Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• paljoc

tag

válasz Kávé Kálmán #37753 üzenetére

Én ha magammal diskurálnék, akkor jobban ügyelnék arra, hogy a korrektség kedvéért pontosan idézzek, nem csak egy kiragadott részletre tenném be Scott Rao "cáfolatát"!

"Tehát szerintem egy "porózusabb"szerkezetű sötétebb pörkölésnél, pláne ha még egy kis robuszta is van benne /maradván a példa Cagliarinál/, jó eséllyel később fogod az öregedés jelét tapasztalni ha kinyitsz egy kilós pakkot és fogyasztani kezded, mintha egy kilós HasBeannal vagy ilyesmivel tennéd meg ugyanezt. /annak ellenére hogy lehet "kémiai szempontból" az előbbi öregszik gyorsabban/"

Emellett többször hangsúlyoztam, hogy a téma sokkal több összetevős, mithogy értelmét érezném hosszabban itt taglalni, mert nem lesz általános igazság, minden szempontból egyszerre úgyse lehet vizsgálni a kérdést. Élvezeti és elkészíthetőséggel kapcsolatosan továbbra is az a tapasztalatom, az a véleményem, hogy a világos újhullámos pörik sok esetben qrva kényesek és hamar ledöglenek, míg klasszikoknál szintén sok esetben toleránsabbnak érzem a babot a feszegetett kérdéskörben. Aztán hogy a babok belsejáben mi történik kémiai szempontból egy sötéthez képest ugyanazon idő periódust figyelve, azt nem tudom, de ezt írtam is. Mint ahogy sok esetben a megfogalmazásra is ügyeltem, "öregedés" kijelentése helyett "öregedés jeleinek tapasztalását" írtam, teret engedve azon esetleges lehetőségnek, hogy a kémiai változás nem ott zajlik gyorsabban, ahol én tapasztalom íz meg lefolyás rángatózása terén, stb.stb.

A könyvet természetesen olvastam, ismerem az adott részt, sőt a zöld kávé hónapok, a pörkölt napok, a darált órák meg a kész ital percek strófát is milliószor hallottam.

Tovább nem is nagyon szeretném itt taglalni ezt a dolgot, úgyis esetenként szinte mindenkivel találkozok, beszélgetek, akit érdekel ott ejtünk pár szót és meghallgatjuk egymás véleményét, vagy elmondom az enyémet ha érdeklődés ban rá, bár szerintem e témában próbáltam elég érthetően leírni, hogy miért lehet amit sokan tapasztalunk a világos pörikkel.

Új hozzászólás Aktív témák