- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Szevam: „Rendszerleállás” – egy AI képzeletbeli halál utáni élménye
- Argos: Szeretem az ecetfát
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csonthéjasok hogy bírják a forróságot? Dió például?
-
totron
addikt
válasz
Essejó #22948 üzenetére
Hol nevezi eddigi legmelegebbnek? Lesz olyan is, de nem most még. Ami az igazi gond, hogy több igen meleg hét követi egymást.
#22944H-Zol, a kereslet-kínálat megvalósulásának szerves része a kereskedő és vásárló közé beékelődő ún. átbaszási együttható. Így tud dübörögni a rendszer. Valahol bájos.
#22957H-Zol, kéne nézni a pályázatokat... Ha van vagy lesz valaha erre való. -
Dorian
félisten
Én nem értem a gazdákat. Egy csomó szakértő előre elmondta, hogy idén nem vessenek kukoricát, mert úgyis aszálykáros lesz. Vagy eleve a kárkompenzációs pénz volt a cél?
Anúgy is már rég nem a vízigényes kukoricá kellene termelni azokon a területeken, ahol rég tudott milyen klímaviszonyok vannak és egyre jobban. -
H-Zol
senior tag
Az ásott kutak itt is kiszáradtak , a fúrott kutak itt általában a második vízig vannak fúrva ( 10-12 méter ) , és már gondok vannak velük , levegősen jön egy kis idő után a víz , de még úgy ahogy működnek, a harmadik víz állítólag itt nem jó ( savanyú ) ami 30 méter körül van , ami jó és még nincs vele gond az 50 méter körül van de azt nagyon drágán fúrják mert kemény lösz rétegen kell átmenni ( ami nagyon lassan megy ) , de olyat is hallottam , hogy olyan köves réteget kaptak el amin nem tudtak átfúrni !!
Nállam is tervben van egy ilyen 50 méteres kút ! -
H-Zol
senior tag
Itt [link] egy kis segítség , de faiskolában tudnak segíteni mert függ a fajtájától , hogy milyen alanyra van oltva stb !
Itt már lassan mindegy , hogy milyen a talaj szerkezete , hogy merre laksz , itt a szárazságon a hangsúly , például itt nállam erős fekete föld van , jól megtartja a vizet de szinte két hónapja csak egy két jelentéktelen eső esett , úgyhogy rendszeresen locsolni kell a gyümölcsfákat ! -
Sziasztok,
Milyen termést hozó fákat érdemes ilyen aszályos régióba ültetni? Duna-Tisza köze, nem egészen a Homokhátságban lakok, attól kicsit fentebb, de már itt is eléggé homokosodik a föld. -
Essejó
veterán
Az eddigi legmelegebb hét jön link
-
H-Zol
senior tag
válasz
soldi3r #22945 üzenetére
Itt tanyán még -8,2 őt is mértek !
Nem is tudom pontosan talán 12 termő kajszi fám van ( több fajta ) és három kicsi két három évesek , de egy szem nemsok , anyi nem maradt rajtuk 100% ban elfagytak , de itt mindenkinek a községben , de ne tudd meg azt a rengeteg vizhajtást ami lett rajtuk a fagy miatt , aratás után fogom őket rendbe rakni , eddig nem bántottam ,mert újra hajtanának ! -
soldi3r
veterán
válasz
User_2 #22834 üzenetére
A hagyma-hangya elmeletet gyakoraltilag cafoltam
Az aljatol a tetejeig megjarjak azt is.
Jovore a gyumolcsfak felet korbe ultetem fokhagymaval, azt is kiprobalom. -
H-Zol
senior tag
Azt mondja a cikk [link] , hogy megjelent az olcsó sárgabarack a piacon
!
-
H-Zol
senior tag
válasz
angelside77 #22939 üzenetére
Nem csak a hektár hozamot , hanem a beltartalm is befolyásolja , a repcének kevesebb lessz az olaj tartalma , kis megsült szemek vannak , a búza az jobban megsült , már két három hete elszáradtak a levelei és nem tudta beérlelni a szemeket , úgyhogy össze száradtak a szemek ( úgy képzeld el mint az aszalt gyümölcsöt ) nem szép kerekek a szemek , hanem ráncosak mert nem be érett , hanem a nap beszárította !!
A minősége megszokott lenni , csak kevesebb , több a haj ( korpa ) , és olyan kicsi fonyadt szemek is vannak amit a kombájn kifog fújni a pévával és ez még fajta függő is , minél későbbi fajta annak jobban tönkrement ( nekünk már évek óta malmi minőséget tudó korai fajtánk van ) ! -
H-Zol
senior tag
válasz
angelside77 #22927 üzenetére
Sajnos tudom , egyenlőre esőnek jóslata se nincsen , a jövő hét közepétől megpróbáljuk a buzákat , repcéket betakarítani ( azok is megsültek , de legalább lessz valami rajtuk) , a kukoricák meg napról napra sülnek fel és mennek tönkre , de a másik baj velük , hogy a hosszú hideg tavasz miatt nagyon kicsik ( ilyenkorra már fej magasságig kéne érjenek és most jó derék magasságban vannak , gyalázatos kinézettel !
-
Z_A_P
addikt
Nos mai naptol a kovetkezo esoig nem hasznalom az esovizgyujtom. Meg kb 30cm van benne (ez kb 1-1.2 m3), de ha kevesebb marad idoval hamarabb meg tud "buggyanni", ugy gondolom. Locsolasra szoktam. De eso sehol sincs kilatasban egyelore
-
6030D
addikt
válasz
Dorian #22920 üzenetére
Lehet, hogy kevés vizet locsolsz ki. Azt írtad múlt hétvége óta többször öntöztél. Én kb 1-2 naponta locsolom ahogy látom, hogy szárad. Nem esett rég óta eső, a szél is jobban szárít idén. Nem hinném, hogy lehet az eddigi tapasztalatokra hagyatkozni.
Mindegy, nálunk és a szomszédban is működik, de mi csak a trendeknek élünk. -
Dorian
félisten
Pedig pont, hogy nem, itt vagyok élő példának. Nem csak az anyag (fajlagos képessége) számít, hanem annak a lazasága is, hiszen úgy egységnyi térfogatban kevesebb a (vízmegtartó) anyag.
Én a talajt (ami alapból nem rossz, egy kisebb részen kicsit agyagos) először felkapálógépeztem, aztán arra komposzt, kicsit még bekapálva, majd a tetejére még komposzt és így lett beültetve (a palánták konkrét helyére még egy kis érlelt marhatrágya is ment), majd fűmulcsot kapott minden, amit hétről hétre vastagítok a hétvégi fűnyíráskor, de már a palánták ültetése előtt is 1 hónapja gyűjtöttem, h mindenhová rögtön jusson elég
-
ncc1701
veterán
válasz
Dorian #22916 üzenetére
Nálunk 15cm komposzt van, alatta olyan talaj, amibe a répa sem tud lemenni. A 10cm luk távolságú csepegtető szalaggal mondjuk napi 20 percet megy a csepegtetés. A csepegtető szalg közvetlen szomszádságába (tőle max 5-10 centire) van ültetve bármi is. Jó benapozású helyen van, de nem tökéletes, olyan kb 70% napot írnék az ágyásokra.
Ahol nincs szalag, ott nyilván száraz, de oda nincs is ültetve. Egy 5cm szalma takarás q sokat tud segíteni a vízigényen nálunk.
nyiéván komposzt, és komposzt között is van diffi, de ez így káb mindenhol működik. -
6030D
addikt
válasz
Dorian #22907 üzenetére
Pedig a komposzt pont, hogy megtartja a vizet. 1 m3 komposzt 800 l vizet tud felszívni.
Nekem a magaságyásban a legszebbek a növények, ahol 15 cm komposztba lettek ültetve, alatta sima föld van, alatta meg a darálék. Mellette hirtelen ledugtunk pár borsót, meg utána palántát, és a tetejére komposzt ment ujjnyi vastagon, mert már ott voltak a hajtások. Az sokkal gyérebb.Btw, a komposzt is talajtakarásnak számít.
-
Dorian
félisten
válasz
ncc1701 #22911 üzenetére
Beültetés után azonnal mulcsoltam, mint ahogy mindig szoktam. De, kiszárad, mert a kapott vizet nagyon gyorsan levezeti, a növények gyökere meg abból él ami kicsi marad.
Nyilván beültetéskor a palántákat benyomkodtam-beiszapoltam, sztem akkora térfogatban tartja meg a vizet még mindig, ezért nem igazán nőttek a növények.
Sűrűbb és extra mennyiségű locsolás amire most szükség van, a szokásos mulcs alatti csepegtetőcső nagyon kevés.Füvet én is alig locsoltam a múlt hetet megelőző időszakig, de a kánikulával heti 3-ra váltottam, sztem ez tartható.
-
totron
addikt
válasz
Dorian #22909 üzenetére
Nem szokásuk. Nem bírom azokat az embereket akik csak a trendeknek élnek, nem rád értem. Rutinnal el kell tudni különíteni melyik-melyik. Nem mindenkit maga a téma, a terület érdekel, inkább csak csinálni akarnak valamit/közösséghez akarnak tartozni. Jellemzően közülük kerülnek ki azok a felületes mesélők is. No meg általában nincs is annyi komposzt, hogy ez felmerülhessen vagy a fene tudja mi van a fejekben-kertekben.
-
ncc1701
veterán
Á, nem is emlékszem, mikor esett utoljára normális eső, április óta locsolok. A füvet idén hanyagolom, max heti 2x kap vizet, ha kiég, hát így járt.
Most hétvégén fogunk szalmát teríteni az ágyásokra, most sincs időm rá, de már muszáj, plusz nagyjából be van vetve minden véglegesre. -
totron
addikt
Lehet menni megint vízágyúzást nézni a földekre, látványos. Kukorica közé zörögni, táncparkettre meg lötyögni. A lombledobás alappá lett, szélhámos kerttervezők/lényeget erősen érzők pedig szövegeléseikbe foglalhatják, hogy ezt direkt akarjuk így, idén is a szezon fő színtónusa a földszínek.
#22907Dorian, mindig tanul az ember.
#22902User_2, szép ahogy scan és nyelvezet összefog az olvasó ellen.Mindig több projekt fut itt, nem az van, hogy egyetlenegy gyufásskatulyányi hely van és abba kell a téridő összes folyamatát összesűríteni.
-
Dorian
félisten
Múlt hétvége óta többször meglocsoltam a veteményest, és láss csodát: elkezdtek nőni a növények. Előző években erre nem volt szükség, de ugye nálam most a laza komposztba ültetés a gond: nagyon gyorsan elvezeti a vizet. Remélem ez csak addig tart amíg a növények gyökere nem ér le a rendes talajba, mert ez így pazarlás.
-
H-Zol
senior tag
-
H-Zol
senior tag
Nem tudom hol milyen a hejzet , de itt erre felénk ( Dél Alföld ) lassan minden kiszárad , de ezt ez a cikk [link] is igazolja !
A fáknak kezd a levele lehullani mint ősszel , a tanyán vannak hatalmas nyárfák és vastagon áll alattuk a levél , ithon az őszibarack kezdett hullani de nagyon sok hajtást hozott , ma csinálok egy zöldmezszést és még intenzívebben locsolom , a napraforgóról és kukoricáról ne is beszéljek -
Szilágyi84
senior tag
Mi lehet a gondja egy fiatal pozsgás majomkenyérfának hogy ilyen pár levele? Soha nem volt még ilyen nálam, van ami már több mint 15 éves. Nyáron kint vannak, de tűző nap nem éri. Ez új szerzemény kertészetből.
-
User_2
tag
válasz
totron #22890 üzenetére
https://library.hungaricana.hu/hu/view/ORSZ_ORVO_Muzealis_03_Lippay_Posoni_kert/?pg=141&layout=s
az 1_117 szkennelt laptól kezdve 4 oldal.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- One mobilszolgáltatások
- Milyen notebookot vegyek?
- VR topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Spórolós topik
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
- Milyen széket vegyek?
- Vízpart, vakáció és hardverek
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac Pro (2017) 5K - Xeon W-2140B 64GB DDR4 RAM 1TB SSD Radeon PRO Vega 56 8GB
- Bowers/Wilkins PX8 fejhallgatók (dupla Bluetooth eszköz csatlakoztatása!) - ELKELTEK
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
- Apple iPhone 14 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest