- Gurulunk, WAZE?!
- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
simi.esp.28
csendes tag
válasz
fragola.6035 #37184 üzenetére
Nem értem ezt az folyamatos ellenségeskedésedet felém meg szítani a szar hangulatot a fórumon, én ebben nem hiszek, nem leszek benne partner, bocs.
Az említett fórumon leírtam a tapasztalataimat a gépről, meg válaszoltam a felmerült kérdésekre. Mivel innen ez a téma ki is lett nemrég tiltva, ezért is nem írogatok róla. De szerintem ha kérdezett tőlem valaki valamit, mindig szívesen válaszoltam, aki akarta meg is tapizhatta nálam a gépet, stb.
Amúgy nem tartozok egyik udvarhoz sem..
-
norkov84
tag
Sziasztok!
Sajnos ma, nem egész 200g kávé leőrlését követően megadta magát a Hario Dome kézi őrlöm (konkrétan eltört benne a kerámia kés): nem kerül bele semmi szennyeződés, egyszer csak megakadt és reccs...
A fórumos vélemények és az eddigi tapasztalatok alapján viszont már egy elektromos őrlőre szeretnék beruházni, GB mellé.
Eddig az alábbiakat néztem, újként:
- Graef CM802
- Imat Lux
- Iberital ChallengeMelyik ajánlott szerintetek ár / érték arányban megbízhatóságban, szervizelhetőségben?
Köszönöm előre is!
-
Deadzone41
őstag
válasz
Eyesis #37193 üzenetére
- hideg zsíroldó
- próbáld meg, hogy valóban forró vizes oldatban áztatod, tehát közben forrald a vizet tűzhelyen.
- nem biztos hogy jó ötlet ilyen sűrűn vízkőteleníteni, ha nem akarod a bojlert hazavágni. A sav feloldja a vízkövet, szóval semmit nem kell látnod, hacsak nem valami nagy darabkák válnak le valahonnan. -
meander
tag
A Fiorenzatot "megismertem" Fragolanal és az eureka meg celkeresztbe került. Egyszerűen azért mert árban hasonlóak. Köszönöm a képeket, elég rémisztő (saját géped?) Nekem az őrlés sebessége lényegtelen, csak a minősége érdekes +konstrukció minősége +bent maradó őrlemény/rögösödés. Nem világos a válaszodból hogy az eurekát végül is ajánlod-e. Úgy látom egyébként hogy ahogyan a neten nincs róluk sok információ, úgy itt sincs sok tapasztalat velük
-
Eyesis
őstag
Sziasztok,
Me próbáltam nagy takarítást tartani a gép körül.
https://www.youtube.com/watch?v=pjgSESlgVUM- A felső szűrőtartó tartóját, hogy tudom takarítani? A peremén rettenet dzsuvás.
- Ráadásul hiába áztattam 20 percig a forró vízes Tersonet-ben nem jön le minden elszineződés a karról sem és a szűrőtartóról sem
Mit rontok el?
- Arra is rákérdeznék, hogy miért olyan egyenletlen, ahogy a víz jön ki a szűrőn át.
- Havonta max 2 havonta szoktam vízkőteleníteni is, de még semmit nem láttam a folyadékban, se por se semmi. Kéne látni valami hatását a citromsavas víznek?
-
levytee
csendes tag
Az újkészülék a gaggia esetén nem nyerő,de ha az új is olyan lenne ,mint a régi akkor szerintetek hogy alakulna a piac? Amúgy a technika mellett még ott van az esztétikum is,kinek mi tetszik,meg kinek mit tűr meg otthon a kedvese. :-)
Nekem itthon,mikor nézegettem a főzőket a GC feketét és még a pirost is leszavazták. :-) pedig lehet a kávéja finomabb bármelyik drága masináétól. :-)
-
cztompi
újonc
válasz
fragola.6035 #37186 üzenetére
Akkor lehet használt gépet kellene vennem. Esetleg ha van éppen akkor érdekelne, Többen is ezt tanácsolták, csak a kávéfőzőkhöz nem nagyon értek. Innem a fórumról okosodom,
-
Bazsee71
őstag
válasz
cztompi #37185 üzenetére
Ha már utólagos PID van terítéken, akkor én a helyedben nem vennék új gépet, egyből ugrik a gari. Használtan töredékéből megúszod. Nekem is fragolától van egy full tuning Gaggia Classic, és megnyugtató, hogy ha valami megadja magát a gépen, akkor a postaköltség komoly tétel lenne a javítási költségben. Nyitott kar 5e körül volt, alkatrészek, kiegészítők pedig mindenhol elérhetőek.
-
-
BURN28
tag
Sziasztok!
Szakik segítsége kellene.
Vettem picit régebben egy La San Marco SM90-es őrlőt. Felújítottként volt hirdetve, ehhez képest tele volt beposhadt olajos kávéval, még a motortér is, na ez a kisebb baj.
Szét akartuk szedni, de az összes csavar (még mindig nem olyan nagy baj), sőt a kések is oda vannak ragasztva (bármi értelmes magyarázat erre?). Na ezzel mit lehet kezdeni?
Továbbá, szépen forog az alsó késpár, nem leng ki, viszont van amikor valamiért összeér a két késpár (fémes csikorgó hang). Legutóbb french pressre őröltem, le is őrölte, majd amikor vissza akartam állítani espressora, akkor a felső késpár húzta az alsót is magával (nem maradt benne kávé), pedig elég nagy volt közöttük a távolság. Ez miért lehet és mi lehet a megoldás?
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
cztompi #37185 üzenetére
Az 58-as kar azért kell, hogy tudj hozzá venni minőségi szűrőket, IMS, VST, stb.
Én csak olyan gépet vennék, ami szabvány alkatrészeket használ, van hozzá utángyártott kar max. 6ezerért, szabvány 3/8"-os a kifolyó. A gyári piddel is az a bajom, hogy ha véletlenül 3 év múlva lesz valami baja, csak horror áron javítható, míg egy utólagos pid fillérekért cserélhető.
Ezek miatt nem vennék pl. Catlert se. -
cztompi
újonc
válasz
fragola.6035 #37184 üzenetére
Köszönöm szépen, hogy válaszoltál. Az a baj, hogy Lelit Gildának 58-as a szűróje, viszont az már 180eft-ba kerül. Még vennem kell egy darálót is. Sajna ennyi már nem fér bele anyagilag. Az 58-as szűrőnek a kávé minőségében van jalantősége, vagy másban?
üdv: cztompi -
fragola.6035
aktív tag
válasz
cztompi #37174 üzenetére
Szerintem mindenképpen kell a PID, és szerintem csak olyan gépet válassz, amihez 58-as ipari szűrőket használhatsz.
Pidelni utólag is lehet, szerintem még akár jobb is lesz, mint a gyári pid. De a lényeg, hogy ha Lelitben gondolkodsz, akkor csak 58-as legyen.Sz.: Sok rosszat hallottam a Lelit gyári pidjéről, de én még nem próbáltam. Így kénytelen vagyok elhinni mások véleményét. De az sem biztos, hogy minden Lelit gépben azonos a pidelés. Utólag beépítve biztosan nem lesz rosszabb, mint a gyári, viszont a gyári beépítés szép.
Egy rézbojleres gép utólagos pidelése bojleren belüli szenzorral 25e. Ft. A gyári pid lehet, hogy külső szenzoros, nem tudom, de én olyat nem csinálok.Van itt a fórumon olyan ember, aki az avx udvari szerelője, Ő már több Lelit gépet látott, de sajnos valamiért nem nagyon véleményezi ezeket a gépeket. Talán majd most.
-
cztompi
újonc
Kedves Fagola!
Soldier2 hozzád irányított pideléssel kapcsolatban.
Gépvásárlás elött állok. Kinéztem Lelit Anna pl41tm, pides,130eft és pl41em 90eft pid nélkül.Kérdezném, hogy jobb lehet-e egy utólagos pidelés mint ebben a gyári? Meg tudnád-e csinálni, és kb, mennyibe kerülne?Gondolom az utólagos pideléssel ugrik a garancia!? Szerinted melyiket válasszam?
Előre is köszönöm a segítségedet.Üdv:cztompi -
szszab
csendes tag
válasz
soldier2 #37179 üzenetére
Hát szerintem ez tökre szubjektív.Kinek a pap kinek a papné. Mivel én alapból a klasszik vonalat kedvelem
Most megnéztem a honlapon a kínálatot. A klasszikból mindet kóstoltam, az SO-ból meg 3-mat eddig, persze tervezem mindet. De nálam eddig egyértelműen a Choco vitte és utána a spice italy.
Mondjuk a spice-t italyt sikerült úgy elkészíteni, hogy a család is megitta cukor nélkül, ami nálunk otthon nagyon nagy szó. -
vendingo
veterán
Már annyit olvastam a Paljoc kávékról, hogy egyszer rászánom majd magam a próbára. Amióta magamnak pörkölök azóta nem ittam boltit, egyszer kaptam egy Has Beant, de az nagyon jó volt.
-
soldier2
őstag
válasz
cztompi #37174 üzenetére
Az, hogy kell-ea pid attól függ mennyire vagy igényes a végeredményre, nem, hogy hány kávét készítesz naponta. Mindenképp kell a pid, ha ki akarod használni a vadi új gépben rejlő lehetőségeket. Utólagos pidelessel kapcsolatban Fragolát vagy S.Imit keresd.
Szszab: lesz ez még másképp is
nem rossz a Choco, de nem a Paljoc paletta csúcsa (nálam)
-
cztompi
újonc
Sziasztok!
Segítségeteket kérném,
Szeretnék vásárolni egy lelit kávéfőzőt, A kéedésem az volna, hogy L Anita pl42em, darálós 140eftL Anna pl42tm(pides)130eft , L Anna 90eft.-ost vegyem-e? Mennyire fontos a pid, hogyha napi 1-2 kávét főznék? Az olcsóbb Annát utőlag be lehetne(kellene)-e pideltetni, s mennyibe kerülne?Kihez fordulhatnék pideléssel kapcsolatban?
Elnézést a sok kérdésért, de nem szeretnék melléfogni. Ha valaki segítene nagyon megköszönném,
Üdv: cztompi
http://www.avxcafe.hu/avxcafe/eshop/3-1-Kavefozo-keszulekek -
Gosti
csendes tag
válasz
fragola.6035 #37170 üzenetére
Ebből a szempontból teljesen igazad van - de akkor az Eureka Mignon Istantaneo is ipari őrlő
: stabil öntvényház, 225W-os (F4 Nano: 250W) motor, stb.
-
prandris
tag
Ha már a daráló a téma lenne nekem is egy kérdésem. Egy fém Ascaso i2-m van. Elég sok az örleményben a nagyobb kávé pernye darabka. Gondolom befolyásolhatja az örlemény tömörségét. Lehet ezzel valamit kezdeni, ha kell egyáltalán? Ki szoktam szippantani porszívóval a gépet, de szét még nem szedtem.
-
Gosti
csendes tag
...a képek lemaradtak:
...és asszem, megfordult a sorrend, mea clumpa
Az F64E príma őrlő, de én nem látom létjogosultságát otthoni használatra. Az árán elegánsan lépjünk át, az előnyei (gyakorlatilag tönkretehetetlen, strapabíró konstrukció, jó őrleményminőség, programozható őrleménymennyiség - bár ilyet pl. az F4 is tud) mellett szvsz otthon egyértelmű hátrány, hogy bazinagy (a babtartály is), és nem csekély a pangó őrlemény mennyisége.
Nem világos, hogy most Eurekád van, vagy az is a célkeresztbe került őrlők között szerepel? Mer' az otthoni felhasználásra - az F4 Nano mellett - jó választás lehet. -
Gosti
csendes tag
válasz
meander #37142 üzenetére
"...ja mint látható ipari őrlőre szeretnék váltani..." - szvsz a Fiorenzato F4E (Nano) nem ipari őrlő. Attól még - mint korábban írtam is - jó gép, de mondjuk az őrlésteljesítménye alapján (kb. 1g/sec) sem az.
Az Eureka Zenith Club E/Zenith 65Eigen szar, bocsánat: nem szerencsés konstrukció. Nuova Simonelli on demand MDX verziójához volt szerencsém: az őrleménykamrától indul egy, kb. 6cm (!!!) hosszú, gyakorlatilag vízszintes járat, amiben bőven pang az őrlemény. A következő képen pedig ezen vízszintes járat folytatása, a 10cm hosszú kiömlőcsőr lett megörökítve. -
Bazsee71
őstag
Érdekességképpen:
Írtam a CyberElectronics-nak az egyedi építésű pörkölőjükkel kapcsolatban, volt pár kérdésem. Meglepetésemre gyorsan, és magyarul jött a válasz.Egyébként a kocka el van vetve, úton vannak kínából az alkatrészek, megint mibe vágtam bele...
Pár módosítással kívánom megépíteni, remélhetőleg 3-4 hét múlva bele is tudok vágni, talán nyárra lesz végeredmény. Addig is átépítem a popcorn készítőt, hogy közben is legyen mivel szórakozni. -
simi.esp.28
csendes tag
válasz
levytee #37153 üzenetére
Halközben Cut&Coffee vagy a böszörményi-füredi sarkon van egy Musetti mintabolt.
mufi: tényleg nem értelek, miért nem a többi fórumos által ajánlott friss kávékkal próbálkozol. hidd el hamarabb lenne sikerélményed is, meg jobban tudnak a többiek is segíteni, ha tévúton jársz vele. a tchibo, frei, omnia stb. társait nem ismerjük, nem is tudjuk mi lehet belőle.
-
mufi
senior tag
-
levytee
csendes tag
Debrecenben honnan lehet jó kávékat venni?
-
soldier2
őstag
Szerintem fölösleges. Egy furdőszoba mérlegen begyakorolod, hogy mekkora nyomás kell, pár hét után, menni fog az nélkül is.
A videón rendben van, de tisztítani mindenképp javasolt egy használt gépet. Felsőszűrő, vízterítő leszed, ha lehet ezen a gépen, terszonetben szülőkkel együtt kiáztat, vízkőoldás, stb. Sosem tudhatod, mikor csinálta az előző tulaj.
-
mufi
senior tag
Mégvalami. Itt van szűrő nélkül a lefolyás, vagy kifolyás. Ez így jó vagy pucolni kell? videó
-
soldier2
őstag
válasz
NomAAd5 #37147 üzenetére
Szerintem akkor pazarlás a szimpla, mert ami nem sikerül jól, az kidobott pénz ugye?
Ha frissen nincs érdeklődés, akkor ihatsz duplát. Hidegen már nem jó, de pl apámnak mindegy csak fekete legyen. Próbáld egy kicsit rövidebbre venni, annyira, hogy a felhasznált kávé:ital arány 1:2 körül legyen. Ha nem jön be még mindig visszatérhetsz a hosszabb adagra. -
soldier2
őstag
válasz
NomAAd5 #37140 üzenetére
Nekem ez így a VST klónnak tűnik, de valamiért fotóról nehezen tudom egyértelműen megmondani. Ha olyan mint egy cilinder, akkor csak az alsó, szűk részébe kell pakolni a kávét, kb 9g-ot. Ezt természetesen egy nagy, 58mm-es tömörítővel nem tudod, kell hozzá egy 41 mm-es (amivel 2-3 tömörítés során tudod beletömni a kávét a közepébe, vagy egy Fragola tampersegéddel megy egyből - ugyanitt találsz tömörítőt is).
Remélem nem néztem el szűrőt, javítsatok ki ha igen.A nedves kávépogácsa sokak szerint jó ha épp eléri a felsőszűrőt (a száraz nem). Mivel én csak duplázok mostanában, leírom, hogy csinálom. Lemérem üresen a szűrőt, telerakom kávéval, tömörítés előtt eloszlatva, tetejét szintbe húzva, fölösleget kidobva újból lemérem. A különbség adja a belepakolt kávé mennyiségét, és onnan kezdve csak annyit darálok. Nincs szemetelés, és eldobált grammok a drága kávéból.
-
meander
tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #37141 üzenetére
Én örülök csak igazán! A Pavonit nagy élmény volt élőben próbálni, sok dilemmát megválaszolt. Az meg nagy tanulás volt, hogy láttam te hogyan finomítasz 1-1 KV-t. A Spicy Italy-t baromi jól eltaláltad. Az ilyen találkozókat mindenkinek csak ajánlani tudom. Többet tanul az ember 1-2 óra alatt, mint több hónapos fórumozással (ez nem a fórum le, hanem a közös főzőcske felminősítése volt)
Folyt köv... -
meander
tag
Eureka vs. Fiorenzato vs. bármi más (pl. Mazzer) témában mi a véleményetek? Konkrétan az alábbiakra gondolok.
[F4E]
[Zenith Club E]
[F64E]
[Zenith 65E]
Mazzerből egyedül egy felújított Super Jolly jut eszembe, a Mini E-t többen erősen nem ajánlották....ja mint látható ipari őrlőre szeretnék váltani...
a dilemmám, hogy használtan egy SJ, vagy újonnan a fentiek. Árban a hazai forgalmazók szóba sem jöhetnek. Vagy külföld, vagy a Fiorenzato esetében Fragola (csak nekem becsípődött a fekete szín
)
-
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ
tag
ma meander topiktarsnal vendegeskedtem! ezuton is koszonom a vendeglatasat!
btw: remek szakacs, gyomberes, salatas, csipos, garnelas, gombas, szojaszoszos tesztat ettunk! finom volt!
elborozgattunk, kellemesen beszelgettunk! es kozbe nyomattunk egy-egy kofit is!
a rezcsoves GC-n, spicy italy-t es tanzaniat probaltunk (paljoc mestertol, reneka, friss bontas!) filterre Casmo Costa Rica LosGirasoles, persze nem lett annyira jo, mint nalam itthon tobbszor is, de a feherszolot, ahogy hult, szepen hozta! aztan beizzitottuk a Pavonit! spicy italy-t huztunk rajta! nagyon finom volt!el is hataroztam, h most GC-t egy ideig hanyagolom, cs a pavoni meg a Kalita!
a Pavonira meg ugyis van meg egy bontatlan kiscsomag Carraro Don Cortez!
koszonom a latogatas lehetoseget! megismertem egy forumtarsat, remekul elbeszelgettunk, jo kavekat ittunk, jot ettunk! -
NomAAd5
csendes tag
válasz
fragola.6035 #37137 üzenetére
Szerintem innen: [link]
Összefoglalóban van, gondoltam támaszkodhatok az ott olvasottakra. De akkor lehet, hogy én értettem félre amit olvastam. -
-
NomAAd5
csendes tag
A Baby Gaggia-mmal Expolygon-os szimpla szűrővel (13 - 214 / 1 TAZZA 7 gr.) készítek kávét. Huila (DE
ezt sikerült elsőre) kávét CM 702 őrlővel 9-es álláson őrölve, személymérleggel kimért 14 kg-os "zömítéssel"
16 g-nyi őrleménnyel tudom elérni, hogy a felső szűrőig szépen felér, nyomot hagy rajta, szépen 25-30 mp alatt jön át rajta kb. 25-30 ml.
A szimplához az korábban olvasottak alapján kb. 9-g-ra (legfeljebb 14 g-ra) számítanék, de nem 16-ra... Tudnátok segíteni megérteni, hogy miért van ez, mit rontok el, vagy mit értek rosszul?
Előre is köszönöm!
-
reset
senior tag
válasz
soldier2 #37131 üzenetére
No most világosodtam meg...Akkor van leginkább gond, ha vmilyen okból túllépi az ideális hőfokot...Nem kapom el időben az indítást, mert éppen kimentem a postásnak ajtót nyitni, és mire visszaértem, már túllépett rajta...és ilyenkor visszahűtés..stb...Stimmel: kell a PID.
Köszi Bazse71 és Ábi nektek is! Megerősítettetek...igen: nincs mindig kedve az embernek dekkolni...Jó ez az infó a gyári hőmérőről..PID-es lesz -
Ábi
tag
PID!
Mondom én is úgy, hogy egy PID nélküli, fejhőmérős Brikolettám van és úton van egy totál manuális 50 éves Arrarex Caravel, aminek pont az egyszerűségében van a varázsa.Az Ascaso gyári hőmérője nem a legjobb. Kicsit rossz a skálázása, mert az espresso tartomány csak 1-2 cm a teljes íven, amin nem a legkönnyebb követni a folyamatot. Pár hónap után ezért is szereltettem PID-t. Emlékszem nekem is sokat esett a hőmérséklet a PID szerint, de az a kazán közepén mért és nem a fejnél, ami a lényeg.
Szerintem kicsit várj ki egy használt, de nem lestrapált példányt fél áron.
Ezek nem autók, itt 3-5 év nem jelent semmit, pláne, ha gondos tulaja volt. Amikor eladod szinte, semmit nem buksz.
Még az 50 éves Caravelek is vígan működnek, és 200 euro alatt nem találsz jó állapotút. -
Bazsee71
őstag
Kezdőként csak azt tudom javasolni, hogy a PID alap feltétel legyen. Lesz bőven változó a hőfokon kívül is. Egyébként kis bojleres gépnél is el lehet érni jó hőstabilitást rézcső tuninggal, de ahogy látom készen szeretnéd megvenni a konstrukciót.
soldier2-vel egyet tudok érteni, főleg, hogy én pl. nem szívesen dekkolnék még azért is percekig a gép mellett, hogy elcsípjem az ideális hőfokot.
-
soldier2
őstag
Ennyiért már kell a PID (mondom én, mikor az 1 milla feletti Line Miniben nincs
. Előbb utóbb meg fogod unni, kivárni, hogy megfelelő hőmérsékletűre hűljön vissza a kazán. Átmenetileg jó, de előbb-utóbb megunod. Igaz, utólag is bármikor beszerelhető. Mivel sokáig kell nézned a konyhában, vedd amelyik jobban tetszik.
-
reset
senior tag
Köszi soldier2 és köszi Ábi!
Már csak kettő van a porondon, de "csak egy maradhat". Ez a PID kemény sarokkőnek látszik. Bár az általam megnézett videók többségéből annyit érzékeltem csupán, hogy a csapolás kezdő hőmérséklete a fix pont, amit a beépített hőmérővel is el tudnék érni - csak résen kellene állni a főző mellett. A PID ugye ott tartja a kívánt pontnál a hőfokot, így az nem tudja átlépni azt. Amint a kávé vagy a gőz elindul, onnan azonban már valamennyi esetben látványosan esik a hő. Ahol nagyobb a kazán, ott talán ez kevésbé jön elő - több a hőtároló puffer. A PID utólagos beépítésével, már kerülne annyiba az Ascaso, mint a L. Gilda...
Én vidéki vagyok, messze a szakiktól...Eszközök birtokában magam is rámozdulnék a PID-es buherára / viszont akárhogy számolom, az jön ki, ha a PID megkerülhetetlen, nem járok rosszabbul anyagilag, ha eleve a PID-es főzőt veszem...A kiszemelt Ascaso egyébként 160 e. Ft körül van. #37124 A PID-es Lelit Gilda 180 e. A gyárilag PID-es Ascaso Steel UNO TERMOPID pedig 216 e. a legújabb Lelit Viktoria pedig 220 e.
Így már csak egy kérdésem maradt: beáldozzam a PID-oltárán az Ascaso Steel Uno Prof. feelingjét?...Már elképzeltem, hogy sorjáznának a csészék a tetején...olyan sok jó hely van rajta...
Ha a PID erősen ajánlott, akkor a Lelit Gilda lesz a befutó. -
-
cztompi
újonc
válasz
soldier2 #37126 üzenetére
Köszi a gyors segítséget. Csak annyit látok a hirdetésben, hogy daráló: 38mm kés. Sajnos nem tudom hogy Fred vagy nem Fred. A másik gép Lelit Anna 10e-rel olcsóbb daráló nélküli. Az ár miatt gondoltam a darálós Anitát, mivel így nem kellene drága darákót vennem.
Továbbra is hálásan köszönöm a segítséget. Találtam egy robbantott ábrát:
http://espresso.lelit.com/bundles/looptribelelitespresso/documents/PL042EM-Foglio1.pdf?201512041830 -
soldier2
őstag
Az Ascasoval személyes tapasztalata nem sokunknak van, a Kávékorzón találsz egy 2014-es cikket, ebben SID nagyon dícsérte, és az már jelent valamit. De szerény véleményem szerint kell rá a PID. Tehát vagy megveszed a drágább változatot, vagy beszélsz Fragolával, mennyiért csinálja meg utólag. Itt a Garancia a nagy kérdés, az vsz elveszik a pideléssel.
A két Lelit kb ugyanazt tudja (ha van keret a nagyobb a jobb választás a több kiegészítő, tudtommal a fej is más, bojler is nagyobb), a kicsivel készült kávét kóstoltam egy frumtárs jóvoltából az jó volt, de helyenként a kidolgozás hagy kívánnivalót (valahol meg kellett spórolni azt az 50.000 forintot amivel olcsóbb, azért már kávéfőzőt tudsz venni), ez remélhetőleg a nagyobbikon már nincs így. Itt kevesebb a Garancia, de (és ez az Ascasora is érvényes) nem nagyon van ami elromoljon, és ha elromlik is valami megfizethető árban javítható.
Nem tudom mennyibe kerül az Ascaso, de én közte és a nagyobbik Lelit közt döntenék, de vedd figyelembe, hogy PID nélkül vsz alulmarad az elkészült ital minősége egy pidelt géppel szemben (vagy legalábbis nem fogod tudni mindig ugyanazokat az ízeket előcsalogatni). Ugyanakkor a design sem elhanyagolható, hiszen vsz évekig nézed a konyhában.
Cztompi: meg kéne tudni, melyik két gép házasításából született. Ha a legkissebb lelit és a Fred daráló, akkor jó lehet, bár itt mi mind a PID-es változatot ajánljuk (tényleg sokat ad az ízhez, a reprodukálhatósághoz, de van akinek a legjobb espresso es a szarvasi gőzösből jövő lé is csak kávé). Ha a Daráló a Fred alatt van, én inkább külön venném, ha elfér (az ilyen egybeépített gépeket valamiért nem szeretem, de van ahol a helyszűke miatt egy ilyen kombinált megoldás az egyetlen ami szóba jön)
-
cztompi
újonc
Üdvözlet minden kedves kávéimádónak! A hozzáértő segítségeteket kérném új kávéfőző vásárlásnál. Elpusztult a saeco nina plusszom, s helyette szeretnék egy sokkal jobb, finomabb kávét készítő gépet
vásárolni. Kinéztem egy "Lelit Anita PL042EM tipust. Mit gondoltok erről a masináról. Vagy esetleg más alternatíva? Előre is nagyon köszönök minden segítséget. Remélem hamarosan én is hozzáértőbb leszek.Údvözlettel: Czebe Tamás http://kavebolt.net/index.php?option=com_virtuemart&view=productdetails&virtuemart_product_id=2286 -
reset
senior tag
Sziasztok!
Váltani készülök hardveresen. (Följebb párfokozattal.) Jelenleg 3 db nyomásfokozós gépet használok / főleg téglávalPár napot rászántam a visszaolvasgatásra, és mindezek alapján a következőkre jutottam:
Daráló = GRAEF CM 702 ("belépő szint")
A gépre 150 kiló körül szánnék zsét... Látom, hogy teljesen uralják a mezőnyt a gyárilag PID-es, moddolt PID-es masinák. Az olvasgatás során gyakran volt olyan benyomásom, hogy ez utóbbiak jobban helytállnak.
A kiszemeltek - tetszési sorrendben:
1. Ascaso Steel Uno 3 Prof. 165 e. PID nélküli, hőmérős
2. Lelit Gilda PL41-PLUST 180 e. PID-es
3. Lelit Anna PL41TEM 130 e. PID + nyomásmérő (57-es szűrő!)
- Az Ascasoban tetszik a retro stílus, az alapos szakmunka - és úgy gondolom, hogy a nagyobb kazánnak
talán lenne annyi hőstabilitása, hogy PID nélkül, a beépített hőmérővel is boldogulnék...
- A nagy Lelitben főleg a PID csábítana (bár sokak szerint vannak nyűgjei...). Az ára ennek már húzósabb. Valószínű, ennek jobb a hazai szerviz-háttere, a kiegészítők megvásárlásának lehetősége...
- Igazság szerint a kis Lelittel is beérhetném, mert a napi 2-3 főzésre az is elég lehetne. Abban tetszik, hogy főzés közben a hőfokot és a nyomást egyaránt ellenőrizhetem. Nem tetszik az 57 mm, meg a kisebb kazán...
Ehhh...elkapott a gépszíjPár jó tanács gyorsíthatná döntésemet...
-
kahvesi
csendes tag
Felborult egy kamion? [link]
-
Acus
tag
válasz
Đ1G1Ŧ4ŁNØM4Đ #37097 üzenetére
Valóban nagyon jó kávé!
Épp most iszogatom
-
zolnagy
őstag
Tudom, annak idején Te vetted volna meg, de lepasszoltad nekem.
Parcinak megígértem, hogy ha eladnám neki szólok előszőr, de Te vagy a második
Más. Most ittam a zalaegerszegi Kávélaborban egy nagyon finom Equador dupla risztrettot. Tök jó ez a hely, Zalaegerszegen kötelező. Tegnap láttam, hogy van Rok eszközük is. Kértem is vele egy Equadort. Nem volt rossz, de a ristretto jobban áll ennek a kávénak. Ma reggel viszont az "olaszos" blenddel kértem a Rok-osan. Ez már jobban passzolt ehhez az eszközhöz. Beszélgettem a barista hölggyel. Neki is ez a tapasztalata, világosabb so kávék nem passzolnak hozzá. Ennek ellenére alternatív/úti eszköznek el tudnám képzelni, de nem annyiért, amennyiért láttam a neten...
-
zolnagy
őstag
válasz
Bazsee71 #37114 üzenetére
Bizony. Amit megosztott videot, azon a catler azt jelzi, ami a kifolyó víz hőmérséklete. Itt vagy közvetlen a fej vízét méri a szenzor, vagy jól megoldották az arányosítást. Én a silvanonál pl. jó 10 fokkal kevesebb értéket mérek ezzel a módszerrel, mint a kijelzett. De a volt brasilia ladymnél is 109 fokon volt a joker beállítás.
-
meander
tag
Külföldi vásárlásnál (nagyobb értékű) ti milyen fizetési módot használtok (biztonság, költség szempontból)? Paypal, sima utalás, kártyás fizetés, stb?
Köszi -
Krilehor
tag
Sziasztok, sikerült vennem egy Gaggia classicot használtan, viszont az a gondom, hogy a kart alig bírom felrakni és elfordítani. Ezen egy szűrőtartó tömítés csere tudna segíteni?
-
bluesfan
tag
válasz
Keresztapper #37102 üzenetére
De igen, csak nem szeretném, ha bárki azt hinné, hogy reklámozom a céget:
[link]
Tény, hogy náluk olcsóbban nem láttam sehol.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- DJI NEO Fly More Combo (FMC) drón szett - garancia 2026.11.17-ig
- DJI AVATA Explorer Combo drón - 3 akku, Goggles Integra szemüveg, hátizsák
- DJI Mavic 3 Pro Fly More Combo RC Pro - drón szett újszerű állapotban, garanciával
- Xiaomi Yunmai Fascial masszázs pisztoly (Massage Gun)
- Új, felbontott Philips Series 7000 BHS752/00 kerámia hajvasaló - 2 év magyar bolti garival! -
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 8GB Fractal Design Define R5 FSP 750W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB ZALMAN S2 TG EVGA 650W
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged