Hirdetés
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Toomy: FOXPOST: régen jó volt, de már jobban jársz, ha elfelejted
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Zen42
tag
válasz
meander
üzenetére
Természetesen csak vicc volt.
Ha nem rögösödik a kávéd, mert olyan, meg az őrlőd is jó, és a kosár is elég mély akkor működik. Az előző gépemnél nálam is olyan volt az összeállítás, hogy alig piszkáltam el a pogácsa tetejét, és a tampert használtam disztribútornak. Nem is értettem, hogy mások mit szenvednek ezzel annyit.
A mostani felállás más. Az 58.5-es tamper túlságosan is szorosan illeszkedik, nem tudom szépen, könnyedén megforgatni a pogácsán tömörítés előtt. Ráadásul az őrlő is más, remélem már nem sokáig. -
jana86
csendes tag
válasz
meander
üzenetére
Nekem van Cruve propel presszós poharam. Pont azt (is) szeretem benne, hogy lassabban hűl, mert egy duplát én 3-4 kortyra iszok meg, és így tudok több idő hagyni a kortyok között - így jobban érzem minden egyes kortynál az aromákat és tovább élvezem az italt. Egy dologra figyeljetek majd: a kis pötty az alján, ahol elcsípik az üveget, nem mindig tömít rendesen. Van, hogy a két üvegréteg közé be tud folyni a víz. Ez bosszantó, mert utána mindig párás lesz, soha nem szárad ki rendesen. Megoldás lehet, ha epoxy ragasztóval beragasztjátok, hogy biztosan tömítsen. Egyébként nekem az első szett (2 db) mindegyike így párásodott, sőt már nem csak pára volt benne, hanem állt a víz. Jeleztem a gyártónak, és küldtek egy másik szettet. Abból az egyik most is lyukas, a másik jó. Ezt használom. Bosszantó azért ilyen drága cuccnál ilyen alapvető minőségi probléma.
-
djboris
csendes tag
-
-
válasz
meander
üzenetére
fel kéne újítani a kony-t, hogy érdemi legyen az összehasonlítás, de elég hasonlóak alapvetően, érzésre. mondjuk a robur földrengésszerű hangját, erejét és sebességét semmi sem hozza, a kony azért már jobban hasonlít egy jolly "visításához".
igen, én eléggé electric-párti vagyok, már harmadszorra fizetem ki a felárát

-
válasz
meander
üzenetére
valahogy síkba kell hozni az őrleményt a szűrőben, anélkül, hogy közben itt-ott megnyomnád és oda több kerülne. tényleg jól működik a cucc, más kérdés, hogy én egyelőre félretettem (a keverővel együtt), mert besokalltam az egyre hosszabbodó rutintól. szerintem te is tapasztaltad, hogy a nagyobb mazzerek olyan jó légies, rögmentes őrleményt adnak, hogy belefér ez a lustaság. jobb lesz az eredmény, ha végigcsinálom a teljes keverés, oszlatás szeánszot, viszont nekem megüti a(z igényes) napi rutin szintjét nélküle is.
-
PeterAgos
csendes tag
válasz
meander
üzenetére
Vannak kávés kütyük, amiket kipróbáltam és elhagytam. Az egyengető marad :-)
Tapasztalatom szerint az egyik változót (tömörítés minősége) stabilizálta. Egyenletesebbek a lefolyások, így csak az alapanyag-függő őrlemény-térfogatra/súlyra, illetve az őrlemény-finomságra kell figyelnem. Korábban marok-tampert használtam, most rugós tamperrel próbálkozom - bejött a párosítás. Nem WDT-zek (a Niche Zero meglehetősen konzisztens, rögmentes őrleményt ad), ez a két kütyü hozza a várt eredményt. Az egyengető használata előtt sokat vacakoltam a tömörítéssel, ennek vége.
Wizard kolléga üzemszerűen használja a győri kávézójában, neki több a tapasztalata. -
válasz
meander
üzenetére
jolvan.
es mindenki azt mond, amit akar - ugye.
ha beszelgetni akarsz, talald meg a fogalmakat meg az osszefuggeseket, mint ahogy megtalaltak azok is, akik leirtak anno az eszpresszo keszites kozos szabalyait. Ha vannak erveid, ird azokat, ha nincsenek, akkor nem tudok veled itt beszelgetni. -
-
válasz
meander
üzenetére

Epként pont vmi hasonlórol "filozofáltam" korábban kávé fajhő, víz fajhő, nomeg nyomások kérdésében is. Talán a "kőbe vésett" számadatok említése és a nyomásfokozók kapcsán.
Azt hiszem, hogy néha elkezdenek a számok önállósodni, és már sokszor nem is emlékszünk arra, hogy azokat milyen körülmények között mire írták le. -
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
meander
üzenetére
Narancsos
Vagy robur ízű. Vagy romános 
Szóval nyitott vagyok ezen a téren, mivel ízlelésem korlátos. És úgy gondolom, hogy számomra nem rosszabb, vagy jobb lesz a kávé, hanem másabb. Olyan nüansznyi eltérések lehetnek, amelyeket én észre sem veszek. De abban biztos vagyok, hogy a drágább/nagyobb/batárabb daráló finomabb is, már ha én dolgoztam meg érte
A másik, meg hogy lehetőségem sincs kóstolni melyikkel milyen, de én bízom a gyártókban meg a fórumokban, hogy egy bizonyos szint felett nem süllyednek egy bizonyos szint alá (Eszterházy Péter után szabadon).
Mondjuk padlót fognék tutira, ha a kedvenc kávémból egy savanyú löttyöt kreálna a daráló, de ezt meg kizártnak tartom, mert érzésem szerint akkora hatással nincs ízre. -
mutyi
senior tag
válasz
meander
üzenetére
Több mint 4 éve próbálom megérteni, millió és egy variációt próbáltam az eszközeimmel és én csak egy dolgot látok, hogy amikor az első pár hónapban használtam a gépemet és a darálómat,akkor sokkal vastagabb volt a kávéim cremaja és ízben is volt olyan,hogy majd el élveztem.
Aztán egy idő után már nem éreztem ezt, voltak változtatások, pl pideltettem a gaggia-t, szét akartam bontani a graef-et teljesen,ami végül nem sikerült,de összerakni sem tudtam normálisan,mert mint kiderült a csavarok megszorításával kell újrakalibrálni és miután megpróbáltam összerakni, az alátét csavart kellett a kosárban kettővel arrébb tenni,hogy újra tudjak espresso kávét készíteni.
Én valahonnan innen aposztrofálom hogy nem olyan mint előtte.
De volt hogy kilyukadt a gőz kazán,de esetleg gondolok arra is,hogy a vízpumpa nem úgy működik nyomás alatt ahogy kellene,mivel az első kb. 10-15 mp-ben még egészen jó,majd utána elkezd szőkülni és rángatózni.
Régen meg minden kávéból tigrismintás volt a crema,még amikor elkezdtem az egészet,az első napokban is. -
paljoc
tag
válasz
meander
üzenetére
"PY-nek adott válasz is lehet úgy nagyképű, mint ahogy vicces."
De hát a posztban nekem válaszolsz a fejléc szerint, akkor mi ez hogy a "PY-nek adott válasz", hát az is én vagyok!

/amúgy nem válasz volt, én nem kérdeztem semmit, ez a kérdésének egy kiegészítője volt, kvázi rávezetett a helyes válaszra, amit vettem is, mondván h igazán remek!
/Én azt mondom egyébként, hogy be kell menni ha érdekel valakit, megnézni, kóstolni, aztán lehet/érdemes véleményt alkotni. Mindamellett a fórumon felmerült "problémázás" is bírhat reklám értékkel, én pl. azért mentem be /és generáltam 700ft-os plusz forgalmat:-)/, mert kíváncsi voltam a tegnapi diskurzus /meg egy régebbi kávéológiás/ után, hogy mi a helyzet. Megtapasztaltam hogy semmi extra ilyen téren, simán lehet eszpresszót kérni, teljesen normális mederben folyik az élet, ittam egy jó kávét. Itallapot nem is láttam, de nem is kerestem, az sem izgat amúgy ha angol, van szám majd megkérdem ha vmire kíváncsi vagyok. De az se zavar, ha valakit ez zavar....lehet h engem semmi sem zavar?!?!

-
fragola.6035
aktív tag
válasz
meander
üzenetére
Szerintem nincs miért fikázni, valószínűleg a legjobb kávézó a városban. A hozzáértés is maximális. Ha a tulaj a vegán vonallal tud azonosulni, akkor azt kell csinálni. Tény, hogy nem a magamfajták vannak megszólítva, de nem is belőlem élnek a kávézók. Szerintem jó hely.
-
válasz
meander
üzenetére
be kell kapnia a babot, ha ugyanannyit forog és ugyanaz a kés, nem lehet, hogy annyira levette a fordulatszámát, hogy úgy nem kapta már be? én most arról fantáziáltam, hogy eredeti fordulatszámán használnám a majort. de mindegy is, egy major-e is 200e+, a kés bele mégegyszer annyi kb., ennyiért én tuti nem próbálgatom, inkább szénre pörkölöm a kávéimat, hogy még a gagyi robur is jó legyen hozzá.
-
válasz
meander
üzenetére
na, ez így tényleg érdekesebb. persze ki kell próbálni, hogy elnök-e a kés, de gondolom mindenképpen az lesz. akkor viszont egy daráló kell alá. a majort anno azért piszkáltuk, mert milyen gyorsan forog. viszont nem hasonlóan gyorsan forog az ek-shotot shotról shotra produkáló ek is?
-
válasz
meander
üzenetére
na, ez hasznos. ám csodálkoznék, ha így megérné, hiszem zm késnek tökéletes az olcsó zm kés is
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
nagyon sunáznék egyébként valamikor hosszabb próbára egy zm késes darálót, de azt még önironikus tréfálkozás közepette sem merem megpendíteni az asszonynak, hogy még egy robur méretű valamit rátennék a pultra.
inkább szénre pörkölöm a kávéimat
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
meander
üzenetére
Nem olyan nagy mutatvány ez az EK szabályozás esztergán, csak át kell látni, tudni kell, hogy mit akarunk, mi mivel legyen mrőleges.
De ez a mérés amit itt a Titusz csinál, ez teljesen f@szság, minden sebből vérzik. -
Deadzone41
őstag
-
válasz
meander
üzenetére
hogyne. hogy mást ne mondjak, a nálam "citromlé" jelzőt viselő kofiknál jellemzően ez a helyzet, ha el akarom kerülni a savanyát, gyorsítanom kell a lefolyást és minél hamarabb lezárni. egyébként egyáltalán nem törvényszerű az sem, hogy az előáztatás jót tesz egy kávénak, például ilyen esetekben csak megy az idő és oldódik a savanya, jobb nagyobb vízhozammal hamarabb lehozni a szajrét.
-
Peti...(16v)
tag
-
Peti...(16v)
tag
válasz
meander
üzenetére
A mythosról azt hallani, hogy otthonra vesződés a sok pangó (bab) miatt, de mi a helyzet a Peak-kel? Nem mintha elérhető lenne, csak kíváncsiságból, mert úgy tudom otthonra a K30 sem ideális a pangó babok miatt. A Peaknél ez máshogy van megoldva?
Egyébként ami a legjobban furdal, hogy vajon mi a fenétől olyan jó egy EK? Megfelelő pontossággal meg kell forgatni párhuzamosan egy bizonyos kést a másikhoz képest, mi olyan bonyolult ebben? És miért nem klónozzák nekünk negyed áron a kis kínaiak? 😊
Konyt asszem a Keletben láttam, de lehet hogy csak dísznek volt ott. Én azt terveztem be következő lépcsőnek, beleszerettem pár éve, és akkor még jókat is mondtak róla. -
Peti...(16v)
tag
válasz
meander
üzenetére
Ezt vállalom is, a hozzászólásom inkább volt hangulatjelentés, egyszerűen felhúztam magam ezen a "rendes őrlő" kinyilatkoztatáson. Pár hete hangzott el a darálóban, hogy az EK mostani szériájából nem mindegyik tud presszót, össze-vissza szórnak a kések, tehát nem elég legombolnni az árát, még egy adag mázli is kell hozzá. Nemár... Pár éve még a Major, majd a Kony meg a Robur volt a sztár, utána a Mythos, most meg mindenki rohan EK-t venni. Jövőre meg lehet kidobálni, mert kiderül, hogy mindenki hülye és eddig sz@rt ivott, mert az XY az egyetlen szóba jöhető őrlő a világon. Na ez az, ami engem zavar.
Víz: már egy jó ideje Nordát használok, most hogy megírtad a receptet, ki fogom próbálni, de szerintem az én szettemben és tudásomban még nem ez a szűk keresztmetszet, ezért valószínűleg nem fogom kiérezni a különbséget. Aztán ha mégis, jövök téríteni

-
válasz
meander
üzenetére
szerintem senki sem vitatja, hogy ezek mind befolyásolják, akár jelentősen befolyásolják a végeredményt. de mindenkinek szuverén döntése, hogy ebből mennyi nélkül nem akar élni. sokadszorra: borból megjártam a skála teljes vertikumát, és végül nem a legtetejénél állapodtam meg, hanem ott, ami már "elég jó" (a jó kis siófoki kannás, na!
) -
Csápájev
őstag
válasz
meander
üzenetére
Hasonló állásponton vagyok a kávézókat illetően.
Kelet tényleg nagyon jó. Madalban nemrég ittam egy baromi jót, aztán egy baromi rosszat.
Világos porkoleseknél szerintem a csillagok állásán is sok múlik..., Meg gondolom az sem az állandó minőség záloga, hogy a legjobbnak mondott kávézók is kéthetente baristát keresnek. -
válasz
meander
üzenetére
bármi lehet, én évente háromszor, ha iszom kávézóban kávét bp-en. jó szokott lenni, de valóban nincs mihez mérnem. azt azért jellemzően nem érzem ezen három alkalommal, hogy "otthon én ennél simán jobbat csinálok".
a gitwét külön kértem, hogy penge legyen, mert otthon szívtam vele, nem is adta oda az elsőt a lány, hanem csak egy idő után hozta ki, hogy na így jó lesz. nem volt savanyú, jó volt, gyümölcsös volt, de nem volt egy izgalmas kávé presszóban. a paramétereket a casmótól kapta hozzá, itthon aztán az utolsó shotot úgy készítettem el, jobb is lett (nem volt savanyú), emlékeztetett is a bb-féle gitwére, de ugyanúgy nem volt elég összetett, izgalmas.
-
adp
őstag
válasz
meander
üzenetére
Nem azt mondom, hogy hulyeseg a foto, nekem is tok jo info, es csodalkozok az egeszen, hogy miert is mukodik ilyen jol az IMS.
DE, en ugy gondolom egy szuronel pont az a lenyeg mi landol a cseszeben, nem az, hogy milyenek a lyukak szerintem....
Tolem lehet az egyiken 60szor annyi egyenletes lyuk ha a vegeredmeny spriccel,es rosszabb a kave ize -
paramparya
őstag
-
paramparya
őstag
válasz
meander
üzenetére
Ez egy jó összefoglaló a kívánatos értékekről, de a kémiájába nem megy bele.
Ez már jobban, és virágnyelven le is írja a lényeget:
Some of the compounds in hard water are "sticky," glomming onto certain compounds in coffee when they meet (in your coffeemaker). The more eugenol the water hangs on to, for example, the woodsier the taste of your coffee will be.
Magnesium is particularly sticky, meaning water that's high in magnesium will make coffee with a stronger flavor (and higher levels of caffeine). Hard water can also have high levels of bicarbonate, though, which Hendon found could lead to more bitter flavors coming through.
-
válasz
meander
üzenetére
na, azért ez egy-egy példánya egy-egy konkrét típusnak, mielőtt megfejtjük itt, hogy x=szar és y=jó, meg kéne jó sok mintát vizsgálni. de sok ilyen képet láttam már amúgy, szóval biztos utána lehet olvasni. én most sztoikus nyugalomban vagyok, mert életemben először pörköltem egy tényleg zsiványat egy yirgából

-
paramparya
őstag
válasz
meander
üzenetére
Van egy még egyelőre PID-eletlen Gaggia Classicom, amivel még ismerkedünk, azzal sikerült nem teljesen rosszat főzni belőle, legalábbis volt rendesen benne sav. Könnyebb lenne, ha azzal már tudnék megbízhatóan főzni, így meg tudnám mondani, hogy a kávé rendben van-e, vagy valami másban van a hiba.
Így most két fronton fogalmatlankodok
Nordát próbálok venni, remélem lesz a Mechwarton vagy a Jászainál a GRobyban.
A cuppingnak még utána kell néznem, annyit tudok róla egyelőre hogy van olyan kanál.
-
SoundON
tag
válasz
meander
üzenetére
Egyrészt így sokkal több lett a gumifelület ami jobban megtartja a gépet, de egy kis ellendarab felcsavarozásával (aki nem sajnálja a konyhapultot) kb 5mm mélyen apró csavarral felfúrva, vagy felragasztva teljesen fix.
A gumiláb alu belsejébe pedig csak menetet kellett vágni.
Itt vannak még képek:
http://gofile.me/3jAt7/wBjvads8c
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- CES 2026: felcsavarta az AI-t az AMD, de örülhetnek a játékosok is
- Autós topik
- World of Tanks - OFF topic
- Apple asztali gépek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen autót vegyek?
- Gaming notebook topik
- Végre 120 Hz-es lesz az Apple következő monitora
- LEGO klub
- További aktív témák...
- Bomba ár! HP EliteBook 845 G7 - Ryzen 5 4650U I 8GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari
- Samsung Galaxy A05s 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Akko 3098 /DE/PBT/RGB/Wireless/Hot swap/Yellow/Crystal switch
- Samsung Galaxy S20 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Xbox Series S Játékkonzol!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Téged is érdekel? Mert akkor már 13.
Egy másodpercig sem akartam objektív lenni. Az meg, hogy mi a hülyeség, mi nem az majd megmondja neked a Besenyő Pista. És akkor majd tudni fogod, mert de.