Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- MasterDeeJay: i7 4980HQ asztali gépben (vs i7 4770)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- juhi11: Karácsony esély, hogy észrevegyük: mások is valakik - még Isten is
- btz: Internet fejlesztés országosan!
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
jveres
csendes tag
Ma kipróbálom otthon a filterezést, méghozzá Kalita Wave-el. Van valakinek ezzel tapasztalata?
-
soldier2
őstag
válasz
Bazsee71
#37795
üzenetére
Mind a Paljoc, mind a Kalmár féle (utóbbi nem kapható már) koffeinmentest vuszonylag könnyen be lehetett állítani. A nyitott szurotartóval készült videón látszik ugyan, hogy másként viselkedik, mint egy normál kávé, de nem volt extra csatornásodás, spriccelés, és az íze is jó volt.
-
Bazsee71
őstag
Nem a korábbi témát, kedélyeket szeretném borzolni, de érdekelne, hogy van-e valakinek tapasztalata koffeinmentes kávé öregedésével kapcsolatban?
Néha este is meginnék egy kávét, illetve van, hogy csak akkor van rá alkalmam, viszont nálam elég lassan kopna el még negyed kg is. Lassan kész a tuningolt popcorn-pörkölő, de azt olvastam a decaff nagyon nem kezdő kategória.
-
ez a pacificaffé malabar a kalmár-féle el salvador és az aktuális korzós tesztkávéval alkotott háromszögben sem vall szégyent. nyilván más kategória, mint az előbbi, viszont hasonlóan szívesen isszuk és ez nagy szó. a tesztkávéhoz képest meg űrhajó.
igazából elég jól csinálja a pacificaffé, messze nem ízlik minden cuccuk, a rome-ot például finoman szólva sem kedvelem, de időről-időre van náluk olyan, nem drága kávé, amihez képest jópár tízezer forintos bolti kofi lefolyóérett.
-
hifis50
csendes tag
Úgy kell méretezni, hogy egy adagnyi kávé még a legnagyobb méretű kávészemekből is beférjen, tehát legalább 20 - 22g.
A legegyszerűbb megoldás sötét színű orvosságos fiolákat venni. Ez fix térfogatú lenne, mint az eredeti darab, viszont semmi barkácsolást nem igényel. A bonyolultabb, de szerintem ügyesebb változat laborüveget, azon belül főzőpoharat venni, és ehez gyártani dugattyút. (A dugattyúval mindig a kávészemekig lehet szükíteni a térfogatot, akármennyit teszünk bele.) Persze itt meg kéne nézni, átmérőre elég egyformák-e ezek a poharak, de mivel automata gyártja, azt gondolom, megfelelők erre a célra.
Az eredeti Lyn Weber fiola, kétféle méretben:És a szerintem megfelelő főzőpohár:
-
Ábi
tag
Hifis, Kálmán!
Boldog névnapot!
-
kk831228
addikt
Itt volt már valaki : [link]
Lehet beugrok holnap ha lesz időm...

-
Ábi
tag
válasz
killerjohn
#37775
üzenetére
[link]
Mire kikerestem, Hifis berakta.
-
hifis50
csendes tag
válasz
killerjohn
#37775
üzenetére
Nagyon pörög ez a topik, tehát tényleg elsüllyedt az előzmény: egy olyan kapszula, ami egy adag kávét tárol minimális térfogatban a külső levegőtől elzárva: link
Ágyúval verébre, de nálunk acélból van a legtöbb.
Gyártani reménytelen, túl sok vele a munka. Egyszerűbb lenne, ha egy labor üveghez csak a dugattyúkat kellene elkészíteni. -
tariattila
veterán
válasz
killerjohn
#37775
üzenetére
lehet akár kétkezes folyékonyszappan adagoló de akár hurkatöltő munkahenger is....
mivel ismerem hifist azért ezeket kizárnám és a kávéval hoznám valahogy össze..... ezért is várjuk a részleteket ennyire

kávéoxidáns csoportnak:
LOL! -
hifis50
csendes tag
válasz
paljoc
#37763
üzenetére
Egyébként, tényleg csak az érdekesség kedvéért említem, hogy azt a nyitott rendszerű vízforralót most már több hete használom, és állítom, a legzseniálisabb találmány, amit kávégép fronton az utóbbi időben kitaláltak. Mert könnyű úgy stabil, nagyon precíz, halál egyszerűen és kényelmesen használható gépet készíteni, hogy belepakolok egy rakás elektronikát, érzékelőt, fűtést, high tech gyártástechnológiát, és egy másik, hogy ugyanezt megcsinálom egy végletekig leegyszerüsített, de nagyon átgondolt szerkezettel.
Ezt kicsit bővebben is kirészletezem egy éppen készülő korzós bemutató cikkben.
(Ha már szóba került, Weinmakernek üzenet: már készül az írás, de nem vagyok villámgyors fogalmazó. Azért előbb - utóbb összejön.) -
hifis50
csendes tag
válasz
paljoc
#37763
üzenetére
Ebben a felsorolásban úgy tűnik, több pontban is érintett vagyok, úgyhogy csak a fokozás kedvéért, hogy még perverzebb legyen a dolog, meg azért, mert éppen témába vág, beindítottam a kávébabok páncélozott tárolását is. Meglátjuk, mi sül ki belőle.
Használni amúgy nagyon kényelmes, már csak ezért is megérte összehozni. -
válasz
Kávé Kálmán
#37764
üzenetére
"Nem vagyok isten"
ez egészen biztos?

-
Kávé Kálmán
tag
válasz
paljoc
#37762
üzenetére
Igen, alapveto kulonbsegek vannak abban, ahogy errol a temarol gondolkodunk. Nagyon unalmas lenne a vilag enelkul. Aki ezt nem fogadja el, az nem erre a vilagra termett. Vannak olyan kavek, nyilvan Nalad is, ami vilagosan es kozepes, uram bocsa sotet porkoles mellett jol muzsikalnak. Ergo van olyan kave, amin lenne mod a modszeres osszehasonlitasra, ha akarnad. Persze, hogy szived joga, ha nem akarod. Azt Te tudod, hogy miert. Amugy a Casmo total nyitott az ilyen kiserletekre, boritekolom, hogy egy ilyen kiserletre, Teged sem hajtananak el.
Nem vagyok isten, hogy a fogyasztoim helyett eldontsem, hogy oket teljesen bekorlatozzam, hogy a Salvador Volcan del Chingot csak egyfajta porkolessel vehetik. Veszik is tobbfelekepp. Maskent keszitik, mas az izlesuk, mas a ..... mas egy sor / majd minden feltetel az egyes fogyasztoknal. Persze "felisteni" jogosultsagot fenntartok magamnak, es meghuztam nehol a vonalat, hogy mi az a kave, amit nem porkolok valamelyik "szelso"-re, mert ott nem mukodik jol. Nemcsak az en velemenyem, hanem az elozo evek (amikor meg minden kavet lehetett 3 porkolessel kapni) statisztikai alapjan.
-
paljoc
tag
válasz
Kávé Kálmán
#37761
üzenetére
Fogadd el, hogy más ember más fejjel gondolkozik, akár ugyanarról, máshogy közelíti meg. Általános igazságok úgyse nagyon vannak egy ilyen összetett témában. Míg van akit felhasználás szempontjából életszerű dolgok izgatnak, addig más analitikusan atomjaira szedve vizsgálná ugyanazt a dolgot akár.
A harmadik fél millióért darálót vesz meg épít, a negyedik egy nyitott rendszerű "vízforralóra" költ több százezret, az ötödiket megmérgezi az alu gaggia, a hatodik színes ceruzákból tampert gyárt, a hetedik meg most szépen elmegy kávét kihordani!

-
paljoc
tag
válasz
Kávé Kálmán
#37761
üzenetére
Nem adnak el zöldet.

/de amúgy sem azt akarom vizsgálni analitikusan, hogyha ugyanazt az újhullámosnak való alapanyagot különfélére pörkölöm akkor mi van!! hanem azt, hogy amire főképp való az alapanyag, azt úgy pörkölve, jelen esetben egy enyhén robis blendet sötétebbre, meg egy gyümis SO-t újhullámosra, mint ahogy azokat a vevő majd nagy valószínűséggel megveszi, na akkor mi van?/
Ja, hogy az úgy semmire se jó vizsgálat? Nem baj, attól az eredeti kérdés még erről szólt, úgyhogy részemről most ez lesz, mert ez az életszerű probléma. Akit más érdekel, az meg mással kísérletezik.:-)Nem akarom már újra megismételni, hogy az egész diskurzus onnan eredeztethető, hogy ronin s8 topictárs kinyitott egy zacskó 80/20-as klasszik blendet és az semmit nem változott/romlott a fogyasztás végéig.
Mivel erre senki sem reagált eképp: "hogy na és akkor mi van, én meg egy kg full világos Hasbeant vagy Casmot ittam 3 héten át, és semmit sem változott", így elkezdtük firtatni a miérteket. -
Kávé Kálmán
tag
-
paljoc
tag
válasz
Kávé Kálmán
#37758
üzenetére
????
A mondókámat bekezdésekre tagoltam, amit írtam imént arra értettem, hogy az idézett bekezdésnek lehagytad az utolsó mondatát, ami ugyan zárójelben volt viszont erősen oda tartozott, de ugye ha azt is bennehagyod, akkor már nem az igazi a reagálásod a Rao-s fényképpel, legalábbis szerintem. Ezért bátorkodtam jelezni, hogy legalább egy összetartozó bekezdést hagyjál meg eredeti formájában, ha már arra hivatkozol, válaszolsz.
Ha tévedtem volna, akkor ezúton kérem elnézésedet, mondhatnám azt is hogy mindenben Neked és Scottnak van igaza, magamban elmélkedek akkor tovább, hogy én mikor, mit és vajon miért tapasztalok másképp esetleg!

/mindenesetre most veszek egy adag világos Casmot és pörkölök egy klasszik valamit úgy hogy a pörkölések között ne legyen pár napnál több időbeli eltérés. ezeket kibontom egy hónap után és ugyanúgy tárolva eliszogatom őket. figyelem mi fog történni egy hét alatt, a tapasztalatokat leírom. mikor végeztem a papírt kis fecnikre tépem és megeszem.
/ -
Kávé Kálmán
tag
válasz
paljoc
#37757
üzenetére
Mas (kicsit). Bar a kivonatolas egyszerusege/bonyodalma bar erosen osszefugg a korosodassal, megiscsak alapvetoen kulon tema. Primer az oregedes a vitatema.
Mai modern csomagolasban (a nitrogenen innen!) a kaveban zajlo kemiai folyamatok nagy resze a porkoles utani nehany honap alatt lezajlik. Utana tobbnyire stabil allapot kovetkezik. Nagyon polarizalo leszek (megint :-)). Nem is halalosan komoly, amit irok, de talan van benne igazsagtartalom. Mindenki eldontheti magaban, hogy mennyi. A DOGLOTT KAVE MAR NEM LESZ DOGLOTTEBB.
Ami allati erdekes kerdes persze, hogy a nyitas utan kozvetlenul mi tortenik, tortenhet egy sotet porkolessel/vilagossal vagy eppen egy kommercialis kaveval. Izgalmas tema. Nem tudom, volt-e erre vonatkozo tanulmany/kiserlet.
Ki mit tapasztalt? Erre valo a forum. Meg arra, hogy erdemi vitak szintere legyen.
Rao sem szent. Vele is lehet vitatkozni :-).
A stale amugy tobbet jelent szimpla oregedesnel. Szerintem inkabb izbeli hanyatlas a megfeleloje. Amugy Rao nem az Illy-nek vagy a Segafredo-nak ad tanacsot, hanem primer artizan porkoloknek. Nala ez a fokusz. Nem igazan foglalkozik az ipari meretekben szektorban mukodo oriasokkal.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
paljoc
#37755
üzenetére
Kedves Paljoc!
Hsz-ra adott valaszoddal Magad cafolod az "onmagammal valo diskurzus" kategoriajat. Korrektebb lett volna nyilvan, minden temat erinto hsz beidezni. De ezt en ertelmetlen spamelesnek/redundancianak minositenem. Ehelyett koncentralva a lenyegre, ket egymasnak eros ellentmondast tukrozo tartalmat raktam be. Raadasul tolem mindketto meglehetosen fuggetlen (meg ha egyikkel egyet is ertek). A hsz hivatkozva van, akit melyebben erdekel (kave a tema ez feltetelezheto) az visszakeres. Ennyit a korrektseg temakorrol.
-
paljoc
tag
válasz
adriankoooo
#37756
üzenetére
Ennek az lehet az oka, amit írtam. A fellazult szerkezet miatt a sötétebb előnyből indul kivonatolás terén, a porózusabb nagyobb felület kioldódási lehetősége sokkal nagyobb mint a zártabb szerkezetű világos bab darálmányának. Hiába öregszik gyorsabban, nem fogod észrevenni annyira, mint az esetleg lassabban öregedő, de már az elején is neccesebb világosnál.
Kalmárnak:
"Összehasonlításnál legalább maradjunk meg a frissen pörkölteknél."
Ja, akkor itt van a kutya elásva.:-) Pontosan hogy ne maradjunk meg, hisz az egész diskurzus onnan indult hogy a fogyasztó kinyitja a "valamikor pörkölt" majd megvásárolt zacskó kávéját, Ronin a Cagliarit, Parci a Casino Moccát vagy akármit és mit tapasztal. Az öregedés alatt a felhasználó a legtöbb esetben ezt érti. Vesz valamit, kinyitja és figyeli hogy a fogyasztás alatt hogy viselkedik. Természetesen ez is millió dologtól függhet, ezért nem is lehet korrektül vizsgálni. Itt lép be a dologba egy fórum és a tapasztalatok összessége, ami alapján már lehet mondani, hogy az esetek nagy részében a tapasztalatok alapján ez és ez történik. Valahol ez is az értelme az egész fórumozásnak, illetve ez kellene hogy legyen. Függetlenül attól h egyes esetekben valaki pont az ellenkezőjét tapasztalja, mert az is előfordulhat és azzal sincs baj. /ezt most általánosságban mondom, nem a konkrét témáról/
-
paljoc
tag
válasz
Kávé Kálmán
#37753
üzenetére
Én ha magammal diskurálnék, akkor jobban ügyelnék arra, hogy a korrektség kedvéért pontosan idézzek, nem csak egy kiragadott részletre tenném be Scott Rao "cáfolatát"!
"Tehát szerintem egy "porózusabb"szerkezetű sötétebb pörkölésnél, pláne ha még egy kis robuszta is van benne /maradván a példa Cagliarinál/, jó eséllyel később fogod az öregedés jelét tapasztalni ha kinyitsz egy kilós pakkot és fogyasztani kezded, mintha egy kilós HasBeannal vagy ilyesmivel tennéd meg ugyanezt. /annak ellenére hogy lehet "kémiai szempontból" az előbbi öregszik gyorsabban/"
Emellett többször hangsúlyoztam, hogy a téma sokkal több összetevős, mithogy értelmét érezném hosszabban itt taglalni, mert nem lesz általános igazság, minden szempontból egyszerre úgyse lehet vizsgálni a kérdést. Élvezeti és elkészíthetőséggel kapcsolatosan továbbra is az a tapasztalatom, az a véleményem, hogy a világos újhullámos pörik sok esetben qrva kényesek és hamar ledöglenek, míg klasszikoknál szintén sok esetben toleránsabbnak érzem a babot a feszegetett kérdéskörben. Aztán hogy a babok belsejáben mi történik kémiai szempontból egy sötéthez képest ugyanazon idő periódust figyelve, azt nem tudom, de ezt írtam is. Mint ahogy sok esetben a megfogalmazásra is ügyeltem, "öregedés" kijelentése helyett "öregedés jeleinek tapasztalását" írtam, teret engedve azon esetleges lehetőségnek, hogy a kémiai változás nem ott zajlik gyorsabban, ahol én tapasztalom íz meg lefolyás rángatózása terén, stb.stb.
A könyvet természetesen olvastam, ismerem az adott részt, sőt a zöld kávé hónapok, a pörkölt napok, a darált órák meg a kész ital percek strófát is milliószor hallottam.
Tovább nem is nagyon szeretném itt taglalni ezt a dolgot, úgyis esetenként szinte mindenkivel találkozok, beszélgetek, akit érdekel ott ejtünk pár szót és meghallgatjuk egymás véleményét, vagy elmondom az enyémet ha érdeklődés ban rá, bár szerintem e témában próbáltam elég érthetően leírni, hogy miért lehet amit sokan tapasztalunk a világos pörikkel.
-
Keresztapper
senior tag
(#37745) Karthmann
Egy óra után még melengetni kell a fejet? Szerencsére nekem ennyi idő alatt teljesen átmelegszik az is.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
paljoc
#37708
üzenetére
"Tehát szerintem egy "porózusabb"szerkezetű sötétebb pörkölésnél, pláne ha még egy kis robuszta is van benne /maradván a példa Cagliarinál/, jó eséllyel később fogod az öregedés jelét tapasztalni ha kinyitsz egy kilós pakkot és fogyasztani kezded...."
Összehasonlításnál legalább maradjunk meg a frissen pörkölteknél. Kereskedelmi forgalomban levő kávék esetén nehéz értekezni az első hetek ízbeli hanyatlásáról. Akadémikus vita lenne. A nyitás utániról persze lehet, de - értelemszerűen - a kiinduló állapot ott is totál más lesz egy frissen pörkölt és egy commerciális kávé esetén.
Ahogy mondtam, nem kell hasra esni Scott Rao-tól, bár eddigi életpályája, felhalmozott tapasztalata, jelenlegi tevékenysége és kávé témában kiadott könyvei némi elismerést talán érdemelnek. A tévedés jogát persze fenntarthatjuk neki is... Amúgy, aki ott volt a nagykövetségen tartott workshop-ján azt is megtapasztalhatta, hogy hót közvetlen, szerény csókáról van szó.
Általánosságban nyilatkozni ilyen átfogó témáról persze nem kockázat nélküli, mert természetesen mindig vannak/lesznek kivételek.
kép forrása Scott Rao: The Coffee Roaster's Companion (70-71. oldal). Üsd föl Paljoc, a Te könyvtáradban is ott van a sorban.
-
Surda-
őstag
Én időzíthető konnektort használok.
3500 conradnal
Szerintem kvajo
16 program állítható be rajta azthiszem.
Falioranak sem rossz

-
Upo
addikt
[link]
Nekem ilyen van, teljesen jól működik. Egy masszív földelt eu adaptert adnak hozzá, nem esik szét, szorosan tartja a konnektorban. Az appja fent van a play-en, Broadlink e-Control. Wifiről és mobilnetről is azonnal kapcsol, és van egy gomb az oldalán, telefon nélkül kézzel is kapcsolható. -
soldier2
őstag
Ha megfelel egy olyan, ami az idegbajt hozta rám, amíg ki kísérleteztem, hogyan működik (mert természetesen nem úgy, ahogy kéne), nem playstoreról van az app, de földelt, írj privátot. Postaköltségmeg némi apróért a tiéd lehet
Szobában a router, a konyhában már nem volt stabil a WiFi jel a drágámnak (2vékony téglafal) - már ha megtalálom még valahol. -
adp
őstag
válasz
Keresztapper
#37743
üzenetére
Belinkeled az aliexpresszes csodát

-
Karthmann
csendes tag
válasz
Keresztapper
#37743
üzenetére
Én biztosra megyek, az időkapcsoló reggel ötkor bekapcsol, hatkor már max csak a fejét kell megmelegíteni.
-
válasz
Keresztapper
#37737
üzenetére
az sem kényelmes...

-
Toobee
veterán
válasz
Wolfy999
#37735
üzenetére
Nekem is egy E61HX van otthon (La Scala Eroica). Természetesen érzelmi alapú döntés volt, van otthonra való gépem is néhány darab, de azokat be sem kapcsolom. Én élvezem, hogy kitakargatom, megtörölgetem, hűtőcsapolok 350 literrel..szóval engem maga a rituálé mozgat, nem az, hogy hány litert kell fűteni. Heti 3x ha bekapcsolom a gépet. Reggel meg automacázok egyet, azt csókolom

-
Wolfy999
tag
válasz
Toobee
#37734
üzenetére
Otthonra ez nagyon nem lenne jó választás. Ha jól tudom 11 literes a boiler, mire azt felfűtöd rendesen, addig van időd elmenni akár több kávézóba is. Meg persze beleteker a villanyszámládba is alaposan. És akkor ott vagy egy HX-es géppel, annak minden nyűgjével otthoni használat esetén. (Tudom milyen, E61 HX van itthon.) Akkor inkább egy rézcsőtuningos GC otthonra ebből a pénzből.
-
Toobee
veterán
Jófogáson láttam egy Rancilio Epoca E 2Gr gépet igen jó áron, már ha mozgat valakit. Elgondolkodtam rajta én is, de akkor a konyhát át kéne nevezni kávészobának, a mostani konyhát meg leváltatni egy ételfutárra

-
meander
tag
válasz
Kávé Kálmán
#37722
üzenetére
Köszi... rémlett, hogy te vettél már onnan valamit. Akivel levelezek egyébként nagyon korrektnek tűnik eddig...
-
Kávé Kálmán
tag
-
paljoc
tag
Logikus vagy sem, én csak azt mondom, az ügy szempontjából nem látom az összefüggést a zöld kávé hónapokig tartó tárolási lehetősége, meg a pörköltek öregedésének vizsgálata között, én továbbra is külön kezelném ezt a két kérdést. Mindemellett magam is azt gondolom, legjobb dolog amit lehet tenni miután kinyílt egy akár védőgázas, akár egy simán lezárt kávészacsi, hogy mihamarabb megissza az ember.
-
ronin s8
senior tag
Nekem sem.
A pörkölés javítja a kávé minőségét (ezért pörkölik). Pörkölés szempontjából az újhullámos kávék alul vannak pörkölve - jelentsen ez a szó bármit is.
Élek a gyanúval, hogy egy-egy kiváló olasz brand által csomagolt kávé átment néhány - újhullámos pörkölő előtt ismeretlen - eljáráson, minek köszönhetően stabilabb lett. Viszont ahogy én látom, az újhullámosok is fejlődnek. Lehet, hogy rájöttek pár dologra, amivel meg lehet hosszabbítani az agonizációs időt. 
Az idő ellen sajnos nincsen orvosság. Lehet trükközni, egyes kávék (a robusták pl. eléggé) jól bírják az idő múlását, de jobb betartani náhány kezelési szabályt, amivel elejét tudjuk venni a gyors öregedésnek.
-
paljoc
tag
válasz
Kávé Kálmán
#37722
üzenetére
Én ha a józan paraszti eszemre hallgatok, akkor nem vonok a kiinduló témában párhuzamot a zöld meg a pörkölt kávé közé. Ugyanis mást csinálok a kettővel. Az zöldet meg szeretném pörkölni és ezen szempontból vizsgálom a frissességét és eltarthatóságát. /jó, persze utána majd egyszer csak eszpresszó lesz belőle/
A másik esetben egy valahogy megpörkölt kávéból eszpresszót szeretnék készíteni és ebből a szemszögből nézem az öregedést, melyiknél mennyire érzékeny, világos pörkölésnél vagy a sötétebbnél érzem intenzívebbnek a minőség esését az idő előrehaladtával. De mint írtam ez annyira sok összetevős dolog még ha a zöldet nem keverem ide akkor is, hogy én a magam részéről nem is boncolgatnám tovább. Találkoztam már magam is klassziknak mondható blenddel, ami marha gyorsan romjaiba dőlt a nyitás után. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
Kávé Kálmán
#37722
üzenetére
Huhh, es akkor meg bele se kavartuk a feldolgozas modjat :-). Gepi vagy napon szaritas, szaraz, mezes (abbol melyik!) vagy mosott eljaras. Milyen magasan termett a kave (annal kemenYebb es zartabb szerkezet), es hogy egyenletesen, teljes erettsegben szedtek-e. Sokismeretlenes a keplet. Ezert is irtam, hogy minden egyeb valtozatlan mellett! Ergo ha ugyanazon kavet vetjuk ossze, mindossze a porkoles intenzitasa ter el. Akkor bizony a sotetebb elébb oregszik.
@nemethsza es vissza
-
nemethsza
tag
válasz
Kávé Kálmán
#37722
üzenetére
Pü ment.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
paljoc
#37709
üzenetére
Csak, hogy bonyolitsam a dolgot :-). Az oregedes (porkoles utan) nyilvan attol is fugg, milyen koru zold-bol indul a porkolo. Amugy csak ha a jozan paraszti eszunkhoz ragaszkodunk: a zold kave honapokig eltarthato es egeszen stabil (tanulsagos ebbol a szempontbol a kulonbozo koru zold kavekat szaglaszni), babkent (tisztesseges csomagolasban nehan het, orolve egyesek szerint 1-2 ora, masok szerint 1-2 nap, eszpresszokent elkeszitve par perc. A vilagos porkoles a zoldhoz all kozelebb (a szerkezete sokkal zartabb/stabilabb). Azt nem vitatom, hogy az elkeszitese/kivonatolasa sokkal bonyolultabb, hisztisebb kave (lasd skalpolt ;-) csapolasok gyakori kudarcossaga (optikailag). Sotet kavek oregedese: en Belardi papa kavejan ezt ábszolute igazolva latom (tok frissen erkezik hozzam).
Nem kell hasraesni tole de Scott Rao-tol is hasonlokat olvastam vmelyik konyveben.
Kivancsi vagyok a tovabbi velemenyekre!
@meander A kaffee-netz-es Gesellschaft altalanossagban nagyon megbizhato "gyulekezet". Lassan tulnovik a home-barista-t.
-
zolnagy
őstag
válasz
meander
#37713
üzenetére
Velük még nem volt dolgom, de [Moba Coffee], [Kaffeezentrale], [Vitaliano (itt a név úgy látom változott]. Ezekkel volt pozitív tapasztalatom.
-
adp
őstag
pacificaffe lagos premium és a rome között mi a különbség/melyik jobb stb ? Rome-ról kórzón elég meggyőzőeket olvastam, mondjuk én szeretem az olasz kávékat. a lagos p. most igen kedvező áron van.
-
adp
őstag
Valaki tudna segíteni abban, hogy hogyan tudnám mérhetővé tenni a kifolyó víz hőmérsékletét átmeneti megoldásként amíg nem pideltetem a gépet? Vagy ez csapolással egyidődőben, hogyan lehetséges? Csak mert láttam pár dollárér kis hőmérőket.. ( egyáltalán van értelme?
) -
kahvesi
csendes tag
Dózertelenítéshez jó alternatívának tűnik a méretei alapján: katt
-
meander
tag
Mi a véleményetek a Kaffee-Netz-ről történő vásárlásról? Nagyon rendesek a németek, vagy azért időnként meg lehet lepődni. Fizetés gondolom akkor paypal.
-
ronin s8
senior tag
Ez a Cagliari Superoro elképesztően stabil lefolyásokat produkált, végig állt, mint a cövek.
Megjelentek benne gyümölcsök: narancs, mandarin, és a csokik sem hiányoztak. Mindenképpen az olaszos irányzathoz tartozik, de közel van az ideálishoz - amit az újhullám alulról, az olasz felülről közelít. Nem tudom, ebben mi a szerepe a nitrogénnek, ennyire felhasználóbarát kávéval még nem nagyon találkoztam. Akik itták nálam, mind elismerően nyilatkoztak róla. A korzós tesztből nem sok derül ki... 
-
mgy
senior tag
nagyon off, de last minute... :-)
nem érdekel valakit rém olcsó, pályaszállásos sízés? szombattól 5 nap. -
paljoc
tag
Igen, ez is benne van a dologban ill. a másik szemszögből nézve, egy nagyon jó alapanyagból és nagyon hozzáillően megpörkölt újhullámos, amiben még tombolnak a fajtára jellemző ínyencséget íz terén, tudnak marha nagyokat villanni ha a készítés is rendben van. Ilyet is sokszor hallottam, hogy "fú, nyitáskor volt egy két olyan húzásom hogy csak pislogtam", aztán többet már nem nagyon. Persze jó úgy is csak akkor már ott lebeg a fene nagy kontraszt az első nagyon jóhoz képest.
Nyilván egy sötét pörinél, ahol már messzebb járunk az eredeti íztől, ott ez nem ennyire észrevehető talán. Viszont tény hogy van ízlés, stílus meg bab fajta is aminek meg ez pörkölés áll jól, de itt valóban nem annyira szembetűnő ízben az akár gyorsabb kémiai változás, öregedés. -
paljoc
tag
válasz
soldier2
#37706
üzenetére
Szerintem nem vontál le hibás következtetést. Ugyanis pont az említett ok miatt/porózusság, nagyobb szerkezeti felület/ sokkal nagyobb előnyből indul egy klasszik pöri, mint egy akár már az zacsi bontásakor is küzdős újhullámos, aminél sok esetben ahogy jveres is mondta és találkozott olyannal nagyobb nevű pörkölőknél /tehát szerencsére nem nálam :-)))/, hogy pár nap után már erős változást mutatott. Tehát amit észreveszel sok esetben, hogy egy újhullámos kényesebb és gyorsabban öregszik, mint egy klasszik sötétebb kávé, az érzékszervileg és a lefolyást nézve sok esetben igaz lehet. De félek a dolog ennél még összetettebb. /milyen a kávé fajtája, stb./
Tehát szerintem egy "porózusabb"szerkezetű sötétebb pörkölésnél, pláne ha még egy kis robuszta is van benne /maradván a példa Cagliarinál/, jó eséllyel később fogod az öregedés jelét tapasztalni ha kinyitsz egy kilós pakkot és fogyasztani kezded, mintha egy kilós HasBeannal vagy ilyesmivel tennéd meg ugyanezt. /annak ellenére hogy lehet "kémiai szempontból" az előbbi öregszik gyorsabban/ -
soldier2
őstag
válasz
Kávé Kálmán
#37700
üzenetére
Köszönöm a helyreigazítást. Én pusztán abból kiindulva vontam le ezek szerint hibás következtetést, hogy egyes világosabb pörkölésű kávéknál (Has Beanre emlékszem konkrétan, de csak 1x vettem, így statisztikát készíteni nem lehet) hamarabb jelentkeznek az öregedés jelei.
-
jveres
csendes tag
Eladó Reneka szűrő (58-as, 16g-os). Összesen 10-15-ször használtam. Ára: 5e Ft
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
Kávé Kálmán
#37700
üzenetére
Porózusabb, lazább szerkezet, amit könnyebben átjár az oxigén.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- PlayStation 5
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- 3D nyomtatás
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- OnePlus Nord 5 - lehűti a kedélyeket
- Mesébe illő csodakábelt tervezett a GeForce-ok leégése ellen a Segotep?
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Mozilla Firefox
- Battlefield 6
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- További aktív témák...
- magyar billentyűzet - 172 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- Apple iPhone 14Pro 256GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 13 Mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4170
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3527
- Apple iPhone 13 Pro Max Sierra Blue ProMotion 120 Hz, Pro kamerák 128 GB Használt, szép,100%
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest















