Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#21401) King Unique válasza SunMount3r (#21399) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

A felhasználói útmutatónak a végén említik, hogy az UH720-nál a 2,4 A-es portok csak töltésre szolgálnak és adatátvitel azoknál nincsen. Az utóbbi célra a normál USB 3.0 portok valók, azokat kell használni. Illetve valószínűleg az UH700 és a 1,5 A-es portok esetében is hasonló lehet a helyzet. A normál portokhoz pedig nyilván csatlakoztathatók többek között külső merevlemezek is, valamint az USB 3.0 névleges 5 V | 900 mA | 4,5 W értékei egy 2,5"-os típus áramellátásához is elegendők. Aztán, hogy egyszerre hány db ilyen 2,5"-os külső meghajtót képes stabilan ellátni árammal az aktív USB-hub, az már annak a tápegységétől is függ.

[ Szerkesztve ]

(#21402) junior11 válasza King Unique (#21398) üzenetére


junior11
veterán

Nincs mit. Amúgy szerinted lehetséges a régi elromlott WD Green lemezt kicserélni a My Book rackben egy új HDD-re pl. RED, Purple? Működne rendesen a rackban a Greenről átrakott elektronikával az új HDD-re vagy ilyen nonszensz? :D

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#21405) King Unique válasza junior11 (#21402) üzenetére


King Unique
titán

Volt aki korábban egy régebbi My Book modellnél megoldotta, ami elvileg akár az újabb típusoknál is opció lehet. De az utóbbiaknál biztosan megerősíteni ezt nem tudom, illetve hogy a hardveres titkosítás / egyéb esetleg nem-e okoz majd gondot. Viszont, ha működne is, attól még hivatalosan elvileg nem igazán támogatott egy gyárilag összeszerelt külső merevlemeznél az efféle cserebere. Sőt, ez inkább amolyan házilagos tákolás, gányolás... Ilyen célra normál esetben rendszerint egy külön megvásárolt 3,5"-os külső házat szokás használni, amely témának van amúgy saját topikja.

[ Szerkesztve ]

(#21406) junior11 válasza King Unique (#21405) üzenetére


junior11
veterán

Persze, tudom, csak kíváncsi voltam, köszi.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#21407) snowdog


snowdog
veterán

Sziasztok!
Belefutottam egy olyan problémába, amit itt egy 2016-os hozzászólásban is írtak. [link] Akkor nem találtak rá magyarázatot, de mégis csak eltelt 2 év, hátha okosabbak lettünk. :)
A HDD nem ugyan az mint az akkori, csak a probléma.

Az eBay-en rendeltem egy 500 GB-os 2.5 colos külső (USB3) HDD-t. Minden rendben volt vele, úgy használtam ahogy kaptam, nem babráltam vele semmit. Mivel olcsó volt, rendeltem még egyet. Erre használatba vétel előtt ránéztem (AIDA64), és a hardver adatai mellett azt is láttam, hogy exFAT-re van formattálva. Szokásból, meg talán praktikusságból minden HDD-met NTFS-re szoktam formattálni, tehát ezzel is ezt tettem. Ettől kezdve a PC nem látta, és minden csatlakoztatáskor felszólított, hogy formattáljam. Csakhogy ezt a PC soha sem tudta elvégezni (sem Win7, sem Win10 alatt). Jó sokáig gondolkodott, majd közölte, a formattálás nem sikerült. Gondoltam ezért volt olcsó, akkor megy a kukába. Megjegyzem maga a doboz, és az USB3 felület használható maradt, gondoltam majd később bele teszek egy 2.5 colos HDD-t. Viszont ezek után már nem bíztam annyira az elsőnek vett HDD-ben sem (ugyan az a típus, ugyan ott vettem, mint a másodikat), ezért gyorsan lementettem róla minden adatot. És ezek után megpróbáltam ezt is NTFS-re formattálni. Na ettől kezdve ezt sem ismerte fel a PC, csatlakoztatáskor ugyan az az üzenet fogadott, hogy formattáljam. De ezt nem lehetett végrehajtani. Gondoltam gyorsan lett két rossz HDD-m.
Mivel nem vagyok a könnyen feladós típus elkezdtem kísérletezgetni velük. Van egy jó particionáló programom, gondoltam eljátszom velük. És láss csodát, a programmal mindkettőt visszaformattáltam exFAT-re, és ismét mindkettő működik. Sőt az első, amin adatok is voltak, még az adatokat is tartalmazza.

Az AIDA64 által kapott adatok ezek voltak:
Modell azonosító: ST500LM012
Eszköz típusa: SATA @ Oxford
Gyártó: Seagate
Merevlemez neve: Momentus 5400 (SpinPoint M8)
Fizikai formátum: 2.5"
Formázott kapacitás: 500 GB

A kérdésem, miért nem lehet ezeket a HDD-ket NTFS-re formattálni? Illetve mi történik velük, mikor ezt megpróbálom? És egyáltalán miért térnek vissza a tetszhalálból?

[ Szerkesztve ]

(#21408) snowdog válasza snowdog (#21407) üzenetére


snowdog
veterán

Egy pontosítás, természetesen formattálás után semmi sem maradhatott a lemezen, azzal kapcsolatban valamit elnézhettem (a sok csere-berélés közben).

(#21409) King Unique válasza snowdog (#21407) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Már a korábbi problémánál is le volt írva a válaszokban, hogy az eleve abnormális. Normál esetben egy ilyen 2,5"-os külső merevlemezt Windowsnál is simán újra kellene tudni formázni exFAT és NTFS fájlrendszerre egyaránt, mindenféle külső program használata nélkül. Illetve nemcsak a mezei fájlkezelőben lévő formázási opció használható ilyen célra, hanem ott van grafikus felületen a lemezkezelő, illetve parancssorban a DiskPart is.

Szóval esetedben valami nagyon nem stimmelhet azzal a külső házzal / USB-kábellel és a csatlakozással / merevlemezzel / operációs rendszerekkel, ha még egy gyorsformázás sem fut le hiba nélkül. De a hiba forrása többnyire csak úgy deríthető ki, ha a formázást más módon is kipróbálod, illetve lehetőség szerint másik USB-portba és másik USB-kábellel is csatlakoztatva az eszközt. Valamint akár másik gépen és másik operációs rendszerrel (pl. Live Linux) is.

Egyébként, ha a csatlakoztatáskor formázni akarja a Windows a külső merevlemezt, akkor rendszerint azért, mert RAW kötet van rajta. Ami lehet akár megszakított, illetve sikertelen formázási művelet miatt is.

[ Szerkesztve ]

(#21410) snowdog válasza King Unique (#21409) üzenetére


snowdog
veterán

USB kábelek közül többel próbálva ugyan az, több USB port használata esetén ugyan az, és több gép (egy asztali PC Win7-el, és egy laptop Win10-el) ugyan az. Marad a külső házban található USB3 interfész, ami okozhatja ezt a problémát. Van két különböző típusú 2.5/3.5 SATA lemezekhez való illesztőm, holnap azokkal is kipróbálom, hátha kiderül mi a baj.

(#21411) snowdog válasza snowdog (#21410) üzenetére


snowdog
veterán

Úgy néz ki magával a HDD-vel van valami nagy trükk. Tegnap találtam egy régebbi 2.5 colos külső házat mini USB csatlakozóval. Ebbe áttéve a HDD ugyan azt az eredményt hozta. Tehát az USB3 ház és interfész kilőve. Az exFAT-ra formázott, jól működő HDD-t PC-n Win7 alatt megpróbáltam NTFS-re formattálni. 40 perc után azt mondta kész, majd a PC nem ismerte fel a HDD-t. Visszaformattáltam exFAT-ra, 3 másodperc alatt végzett, és a HDD ismét használható.

Írtam az eladónak, hogy probléma van a HDD-ékkel, erre azt válaszolta ne formattáljam másra, csak exFAT-ra. Manualt is küldött hozzá. Szóvan ezek a HDD-k nem teljesen normálisak, de ha így tudom őket használni, akkor nem érdekel.

(#21413) King Unique válasza snowdog (#21411) üzenetére


King Unique
titán

Már a korábbi esetnél is felmerült, hogy az a külső merevlemez valószínűleg valami tákolmány lehet, ha Windowsnál nem lehet NTFS fájlrendszerre formázni. Illetve érdekes módon a mostani esethez hasonlóan ott is pont exFAT-ra volt formázva "gyárilag"... Viszont itt pont az a lényeg, hogy egy ilyen belső / külső merevlemeznél normál esetben eleve többféle partíciós tábla, illetve többféle fájlrendszer is használható. Például akár a GParted által támogatott (egyes) formátumokat is végig lehet rajta próbálgatni, amelyek létrehozásának normál esetben nyilván gond nélkül működni kellene.

Szóval esetedben, ha Windowson belül ezt a HDD-t ténylegesen csak exFAT fájlrendszerre lehet formázni, akkor az eleve rendellenes. Illetve, ha egy NTFS gyorsformázás 40 percig eltart és sikertelen eredménnyel zárul, akkor nagyon is... Ha SATA-n csatlakoztatva is ezt produkálja, akkor meg pláne. Valamint azért is, mert a Spinpoint M8 sorozat modelljeit mások használják nyilván pl. NTFS, vagy akár egyéb fájlrendszerre formázva is SATA-s és USB-s csatlakozásnál egyaránt. Tehát jelen esetben célszerű lenne lecsekkolni a merevlemez állapotát és az alapvető információkat pl. a HDS programmal. Valamint a pendrive-oknál (is) használatos H2testw programmal azt, hogy megvan-e ténylegesen a bruttó 500 GB-os tárolókapacitás. Ugyanis arra is volt már példa, hogy valaki rendelt egy X TB-os külső HDD-t hasonlóan egzotikus forrásból, aztán utólag kiderült, hogy csak egy flash memória van a külső házon belül. Azaz lényegében vett egy jóval kisebb tárolókapacitású pendrive-ot...

[ Szerkesztve ]

(#21414) snowdog válasza King Unique (#21413) üzenetére


snowdog
veterán

Az biztos hogy valami spéci anyag van benne. Szétszedtem, és a HDD található matrica szerint egy Samsung HDD van benne.

Az biztos hogy merevlemez, és nem memória, mert használat közben érzem hogy forog benn a lemez. Csak akkor érezni, ha a kezembe veszem, és akkor is nagyon enyhén. Tehát nem zörög, nem vergődik.

Letöltöttem, és elindítottam az ajánlott programot, és első lépésben úgy tűnik a méret (500 GB) rendben van.

Ezt követően futtatom az írás és ellenőrzés részt, kb. 2.5 óra alatt végez vele (legalább is most ezt írja).

(#21415) snowdog válasza snowdog (#21414) üzenetére


snowdog
veterán

Nem csak a matrica szerint Samsung a HDD, hanem a SiSoftware Sandra analizáló program is annak látja. Az pedig az egységből veszi az adatot.

Az első helyen látható WD HDD az a laptop belső 500 GB-os tárlemeze.

Maga az egység így néz ki: [link]

[ Szerkesztve ]

(#21416) King Unique válasza snowdog (#21414) üzenetére


King Unique
titán

Ez a kissé félrecsúszott matrica megint érdekes, mert normál esetben olyannak kellene lennie, ami pl. az alábbi képeken van. Aztán a SATA-csatlakozónál ez a fajta fizikai kialakítás is inkább a korábbi SATA1-es típusoknál volt jellemző. A puffer mérete az ST500LM012-nél pedig eleve 8 MB, nem 7 MB. De az utóbbit lehet csak a diagnosztikai program olvasta ki rosszul. A H2testw esetében biztosat majd csak a teszt végeztével lehet mondani. A HDS egyébként nem véletlenül volt ajánlva, azzal is célszerű lecsekkolni a drive-ot. Valamint megnézni a S.M.A.R.T. adatokat (példa), ahol az egyes gyártókra vonatkozóan vannak jellemző attribútumok, illetve némelyik esetében akár jellemző értékek.

Az előbbiektől függetlenül az viszont továbbra sem lett tisztázva, hogy Windowsnál mért csak exFAT fájlrendszerre lehet formázni ezt a merevlemezt. Ez eleve abnormális, illetve ha pl. parancssorban a DiskPart sem tudja NTFS-re formázni, valamint egy másik OS esetében sem lehet megoldani, akkor meg pláne. Ez egy eredeti és megfelelő forrásból beszerzett belső / külső merevlemeznél minden további nélkül működni fog. Nyugodtan ki lehet próbálni! ;)

[ Szerkesztve ]

(#21417) snowdog válasza King Unique (#21416) üzenetére


snowdog
veterán

A félrecsúszott matricát én okoztam, mert leszedtem róla. Arra gondoltam, hátha csak egy kamu matrica, és alatta meglátom az igazságot. De a matrica alatt nem volt semmi, csak a puszta fémlemez.

Azt hiszem nem rágódom tovább rajta, mert nem látom értelmét. 2x nyolc ezerért kaptam két USB3 interfészt (ami jól működik), két elég jó minőségű dobozt, és kettő talán 500 GB-os HDD-t, amit majd csak tudok valamire használni. Most pl. 22 GB-nyi digitális könyvet szerkesztek rajta, minden gond nélkül.

Az biztos hogy számomra fontos anyagot nem fogok rajta tárolni. Jó lesz arra, hogy pl. letöltött filmeket ráteszek, amit a megnézése után meg mindig letörlök. Bírja amíg bírja. Ezt eleve bekalkuláltam.

Valójában csak azért írtam róla ennyit, és ilyen részletesen, mert más is járhat így, akkor legalább lesz viszonyítása alapja.

Köszönöm a sok hasznos információt, és tanácsot! :R

[ Szerkesztve ]

(#21418) King Unique válasza snowdog (#21417) üzenetére


King Unique
titán

Mondjuk ennél a matrica formája és bizonyos feliratok is eleve szokatlanok, illetve még a REV. A típusokhoz képest is. Valamint az ITT feltüntetett 45 MB/s megint érdekes, mivel ennek az 500 GB-os HDD-nek SATA-n és USB 3.0-n egyaránt nyilván többet kellene tudnia. Ezt USB 3.0-n pl. az alábbi teszt jól szemlélteti.

De, ha számodra megfelel így is, akkor az más dolog. Fontos adatokat viszont én sem tárolnék rajta, de egyéb célra talán még jó lehet. Végül is amúgy még mindig jobban jártál annál, mintha pl. egy ilyet fogtál volna ki... :DDD

Egyébként köszönjük mi is a tapasztalatok megosztását! :R

[ Szerkesztve ]

(#21419) batagy válasza snowdog (#21417) üzenetére


batagy
őstag

Üdv!

Egy 2016 szeptemberben gyártott eredeti Seagate ST500LM012 így néz ki, most fotóztam, sajátom. Ez Rev C verzió.

A tieden, 2017 januárban Rev A verziót ír. Szinte biztos vagyok benne, 2017 januárban már nem gyártottak Rev A verziót. A tieddel valami kamu lehet. Lehet hogy nem is az a HDD típusa, csak a kínaiak átírták, vagy valami refurbished verzió, ki tudja.

Az mindenesetre nem normális, hogy NTFS-re nem lehet formázni.
Minden vinyót bármire tudni kellene formázni, ez nem a vinyó típusától függ.

(#21420) Stean20


Stean20
csendes tag

Sziasztok!
Lenne egy kérdésem:
Adott egy lg tv (43uj670v) 2.0 usb vel és szeretnék hozzá venni egy külső vinyót, a kérdés az lenne ilyen téren kinek milyen tapasztalata van? Wdc néztem ki(2t-ban gondolkozom) de elvileg "adata" ra írtak ,hogy van olyan ami kifejezetten tvhez van.( De más márka is szóba jöhet) Ötlet?
Köszi!! :)

(#21421) batagy válasza batagy (#21419) üzenetére


batagy
őstag

Amúgy meg, ha egy vinyó nem formázható, szerintem a sérült szektorok lehetnek az MBR-ben, gondolom.

Szóval egy chkdsk (full) javítás próbát esetleg megér még.

(#21422) SunMount3r válasza Stean20 (#21420) üzenetére


SunMount3r
nagyúr

Nekem a Samsung TV-m 5V/1A-es, direkt HDD-s portja simán kihajtott egy USB3-as 1TB-os WD MyPass-t (igaz ez még előző generációs).

A TV-nek van ilyen direkt HDD portja?

De mindig van lutri, mert lemezmérettel és típusokkal együtt változhat, hogy elég e neki.

Vagy van még a Y kábelezés 2db USB por felhasználásával, de erről nem tudok gyakorlatból nyilatkozni.

(#21423) Stean20 válasza SunMount3r (#21422) üzenetére


Stean20
csendes tag

Ez egy új tv de nincs rajta jelölve sehol ,hogy hdd, csak 1-es meg 2-es annyi ,hogy az egyiknek fehér a bele a másiknak pedig fekete. Én is mypassport ot néztem de mondták az elements-et is nemtudom mi a külömbség...

(#21424) snowdog válasza batagy (#21421) üzenetére


snowdog
veterán

Ez volt az első amit lefuttattam, és nem talált hibát.

Egyébként az nyilvánvaló, hogy a lemezekkel valami nem stimmel, erre próbáltam meg rájönni, hogy mi a probléma. Ezek szerint viszont mindenki csak találgat, ahogy én is. Kerestem a neten is infót róla, de semmi eredmény nem volt. Most is használom, eddig semmi problémát nem találtam. Amire vettem, arra nekem jó lesz.

[ Szerkesztve ]

(#21425) King Unique válasza Stean20 (#21420) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

A (2,5"-os) külső merevlemezek tv-n történő használatával kapcsolatos dolgok a topik összefoglalójában le vannak írva, valamint pl. ebben a hozzászólásban is volt szó ezekről. Az ADATA HC500-at egyébként valóban tv-s használathoz is tervezte a gyártó, de az már elvileg kifutott sorozat. Más gyártók kínálatában akadnak még hasonlók, de akár egy normál modell is megfelelhet ilyen célra, amiről legutóbb ebben a hozzászólásban volt szó pont egy ugyanilyen márkájú tv-nél.

Egyébként, ha erről a készülékről van szó, akkor a kép alapján valószínűleg csak a hagyományos 0,5 A-es USB 2.0 portok vannak rajta.

[ Szerkesztve ]

(#21426) Stean20


Stean20
csendes tag

Oksa végigolvastam, nagyon köszönöm a segítséget :) már kialakult a kép

(#21427) cucumber87


cucumber87
tag

Sziasztok!

Tegnap boldog tulajdonosa lettem egy Sony 55XE8505-nek.

UHD filmek tárolására melyik külső merevlemezt ajánlanátok? Elég a 5400 RPM?

Eddig két delikvenst néztem ki. Őt és Őt

Mi a különbség a passport és az elements között amúgy mert árban kb. semmi :)

A segítségeket előre is köszönöm!

[ Szerkesztve ]

Cooler Master MCS-S400-KN5N-S00 Silencio S400 FSP 550W HYDRO GE 550 AMD Ryzen 5 3600X MSI B450M MORTAR MAX Kingston 2x8GB HX432C16FB3K2/16 3200MHz DDR4 HyperX Fury Black Samsung 250GB 970 EVO Plus MZ-V7S250BW M.2 PCIe Be quiet! Pure Rock BK009 XFX GTS Radeon RX 580 8GB TripleX Edition

(#21428) snowdog válasza cucumber87 (#21427) üzenetére


snowdog
veterán

Rákerestem egy fórumon ezt írták:
"If you are performance wise there's no difference at all.
Fairly certain the elements have a mini usb board in the casing meaning you could remove the drive & use as a sata drive should you ever want to. The passports, it's a hard soldered connector (that's why theyre smaller)"

Vagyis nagyjából semmi különbség, legfeljebb a csatlakozóban.
Itt összehasonlították a két típust. [link]

[ Szerkesztve ]

(#21429) King Unique válasza cucumber87 (#21427) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Pont nemrég volt egy hasonló kérdés, amelyre a válaszban le van írva, illetve linkelve van kb. minden szükséges infó a tv-s használatra vonatkozóan. Ha a kép stimmel, akkor ennél a készüléknél már USB 3.0 port van 900 mA-rel, vagyis az egy 2,5"-os külső HDD-hez pont ideális. A WD említett 2 sorozatánál pedig nemrég szintén volt szó a különbségekről.

(#21428) snowdog:
Az az összehasonlítás még 2 korábbi sorozat modelljeivel történt. De amúgy a most említett 2 újabb WD külső merevlemez között fizikálisan kb. csak a külső burkolat és a dizájn, valamint a hardveres titkosítás miatti speciális USB-chip a különbség. Maga a fizikai csatlakozó az USB 3.0 Micro-B típusú mindkettőnél.

[ Szerkesztve ]

(#21430) cucumber87 válasza King Unique (#21429) üzenetére


cucumber87
tag

köszönöm nem tekertem vissza :) mea culpa amugy valószínűleg nekem kérdezték meg :)

Cooler Master MCS-S400-KN5N-S00 Silencio S400 FSP 550W HYDRO GE 550 AMD Ryzen 5 3600X MSI B450M MORTAR MAX Kingston 2x8GB HX432C16FB3K2/16 3200MHz DDR4 HyperX Fury Black Samsung 250GB 970 EVO Plus MZ-V7S250BW M.2 PCIe Be quiet! Pure Rock BK009 XFX GTS Radeon RX 580 8GB TripleX Edition

(#21431) junior11


junior11
veterán

Sziasztok, van vkinek hosszútávú tapasztalata a Seagate backup plus 4 és 5TB méretben? Gondolom SMR HDD-k ezek is, viszont milyen tipus lehet bennük? Van ilyen méretben még a Mobile HDD széria vagy ezek már az újabb Barracuda vinyók lesznek? Ezek is usb-sata vagy integrált usb-s lennének? Az egyik haverom kért ez ügyben tőlem tanácsot, 2 WD My Book-ot cserélne le, mert beadták a kulcsot, archiválási célra lennének.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#21432) junior11 válasza junior11 (#21431) üzenetére


junior11
veterán

YouTube-on még ennyit találtam:

4TB: [link] - ezek szerint nem integrált usb-s, vinyó benne laptop HDD 4000GB: [link]

5TB: [link] , - ez alapján it sincs integrált usb, úgy látszik, ez a WD kiváltsága, továbbá 5TB-os Barracuda van benne, ha jól látom ST5000LM000 [link]

[ Szerkesztve ]

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#21433) 19Tibor52


19Tibor52
csendes tag

Hello!
Egy TECHNO TRADE 250 GB külső hdd-t használtam eddig egy LG tv-hez felvétel-lejátszáshoz.
Most Acer w500 tablethez csatlakoztattam, de nem ismeri fel.Ha tud valaki megoldást azt köszönöm szépen

(#21434) King Unique válasza junior11 (#21431) üzenetére


King Unique
titán

Üdv!

Amikor legutóbb szó volt erről a témáról, akkor is le volt írva, hogy itt a topikban az ilyen 4-5 TB-os 2,5"-os külső merevlemezekkel hosszabb távú tapasztalatok még nincsenek. Már csak azért sem, mert egyrészt az ekkora tárolókapacitású modellek sem túl régóta kaphatók. Másrészt hazai viszonylatban a legtöbben elsősorban még mindig inkább az 1-2 TB-os típusokat vásárolják, holott vannak már olcsóbb 3-4 TB-os modellek is. Viszont ettől függetlenül szükség esetén nyilván lehet venni akár egy ilyen nagyobb tárolókapacitású 2,5"-os külső merevlemezt is. Illetve a fontos adatok tárolásánál elsősorban úgyis a biztonsági másolatok megléte a lényeg tárolókapacitástól és merevlemeztől függetlenül!

Arról korábban már volt szó, illetve pl. az alábbi blogbejegyzés ezzel foglalkozó fejezetében is szerepel, hogy mely gyártóknál és azok mely sorozatainál van integrált USB-s megoldás. De ezeknél jellemzően a (belső) HDD modellszáma is más, amiből megint lehet rá következtetni. Tehát a Laptop HDD és a BarraCuda sorozat nem ilyen, azoknál normál SATA fizikai interfész van és amúgy SMR technológiát használ mindkettő.

[ Szerkesztve ]

(#21435) junior11 válasza King Unique (#21434) üzenetére


junior11
veterán

Köszi, nemrég írt nekem a haver, már tárgytalan, 2x Seagate expansion 2.5" 4TB-os modellt vásárolt.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#21436) King Unique válasza junior11 (#21435) üzenetére


King Unique
titán

Azokra az adatlap alapján 2 év gyártói garancia van az EMEA régióban, míg pl. a Maxtor esetében elvileg 3 év. Valamint az előbbihez viszonyítva az utóbbi ára valamivel megint kedvezőbb 4 TB-os kivitelben. Amúgy elvileg ugyanaz a HDD van mindkettőben, vagyis az ST4000LM016. Bár az a sorozat már kifutóban van és az újabb gyártású példányokat akár majd ST4000LM024-gyel is szerelhetik.

De utólag már mindegy, megfelel a célra nyilván az Expansion Portable is.

[ Szerkesztve ]

(#21437) junior11 válasza King Unique (#21436) üzenetére


junior11
veterán

Igen, tudom, de így választott végül. Amúgy van vmi különbség a laptop HDD és barracuda között? Mert én nem nagyon látok semmit, gondolom a megbízhatóságot úgysem lehet megítélni, viszont a Barracuda a merevlemez topikban eléggé lehúzott - gondolok itt a 3,5"-os modellekre. A 2,5"-os újabb Barracudák viszont nem tudom, hogy teljesítenek ilyen téren, majd az idő eldönti, szerintem a WD Blue sem jobb semmivel, de ez csak az én véleményem.

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#21439) King Unique válasza junior11 (#21437) üzenetére


King Unique
titán

Az előbbi eredetileg még talán Samsung fejlesztésként (Spinpoint M10P) indult, míg az utóbbi elvileg már tisztán Seagate. De amúgy elég hasonló a 2 sorozat, ahogyan a Mobile HDD sorozattal összevetve is az 1-2 TB-os BarraCuda modellek. Egyébként az utóbbi sorozatot a téma topikjában valóban nem nagyon szokták ajánlani, de legutóbb ott pl. ebben a hozzászólásban volt szó arról, hogy itt a fórumon is többen használják ezen sorozat merevlemezeit egyelőre gond nélkül.

A 2,5"-os WD-knél pedig ugye a Blue sorozat amolyan átlagos típus és nem feltétlen jobb annyival az előbbiknél. Na meg annál a WD a 2 TB-ot 4 db lemeztányérral és 15 mm-es magassággal tudta megoldani, ellenben a Seagate esetében mindössze csak 2 db adattányér és 7 mm-es magasság van. Illetve a WD-knél is inkább a Black és a Red sorozatok azok, amelyek az átlagnál minőségibbnek és a tartósabbnak mondhatók. Viszont azoknál jelenleg csak 1 TB a maximum tárolókapacitás.

[ Szerkesztve ]

(#21440) junior11 válasza King Unique (#21439) üzenetére


junior11
veterán

Előbb eltűnt a hozzászólásod egy jó darabig, pedig korábban olvastam :O :D

Na igen, ami a WD-t és a Seagate-t illeti, mind2 gyártó nagyobb méretben (pl. 3-4TB) csak a Blue és Barracuda sorozatot tudja felmutatni, mind a mai napig nem érkeztek pl. Red/Ironwolf vagy egyéb más minőségibb sorozatból 2.5" méretben otthoni felhasználásra. Seagate esetén ott van az Enterprise sorozat, de milyen áron... Úgyhogy ilyen téren marad továbbra is a 3.5"-os vinyó...

The Truth Is Out There - Az igazság odaát van

(#21441) batka460


batka460
csendes tag

Sziasztok !

Kinéztem egy 2TB-os külső merevlemezt.

[webshop
[termék oldal]

A kérdésem a következő lenne, hogy mennyire megbízható ez a márka ? Valakinek van e vele tapasztalata ? Ár/érték arányban tudtok e jobbat mutatni mondani. Illetve lehet e tudni, hogy milyen márkájú merevlemez van a burkolat alatt ? (próbáltam guglizni nem találtam)

Nyilván a víz és por állóság nem szempont, de az ütésállóság (ha valamit ér) és nem parasztvakítás akkor az jól jönne. Kisgyerek van a családba, sokat jövünk megyünk rokonokhoz, sokszor van hurcolászva, képeket rakunk rá, mutogatunk stb stb, és volt már korábbi külső rack leverve elejtve, stb.

Válaszaitokat előre is köszönöm. :R :R

(#21442) Predator2


Predator2
addikt

Helló

Külső HDD-re lenne szükségem, és van is most 1 akcióban Amazonon. [link]

Vélemény? Mennyire megbízható? Sebesség? Jó árnak számít?
Sosem volt külső merevlemezem, elnézést a sok kérdésért.

Üdv

>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<

(#21443) Predator2 válasza Predator2 (#21442) üzenetére


Predator2
addikt

Ha jól látom ő lenne az. [link]

Esetleg valami mást? (már ha azt mondátok, hogy nem ajánlott)

[ Szerkesztve ]

>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<

(#21444) King Unique válasza 19Tibor52 (#21433) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Mondjuk itt a külső HDD pontos típusát és modellszámát nem ártott volna megadni, mert nem túl ismert ez a gyártó. Illetve a fizikális méret sem derült ki, ami a 250 GB alapján talán 2,5"-os lehet. Ha igen, akkor azoknál USB-n gondot okozhat az elégtelen tápellátás, ami korábban pont a tabletes használatot illetően is részletezve volt. Ha csatlakoztatáskor fel sem pörög rendesen a mobil külső merevlemez, illetve kattog stb., akkor meg pláne ez lehet a gond.

Egyéb esetben pedig valószínűleg a gazda hardver (tablet), illetve a rajta lévő OS nem tudja megfelelően kezelni az külső merevlemezt. Viszont annak fejtegetése már nem feltétlen ezen topik témája, pláne ha pl. PC és desktop OS felállásnál megfelelően működik az eszköz.

(#21445) King Unique válasza batka460 (#21441) üzenetére


King Unique
titán

Szia!

Általánosan viszonylag jónak mondhatók ezen gyártó külső merevlemezei, rendszerint az áruk is kedvező, illetve van rájuk 3 év gyártói garancia stb. Viszont egyes sorozatok modelljeinél volt már panasz pl. a kilazult, vagy akár letört Micro-B fizikai aljzatra. Erről nemrég már volt szó, illetve hogy más gyártók kínálatában akadnak ilyen téren (is) strapabíróbb megoldások. Aztán ugyancsak nemrég pl. ebben a hozzászólásban az is részletezve volt, hogy ez az ütésállóság bizonyos keretek között nyilván valós védelmet nyújthat.

Az ilyen gyárilag összeszerelt külső merevlemezeknél a belső merevlemez pontos típusát nem egyszerű megmondani, illetve a gyártók ráadásul időnként változtatni szoktak a belsőn, ami miatt meg pláne nem. A HD720 esetében az 1 TB-os modellről találni tesztet, abban a Mobile HDD sorozat ST1000LM035 merevlemeze van. A 2 TB-osnál ez alapján pedig esélyes az ST2000LM007. Ezen gyártó ezen 2,5"-os sorozata amúgy jónak mondható, a merevlemezes téma topikjában is szerepel ajánlottként. De, ha esetleg másmilyen kellene, illetve annyira biztosra akarsz menni a belső HDD pontos típusát illetően, akkor az ütésálló kategóriában is opció lehet a külső házas megoldás. Egy korábbi hozzászólásban erre is említve voltak példák, valamint más gyártók kínálatában is vannak hasonlók.

[ Szerkesztve ]

(#21447) King Unique válasza Predator2 (#21442) üzenetére


King Unique
titán

Helló!

Ha mindenképpen 2,5"-os fizikai méretben kell 4 TB-os külső merevlemez, akkor a linkelt típus is nyilván opció lehet. Illetve a belsőt (HDD) illetően amúgy sincs nagy választási lehetőség, mert a WD-ket leszámítva a többinél rendszerint eleve Seagate (pl. ST4000LM016) szokott lenni, csak a körítés más az egyes gyártók termékeinél. A 4 TB-os Expansion Portable egyébként pont nemrég volt téma.

(#21448) Predator2 válasza King Unique (#21447) üzenetére


Predator2
addikt

Folyamatos tárhelyhiánnyal küzdök, ezért szükségem lenne olcsón a legjobb megoldásra, ami nem megy a megbízhatóság rovására. Ezzel a 4TB-os modellel (tárhelyügyileg) el lennék egy darabig.
Ha jól számolom 31-32.000Ft-ra jönnék ki ezzel a merevlemezzel. Tudsz esetleg ebben az ársávban Ft/GB arányban jobb vételt? Nem ragaszkodom sem a 2,5-es mérethez, sem a külső merevlemezhez. A sebesség sem egy utolsó szempont, rendszer nem kerülne rá, de azért nem szeretnék egy őskövületnek számító technikát sem venni.

>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<

(#21449) King Unique válasza Predator2 (#21448) üzenetére


King Unique
titán

Az imént linkelt hozzászólásokban már említve volt egy jobb ár-érték aránnyal rendelkező 2,5"-os típus. Legalábbis a hazai boltokban az utóbbi ára valamivel kedvezőbb. Ezeknél a nagy tárolókapacitású 2,5"-os (külső) merevlemezeknél egyébként a 4-5 db lemeztányér és a 8-10 db olvasófej miatt elvileg nagyobb lehet a hibalehetőség, mint a kevesebb ilyen alkatrészből felépülő változatoknál. Viszont a gyakorlatban már nem feltétlen van mindig így, illetve ennyi erővel egy 1-2 db lemeztányért használó típus is tönkremehet. Éppen azért a lényeg az, ami egy korábbi hozzászólásban volt részletezve. Vagyis, ha már annyira fontos ez a sokat mantrázott megbízhatóság, akkor vannak az átlagnál belsőleg és külsőleg is strapabíróbb, illetve tartósabb megoldások. Valamint fontos és pótolhatatlan adatok tárolásánál eleve az a legfontosabb, hogy ezekről mindig legyenek biztonsági másolatok több online / offline tárolón!

A fizikai méretet pedig el kell dönteni, ahogyan a belső / külső merevlemez, vagy éppen egyéb dolgok kérdését is! Ha belső merevlemez kell, akkor az ügyben viszont nem itt, hanem a Milyen merevlemezt vegyek? topikban kellene érdeklődni.

[ Szerkesztve ]

(#21450) Ádám16


Ádám16
addikt

Üdvözletem!
Segítségre lenne szükségem külső HDD vásárláshoz az alábbi szempontok alapján:
1. Mekkora méretű legyen fizikálisan (2,5" / 3,5") és tárhelyet (GB / TB) illetően ?

Jobban tetszik a kisebb, de igazából más fontosabb.
2. Egybeépített (kompakt) , vagy külön külső rack és HDD megoldást akarunk, esetleg tervezzük-e, a bele kerülő HDD-t cserélgetni, áttenni máshova ?

Egybeépített
3. Szükségünk van-e bónusz szoftverekre, kiegészítőkre (pl. tokok), egyéb extrákra (pl. fémház, extra dizájn, ütésállóság) hozzá ?
Nem

4. Mire és milyen rendszeren lesz használva pontosan (backup PC / Mac, TV-n lejátszás, játékkonzol stb.) ?
Torrentezésre, de főként és 4K filmek lejátszását tervezem vele TV-n keresztül (Samsung 6102). Az USB-jéről ezt találtam: "A nagy áramfelvételű USB-eszközöket az USB [5 V, 1 A] porthoz kell csatlakoztatni."

5. Mennyi a vásárláshoz rendelkezésre álló keret (ha Mac-hez használnánk, hajlandóak vagyunk-e megfizetni a felárat a külön ahhoz tervezett modellekért) ?
Maximum 25k-t szánok rá.

6. Garancia kérdése, kompakt kivitelben, vagy különálló alkatrészenként megvásárolva lenne-e előnyösebb?
Minél hosszabb garancia (3 legalább), és jó tapasztalatok fontosak.

1TB terület elég, de ha ennyiért kapok 2TB-ost, akkor azt veszem meg.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.