- Digitális Állampolgárság Program
- leslieke farmerzsebe
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Mindent a StreamSharkról!
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- 1 Kis segítséget kérnék :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Fogadj örökbe egy szervert, avagy hogyan építsünk otthoni labot I. (az alapok)
Új hozzászólás Aktív témák
-
H-Zol
senior tag
-
-igu-
veterán
válasz ncc1701 #19939 üzenetére
"A fenti cucc pedig könnyen állítható, csak egy villáskulcs kell hozzá."
ha erre gondolsz, akkor csakis abban az esetben, ha a ket lapnak legalabb egyike el tud forogni (lecsavarozott talp es felcsavarozott oszlop eseteben pl. ez mar nem mukodik)
a ket anya kontraanyanak van rajta, a magassagot az adja, hogy a felso lap menetes szara milyen hosszan megy bele az also lap menetes huvelyebe. Azzal beallitod, a ket anyaval alul-felul osszekontrazod. Ha utolag akarod allitani a magassagot, akkor a villascskulccsal nem allitod, csak oldod a fixalt magassagot. A magassag allitasakor legalabb az egyik lapnak el kell tudnia forogni. Ha ez es a tehermentesites adott, akkor mukodik.
[ Szerkesztve ]
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
Rive
veterán
válasz soldi3r #19930 üzenetére
Latni kellene a jelenlegi talpakat...
Tervezek, nincs még meg.
Annyi tuti, hogy szigeteléskor az egészet fel kell majd szedni és odébbrakni => talajcsavar ( ) lesz, nem beton.
Másik tuti, hogy ~ fél centire kell passzolnia az ajtó magasságához, miközben errefelé agyagos a talaj, szóval vizes tél és száraz nyár között mozog akár 2-3 centit is => valami könnyű állítási lehetőség kell./// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
H-Zol
senior tag
válasz hiperFizikus #19935 üzenetére
, ha nem lennél , ki kéne találni !!
-
hiperFizikus
senior tag
válasz its_grandpa #19928 üzenetére
A traktornak is van emelője, és semmit sem kell érte tenni, ha már traktor van !
ugye milyen okos vagyok
A gázt is és a féket is egyszerre nyomni nem menő dolog !
-
-igu-
veterán
szeretnem leszogezni, hogy - bar az utolso 3 hozzaszolas nem eziranyba mutat - nem nekem okoz gondot a terasz megemelese
A Bretagne-félsziget meredek ormai alatt Otthont találnak kóbor csikóhalak. /Mesterem
-
soldi3r
veterán
Latni kellene a jelenlegi talpakat es tudni, hogy mennyit kell rajta emelni, de en sem ekre gondolnek. Pl ha 20x20-as zsalukovon all es 60mm-t kell emelni, akkor ontenek egy ilyen betonhasabot (vagy keresnek egy ekkora terkovet), ha csak 20-at, akkor meg vagnek egyet tolgyfa deszkabol.
[ Szerkesztve ]
E30 (oo=[][]=oo)
-
-igu-
veterán
válasz its_grandpa #19928 üzenetére
Utolag ezzel se lehet szintezni, csak epiteskor
-
soldi3r
veterán
válasz its_grandpa #19924 üzenetére
En is kicsit konnyitve akarom megoldani, azert nem allok neki a kezi leutonek, csak meg nem tudom mukodik e. Ha van egy agresszivebb SDS-es geped, meg hozza egy mar nem hasznalt dobozfurod, akkor azzal is meg lehet probalni. A foldeloszondat siman leutom igy 3 meterre.
E30 (oo=[][]=oo)
-
-
soldi3r
veterán
-
soldi3r
veterán
válasz its_grandpa #19912 üzenetére
Ez ott is a helyen marad. Minimum 3 oldalrol epuletekkel korbezarva 2 oldalan pedig teglafalhoz rogzitve osszesen 8m hosszan.
#19916H-Zol, Az elsovel en is igy jartam, mert kifurkaltam a lyukakat. Nem szabad, de nem is kell betonozni. Egyszeruen csak le kell utni.
[ Szerkesztve ]
E30 (oo=[][]=oo)
-
H-Zol
senior tag
válasz Stylewars_kp #19885 üzenetére
Szöllő lugasnak spórolni akartam , olajos csövet raktam le 2,5 m magaskat , befúrtam a földbe egy méter mélyen , por földel be szórtam mellette tömörítettem belocsoltsm , faszán ált a dolog , befutotta a szöllő, komoly termés volt rajta , és jött egy nyári vihar és kimozdította Most van folyamatban a helyreállítása , a gödrök ki vannak ásva , majd tavasz felé egy fagymentes nap be fogom önteni !!
Erre mondják , hogy a rest kétszer Farád -
-
Stylewars_kp
őstag
válasz its_grandpa #19912 üzenetére
+1
A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa. Kosztolányi D.
-
its_grandpa
tag
Á....i kerítés, építettem ilyet.
Ugye nem akartok kör profilos talajcsavarba 60x40-es oszlopot rögzíteni ?
Ezek az oszlopok 1.5 mm vastag anyagból vannak, nem igazán lehet megszorítani.
A 3D-s kerítés elemet is megfogja a szél a videón ugyan van némi zártszelvény is [link] .Van két kézi gödörfúróm, a 40x40-es zártszelvény oszlopokhoz (utoljára szőlő kordont építettem) a 80-ast használom ~ 6.000- volt.
Benzines gödörfúró mifelénk bérelve 1 napra szintén 6.000.- , négy órára csak 4.000.- .
Egy zsák 25 kg-os száraz beton ~1.500.- kell fúrni ~ 80 cm mély lukat (fagyhatár) és
beállítani függőlegesre az oszlopot (amit talajcsavarnál nem biztosan tudsz megoldani).Nem könnyű meló de a helyén marad az biztos.
-
H-Zol
senior tag
válasz OPiiPO #19909 üzenetére
Helyesbítek , ha látom tavasszal , hogy nagyon lesoványodtak a téli álomban ( ami ezekben az enyhe időkben nem igen fordul elő ) , akkor teszek ki nekik és megpróbálom figyelni , mert az egyik szomszédnak 10+ macskája van a másiknak is van egy pár , és mindent felfalnak , szeretem én a macskákat is , de ha egy kilót ki teszek ezek azt is megeszik !
-
H-Zol
senior tag
válasz OPiiPO #19907 üzenetére
A kutyák az udvarban , a sünök a kertben , és egyik se nincs megkötve , nállam hatalmas kert van , tele gyümölcs fákkal , összerakott galyrakások , mindég hagyom egy , egy részt ahol nem kaszálok , és így jól érzik magukat a sünök ( nállunk mindég is voltak sünök ) !! Amikor előjönnek , onnantól mindég teszek nekik friss vizet és igény esetén és ősszel mindég etetem is őket !
-
H-Zol
senior tag
válasz Dorian #19895 üzenetére
+1 , nállam soha egy kutya sem volt megkötve , volt amikor sok kutyám volt ( megöregedtek ) , most csak kettő van ( ithon ) de azok bentlakásosak , van két kutya ajtó és közlekednek , nyári éjszakákon az egyik szinte csak kint tartózkodik ( figyeli a kertben közlekedő macskákat , és sünöket ) !!
-
H-Zol
senior tag
válasz hiperFizikus #19904 üzenetére
Pedig azért közösségi fórum., egy fórum , hogy segítsünk egymáson !!
-
Rive
veterán
válasz hiperFizikus #19897 üzenetére
Ez, csak nem traktorhoz, hanem gerendához és nem húzóra hanem tolóra
[ Szerkesztve ]
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
hiperFizikus
senior tag
UGATNAK A TROLOK
he heA gázt is és a féket is egyszerre nyomni nem menő dolog !
-
Dorian
félisten
szégyen egy kutyán láncon tartani (futóláncon is)
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Rive
veterán
válasz ncc1701 #19883 üzenetére
...nem egészen jó, legalábbis amit találtam, az nem okés. Olyan kellene, amit utólag, bontás nélkül is lehet állítani (amikor pl. vetemedik a deszka, süllyed/mozdul a föld, efféle). Amit találtam, annál mind bontani kell...
-
eldoble
aktív tag
válasz Stylewars_kp #19888 üzenetére
Én gyerekkoromban falun éltem, akkor még minden kutya láncon volt kikötve, nekünk is volt kutyánk, a legtöbb nem ugatott ok nélkül, nyilván, ha jött valaki, érzékelt valamit, akkor persze ugatott, de olyankor az a kutya is ugatna ami nincs kikötve.
-
OPiiPO
veterán
válasz Stylewars_kp #19884 üzenetére
Pontosan, kikötött kutya általában ugatni szokott, régi tapasztalat.
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
Stylewars_kp
őstag
válasz hiperFizikus #19875 üzenetére
pont az ilyen állattartók miatt ugatnak meg csaholnak feleslegesen az ebek, mert a kutyájuk kikötötte valahova
A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa. Kosztolányi D.
-
Rive
veterán
válasz soldi3r #19876 üzenetére
Ez a talajcsavar-dolog jó cuccnak néz ki, nem tudtam, hogy ilyen is van már
Nekem még egy dologra kellene ötlet: valami olyan csavaros oszlop-szerűség vagy mi, amivel egy fa terasz magasságát tudom utólag finombeállítani...
[ Szerkesztve ]
-
OPiiPO
veterán
válasz hiperFizikus #19875 üzenetére
"karabinerrel kötve a kutyánk" - imho sima állatkínzás kategória a láncon tartott kutya
"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."
-
Bondix
tag
No én ezen nem is gondolkoztam este, hogy nálam is a magas különbség is játszik a beton járda és a földes fűves részen.
Nem olyan egyszerű ez, mire összeteszem a matekot plusz munka vele lehet jobban jövök ki és olcsóbban egyszerűbben ha veszek egy kennelt neki és ha úgy van oda megy be amugy meg mint lesz azsimico Nem egy ásós fajta szerencsére és jól alkalmazkodik.
hiperFizikus Ezen is gondolkodtunk mert akkor elég nagy szabadsága van az udvarba és még se érzi a bezartsagot
Végülis a oka hogy van kisgyerek a családba és ha ő rá ugrik játékból még kicsi és megilyed másik h felőki. Meg így nem tud kint játszani az udvaron a kisgyerek.
Plusz ha jönnek látogatók azokra is ugrál játékból de nem mindenki szereti ezt ugye.[ Szerkesztve ]
-
simico
aktív tag
Beton alap nélkül szépen kiássa majd magát a kutya a drótkerítés alatt.
-
soldi3r
veterán
válasz Bondix #19874 üzenetére
Pl az Arvai keritesnel meg tudod venni a keritesoszlophoz a hozza valo talajcsavart is. Ha kertkaput is akarsz rarakni, vagy 3D kerites, akkor inkabb a 800-ast.
[ Szerkesztve ]
E30 (oo=[][]=oo)
-
hiperFizikus
senior tag
válasz Bondix #19874 üzenetére
Tudományos szempontból az lenne a legolcsóbb megoldás, ha az udvarod másik végébe egy szuka kutyust telepítenél, akkor az odavonzaná és nem kellene költened kerítésre ♥
De viccen kívül: nekem-nekünk Csoltón falun egy hosszú keskeny falusi udvarunk volt . ott kihúztunk 1 db vasdrótot amin karika csúszott ide-oda : e karikához volt karabinerrel kötve a kutyánk ! A füvön meg kövecskékkel kijelölheted a kb. biztonságos távolságot !
A gázt is és a féket is egyszerre nyomni nem menő dolog !
-
Bondix
tag
Sziasztok
Kérlek segítsetek.
Egy kerítést szeretnénk a ott lenne a kutyus ha nem kint és ezzel levalasztani az udvart más célra.
Tehát kb 8m hosszú kerítés kéne keresztbe és kb 1.50 magas.
Egyik vége a ház falának lenne, másik pedig egy oszlopnal ami ott van.
És az oszlop és a tégla kerítés között lenne egy kisajtó ez még terv alatt miből hogyan.Nagyon nyugodt nem ugrálós fajta semmi agresszívitás tehát nem kell olyan stabil kerítés ő miatta, max az szél és stb időjárás miatt.
Először horgonyzott drótkerítés volt a terv de lehet hogy egyszerűbb és masszívabb és szebb is egy tábla kerítés.
Árba ha sokkal több ha mindent is megveszünk és ha egyszerűbb össze tenni ( asszem)
De ez még nem tuti lehet drótkerítés lesz ha a matek anyival kedvezőbb.A 8m-be kell mondjuk 3 tábla kerítés ami 1db/ 2.3m hosszú és 1,5m magas
Az első kerítés elem a ház falának lenne rögzítve aztán oszlopokkal.
Amit néztem pl. alumínium oszlop
A kérdés az oszlopokat hogyan tudom rögzíteni a földbe?
Betonozni nem szeretnék stbNéztem vannak talajcsavarok sok szerintem elég jók erre a célra nem nehéz a kerítés és nem is olyan magasak.
Vagy más ötlet amihez nem kell betonozni stb?
Mi a véleményetek?
Szóval:
Tábla kerítés a 3db Merkur táblás kerítésellem 24000 Ft
Oszlopok a 3db 5000 Ft
Ami a kerítést az oszlophoz rögzíti xy Ft
Talajcsavar a 3db 9000 FtMás egyéb kell még esetleg?
Gondolom ha drótkerítés lenne az is ugyan így oszlopok stb ami kell?
Mondjuk milyen és mekkora talajcsavar kéne ha tudok linkelni is akár privátba is azt köszönöm.
Itt néztem eddig itt minden van egy helyen szerintem.
Köszönöm szépen előre is!
[ Szerkesztve ]
-
Csabroncka
addikt
válasz btraven #19865 üzenetére
Én amióta megjelentek a mártott kesztyűk, csak olyanokat használok, nyáron vékonyabbat, télen a vastagabb thermal-t. Jó méret esetén nagyon kényelmes és nem töri a kezed, vízhólyag sem lesz.
Elég strapabírók, jobban bírják mint a bőr kesztyűk...
(Arra figyelj, hogy az olcsók kevésbé rugalmasak)"in medias res"
-
soldi3r
veterán
válasz Essejó #19870 üzenetére
Tisztelt Látogató!
Amennyiben felkeltette érdeklődését bármely termékünk, akkor egyéni vállalkozók és vállalkozások részére, regisztráció után, az online felületen meg tudják azt vásárolni.
AMENNYIBEN ÖN MAGÁNSZEMÉLYKÉNT SZERETNE VÁSÁROLNI, keresse fel országszerte megtaláltható 17 db Würth Shopjaink egyikét.[ Szerkesztve ]
E30 (oo=[][]=oo)
-
addikt
válasz btraven #19865 üzenetére
vettem ilyen Husquarna kesztyűt, mert vágásbiztos.
aha, csak a fekete szövet része egyszerűen szétszakadt a p.csába
14 ezer ment ki az ablakon....viszont ezekkel az olcsó kecskebőr kesztyűkkel jó a tapasztalatom, mivel puha, ezért kényelmes, de egészen sokáig húzza.
“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
btraven
őstag
Kerti munkához a rakodókesztyű is jó, vagy melyik ajánlott? [link]
Tegnap vékonyabb kerti kesztyűt használtam, de azzal jól megtörte a kezemet a favágás. Nem sokat véd. -
Espla
aktív tag
A talajfúró (5 cm átmérő) nem vált be eddig. Átlagos aksis fúró kb. 20 cm-re tudta befúrni. (fagyos lenne a föld? mondjuk tömörödött helyen próbáltam, de pont ez lenne a lényeg )
Zsinóros fúró utána bevitte szépen.
Csak arra számítottam, hogy a földet egyben ki lehet emelni és ott lesz a lyuk, de főleg ezzel a végig spirálossal nem lehet, teljesen beszorul.
Most rendeltem egy 4 cm átmérőjűt, és az nem végig spirálos.
A kettőt együtt használva remélhetőleg működni fog a dolog.
A szélvédőmosós üveg lesz majd a tölcsér, amikor a trágyát töltöm bele a lyukba.
-
H-Zol
senior tag
válasz btraven #19861 üzenetére
Én most vettem ág darálót és azzal próbálom felgyorsítani a folyamatot ( közel 100 gyümölcs fa , van ott termék) , meló rengeteg van , aki panelban lakik else tudja képzelni !
A szőlőt tavaly én is újra indítottam vissza vágtam fűrészel a rózsaszín az asszony köröm festéke , ha így csinálod akkor mindjárt Március elején csináld , nehogy meginduljon és rögtön ahogy levágod fesd be valami festékkel !!
Még ilyen visszavágással is hozott két három fürtöt tőkéje! -
btraven
őstag
Akkor ezt próbáljam meg én is? Nekem is van ilyen több éves gallyrakásom. A vastagabb ágakat elvágom 1 méteresre és kirakom az FKF-nek. De a sok apró gally 1 méteres kötegbe rakása az iszonyatos munka. nem is gondolná az ember.
Szőlőt is majd márciusban lehet visszavágni? Most nem csak metszeni akarom, hanem jól visszavágni mert nagyon elterjedt.
-
-
H-Zol
senior tag
válasz ncc1701 #19856 üzenetére
Nállam is , ez ithon van a háznál , két nagy udvar, és a kert , de ide traktor be nem fér , mindenhol minden , magaságyások , fólia , és hátrább gyümölcsfa mindenhol !! Van 6 dió fám is , de most kettőt kifogok vágni , egyik kisebb és sehogy sem mén , a másik hatalmas de szinte egy jó dió nincs rolla ( valahogy jobban támadja a difuró légy ) , igaz ő papír hajú, szinte kézzel meg lehet törni , de hiába ez a 4 év , hogy semmit sem ér, bírok a hejére négy fát ültetni , akkora koronája van !!
-
H-Zol
senior tag
válasz ncc1701 #19849 üzenetére
Az ősszel vettem a GSS 2800 ágaprítót ( még ki sem csomagoltam , őszi munkák a földeken , és elmaradt , meg úgyis csak a tavaszi metszéshez kell , remélem menni fog ) ! Tavasszal rengeteg gyümölcsfa gaj összegyűlik ( idáig rakásba tettem őket , két évente egy rakás , de nagyon sok idő mire lebomlik !!
-
-
ncc1701
veterán
válasz its_grandpa #19833 üzenetére
Mekkora a tetőtök? Mienk csak kb 100nm. Mondjuk sztem én anno úgy számoltam, h október elején még van, h kell locsolni, és áprilisban meg már megint kell.
Számoláshoz nem ezt a linket használtam, hanem valahol megtaláltam a havi lehullott átlag csapadék mennyiséget, és onnan jött, valami 29m3 rémlik. -
addikt
https://www.compostal.hu/compost.html
több telephelyük is van, érdemes párat megkérdezni[ Szerkesztve ]
“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
-
6030D
őstag
válasz f4lcon #19837 üzenetére
Szép a kerted! Én körbe tennék a kerítéshez évelőágyást, a Kertész kertje csatornán van sok jó ötlet mit, hogyan érdemes.
Én a komposztot úgy gondoltam, mint a homokos szórást. Rövidre nyírás, gepszellőztetés, finomra rostált komposzt, aztán elgereblyézni, vagy ha van szintezőgereblyéd, akkor azzal. [link]
Hol ilyen olcsó a komposzt? Én Gödön találtam legközelebb ömlesztve, ott 12e/m³ és neked kell intézni a szállítást. Viszont adnak zsákosan is (te viszed a zsákot és lapátolsz), és nagyon korrekten számolnak.
Szerintem 2-3 m² nyugodtan vehetsz, rostálva kb a fele fog menni a fűre, a többi mehet a növények alá.
[ Szerkesztve ]
Merida Big.Nine 6000, Mitas Kratos/Scylla
-
H-Zol
senior tag
válasz btraven #19836 üzenetére
Az eperfa úgy nőt kő vadon , a hátsó udvarban , mondom ha oda nőtt , akkor meghagyom , mellette egy alma fa , két oldalán kerítés , és a kerítésen kívül a kert , ott is tele gyümölcs fákkal , az eperfa ha hagyod , hatalmasra nől , ami itt nekem nem jó , mert nagyon árnyékoló!!
Minden évben jól visszakorlátozom és szép nagy eprek teremnek rajta , és még szép is !! -
Dorian
félisten
válasz its_grandpa #19834 üzenetére
Nem is tudtam amikor megvettük a házat, h van. Aztán évente mindig feltűnt, h 2 kis részen mindig kiég a fű, hiába kap ugyanannyi vizet mint máshol. Feltúrtam és 7 centire alatta volt 1-1 aknafedlap. lemásztam, és csodálkoztam: egy 4,5 m hosszú, 2,5 m széles, 2,2 m magas bunkerben találtam magam, zsalukővel körbefalazva, hosszban 3 részre elválasztva egy alacsonyabb és egy magasabb zsalukő fallal (szóval valaha szennyvíz szikkasztónak épült) és rendes vasbeton födémmel, aminek a teteje 80 centivel a felszín alatt van.
Az első rész félig tele van üledékkel, a középsőben valamennyi, az utolsó rész tök üres és tiszta, ebbe van belevezetve az ereszcsatorna, ott voltak a beömlő alatt a tollaslabdák, kislabdák. A teteje felé van egy túlfolyó is, a végét a telek alatti támfalban megtaláltam.
Szóval kiderült, hogy a terasz előtt a fű alatt van egy ilyenünk[ Szerkesztve ]
-
addikt
válasz totron #19815 üzenetére
igen, egy japán (csügő) akácunk van, az is elég lassan nő ám de az biztos, hogy veszek belőle többet is, mert valóban szépek. kerestem egy képet, ilyen volt nyáron a kilátás a teraszról. jobb oldalt a juharfa (3-4 éves)
#19814 6030D ezt ki fogom próbálni, bár nem tudom m2-enként mennyi komposzt kell kiszórni. egy köbméter 8-10 ezer forint kiszálítva
[ Szerkesztve ]
-
its_grandpa
tag
válasz Dorian #19832 üzenetére
>> az esővizet vezetjük bele, ahol elszikkad a talaj felé.
Ez itt szigorúan tilos, kötelező zárt tartályban gyűjteni az esővizet (talajmechanikai oka van).
>> .. a födéme felett meg 80 cm talaj van ..
Nem semmi födéme lehet 1 m3 föld ~ 1.2-1.3 tonna, a 80 cm megvan ~ 1 tonna. -
its_grandpa
tag
válasz ncc1701 #19831 üzenetére
>> Mikor csináltad?
Amikor beköltöztünk, 1998 augusztus, nem kaptunk volna lakhatásit nélküle.
>>Nyár elejére mennyi víz szokott lenni?
Kb. 1 méter azaz 9 m3 de nagyon függ az időjárástól,sajnos egyre kevesebb.
Ha jobb idő lesz és nem felejtem el, megmérem neked mert ugye 10 cm az majdnem 1 m3.
>>Esővíz Szűrést hogyan oldod meg?
Sehogy :) Amíg nem volt csatorna, ide ment minden, havonta kellett hívni a szippantót.
Nem takarítottuk ki amikor lett csatornánk, kapott több adag Septifos-t de az alján máig van némi "zacc".Látom milyen a víz amikor locsolok, havária esetén forralás után meg merném inni.
A 2024-es vezetékes vízhasználatunk ~ 95 m3 volt. Nem szándékom az "ivóvíz pazarlása" szálat elindítani de amikor az (ÁSZ) friss adatai szerint a 95 ezer kilométernyi ivóvízhálózat hálózati vesztesége átlagosan 25 százalékos, lenne min elgondolkodni (lásd *1).
A jelenlegi lakossági víz árak már nem sokáig tarthatóak (Bp. lakossági ~220/m3 , üzleti ~1.100/m3).*1 meglepődtem számolgatás közben mert ez [link] alapján a tetőről éves szinten ~ 200 m3 csapadékot lehet gyűjteni (Bp.)
A #19801-ben félévi esőt ~20m3 vizet akartál eltenni de félévi víz ennek a többszöröse.
-
Dorian
félisten
Nekem is van nem-használatbavett bazi nagy szennyvíztarolóm, az esővizet vezetjük bele, ahol elszikkad a talaj felé. Talán a környékén lévő 5 fa profitál belőle.
Én úgy számoltam hogy még innen kerülne 1 milkaba az h kipucoljam ( 1/3-a tiszta, 1/3-a valamennyire, 1/3 majdnem tele) ki szigeteljem, szivattyú, szűrés, felépítmény, akármi. És meg így is manuálisan kéne róla locsolnom, meg karbantartani az egészet, tökre nem éri meg.
Szerencsére okosan építették, a födéme felett meg 80 cm talaj van, így ott nem szárad ki a fű.[ Szerkesztve ]
-
ncc1701
veterán
válasz its_grandpa #19829 üzenetére
Köszi szépen a számokat, valami hasonló méretet álmodok én is. A matekba még nem mertem belemenni, mert tudom, h soha nem térül meg (mint oly sok minden).
Mikor csináltad? Nyár elejére mennyi víz szokott lenni? Esővíz Szűrést hogyan oldod meg? -
its_grandpa
tag
válasz ncc1701 #19806 üzenetére
Szennyvízcsatorna nélkül kezdtük az itt lakást, kötelező volt tárolót építeni,most már ide megy a csapadék. Ez a piros kerettel jelölt 3*3*2.5 ~ 23 m3.
A négy kék nyíl az esővíz csatorna + naranccsal a medence leeresztő, 110-es KG csővel a tárolóba vezetve. A sárga 25-ös KPE cső, hátra a kertbe locsoláshoz, szivattyúval.
Volt rajta 25-30 cm föld de nem maradt meg benne csak a gaz. Tavaly eltüntettük a földet, kapott 2 sor zsalukő keretet, fenyő ülőkét és ~ 25 cm homokot az unokáknak, lehet csapatni.
Na de matekoljunk neked csapadékvíz tárolót, 3.0 x 3.0 x 2.0 = 18m3
Zsalukő 20 cm-es 4x3.0x2.0 = 24m2 * 8.7 ~ 244 db , 4 raklap * 60 = 240 db * 650 = 156.000.-
E-gerenda 3.0 m 5 db * 20.000.- = 100.000.-
Béléstest 60 cm-es 60 db * 800.- = 48.00.-
Beton 7.5 m3 * 30.000.- = 225.000.-
Most tartunk 529.000,- rhénusi magyar forintoknál.
Vassal,vízállósággal,földmunkával, fuvarral, humán erőforrással ez ma nem áll meg 1 mió. alatt. -
Essejó
veterán
válasz soldi3r #19821 üzenetére
Azért ha a Pedrollo rá meri írni, hogy maximális emelési magasság 100 méter akkor elhiszem és persze csövet kell rákötni, különben csak zúgna.
De tessék egy csőszivattyú ez sincs még 100 K és majd 12 m³ tud óránként
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
H-Zol
senior tag
válasz soldi3r #19825 üzenetére
Nállunk nagyon kevés csapadék volt , sajnos voltam két temetésén is , és bizony a gödör aljáról, szinte szárazas földet vesznek ki !
Sajnos Januárra sem jósolnak jelentős csapadékot ( ha így megy , és megint jön a hirtelen tavasz nélküli meleg nyár , akkor bajban leszünk ) !! -
H-Zol
senior tag
válasz soldi3r #19823 üzenetére
Nállunk a faluban négy éve 5 méter körül volt a nyugvó víz, ami mára már 8-9 méter között van ( az ásott kutak tavaly óta kiszáradtak ) , a nyáron az én PVC kutam is levegősen szívott 13 méteres a kút !
Amiről írtam , az a kút kint van a tanyán , 125-ös
de ott lentebb van a víz mert a falu egy valóban van , a tanya meg egy magaslaton , gondolom ezekkel a szárazságokkal ott is lentebb van a vízszint , de még idáig nem jött levegősen és a hozam is megvan !! -
soldi3r
veterán
Nalam 7-8m a nyugvo es kb 50l/percnel 8-9 az uzemi. 25m a kut, de 24m-en olyan kavicsreteg van, hogy boven ketszer ennyit tudna, csak elcsesztem, mert 100-as atmero igy a 3"-os szivattyu megy bele. Aztan nemreg derult ki, hogy a csaladban evente kidobnak 2db 4"-os 1500W-os Wilot, aminek igazabol semmi baja, csak ki kell takaritani, ugyhogy a birtokra mar 125-ost furatok.
[ Szerkesztve ]
E30 (oo=[][]=oo)
-
soldi3r
veterán
-
Essejó
veterán
válasz f4lcon #19799 üzenetére
Aztán pont a lényeget felejtem el beszúrni, ne öregedjetek meg!
Electric Pump Pedrollo Model Pkm60 Item 41pnk60a1 : Amazon.de: Business, Industry & Science
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
-
csƵ
addikt
Üdv!
Van az előkertemben ez a füves terület. Kb 8m x 1m +/-20cm. Eddig a locsolását kézzel oldottam meg slaggal. De kicsit uncsi már rászánni nyáron a kánikulában heti 3-4x10 percet.
Létezik olyan leszórható szórófej, ami belocsolja ezt a területet? Nem bólogatósra gondoltam, amit le kell rakni középre, hanem a sarkokra szúrnám le.[ Szerkesztve ]
-
Dorian
félisten
Én pl nagyon nem tudom lecsökkenteni, igazából használatban van a túlnyomó része. Meg DNy-ról van a kilátás, oda fákat sem fogok ültetni.
Persze a "gyep" nálam vegyes füvet jelent, nem kényes, rövidszőrű puncipázsitot.[ Szerkesztve ]
-
totron
addikt
-
addikt
válasz totron #19812 üzenetére
a kert hosszú oldala déli fekvésű, a hátsó kert majdnem nyugatra néz, így az árnyékolás rövid távon még nem megoldás, a szomszéd felé ültetett leylandi ciprus sor egy random nyári napon kb 1 méter árnyékot vet.
a juharfa nyilván megnő majd hatalmasra (azért vettük, a ház klimatizálását is akarom vele segíteni) meg a dísz akácból is lesz több, de rövid távon ezek még nem opciók“The trouble with the world is that the stupid are cocksure and the intelligent are full of doubt.” - Bertrand Russell
-
totron
addikt
válasz f4lcon #19811 üzenetére
Vadvirágosat pontosabban. Mert ahol van természetes fű, ott megjelennek, csak itt most pont az nincs, illetve nem akar megmaradni, s ebből az irányból is meg lehet fogni a dolgot, húzzák egymást úgymond. Az ötlet a fasorra vonatkozóan tök jó. Diverzitás legyen, az a lényeg, könnyebb lesz minden. Árnyékolni is lehet a gyepet.
-
addikt
válasz totron #19810 üzenetére
a kert mögötti rész nagyjából 20m hosszú (és mivel 20m széles, így kb 400 m2) aminek 90%-a mezei tarack, plusz változatos egyéb gyomnövény, ami bírja a tápanyagszegény talajt. utána egy földút, majd egy erdősáv van. virágzó növények nincsenek, csak amiket én ültettem oda kintre: 7 bokor pálamliliom egy sorban a földút mellett a felénk eső oldalon
illetve van még kint egy birs (második éves lesz) meg egy nyári alma, az már vagy 10 éves, de minden évben lelopják róla az almát mielőtt leszüretelhetném, illetve pár kisebb sima és gyalogakác.igazából az a tervem, hogy a hátsó földútról való belátás csökkentése miatt hagynám elszaporodni az akácot odakinn, így csak addig nyírom a tarackot, amíg nem lesz elég fa ahhoz, hogy erdőnek nézzen ki a földút felém eső oldala is. van pár szomszédnak így fentebb az utcában, és nekem bejön. így akkor a földút olyan, mintha erdőben menne, nyáron árnyékban vannak a kutyasétáltatók, télen meg óvja őket a nagy széltől a fasor.
értem én, valóban virágos rétet akarsz rámerőltetni, és tényleg angolgyep a terv, de másik meg az, hogy közel 3 év közdelem után lehet én is meghajolok kicsit, és engedek az igényekből.
igyekszem nyitottan fogadni minden értelmes véleményt, a vége úgyis az lesz, hogy úgy csinálom, ahogy én akarom
-
totron
addikt
válasz f4lcon #19808 üzenetére
De szólj rám, virágos rétet akarok rád erőltetni, miközben az angol gyep a cél nálad. Én erre csak annyit tudok mondani, hogy gépi kaszált területeken, amiken ugye születnek a szép nagy bálák (egyre kevesebb), soha nem láttam a fűcsomók közt annyi homokot, mint tavaly nyáron. Félelmetes, mert mindig is rétként láttam ezeket a felületeket, hát sivatagosodik el mind. Legokosabb árnyékot adó megoldásokat alkalmazni, belső udvar esetén ösvényeket nyírni közéjük, legyen hol közlekedni. Na de abba hagytam.
-
totron
addikt
válasz f4lcon #19808 üzenetére
Ja és hozzátartozik, hogy mi füvet egyáltalán nem locsolunk. Ha rendben van az ökoszisztéma/rendesen megvetette a lábát a kívánt növény, akkor nagyságrendekkel könnyebb. Az az alap, az már tartalmazhat sikerélményt. Arányosságokat, ok-okozatot, dinamikákat kell alapul venni - ezért is engedtük el eleve, locsolva biztos húzná valameddig még, de aránytalan lenne a ráspriccelt víz és elképzelés. Van így is elég locsolni való. A poklot kivéve azért zöldellés van. Apropó, az örökzöldeket érdemes erőltetni, már inkább nyáron van pszichológiai szerepük, mintsem télen, megfordultunk.
Jó vagy jó lehet a mikrohere, de egymagában nyilván nem csinál csodát. Érdemes a Kerttervezők, Vegyszermentes kertek, Permakultúra és egyéb általános vagy specifikusabb csoportokban is forgolódni, akad áthallás a tapasztalatok, az infók között - persze az aktuális birkatrendekkel és ezotériákkal együtt, ezeket szűrni pluszenergia. Ki tudja milyen mellékutcában jön szembe infó, pont a gyephez. Tudnak hasznos lenni azért a nap végén. De még az 'ellenség', a díszkertépítők digitális odúja is tud inspirációt adni: kommersz, divatfajta irány, néha kreatív, igazi szépségekkel - a ma letisztultnak hitt és hívott konstellációk ugye rendre szembenállásban vannak a fenntartható kerttel, mint olyannal. Mindegy, van mindenféle.
Azt jelenti. A kaszálót hagyd meg nagyobbra, ha ezt ott a helyi lehetőségek engedik. Parlagfű nélkül nyilván. De ahol be van állva ténylegesen a hely és nincs forgatva a talaj, akkor elvileg meg sem jelenik ilyesmi. A szomszéd néni meg reméljük gazol rendesen. Virágmagkeverék jól jönne, tényleg azt gondolom. Bár mit hívsz gaznak, miket nyírsz ott le hátul?
A gaz/gondozatlan telek és hatásai nem egyenlő az egészséges rét hatásaival, egyébként lehetne is kötelezni arra, hogy tegye rendbe. Általában barátibb megoldás, ha felajánlod, hogy te teszed rendbe - ehhez viszont érdemes ragaszkodni. Metszettem én már durván elhanyagolt szőlőt, nagyon nem volt egyszerű menet, sok is volt, még ápolt állapotában is az lett volna. De jóra jött ki a vége, termésileg is, emberileg is. -
addikt
válasz totron #19804 üzenetére
amivel próbálkoznak többen füves csoportban az a mikrohere, annak lehet adok egy esélyt.
a kertem mögött egyébként egy "kaszáló" van, azt is én tartom nagyjából rendben úgy, hogy mondjuk havonta egyszer áttolom a fűnyírót a gazon.
jobbra egy idős néni lakik, aki a kertet hagyományos konyhakertként műveli, így annak az alja rotálva van, a másik szomszédom meg mióta ide költöztünk semmit nem csinált a kertjében, lehet előtte sem, így ott több évtizednyi embermagas gaz, szőlő és metszetlen gyümölcsfák keveréke található, megannyi gyommal.
és körben csak drótkerítésem van szóval magbetörésre (ha az azt jelenti, hogy random növény magját befújja a szél a kertembe) van lehetőség bőven, minden irányból.évente kétszer szellőztetek, bár eddig csak rugóssal (de azzal keresztben és hosszában is) idén tavasszal először késessel is fogom csinálni.
#19800 ncc1701 nem ismertem, így köszönöm. benne vagyok 2 füves csoportban a facebookon, de minden extra ismeret jól jön.
[ Szerkesztve ]
-
eldoble
aktív tag
válasz btraven #19805 üzenetére
Hát, én azt tapasztaltam amit írtam, pedig próbálkoztam azzal is, ahogy kimondottan a gyökeret kell mélyre "kényszeríteni", hogy ritkán locsoltam "sokat", persze azért erősödött, de nem vagyok vele teljesen megelégedve, azért gondolom, hogy ez már ilyen gyepszőnyeg, nem lesz 10cm-nél mélyebben a gyökere.
-
ncc1701
veterán
válasz totron #19804 üzenetére
Klasszik, tetőről jön le a víz, most egy kis kerti tóban gyűlik. Tárolás pedig, betonban, sötétben, nem látom be, h nagy gond lenne, pláne, h locsolni szeretnék belőle. Nyilván elötte pár szűrőn át kell engedni, h a nagyobb növényi darabok (falevél, madárszar) ne kerüljenek a ciszternába.
Bár mondjuk kiváncsi lennék, h ha ezt utána átengedném egy fordított ozmózisos víztisztítón, akkor mi történne. Tippem szerint ha nem tömődik el tőle, akkor ivővíz lenne belőle simán, mert az bacit, vírust is kiszűr. Esetleg megtámogatva egy UV lámpás megoldással.[ Szerkesztve ]
-
btraven
őstag
-
totron
addikt
válasz ncc1701 #19801 üzenetére
Milyen felülettel gyűjtöd be? A hosszú távú tárolás is felvet pár problémát.
Az a komoly, hogy a talajvíz egyre inkább elszennyezettebb, nem csak ásott kutak formátumában. Egy 20 méter még bőven talajvíz sok helyen, ugye fúrva is, de jóval lentebb is képes megjelenni a nitrát. Tehát aki beszopta az nem csak egyszeresen, hanem mélyen a zsebbe kellene nyúlni. Van, aki víz nélkül marad, nem tud gazdálkodni, önellátni. Kár, hogy a vízzel kezdődik minden.
#19796f4lcon, homokra értettem mindezt. Tartós kánikulában nyilván locsolandó, de ott is érdemes észszerű határokat beállítani és ha nagyon úgy van, engedni kiszőkülni nyárra - nem számít kudarcnak. Mélyhobbista embertársaink hajlamosak fals célokat zengeni, beállítani. Nem a gyep a nyerő, meg kell hagyni pillangósokkal, vadnövényekkel a maga természetességében és önárnyékoló képességével a rétet. Udvarban nyilván valamilyen szinten ingerenciát érez az ember a megnyesésre, erre a kaszát ajánlanám, suhintasz párat ~10-15 magasságban és oké. Tartósan napos területeken ildomos magasabbra hagyni (önárnyékoltatás). Mivel nincs magbetörésre lehetőség - szél és természetes rét melletted - így magkeverékkel kell dolgozni. A felsoroltakból a szerves trágya - tyúk, marha - amit érdemes szerepeltetni. A szellőztetés sem hülyeség. A többi igen. Hidd el, tudom mi a homok, s ami területet nem kell kötelezően tárcsáztatni, ott nincs gond alapvetően. Kánikula közepén persze kiég, árnyékban is, de arra már nem rezdülök, nem is szabad. -
ncc1701
veterán
válasz f4lcon #19799 üzenetére
Horror a kút ára. Én is terveztem, aztán a lábszomszéd felvilágosított, h valamelyik szomszédja próbálkozott vele (akkor volt 5e/m), de 47 méternél leállította a projectet.
Ami nekem realitás, h egyszer csinálok egy akkora ciszternát, amiben fel lehet fogni a teljes őszi-téli-tavaszi eső mennyiséget, ami a tetőre esik. Na, mondjuk egy fél évit. Az valami 20m3 lehet, mondjuk.
[ Szerkesztve ]