Hirdetés
- Még mindig itt tartunk jelenleg...
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Bambanő háza tája
- Asszociációs játék. :)
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- Gurulunk, WAZE?!
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz Kávé Kálmán #38498 üzenetére
"Azaz a PID is legalább annyira hit kérdése (nem objektív és egy igazság), mint minden más kávés "mágia".
De még egyszer megismétlem: nem vitatom, hogy egy PID-elt gép jobb egy pideletlennél, de ne akarjuk már azt hinni, hogy ezzel minden bizonytalanságot kiszűrtünk a rendszerből."
hát, én abból indultam ki ugye, hogy ésszel csinálunk dolgokat és nem fordítva. nyilván annyit várok, amennyit kell (mivel elég pepecselős a darálás-kavarás-tömörítés amúgy is, mivel elég sok vas van a gépemben és azon felül is várok, ezért 100%, hogy eleget).
a pid pedig ahhoz épp elég, hogy a shotok reprodukálhatóak legyenek és a világon semmi mágia sincs benne, bocs. ennyit állítottam, nem azt, hogy a kifolyó vízhőfokot mutatja, hogy mindent kiszűr stb. és ezt tartom továbbra is. (amit meg nem mondtam, az részemről mindegy is )
"PID. A PID a gép egyetlen komponensének lehetőség szerinti fix hőmérsékletéért felel."
és ha megvárod, amíg a gép hőstabil lesz, akkor az összes többi komponens is eléri a beállított fix hőfokhoz tartozó saját nyugalmi állapotát. magyarán hőstabil állapotban az x fok mindig x, a csapolás bátran indítható, ugyanaz fog történni a kávéddal, mint legutóbb. ennyit és csak ennyit tud a pid (a csapolás közbeni beavatkozást most megint elhanyagolom).
"Parci. Egy olyan ember szavát kérdőjelezed meg, aki használt - ha jól értettem - PID-elt gépet, majd most meg nyúz egy nyitott bojlerest, aminek annyi köze van egy Pavoni-hoz, hogy eszpresszó jön ki mindkettőből."
bocs, de az "én apám erősebb" nem érv akkor, amikor az adott ember marhaságot ír. illetve utólag pontosította és úgy már inkább van értelme. világ életemben meg mertem kérdőjelezni bárki véleményét, ha biztosnak gondoltam, hogy téved. ja, és legalább két hete használja azt a Caravelt...
ja, Pavoni: hisztis, de kiismerhető és egészen addig, amíg egyetlen eszpresszót csinálsz vele, a hátrányai is minimalizálhatók, ugye.
na, az általam nem mondottak cáfolása helyett inkább azt áruld el, hogy a Caravelnél van-e a dugattyú és a kávépogi között levegő csapoláskor? (azaz hasonlít-e ebben a Strietmannra avagy sem)
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Upo
addikt
válasz tibi970307 #38470 üzenetére
Nekem is ilyen volt vele, tele van vízkővel. Hiába nyomattam át tisztító folyadékkal, nem lett jó, annyira tele volt hogy szét kellett szedni. A citromsavazástól viszont összegyűlt a vízkő a kazánban, majdnem 3/4-ig tele volt, mintha homok lett volna benne. Kiöntöttem, a golyós szelepet is kipucoltam, összeraktam, olyan lett mint az új. Ha szervízbe kerül, akkor szerintem nem lesz garanciális, a vízkőre nincs garancia, a gépnek semmi baja a tisztítás után. Keress rá itt delonghi-ra, nemrég valaki megcsinálta a sajátját, kis szétszedési segítség is van. Az én képeim itt.
Tisztítás után amúgy jobb lett, de néha elgyengült, meg azért még lágyabb, tompább hangja volt még mindig. Szétszedés után visszajött az élesebb, kereplő hang, és a vizet is rendesen nyomta.
Szétszedéshez:
Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
Kávé Kálmán
tag
"Hisztisebb"-e a Pavoni vagy akár a Cremina a Caravel-nél?
Hát, igen. A Pavoni sokkal, a Cremina meg egy paraszthajszálnyit kevesebbel. Pedig nem Caravelt forgalmazok :-).
Kicsit közvetve írtad le miért: GŐZ.
Menjünk a gyökerekhez.Más működési elv. Az egyik dipper (nyomás alatt), a másik nyitott bojler. Ebből következik, hogy az előbbinél a víz hőmérséklete 116-120 környékén pendlizik, a Caravelnél meg max 100. Az előbbinél túlmelegszik a fej stand by (Pavoni) vagy 1-2 húzás után (Cremina) is, az utóbbinál meg képtelen, mert kitett és alacsonyabb a dipperhez képest a mögötte levő víz hőmérséklete eleve. Ennek következménye, hogy a Caravel-lel sorba húzkodhatod az odaverős eszpresszókat gyors egymásutánban. Wouter Strietman maga is bevallottan Caravel által inspirált "kávégépgyártó".
PID. A PID a gép egyetlen komponensének lehetőség szerinti fix hőmérsékletéért felel. De van még ezen kívül minden pid-elt gépnek számos komponense a szabályozott elem után (és előtt is), melyek faszán kilengenek minden egyes csapoláskor. Ergo közvetlen utána húzni, az nem megy neki. Mert ugyan a PID mutat valamit, de az összes többi komponens kicsit "zavarba jött" az utolsó shot közben. Várni kell, ahogy Parci is írta. De, hogy mennyit, az egy nem kicsi kérdőjel. Mindegyik gépnél (típusnál) más és más ez az idő, mert mások a hőtehetetlenségek. Mindenki vár valamennyit - remélhetőleg (eleget). És elhiszi (mert el akarja), hogy eleget várt. Azaz a PID is legalább annyira hit kérdése (nem objektív és egy igazság), mint minden más kávés "mágia".
De még egyszer megismétlem: nem vitatom, hogy egy PID-elt gép jobb egy pideletlennél, de ne akarjuk már azt hinni, hogy ezzel minden bizonytalanságot kiszűrtünk a rendszerből.
Parci. Egy olyan ember szavát kérdőjelezed meg, aki használt - ha jól értettem - PID-elt gépet, majd most meg nyúz egy nyitott bojlerest, aminek annyi köze van egy Pavoni-hoz, hogy eszpresszó jön ki mindkettőből.
A Caravel-hez - ezt írtam korábban rettenet szkeptikusan álltam én is. És most meg nagyon másként nézek rá. Úgy hogy ehhez semmilyen üzleti érdek / önigazolási vágy nem fűz. És nálunk is megvolt a kontrollcsoport. Az exbarátnő is azt mondta, hogy odaver. Nem megszédült szektatagokról van szó :-), hanem olyan oldalkocsikról, akik sok esetben kiröhögik a pasi hülye hóbortjait.
Na, sebaj. Jó hely ez a rajnavidék. Nem elég, hogy ma ebéd után megmutattak nekünk vagy 50-100 tonna hisztorikus pörkölőgépet, de még meg is kértek bennünket, hogy miénk legyen az első pörkölés egy nagy (de rövid) nevű berlini pörkölő ma összepuzzle-zott csont új UG22-jével. Még az összecsavarozásban is részt vehettünk. Nehéz lesz ma elaludni...
-
edk-
őstag
válasz tibi970307 #38474 üzenetére
A DeLonghinál maga a szűrő nyomásfokozós.
"Try SCE to Aux." ˁ˚ᴥ˚ˀ eladó dolgok: https://l2g.hu/edkelado
-
HÁZIGAZDA
biztos, hogy hisztisebb a pavoni, hiszen ott a gőzölés miatt bonyolultabb minden a kelleténél. de tökéletesen kiismerhető és remek kávékra képes. tényleg elbeszélünk egymás mellett (illetve most végre nem), mert az, hogy a caravel szélesebb hőfok tartományban ad finomabb kávét, olyasmi, amibe én - caravel híján - akkor sem tudnék belekötni, ha akarnék (de nem is akarok )
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Ábi
tag
"Na, az a fura, hogy az ebéd utáni 2 dupla ugyan úgy ütött a Pharos-Caravel párossal, mint tegnap, pedig megint csak érzésre húztam, hőmérő nélkül a Sidamot.
Egyenletesebben csapolásaim (minimális eltéréssel) vannak a Caravellel, mint a Bricolettával, vagy az Ascasoval voltak.
Gábor (Kálmán), te hogy tapasztaltad?"Ebből indult a lavina.
-
Ábi
tag
Gyerekek, Gáboron kívül ki értette még?
-
Ábi
tag
Értem te mit fitrattál, de én nem ezt az észrevételt tettem. Elbeszéltünk egymás mellett, pedig szerinem egyértelmű voltam.
Ismétlem önmagam, a Caravel toleránsabb a különböző hőfokon csapolt kávékkal, mint korábbi gépeim, miközben széles tartományban emlékezetes kávékat produkál.
A Caravel közel sem olyan hisztis, mint a Pavoni,de nem akarok újabb vitát kezdeni, mert Pavoniról csak olvastam. -
HÁZIGAZDA
szerintem nem ezt mondtad. ha ezt mondtad volna, egyetlen hozzászólás sem születik részemről. mert az könnyen lehet, hogy az xy géppel 85, 87 és 89 fokon is zseniális kávé születik, míg más géppel meg két fokot bármerre lépsz, már vacak lesz a végeredmény.
nézd, én azt szeretem, hogy ha elhangzik egy állítás, akkor az védhető, igaz. az pedig védhetetlen lenne, hogy egy pid-es gépnél két csapolás között ilyen-olyan hőlengés van. és valami rémlik a reprodukálhatóságról is, mármint annak kritikájáról, márpedig ugye az ugyanez: pid-es gépnél adott hőfok mellett a shotok egyezni fognak. vagy ha nem, annak más oka van (őrlés, tömörítés).
ezt lehet szurkálódásnak venni, de jobb lenne, ha - sok esetben - a hitet némi racionális magyarázat váltaná fel. igen, én tényleg nem vagyok kompatibilis az ezotériával. és nem, nem azt mondom, hogy most arról van szó, de inkább úgy mondom, hogy látszólag elég nagy nyitottság van az ilyen jellegű "nagyvonalú" magyarázatokra itt. én inkább a fizika, kémia talaján maradok (maradnék, ha értenék hozzá eléggé ).
.
ami a kölcsön caravelt illeti, itt a pavoni az asztalomon. évek óta használom (egy ideje most nem, de előtte évekig használtam). semmi kedvem kölcsönkérni egy gépet, hozni-vinni, vacakolni vele, ha akarnék, csak be kell kapcsolni ezt. ráadásul rég túl vagyok már a wow faktoron meg mindenen, ami neked most full újdonság, ismerem, hogy miért imádtam anno.
egyrészt. másrészt én egy büdös szóval nem mondtam, hogy a caravel ilyen vagy olyan, csak cáfoltam egy állításod egy pid-es gépről, mert az tényszerűen nem igaz. a caravelhez hozzá sem szóltam.
ha te ebből nekiállsz kilogikázni, hogy én menekülök valamiféle megmérettetés elől vagy mittomén, az a te dolgod. nem mindenki szeret összejönni és hobbizni sokadmagával. pontosabban ezek a körök is megvoltak anno, most már annyira nem izgat, inkább a kertet túrom, ha van rá időm.
ennyi, nem több
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
zolnagy
őstag
Annyi szó esik mostanában a Pharos örlőről, hogy komolyan elgondolkodtam, hogy azt vegyek itthonra...
Jelenleg örlő nélkül vagyok és gyorsan kéne már valamit vennem. Nagy méret nálam nem jöhet szóba, ezért a motorosok közül is max. Mazzer Mini/ Fiorenzato F4 méretig néztem. Csak napi 1x dupla ristretto mennyiség lenne vele darálva, hétvégén 2x, szal nem nagyüzemben használnám.
Látom, nem csak az USA-ból, hanem UK-ból is lehet rendelni, ráadásul itt a szállítás ingyen van és ugye vám sincs. A vége azért mégis ~115-re jön ki, de talán gyorsabban itt van: [link] -
Ábi
tag
Parci!
Látom szeretsz kukacoskodni.
Kicsit megint félre vitted az általam írottakat.
Más valahogy megértette.Mítosz gyártás nélkül, csak annyit írtam, hogy amíg a PID-es gépemen, vagy a Bricoletta fejhőmérőn 2, azaz KETTŐ különböző csapolás közt 1-2 fok eltérés (és nem csapolás közbeni változást mondtam) jelentős ízbeli elmozdulást produkált a már hőstabilnak mondható gépeken, addig az érzésre (biztos nem azonos hőfokon) történt Caravel húzások kiegyensúlyozottabban hozták a szinte tökéletes kávékat. Ennyi és nem több, amit állítottam. Nem kell mögé semmit képzelni!
Nem én merültem bele a PID és a hőstabilitás lelki világába!
Remélem így már érthető.
Nem kéne rámerőltetni, hogy mindenáron szeretni akarom és csakazértis...
Alapból nem kötődöm tárgyakhoz...
Hasonló bélyeget én is nyomhatnék rád is, mert neked is vannak hasonló "érdekes" kirohanásaid, mániáid, amiket könnyedén ki lehetne forgatni, vesézni, de nyelek egyet és nem reagálok..., de ettől színes ez a fórum.Az, hogy a kritika mellett visszautasítasz egy lehetőséget, hogy te magad döntsed meg állításom és mások hasonló tapasztalatát, amiről igen határozott véleményed van látatlanba, az is mond valamit.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz fragola.6035 #38484 üzenetére
A múlt héten egy itteni fórumtárssal classic kávéval próbálgattuk a lenti két eladó gépet és az EVO hozta a Classic szintjét.
https://caffe35.webnode.hu/
-
ronin s8
senior tag
válasz Deadzone41 #38464 üzenetére
Egyes blendek összetevőit külön pörkölik. Ilyenkor néha látszik, hogy az egyik összetevő kicsit világosabb, a másik sötétebb. Most akkor mi van...?
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
Illesvik
csendes tag
válasz tibi970307 #38477 üzenetére
Jófogáson láttam egy Gaggia Espressot 24000 ért.
-
tibi970307
tag
válasz prandris #38476 üzenetére
Sajnos nincs ennyi pénzem rá.
Pedig egyébként olvastam az Evolution-ról sokat, tesztek alapján kiváló gép gyári állapotban is, nem hogy még ilyen tuninggal. Ha még lenne rá pénzem, akkor már darálót is vennem kellene, mert ehhez gyalázat lenne egy Tesco-s darálót használni. -
prandris
tag
válasz tibi970307 #38474 üzenetére
Ha esetleg egy kicsit még rászánsz [link]
-
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #38463 üzenetére
csak azt nem értem, hogy miért nem elég azt írni, hogy "sokkal izgalmasabb, jobb kávékat csinálok a caravellel", amit szó nélkül elhiszek (én is húztam nem egy zseniálisat a pavonival), miért kell a tényeket is megváltoztatni mellé. egy pid-es géppel nincsenek csapolások közötti hőlengések és kész.
(disclaimer: ha megvárja az ember, amíg csapolás után helyreáll a hőstabil állapot)
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
tibi970307
tag
válasz soldier2 #38472 üzenetére
Rendben, köszönöm!
Ha esetleg nem cserélnék, akkor ilyen árban milyen gép jöhetne szóba? Sajnos nincs sok pénzem rá (25-30eFt), a jó kávét viszont szeretem.kk831228: A Delonghinak biztos vagyok benne, hogy nincs. Úgy néz ki, hogy van a kar, abban van egy henger alakú, rozsdamentes nehezék, azonkívül pedig csak a filter megy bele, a többi része egy egyszerű öntött műanyag.
-
kk831228
addikt
válasz tibi970307 #38470 üzenetére
Ezekbe a Philips-ekbe van egy nyomásfokozó a szűrőtartó karba, nem tudom hogy eltávolítható-e, a delonghi-ba is van?
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
soldier2
őstag
válasz tibi970307 #38470 üzenetére
Az említett gépeket nem ismerem, de ha nem tudják cserélni, ragaszkodhatsz a pénz visszafizetéshez, nem vagy köteles elfogadni semmilyen cserét. Ha elégedett voltál az elromlott géppel, akkor szerintem bármelyik Phillips megteszi, különbség csak designban van.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
prandris
tag
Tudtok segíteni milyen kés való az Ascaso i2-be? Írtam az expolygonnak de tőlem kérdezik. Azt írja br 4000/késpár. Nem gyanúsan kevés ez?
-
tibi970307
tag
Sziasztok!
Ma a DeLonghi EC152 eszpresszó gépem elromlott. Ha kávé van a filterben, akkor nem nyomja át a vizet a kávén, elhalkul a szivattyú. Valószínűleg garanciáztatás lesz, viszont Euronincs-ban vásárolt, ott pedig már nem árulnak ilyet. Amit néztem helyette, hogy ha cserélni kell, akkor két Philips lehet a nyerő. Az egyik egy HD8323 (25eFt), a másik pedig HD8423 (27eFt). Mi lehet a különbség? Ezek a gépek megfelelőek lehetnek? Tudom, hogy milyen gépek ajánlatosak (Gaggia Classic, stb.) azonban nekem a garancia miatt csak Euronics-ban árult termék jöhet szóba. Fontos lenne, hogy hárman használjuk, mindenki napi 3-4 kávét iszik, tehát elég sokat van használva. Ezenkívül őrölni szoktam a kávét (általában Tchibo Sicilia Style). Mit gondoltok?
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz Deadzone41 #38464 üzenetére
Én naiv kezdő azért gondolom azt, mert a kávé nagyon komplex ízvilágú ital kell bele a keserű, a savanyú, édes meg mit tudom még mi, hogy egy tökéletes egyensúly legyen (nem állítom, hogy a nagy kúpos örlők szemcse eloszlása ideális, csak hogy valamilyen mennyiségben kell az apró szemcse is). De tudod mit, várjuk meg amíg kint lesz a termék, lesz vele tapasztalat, és ha működik akkor veszek egyet (és kölcsön is adom annak aki kéri)
Adp: védő műanyag kupakra tippelek a kép alapján..
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
Surda-
őstag
válasz fragola.6035 #38460 üzenetére
Milyen szerény összehasonlítás
"Ha kicsi a tét, a kedvem sötét!"
-
Deadzone41
őstag
válasz soldier2 #38453 üzenetére
Ez számomra olyan kérdés, minthogy jó ötlet-e egységesre pörkölni a kávét, vagy jó lesz ha összevissza van benn alul és túlpörkölt kávészem.
Ez a felvetésem ugyan azt a problémát okozza: az alulpörkölt szem alulkivonatolt lesz, a túlpörkölt meg túlkivonatolt. (bár ez nem ilyen egyszerű de tömören ennyi)
Abban mégis mindenki egyetért, hogy a pörkölés legyen egységes. A gyümölcsöt szedjék vagy szelektálják egységes "éretten" stb. Tehát miért gondoljuk azt, hogy a nem egységes őrlemény bármi jóhoz vezet? -
HÁZIGAZDA
válasz fragola.6035 #38461 üzenetére
igen, de ezzel nem akartam már bonyolítani az egészet, amikor az alapvetés sem tiszta épp
(meg egyébként nem is vall túltervezett gépre, ahol erre szükség van -- szerintem)ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
fragola.6035
aktív tag
Ez azért nem teljesen igaz. A szenzor elhelyezése fontos a csapolás közben. A jó szenzor és a jó elhelyezés számít, hogy a pid azonnal reagáljon a hidegebb víz beáramlásra, ettől kisebb lesz a csapolás alatti hőmérsékletet esés.
[ Szerkesztve ]
https://caffe35.webnode.hu/
-
HÁZIGAZDA
válasz jveres #38454 üzenetére
persze, hogy nem. a pid-del alapvetően azt garantálod, hogy minden csapolás ugyanolyan hőfokon kezdődjön. magyarán pont azt, amire most Ábi azt mondja, hogy az nem is úgy volt... hogy csapolás közben mi történik, az már a gép felépítésén múlik. a silvanónál például még emelkedett is a hőfok.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
HÁZIGAZDA
bocs, de ez nem válasz. és nem kell a caravel, itt a pavoni évek óta, van rutinom. pid-es gépben is.
azt írtad, hogy a "csapolások közötti 1-2 fok ingadozás". légyszives magyarázd meg, hogy ez micsoda, mert számomra egy pid-es gépnél ez értelmetlen, attól meg 100%-ban független, hogy hol mér a szonda. értsétek már meg, hogy a szonda mérési pontja bárhol is van, ha vársz eleget, beáll hőstabilra a rendszer. csapolás közben meg a pid vajmi keveset számít már, ott a kávégép felépítése számít (és éppenséggel lehet sokkal jobb hőstabilitás szempontjából a caravel vagy más is), de itt most nem is erről van szó, hiszen nem azt írtad, hogy csapolás közben, hanem csapolások között.
tehát, miről beszélsz?
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
soldier2
őstag
válasz ronin s8 #38442 üzenetére
Abszolút egyetértek. A nagy kúpos örlőket épp ezért kell ritkábban állítani ahogy öregszik a kávé, nagyobb a szórás, ezért megbocsájtóbb. A kisebb átmérőjű, vastagabb pogi az oka, hogy bár kissé összemossák az ízeket, de ennyire tolerálják a hibákat a kiskarosok. Van akinek ez bejön, van akinek nem. "örömkávézáshoz" viszont jó párosítás.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
jveres
csendes tag
Szerintem sem a nagyobb hőstabilitás miatt megbocsátóbbak a "kiskarosok" (ahogy parci is írja), hanem egyéb tényezők miatt:
-nyomásgörbe a csapolás alatt (más/könnyebben korrigálható)
-szűrő méret (58 vs 49/51/...)
Anno én a hifis CT1-t az én Vetrano 2B-el összehasonlítva legalább is erre jutottam -
soldier2
őstag
válasz Deadzone41 #38441 üzenetére
Persze. Amiben szkeptikus vagyok, hogy jó ötlet-e egyes frakciók teljes kiszitálása.
Parci: ha rossz helyen van a szenzor, a víz hőmérséklete ingadozhat, míg a felszíni hőmérséklet stabil.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
HÁZIGAZDA
nem tudom, hogy mit mondtál, mert egyelőre nem értem.
csapolás közbeni hőfokesésről beszélsz? az lehet más a caravelnél és a pid-es gépnél, sőt, biztos, hogy más és a gépen múlik. de hogy pid-es géppel minden csapolás ugyanazon a beállított hőfokon kezdesz, az hétszentség. az meg mindegy, hogy hol mér a szonda, ha egyszer hőstabil lett a cuccod, nem az a lényeg, hogy milyen számot látsz, hanem épp az, hogy 95 az mindig 95, akkor is, ha a pogira 95+x landol.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Bazsee71
őstag
Párom lenne a legboldogabb, ha olyan szett lenne itthon, mint a tied.
Egyébként nem vetem el, csak még nem próbáltam. Jelenleg így is az őrléssel megy el a legtöbb időm, nem hiszem, hogy a Pharos többet venne el a reggelemből. Amúgy meg ha valaki nagyon ráér, arduinoval pár ezer forintból biztos megoldható a motorizáció is.
-
Ábi
tag
"de odáig ne jussunk el még ebben a topikban sem, hogy a pid-es géppel az egymást követő csapolások között mindenféle hőlengés van"
Én nem ezt mondtam. Azt az észrevételt osztottam meg, hogy minden kütyü nélkül stabilabban húzok jó kávét a Caravellel és 1-2 fok eltérést jobban tolerál, mint a 3,25ös Ascasom PID-del. Mivel ott a kazán közepén volt a szenzor, igenis esett csapolás közben a kijelző alapján a fok, de annak sok köze nincs a pogácsát érő vízhőfok változásához direktben, mivel a szenzortol nem messze ömlött be a tartály hideg vize. Kati is nagy kritikus, de ma már azt mondta, eddig a Caravel a legjobb gépünk.👍 -
Bazsee71
őstag
Kezdek örülni, hogy nekem még csak alapvető elvárásaim lennének egy őrlőtől, mégpedig a következők:
- karba őrlős legyen,
- kiszámítható legyen a kiadott őrlemény mennyisége,
- csendesebb legyen, mint a CM702.A Graef esetén a legnagyobb bajom, hogy hiába mérem le előre a kávészemeket, még paskolással és söprögetéssel is hektikus a kiadott mennyiség.
Egyelőre a Mahlkönig Vario-t és a Fiorenzato F4 E nano-t látom esélyesnek a feladatra, de nálam most a Reneka is annyit hozott a minőségen, hogy nem kapkodok a cserével, inkább szűrőre költök.
[ Szerkesztve ]
-
ronin s8
senior tag
válasz soldier2 #38412 üzenetére
Érdekes dolgot vetettél fel... Tavaly az Espresso Embassy-ben ittam pár kávét, a Mythos őrlővel. Volt is itt róla csevely. SiD-ék észrevették, hogy más ízeket hoz ki a kávéjukból, mint a többi (ez még nem újdonság), és van egy sajátos ízvilága. Én ezt akkor úgy fogalmaztam, hogy inkább a "középső" ízeket emeli ki, a savakat, és a "mélyekből" viszonylag kevés van/érzékelhető. Ez - úgy fogalmaztam meg magamnak - akkor jó, ha analizálni szeretnéd az ízeket, és nem egy kellemes, összemosódó benyomásra vágysz. Akkor nem annyira jó, sőt időnként kellemetlen is tud lenni.
Nekem lassan mániám lesz a pohár. Mióta saját konyakot készítek, és figyelem a fázisokat, nagyon nem mindegy, melyik pohárral tesztelem az italt. (Bort már régóta nem iszom alkalmatlan pohárból.) Az a pálinkafőző és brandyfőző mester, aki az első lépéseknél segített, egy bizonyos poharat adott, hogy abból érdemes kóstolni, mert szétszálazza az ízeket. Azóta másmilyen poharakat (is) használok, mert midegyik más-más ízre hívja fel a figyelmemet. A "legokosabb" pohár pont arra nem jó, amikor az ember ellazulva, "konzumfogyasztóként" inna egy jó italt. Oda más kell...
Visszatérve az őrlőkre, én lassan kezdek rájönni, nem biztos, hogy nekem ennyire mélyen bele kell ásnom magam a témába, mert könnyen beleesek abba hibába (amibe minden kutató), hogy leragad a részleteknél, és pozitívumnak tekint egy sajátosságot, ahonnan már csak egy lépés kikiáltani jónak azt, ami egyvalamit tud... A Mythos-nál állítólag az okozza ezt a sajátos ízvilágot, hogy nagyon kicsi a szórása, hiányzik a spektrumból a por, ami a mélyebb, olajosabb ízeket adná. Számomra viszont egy jó espresso sajátja az olajosság (ebből is kitűnik, hogy nem vagyok nagy rajongója az újhullámos espresso-nak. ), tehát egy ilyen típusú őrlő nem ideális számomra.
A lényeg, hogy értékválasztás kérdése az egész. Érdemes-e elmenni egy bizonyos irányba, vagy az arany középutat válsszuk? Egy átlagos, de megbízható őrlővel megelégedjünk-e, vagy ruházzunk be hol az egyik, hol a másik irányba..?
[ Szerkesztve ]
"Spongyabob a víz alatt is tud grillezni."
-
-
HÁZIGAZDA
"A PID az Ascason a gyári termosztát helyén, a kazán közepén volt elhelyezve, így a pogácsára érkező vízhőhöz nem sok köze volt. A Bricoletta fejhőmérője már pontosabb képet ad, ott inkább a pontos berepülés a nagyobb kihívás."
ebből nem következik, amit állítasz, hogy csapolások között 1-2 fok eltérés lenne. a pid éppenséggel úgy tartja a hőfokot, mint a százas szög. teljesen mindegy, hogy szám szerint mit ír ki, ha 95 fokra állítod és csapolsz hármat, mindegyik ugyanazon a hőfokon készül (a kilépő vízhő meg lesz 95+x, ahol x egész szám. tökmindegy, hogy konkrétan mi). a bricoletta nem ilyen, az lottó , de aki kiismeri az e61-et, azzal is meg tudja csinálni jól.
"Ezekhez képest tényleg megbocsátóbb a Caravel és jutalmaz a Sidamonál gazdagon."
hogy ennek nem az az oka, hogy hőstabilabb a pid-es gépnél, az hétszentség. lehet, hogy inkább 4-5 baron készül a kofi vagy csapolás közben már nem esik úgy a hőfok, esetleg a kar miatti folyamatos nyomás, mittomén.
de odáig ne jussunk el még ebben a topikban sem, hogy a pid-es géppel az egymást követő csapolások között mindenféle hőlengés van (természetesen meg kell várni, amíg csapolás után újra hőstabil lesz a gép)
[ Szerkesztve ]
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
Upo
addikt
A kartömítés vastagsága nem egyezik. Nem tudom hogy érted a 120-130 fokot, ha túltekered a derékszögön akkor vékony a tömítés, olyankor papírgyűrűket szoktak alátenni. Árulják is, de te is tudsz vágni magadnak annyit, hogy megfelelő vastagságú legyen. Ha nem megy be derékszögig, akkor túl vastag a kartömítés, lehet hogy nem belevaló, vagy esetleg ha vannak alatta papírkarikák akkor ki kell venni.
Blogom: https://logout.hu/blog/upo/index.html | "Az átlagember alvásigénye még 5 perc"
-
paljoc
tag
Bentmaradő őrlemény a Catler 8030 esetén /természetesen papírpohár reklámmal egybekötve!!!/
Itt csak kb. 2,5 grammot "tüntet el" a gép.A következő a "fekete" próba a cserélődő őrleménnyel kapcsolatosan: kb. 1 gramm jön az előzőből ha már nem üresre porszívózott géppel megyünk hanem a napi használat folyamán. A be-ki teszt ugyanaz mint a Variónál, ami bemegy 10 gramm, az ki is jön minimális kocogtatás és ráindítás után, de mint írtam bő egy grammot az előző darálásból kapunk, míg a Varionál ez inkább szűk két gramm volt.
Következő delikvens a Magister 12I ipari karba őrlős gép lesz.
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz jveres #38424 üzenetére
Mondhatnám úgy is, hogy túl sok elméletet láttam megdőlni a gyakorrlatban.
"A tudomány legnagyobb tragédiája, hogy a gyönyörű elméleteket, romba döntik az ocsmány tények" Thomas Huxley (ő már régen rájött erre)Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
pacuha69
csendes tag
válasz Kávé Kálmán #38435 üzenetére
Jó kis utazó szett . Egyre jobban érik bennem egy Caravel beszerzése
-
Kávé Kálmán
tag
"Gábor (Kálmán), te hogy tapasztaltad?"
Uez. Nehany eve olvastam a home barista-n, hogy nagyon lamanak kell lenni vele, hogy eltold az eszpresszot. Lelkes onigazolasnak tartottam a tulajok reszerol. Aztan par honapja rajottem.
Megfejeljem a pozitiv tulajdonsagait? Most magammal hoztam Emmerichbe is. Vicces volt latni Ferihegyen a kezipoggyasz (!!!) atvilagitasakor a biztonsagiak arcat....
Sajnos fotot nem lohettunk a rontgen-keprol, pedig mindenfele sajtósnak hazudtuk magunkat...
[ Szerkesztve ]
-
soldier2
őstag
válasz jveres #38426 üzenetére
Nem tudom megmagyarázni, de amíg legalább tapasztalatról nem olvasok, addig maradok kétkedő. Ha mégis beválik, lehet veszek egyet. Annyira nem drága.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
y300fire
tag
Esetleg valaki meg tudná mondani hogy az Aldi-s kávékapszula melyik gépekkel kompatibilis?
-
Ábi
tag
A PID az Ascason a gyári termosztát helyén, a kazán közepén volt elhelyezve, így a pogácsára érkező vízhőhöz nem sok köze volt. A Bricoletta fejhőmérője már pontosabb képet ad, ott inkább a pontos berepülés a nagyobb kihívás. Ezekhez képest tényleg megbocsátóbb a Caravel és jutalmaz a Sidamonál gazdagon. Érdekes, a robis blendeknél és pl. egy nicaraguai kávénál már kisebb a különbség az E61hez képest. Ez számomra jó hír, mert hamarosan lesz egy baráti összejövetel, ahova készülök vinni a szettet nespressosok térítése céljából.😇
[ Szerkesztve ]
-
mufi
senior tag
Ja és fiúk, szerintetek az lehetséges, hogy ez az alkatrészt tönkrement a gépen, ha a kar nem derékszögben hanem mondjuk 120-130 fokos szögben szorul rá teljesen a kifolyófejre?
https://www.instagram.com/the_parfumeour/profilecard/?igsh=MXVibW0wb29vb2x6ZQ==
-
soldier2
őstag
válasz jveres #38424 üzenetére
Olvastam róla, de az önszopatásnak is van csúcsa, ez szerintem már annál is több Vagy mondhatnám úgy is, hogy eddig, és netovább Bár ha kijön. és lesz róla pozitív tapasztalat, akkor lehet kipróbálom, de valamiért szkeptikus vagyok ezzel a termékkel kapcsolatban.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
mufi
senior tag
válasz Bazsee71 #38417 üzenetére
Korábban feltöltöttem egy videót, ahol azt mutattm, hogyan folyik a víz a kávéra, most láttam ezt a videót [link] én esetleg tudok valamit csinálni, hogy ilyen szépen és egyenletesen jöjjön ki a víz a kávéra?
https://www.instagram.com/the_parfumeour/profilecard/?igsh=MXVibW0wb29vb2x6ZQ==
-
Ábi
tag
válasz soldier2 #38374 üzenetére
Na, az a fura, hogy az ebéd utáni 2 dupla ugyan úgy ütött a Pharos-Caravel párossal, mint tegnap, pedig megint csak érzésre húztam, hőmérő nélkül a Sidamot.
Egyenletesebben csapolásaim (minimális eltéréssel) vannak a Caravellel, mint a Bricolettával, vagy az Ascasoval voltak.
Gábor (Kálmán), te hogy tapasztaltad? -
Deadzone41
őstag
-
mufi
senior tag
Ki az a Simi fórumtárs? Esetleg valaki győr/szombathely környékéről aki tud kávégépeket szerelni?
https://www.instagram.com/the_parfumeour/profilecard/?igsh=MXVibW0wb29vb2x6ZQ==
-
soldier2
őstag
válasz jveres #38411 üzenetére
Ami szabad szemmel, és az otthoni szitámmal is tisztán látszik, hogy több a nagyobb szemcse, mint a korábbi Imat Luxon. A 400 um és nagyobb szemcsék vsz már inkább hulladék, nem adnak hozzá az ízélményhez (kvázi mennyiségileg elveszett, kidobott kávé a sok), de nagyon gyorsan esik is a görbe, a 250 um-es szemcseméretből már a legkevesebb van. Hogy hol van a határ, ami felett már inkább csak plusz súly azt nem tudom. Ezt leginkább vitaindítónak szánom, ha már előkerült hallgassuk meg minél többek véleményét. Egy kis brainstormingra hívnám a tisztes társaságot. Ugyanakkro a teszt "profizmusát" aláássa, hogy egy olyan darálónál, ahol közismerten óriási a jelentősége a bejáratásnak, nem egy régebbi modellt kerestek, hanem egy majdnem újat.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
soldier2
őstag
válasz Deadzone41 #38405 üzenetére
Nem hagyott nyugodni a kisördög: [link] . Most megyek, és szégyellem magam, és keresek valakit, aki vas (alumínium) árban átveszi a HG-1-t, ugyanitt bejáratott Robur kések eladók - a Ditting viszont fenomenális.
[ Szerkesztve ]
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
paljoc
tag
válasz Deadzone41 #38405 üzenetére
Kipróbáltam a Variót a fekete pörkölésű amcsi kávé meg egy világos Apricot Illusion csereberélésével, lali.hu is így nézte, a szín változás gyönyörűen mutatja mennyi kávét kapok az előző darálásból úgy, hogy közben mindig 11 megy be meg annyi is jön ki. 2 gramm ami az előzőből származik.
-
Deadzone41
őstag
válasz soldier2 #38403 üzenetére
Minél egységesebb az őrlemény, annál egységesebben lehet kivonatolni, ez tény.
bajnokpityu: De tényleg mindegy, csak a megégett kifejezés olyan fals következtetésekhez vezethet, minthogy egy adott ital pusztán a túl forró víztől lett keserű, és nem egyéb tényezők együttesétől. Szerintem.
-
bajnokpityu
félisten
válasz Deadzone41 #38402 üzenetére
nem mindegy, ugyanúgy égett ize van.
-
soldier2
őstag
válasz Deadzone41 #38397 üzenetére
Volt egy másik post is, csak nem emlékszem a a címre. Több örlőt vizsgáltak, szitálásos módszerrel szétválasztva az egyes frakciókat. A Robur és a HG-1a sor végén volt ami a szórást illeti, alap örlők sokszor jobban teljesítettek, így gyorsan abba az irányba ment a vita, hogy van-e értelme ez alapján osztályozni. Egy darabig követtem, de kezdett hitvitává válni, így otthagytam.
Van úgy, hogy bizonyos aktákat ki kell nyomtatni. A https://fundaforest.eu/hu oldal meglátogatása csökkenti a környezetterhelést. Köszönjük, hogy kattintott!
-
bl4ze
veterán
válasz jveres #38393 üzenetére
Ilyen sok tapasztalatom nincsen a CM kávékkal,de biztos,hogy stabil gép,stabil tudás kell hozzá ha ki akarod hozni a maximumot.
Én most trükközéssel,nagy odafigyeléssel ebből a decaf-ból kicsalogattam egy citrusos-narancsos ízt,a papírt megnéztem és ez volt ráírva is. (+ még valami de az nem rémlik talán tejcsoki).:. bl4ze .:.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Tényleg betilthatja a TP-Linket az USA
- Windows 11
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Autós kamerák
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- QNAP hálózati adattárolók (NAS)
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest