Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bkercso: Amit nem kérdezel a ChatGPT-től - Valóság és torzítás
- Klaus Duran: Panelkérdés.
- Czimby: XFX RX9070XT Quicksilver vs Mercury(non OC)
- Syl: UPS - te áldott!
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
btraven
őstag
Vagy 100 varjú repült el a közelben. Ez olyan mint a Hitchcock Madarak című filmben?
-
soldi3r
veterán
Küzdelmes volt, de februárra meg májusra megvan a program.
-
-
válasz
soldi3r
üzenetére
én azért szeretem, mert a "classic" felépítése a 70-es évek óta nem változott, és most is lehet minden alkatrészét kapni darabonként. illetve az a sárga műanyag bevonat nem tudom miből van, de mintha soha nem akarna elkopni. még ha meg is pattan itt-ott, nem foszlik le róla, mint a Felcó-ról a piros... az onnan, hogy megszakadt szinte hónapok alatt ment a kukába.
-
-
Csabroncka
addikt
Én még anno a telekirtáshoz vettem egy Fiskars PowerGear-t igaz ez mellévágó, de a fogaskerekes megoldással brutál mit össze lehet vágni vele. Nem kíméltem, gyökeret is vágtam vele, még nem sikerült tönkre rakni a pengét. Alapvetően ezek a drága ollók jó beruházások, mert 7-10 ezer Huf között van hozzá pótpenge és alkatrész...
-
H-Zol
őstag
válasz
soldi3r
üzenetére
Ez az előbb említett két drága kézi kis ollóm van és egy káros olló Castellari Tucano ( a nagyobb verzió ) , az egy állat az az olló, a leg vékonyabbat is simán levágja ( nem nyúzza ) és nem elhinni való vastagokat is , és simán mint kés a vajban [link] az elején mutatják be ( az asszonynak mégsem mertem mondani az árat amikor megvettem
) !! -
soldi3r
veterán
válasz
erik365
üzenetére
Nem azt mondom, hogy rossz a Felco, de én inkább ARS-ot vagy Löwet vennék ha sokat akarnék költeni. Viszont ARS másolatot lehet találni aliexpresszen 4000Ft környékén, inkább abból 2-3db-ot és akkor nem kell rohangálni fertőtleníteni.
Vegesoltól szerintem jobbat nem találsz. -
H-Zol
őstag
Igen félre értettem a kérdést ( most megint elolvastam
) !
Öreg cserenyszefámat én is vissza korlátoztam három éve egy egy oldalsó ágra és a víz ( hattyú ) hajtásokat még a nyáron levágtám és mostmár nincs vele gond , a tiéteket is helyre lehet hozni , a levágott ágakon egy egy fojtatólagos hajtást meg kell hagyni és azt nem szabad visszavágni !
Újabban én is csinálok nyári metszéseket ( ritkításokat ) ! -
H-Zol
őstag
válasz
OPiiPO
üzenetére
Így van
mert úgy olvastam , hogy képesek éhen pusztulni !! Én évek óta etetem őket de az úgy értendő , hogy szinte egy két zsák búza kukorica ( most kevés fogy , mert alig van vadgalamb ) , de egy zsák napraforgó pont a minap fogyott el , megkeztem a másodikat , rengeteg a cinke és ahogy behavazott a zöldikék is megjelentek ! -
den89
tag
Köszi az infót. Én is/mi is így voltunk, hogy cseresznyét és kajszit nem nagyon metsszük. Tudtommal ezeket inkább gazdaságban metszik, alakítják jobban, ott eleve már ezeket is sok helyen vázakoronára alakítják, hogy könnyebb legyen leszedni. Házikertben sokan metszetlenül hagyják, vagy ahogy beszéltük is, minimálisan nyúlnak hozzá.
Anyós kitalálta 2-3 éve, hogy túl nagy a cseresznyefájuk, hívott egy embert, aki kb úgy ahogy volt, lefejezte a cseresznyefát, a 4,5-5 méteres fából maradt 2,5-3 méter. Onnantól viszont metszeni kellett volna rendszeresen, mert tele lett vízhajtással, és nagyon elcseszett alakja is lett a fának. Már megbánta, hogy hozzá lett nyúlva.Valószínűleg félreértetted a kérdésem azon részét, hogy (te) metszed-e a kajszit. Azt nem úgy értettem, hogy konkrétan te metszed-e vagy más. Hanem általánosságban, hogy metszed-e.
Persze én is magam metszem a gyümölcsfákat, sok videót néztem, meg olvasgattam neten, pdf könyvekből. Fatertól is tanulgattam, bár ő sem túl profi. Van hová fejlődni, de igyekszem. Így van, őszi- és kopaszbarackot minden évben jelentősen meg kell metszeni, a felkopaszodás miatt, és hajlamos túlteremni, túlterhelni magát. Nyáron is szoktam rajtuk zöldmetszést csinálni. Többinél (szilva, stb) én is érzéssel, egy kisebb-közepes metszést szoktam.btraven: adj nekik enni/inni.
-
User_2
aktív tag
válasz
erik365
üzenetére
18-as csupafém Muta ollót vegyél kb 3e Ft-ért és plusz egy kaszakövet 390 Ft-ért, ha van rá lehetőség próbálj meg finomabb követ találni.
Semmi értelme Felco ollót venni, ha nem tudod hogyan kell karbantartani és nem tudod, hogyan akarod majd a következő évben újra előtalálni.A Muta csupafém olló jó lesz az első két évben ahhoz, hogy megtudd meg tudod-e tanulni a metszőolló fenését, észreveszed-e, ha már nem úgy vágja a vesszőt, mint újkorában.
A csupafémtől ne félj, úgyis kesztyűben fogod használni, próbálj megy egy 2-400 Ft-os félig mártott kesztyűt találni a metszéshez, ha másra nem használod az kitart 2-5 évig, ha csak 10 fád van.
Ha nagyon hidegben szeretnél metszeni vegyél fel két kesztyűt egymásra, ehhez a munkaruhás boltban fel kell próbálnod őket. A gyári méretezésben ne bízz, van hogy 2-3 mérettel is téves a számozás. -
H-Zol
őstag
Kajszínon és cseresznye fán ( fiatal korban korona alakító metszés ) utána csak fenntartó ( minimális ) metszést végzek , őszibarckon ott komolyabb metszést végzek és még így is mindég ritkítani kell a termést , körte , alma , szilva ott van egy közepes metszés , hogy ne aprósodjonak !
Igen én csinálom a metszést , sokat olvastam , rengeteg videót néztem ( elejében még voltak hibák de szépen bele jöttem mint kutya a .....
) ! -
btraven
őstag
Tegnap raktam rendbe a házfal meg járda találkozásánál levő részt. Van egy hézag amiből általában mindig kinő valami gazféle. Ilyen lóhere féle levele van és elpattannak messzire a magjai ha hozzáérsz.
Ma reggelre valami kikapirgálta a földet a hézagokból a járdára. Megint disznóól van. Gondolom a madarak a hó miatt nem találnak máshol eleséget. -
erik365
senior tag
Sziasztok!
Metszőollót keresek, közepes/kisebb kézhez.
Felco6-ost néztem ki,valamint olcsóbban a Felco 160S-t, és az Alpen Gelhorn 140-et van esetleg más ajánlás? Vagy ezek közül melyiket vegyem 8-10 fához?
Valamint tavaszi lemosó permetezésnek ki mit használ?
Oda Vegesolt néztem, van esetleg más javaslat? Barack, cseresznye és körtefa.
Köszönöm. -
den89
tag
Nálam is hasonlóan alakult abban az évben, március elején kezdetett virágozni a kajszi. Bő 2 héttel előbb, mint egy normál évben. Nekem sem fagyott el teljesen abban az évben, kóstoló maradt rajta. Őszi és kopasz ellenállóbb, azokon mindig marad legalább 20-30%, ha fagy, ha nem.
Egyébként te metszed a kajszit? Sokan metszetlenül hagyják. Pont azért is, hogy a magasabb részeken nagyobb eséllyel bírják ki a virágok a fagyot. Nyilván egy kis alakító metszés mindenképp kell (rosszfelé növő, beteg ágak, villás elágazások, stb), de úgy jelentősebben te szoktad?
btraven: nálunk is sok mostanában a feketerigó. Kínai borókáról, díszgalagonyáról tudnak eszegetni.
-
btraven
őstag
Ezt találtam:
Mivel a feketerigók ürülékében a vizelet mennyisége nem jelenik meg annyira, a feketerigó széklet inkább patkány vagy egér ürülékére emlékeztet, de általában nagyobb. A következő maradványok találhatók a kertben, ha sok feketerigó van körülötte:
hosszú és sötét nagyon szilárd állagú fehér rész alig észrevehetőNálunk rengeteg feketerigó van. Szomszédban van nagy tiszafa annak a bogyóit állandóan eszik. Nálam meg mahónia van sok, azoknak is még megvannak a bogyói.
-
den89
tag
válasz
btraven
üzenetére
Madár. Főleg, hogy nyomokat sem látsz, ez alapján szerintem egyértelmű.
Nálunk össze volt sz.rva egy pár napja a terasz, és a havon is láttuk a művüket. Feketerigókat, verebeket láttam mostanában (meg talán cinegét, tengelicet, annyira nem vágom így ránézésre). Mi etetjük őket, és a díszgalagonyáról és alóla eszik a bogyókat, mióta megjött a hó és a hidegebb idő. -
-
btraven
őstag
Mi szarhatja össze a kapunak ezt a pirossal jelzett vízszintes részeit, a függőleges rudak között, egy rakás helyen ilyen gyümölcsbogyós ürülék található. De van a járdán is, sőt a kukák tetején is találtam. 2-3 cm. Ma találtam a járdán a friss hó tetején is, de nyomok nem voltak körülötte. Persze lehet annyira betemette a hó a nyomokat, az ürüléket meg nem?

-
den89
tag
Na nálunk pont most dél körül dobta le magáról a havat és már termel is. Itt 7-8 fok van, olvad minden. Ezen ne bosszankodj, egy évben 1-2x van úgy hó, hogy rajt is marad a napelemen pár napig. Jó most véletlenül 1,5-2 hétig, de ez utóbbi meg 5 évente 1x van. Nem hiszem, hogy a küszöböt fogod rágni, hogy nem termel 2 hétig (no offense)
-
den89
tag
Persze, az lenne az igazi a kert szempontjából.
Fagy szinte minden évben van március végén-április elején. Kérdés, hogy mekkora mértékben és hány éjszaka, illetve hogy addigra hogy állnak a gyümölcsfák, stb. Ezt még így január közepén egyáltalán nem lehet tudni. Annyi, hogy remélhetőleg nem fognak annyira korán megindulni, mint 2 éve, amikor minden idők legmelegebb februárja volt (legalábbis a mérések óta). Akkor március elején már el kezdtek virágozni a barackok. Egy normál évben március 15-20 körül kezdik.Z_A_P: nálunk a héten 5-7 fokokat mond a következő napokra, a napelemről azért esélyes, hogy leolvad/lecsúszik a hó. De azért ettől nem kell rosszul lenni, hogy pár hétig nem termel.
Nekünk is van, de nem feszülök ezen. Általában max 1 hónap szokott lenni az évben, amikor nem termeli meg az átlag havi fogyasztásunkat, amúgy meg általában 1,5-2x vagy pl nyáron 3x annyit termel (nincs elektromos autónk, hőszivattyúnk, fűtött medence, stb, ami sokat elvinne). Tavaly pl. csak a január volt picit a fogyasztásunk alatt, illetve decemberben kb a felét termelte meg.U.i: igen, borús időben is termel azért.
-
Z_A_P
addikt
Várom már a melegedést mint a fene, de hihetetlen hogy pár óránként változik az előrejelzés, délelőtt néztem, holnap utantol +4 fokok jönnek sok napon át , azt mutatta, most meg hogy épphogy +2 aztán újra mínuszok. Oké hogy 1 hétre nem jósolnak pontosan, nade 2 napra is ennyire nem megy...
-
a síkosságmentesítés =/= sózás, már a közútkezelőnél sem.
rengeteg különböző (főleg zeolitra épülő) keverék kapható, ami olcsóbb is, mint a sima NaCl -
Balázs Z.
aktív tag
válasz
ncc1701
üzenetére
Melyik része lenne az ökörség? Személyedben egy sórajongót tisztelhetünk?

Az egyébként érthetetlen, miért árulnak mindenhol útszóró sót magánfelhasználásra, amikor egyértelműen káros, és hivatalosan tiltott a használata a legtöbb olyan helyen, amit "civilek" szoktak takarítani...
-
Z_A_P
addikt
válasz
Dorian
üzenetére
A cikkben van erről is szó hosszan, pl
Joggal merül fel a kérdés, hogy ha ennyire káros az útszóró só, akkor miért csak a lakosságnak tiltották meg a használatát. A főtájépítész szerint erre az a válasz, hogy „hagyományosan a telkek előtti járdákat sehol nem az állam vagy az önkormányzat kötelessége síkosságmentesíteni, hanem az adott telek tulajdonosának, társasházak, intézmények esetén pedig azok fenntartójának a feladata. Az utcai zöldfelületek, fasorok esetében pontosan ezek a burkolatok azok, amikről leginkább a zöldfelületekre vagy a fák gyökereihez kerülne az olvadt sólé. A fák védelmében ezért sokkal nagyobb feladat hárul a járdák síkosságmentesítőire, mint a közutakon takarítókéra. Természetesen az önkormányzati vagy állami fenntartású tereknél, intézményeknél, hidaknál, megállókban, parkokban, természetvédelmi területeken nemcsak a lakosságnak, hanem maguknak az intézményeknek és a közüzemeltetőknek is tilos a fákat és a talajt károsító anyagok használata
-
Z_A_P
addikt
Ne sózz!!!
Só, az olcsó gyilkos, ugyanis súlyos károkat tud okozni a környezetben, az élőlényeknek, de még az élettelen, főként a fémből készült tárgyakban is.
Osszátok ti is, a sok hülye ma is szórja ki ész nélkül
-
H-Zol
őstag
válasz
Dorian
üzenetére
Nem néztem utánna , csak amit a sajtóban mondanak , de nem egyszerű , a párom 97000 Ft rokkant nyugdíjat kap és 250 kilowatt a villany fogyasztásunk ami 27500 Ft , telefon , Tv , víz , szemét és ha még gáz is lenne , arra már nem jutna , de anyumnál sem jobb a helyzet , Tsz nyugdilya van , ugyan ennyi
( nállatok azért sokkal jobb a helyzet ) ! -
H-Zol
őstag
-
H-Zol
őstag
válasz
elpescador
üzenetére
Így van
, itt minden csepp eső, vagy hópehely aranyat ér , rengeteg víz hiányzik a mélyebb rétegeből és itt nem kell nagyon mélyre gondolni
, ismerősöm ásógépen dolgozik és 40-50 centin már szinte száraz a föld , alatta meg porzik ! Ha nem lessz sok hó eső a télen akkor már rosszul fog indulni a tavasz ! -
ncc1701
veterán
-
den89
tag
-
Dorian
félisten
Hazaértem, jelentem a gerinc menti 1-1 m-es sávon kívül van hó a tetőn
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
den89
tag
válasz
soldi3r
üzenetére
Fogyasztási limitig 102 Ft, afelett 747 Ft... azért ez nem mellékes.
ncc: ennyire nem szabad ráfeszülni arra, hogy amit ráköltesz a házra, azt mindenáron kifizesse neked valaki. Mai infláció és ingatlanárak mellett főleg nem kell ezen izgulni, amikor az elmúlt 8-10 évben 3-3,5x-ére emelkedtek az ingatlanárak. Lehet ráköltöttél 5 éve 5-10 milliót az akkor 40-50 milliót érő házadra, közben jelenleg meg már 100-120 milliót ér a házad...
-
ncc1701
veterán
válasz
Chris0321
üzenetére
Meg a fordítottja is. Én mindíg úgy voltam vele, h nem a rezsit kell támogatni, hanem a fogyasztás csökkentést. Szigetelés, nyílászáró csere. Az energia hordozókat aktuális piaci áron kell adni.
Meg hát a nagyjaink akkor kötöttek hosszú távú megállapodást, mikor a legdrágább volt. De hagyjuk is a politikát.
-
ncc1701
veterán
válasz
Dorian
üzenetére
Ja, már írták.

A rezsicsökkentés hosszútávon nem fenntartható, nyugodtan készülj egy 4-5x szorzóra energia árak terén. Én erre készülök, h egyik oldalról nyugger leszek, kevesebb pénzből, másik oldalról meg drágább lesz. A szigetelés nem kér enni, nem romlik el, az ott van, és nekem dolgozik. ha meg eladom, bízom benne, h van, aki hajlandó kifizetni a profi munkát. -
soldi3r
veterán
válasz
Dorian
üzenetére
Emiatt örültem én is ennek a hónak. Nem gondoltam volna, de 1 sarokban olvadt eddig a tetőről a hó, ott, ahol nincs még kész az álmennyezet. Pedig a számítások szerint ennyit nem számít az 1 réteg gk és a felette lévő légrés. Egy fél tábla hiányzik ott a mennyezetről, de hozok majd és befejezem.
#25122Dorian, Most épp, de azért érdemes hosszabb távon gondolkodni, mert ha reálisak lesznek a rezsiárak, akkor a mostani átalány 2-3-szorosa lesz a fizetendő.
-
ncc1701
veterán
válasz
elpescador
üzenetére
Ok, meglátjuk. Én az eddigi eladásoknál máshogy tapasztaltam, de lehet csak mákom volt.
-
ncc1701
veterán
válasz
Dorian
üzenetére
Is. Plusz pár év múlva tán költözünk, és eladásnál visszajön az ára. Plusz ha nem költesz egy házra, csak avul elfele, akkor az eladásnál nagyon nagy alkualap, mert horror drágán dolgozik mindenki.
Szóval, hosszú távon praktikus ha az ember hajlandó kicsit bepiszkolni a kezét. Ez nem egy lakás, majd meglátod. Itt nincs olyan, h nem költök rá, mert nem éri meg. Meg fogja érni, így, vagy úgy. Ami pénzt, melót beleteszel, az visszajön. -
ncc1701
veterán
válasz
Dorian
üzenetére
Ezért csináltam magamnak a tető cserét, utána a tetőtér beépítést. Jó meló volt. A ferde falakon azért van "csak" 30cm, mert annyi fért az ablakoktól, de fent 35cm van. Télen megrendeltük az új cserepet, anyával felhordtuk (1400db bramac). Elkezdtem az ácsolást a régi tetőtérben február-márciusban, kifaragtam, levágtam, lecsiszoltam, lefestettem mindent, nyár elején jött 5 gyúrós haver, egy fél nap alatt lebontottuk a tetőt. Utána az egyik haverom jött 4 napig, annyi idő volt az új tetőt összeszerelni, befóliázni, belécezni. Természetesen, mikor lebontottuk, 2 hétre előre semmi eseőt nem mondott, másnap meg valami 20mm esőt jósolt 1 hét múlvára.
Tél elejére pedig bent volt a szigetelés. Mellette természetesen heti 4 edzés.
Szerencsére egész gyerekkorom óta benne vagyok, plusz én azért edzettem mindig is, h karaj legyek, bírjam a nehéz fizikai melót. Megérte.
Tied sem megoldhatatlan 1 embernek, meg kell tervezni, q sok munka, meg idő. Anya is tud segíteni adogatni dolgokat. De az egy komplett nyár. Ma meg már rohadt jó táblás szigetelések vannak, amit össze lehet legózni a tetőre. Easy. -
Dorian
félisten
válasz
ncc1701
üzenetére
Nálunk -12,1 volt reggel a kertben levő meggyfára 1 m magasba szerelt érzékelőn.
A tető hőszigetelese full szar, 10 cm van benne. De beepített tetőtér révén kívülről kellene rátenni a plusz réteget, ezzel együtt új deszkázat, hejalas, bádogozas, az ablakokat kiszedni és újra beépíteni, horror költség. Emicionalisan lehet azt mondani, hogy jaj az utcát fűtjük, de racionálisan soha meg nem térülő beruházás. -
ncc1701
veterán
Na, csalódás volt, mindkét kocsi -9-et mutatott. Úgy tűnik, elkerült minket a hideg.
Viszont nézegettem a háztetőket, hát, vannak jópáran olyan gazdagok, h az utcát fűtsék, pár házon már szépen olvad lefele a tető.
Múlt héten kaptam kölcsön hőkamerát, tetőtérben nem volt mit nézni, hála a 30-35cm szálas szigetelésnek. A homlokzat 60%-ban kész a 15centis eps szigeteléssel, a többin 5cm van, lábazat a déli oldalon csupasz, ez szépen látszott. -
den89
tag
válasz
elpescador
üzenetére
Igen. Ez elég reális szokott lenni. Nálunk a ház melletti mérőn (kettő is van, a kazánhoz tartozó külső mérő, meg egy másik digitális ) volt 6 óra körül -10 fok, akkor az udvaron/kertben simán volt -12. Kb ennyit is ír az időkép.
-
Chris0321
veterán
válasz
elpescador
üzenetére
Az nem is olyan rossz, a milyénkhez képest. És 9-kor indulnom kell a szomszéd városba úgy, hogy itt falun nem takarították le a havat az útról. Bár tegnap nem voltam arra, de elég hideg volt így gondolom szépen rá van fagyva az útra.
-
den89
tag
válasz
elpescador
üzenetére
Időkép minmax: [link]
-
Chris0321
veterán
válasz
elpescador
üzenetére
Nekünk Békés megye északi részén van egy hőmérő kinn az udvaron, az most -18 fokot mutat. Nem tudom mennyire pontos, de baromi hideg van kinn.
-
ncc1701
veterán
Itt -9 fok van az ablakban, kijjebb max -11 lesz. Megint csak a riogatás ment.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Új HP 17 FHD IPS AMD Ryzen5 7520U 4.3Ghz 8GB DDR5 256GB SSD AMD Radeon 610M Graphics Win11 Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation 4 PRO 1TB fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB ZALMAN i3 NEO be quiet! 700W
- Apple iPhone 11 Pro Max 64GB,Átlagos,Adatkabel,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: Central PC számítógép és laptop szerviz - Pécs
Város: Pécs
ezt most el is mentettem, kellet jó kisolló tavaszra, köszi!
) !!
mert úgy olvastam , hogy képesek éhen pusztulni !! Én évek óta etetem őket de az úgy értendő , hogy szinte egy két zsák búza kukorica ( most kevés fogy , mert alig van vadgalamb ) , de egy zsák napraforgó pont a minap fogyott el , megkeztem a másodikat , rengeteg a cinke és ahogy behavazott a zöldikék is megjelentek !

2024-ből ( rajta a dátum a képen ) Február 25-ödikén megjelent egy egy virág az öreg sárgabarack fámon és akkor alig volt fagykár !

) , de gondolom ilyen borús időkben úgysem termelnének , és ha jön az enyhülés elméletileg lecsúszik róluk mint a Lindab tetőkről !

( nállatok azért sokkal jobb a helyzet ) !
109 Ft egy kilowatt óra , és egyre nehezebb idők jönnek !!