- sziku69: Szólánc.
- Vízügy: árvíz, belvíz, aszály, stb.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Graphics: OnePlus 13R - Üzemidőbajnok és remek képességek
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Z_A_P
addikt
válasz
DeathAdder #21701 üzenetére
Ami (állítólag) nagyon jó az a biosol forte.
Ettől olcsóbb de jó: [link]
Ezek nem műtrágyák. -
DeathAdder
veterán
ajánlanátok kérlek valami aranyközéputat amivel trágyázhatom a gyepet?
múlt héten egy kósza gondolatból ma már ott tartok hogy totál kitisztítottam az udvart és bevetem, jön majd bele egykét szárazságtűrő fa/cserje és ennyi
nem akarok semmit maximalizálni, bevetem sűrűn, locsolom, ha lesz közte gyom akkor lesz, heti 1x ha tehetem letolom (már meg is vettem az akkus parkside nyírót), ilyen igények mellé érdemes valami mű/szerves trágyával alkalmanként megszórni?? gardena kézi kiszóróval használhatom a kiszórást, és a fűvetést?
irigylem mások gyönyörű gyepét, de nincs motivációm hogy annyit foglalkozzak vele
-
repvez
addikt
üdv!
Tudnátok abban segiteni, hogy konténerben próbálok nevelni magonc cseresznye és meggyfát, már a második évet kezdték , eddig elég jol fejlödnek, szinte az összes uj rügy beindult és hoztak uj hajtást vagy levelet, a kérdésem az lenne, hogy most igy tavasz elején amikor uj hajtásokat hoznak akkor vissavághatom az uj hajtásokat, hogy hátha még ezen az évben uj hajtást hoz máshol miatta?Bonsainak akarom meghagyni öket, nem termőnek és szeretném, ha minél gyorsabban sok ága lenne igy nem akarom, hogy tul nagy ágakat növesszen ha utána meg vissazvágom öket, akkor azt az energiát inkább egy uj hajtásba fektesse már.
Csak nem tudom, hogy ilyenkor mennyire sinylené meg a visszavágást az adott ág és hajtás illetve, hoyg keletkezne e uj hajtás?
ugyan ez lenne a kérdésem citrus ugyben is, mandarin csemetékre és mangora is.
-
totron
addikt
A tiszafa és társai körül meghagyom az aljnövényzetet, jól zárják a hajnali deret, a szálak egymáshoz való közelsége, meg ahogy körülölelik a bokrot alulról. Az öntányérozás területét csökkenteni jó - bentebb tolni az avart - így közelebb tudják körbe nőni a fűfélék. A légköri pokolban, vagyis a nyár második felében nem lesz jelentősége, de ha az első félidő jobb vitalitásban telik, a másodikban is jobbak az esélyek.
-
btraven
őstag
Úgy néz ki, nem hagyta el magát a gömbkőris. Kihajtott újra minden elfagyott ág.
-
Dorian
félisten
3 óta füvet nyírok, es meg van... Pedig feltettem 5 centire a magassagot.jövő hetvege is szopi lesz, met addig nő, de a magassagot leviszem az ilyenkor szokásos 3,5-re, meg kene tapozni is.
-
6030D
őstag
-
ncc1701
veterán
válasz
its_grandpa #21680 üzenetére
Az a baj, h ősztől tavaszig nem esik annyi csapadák, ami kellene nyáron. De alapvetően igazad van, gyűjteni kellene, nálunk egy kerti tóba folyik, onnan meg nyilván párolog, meg a túlfolyón megy ki a kertbe. De már évek óta nem láttam tele, pedig emlékszem, h 15-20 éve még gyakori volt.
Nálunk körbe 10m+ magas fák vannak, úgyhogy nincs olyan pontja a kertnek, ami 24/7 kapja a napot. -
_NCT
addikt
Érdemes használni a fűnyíró mulcsozó “funkcióját”? Ha igen, nagyjából mekkora fűméretnél? Vagy csak lefogja a már elvetett magokat és a növekedést? Tavasszal van értelme?
-
6030D
őstag
válasz
its_grandpa #21678 üzenetére
Nem tudom mi volt ott korábban, de a mi házunk helyén is egy rét volt még 3 éve, szóval nagy fa akkor lenne, ha milliomos lennék.
Van 4 bot kis ágakkal ~120e Ft-ért.
Meg olyan 200 évelő, örökzöldekkel, ágyásban. Lassan teszek fel képet, ha minden kibújik az ágdarálék alól.
-
Dorian
félisten
válasz
its_grandpa #21681 üzenetére
Nálam DNy felé van panoráma. [kép] Erről a legerősebb a napterheles, de a kilátás miatt nyilván nem fogok fakat ültetni elé.
Mindenhol máshol vannak fák, ill, falak-kerítés mentén függőleges irányban is terjeszkedem zölddel. Még az utcai kerítést lehetne befuttatni valamivel, csak mivel falécek, onnantól buktam a karbantartás lehetőségét. -
Szilágyi84
senior tag
Datolyaszilva kaki szilvát tart valaki? Mennyire érzékeny kártevőkre és a nagy száraz forró nyarat hogy bírja? Gondolom kis csemetét ültetve annak is kell 2 év legalább mire lesz termése?
-
its_grandpa
tag
-
its_grandpa
tag
válasz
ncc1701 #21677 üzenetére
Amerikai példát hozva ?
>> Az EPA szerint ezek a kis motorok évente 3 ezer liter benzint fogyasztanak az Egyesült Államokban,
Én a kerten belül villannyal nyírok és megpróbálom alacsonyan tartani a zöldfelületet.
Most az esők miatt van olyan rész ahol már 40-50 cm, vágnom kellene.
+ nem szeretnék kullancsfarmot sem a kertben mert jönnek a gyerekek, unokák.>>Az USA környezeti ügynökségének (EPA) adatai szerint a háztartási vízfogyasztás harmada kertöntözésre megy el, naponta 34 milliárd liter víz csak a gyepre
Csapadékvíz tárolás a megoldás, meg is mérem mindjárt mennyim van.Itt mifelénk a közterületen fűkaszás brigádok vágnak, gyakorlatilag tarra mindent, porzik a föld. Fűnyíró traktorral lehetne normális magasságot vágni.
-
Brandynew
őstag
válasz
its_grandpa #21678 üzenetére
És van, ahol azt hinnéd fű, de csak műanyag van leterítve ("holland pázsit"). Akkor már inkább a térkő .
-
its_grandpa
tag
Nemrég tettem egy 4 km-es sétát a környékemen.
Szó szerint elborzadtam attól amit láttam pár helyen.
Jellemzően 300 mió feletti házak, 500-as telekkel,fa nélkül, némi fűvel mutatóban.
Divatos lett a környék mert jó a levegő, meg észak buda ami "menő".
Csak hát nem az ilyen térkőtemetők miatt amit a képen láttok + betonfal kerítés. -
-
Brandynew
őstag
válasz
OPiiPO #21670 üzenetére
És ha már fűnyírás: Addig toljuk a fűnyírót, amíg mind bele nem halunk
-
-igu-
addikt
azok nem, de az ozek eleg csunyan elinteztek egy-ket fa torzset
kimentem a havazas elott terepszemlere, hat csunyan hullamzik a talaj, meg mindig nem szivargott le az osszes hole
a mohak viszont latvanyosan jol erzik magukat (nagyjabol a fuves resz egyharmada)mindekozben osszeallt a csepegtetos locsolo rendszer az uveghazhoz, egy 200 literes, allo muanyag hordo az alap, hozza egy napelemes, programozhato dual szivattyu meg egyesevel szabalyozhato fejek
[link] (a 20/30-as csomag)
ha van valami, amire kulonosen oda kell figyeljek telepiteskor, osszatok meg, ne a magam karan tanuljak
-
Szevam
senior tag
válasz
Dorian #21664 üzenetére
Nekem is vasárnap lesz "buli", tegnap előtt térd fölé ért a gaz, és azóta csak esik
. Szerintem legalább 4-5 órán keresztül kell folymatosan toljam, idén még nem vágtam.
Kéne szereznem egy kecskét vagy birkát, aki folyton nyírja.
#21666Brandynew Én is le fogom tojni, hogy vizes. Legalább viszahűti a kaszát
.
-
Dorian
félisten
Én örülni szoktam az esőnek, de most rohadjonmeg. Kültéri jardaburkolast csinaltatok itthon, mar nemtom hány napha halasztódik emiatt és fel van túrva az egesz ház előtti rész
A fűben meg lassan eltévedni, akkora. És holnap is esni fog. Sztem vasarnap sem tudom még nyírni, meg sem szárad addig. -
btraven
őstag
válasz
totron #21662 üzenetére
Főleg amikor már ilyen melegek vannak. Kora reggel nem lehet nyírni mert csupavíz. Utána meg megpusztulok a napon. 7 óra előtt a zaj miatt úgyse lehet nyírni, de akkor úgyis vizes még
De este 18 után se lehet, de akkor meg már úgyis a bogarak támadnak. Ezeket a repülő bogarakat direkt az önkormányzat alkalmazza a szabályt be nem tartó kertészkedők ellen? -
Z_A_P
addikt
Úgy megindult a fű hogy pár nap alatt vagy 10cm nőtt.
Óriási szerencse tegnap lenyirtam, mert ma jó nagy eső jött. -
Csabroncka
addikt
Sokszor csak melegszenek és napoznak még...
Rive: mit szeretnél?, mert én a kertbe egy darázsfészket sem. Unokatesóm ebbe halt bele 40 évesen. Nálam irtottak német darázs fészket a földben (8 lépet szedtek ki), a szomszédban fél méteres lódarázsfészket - nem játék, egyik sem.
-
_NCT
addikt
válasz
Csabroncka #21654 üzenetére
Hmm, lehet amúgy még a padlás darázs, messziről nézegettem őket, illetve most hogy nézem a kaptárat amit épített volna, hasonló.
Jelenleg befújtam Protect-el ahol láttam őket, nem pusztította el, de nem szeretik, elrepültek máshová.
Rive: nálam konkrétan bejáratnál, illetve gázóránál hesszelnek, ott nem szeretném őket. Tőlem élhetnek a szomszéd fákon, illetve ott, ahol nem akadályozzuk egymást....
-
Rive
veterán
válasz
Csabroncka #21654 üzenetére
...A királynők a pete rakás után is inkább fehérjeforrást keresnek
A darazsak a fejlődő lárvákat etetik 'hússal'. Ennek megfelelően egészen őszig elsődlegesen ragadozók. Ilyen minőségükben pedig elég hasznosak tudnak lenni a kertben.
Persze, ha alkalmatlan helyen van egy fészek akkor nem kérdés, hogy menniük kell. De azért lehetne ezt is ésszel?
-
Csabroncka
addikt
A királynők a pete rakás után is inkább fehérjeforrást keresnek, és a dolgozókat tudod a sör/cukor..stb kombóval összeszedni.
Biztosan német darázs?, nem inkább padlás vagy papír darazsak.
megj: én is kiraktam a biostop csapdákat, még öntöttem hozzá feromonos löttyöt. A lódarázs királynők is ezen héten aktivizálódtak. -
totron
addikt
Top 3 kedvenc tevékenységek?
-
BullZeye
veterán
válasz
enginev3.0 #21606 üzenetére
Toscana fűmagot próbáltad már? Az eléggé szárazság és napfény tűrő.
-
totron
addikt
válasz
Milyen gyomok ezek egyébként? Burjánzik itt a fű, csak a légköri pokol fogja majd kiszőkíteni. Nem abuzáltuk, beállt évek alatt. Be patient.
-
BullZeye
veterán
Létezik valami 10 literes high tech locsoló kanna, ami esőztet akkor is, ha nem telibe borítom?
Van itthon egy 5 literes és egy 10 literes, de ha csak picit borítom, akkor folyik a víz és kimossa olyan helyen, ahol nem kéne. -
PHenis
senior tag
Sziasztok,
szükségem volna egy szennyvízszivattyúra de tanácstalan vagyok a márka/típust illetően. Igazából esővizet kell majd szivattyúzni a pince előtti kb másfél köbméteres gödörből ami a kocsifeljáróról folyik oda nagy esőben. Függőlegesen kb. 1,5-2 métert kell emelni, vízszintesen pedig úgy 5 métert kell szállítani. A gödörig elvezettem 1 colos KPE csövet már, arra kötném rá.
A feljáró mérete alapján és a nagy esők mm értékei alapján kb. 3 köbméter vízre kell számítanom aminek durván a felét nyeli el a gödör. A többi kéne hogy ne a pincébe kössön ki. Olyan kellene amit tavasszal beteszek és őszig el van ott áram alatt és ha telik a gödör akkor kapcsol magától.
Tudtok tanácsot adni mire figyeljek? Van műanyag meg fém házas... Akár pontos típus is jöhet ha van valakinek bevált típus. Árban úgy 40 körül max jó lenne ha megállna, de inkább 30 körül. Vagy ennyiért felejtsem el a projektet?
-
_NCT
addikt
Sziasztok!
Elnézést ha nagyon off; német darázs ellen tettem ki "csapdákat" (cukorszirup, 1:1 arányban víz és cukor, illetve tettem bele nekik egy kis sonkadarabot is, na nem a szirupba, hanem az üveg oldalára tapasztva, mert úgy olvastam tavasszal fehérjére is éheznek. Ezen kívül egy hangyányi ecetet is kapott a csali, nehogy a méheket is odavonzza), de gyakorlatilag gyönyörűen elrepül mellette. 3db lukat fúrtam az üveg oldalára, hogy ha nagyon akar, be tudjon mászni.
2 csapdából 1 nap alatt még semmi kapás nincs. Érdemes még várni vagy próbálkozzak Biokill márkás boltival? Tegnap vettem észre, hogy a fa kerítésléc tövében 2 királynő is elkezdett építkezni, de lefújtam a fészkeket és a léceket Protect-el, eliszkoltak, vissza se jöttek. Később leszedtem a kaptárat.
Sajnos a környéken elég sok szokott lenni nyáron, szeretném kicsit helyére billenteni a populációt, legalább a kertünk környékén. -
btraven
őstag
Mint írtam kihajtott az ősszel ültetett mezei juharfám. Pár hete kivágtam egy másikat és a tönkjét+szárát elültettem ez mellé jó 1 méterre. Mert az őszi nem adott életjelt. Ennek is valami minimális gyökere maradt alul, mert a nagy gyökereit tőből levágtam fejszével. Erre ez is kihajtott. Most nem tudom hagyjam mind a kettőt aztán idővel majd kiderül melyik lesz jobb? De locsolni kell ám keményen. Iszonyú napos helyen vannak, azért akarok oda árnyékot, mert meg lehet pusztulni nyáron, reggel 7 után.
-
6030D
őstag
Fehérváron vagy környékén tudtok ágaprító céget, aki ad is el darálékot?
-
válasz
én is szoktam négykézláb gyomot szedni, pedig én a topic fősodrával ellentétes értékrendet képviselek, és nálunk sorban állnak az egyforma fűszálak.
amikor megerősödik a gyep, akkor általában a nagyrészét a gyomnak kiirtja maga körül, mert egyszerűen elveszi annak az életterét. a megerősödéshez sok minden kell, de leginkább a sűrű fűnyírózás.
és az nem "én heti kétszer szoktam" ami a valóságban 3 hetente négy alkalom, hanem szigorúan két naponta, vagy robot, főleg amikor egy kis nitrogén hatására bedurran.a szelektív szerek valóban tudnak segíteni, de azt csak addig csinálnám, amíg NAGYON sok a gyom. ha már vállalható, akkor inkább a mechanikus módszer.
öntözni hajnalban, nekem 6 kör van, forróságban ezek a víztakarékos fejek mennek akár 40 percet is per szektor, és így reggel 5:00-5:30 között kezdenek
ha este locsolsz, azzal hatványozottan növeled az esélyét a gombásodásnak, ha napközben locsolsz, akkor meg a megperzselődésnek. (azért amikor harmadik hete 35+ fok van, akkor néha én is ráindítok délben egy 5 perces körre, de ez a kivétel, nem a szabály) -
eldoble
aktív tag
válasz
enginev3.0 #21630 üzenetére
Alapban hajnalban menjen, persze kivételek lehetnek ,ha valami egyedi oka van esetleg .
-
enginev3.0
félisten
válasz
Brandynew #21628 üzenetére
Van öntözőrendszer, bár nem jöttem rá pontosan mikor is kéne mennie, hajnalban, reggel, vagy este
Füvet vágni meg szeretek, nagyon is
Sőt ha valami vastag gazt látok közben, nem törik ki a derekam hogy lehajoljak kihúznitényleg igyekszem, csak még nincs sok tapasztalatom
-
Stylewars_kp
őstag
válasz
DeathAdder #21622 üzenetére
Passz. Láttam már szép gyepet budget magból is.
-
Brandynew
őstag
válasz
A gyakori fűnyírást a fű szereti, a gyom nem, ergo egy idő után eltűnik a gyom, a fű megmarad. Ha nem akarsz heti háromszor füvet nyírni, akkor robotfűnyíró a megoldás, az még mulcsol is. Ha meg öntözőredszert is teszel mellé, akkor katalóguspázsitod lesz.
-
Ramoskaa
senior tag
válasz
Stylewars_kp #21620 üzenetére
nagy, 1500 -1700 m2.
-
ncc1701
veterán
válasz
enginev3.0 #21625 üzenetére
Akkor meg az lesz a gond, h mohásodik. Nálunk az is van, mert sok a nagy fa, de az sem zavar.
-
ncc1701
veterán
válasz
enginev3.0 #21612 üzenetére
A beton, és a pázsit között is van átmenet.
Az elején én is így kezdtem, szelektív gyomirtó, ilyen fűmag, olyan, gyepszellőztető gép, tavaszi indító, anyám kínja. Most már csak trágyázom, és nyírom. Ami nő, az nő, kalap.
-
G@ben
addikt
Az öntözőrendszerem egyik ága szivárog, a fejnél jön ki a víz. Kitisztítottam a belsejét (a 4 csavaros részt), ahogy anno a szerelő mutatta, kitekertem a mágnesszelepet, azt is megtisztítottam, visszatekertem teljesen, de még mindig szivárog. Hol keressem a hibát?
Ilyen típus elvileg: [link] -
DeathAdder
veterán
válasz
Stylewars_kp #21617 üzenetére
jó kérdés hogy ér-e dupla annyit mint a baren/jonhsons
-
-
Stylewars_kp
őstag
válasz
DeathAdder #21609 üzenetére
ICL toscana még a sláger.
-
Chris0321
veterán
válasz
Ramoskaa #21610 üzenetére
Hello.
Lehet, hogy nekem is kellene venni egyet, mert elromlott az MTD és nem biztos, hogy meg tudják csinálni. Én a háztartási gépek topicban kérdeztem rá mit lenne érdemes venni, de választ nem kaptam, gondolom senki sem tudott segíteni. Nézelődtem árúkeresűn, különböző webshopokban de nem igazán emlékszem olyanra, hogy százas alatt lett volna Briggs motor, én is olyat keresnék. -
Chris0321
veterán
válasz
Stylewars_kp #21611 üzenetére
Nem ismerem őket, én csak a reklámokból látom nagyon ritkán és Nagyváradon a Kauflandban. Én amiben csak tudok Makitát veszek, mert a szomszéd városban van üzlete ami szervíz is.
-
6030D
őstag
válasz
enginev3.0 #21603 üzenetére
Nekem ez bevált, füvet nem bántja. [link]
-
Ramoskaa
senior tag
Sziasztok! Tudnátok ajánlani 80ezerig benzinmotoros fűnyírót? Briggs motoros-ról hallottam ,hogy jó.
-
DeathAdder
veterán
válasz
Stylewars_kp #21577 üzenetére
nálam Dichondránál van ugyanez, Barenbrug, sok helyen abszolút nem kelt ki.. ahol igen ott nagyon szép, de összességében nem vagyok elégedett (tavaly direkt megjelöltem 4 kisebb területet és más-más módszerrel vetettem, egyik se kelt ki azóta sem)
most készülök bevetni 60 négyzetmétert, de a dichondától már rettegek, mert félő hogy sok munka lesz a semmiért, pedig itt van a polcon
úgyhogy fűvetés lesz, de olvasva néhány topikot ez a Water Saver se tűnik nyerőnek. mi a leginkább ajánlott most? Johnsons? -
ncc1701
veterán
válasz
Szelektív gyomirtó. De kezdő családi házas lehetsz, ha pázsitra hajtasz. Majd ha felnősz, feladod.
Szerk: haver valami afrikai fűmagot rendelt. Az sem bírta. -
enginev3.0
félisten
válasz
totron #21605 üzenetére
igyekszem, de rohadt nehéz
Hónapban vagy kövi hónapban megveszem ezt a jhonsons fűmagot, remélem hogy erősebb lesz mint a mostaniakVan vagy 500nm udvar, abból kb 100-150nmen gyönyörű a fű, a többi túl napsütötte egyelőre amíg nem nőnek meg a fák, és hát így a gyom az úr, pedig nyáron négykézláb mászva tépem őket
-
totron
addikt
válasz
Legyen az, hogy gondos gyepépítéssel és gondozással elnyomod a gyomot. Működik. A természetben is így megy.
-
Rive
veterán
válasz
Úgy keresd, hogy 'kétszikű gyomirtó'.
Ui.: ...de igazából a vegyes gyep életképesebb és szerintem szebb is.
-
enginev3.0
félisten
Olyan gyomírtó van ami a füvet nem bántja, de a gazt igen?
Ne kérdezzétek milyen gaz, csak gaz, minden ami nem fű -
Rive
veterán
...az egyutteles iratlan szabalyai...
Itt pl. az van, hogy a faluból aki dolgozik, az jellemzően Pesten. Azaz hétköznap ~ reggeltől estig, 10-13 órát elvan otthonról. Lényegében az összes (!) kerti munka hétvégére marad.
Folyamatos a konfliktus azokkal, akik a falut kiköltözés előtt afféle üdülőövezetként képzelték el.
Úgy nagyjából a vasárnap délután van megtartva.
Nagyjából.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Melyik tápegységet vegyem?
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- AliExpress tapasztalatok
- sziku69: Szólánc.
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Huawei Watch Fit 3 - zöldalma
- ASUS routerek
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Latitude 7400 - i7-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD IPS I CAM I W10 I Garancia!
- 119 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Egyedi ékszerdobozka
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- Csere-Beszámítás! MSI Ventus 3X RTX 4070Super 12GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest