Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ronin s8
senior tag
válasz
pacuha69
üzenetére
Félre ne értsd,nem a teflonozás ellen vagyok, csak arra reagáltam, amit Parci írt az örök tisztaságról.

A hagyományos karok belsejéről a KRÓMOZÁST lemarja a kávé, nemhogy a teflonnak hazudott műanyagot...
Na de mindegy, puding próbája az evés. 
Én is kíváncsi vagyok...
-
válasz
ronin s8
üzenetére
1. amelyikben csak kávéolajok folynak, amit csapolás után rögtön 92 fok körüli vízzel le is öblítesz?
2. amelyiket nem kavargatod kanállal, nem kaparod ki belőle a maradék kaját stb.?érted, heti egyszer eltörölgeted egy nedves ronggyal, akár még működhet is. de egyelőre csak kérdeztem, érdeklődtem, remélem leülhetek...

-
pacuha69
csendes tag
válasz
Surda-
üzenetére
Surda, fragola:
A bevonat 10ezer Ft volt, homokszórással és a három rétegben felvitt PTFE teflon bevonattal. Mogyoródon van egy cég, Ten line Kft. Velük csináltattam. A feltétele az volt, hogy ne legyen rajta műanyag, mert 400 fokon égetik rá a bevonatot, illetve emiatt a külső krómra azt mondták, hogy elszíneződhet. Nekem nem színeződött el. A gyári karokhoz általában hozzá van ragasztva a nyél, így nagyon nehéz roncsolásmentesen leszedni. Én is így jártam. Így a Danettitől vettem meg a plusz kart alkatrészenként. -
meander
tag
válasz
simi.esp.28
üzenetére

kipróbáltam, de WC papír íze lett -
L4D1K
őstag
Sziasztok. Barátnőm családja szeretne az édesanyjuknak egy könnyen használható automata gépet venni. Találtak egy Saeco 8743 xsmall típusú gépet, használt, fél év garival de harmad áron. Érdemes esetleg megvenni vagy van esetleg ismert hibája? Ajánlott / elkerülendő?
Köszönöm!
-
válasz
pacuha69
üzenetére
hát ez elég knight rideres lett

egy kis teflon-para: nem gond, hogy a szűrő esetleg összekaristolja a teflont? bár jobban belegondolva, miután nincs feltapadás, ez lehet az ultimáté kényelem, tényleg nem kell kiszedni a szűrőt a karból sosenem (és így nem is karcolódik). hmm... hol csinálnak ilyet?
-
paljoc
tag
Kaptam egy zacsi kávét amerikai rokonoktól /minő kreatív ajándék.../
Hááát.....mit is mondjak?! Érdekességképp szórtam elé egy kis sötét /nálam/ pörkölésű Lady Paljocot.
Egyébként tudtam neki egész jó lefolyást adni, de nem csodálkozok ha ezt fél liter tejjel meg édes szirupokkal húzzák fel, úgy lehet én is meg tudnám inni némi dalvíz fogyasztása után. Na de ajándék lónagy ugye...úgyhogy iszom mégis egyet belőle! -
Bazsee71
őstag
Urak, tud valaki olyan fémes felületek rögzítésére alkalmas ragasztót, ami bírja a hőt, érintkezhet a kávéval (tehát élelmiszeripari célra is alkalmas), és kis kiszerelésben is kapható?
A pörkölés kezdő lépéseihez, illetve a problémámmal kapcsolatosan van valakinek jó tanácsa? Bújom a leírásokat, de a gyakorlati alkalmazás egy külön műfaj. Tudom minden kávé más, és ezerféle képpen lehet pörkölni, csak kiindulást nem találok sehol, hogy nagyjából hol milyen hőfokon kéne tartani a szemeket és meddig, illetve mikor kéne még ráadni fűtést, illetve elvenni. Az sem tiszta, hogy amik ezekben a leírásokban vannak profilok, ott a gép folyamatosan növeli a bevitt energiát, vagy egyszerűen azért olyan a folyamat, mert nagyobb gépeken mérték, és annak annyi idő míg felfűt?

Kezdésnek Brasil Santos-szal próbálkozom, Sweet Maria's-on is már részletesen átfutottam a "dry processed" fejezetet, illetve a brazil kávékra vonatkozó írást is.
-
pacuha69
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Noha nem vagyok a "meztelenkedés" ellen, sőt..., de ez a cikk és az eddigi hozzászólások is visszaigazolják azt amivel én próbálkoztam. A gondom nekem is az volt, hogy a zárt szűrőtartó karral készült kávék nem olyanok lettek mint a feneketlen karral. Az elméletem az, hogy a normál zárt kar aljába illetve a kifolyó csőrön feltapad egy csomó olyan összetevő (crema, olajok, egyéb) aminek a csészében lenne a helye. A másik, hogy szerintem sokan jártunk már úgy, hogy a két csésze kávé nem lett a végén teljesen egy forma, mivel egy szépen csöpögősen induló, alapvetően jól beállított csapolásnál a kar aljára és a kifolyó részen feltapadt cremán utat törhet a kávé, és az egyik irányba előbb indulhat meg a kávé folyam, amitől sem mennyiségben sem minőségben nem lesz ugyan az a kettő. Ezeknek a kiküszöbölése céljából összeraktam egy plusz kart aminek a szűrőtartó belsejét és a csőrt kompletten bevonattam Teflonnal. A feltapadás megszűnt, így ami bement az ki is jött
. Minden korábbi problémám javult ezzel a megoldással, a két csésze tartalma teljesen egyforma lett, és még a kar tisztán tarthatósága is könnyebb lett. Csak kiöblítem és kész.http://kepfeltoltes.hu/view/160404/WP_20160404_001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/160404/WP_20160404_002_www.kepfeltoltes.hu_.jpg -
jveres
csendes tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Én az átlaghoz képest kb. 2 fokkal alá lőttem, 18g őrleményből csapoltam 27-30g italt 27-30mp alatt az előírásosnál gyengébb tamperelés sem és gyönyörűen jött a traubi
-
simi.esp.28
csendes tag
egy kis fun, ha már ennyire téma volt a szűrők, szűrés..: hidegen csepegtetett kávé
csórikám hogy tudná értékelni, ha tényleg egy jó filtert ihatna, valaki meghívhatná egyre..

-
-
zolnagy
őstag
Van valakinek tapasztalata a Compak K3 örlővel?
-
-
Ábi
tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Az átlagnál kicsit több hőt kér.
-
Surda-
őstag
"Daráló nélkül nem lehet kávét főzni, ugyanis a minőségi gépek 9-15 barral nyomják a vizet,ami
a bolti előre darált kávékon pár másodperc alatt átzubog és egy keserű ihatatlan löttyöt kapunk a méregdrága kávéfőzőnkből.
Konkrétan ihatatlan!
Mivel minden kávé más és más őrlési finomságot kíván, az sem megoldás,hogy ledarálják a csíbóban vagy ledarálja a haverom, a Laci…
A legolcsóbb szett kb. egy használtan 20-50 közt árult gépből (Pl Gaggia Evo, Baby vagy Classic) és egy 30ezer körüli belépő szintű őrlőből áll.
Ehhez kell még egy tamper kb 5ezerért és utána kezdhetünk nézelődni kávék után, okosodni,hogy hogy is kell jó kávét főzni." [link] -
soldier2
őstag
Én is úgy szeretem a legjobban, de nekem baj van az ízlelőbimbóimmal, vagy az asszociáló képességem nem fejlődött ki rendesen. Nagyon szeretem, de nincs sem epres milka, sem traubi, csak a jó öreg Yirga íz

Parci: 2 napja megbontottam a Kalmár féle Costa Ricát - valóban van benne több mint amire emlékeztem, nagyon finomakat sikerült húzni, de marad a kedvenc a Salvador. Nem emlékszem, írtad-e de nálam elég kevés hővel az igazi, szinte a Plajoc CM tartományt kell céloznom, talán minimálisan fölé megyek, de nem sokkal (hőmérsékletet szándékosan nem írok). A Yirga viszont sok hőt kíván, alig bírom kellő mértékben felhúzni oda a Creminát (cserében többet tudnék egymás után csapolni ha kéne, mivel erre a szintre spontán is visszahűl. A Costa Rica már a másodikra is borogatást igényelne, de nincs rá szükség, egyedül iszom)
h1mpi: amit keresel, nem létezik. Már egy jobb kotyogósnak is kell a daráló, espressozni meg nem lehet daráló nélkül.
-
Ábi
tag
A Yirga nálam 92-94 E61 fejhővel, lassú lefolyással 1:2 arányban nyerő.
-
zolnagy
őstag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
A gőzkarra már lecsapott más, sorry...

-
h1mpi
félisten
Sziasztok! Szeretnék egy karos presszókávé főzőt venni. Eddig egy Jura F70-em volt, de eladtam, mert nem használtam ki és nagy is volt. Olyan 60k környéke lenne az ideális, de ha van 100K-ig valami kihagyhatatlan, akkor az is érdekel. Kérdésem, hogy mit vegyek? Köszi a válszokat!
-
jveres
csendes tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Pedig a Paljoc féléből elő lehet csalni a traubit. Érdemes tovább kísérletezni!
Az más kérdés, hogy ez valakinek bejön-e vagy sem. Nekem igen. -
fragola.6035
aktív tag
válasz
soldier2
üzenetére
A legkisebb ellenállású elem a mérvadó. Az is tökmindegy, hogy 2 vagy 3 mm átmérőjű a pumpa nyomócsöve.
De ha azt vesszük Figyelembe, hogy ha valaki filterpapírt tesz a pogácsa tetejére, attól nem valószínű, hogy az őrleményen változtatni kell, pedig a filterpapír áteresztése elég kicsi, de a 25mp/60ml/9bar átfolyáshoz bőven elég. -
fragola.6035
aktív tag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
Együtt használtam renekát vstvel. Tudom, hogy hova állítottam a darálót.
-
-
soldier2
őstag
válasz
ronin s8
üzenetére
Ez igaz, de szerintem az a 30-40 ml víz 25-30 sec alatt annyira gyorsan lemegy, hogy nincs már a szűrő ellenállásának akkora szerepe. De valami miatt a Gaggia gyári szűrénél finomabbat kért a Reneka. Azért írtam, hogy külön-külön mindkét állítás iagz, az összefüggés vitatható.
Gragola: sorba kapcsolt rendszernél a rendszer ellenállása, az egyes elemek ellenállásának összege ha jól rémlik (felvételiztem elektronikából, de azóta sem használtam, meg a víz nem is elektronokból áll így ez részben kérdés). Mert ebben az esetben számít a kosár ellenállása, de adott átfolyás mellett szerintem elhanyagolható.
-
meander
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
majdnem beleírtam az eredeti hozzászólásomba, hogy bár te nem kedveled a renekát... csak nem akartalak belekeverni. De belekeveredtél magadtól 
...tehát azt mondod, hogy a VST nem szűkül el annyira az alján, ezért kisebb az ellenállása... ok, de a kérdés nem is ez volt (nem akarom én versenyeztetni a két kosarat), hanem hogy ha finomabbra állítok egy őrlőt (nem csúcskategóriásat, vagy hogy fogalmazzak), akkor nem romlik-e vajon az őrlemény homogenitása.
Persze lehet, hogy itt most olyan kis különbségről beszélünk, ami nem számottevő. Csak elgondolkoztam rajta és kíváncsi voltam, hogy van-e bárkinek ilyen tapasztalata. -
bajnokpityu
félisten
válasz
fragola.6035
üzenetére
Nekem konkrétan határon megy az őrlő. Finomságra, mint a legfinomabb homok. Ennél nem tudnék finomabbat őrölni ezzel a jollyval.
tessék félretenni a forrást, ahonnan a legtöbb hazai reneka meg lett vásárolva.
-
ronin s8
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Nem lennék ebben annyira biztos. Abban igazad van, hogy a szűrő formája (valójában a mérete) játszik első sorban, de a víznyomásnak a szűrő és az őrlemény együttesen áll ellent...
A szűrő lyukacsos felületének a mérete is fontos. A víz zegzugos utakon halad, lokális nyomásváltozásokon keresztül (különben nem lenne átfolyás...), minden géptípus különböző csövezésekkel van ellátva, így mindegyik gép más-más profilt ad, másképp viselkedik, hiába ugyanazok a pumpák és a szűrők.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
bajnokpityu
üzenetére
A szűrő formája határozza meg a szemcseméretet, nem a szűrő áteresztő képessége.
A renekának durvább őrlemény kell, mint a vstnek és ezek szerint finomabb, mint a rancilio iparinak.
De olyat kijelenteni, hogy a renekának finomabb kell a jobb áteresztőképesség miatt, ez szembemegy mindennel, legfőképp a fizika törvényeivel.
Persze mindig ugyanannyi őrleményt használva!!!! -
ronin s8
senior tag
Nálam - lassan egy hete - a Reneka ugyanazzal az őrlésfinomsággal megy, mint amivel a 21g-os VST ment. A gyári szűrővel még nem hasonlítottam össze, de emlékeim szerint valóban eggyel finomabbra kell őrőlni ezekhez...
-
bajnokpityu
félisten
válasz
fragola.6035
üzenetére
renekát én az iparikkal tudom összehasonlítani, és tényleg úgy van, hogy sokkal finomabb őrleményt is elbír a gép. Mazzeren 3-4 klikkel odébb őrölve tudja csak a gyári szűrővel. A kettő meg ég és föld.
ez olyan dolog, mint amikor Parci mondja, hogy nem lehet, hogy a silvia erősebb, mint a GC, mert ugyanaz a pumpa. lehet, de ettől még nekem is, másnak is az a tapasztalata, hogy masszivabban tolja a vizet.
-
fragola.6035
aktív tag
válasz
soldier2
üzenetére
Mivel egy rendszerben a lenagyobb elleállású rész határozza meg az átfolyó víz mennyiségét, ami itt ugye a kávépogácsa, lényegében bármilyen szűrőt használhatsz, nem változtat semmit. Szimpla ált.isk. fizika.
A renekába egyébként durvább őrlemény kell, mint a vst-be. Semmi másért, minthogy kisebb a keresztmetszet. -
edk-
őstag
Melyiket próbáltátok, ajánljátok Pacificék mostani akciós kávéi közül?
Panama SHB EP Boquete Barú Indian High Finca Anselmito
La Piazza
East Timor AIFU ALTURA
A ház kávéja -
soldier2
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Ez így egy sommás megállapítás, de magyarázd is kérlek, mert egyesek még tudatlanok maradnak. Azzal, hogy a Reneka ellenállása kisebb, nem érdemes vitatkozni. A legtöbb szűrőnél finomabb darálást is kér. Hogy van-e összefüggés, azzal lehet vitatkozni.
-
zolnagy
őstag
Van egy barna QM 0650, amit eladnék.
A gép szétszedve, tisztítva, szilikoncsövek újra cserélve.
Egy-két horzsolás látszik rajta (lásd képek), amúgy teljesen jó állapotban van.
Jár hozzá kar, utángyártott dupla szűrő, gőzkar, eredeti dupla tálca (másik felére az eredeti QM örlő passzol) meg egy műanyag vicctamper és adagoló kanál.Az ára 40e Ft, vagy gőzkar nélkül 35e Ft
(+posta, vagy személyesen Győr)Képek: [link]
-
Surda-
őstag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Ár/érték arányban Pacificaffet szoktuk emlegetni.
-
Mr.Csizmás
titán
üdv,
Punti It Rosso, vagy más "olcsóbb" szemes kávét keresnék, ha van valakinek...

-
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
nem vitatom. karossal mindent meg tudsz csinálni elvileg. ha kellő visszajelző kütyüd és/vagy rutinod van, akkor gyakorlatilag is.
más kérdés, hogy a pumpás gépek rögzített dolgai (pumpa, nyomás stb.) cserébe csökkentik a változók számát és ez kényelmes, nem 5-6 változót optimalizálsz egyszerre.
de igazából elindultam a roninosodás
útján, lusta vagyok én már gyémánttá csiszolni minden kofit, számomra megöli az egész szeretetét a sok szívás, legyen rögtön jó oszt kész. -
ronin s8
senior tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Hehe, jól van, ha megijedek, tiéd fél kiló.
Egyelőre még tartom. 
-
meander
tag
Sokan mondják, hogy a reneka kosár azért jó(bb), mert kisebb az ellenállása és ezért finomabbra lehet őrölni...
Azon kezdtem azonban gondolkozni, hogy vajon egy elérhető kategóriájú őrlőnek (az esetemben M mini electronic) a finomabb, vagy a durvább spektrumban (természetesen espresson belül) van egyenletesebb őrleménye. Tehát ha a durvább lenne a válasz, akkor megkérdőjelezhető az egész alapvetés...
Más: késeket cseréltem az őrlőben, aminek kell Xkg kávé, míg bekopik... lehetséges, hogy addig jobban is rögösít vagy az a sötétebb pörkölésű chocco maddnessnek köszönhető inkább
-
jolti
senior tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Megértelek!
Én is nagy várakozással fogtam az első yirgához, de csalódás volt.
4 félét ittam idáig, Kapucziner, Paljoc, Pacificaffé, és még egy, az most nem jut eszembe, de egyik sem ízlett különösebben. És akkor még finoman fogalmaztam.
:-D -
Kávé Kálmán
tag
Talán nem vitatod, hogy sokféle félresikerült pogácsa van. Egy egyenetlenül elosztott vagy félretömörített az manuál karossal is fos. Ha az őrleményt lövöd félre (értsd durvábbra), az hosszabb kontaktidővel/kisebb nyomással menthető. Egy pumpással alulextrudált :-) shot-ot kapsz. Amúgy másik irányba is van tér a kísérletezésre, mivel volt, hogy 16 bár-t toltam a Strada órája szerint, anélkül hogy a kar letört volna. A pumpásnak ez egy befulladt shot.
Azaz korrigálnék: mindössze őrlemény durvaságát/finomságát tudod korrigálni (tömörítés után) bizonyos határok között.
-
soldier2
őstag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Na jó van, de azért ezt már túlzásnak érzem. Ráadásul Creminához nincs

-
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
nekem azért fura, hogy az egyik esetben az az érv, hogy a félresikerült pogácsánál is menthető a csapolás, a másiknál viszont az, hogy csak tökéletes inputot fogad el, mégha külön-külön értem is őket. persze nyilván kifolyótól független, hogy az ember igyekszik hibátlan pogit prezentálni

-
Peti...(16v)
tag
válasz
ronin s8
üzenetére
Ha félsz, hogy ráddöglik a Cagliari, akkor egy fél kilót szívesen átveszek!

Más: minél több újhullámos kofit próbálok, annál világosabb számomra, hogy a klasszik vonal az én világom. Most mosott Yirgával küzdök, de akármit csinálok, nem tudom rá őszintén azt mondani, hogy ízlik. Érdekes, különleges, de nem érzek azonnali késztetést egy újabb csészére...
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
ronin s8
üzenetére
Persze. Ez csont ÚJ (volt).
Az a jo benne, h a hivokhoz es a hitetlenekhez is szol egy kicsit.
A ritualet persze kifelejti, de ezert kell tobb forrasbol infot szerezni, es amit a Magadenak/visszaigazoltnak erzel azt a Magadeva tenni.
@parci
"nyitott karnál nincs pardon."
Ez a legjobb benne. Kikenyszeriti az elokeszites tokeletesiteset. Nincs itt/nem erzek szemernyi ellentmondast sem.
-
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
tessék, ennyi, köszönöm...

amúgy azért van hátulütője is szerintem, azon túl, hogy nem tudsz két szimplát csapolni egyszerre: ha valamiért mégsem sikerül tökéletesre a tömörítés, tud spriccolni és kupit csinálni. és ugye pont te hoztad fel a karos gépek előnyeként, hogy a nem megfelelő pogi is menthető, mert alkalmazkodni tudsz a csapolással. na, ennek a megfelelője a zárt kar (gyk: spriccolásilag). nyitott karnál nincs pardon.
-
ronin s8
senior tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Gondolom, az "új" gombot akartad megnyomni...

-
Kávé Kálmán
tag
válasz
ronin s8
üzenetére
Friss - egészen semleges - cikk meztelenkedős témában. Bocs, de ez is ánglius.
http://www.perfectdailygrind.com/2016/03/espresso-machine-mods-4-reasons-use-naked-portafilter/
-
ronin s8
senior tag
[ Módosította: radi8tor ]
-
adp
őstag
Az lehet, hogy ez itt ennyi, mert akkor mégis van 100 alatt ajánlott: GB
-
jolti
senior tag
válasz
kk831228
üzenetére
Akarsz róla beszélni?
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Nyugi én is hifiztem, míg nem jött a gyerek!
Akkor el kellett adni a rendszert, mert a pulya-project megindításához sok lóvé kellett!
Bár fél millás tápkábelem nem volt soha. ( Csak Van den Hul, meg Audioquest kábelek.) Nem is hiszek benne. Egy jobb minőségűt, mint a gyári elfogadok, de ilyen qurva drágának nemlátomhallom értelmét. -
jolti
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Ez qurva nagy volt! Jót röhögtem!
:-DTe Parci!
Mi lenne, ha fél millás tápkábellel hajtanád meg a dalla cortét?
Kiszűrné a hálózati zajokat, sokkal egyenletesebben melegedne fel a víz, a szivattyú sokkal egyenletesebben járna,a végeredmény egy szuperhomogén, lágy kávéital!
Főleg, ha a daráló is hasonló kábelről menne!
:-D -
Bazsee71
őstag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Na, ma összeraktuk a kis pörkölőt, lenne is majd a következő fejezet után kérdésem a szakikhoz.
Szóval, szét lett bombázva a popcorn gép, szépen átkábeleztük. Ezután gyors próba, működik. Összeszereltük, majd az első bekapcsolást egy villanással és némi füsttel díjazta. Mint kiderült, a triacon két forrasztásnál gond volt, áthúzott. Netes képek alapján sikerült kideríteni, hogy egy védő ellenállás égett szénné. Nagy nehezen a képeken látható színkódok alapján az is meglett, hogy jó eséllyel 4,7 kOhm-os, szerencsére volt is otthon. Ezt csak azért írom le ilyen részletesen, hátha más is így jár, illetve azért, mert érdemes átnézni a forrasztásokat egy ilyen kínai tömegterméknél.
És akkor itt kérném a tapasztaltabbak segítségét.
Végül elindult, és előkerült a Brasil Santos. Amíg nem volt tuningolva a gép, beszórtam a magvakat, 3 perc után recsegés, majd pár másodperc múlva hűtés. Most elkezdtem ütemesen emelni a hőfokot olyan 170-190 °C-ig (IKEA húshőmérő a magok közé mélyen bedugva), majd mikor már egyenletesen kezdett barnulni, akkor emeltem tovább, ez durván 5-6 perc. Ezután 1-2 perc alatt elértem a 215-220 °C-os hőmérsékletet, ahol indult az első reccsenés. Innentől folyamatosan emelkedett a hőfok, egészen 235-240 °C-ig, bő 2 perc alatt. Na de a recsegés nem volt az igazi...az elején van pár hangos, utána elvétve, majd ha már 2:30-3:00 perc eltelt az első reccs óta, akkor kezd beindulni. Nem értem. Nem megy végbe megfelelően a folyamat, és 2:30-3:00 körül már a második reccs lenne? Elég sötét a végeredmény, de nem olajos. Ha nem zavar senkit, képet és diagramot is tudok feltenni (mobilos alkalmazással manuálisan rögzítettem a folyamatot).Sweet Maria's oldalát olvasgatom bőszen, de nem tudom hol nyúljak bele a folyamatba. Csodát nem várok, hogy elsőre szuper lesz, de ha van tippetek egyéb online "szakirodalomra", azt is szívesen veszem.

Nagyon OFF: kávés voodoo kapcsán még nem tudok nyilatkozni, de hifinél azért nem minden kamu. Nálam pl. egy 1.500,- Ft-os Gladen RCA teszi a dolgát, mert majdnem hozta a szintén tesztelt Mogami szintjét. Hangszóró kábelnél is egyértelmű volt, hogy a 2,5-es kábellel dögösebb volt a mély, a 1,5-essel vesztett, cserébe kicsit csilingelőbb volt a magas. Itt egy olcsóbb Mogamival köszöntött be a világbéke. Aztán vettem egy pici, olcsó DAC-ot és azóta tojok az egészre, mert 98%-ban youtube a zene forrása. Amit nem tudok a mai napig elfogadni, az az USB kábel hangra gyakorolt hatása. Azon 0 és 1 közlekedik, nem lesz csilingelőbb a triangulum, vagy testesebb az üstdob a kábeltől. Legfeljebb ha nem árnyékolt, akkor eldobálja a DAC-ot a gép (sajnos tapasztalat
). Hifi témát szerencsére nem hajszoltam túl, kávé terén sajnos már most rosszabb a helyzet... Off, uff. -
tariattila
veterán
válasz
Luck Dragon
üzenetére
Azért ne ijedj meg!
A boltokból viszont innentől nem vehetsz 'kávét' !

-
Nem is tudtam hogy ilyen topic is van.
Ideje bele olvasni. -
válasz
t-bali3
üzenetére
félre ne érts, nem az élvezetet akarom kivenni az egészből, totál megértem, hogy valaki imád nyitott karral csapolni. amíg nekem volt, én is szerettem. és végülis ez a lényeg az egészben, minden hobbiban, hogy szívesen csináljuk.
egyedül akkor üt meg a guta, amikor valaki nem elégszik meg a fentivel, hanem hamar legyártja a gránitszilárdságú tényhalmazt mellé, miszerint még csak egyet csapolt vele, de már most tudja, hogy jobb lett a kávé, teltebbek az ízek, simogatóbbak a tercier aromák. olyankor kijön belőlem az állat

-
válasz
fragola.6035
üzenetére
legyünk precízek: vst ízű

-
t-bali3
senior tag
Ha annyi pénzem lenne, hogy nem tudnám hova tenni, most biztosan ráállítanék egy brit kutatócsoportot, hogy derítsék ki befolyásolhatja-e az ízeket a rendes kar.
Sok pénz nélkül azt tudom mondani keressünk egy víz sommeliert, aki megkóstolja ugyan azt a vizet közvetlenül pohárba töltve és karon át folyatva.
Persze így is elég sok a kihagyott tényező (crema nemléte, a víz nem melegen folyik).Egyébként gondoltam arra is, hogy miután a nyitott karnak nagyobb felülete érintkezik levegővel, feltehetően sokkal jobban érezni a kávé illatát a lefolyás alatt. Ez már lehet egy bizonyos befolyásoló tényező.
Olyan, mint a borospohár kérdés.Ezek persze mind olyan dolgok, amik valószínűleg jóval kevésbé befolyásolják a kávé izét, mint a hőmérséklet változás. A tanulság az, amíg nem lesz egy ipari, PID-es csoda gépem, addig nem igazán mérvadó az ízekről történő ilyen típusú kijelentésem...szóval kezeljétek úgy...ezzel mondjuk nem is volt probléma...utána lehet nekem sem lesz különbség.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- LEGO klub
- Revolut
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Warhammer 40.000
- Projektor topic
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Milyen videókártyát?
- Google Chromecast topic
- Elektromos autók - motorok
- Picit gazdaságosabb és halkabb lett a PlayStation 5 Pro legfrissebb verziója
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X280 - i5-G8 I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Apple iPhone 13 Pro 1TB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 512GB E-SIM Blue Titanium-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4262, 95% Ak
- Apple iPhone 14 Pro max 256GB,Újszerű,Dobozaval,12 hónap garanciával
- Microsoft Surface Laptop 5 13,5" Fekete i7-1265U 16GB 512GB magyarbill 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Na de mindegy, puding próbája az evés. 

Az én hasonló ajándékomra (vaníliás ízesítés) lecsapott anyám, mondván mióta az USA-ban jártak keresi ezt az ízt.

ha van valakinek konkrét ajánlása, akkor szívesen veszem, talán az lényeges, hogy ne kelljen külön daráló hozzá, hanem menjen bolti kávéval is.
majdnem beleírtam az eredeti hozzászólásomba, hogy bár te nem kedveled a renekát... csak nem akartalak belekeverni. De belekeveredtél magadtól