Hirdetés
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
looser
addikt
"olyan ez mint a csúcs vörösbor müanyag félliteres söröspohárból"
Kivéve, ha töltesz rá kólát, mert akkor ott a helye :-)
(#39198) Deadzone41: akkor pont elég a kis műanyag izé, ami pl. a Delonghi gépemen van, azzal egyébként sem lehet odáig tömöríteni, hogy fekete lyuk képzdődjön :-)
-
Deadzone41
őstag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Egy idő után elérsz a nyomásban egy pontig, ahol már nem tömörödik össze jobban a kávé, itt érdemes megállni, mert ha erősebben nyomod csak annak az esélyét növeled, hogy ferde lesz az egész, tömörebb úgysem lesz.
-
soldier2
őstag
válasz
tariattila
üzenetére
"a roburnál ez a technika ki is esik .." - mire gondolsz?
-
And06
aktív tag
válasz
jveres
üzenetére
nemigazán a témához kapcsolódik, csak beugrott. amiket én láttam strietman videókat azokon papirpohárba húzza a kávét. ha nem tudnám, hogy mit tud a gép, elkönyvelném sarlatánnak
én inkább nem kávézok ha csak papirpohárból lehet. olyan ez mint a csúcs vörösbor müanyag félliteres söröspohárból, illúzióromboló. -
tariattila
veterán
válasz
simi.esp.28
üzenetére
a roburnál ez a technika ki is esik ..
adriankoooo ez szerintem a gép vízterítésén múlik...
tömörítés nélkül is lehet jó a végeredmény ha nincs a pogi valamely részén csúnya "vízbeverés" azaz szépen alakul ki a nyomás a kávéréteg fölött... -
soldier2
őstag
válasz
adriankoooo
üzenetére
Az előáztatás úgy is fellazítja a gondosan előkészített pogácsádat
igazán csak a tökéletes elosztást szolgálja, meg a levegő kiszorítását a szemcsék közül. Erre már kisebb nyomás is elég. Nincs itt semmi kőbe vésve, és én pl épp ezért szeretem a kézi cuccokat. Sokkal többet lehet kisérletezni, de a Parci féle "ultimate" kávé nem ezekkel készül, sorozatban egymás után. Otthora, reggelente viszont nekem megfelel. -
válasz
adriankoooo
üzenetére
próbáld ki

lesz amúgy különbség, de messze nem olyan nagy, mint gondolnád. persze az is számít, hogy mennyire csatornásít maga a gép, ha eléggé, akkor gond lehet (de akkor tömörített pogival is)
-
adriankoooo
senior tag
válasz
simi.esp.28
üzenetére
Srácok, én ezt nem értem. Ha csak lájtosan tömörítek, nem fog átzubogni a víz? Azt hittem a 15kg nyomás ad egy egyfajta ellenállást a kvnak. Egy sima pl 1kg-os nyomásnál nem lesz annyira összetömörödve a kv.
-
jveres
csendes tag
válasz
simi.esp.28
üzenetére
Igen, Strietman finoman szólva is viccesen adja elő a tamperelést

Az utóbbi időben én is az "alig" tamperelést preferálom és (ahogy írod) a szűrőben való minnél egyenletesebb elosztást -
simi.esp.28
csendes tag
válasz
jveres
üzenetére
Elég geekek a srácok az biztos és jó eszközparkjuk van.
Tim Wendelboe már csinált egyszer egy hasonlót amúgy.
Én nem hiszek a 15 kg-ban, szerintem egy nagyon enyhe tömörítés elég. A lényeg szerintem a tömörítés előtti eloszlás a szűrőben végül pedig hogy szép sík összefüggő felület legyen tömörítés után.Amin lehaltam: [link]

Parci: ha lehetne gombnyomásra darálni, amit azonnal csak tömöríteni kell, azt sunáznám, de nagyon dulván. ezen szakadtam, mehetne aláírásnak.

-
-
jveres
csendes tag
válasz
simi.esp.28
üzenetére
Érdekes mérések vannak itt. Pl. a tamperelés erősségének hatása: [link]
Persze ettől még az ízlelés szubjektív -
zolnagy
őstag
válasz
ronin s8
üzenetére
Köszönöm mindenkinek a választ!
@ronin, nagyobb forgalomnál, de akár több adag egymás utáni készítésénél én sem mérlegelnék előtte. De itthon egy adag készül az esetek 99%-ában, így vhogy megmaradt ez a dolog.

@3418, én ezt a felülről nyomást talán a kúpos késeknél látom életszerűnek. A tárcsásnál valóban a centrifugális erő működik.
@levytee, igen a kúposnál számít a gravitáció, ezért működik
@And06, igen e miatt csinálom én is

@simi, túlzottan nincs nagy különbség a végeredményben e szerint, gondolom Te is ezt vontad le, ha adagonként darálsz
A filces megoldás jó ötlet, lehet megcsinálom én is.@Surda, igen én is így vettem észre. Inkább mindig lezárom és beteszem a spájzba sötétebb, hűvösebb levegőre.
@Parci, ezt volt alkalmam látni is nálad
Mindenesetre nem tűnik egy vészes manővernek.@soldier2, igen azt gondoltam, hogy a kézinél nem kell. Ilyen felhasználásra mondhatni ideális,
Ezért is agyaltam rajta. Motoros darálónál ezek szerint kötelező vmi trükk, ha az ember nem szeretne pangó örleményt inni. A simi féle megoldás most első blikkre szimpatikus. -
soldier2
őstag
válasz
zolnagy
üzenetére
Remélem összeszeded, és csinálsz belőle egy jó kis statisztikát, ha már ilyen sokan válaszolunk

Nálam ugyebár mostanság nem kérdés, mert a tekerőlanton nincs babtartály, és nem is lehet rá szerelni. Azt megelőzően az Imat Lux-al is adagonkénti darálás volt, 2 okból.
1. A tartályban a bab állítólag hamarabb veszít a minőségéből, mint a zacskóban (soha nem próbáltam, de nagyon sokan írják, és ezeknek már csak szakmai tapasztalatok alapján is hiszek)
2. Ha a tartályban van a bab, nem tudtam annyira kitisztítani a darálót. 4g körüli pangó örleménye volt így a LUX-nak, ami már duplánál is sok, de mivel akkor sokat szimpláztam, az már majdnem fele volt a felhasznált kávénak. Adagonkénti méréssel/darálással többszöri ráindítással, pofozással, egy preparált szívószaállal garat sepréssel ez 0,5g körüli értékre ment le (porszívózás után ennyi nem jött ki) ami már sokkal jobban elfogadható érték.A babok nyomó erejének szerepét a Mazzereknél már betette Simi (megint láttuk, hogy grafikonon mennyire nem olyan jó a Robur, mint amennyire sztárolják), így ettől eltekintek, de némelyik darálón ez mondhatni kötelező, pl a Mythos használhatatlan a tulajok szerint adagonkénti darálással. Egyesek szerint a HG-1 is ezért szór annyira, és bár 0 rög jön ki belőle karba örlés esetén mégis kötelező a wdt, hogy az elején és a végén érkező eltérő szemcseméretű kávét homogenizáljuk (ezt valahol a HB-n olvastam, és simán lehet, hogy csak afféle elméletgyártás, amit Parci tűzzel vassal üldöz - joggal)
-
levytee
csendes tag
Van valami videó vagy kép a sufnitunnigodról? Meglesném...
-
simi.esp.28
csendes tag
Két ausztrál srác mérései, idevágó témában:

A konklúziót mindenki vonja le magának..

A kérdésre válaszolva Mazzer Major, adagonként őrlök. Már páran látták a nagy trükköt, én ragasztottam egy vicctamperre egy nála szélesebb kör alakú filcet és darálás végeztével ezzel pumpálok párat. / mégse egy körtefecskendő (bocs Gábor
) / Így nálam minden őrlemény kijön a kiömlő részből, nem kell kapirgálni, ecsetelni, stb. -
And06
aktív tag
válasz
zolnagy
üzenetére
én is adagonként csinálom. az újhullámos kávé amúgy is hamar döglik, ha beletölteném (ha lenne egyáltalán babtartályom
) megdöglene 1 nap alatt, az nagyobb veszteség, minthogy nem ugyanakkora erő nyomja be a babokat szerintem (ha egyáltalán számit, hogy nyomja-e valami vagy sem). -
Surda-
őstag
Pacific Panamával küzdök.
Sehogy sem akarja a szép lefolyást, kb 10mp alatt szőke egérfarok jön
-
paljoc
tag
Daráljatok le az adagonkénti verzióval egy szimplát olyan beállítással h ok legyen a lefolyás. Ezután a babtartályt teleborítva egy másikat, az kuka, majd egy következőt lefőzve ugyanazon beállítással, ugyanazon szimpla darálmány mennyiséggel, így meg lehet figyelni van-e különbség a lefolyások között. /minden legyen ugyanaz, csak egyik esetben tele a babtartály/
-
levytee
csendes tag
Inkább a gravitáció,gondolom. Ha manuális akkor amit beteszel elöbb utóbb a kések közé kerül,szerintem nem kell feltétlen több bab a tartályba.ha logikusan gondolkozok, de biztos van aki még logikusabb,vagy tapasztaltabb..
-
3418
csendes tag
válasz
zolnagy
üzenetére
MSJ. Csak az örlendő mennyiség van (babtartályt nem is használom) Egyéni véleményem, nem látom okát, miért kelélen nyomni a babot, mivel a kések közé a centrifugális erő viszi be.Egy szemet is le lehet simán darálni. Átalakítottam karbaörlősre, kis műanyag lapocskával- kávéautomata kávék kavarója- benyúlva szinte teljesen ki lehet húzni a bentmaradó örleményt. (Van aki még ráindít, ez még pluszban hoz ki valamannyit, de ezt nem csinálom.)
-
ronin s8
senior tag
válasz
zolnagy
üzenetére
Nálam mindig van bab a tartályban. Eddig még nem vettem a fáradságot a mérlegelésre, de ha rászánom magam a Pharos-ra, akkor jön a mérleg is.

Megjegyzem, nagy forgalmú helyen vagy munkahelyen, ahol esetleg többen összegyűlnek, mint az éji vadak, és várják a produkciót, öngyilkosság ez a mérleges bohóckodás.
A MMM-ben is csak azon az áron tudják megcsinálni, hogy lemennek bunkóba a kommunikációval. Egyszerűen nem marad energia jópofizni a vendéggel... 
Otthoni buzizáshoz viszont elengedhetetlen.

-
zolnagy
őstag
Felteszek egy körkérdést. Ki hogyan használja az örlőjét? Tartotok kávét a babtartályban vagy az üres és minden adagot külön mértek és őröltök? Ha ez utóbbi, akkor milyen trükköket kell ahhoz bevetni, hogy kinyerjétek a betöltött mennyiséget (pofozgatás, többször ráindítás ...stb)? És term az örlő típusát is adjátok meg. Azért érdekelne, mert én eddig mindig az utóbbi módon csináltam, hogy ne öregedjenek a babok a tartályban (legtöbbször napi 1 dupla fogy csak).
A Kaffenetzen viszont egy vélemény szerint mindig kéne lenni babnak a tartályban ezeknél az örlőknél, hogy felülről nyomja a babokat a késekhez. Szerinte az ilyen egy adagos örléshez kézi örlő az ideális.
Köszönöm a véleményeteket előre is. -
jveres
csendes tag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
adp-nek címeztem
-
looser
addikt
Ez ugyan egy "sörblog", de pár perc alatt végig lehet olvasni a bejegyzéseket és kiderül, milyen sokat tehet hozzá a cigi egy másik élvezeti cikkhez :-))
Nekem pl. több ismerős megerősítette, hogy sem olasz, sem román autót nem szabad venni; ezt csak kiegészítésképp a brikkás vitához :-)
Egyébként nemrégiben beszereztem egy Brikkát anyámnak, aki elsőre teletolta vízzel, persze későn vettük észre és orrán-száján jött a kávé, azután pedig nem csavarta rá eléggé és a készülék oldalán gőzölt el a zaccos kávé. Azután főztem én egyet, az szuper lett, de állatira fejbevágott. Kétszemélyes egyébként és kb. 15-16g kávé lett beletéve.
-
ronin s8
senior tag
Erősen megkérdőjelezném ezt a "kataszrofális hibasorozatot". Nagyjából semmit sem hiszek el egy olyan forgalmazónak, aki semmilyen választ nem tudott kicsikarni a gyártótól. Egyedi esetek előfordulhatnak, de azok az olasz gyártmányoknál is. Egyszerűen lusták voltak utánamenni és felgöngyölíteni az esetet. Meg a műanyag szarokon is nagyobb lehet a hasznuk, mint az alu kávéfőzőkön... Senki sem ismer hiteles statisztikákat, addig meg marad az a prekoncepcióm, hogy az egyszerűbb gép a jobb...
-
jveres
csendes tag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Kávékalmár: Burundi, Guatemala
Beyond Within: kii-1873, Chelbessa
Én ugyan Kalita wave-el tolom, de nekem ezek bejöttek
Ezt adp-nek szántam -
adp
őstag
válasz
peter.szabo
üzenetére
Koszi
ralesek 
-
vendingo
veterán
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Nálam most nagyon pörögnek a tanzaniai, burundi, kenyai kávék, illetve indai minden mennyiségben. Ha jó helyről vásárolsz, akkor találkozhatsz idei szüretelésű kávékkal is.
-
bajnokpityu
félisten
valóban átszokás inkább.
ON: még van 4kg zöldünk, de lassan megint rendelni kell. Kinek mi a kedvence?
áruház városától függetlenül.Bevallom az utolsó 16kg zöldből mindegyik tetszett valamiért.igazából majdnem mindegy, h mit veszünk, mindegyiket el tudtam úgy késziteni, hogy ahogy lecsúszott vágytam a következőre.
-
válasz
bajnokpityu
üzenetére
nem mondtam, hogy nem különböznek. de azért leszokásnak hívni az ecigit olyan... cigis-leszokós. az van leszokva, aki leszokott, "de" nélkül...

(a picsogással nyilván hülyéskedtem)
-
adp
őstag
válasz
Deadzone41
üzenetére
Most annyit en is tudok, hogy barmilyen kave amit filterhet porkoltek, de konkret kavet szeretnek amit mar valaki itt probalt es bevallt neki
-
soldier2
őstag
válasz
tibi970307
üzenetére
A 20.00-es kategória sem jó erre. A minimum a Graef 702, ami 27k körül van azt hiszem. Az alatt ne vegyél, inkább spórolj még, és igen, megéri, és érezhető a különbség.
#kk831228: kiemeli, de csak a karcosakat

-
adp
őstag
Megegyszer felteszem. Filterezni szeretnek chemex/v60
MilYen kave ajanlott hozza. Cm702-es daralom van egyaltalan lehet ezzel akkorara daralni?
Paljoc kavek kozul valami?
Paljoc ha olvasod tudsz valamit javasolni a sajatodbol?
Esetleg valaki tapasztalat filter teren? -
válasz
bajnokpityu
üzenetére
kommunikáltam már életem folyamán azért pár emberrel, aki cigizett. anyám és egy - éveken át - volt párom, hogy ne menjek messzire. de ha ez a topik az a hely, ahol a cigaretta ízlelést romboló brutális hatása is hitvita
lesz, akkor én picit remeteségbe vonulok mindenki örömére 
-
Ábi
tag
Aki kedvet kapott a Pharoshoz, az most Angliából megrendelheti:
Készleten!
Ingyen szállítás, nincs vám, nem kell heteket várni 113.000-ért.
-
tibi970307
tag
Először is köszönöm a választ!
Most éppen szervizben van a kávéfőző, manuális tisztítás (szétszedés) és vízkőmentesítő adalékkal sem volt elég nagy nyomása a pumpának. Ha megjön, akkor meg fogom nézni. Emlékeim szerint az EC152-esben az a műanyag csak egy kiöntött korong, amin van egy pöcök, és nem szerelhető rajta semmi. Lehet, hogy ez már nem is nyomásfokozós?
Mindenesetre majd megnézem, nem akarok hülyeséget mondani látatlanban.Nekem igazából pont egy forgókéses "mákdarálóm" van. Olyan darálót, amit láttam és jó is, annyiba kerül, mint a kávéfőző (~20eFt). Kérdés, hogy egy jobb kávédarálóval érek-e el olyan eredményt, amiért érdemes ilyen arányban rákölteni. Szerintem még nem is ittam igazi eszpresszót, legfeljebb csak kávézóban.
Tamper vásárlásánál mire érdemes figyelni? Láttam rugósat, 20eFt-osat és 2-3eFt-ért is. Jól gondolom, hogy ilyen eszközökkel bőven elég lenne a legolcsóbb is, ami már fém?Köszönöm a segítséget még egyszer. Érdekel a téma nagyon, sajnos csak az anyagi háttér nincs meg hozzá most. Később biztos fogok venni majd komolyabb gépet, kiegészítőket, kávét, viszont amíg ez van, szeretném a legjobb eredményt elérni. Így talán fogom tudni az alapokat később.
Egyébként jelenleg a Tcibo Sicilia Style kávéja bejött azok közül, amit a boltokban lehet kapni. Természetesen szemes, de "mákdarálóval" darálom. Esetleg szubjektív vélemény alapján tudtok ajánlani 3-4000Ft/kg áron viszonylag értékelhető ízű kávét?
-
noss
tag
a brikka koncepció tetszik, valamikor lesz is egy darabom majd.
testközelből még nem csodálhattam meg, viszont elég csúnya és sokrétű meséket mondott két külön eladólány is rólaa ba.szaküzletbenés valahol neten is olvastam egy sráctól, aki egész szépen orvosolja a gyári hibáikat.a román szállítmányból alkatrészhiányos darabok mellett üres dobozok is akadtak szép számmal, rengeteg volt a viszáru. később már a rázogatásukból megmondta az egyik alkalmazott, hogy melyik a problémás.
10-ből 8-as selejtarány elég rosszul hangzik.
a kereskedő megírta a gyártó felé a problémát, amire nem érkezett semmi válasz.én kb ennyit tudok róla, ilyen forrásból. nekem masszívan úgy tűnik, a gyártást sikeresen kiadták, a minőségellenőrzésről viszont "megfeledkeztek".
hitvita vagy sem, hajlok rá, hogy hitelt adjak a kereskedőéknek, akik brikkát nem, de a többi bialetti kotyeszt továbbra is forgalmazzák.
kiváncsi lettem volna vmi underground infóra, hátha kiderül, hogy kiment gyárat látogatni az olasz vezetőség, erősen összeráncolt szemöldökkel, majd a gyártósort látva a küldöttség több tagját az ájultságból ébresztgették föl, míg végül azon megelégedettségükkel térhettek haza, hogy gatyába rázták elhanyagolt leány(vállalat)ukat. -
killerjohn
addikt
tök jó, hogy az egyetlen kérdésre nem jött közelítő válasz sem: amit feltettem és amiből ez a flamewars indult

-
válasz
Daffni2
üzenetére
akkor mindenki cigizik és csak az a kérdés, hogy mit szív. a kávé és cigi meg szerencsére nem jár együtt, amekkora rombolást végez a szájban az ízekkel a cigi, ezer szerencse, hogy lehet nélküle is kávézni. vitatkozunk itt mikrogrammokról és billiárdos darálók közti nüansznyi különbségekről, miközben a cigi egy olyan tockos az ízlelőbimbóknak, hogy kb. minden mindegy utána. uff.
-
-
-
kk831228
addikt
válasz
Daffni2
üzenetére
Na úgy látszik Te se cigiztél életedbe...
Kíváncsi lennék mennyien szoktak le E-cigivel az ismerőseid közül, én akit tudok hogy szívta, az azóta is vagy ecigit szív, vagy vissza szokott... Az ecigizes még nem leszokás...
Pontosan az a baj amit leírtál, hogy tökéletes alternatívája... Így hasonló problémák lesznek ha arról is le akar szokni az ember... -
bajnokpityu
félisten
válasz
looser
üzenetére
ennek az a háttere, hogy először nagyon pici filmen készítik el a felvételt, és nagyon könnyen sikerül rosszul, ezért nem merik kijelenteni a negativ leletet. ezt elmagyarázták, amikor nekem is megvolt a pár álmatlan éjszakám. Persze volt olyan is, h láttak valami gyanúsat, és azért kell nagyobb méretben elkészíteni a felvételt.
-
Daffni2
addikt
Elég alaposan elolvastam mindent ezzel kapcsolatban!
Érdekes, az Angol TB támogatja az e cigit(a Brit ÁNTSZ tanulmánya,és állásfoglalása alapján miszerint 185 nemzetközi kutatási anyagot tanulmányozva 95%- al kevésbé káros,mint a dohányzás)
A miniszterelnökük a parlament ülésén,felszólalásában fejezte ki örömét és teljes támogatását a e cigaretta, mint több millió angol honfitársa életmentő eszközével kapcsolatban.
-
válasz
Daffni2
üzenetére
qrva egészségtelen az is és a tanulmányok olvasása közben talán elkerülte a figyelmed, hogy a leszokás több összetevős, a konkrét nikotin-függés két-három hét alatt kifut, ennyi idő alatt teljesen kiürül a szervezetből. nem amiatt "képtelenség" leszokni a cigiről, hanem épp a többi miatt, amit az e-cigi sem mellőz, ergo csöbörből-vödörbe leginkább.
-
Daffni2
addikt
válasz
kk831228
üzenetére
"Ecigi: Szerintem nem jó módja az elhagyásnak mivel a szokásos rutin mozdulatok stb. megmaradnak, ami egy erős dohányosnál nem jó. Mindig emlékeztetni fogja a rituálé... Szerintem a legtöbb dolgot ki kell zárni amit előtte cigizéskor csinált az ember... Mozdulatokat, helyszíneket ahol cigizett egy ideig kerülni kell ha lehetséges, persze nem mindig megoldható..."
Anélkül,hogy bántani akarnálak- ez konkrétan egy baromság!
Ilyet azok szoktak terjeszteni,akiknek gőzük nincs arról,mi az élvezet a cigarettázásban.
Saját,és 10-15 ismerősöm tapasztalatából kiindulva, az e cigaretta tökéletes alternatívája a dohányzásnak.
Szinte minden nehézség nélkül leszoktat a dohányzásról.
Csak nem büdös, és nagyságrendekkel egészségesebb.Mondhatnám azt is az óriási mennyiségű publikált komoly vizsgálatokra alapozva,hogy nem károsabb,mit a városi levegőt belélegezni.
-
-
levytee
csendes tag
Akkor valakinek válaszolt ez a szabopeti a [link] caravel-lel kapcsolatosan.
mert nagy a csend.

-
HaDeSzKa
csendes tag
válasz
soldier2
üzenetére
Több lépésben fejleszteném fel a rendszert, de egyelőre a frissen őrölt jobb minőségű kávé lenne a cél, viszont valami olyan őrlőt vennék, amit tudok használni majd a philips saeco utódjával is, amihez majd jön egy profibb őrlő. Nem idén tervezem az egész rendszer cseréjét, ezért most nem igazán költenék 50k-nál többet őrlőre. A használt piac meg elég üresnek tűnik, vagy nem találtam meg a megfelelő helyet...
-
Bazsee71
őstag
válasz
Toobee
üzenetére
Kávé Kalmárnál elvileg van. Én a kavebolt.net-ről rendeltem 4 személyeset, mert tényleg csak 2 adag jön le belőle. Egyébként mindenhol a 2 személyeset ajánlják, viszont az tényleg csak saját részre.

-
Upo
addikt
válasz
tibi970307
üzenetére
A nyomásfokozó szelepet ki lehet venni. Nem a menetes kupak a szelep, alatta ven a rugós szerkezet. Vagy a szűrő alatti műanyag lappal együtt, de akkor a gumiágyban a fém szűrő mozogni fog, ami tömörítésnél nem ideális. Vagy kipattintod a műanyagból a szelepet. Egy műanyag körlap van benne egy pöcökkel, és egy pattintós műanyag gyűrűvel van rögzítve a rugó. Fentről, a fém szűrő felől kell nyomni a pöcköt, hogy kipattanjon. Figyelj, hogy ne lője ki a pöcköt, a gyűrűt vagy a rugót. Utána a műanyag lapot vissza lehet tenni a helyére, és akkor rendesen lehet tömöríteni.
Az utolsó képen látszik a dolog. A permanensnek nevezett mód nem permanens, vissza lehet pattintani az egészet, és visszaáll az eredeti állapot.
Sokan írják, hogy nem tudnak jó kávét csinálni a szelep nélkül. Kell hozzá egy rendes daráló (a forgó késes "mákdaráló" nem jó, az nem csinál megfelelő őrleményt, csak átzubog rajta a víz). Ki kell kísérletezni az őrlemény finomságát, szelep nélkül sokkal finomabbra kell őrölni hogy csöpögős legyen, és attól egy kicsit durvább fokozaton lesz "egérfarok" lefolyás. De van olyan kávé, aminek a csöpögős jobban áll. De ilyenkor kizárólag a kávépogácsa fogja azt az ellenállást képviselni, amit régen a rugós szelep csinált. Rendes tamper is kell, az a rászerelt műanyag lap semmit nem ér. Ha nincs megfelelően tömörítve, akkor szintén nem lesz meg a megfelelő ellenállása a kávépogácsának. Ki kell mindent kísérletezni, elsőre nem fog menni.
A bolti előre őrölt kávék is nyilvánvalóan kiesnek, erre alkalmatlanok.Habosító edényt én kínából rendeltem (ebay, ali), csészét kávészaküzletek árulnak, esetleg meglepő módon edényboltok. Tamper ha jól rémlik 52-es vagy 53-as kell, de lehet hopgy 52.5-es, meg kell mérni. Innen is lehet esetleg venni, az enyém fragola terméke. De a többit is lehet esetleg nézni hirdetésekben.
Tehát alap egy megfelelő daráló (neked milyen van?) és egy minél pontosabb méretű tamper. Ha megvan, akkor lehet próbálkozni a szelep kiszedésével, mert amúgy csak vizelet lesz az eredmény kávé helyett.
-
Toobee
veterán
Melyik Brikkát érdemes most venni? Alapvetően csak nekem kellene, évi néhány alkalommal.
-
kk831228
addikt
válasz
looser
üzenetére
Múltkor haver pont így járt, ráadásul soha nem cigizett... Ő se aludt egy pár napig...

Na még ezt leírom, majd kimoderálják a sok offot...

Ecigi: Szerintem nem jó módja az elhagyásnak mivel a szokásos rutin mozdulatok stb. megmaradnak, ami egy erős dohányosnál nem jó. Mindig emlékeztetni fogja a rituálé... Szerintem a legtöbb dolgot ki kell zárni amit előtte cigizéskor csinált az ember... Mozdulatokat, helyszíneket ahol cigizett egy ideig kerülni kell ha lehetséges, persze nem mindig megoldható...
-
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Hardcore café
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- Sorozatok
- Adguard Premium (Android, PC és egyéb rendszerekre, valamint böngészőkhöz)
- Xbox Series X|S
- Okos Otthon / Smart Home
- Háztartási gépek
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- AliExpress tapasztalatok
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- magyar billentyűzet - 172 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5080
- DOKKOLÓ BAZÁR! Lenovo, HP, DELL és egyéb más dokkolók (TELJES SZETTEK)
- BESZÁMÍTÁS! Huawei Watch 4 Pro eSIM okosóra garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 12 Pro 512GB,Átlagos,Dobozával,12 hónap garanciával
- Windows 10 / 11 Pro Retail aktiváló kulcs Azonnal szállítással, számlával, garanciával!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
én inkább nem kávézok ha csak papirpohárból lehet. olyan ez mint a csúcs vörösbor müanyag félliteres söröspohárból, illúzióromboló.

A MMM-ben is csak azon az áron tudják megcsinálni, hogy lemennek bunkóba a kommunikációval. Egyszerűen nem marad energia jópofizni a vendéggel... 

ralesek
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Mindenesetre majd megnézem, nem akarok hülyeséget mondani látatlanban.
, szóval eddig csak Te szoktál le...
Persze biztos hogy könnyebb átszokni ecigire mint a semmire, ezt aláírom... Na de részemről nem offolok többet mert "sokk" lesz...
Pontosan az a baj amit leírtál, hogy tökéletes alternatívája... Így hasonló problémák lesznek ha arról is le akar szokni az ember...