Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
norkov84
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Néztem én is. Tiszta média személyiség lett Gábor
Még jó hogy Sipy nem ment rá valamelyik háttérben lévő króm csodára egy polírgéppel
-
KVfun
csendes tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Végre egy kávéfőző amit tudunk ajánlani az ide tévedőknek, akik olcsó kávéfőzőt keresnek.
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Olaszpresszó Károllyal? 2018-as az utolsó cikke, de 21-ben válaszolt hozzászólásra. Kár volna, ha teljesen abbahagyná. Minden írását élvezettel olvastam, a fotói is mívesek. Többet nem tudok róla.
-
Kulbi
aktív tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Én is ezt nyomtattam ki és azóta használom. Nekem bejött. 0,3 mm-es tűket raktam bele.
-
paljoc
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
"A kérdés mindenkihez intéződött."
Ok, ezzel semmi baj, csak így lesz majd szó pöttyös zacskóról évekkel ezelőttről meg csodálkozó fejről is, ami nem biztos hogy közelebb visz a megoldáshoz.
Ami pedig amúgy engem is érdekelne. Amit így javasolnék, hogy egy picit csökkents majd holnap mind a hőfokon, mind pedig a dózison. Ha az utóbbi időben világos pöriket toltál, nem tudom ugyan mennyiből húztad a duplákat, de egy-két grammal próbáld meg majd ezt kevesebből. Ha nagyon nem jön össze, akkor sajna nem tudok mit mondani így távolról, ezért "szoktam" ilyenkor vagy másikat küldeni vagy visszafizetni az árat.
A Spicy a klasszik paletta legvilágosabb és egyben leggyümisebb tétele is, lehet a Choco hirtelen már nagyon "meredek" váltás volt, de ez csak ízben kellene max. hogy probléma legyen, a rossz lefolyás más kérdés, azt valahogy be kellene tudnod lőni hogy ne csatornásodjon reményeim szerint. -
válasz
adriankoooo
üzenetére
a spicy és a feka elixír szerintem stabilan zseni a kezdetek óta
-
paljoc
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Ugyan a kérdés nem közvetlen hozzám intéződött, de azért szeretnék pár szóban reagálni. Jó pár éve tényleg volt ilyen próbálkozás, hogy kétféle módon készült ez a blend, mert volt aki a savakat kereste benne, volt aki meg száműzte volna, de ez értelemszerűen tarthatatlan volt, mivel 8 zacsi készül egy körben, míg az adott igény 1-2 adagra szólt. Így egy "köztes állapotra" lett belőve és évek óta így pörkölődik. Közvetlen a pörkölés után nincs vagy minimális az olaj kiválás, de a folyamat a bezacskózásnál nem áll meg, ha mondjuk a pörkölés után 2-3 héttel nyílik a zacsi, egy vékony olajfilm már megmutatkozhat a klasszik blendeken. Én a kép alapján magát a pörit nem látom extra sötétnek /bár csalóka is lehet, mert én pl. még életemben nem tudtam teljesen színhelyesen lefotózni kávébabot, így lehet a valóságban sötétebb/. Ilyen jelenséget amúgy a malabárnál tapasztaltam már, abból félre szoktam tenni néha egy zacsit 1 hónapra és kiválik rajta szintén.
Remélem sikerülni fog értékelhetőt húzni belőle, de ha nem, javaslom hogy bátran vedd fel a kapcsolatot az emberrel aki küldte a kávét, és bizton mondom, vagy küldeni fog másikat, vagy visszautalja az árát, mint ahogy ez a kezdetek óta megteszi abban az évi 0-1-2 alkalomban, mikor ilyet jeleznek neki. Ha nem jelzik, akkor nem fog semmit csinálni, amennyire én ismerem.
-
sz.zs.
senior tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
jááájj
-
KVfun
csendes tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Szerintem chokko madness kétféle pörköléssel kérhető. Az egyik kis pöttyel volt jelölve régen a csomagon a másik meg nincs jelölve.
-
válasz
adriankoooo
üzenetére
régi szép idők, amikor világos tejcsoki színű volt és csokis-savas.........
-
Warloo93
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Szia.
Írtam privátot
-
válasz
adriankoooo
üzenetére
A jelenséget kommentáltam - ennyi.
Értékrendekről, arányérzékről, tisztán látásról vagy korrektségről nem szeretnék itt beszélgetni.
Mindenki azt kérdez vagy mond stb., amit akar - persze aztán ezeknek megfelelően ítélik meg. -
Papacoffee
csendes tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Azt nem tudtam. Az enyém elég régi, még 60 ezer volt
. Akkor egy fehér és egy barna üvegedényt kaptam vele. Azóta már három fehér üveget vettem a Coop-tólWarLock07222: Közben megtaláltam a Kávékorzós tesztet is róla. Igen ott is azt írják, hogy kicsit hosszabb a kar mint a Harion, így könnyebb tekerni. Igazából az benne a jó, hogy ha jól olvasom akkor belefér az Aero hengerébe. A helytakarékosság mindenek előtt. Főképp ha +50 napra mész bringázni és tavasszal indulsz de csak nyáron érsz haza. Akkor néha kevés is az öt zsák a bingán.
-
Toobee
veterán
válasz
adriankoooo
üzenetére
nagyjából minden az, ami nem olyan, mint amit írtál: tehát nem citromlé. Ehhez kell megfelelő őrlő és kávé is. Filteren kívül mással ez nem nagyon működik. TDS merővel lehetne számszerűsíteni is, de egyelőre elég számomra, ha finom a végeredmény. De Warlock talán linkel majd neked valami fasza kis kinti fórumos bejegyzést.
-
hoffman_
nagyúr
válasz
adriankoooo
üzenetére
ugyanez nálunk is. amióta GC+SJ rutin van, megy a hiszti és a kávé sem ízlik, pedig aztán mindent is belerakok, ami nélkül megállna az élet, ilyen tej, olyan tej, ilyen aroma, olyan édesítő, éstársaik.
lassan eljutok oda, hogy veszek neki egy Essenza Minit és levan a gond... : D -
WarLock07222
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Normális őrlő, alacsony hőfok, magas, de lapos flowrate, világos pörkölés -> nagy eséllyel finom kávé.
-
PpenoO
őstag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Én is porcióztam régen aztán kipróbáltam csak simán fagyasztani a 250es zacskót. Semmilyen különbséget nem tapasztaltam a kettő között, így már nem porciózom. Kivétel után egyből öntöm a darálóba, egy perc max amíg a hozzávalókat előkészítem és már darálom is. Az a minimális pára ami kicsapódik rajta meg pont segít az antisztikusságon. Az őrlő meg pár éve így üzemel és köszöni jól van.
-
törölt tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Minden automata azt nyom neked... Exactly.
Na jó, kicsit bővebben, van egy második optimuma a kávéknak, durvábbra őrölve megtalálod azt a pontot amikor már nem keserű annyira (mint ha csak hajszálnyira lennél az ideális presszófinomságtól) és hosszabbra engeded hogy ne legyen annyira savanyú sem.
-
brumi1024
veterán
válasz
adriankoooo
üzenetére
Es ha ugy van V60-kent is hasznalhato.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
adriankoooo
üzenetére
+1. Én is nagyon jól el vagyok kézi őrlővel, viszont amíg a Hario-m volt, addig nagyon gondolkoztam az elektromoson (jelenleg max a sík kések miatt váltanék).
Bár azért felhasználási terület se mindegy, ha minden reggel le akarnék főzni 2 duplát világos pörkölésből, akkor nem nagyon akarnék tekergeti, mindegy mennyire kényelmes az adott kézi
-
Warloo93
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
-
válasz
adriankoooo
üzenetére
kisbaba van, őt elvesztettétek!

-
Warloo93
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Magam csináltam mindent rajta.
Azon gondolkodom, hogy egy szilikoncsövet bevezetek a csepptálcába így nem tud majd mellé folyni. -
Cathfaern
nagyúr
válasz
adriankoooo
üzenetére
Hmm azt hittem a műanyagot Kínában gyártják, de jelek szerint nem. Akkor viszont tényleg nem lehet ugyanaz a gyártósor. Bár ki tudja hogy címkézhetik ha a műanyagot Kínában gyártják, de a felső rész + összeszerelés Japánban zajlik

-
norby_42
aktív tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Mit mondjak? Elégedett vagyok vele, ízben érezhető volt a váltás, de csak kis kézik voltak, meg egy Graef.
Világos pörkölésnél azért kapaszkodni kell, de egy átlag pörkölést erőfeszítés nélkül lehet tekerni. 15 g kávé 15 tekerés, figyelni kell a statikus töltődésre (pár csepp víz) és akkor 0 marad benne. -
WarLock07222
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Miben? Szenvedéshez kiváló, cserébe valszeg a pohárban is mutat valamit. De nagyjából használhatatlannak tűnik még alkalom adtán is. Ha annak ellenére tetszik, hogy alkalmatlan arra, amire ki lett találva, akkor szíved rajta

-
Papacoffee
csendes tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Igen be kell vallanom hogy lusta vagyok
Tudod amikor egy nyári hétvége az öt literes üvegbe készül a cold brew
akkor vagyok a leglustább, mert nekem kell letekerni a hozzávaló kávét.
Na ezért szeretném gépesíteni a folyamatot.
És ha már gép akkor az legyen olyan ami meg is éri és meg is szolgálja az árát. -
Papacoffee
csendes tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Igen Zolnagy lentebb megadta a választ.
Én valahogy úgy érzem azért nem egészen mindegy hogy a fekete tengelyen egy katt vagy a vörösön kettő. -
zolnagy
őstag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Gondolom a Red Clixet a gyárira, de én amióta betettem a red clixet, nem veszem ki. Ha filter szemcseméret kell, akkor legfeljebb dupla annyit klikkelek, mint a gyárival.
@weinmaker,
igen, ez lett a döntés -
Bazsee71
őstag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Mi is azt szerettük volna feltüntetni, de a NÉBIH erről másképp vélekedett.
-
HSM
félisten
válasz
adriankoooo
üzenetére
Ehhez csak ennyit fűznék hozzá: [link]
Egyébként szerintem sem passzolnak a színek, főleg a piros csészék.
-
válasz
adriankoooo
üzenetére
Az már gondolom nem zavarta, hogy a 2 gép együtt egy jobb használt autó ára...
-
rastacsz
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Én simán belerakom egy tejmelegítőbe(450 ml-es, amilyen széles, olyan magas) és a vízzel együtt melegszik, utána őrlés, a szűrő betöltése és a víz még nem forr, csak rottyan, amikor az indukciós főzőlap rákapcsol a 4-es fokozaton. Felveszem ötösre, jobban rotyog, aztán mehet a henger a szűrőtartóra, víz még egyet rottyan és felöntöm. Dugattyú, 2-3bar, vissza 1-re, 8 másodperc, utána 6-7bar. Vagy ha világos, akkor 5bar, majd 0, 25-30mp, aztán 6-7bar a csapolás. Annyi, hogy a félig merített de lefedett előmelegítés miatt mindenhol 90-95°C, ha pontos a flair mérőcsíkja.
Ez a kávé/tejmelegítő tetszik, de ilyen szűk még nem jött szembe.@zolnagy
Akkor hamarosan keresel egy mini gaggiat?
-
zolnagy
őstag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Igen, valószínű ez a legcélravezetőbb, Soundon is ezt a módszert mondta anno
-
bigmasterg
addikt
válasz
adriankoooo
üzenetére
Ú ja, az egy zacskó többszöri felhasználása nem is rossz ötlet. Ez nem jutott eszembe, de majd kipróbálom a fóliás fagyasztást.
-
Toobee
veterán
válasz
adriankoooo
üzenetére
Kis kutatás után ezt találtam jó ár-érték arányú, lakásban is könnyen elrejthető mindenesnek, mert 40 mm-ig nyílik a pofa (a 300-as 42-ig, a 250-es pedig 36,5-ig, persze kérdés mire elég a 200-as erőkar): Állítható széles pofájú villáskulcs 200 mm, illetve itt az összehasonlító táblázatuk.
-
Krajcsi
csendes tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
örülök neki, hogy bevált 🥳
-
kzoltann
aktív tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Én 30-60g adagokban vákumozok és fagyasztok. 60g fagyasztobol kiveve par napig jo, mire romlana elfogy.
Egy CM zacskonal mondjuk ha bevallalsz 3x66-t az kb pont oké lehet, az még pont nem oriasi szenvedés. -
válasz
adriankoooo
üzenetére
Az elrakás kérdése sosem hoz megnyugtató befejezést. Minden mellett pont annyi érvet kapsz, mint ellene. Is.
Zűrös anyagnál én jelenleg az adagonként, hűtőben tárolást választanám, nem fagyasztva. Az adag legyen minél pontosabban tele (kevés plusz levegő férjen bele). -
kozsy18
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Hozzatartozik, hogy az utobbi idoben sok es tobbfele fuget ettem - ami jo - es igy valszeg konnyedebb volt a raerzes.
Illetve en magam is meglepodtem, hogy a uralkodoi takony ota az el elmult 1 honapban sokat javult a szaglasom - ami megjobb - tegnap toltottem szappant es furcsa volt a hatarozottan mas viragillat
. -
Krajcsi
csendes tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Reggel én is rápróbálok switchel, mert az ma kimaradt.
Annyira jó volt a presszó, hogy ittam belőle ötöt napközben 🤗 -
Krajcsi
csendes tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
K30 késes mazzer + flair

Jokertől egy hajszállal finomabb, 25-30 mp előáztatás, 6,5 barra lassan fel, majd le 4-ig 50 mp alatt.
Hőből egy picit többet kap mint az átlag, mert filter pöri.
Viszont minden egyes apró kortynál bennem volt a lehet, hogy húszezer egy kiló, de megéri érzés
-
Toobee
veterán
válasz
adriankoooo
üzenetére
Nekem van egy Kruve-om, meg egy eszpresszó késés Kinum is. Megnézem neked szívesen ha tudod nélkülözni.
-
Toobee
veterán
válasz
adriankoooo
üzenetére
Na, neked van filterkéses Kinud? Érdekelne, hogy mennyi finet csinál, illetve lehet-e vele eszpresszó finomságot őrölni?
-
Toobee
veterán
válasz
adriankoooo
üzenetére
Igen, az első pont, ahol már nem fordul el. Videó.
-
Tomi_Sci
őstag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Egy Tchibo vízforraló már adott, arra szeretném ráapplikálni valahogy
Összecsukható hőálló szilikon tölcsért nem találtam a környéken, most egy egy mosogató lefolyó szűrővel próbálkozom, de jó lenne a szorosabb zárás. -
Bazsee71
őstag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Szerintem nem attól függ ez, hogy túl frissen bontottad. Vannak kávék, amik korábban szőkülnek, kevesebb cremát adnak, de ettől simán fincsik.
A friss inkább füstös/karcos tud lenni, de persze nehéz kibírni, hogy ne nyiss meg egy új tételt.
-
válasz
adriankoooo
üzenetére
Azt még illett volna pihentetni 4-5 napot.
-
Toobee
veterán
válasz
adriankoooo
üzenetére
Én ma ezzel győztem meg magam.
videó, egyelőre beállítós kávé, ez volt a 3. shot vele. Sikerült Sanyiéknak 2020. Októberi Don Cortezt küldeni (már jön a friss helyette).
#Mini Gaggia Aplimont -
bl4ze
veterán
válasz
adriankoooo
üzenetére
Az lesz. Ha kinyitnak a boltok beszerzek elemet és próba
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Andrew a social médiáért felel. Nyilván van benne ötlete, de a konstrukcióhoz nincs sok köze.
-
zolnagy
őstag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Mármint Soundon módszerére gondoltál sztem. Nekem is tetszett, de nem találtan megfelelő méretű edényt, aztán most már meg sincs a Flair.
-
válasz
adriankoooo
üzenetére
Kértem volna személyes tanácsot? ...
-
D@niel
addikt
válasz
adriankoooo
üzenetére
Köszi. Ezt most szkippelem.
-
bbuffy
senior tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Nem hirdeti, mikor van hoz. Sztem hirdetés nelkül el szokta adni.
-
gippazoid
őstag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Olyan mint Vályi I. autós témákban. Rém idegesítő, bár ő nem tudja úgy játszani az eszét mintha nem játszaná. Mondjuk ez a tulajdonság az angolok vérében van (úgy küld el a p.csába hogy nem veszed észre hogy elküldött) és ha jól sejtem James angol.
-
freaghill
őstag
válasz
adriankoooo
üzenetére
+1
-
LazacX
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Ezt nem tudtam. Ezek szerint az asszony sem. Rákerestem, drágának sem mondható, mondjuk az első variációmnál ettől függetlenül nincs olcsóbb.
-
pbalint
csendes tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Miért nem használod a sima kést filterre? Szerintem messze ver egy Wilfa Svartot vagy egy Ascaso minit
-
Wolfy999
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
A konyhai csaphoz vitessetek kulon egy elkerulo agat, ami nem megy at ezen, mert ezt nem ajanlott inni. Keseru kicsit es hashajto is allitolag. A kavezast se ebbol old meg.
-
Nutra
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
adriankoooo, mielőtt kérdeztem, kerestem már alin és ebayen a brewista flow restrictor-ra, meg mindenféle hasonlóra, de nem találtam meg a cuccot.
Ha nem bizalmas, add meg légyszi, hogy neked hol sikerült szerezni (gondolom közelebbről, elég gyorsan meglett). 
-
Toobee
veterán
válasz
adriankoooo
üzenetére
Nekem a Kenya omniroast nagyon bejött Szegedről.
-
hcstuning
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Áh, értem. azt nem is figyeltem. Gondolom inkább a hőállóság a lényeg, nem a rugalmasság.
Filterhez:
Én a hőfok dolgot akkor értékeltem át, amikor először ittam kannával készített V60-at (ergo áttöltés miatt visszahűlt a víz a forralóból). Azt hittem full sav lesz a CM etióp filterje, és teljesen balanced édeskés jelleg mutatkozott meg. Nálam otthon ugyanaz a kávé, forralóból indulva savasabb lett, más felöntésekkel és technikával, tehát nem minden a hőfok. -
WarLock07222
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Nekem a szegedi kavekkal filter vonalon nem volt sok szerencsém eddig. Amit ott világosnak hívnak az szerintem ehhez még mindig elég sötét. Próbálj cuppingolni belőlük egyet egyet, és akkor kb. megvan hogy mit lehet elképzelni belőle filterrel. Nekem eddig az összesben megvolt a kesernyés íz, nem sikerült semmivel kimozogni. Én más kávéval próbálkoznék inkább.
A Switch hirtelen nagyon felkapott lett, mindenki imádja. Tényleg jó cucc, mert simán lehet vele mindenféle mellé öntögetés nélkül french press jellegű dolgot összehozni, az alján lévő trutymó nélkül persze.
-
Bazsee71
őstag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Nem láttam, bocsi. Igazából nyugodtan ajánlható, mert ha akarod, akkor sima V60 (drip), ha pedig elzárod, akkor immersion. Én most egy üveg V01-est tettem a szilikon foglalatba, tökéletesen passzol, Cup-one alatt kísérletezek vele. Most pl. úgy megy, hogy 50-60 s bloom elzárva, majd átforgatom, és nyitom. JH receptje még visszavan, de jövő héten azt is kipróbálom.
Nem vagyok egy nagy filterguru, de azt megpróbálhatod, hogy kevesebb agitáció (kevergetés, pörgetés), talán kevésbé lesz keserű. Vagy durvítasz az őrleményen. A vízhőfok lenne az utolsó, amihez nyúlnék, az mehet 98-100 körül, amit a vízforraló tud. -
Toobee
veterán
válasz
adriankoooo
üzenetére
Ez a Switch jó cucc? Ha jól értem a blooming szakaszban van szerepe?
-
hcstuning
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Most rendeltem V60-hoz pont, kíváncsi vagyok mit tud.
Mondjuk ilyet lehetne 3D nyomtatni is, amit szűkítőt linkeltél.
-
Toobee
veterán
válasz
adriankoooo
üzenetére
Akkor ez lehet a titka az EKG-nak. Marha jól lehet szabályozni. Ott fémháló van bent, ha jól emlékszem. Majd este megpróbálom lefotózni.
-
verti1
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
adriankoooo: Magában rosszabb ahogy már írtam korábban, túl sok kávé oldódik fölé mint bármelyik gyárival. Viszont ezzel a spec. szimpla kosárral együtt használom a kettőt. A pogi teteje felett elég nagy a tér a kevesebb kávé miatt. Így tuti nem mossa szét a tetejét a felöntésnél és a kettővel kristály tiszta marad a víz.
coxymaxi: Egy szimpla IMS competition kosár alsó fele lett levágva. Lézerhegesztéssel lett egyesítve a felső rozsdamentes résszel és kapott egy műanyag gyűrűt. Egyelőre még én is barátkozom vele. A szigetelésből három készült, macerás a rögzítése. A háromból kettő nálam van. A harmadik független szakértőnél bizonyít, legalább is remélem, hogy jól viselkedik.
-
verti1
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Egy kanna van, a csésze melegítésére használt vizet öntöm vissza az utolsó felöntés előtt. Ez visszahűti 3-4 fokot kb. Kicsit kell csak vissza fűtenie. Ennyi a trükk.
-
hcstuning
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Ugyanez van nálam is, Signature-rel.
Ma reggeli egymás utáni két shot, ugyanolyan
-dose & yield
-puck prep (legalábbis azt gondolom...),
-előmelegítés,
-pre-inf
-és nyomásprofil.
Valami csak változik, amit nem mérek / nem figyelek oda rá. Mivel a puck prep ezek közül a nem mérhető történet, így arra tudok gondolni csak. WDT ide- vagy oda, ütögetés, tamping, őrlemény szint a PF-ben.Egyébként múlt héten megjött a Mignon Silenzio is, korábban azt gondoltam a Graef miatt lehet (inkonzisztens őrlemény, stb.), de akkor nem csak a szélén csepegne így körbe szvsz.
-
válasz
adriankoooo
üzenetére
igen
(egy barátom miatt kérdezem, mi természetesen a barlangban eszünk, faedényekből és a kirándulásra is üvegkulacsot viszünk)
-
válasz
adriankoooo
üzenetére
Mondjuk ez az ember igazán ütnivaló teszteket szokott csinálni, nem lennék a barátja azt hiszem.
[zolnagy] @ ez meg a kitudja kategória és bizonyára sokunk jár hasonlóan. Egy ipari géppel, napi 200 kávét hozzáértéssel legyártva azért biztos van rutin, meg hát ott az ipari gép. Az otthoni gaggia nyilván nem tudja átlépni a saját árnyékát, nem beszélve a Graefről és akkor még szót se ejtettünk rólam, a baristáról
-
hcstuning
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Igen, ezen pont pár órája mosolyogtam én is...egy új random kávézóban például párom már mindig kiélezve figyeli az arcomat, hogy lesz-e szörnyülködés
-
törölt tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
6 bar-ral kapcsolatban biztosan volt már, de érdekes:
"Espresso is always – always – extracted with a water pressure between 9 and 10 bars. ... Ignore that, Dr Hendon said. Drop it to six bars." [link]Most meg ezt olvasom a témában.
https://strivefortone.com/2016/05/18/this-low-pressure-rehash/Pumpás gépeknél vajon dimmer a megoldás - nem mert megdöglik tőle az ULKA - vagy kisebb nyomású és/vagy vízhozamú ULKA?
-
törölt tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Arra gondoltam azt lenne még érdekes megnézni, hogy milyen módszerrel lehet jobban, megfelelőbben felmelegiteni a Robotot, esetleg a Flairt. A Robot esetében azt láttam többeknél, hogy a vízforraló felett gőzölik. Ilyenkor ugye egy idő után a vízforraló kikapcsol, újra be kell kapcsolni. Ezért gondoltam arra, hogy két legyet ütni egy csapásra alapon egy kis vízforralóban forralni a kávévizet, és ebben perceken keresztül kvázi " megfőzzük" a hengert, vajon még hőstabilabb lesz-e? Nem tudom a választ. Tehát forralás, majd a nyélnél fogva kiszedni, egy konyharuhára rátenni. Kávé be, tamper, a maradék forróvízzel felönteni, majd lehúzni a kávét. Jelenleg így csinálom.
Kalmár mondta ugyebár hogy közepes pörinél is érdemes előmelegíteni. Na lehet hogy ez az előmelegítes akkor már túl sok is lehet. -
degec
senior tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
le vagyok maradva tudom..olvasok olvasok..

bbuffy: persze persze, nem kapkodunk.. -
válasz
adriankoooo
üzenetére
Amúgy egy sima akkus kézi csavarozó géppel nem lehet megforgatni a kinu tengelyét?
-
válasz
adriankoooo
üzenetére
Megosztod, hogy ki az a pörkölő?
-
lojzi1
csendes tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Nekem tetszik ez a mérleg! Egy Beurer-em van de jó lenne egy ilyen időmérőn is, hogy ne kelljen a v60-at stopperezni. Hol lehet hozzájutni?
-
adriankoooo
senior tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Beesett ma egy mérleg is, 3kg/0.1g, EU raktár, 6 ezer Forint. Filterhez vettem, ha esetleg valaki ilyet keresne: kinézet, gyorsaság a videón. Nem egy Acaia, de remélem egy darabig működni fog.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
adriankoooo
üzenetére
Szerintem ennél a módszernél az őrlés nem sokat befolyásol. Ha világosabb ízjegyeket akarsz, akkor az első öntés legyen hosszabb (szóval az első kettő 70-50, de legalább 60-60). Ha az nem segít, akkor megpróbálnám forróbra venni a vizet.
Viszont a kávé íze mindenképp változni fog ahogy hűl, ezért is szokták cupping során többször is megkóstolni ugyanazt a kávét.
-
törölt tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Ja nem
csak a két csőr között alig van különbség, ha azon múlik. -
törölt tag
válasz
adriankoooo
üzenetére

Tchibo
HarioA megoldás:

Fogó -
SteelCowboy
csendes tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
kzoltann kolléga pont neked linkelte tegnap

Hamarosan én is belevágok a filterezésbe (csak lennénk már túl a költözésen, hogy mindennek legyen helye...), már beszereztem egy réz V60-at (jól illik a Strietman-hoz
). Még egyelőre a nappali ékeként várja jobb sorsát a fragola-féle ZM-késes Mazzer Royal is. Az analógia kicsit hajaz BMW esetére, tottál kezdőként vágok majd bele a filter-világba, elsőre lehet, hogy overkill a hardver hozzá, de egyszeri lehetőség volt, akkor megtehettem, megvettem a cuccokat. Így ha valami nem úgy alakul, tudom, hogy én vagyok a leggyengébb láncszem és k***a sokat kell gyakorolni. Addig meg olvasom a hsz-eket, keresek kulcsszavakra, jegyzetelgetek, recepteket túrok, aztán úgyis az egyéni ízlés dönt, mit találok jónak... -
törölt tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Nana. Nem úgy van az!

Puritán kávézó Tata. Szuper specialty kávét csinálnak. Coop roastery a beszállító.
Illetve az Ébresztő is nyitva van újra, szombaton és vasárnap. Illetve kávét is tudsz venni mindenkettő helyen.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
adriankoooo
üzenetére
Pedig az alapján nem rossz. Nyilván olyan sűrű és tömény sose lesz a filter, mint egy eszpresszó, főleg a papír filteresek nem. De ízeknek erősnek kell lennie benne, nem kéne hogy "vizes" legyen.
-
válasz
adriankoooo
üzenetére
bebaszna, ha a saját tapasztalatok nem férnének el, nagyjából az kéne, hogy legyen a sava-borsa egy fórumnak (nyilván úgy, hogy közben a közös tudás bővül és mindenki fejlődik)
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
adriankoooo
üzenetére
Ha jó a kávé és jó a technika, akkor kifejezetten erősek az ízjegyek. Így látatlanban túl durvára volt őrölve a kávé. Mennyi volt a teljes idő (öntés elkezdésétől lefolyásig)?
Parci:
"nekem is van, ami néha nem annyira érdekes, ... , akkor átgörgetem."
Sok éves fórumozási tapasztalat alapján ez egyértelműen valamiféle szuperképesség, mert csak kiválasztott kevesek képesek rá
-
n.gab
aktív tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Kérdeztem tőle, hogy filterhez tudna-e ajánlani kv-t és ezt mondta.
-
kzoltann
aktív tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Csak hogy erre a metodusra is legyen video (elsore kicsit information overload lesz): https://www.youtube.com/watch?v=wmCW8xSWGZY
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
adriankoooo
üzenetére
Délután kipróbáltam az új Rao módszert, és szimpatikus volt az eredmény. Eddig hoffman-félével csináltam, annál nekem jobban ízlett így elsőre. De nyilván ez egy próbálkozás egy kávéval, egy őrlési beállítással, szóval önmagában még nem sokat jelent

-
kzoltann
aktív tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Igen, én is sokszor csinalok 15/250 - 18/300 brewkat. De ez csak egy kiindulasi pont kávéfuggo.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
adriankoooo
üzenetére
Igen. Mondjuk a 20/320 szerintem kétszemélyes adag, de nyilván ez preferencia kérdése már

-
kzoltann
aktív tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
En is most ruhaztam be egy muanyag 2 szemelyes v60-ra. Kinottuk a kicsit. Nagyon jo! Rao/Hoffman Sztem mind2 jo. En mondjuk inkabb az 5 darabban ontogetos modszert csinalom legtobbszor (megnyugtato reggeli kikapcsolodas). 24g kave / 400g viz 60-100-80-80-80g 40 masodpercenkent kezdem.
-
Bazsee71
őstag
válasz
adriankoooo
üzenetére
+1
-
bbuffy
senior tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Detto. Harom marciusi ket majusi rendelem a ködben.
fura de egy dolog amit harom hete rendeltem, megjott. -
Peti...(16v)
tag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Ez a táska a tracking szerint június 1. óta itt pihent valahol Mo-on... Mindegy, végülis még épp időben jött, de ha valakinek sürgős, akkor inkább itthon keresgéljen.
Poharak: de, ment közéjük kéztörlő, de csak a fotó után
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi belépő szinten
- Napelem
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- Mennyibe fog kerülni a Steam Machine?
- Kuponkunyeráló
- Intel Core i7-5xxx "Haswell-E/EP" és i7-6xxx "Broadwell-E/EP" (LGA2011-v3)
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Blue Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, 100% Akksi, MS4120
- PocketBook Touch Lux 5 (PB628) /hibás/
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S22 Ultra 5G 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP 200W töltők (19.5V 10.3A) kis kék, kerek, 4.5x3.0mm, 928429-002
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

Ha nem bizalmas, add meg légyszi, hogy neked hol sikerült szerezni (gondolom közelebbről, elég gyorsan meglett).