a fájlmásolás sebességét szintén befolyásolják. Továbbá a kapott értékeknél nemcsak a fájlmásolás sebessége a lényeges, hanem ugyanakkor a szintetikus teszteké is! Sőt, utóbbiak esetében kevesebb lehet a zavaró tényező és inkább megmutathatják, hogy mire (lenne) képes a külső HDD. A 2 TB-os M3 Portable belsejében újabban ST2000LM007 merevlemez szokott lenni, amelynek kb. olyan értékeket kellene produkálnia USB 3.0-n, mint a gyártó ugyanezen belsővel szerelt saját modelljének (teszt). Tehát leteszteled üresen a külső merevlemezt és, ha nálad is hasonló az eredmény, akkor OK. A fájlmásolással kapcsolatos dolgok pedig egy hasonló esetnél szintén részletezve voltak: [link], [link]. Egyébként az 50-60 MB/s alsó hangon már USB 3.0-s értéknek mondható. Viszont, hogy mennyi lesz másolás közben a maximum és a minimum érték, illetve mennyire fog ingadozni a sebesség, az nyilván függhet az előbb említett dolgoktól. Valamint az adott hardver- és szoftverkörnyezet szintén számíthat és ezért célszerű lehetőség szerint akár másik OS alatt, másik gépen stb. is letesztelni az adatátviteli sebességet.

[ Szerkesztve ]

(#20921) King Unique válasza beach head (#20917) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Mindkét megoldásnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. A kettő közül választani, illetve az egyiket javasolni az előbbi szempontok mérlegelése, valamint az alábbi kérdések megválaszolása után lehetne.

(#20922) fortnight8 válasza King Unique (#20919) üzenetére


fortnight8
újonc

Nagyon köszönöm a választ.

(#20923) béke válasza King Unique (#15079) üzenetére


béke
aktív tag

Thanks :R

Alá írás :)

(#20924) Szoke1982


Szoke1982
senior tag

Sziasztok!
Külső hdd-t szeretnèk , lehetőleg a leg megbízhatóbbat, ès gyors íràs ,olvasàsi sebességgel! (filmek, kèpek ,zene) lenne csak hasznàlva, de főleg (mkv.iso.) lenne rajta.
Èn egy toshiba canvio connect 2 (2tb) nèztem ki.
Mi a vèlemènyetek róla ?
Esetleg ennèl jobbat tudnátok ajànlani, ha ez nem a megfelelő?
Nagyon köszönöm előre is a vàlaszokat!!

(#20925) Tommmysun


Tommmysun
senior tag

Sziasztok!

Lehet kicsit hülye kérdésem van és nem biztos, hogy jó helyen kérdezem, de nem találtam jobb topicot hozzá :N .

Van egy ezer éves WD MyBookom. Egy ideje nem használtam, de most rákötöttem egy TV-re és ugyanazt a - számomra - zavaró jelenséget produkálja, mint korábban a számítógépre kötve. Hiába van kikapcsolva a TV, vagy a számítógép, ha nem húzom ki az USB kábelt, akkor random(?) időközönként felpörög és elkezd dolgozni valamit(?) a HDD.
Valakinek esetleg nincs tippje, hogy ez miért lehet? Esetleg valami ellenőrzést futtat, vagy valami "nagy testvér" figyel :Y és az kotorászik rajta? A szoftverében én semmi ilyen funkciót nem találtam, hogy esetleg le tudjam állítani, de közben meg elég idegesítő, mert amellett, hogy viszonylag hangos amikor pl. az éjszaka közepén elkezd dolgozni, fogalmam sincs mit csinál, mert ahogy az elején írtam, ki van kapcsolva a TV, illetve korábban amikor a gépre volt kötve, ott is ugyanezt csinálta, hiába volt leállítva a PC.

(#20927) King Unique válasza Szoke1982 (#20924) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Vannak népszerű típusok, amelyeket sokan vesznek és mondhatni beváltak. Viszont legmegbízhatóbb nem feltétlenül van és ilyen téren eleve más dolgok is számítanak. Az említett modell általánosan megfelelhet a megadott felhasználási célra, de hogy kinek pontosan milyen külső HDD lenne az igazán jó választás, az nyilván a saját igényeitől is függ. Tovább viszont most nem részletezném, mert az egyes korábbi hozzászólásokban többször is le voltak írva az ezekkel kapcsolatos dolgok. Példa: [link], [link], [link]. Továbbá a topik összefoglalójában is vannak infók.

Egyébként a Toshiba 2,5"-os külső merevlemezeivel kevés tapasztalat van itt a topikban. Illetve a legtöbben rendszerint az olcsó Canvio Basics sorozat modelljeit szokták venni. De amúgy a belső (HDD) általában mindegyiknél egyforma és "csak" a körítés, illetve a garanciaidő más, mint az a gyártó oldalán is látszik az egyes jellemzőknél. Külföldi oldalakon amúgy vannak tesztek a Canvio Connect sorozat első és második generációs 2 TB-os modelljéről is.

[ Szerkesztve ]

(#20928) Szoke1982


Szoke1982
senior tag

King Unique-nak:
Köszönöm a kimerítő a vàlaszt ,sokat segítettèl.

(#20929) Lacielvtárs


Lacielvtárs
nagyúr

Szép jó napot az uraknak.
Jönnek érdeklődni hpgy melyik tipust ajánlanátok 100 ezer körüli áron, olyan külső usb3as rackot, ami 8-10tbos...
Backupnak kellene, csak az adat mentés idejére menne, amugy a polcon állna.
Van itthon egy pc es egy nas, ami mellé szeretném biztonsági adattárolókent használni.
Mit vagy melyiket ajánlanátok ár /érték arányban?
Gondoltam nasra is, ami most van ZyXel nsa326, vennék még egyet, bele tolnek 2 db 4tbos hddt, ramasolom ami kell, es kikapcsolom :D

Vagy volna jobb ötletetek?
Ha igen, előre is köszönöm :R

[ Szerkesztve ]

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#20930) King Unique válasza Lacielvtárs (#20929) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Ekkora tárolókapacitású külső HDD jelenleg nyilván 3,5"-os fizikális méretnél opció. Viszont egyrészt gyári kiszerelésben nem minden gyártó kínálatában vannak 8-10 TB-os modellek. Másrészt itt a topikban is inkább a kisebb tárolókapacitású modellekkel van több tapasztalat, mivel a többség is rendszerint ezeket veszi. Bár azért voltak akik vettek már 6-8 TB-os modelleket is, amelyekről viszonylag sok infót megosztottak: [link], [link]. Amit egyébként ezúton is köszönünk!

Másik opció a külső házas megoldás lenne. Ezen témának viszont van külön topikja, ahogyan a (belső) merevlemezeknek is. Mindkettő összefoglalójában vannak ajánlott típusok, ahol a külső házaknál pl. ezen modell lehet opció, amely akár 12 TB tárolókapacitású merevlemezt is tud kezelni.

[ Szerkesztve ]

(#20931) Lacielvtárs válasza King Unique (#20930) üzenetére


Lacielvtárs
nagyúr

Nagyon köszönöm a választ es a linkeket :R
Elolvasom őket.
De akkor ahogy látom, ezek a nagy hddk még gyerek cipőben járnak a felhasználásukat illetően :K

"Egy perc hosszúságát az határozza meg hogy a budi ajtó melyik oldalán állsz." ¯\_(ツ)_/¯

(#20933) szasanyi


szasanyi
félisten

Üdv Urak!
Némi adat (fotók, videók, dokumentumok) és filmek (melyek időközönként változnak és amiket médialejátszóval nézek) tárolására használnám. A jelenlegi 1TB Samsung M3 HDD-t váltaná, amivel ~1 év alatt egyébként nem volt gondom, és akár TV-re csatlakoztatva akár médialejátszóval is lehet használni.
Ezeket néztem (persze lehet más, jobb alternatívát is ajánlani) de nem tudom eldönteni melyik a legjobb típus amit érdemesebb megvenni:

- WD My Passport (new) 2TB (30k, 3év gari)
- Seagate Backup Plus Slim Portable 2TB (30k, 2év gari)
- Seagate Expansion Portable 2TB (28k, 2év gari)
- Maxtor M3 2TB (27k, 3év gari)

A segítséget előre is köszönöm! :R

(#20934) Szoke1982


Szoke1982
senior tag

Sziasztok!
Ez jó választás android box-hoz?(csak Bdiso.mkv. filmekre)
3TB WD 3.5" ELEMENTS DESKTOP

(#20935) sanyi73


sanyi73
csendes tag

Szia mindenkinek!nem biztos hogy jó helyre írok.vettem egy led tévét és külső hdd ről nézek filmeket.a kérdésem az lenne hogy mikor kikapcsolom a tévét a hdd egy fura ping hangot ad.ez nem károsítja a meghajtót,normális jelenség?válaszokat előre is köszönöm.egy lelkes kezdő

(#20936) King Unique válasza szasanyi (#20933) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ezek népszerű típusok, amelyeket viszonylag sokan vesznek. De itt a topikban ezek közül inkább a (korábbi) WD és a Maxtor modellekkel van több tapasztalat. Egyébként a belsőt (HDD) illetően a korábbi és az újabb My Passport (Ultra) sorozatok is megegyeznek, ahogyan a Maxtor és a Seagate újabb 2 TB-os modelljeinél szintén ez a helyzet. Utóbbiakban manapság rendszerint a Mobil HDD sorozat ST2000LM007 merevlemeze szokott lenni. Tehát ez utóbbiaknál csak a körítés, illetve az ár és a garanciaidő eltérő.

A vásárlás előtt célszerű letisztázni az igényeket és akkor könnyebben el lehet dönteni, hogy (a felsoroltakból) melyik külső merevlemez lenne a legjobb választás. Csak példaként említve, ha fontos az extra slim dizájn, felhőtárhely stb., akkor ez jó választás lehet. Azonban, ha nem kell semmilyen extra, akkor pl. a kedvezőbb ár és a hosszabb garanciaidő alapján lehetne dönteni.

[ Szerkesztve ]

(#20937) szasanyi válasza King Unique (#20936) üzenetére


szasanyi
félisten

Semmi extra igény nincs (semmérter, sem sw-ek tekintetében) és csak arra lesz használva amit leítam. Akkor a holnapi akciós árakra és a 3 éves garira figyelemmel választok. Köszi szépen! :R

(#20938) King Unique válasza Szoke1982 (#20934) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Nemrég érdeklődtél hasonló felhasználást érintő ügyben, amelyre választ is kaptál. A 2,5"-os külső HDD már nem aktuális? Ha nem, akkor a stabilabb külső tápellátás / egyéb ok miatt akarsz most 3,5"-os típust venni helyette?

Általánosan megfelelhet a célra az Elements Desktop, viszont a legtöbben rendszerint PC / Mac & desktop OS környezetben használják az ilyen eszközöket. Ezeknél ez egyébként az elsődlegesen támogatott hardver- és szoftverkörnyezet is egyben. Ettől eltérő környezetben viszont nem feltétlen garantálható minden esetben a megfelelő kompatibilitás és működés (példa). Ezért célszerű mindig az adott készülék topikjában is rákérdezni az ezzel kapcsolatos dolgokra. Tehát majd a PC, barebone, szerver téma megfelelő topikjában megmondják, hogy mennyire jó választás hozzá, mások pontosan milyen típusokat használnak stb.

[ Szerkesztve ]

(#20939) King Unique válasza sanyi73 (#20935) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Ez most 2,5" / 3,5" külső HDD?

Itt leginkább az a fontos, amiről egyes korábbi hozzászólásokban már volt szó. Vagyis, hogy lehetőleg szoftveresen is le legyen választva a külső merevlemez, ami akár a tv-knél is megoldható (példa). Illetve az USB-kábel kihúzása / a készülék kikapcsolása akkor történjen, amikor már nem működik aktívan a külső meghajtó és a visszajelző LED alapján sincsen semmilyen lemezművelet (példa)! A készülék kikapcsolásával egyébként rendszerint megszűnik az USB-porton az adatkapcsolat és a tápellátás is. Az pedig nem meglepő, ha utóbbi miatt egy előtte még aktívan működő 2,5"-os külső HDD nyekken egyet, mivel ilyenkor a tápot is kirántják alóla. De egy 3,5"-os típusnál is előfordulhat hasonló hangjelenség, ha megszakad az adatkapcsolat stb. Mármint a tv kikapcsolásával, vagy röviddel utána leparkol és leáll a HDD is, aminek lehet némi hangja.

[ Szerkesztve ]

(#20940) Szoke1982 válasza King Unique (#20938) üzenetére


Szoke1982
senior tag

Igen tàp +nagyobb tàrhely kb egy àr lett volna. De most màr megkèrdezem ott ahol ajánlottad. Köszönön szépen!

(#20941) sanyi73 válasza Szoke1982 (#20940) üzenetére


sanyi73
csendes tag

Köszönöm a választ.Ami érdekelne hogy ez károsítja a hdd t,vagy kikapcsolás elött mindig huzzam ki a tévéből usb kiadása stb.?

(#20942) King Unique válasza sanyi73 (#20941) üzenetére


King Unique
titán

A biztos megoldás az, ami az előző válaszban említve volt, illetve a tv-készülékek gyártóinak oldaláról származó leírásokkal volt szemléltetve. Az, hogy ezeknek elmulasztása, be nem tartása mindenképpen gondot fog-e okozni, az más dolog. De egyrészt nem igazán érdemes vele kísérletezni, másrészt ha már a gyártók is javasolják, akkor az nyilván jelent valamit. Aztán a 2,5"-os típusoknál még a tápellátás hirtelen megszakítása sem éppen a legjobb. Viszont ezt elvileg ki kell bírniuk, de azért nem feltétlen jelenti azt, hogy akármikor, akárhogyan és akármennyiszer ki lehet alóluk rántani a tápot. Az ideális nyilván az, amikor pl. a szoftveres leválasztást követően a merevlemez is szépen, egyenletesen leáll.

[ Szerkesztve ]

(#20943) chros


chros
őstag

Szia!

Tudunk valami negativumot a WD My Passport 4TB 2,5"-es verziojarol?
Az ott megadott meretek kisse hulyenek tunnek: 8x2x11 cm! :D Ennek fele kene legyen (kiveve a 2cm-et).

4TB 2,5"-est akarok venni. Van a nagyon regi modell toluk 1TB (usb3-as mar az is, kb 7 eves) es egy par eves 2TB-os verzio. Mindketto muxik gond nelkul.

Koszi!

(#20944) szasanyi válasza chros (#20943) üzenetére


szasanyi
félisten

Azt nem tudom, de 4TB külső HDD esetén a CHIP Magazin idei, júniusi számában a Seagate Backup Plus (STDR4000200) volt a legjobbnak nyilvánítva.

(#20945) sanyi73 válasza chros (#20943) üzenetére


sanyi73
csendes tag

Mégegyszer köszönöm a segítséget.

(#20946) Hardver Arc


Hardver Arc
senior tag

Üdvözlet!

Érdeklődnék hogy egy Samsung UE szériás led smart tv-hez milyen külső vinyó passzolna amit fel is ismer?

Valamint kell e hozzá venni valami kábelt vagy az lesz a vinyohoz?

Elég lenne egy 500gb-os.

(#20947) chros válasza szasanyi (#20944) üzenetére


chros
őstag

Koszi, nem lattam a chip cikket. Van link a cikkhez?
Kb 1 arban van a WD-vel. Mivel hoztak ki jobbnak?
Es seegate-bol van belole 5TB valtozat is. Arrol irtak valamit?
Koszi!

(#20948) szasanyi válasza chros (#20947) üzenetére


szasanyi
félisten

Csak a Top10 van felsorolva a tesztben elért eredmények%-os felsorolásával és az általad említett típus nincs köztük. Az újságban van, nem tudom linkelni.

(#20949) King Unique válasza chros (#20943) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Ezen és bizonyos más gyártók 2,5"-os modelljeinél kontraként pl. az integrált USB-aljzatot lehetne megemlíteni. De emiatt nem feltétlen szokott minden esetben probléma lenni, ami az alábbi logout bejegyzés ezzel foglalkozó fejezetében is le van írva. Illetve a már meglévő 2 db WD külső merevlemezed szintén nagy valószínűséggel ilyen és elmondásod alapján évek óta mégis gond nélkül működik mindkettő.

Aztán az előbb linkelt bejegyzésben a (belső) merevlemezek felépítéséről (adattányérok) is van egy külön fejezet. Az ideális az, ha minél kevesebb az adattányérok és az olvasófejek száma, ami elvileg kisebb hibalehetőséget és halkabb működést eredményezhet. De van akkora tárolókapacitás, amit nyilván már nem lehet 1 db adattányérral megoldani. 2,5"-os fizikális méretben jelenleg kb. az összes 4 - 5 TB-os belső / külső merevlemeznél 4 / 5 db adattányér + 8 / 10 db olvasófej a jellemző. Viszont a többtányéros modellekkel sem feltétlen szokott gond lenni. Továbbá, ha fontos adatok tárolásáról van szó, akkor eleve több helyre, több fizikálisan is elkülönülő adattára kell menteni és akkor nem lesz gond.

A nagyobb tárolókapacitású 2,5"-os belső / külső merevlemezeknél korábban volt szó az SMR technológiáról, ami elméletileg az írási sebesség csökkenését eredményezheti. A Seagate újabb sorozatai már csaknem mind ilyenek, de esélyes pl. a WD 4 TB-os megoldásánál is. Viszont a gyakorlatban eddig nem tapasztalt senki különösebb lassulást, legalábbis itt a topikban nem. Példa: [link], [link].

Végül pedig még a HDS felőli támogatást lehetne megemlíteni, ami pl. a legújabb 4 TB-os My Passport modellek esetében még nem tökéletes. Ezzel kapcsolatban az egyik fórumtárs megosztotta a tapasztalatait. Viszont ez a jövőben változhat, illetve pont ezért célszerű ilyenkor riportot küldeni a program fejlesztőjének. Egyébként a merevlemez állapotát Windows alatt lehet más programokkal is diagnosztizálni. Ott van ilyen célra pl. a CDI, amelyet az alábbi tesztnél is használtak.

[ Szerkesztve ]

(#20950) King Unique válasza Hardver Arc (#20946) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Arról már számos alkalommal volt szó ezen és a kapcsolódó topikokban is, hogy az USB-s háttértáraknak (pl. külső HDD-k) az elsődlegesen támogatott hardver- és szoftverkörnyezete rendszerint a PC + Mac & desktop OS. Ettől eltérő környezetben viszont nem feltétlen garantálható minden esetben a megfelelő kompatibilitás (példa) és működés (példa). Tehát legjobb, ha TV & Audió téma megfelelő topikjában kérdezed meg, hogy az adott tv-készüléknél melyek a bevált külső HDD-k, mások miket használnak hozzá stb. Sőt, már meg is történt abban a bizonyos topikban, ahogy nézem.

USB-kábelt amúgy nyilván mellékelnek a külső merevlemezekhez, bár a 2,5"-os típusoknál ez rendszerint elég rövid. De ennek az is az oka, hogy a rövidebb kábel elektromos ellenállása kisebb, amely nyilván kedvezőbb USB-n a tápellátás szempontjából. Utóbbi amúgy a tv esetében is fontos és eleve az az ideális, ha a készüléken ilyen / ilyen megnövelt áramerősségű USB-portok vannak. Vagy akár USB 3.0 portok. A 0,5 A-es portoknál viszont már bizonytalan lehet egy 2,5"-os külső HDD tápellátása és működése. De, ha ezekből 2 db van egymás mellett, akkor opció lehet az Y-kábeles megoldás.

Egyébként 2,5"-os fizikai méretben 500 GB-os külső merevlemezt manapság már nem nagyon érdemes venni. Nem sokkal drágábbak az 1 TB-os modellek sem, illetve jobb az ár-érték arányuk. A másik topikban említett Maxtor esetében szintén érvényes ez: 500 GB | 1 TB.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.