Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:02:15

LOGOUT.hu

Külső merevlemezek - USB, eSATA, FireWire HDD
Kérdezés előtt kérjük olvasd el az összefoglalót!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#19673) King Unique válasza lalakov (#19668) üzenetére


King Unique
titán

OS, programok, virtuális gépek stb. futtatása külső merevlemezről

Én futtattam 2,5" | 5400 RPM | 1 TB | USB 3.0 külső HDD-ről virtuális gépeket, illetve telepítettem rá közvetlenül Windows / Linux operációs rendszereket is. Viszont hiába volt USB 3.0 portra csatlakoztatva, azt azért nem mondanám, hogy olyan hű de gyorsan futott róla minden OS. Nyilván számít a hardver (gép) erőssége is, de az előbbi esetekben a külső meghajtó, illetve pontosabban a benne lévő lassú HDD is visszafogta a sebességet. Az USB 3.0 nyilván nem, mert az jóval nagyobb tempót tesz lehetővé, mint amire egy ilyen 2,5" külső merevlemez képes —► [link]. Persze, ha valakinek nem fontos annyira a kifejezetten gyors működés, akkor a célnak nyilván megfelelnek ezen típusok is.

A sebességet illetően ilyen használatra azért valamivel jobb választás lehet egy 3,5" | 5400 / 7200 RPM külső HDD. Illetve, ha mindenképpen 2,5 colos méretű kell, akkor abból is egy 7200 RPM-es megoldás —► HGST Travelstar 7K1000 + LC-25U3-Becrux. Utóbbinál a full alumínium külső házban a melegedéssel sem lenne gond, illetve USB 3.0 porton használva a tápellátással sem.

Amúgy a legjobb nyilván egy klasszisokkal gyorsabb külső SSD lenne, pláne egy USB 3.1 Gen 2 típusú. De, ha csak Gen 1-es (USB 3.0) portok vannak a gépen, akkor nyilván elég az előbbi is. Illetve akár egy olyan megoldás, mint ami az alábbi tesztben van. Én direkt operációs rendszerek futtatására vettem és ilyen célra mondhatni tökéletes.

Egyébként a korábbi SSD tesztek alapján a legtöbb típus elég sok írást kibír, illetve külső meghajtóként funkcionálva a TRIM hiányától sem feltétlen kell tartani. Én lassan 1 év használat után sem tapasztaltam semmilyen problémát, de persze ez csak egy eset és nyilván az az ideális, ha működik. Amúgy bizonyos körülmények között erre lehet esély, mármint működhet a TRIM akár külső SSD-nél is.

A külső HDD-k alapvetően adathordozásra, illetve adattárolásra valók. Persze használhatók nyilván a rajtuk lévő viszonylag nagyobb méretű multimédia tartalmak (zenék, videók, filmek, képek) lejátszására is. Viszont a kimondottan sok apró fájlt érintő műveletekhez - mint pl. operációs rendszerek, programok futtatása - már kicsit lassúak a (normál) HDD alapú megoldások. Valamint tartós üzem közben felmerülhetnek akár olyan problémák is, mint pl. a túlzott melegedés stb.

Ilyen célra nyilván előnyösebb a sebességet illetően például egy SSD alapú külső meghajtó. Továbbá ezek a zajszint, fogyasztás, melegedés, fizikális méret tekintetében szintén kedvezőbbek lehetnek. Viszont az igaz, hogy ha az árakat nézzük, akkor egyelőre még kompromisszumot kell kötni a tárkapacitást illetően.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.