Hirdetés
- GoodSpeed: Ebes, a megtervezett falu!
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
- hcl: Amúgy mi a terv?
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- sziku69: Szólánc.
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kk831228
addikt
válasz
vendingo
üzenetére
Nem kell semmi hókusz-pókusz, nekem a sport segített...
Jan. 1 szakadó hó, irány futás 200 m után halál...
Majd, mindennap mentem. A kv - t elkezdtem cukor nélkül inni, úhh nem volt jó az elején.
Most meg már attól vagyok rosszul ha véletlenül raknak bele...
Első 2-3 hónap kemény... Utana nem annyira vészes. Persze evek mulva is neha ugy csap meg hogy de jo... De inkabb többször büdös most már... -
vendingo
veterán
válasz
kk831228
üzenetére
Nem bírom

Addig jutottam, hogy jelenleg tömöm a cigit, így kevesebbet szívok mert lusta vagyok gyártani, illetve havi 20 ezerrel több marad a zsebembe.Próbáltam mindent, még az el caminon is végigmentem, hogy majd közben leszokok. Nem jött össze.
Kávé mellé meg nem bírom megállni a cigit, főleg reggel, vagy kaja+kávé után. -
kk831228
addikt
válasz
killerjohn
üzenetére
Hajrá,
a cigi nem lesz egyszerű...
Ha nagyon akarod menni fog... 
Miota nem cigizek sokkal több kv-t iszom...

-
killerjohn
addikt
hali!
azt lehet sejteni, hogy 'kb' mennyi koffein van pl 22gr Choco-ból főzött kávéban? Valszeg öregszem, mert elkezdtem odafigyelni pár dologra (étkezés, dohányzás, kávé). Ebből az étkezés már alakul, ma átálltam nikotin mentes ecigire, és az egyetlen kérdés az, hogy napi hány duplát ihatok a kedvencemből

-
paljoc
tag
válasz
Keresztapper
üzenetére
Szerintem nincs egyeb kulonbseg, csak jobb az allithatosaga!
-
paljoc
tag
válasz
soldier2
üzenetére
Mindenkepp megkerlek ha van idod h csatlakozz vagy akar ha erre jarsz gyere be!!! Az lenne az igazi ha ti is osszevetnétek, akkor az is konnyebben kivitelezheto h vakon kostolja 2 a harombol. Nekem tokmindegy amugy az eredmeny, csak azt szeretnem ha egybehangzo lenne!:-)
-
soldier2
őstag
válasz
paljoc
üzenetére
Megjött ma végre az alátét, ami gyakorlatilag odaragasztja az asztallaphoz (nem ragasztós, de olyan mintha az lenne, csak kicsit vastag). Nem tudom Jveres mikor megy, de ha hétfőn du, akkor lehet csatlakoznék, és elvinném ezt az alátétet is. A Variót meg megkövetem, a ma délutáni kávé mondhatni tökéletes volt.
-
Szyszko
tag
válasz
tibi970307
üzenetére
Ezt én is kérdeztem már korábban, hogy mi lenne ha a nyomásfokozós gépekből (amik ugye nem ajánlottak) kivennénk a nyomásfokozós részt, akkor miaz amitől elmarad egy ajánlott géphez képest. Kíváncsi vagyok/leszek, mit mondanak.
NE mond, hogy ALUMÍNIUM kiöntő mert egy hétig ez lesz a téma

-
paljoc
tag
válasz
soldier2
üzenetére
Megnezzuk jovo het elejen jveressel, meg ma is jon vki, ha raer megkaveztatom, aztan sztem megkoszonven a lehetoseget viszem vissza!:-) Remelem tobb szem tobbet lat alapon talan elobbre jutok! Az a helyzet hogy oke hogy ez az őrult nagy kes kituno minosegu, csak a tekeresi sebesseg miatt /meg meg akad esetleg, tul lassu, nem egyenletes, stb/ nem vagyok meggyozodve rola h az optimum hozhato-e ki eme verzioju meghajtassal. Lasd pacuha tesztje ahol a fordulatszammal jatszadodas erdekes eredmenyeket mutatott...?!
-
tibi970307
tag
Sziasztok!
Kicsit olvasgattam a kávéfőzőmről (Delonghi EC152). Találtam egy-két érdekes dolgot. Ugye ebben a készülékben nyomásfokozós szűrő van. Észrevettem, hogy amikor nagyon finom őrleményt csináltam, és jól megtömtem, akkor nagyon-nagyon lassan folyt ki a kávé. Tulajdonképpen csepegett csak. Ha azt a nyomásfokozó műanyag, menetes szorítógyűrűt kivenném, akkor nem olyan lenne az eredmény, mint ha egy nyomásfokozó nélküli szűrőm lenne? Vagy ha esetleg ez nem megoldás, lehet bele venni normál szűrőt? Nem tudom, hogy milyen fajta jó bele. Kezdetnek elég lenne egy egy adagos is, mivel azt egyébként sem adtak hozzá gyárilag, így a kétszemélyesbe kell egy adag kávét tömni, ezt azonban tejesen fellazítja a víz átfolyása és a végén ki lehet önteni belőle. Sajnos így nem is kézül eléggé tartós Cremaval az "Eszpresszó", volt, hogy mire elkevertem a cukrot, nem is volt rajta.
Még ami érdekelne, hogy hol lehet beszerezni elfogadható áron kezdő kávékészítéséhez elengedhetetlen eszközöket? Gondolok ezalatt olyan alumínium kiöntőre, amiben tejet habosítani tudok, rendes kerámia eszpresszó csészére, tamperre.
-
soldier2
őstag
válasz
paljoc
üzenetére
Mivel nem kapott ki kapásból, már csak nyerhet. Ha esetleg alul is marad picit, nem kicsivel kerül kevesebbe
kíváncsi vagyok milyen lesz ha visszajön. Anno amikor megvettem nem éreztem jelentős előrelépést (bejáratatlan késekkel meg rosszabb is volt) a Lux-hoz kepest. De most a Varion már érzem, hogy hiányoznak olyan ízjegyek amik eddig megvoltak, most meg nincsenek. Ha a hétvégén nem jutsz dűlőre próbáld a tekerőlantot használni egy hétig, majd a Catlerre térj vissza. Jövő péntekig maradhat (azután is, ha szeretnél még próbálni valamit). -
soldier2
őstag
válasz
HaDeSzKa
üzenetére
Iberital Challange, a kinézett Graef, Imat Lux, Lelit Fred (ez kb az Iberital és az Imax előnyeit gyúrja egybe, mindhárom ugyanazt az orlőművet használja). Ha egy picit feljebb nézel, akkor meg ott a Catler, ami az eddigiek alapján megszorongatta, vagy akár el is verte a HG-1-t.

-
HaDeSzKa
csendes tag
Sziasztok,
belépő szintre keresnék valami használt őrlőt, magam a Graef CM800-at néztem ki, esetleg nem válna meg mostanában valaki egytől? Más típus is szóba jöhet...
kösz,
hadesz -
Elekellek
csendes tag
válasz
BlacKSouL
üzenetére
Vettem ma egy bronz felsőszűrő-tartót Gaggia Classicba. Krómozva van, nem értem miért. A GC-hez használt ipari karok belsejéről lekopott a króm az évek során, tehát megittuk. Nyilván ez történik majd a szűrőtartóval is.
Gondoltam rákeresek az ezzel kapcsolatos véleményekre (a króm mérgező elvileg, bár μg-nyi mennyiségekre szükség van).Rég nem jártam erre, úgyhogy most érdeklődve olvasom, hogy azbesztről és acélokról van szó. Utóbbiról nem is gondoltam, hogy vitatható anyag, azt hittem, mindegyik rozsdamentes alkalmas élelmiszeripari célra...
Szóval, a karokból, szűrőtartókból kioldódó króm/nikkel nem öl meg minket?
-
válasz
mester6
üzenetére
hát azt nem csodálom

kár, hogy nem mondtam, hogy van ilyen szűrőm fölösbe, odaadtam volna. valamikor régesrégen raktam be képet a san marcos verzióról... meg is van!
-
mester6
tag
Én La Spazialéhoz ezt vettem: [link] Úgy tudom ez jó a DC-hez is.
Az nyém persze dupla szűrő így ezt kellett megvenni:
1x IMS SP/SPD 200 IM Spaziale Competition Shower Screen for La Spaziale*/ IMS Duschesieb - Integrated Shower Screen Spaziale - SPD 200 IM for €24.00 each -
BlacKSouL
addikt
válasz
Ed_007
üzenetére
Szerintem az nagyban függ attól, hogy milyen anyagot milyen anyaggal akarunk helyettesíteni. Egy adott egytengelyű igénybevételnek kitett fémet lehet helyettesíteni megfelelően tervezett műanyaggal pl. De bizonyos alkatrészek nem, vagy csak nagyon költségesen helyettesíthetők. Nálunk pl. másik munkahelyen anno volt olyan elképzelés, amit a konkurencia már meg is valósított, hogy bizonyos jelenleg alumíniumból készülő alkatrészeket sima fröccsöntött műanyaggal helyettesítsenek. Mert az alu se nehéz, de a műanyag könnyebb. Főleg, hogy a teszteken a térfogatban kikönnyített, megfelelő szilárdsági merevítéssel megtervezett műanyag alkatrész strapabíróbbnak mutatkozott, mint az alu. Egyébként nem muszáj ám homogén rétegekből állnia a nyomtatásnak, márpedig egy vegyesen nyomatott rétegelt szerkezet lehet sokkal erősebb is, mint egy homogén az egyik komponensből. Illetve ha a terhelés a rétegzési irányra merőleges, akkor akár alapból is lehet akár ugyanolyan erős, mint egy öntött, vagy egy más anyagból készült alkatrész.
De sajnos nem vagyok benne eléggé a nyomtatási technológiában, én még egyelőre a hagyományos technológiákban próbálom kellően kiművelni magam. Ami nagy előny a nyomtatásnál inkább a kis szériás vagy egyedi dolgok elkészítése, vagy mondjuk egy tömeggyártásos alkatrész prototípusához. Mert egy 1 fészkes fröccsöntő vagy prés proto szerszám is € ezrekbe kerül, míg nyomtatóval a töredéke, és a proto szerszámmal is kb. 10-100 db-okat szoktak csak csinálni, utána kuka, ha meg csak 1-2 kell, az nagyon nem éri meg. -
megjött a dalla corte dc pro felsőszűrő, csak tudnám, hogy miért... kifejtés nélkül inkább mondom a summázatot: ha véletlenül dc gép vásárlására adná valaki a fejét, akkor a gyári vízterítő/felsőszűrő kombót egy lezser, anyagiakon átlendülő dobással kukázza, aztán egy san marco vízterítőből esztergáltasson magának egyet, amire mehet a san marco ims felsőszűrő.
1961-ben a faema már megcsinálta ezt az e61 fejen normálisan, nem értem, hogy 40 évvel később miért kell kifejleszteni egy rosszabbat.
(szerencsére a gép többi része zsírsárkány) -
Ed_007
aktív tag
válasz
BlacKSouL
üzenetére
Ha már elmentünk anyagismeret irányba:
Gondolkodtam rajta, mennyire lehet pótolni nyomtatott alkatrészekkel a hagyományos módon készülteket. A nyomtatásnál rétegenként készül az alkatrész, a hagyományos megmunkálásnál pedig a szálirányra figyelve, hőkezelve stb.
A mechanikai terhelésnek kitett helyeken ugyanannyit "tud" egy nyomtatott alkatrész is, mint a hagyományos módon készült? (Olvastam, hogy repülőgépek futóműveinél is kísérleteznek nyomtatott alkatrészeknél - hát, megszorult a zabszem...) -
tariattila
veterán
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
?

-
Kávé Kálmán
tag
válasz
tariattila
üzenetére
Annyira orulok, hogy nem kell aggodjak az egeszsegedert. Mindig rakj kavet a szurotartoba, mert nagyon buntet, ha a user szorakozott.
-
levytee
csendes tag
válasz
tariattila
üzenetére
Ha kültéren nyomod akkor egész jó a komfort,inkább uncsi.
-
levytee
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
A fórumozást csináld görgőn. A kerózáskor meg keróz! Én triatlont toltam, ma már csak inkább a futi, úszás rendszeres, keró meg ahogy időm engedi. Én se szercsizem a görgőt,30perc és már minden bajom van rajta.
-
tariattila
veterán
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
anno a görgőzést akkor fejeztem be mikor két bicajomról is lemarta a festéket az izzadtság ... iszonyat víz jön az emberből ha a menetszél tényező megszűnik...

jahh.. és a kamikaze görgővel nyomtam persze... a három hengeres-egyensúlyozós-elesős verzával
mondjuk ez kb olyan 17-18 éve lehetett... azóta gondolom fejlődött ez az ágazat is.... (és nem visszafele mint a kávégépipar egyes része) -
adp
őstag
Filterre tudok valami jo kavet ajanlani? Igazabol v60 / chemex szerusegem van otthon.
Paljocnal vagy pacificnel van valami erre alkalmas? -
kk831228
addikt
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Szép bicó, "ennyiből" is...

-
levytee
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Csináld inkább görgőn,én úgy szoktam.
-
Ábi
tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Látom Te leszel a magyarországi megvalósítója!
Vigyázz, mert a tesztekben olvashattuk, hogy a túl nagy fordulatszám sem jó! 😄 -
3418
csendes tag
Nem tudom, hogy min vitatkoztok, azbeszt vagy acél....
A víz a legveszélyesebb. Tudósok kimutatták, hogy mindenki meghalt, aki vizet ivott!! -
soldier2
őstag
válasz
ronin s8
üzenetére
Basszus. Ronin az abszintot is Giottoval készíti. Eszem megáll

Az azbesztről, ha már szóba került lesz egy kis szösszenet este, ha lesz időm. Csak, és kizárólag hivatalos forrásból, törvényekből, stb. Tanulságos lesz ha valakit érdekel. A lényeg röviden: az antarktisz levegőjében is jelen van, ha nem tévedek akkor 10 szál/m3 átlag koncentrációban
-
pacuha69
csendes tag
Tisztelt Hg One és Pharos tulajok!
Ha esetleg unnátok a kézi tekergetést...
Így már minden szkeptikust meg lehet győzni, hogy a kávézás igen is egészséges.

[ Módosította: radi8tor ]
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Perkor. Toluk vasarlom az osszes fem alapanyagot.
-
noss
tag
válasz
BlacKSouL
üzenetére
kávés fórumon milyen szépen kiművelhetem magam élelmiszeri acél témában..

a (csípkelődést leszámítva) a korábbi hozzászólásokat is hasznosnak tartom. külön kutatás nélkül folyik be hozzám kényelmesen a tudomány, mintha csak egy jobb ismeretterjesztő filmet néznék a tévében.
bár akik nem először futnak köröket a témában, azok számára simán lehet ez unalmas, fárasztó, okoskodás szagú is, ezt meg tudom érteni. én ilyen esetben csak továbbgörgetek, pampogni nincs időm/kedvem/fölös energiám.
-
vikla007
aktív tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Szia,
én most tervezem egy GB-be a pid beépítését házilag. (ha nem jön össze, hívlak...
)
Mit javasolsz az ebayes K hőelem helyett?köszi
-
BlacKSouL
addikt
válasz
fragola.6035
üzenetére
Igen, a ferrites mágnesezhető, az ausztenites nem.
Azt szokták mondani, hogy a normál légköri nedvességnek, illetve a semleges környezeti nedvességi hatásnak valamennyire ellenállnak a ferrites anyagok is (jobban, mint a szénacélok), de ahol előfordulhat valamilyen tartósan savas vagy lúgos hatás, ott már nem garantált a korrózióállóságuk. Valójában a tartós vízterhelésnek kitett tárgyaknak nem felelnek meg a ferritesek, úgy is meg szokták közelíteni, hogy kültérre ausztenites, beltérre ferrites. Ez persze árnyalandó, de alapvetően vizes környezetben nem jó a ferrites -
mfghgm
újonc
Sziasztok, van egy eladó gaggia evolution, jó állapotú gépem. Akit érdekel írjon privit.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Well, a gagyi mindig veszelyes lehet. A femszovesu gagyi meg fokozottan. A tisztesseges femszovesunel meg nincs jobb egy bojler kozeleben. Eztet nehez vitatni. Azert femszovesu, hogy biztonsagosabb legyen.
Az objektiv velemeny tobb forrasbol taplalkozik. Kb 8 cnc-s ceggel targyaltam, akik kozul szinte mindegyik osszevonta a szemoldoket anno, amikor az ajanlatkeresek mentek. A porkolouzem egy cnc-maros ceg galeriajan uzemel tortenetesen. Sajnos csak maro :-(. Nagy cnc esztergajuk nincs nekik. Ezert nem ok sorozatgyartanak nekem. Nem ertek hozza, de van tapasztalatom rola. Kozvetlen a polirozas reven.
Fragola. Egy sor dologban nem ertunk egyet. Felolem hulyesegnek is tarthatod, amiket en irok. Amig azonban nem cafolod/nem tudod megcafolni addig ertelmetlen valamit ketsegbe vonni. A Magad modjan, meg inkabb sajat Magad minositsd, es mindenki mast megkimelhetned a rusztikus szohasznalatodtol.
@ronin rajtam meg nem mutatkoznak a tulzott kavefogyasztas karos mellekhatasai (lehet, h egyesek ezt maskent latjak :-)). A rak (annak bizonyos fajtai) es a kavefogyasztas osszefuggeserol konkretan pont az ellenkezojet olvastam (szamos helyen).
-
BlacKSouL
addikt
válasz
fragola.6035
üzenetére
Azt akartam mondani, hogy az élelmiszeripar ugyanazt a "közönséges" 1.4307 anyagminőséget használja gyakorlatilag bármihez, mint amit a legtöbb, általános célú felhasználásra is használnak a világban. De injekciós tűket is ugyanebből csinálják, ahhoz is szállítunk anyagot.
Merthogy ez volt a vita kiindulópontja ha jól olvastam.
Ferrites anyagok olcsóbbak (pl. 1.4016), de kisebb ellenállóképességük, valamint jó alakíthatóságuk, megmunkálhatóságuk és olcsóságuk miatt pl. autóipar használja előszeretettel, de élelmiszeripari célra nem vagy nagyon korlátozottan alkalmasak. Ha ilyen célra szeretnénk használni, akkor mindenképp ausztenites acélt kell alapul venni, ott pedig a legolcsóbb, legegyszerűbb 4307 is teljesíti az igényeinket. Nemhogy 120°C-on, de még akár 300-on is. -
BlacKSouL
addikt
válasz
fragola.6035
üzenetére
Korrózióálló.
Igaz, hogy kis mértékben saválló is, tehát a gyenge savaknak ellenáll, de alapvetően korrózióálló acélokról beszélünk. A korrózióálló acélokon belül vannak kifejezetten saválló minőségek, pl. 1.4404, vagy hőállók, mint a 1.4841, vagy közepes mértékben saválló és hőálló, mint az 1.4571. De a köznyelv savállóként használja. (Vagy rozsdamentesként. Persze hogy rozsdamentes. Nem tesznek bele rozsdát
)
De azért is érdemes szétválasztani szövetszerkezet szerint, mert pl. a ferrites acélok kevésbé korrózióállók, és kevésbé savállók. Viszont mágnesezhetők. És olcsóbbak.Az 1.4301 és az 1.4307 összetételben majdnem tökéletesen megegyezik, ez 304 illetve 304DL vagy KO33, esetlen 18/10 néven is ismert. A valóban 18/10 edények, amik tényleg ebből vannak (nem csak beleütik kínában), nyilván megfelelnek élelmiszeripari célokra. A 4307-nek mindössze kisebb a széntartalma, de azonos a többi ötvöző mennyisége, kettős műbizonylatot kapnak, azaz egymás közt 95%-ban cserélhetők, az általános használatra, valamint az élelmiszeripari berendezések, konyhai berendezések, élelmiszeripari tartályok, konyhai bútorok, mosogatók gyártásához ezt rendelik az üzemek, gyártók, a sima 2B alapfelületűek szinte kivétel nélkül 4307 anyagok. Nálunk, mint disztribútornál, kb. 90% 1.4307, és mindössze 10% 1.4301 az értékesítési arány. A 4301/07 ellenáll az élelmiszeriparban előforduló gyenge savaknak.
A jól vagy rosszul megmunkálható anyagok megmunkálhatósága elsősorban az adott tulajdonságra kialakított ötvöző anyagok aránya miatt változó. Egy molibdénnel vagy titánnal ötvözött acél kevésbé lesz alakítható, mint egy "egyszerű" CrNi 4307.
Amúgy mindig érdekes nekem olvasni itt a korrózióálló acélokról történő értekezést, innen az egyik nagy hazai korrózióálló acéllemez disztribútor értékesítési irodájából
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
nem, igazából nem tűrjük el senkitől, igazad van, hogy zokon vetted fragola szóhasználatát, neki is címeztem a mondandómat. amit rólad írtam, az meg a véleményem, elfogultság nélkül magyarázatként szántam. és az szerinted tény, hogy "masszív hisztériakeltés folyt", ami = vélemény. az én véleményem például más ebben a kérdésben is.
-
Ábi
tag
Ma is jó a hangulat!

Szeressük egymást gyerekek...
Félre kéne tenni a régi sérelmeket, mert ez megmérgezi az esetleg ártatlannak induló bejegyzéseket is.

Pörkölt már valaki Saint Domingo Barahona AA kávét. Csak 250g van, így nem tudok vele kísérletezni...
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Nekem is saját tapasztalat, bár én nem polírozok, egy szakihoz hordom a cuccokat polírozni, szinte hetente járok hozzá. Mivel én ilyen szinten már nem értek hozzá, kénytelen vagyok elhinni, amit mond.
És amit szakmai oldalakon olvasok. Pl. ez: [link]Wnr. 1.4301:
Legáltalánosabban elterjedt saválló acél.
Különösen jól megmunkálhatóak.
Összetételüktől függően változik hegeszthetőségük pl. Wnr. 1.4301 (KO-33), Wnr. 1.4541 (KO-36) és Wnr. 1.4571 (KO-35) kiválóan hegeszthető, míg a jól forgácsolható Wnr. 1.4305 (KO-36S) nem ajánlott hegesztésre.
Hidegen és melegen is jól alakíthatóak.
Korrózióálló képességük nagyon jó.
Bizonyos körülmények között nem mágnesezhetőek.
Rossz hővezetők.
Kristályközi korrózióval szemben általában ellenállóak.
Jól polírozható minőség a Wnr. 1.4301 (KO-33) és a WNr. 1.4404, kevésbé polírozhatóak: Wnr. 1.4541 (KO-36), 1.4571 (KO-35).
Más:
Mellesleg a rossz hővezetőképesség miatt mondom mindig, hogy a eBayes K hőelem nem a legjobb választás a kávégépek pidelésére pont a fenti tulajdonsága miatt, nem mellesleg a vezetég külső fém harisnyája is veszélyes lehet érintésvédelmi szempontból. Nem muszáj elhinni, csak egy vélemény.
De inkább kerüljétek, súlyos baleset, vagy a gép károsodása is lehet belőle. -
ronin s8
senior tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
A kávé rákkeltő hatásáról mi a megalapozott véleményed...?

(Csakmee éppen ezen agyalok hogy eehagyomaztat...
) -
Kávé Kálmán
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Sajat tapasztalat Fragola, nem olvasott. A food grade rozsdamentes kinkeservesen polirozhato es joval nehezebben megmunkalhato a magasabb kentartalmu egyebkent kivalo "mas" pl. 1.4305- hoz kepest ( a NAKED kisfilm idejen az elso 10 abbol keszult). Nagyon sokat kellett keresnem a cnc-s megmunkalok kozott, mire nagy szeriaban az 1.4301-hez a szurotartoimhoz megtalaltam a gyartot. A gepek ugyanazon kessel es fordulattal visitanak a magasabb kentartalmuhoz kepest. A kesz termekeket en polirozom egy egyszeru esztergan. Eg es fold a kulonbseg. Minden megmunkalo igyexik tavolsagot tartani vagy hajlamos nagyon vastag ceruzaval irni, ha food grade/elelmiszeripari rozsdamentessel kell dolgozzon. Van, aki egyenesen el sem vallalja. Nagyon sok cnc-sel vagyok kapcsolatban.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
"Érdemes rákérdezni a lézervágó szakira, hogy milyen anyagból dolgozott. A "food grade" rozsdamentes anyagot nem szívesen használják a fémmegmunkálók, mert macerásabb."
A rozsdamentes acéloknál nem használják a "food grade" jelölést.
Az alábbi linken megtalálható a különböző minőségű acélok jelölése és felhasználási területe:Az 1.4301 (EU) vagy 304 (USA) jelzésű általánosan használt rozsdamentes acélok megfelelnek azoknak a követelményeknek, amihez itt a kávégépeknél szükség van, ez a minőségű acél az egyik legtöbbet használt anyag, így az ára is kedvező. Ezt az anyagot szívesen használják a fém megmunkálók, mert jól hegeszthető, polírozható, stb. és 300 ^C-ig megtartja tulajdonságait.
Az élelmiszeripari acél nem mágnesezhető, így egy egyszerű mágnessel már némi fogalmunk lehet az acél minőségét illetően.
-
noss
tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
"Ha vitrinbe készül, akkor kevesebb a kockázat. Ha kávézóba, akkor idővel ki ki maradozhatnak a törzsvendégek...."

ez elsőre nagyon vicces, másodjára kicsit besz@ratós - még úgyis, hogy csak otthon vagyok törzsvendég. -
paljoc
tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Igen, azért volt ott a gurgulázó jelecske. /tudom hogy fragola pl. nem szereti, de ezzel lehet jelezni ha vmit nem kell pl. véresen komolyan venni, vagy poén akar lenni./
Ettől függetlenül még a többi részét úgy gondolom, nevezetesen hogy a szaki számára bosszantó lehetett a második rész, anélkül viszont, magával az alap kérdéssel semmi baj. -
Kávé Kálmán
tag
válasz
paljoc
üzenetére
@ Parci
A szemelyeskedes nem forumra valo. Valakitol elturitek, masoknal regulaztok.
Azbeszt temaban massziv hiszteriakeltes folyt. Itt eszreveteleztem valamit (nem keltettem hiszteriat, hiszen Attila lathatolag, tok relaxaltan reagalt) majd elsutottem egy azbesztes hiszteriakeltesre visszautalo cinikus viccet.
Ha elfogultsag/eloitelet nelkul olvassa valaki a hsz-at, sem feltetelezest, szemelyeskedest legkevesbe sem fog kiolvasni belole. Lehulyezni, barmozni masokat szinten nem szokasom.
@ paljoc Az azbeszt nem kontaktal a kavevizeddel, a kazanfedelrol ezt nehezebb allitani. Kifogastalan volt az anyagvalasztas, ugyhogy noprob. 30-40 eve olyan mennyisegekben hasznaltak azbesztet, hogy az mai esszel fel sem foghato. Es ott volt a nagyvarosok levegojeben masszivan. Ezzel kapcsolatos megbetegedesek a ritka kiveteltol eltekintve az eloallito es feldolgozo iparagagban Tortentek.
-
paljoc
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Az teljesen rendben van hogy rákérdezett az anyag választásra, ami a hsz. első fele volt. Sőt a Te szempontodból akár pozitív is lehet, hisz nem volt gond és ezt fényképpel is illusztráltad.
A második fele volt szerintem 100% felesleges, itt már személyeskedés is megjelenik, erősen negatív, veszélyt sugalló gondolatok, azbeszt beleszövése a történetbe, már-már halálesetek vízionálása:
"Szerencsétlen anyagválasztás esetén, nagyobb egészségügyi rizikót raksz a felhasználó nyakába, mintha 10 azbesztes Creminát nyúzna szimultán a konyhapultján.
Ha vitrinbe készül, akkor kevesebb a kockázat. Ha kávézóba, akkor idővel ki ki maradozhatnak a törzsvendégek…."Úgyhogy jelen esetben teljesen egyetértek az eredeti kérdéssel, csak a befejezés sikerült "kissé problémásra", annak fényében főleg, hogy még nem derült ki hogy az azbesztnél jóval veszélyesebb acélból
dolgozik-e a lézervágó, vagy sem.
Annak viszont örülök hogy így kiderült, maximális biztonsággal tamperelem a kávéimat! -
levytee
csendes tag
Mint kezdő, kérdezném a szűrő választásnál,hogy peremes az mire értendő? A külső peremre, vagy az a horonyszerű ami a helyén tartja? És hogy ez szabadon választható vagy gép/kar függő?
-
ronin s8
senior tag
válasz
killerjohn
üzenetére
Szerintem képben vagy.

-
válasz
tariattila
üzenetére
aki nagyon parázik, beruházhat egy ilyen-olyan szűrőbe. nálunk például egy 8 ezer forintos asztali vacak van, amiben egy aktív szén + mechanikus szűrő van és csókolom. nélküle ihatatlan ízű a víz, vele finom. érdekes, hogy nem csak a klóron múlik, mert ha nélküle megtöltök egy poharat és csak jóval később iszom meg, akkor is szar

-
ronin s8
senior tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Akkor most erre nem reagálok...

-
tariattila
veterán
válasz
fragola.6035
üzenetére
csenszes az ''első nem regisztrált AIDS-es'' kategória is

-
fragola.6035
aktív tag
válasz
tariattila
üzenetére
Nagy Sándor is ónkupából itta a bort. Nem is élt szegény sokat. De azt csak a Jóisten tudja, hogy az ónkupa vagy a bor volt a veszte.
-
tariattila
veterán
biztos van igazságtartalma ezen agyalásoknak, hogy nem biztos a megfelelő anyagok használata a gépparkjaink nagyrészénél de itt jön a DE...
az arányok teljesen agyonvágnak minden jószándékot a 'lánc végén'
nem azon fog már múlni!a hifiben is a tápkábel hiába van szupravezető lineárisan struktúrált szénből ha az odavezető villamoshálózat egy elöregedett, oxidált kötésekkel teli szutyok.... az hogy az utolsó méterekben rendeződnek némileg az elektronok már (!szerintem!) nem oszt vagy szoroz...
bár a semmihez képest biztosan máshogy szól a cucc...
de nem úgy mint ha egy tiszta jó minőségű tápellátásra lenne akasztva a rendszer...most ha párezeréves gleccservízzel készíthetnék kávét akkor a leghitványabb anyagú gépből is jobb folyna mint a jelen vízhálózat+ legmegfelelőbb anyagú gépből...
-
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
igazából sokkal jobb lenne, ha mindenki visszafogottabban beszélne és nem rögtön rosszindulatot és/vagy hülyeséget feltételezne a másikról. fragola is, te is, én is. meg akinek inge.
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
idióta
feltételezés
hülyeség
baromságEzeket írod rólam. De nemcsak rólam. Másokról is számtalanszor, amikor elgurul a gyógyszer....
Kérlek idézd SZÓ SZERINT a hülyeségeimet! Ne a feltételezéseidet, hanem az én HÜLYESÉGEIMET.
Hisztériakeltés?
Higgadj le kérlek! Aztán olvass vissza.
Itt a tér és a nyilvánosság. Idézz!
-
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
az az igazság, hogy kell némi türelem, hogy ne ilyen jellegű válasz szülessen némely okoskodó, gúnyolódó hozzászólásodra. ennyi idő után rájöttem, hogy feltehetően semmi rosszindulat nincs mögöttük és egyszerűen ilyen a stílusod és kár kiakadni rajta. de mondjuk úgy, hogy az én érzékenységi küszöböm is leverik rendre. matematikusok között nőttem fel. a normálisnál is nehezebben viselem az okoskodást.
ami meg az azbesztet illeti, nagyon becsípődött ez neked, ha sikerült most a semmiből ilyenekkel kontrázni. engedd el!

Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Batch programozás
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Gitáros topic
- Építő/felújító topik
- Arc Raiders
- One mobilszolgáltatások
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3884, 100% Akkumulátor
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 128GB Gold-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4162, 100% Akksi
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 Mini 128GB Green-1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4169, 100% Akksi
- LG 34WQ75X-B - 34" Ívelt IPS Panel - 3440x1440 2K QHD - 60Hz 5ms - FreeSync - USB Type-C 90W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Majd, mindennap mentem. A kv - t elkezdtem cukor nélkül inni, úhh nem volt jó az elején.
Most meg már attól vagyok rosszul ha véletlenül raknak bele... 

a cigi nem lesz egyszerű...
Ha nagyon akarod menni fog... 

(szerencsére a gép többi része zsírsárkány)
)
)