Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
Archttila
veterán
Hazat csereltem es az uj pecoba (Thermaltake Core V1) hatul csak 80mm -es ventiknek van hely, szoval a kerdesem: Coolink Swif2-80P-nel van jobb alternativa hasonlo aron esetleg egy kicsit dragabban?
Passionate about minimalistic software, the Linux philosophy, and having fun. SFF and AV enthusiast, APU retro gamer.
-
Grózi
Topikgazda
-
BUZZLGHTYR
senior tag
hali.
biztos nem jó helyre írom, de majd eligazítotok, ugyanis hűtés kéne vagy nemtudom
van egy asus striker ii formula alaplapom, ami szinte forró a gépházban (ha megérintem azonnal megsüt) nos, mi lehet a baja, mit lehetne vele kezdeni?
rendesen működik, néha csak elmegy a kép.. a zene megy meg minden, csak a monitor írja, hogy nincs jel, ez nem biztos h a lap miatt van.
régebben más alaplap is kibaszott forró volt, azzal mindig újraindult a gép, de azt haver is próbálta és nála is szar volt másik konfiggal!cpu: e6700, ezelőtt q6600 volt.
ram: 6gb (2x2, 2x1)
vga: gtx 460
táp: xfx ts series 550w
ház: zalman r1 (7 darab hűtő van benne, ebből ráoperáltam kettőt)köszi.
[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
válasz BUZZLGHTYR #19403 üzenetére
Valószínűleg az alaplapi borda lesz kevés illetve kiszáradt alatta a gap pad vagy a paszta.Mindenesetre nem jelent túl sok jót.Próbáld meg a hűtőbordákat levenni,újrapasztázni-gap pad-l ellátni és esetleg egy direktbe helyezett kis ventivel hűteni is a bordát.
sati 2070 forintért már kapni...Ha ez magas ár,akkor nem tudom mit mondjak...[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Mukucs
senior tag
Sziasztok! Lenne egypár kérdésem ventikkel kapcsolatosan. Cougar vortexet tervezek venni hátulsó kifújó ventinek. (1200rpm fix, 17.7 decibel, 300.000 óra élettartammal). Tudtok ennél halkabb illetve jobb ventit ilyen áron? Illetve a másik kérdés, hogy az alaplapomra kössem vagy a tápra? ( lap: msi970 gaming, táp fsp raider550)
Köszönöm az esetleges válaszokat!
-
Grózi
Topikgazda
válasz Mukucs #19406 üzenetére
Mindenképp alaplapra és 3 pin-s ventit válassz,mert csak a cpu_fan aljzatod valóban pwm-s.
Én a helyedben Be Quiet Pure Wings 2-t vagy Nanoxia Deep Silence 1300 rpm-t vagy Aerocool Dead Silence(ledes,3 válaszható szín)-t választanék.
Ezek jobbak is mint a Cougar,ne a gyártói adatokból indulj ki.
És ne írj kiemelt betűtípussal+privátban,mert maximum felbosszantasz.Szívesen segítek itt bárkinek.
sati Nincs mit!
sony7777 Mit pasztáztál újra,a procit vagy leszerelted a hűtőbordákat és az alaplapi chip-t?[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
BUZZLGHTYR
senior tag
az alaplapról levettem a hűtőbordát és a chipeket pasztáztam újra. 3 részt is, északi és déli hídja is van az alaplapnak, de ugyanolyan rossz annyi a szerencsém, hogy ez egy kicsit komolyabb alaplap és bírja a melegséget, másik alaplappal (asus p5n-e sli) fel se tudtam telepíteni az operációs rendszert, de ez az alaplap spannál sem bírta.
-
Mukucs
senior tag
A lapom kézikönyvében az van, hogy a SYSFAN 1, illetve még a 2 is Speed Control-os, illetve 4 pines.
Nem a gyártói adatokból indultam ki, hanem 'amazon, illetve "newegg véleményekből. De az Aerocool elnyerte a tetszésem, viszont azt olvasom, hogy 1100-1500RPM -es, mivel 3pines, ezt hogy tudom szabályozni majd?Köszi a választ, egyébiránt!
-
dqdb
nagyúr
válasz Mukucs #19411 üzenetére
Az alaplapod kézikönyvében az szerepel, amit Grózi is írt neked: igaz, hogy 4 pines a SYSFAN1 és SYSFAN2, de nem PWM-esek, hanem feszültséggel szabályozhatóak.
CPUFAN (PWM)
1. Ground
2. +12V
3. Sense
4. Speed ControlSYSFAN1 (nem PWM)
1. Ground
2. Speed Control
3. Sense
4. NCA különbség eléggé látványos a lábkiosztásnál.
tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek
-
Mukucs
senior tag
Értem, annyit még had kérdezzek, hogy miért kell a lapra kötni, a táp helyett? Valaki azt írja, h a tápra mindenképp, valaki pedig azt, hogy mindenképp a lapra. Esztétikailag jobb lenne a tápra, mert nem látszik semmilyen kábel így, viszont ha megmondjátok, hogy mitől jobb, hogy a lapon van, akkor nem fog érdekelni az esztétika" !
-
Tomdriver
őstag
Ugyanez a venti szabályzó kiosztásom nekem is és azt vettem észre, hogy a most lecserélt előlapi ventik (Aerocool Shark Fan Blue) egyike a lap alján lévő SYSFAN 2 csatlakozóban, a biosból vezérelve a fordulatot kb. 100 rpm-el kevesebbet pörög, mint az ui. típusú a SYSFAN 3 csatiba kötött.
Ráadásul a specifikációban leírt max. fordulattól ez is elmarad, 1500 helyett 1452 volt a legmagasabb fordulat.Ez mitől lehet? A lap nem mindenhová juttat egyforma feszültséget, vagy ilyen gyenge a ventik minősége?
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz Tomdriver #19416 üzenetére
Ez mitől lehet? A lap nem mindenhová juttat egyforma feszültséget, vagy ilyen gyenge a ventik minősége?
Idézet az Aerocool oldaláról:Speed 1500 RPM+-10%
Szóval ez még bőven belefér a tűrésbe. A következő okok képzelhetőek el:
1. az alaplap nem egyenlő feszültséget ad a két csatlakozónak, mert így jött össze (a maximumtól elmaradás oka az is lehet, hogy már a táp is 12 volt alatti feszültséget szolgáltat)
2. a két aljzatot más hőmérsékletinfó alapján vezérli, ezért különbözik a feszültség
3. úgy működik valamiért a vezérlés, hogy a két csatlakozó más feszültséget kap ugyanazon hőmérsékletinfó alapján (vagy tervezés, vagy más profilt állítottál be)
4. a ventilátorok motorjának gyártási szórása miatt nem pontosan ugyanígy reagál ugyanarra a feszültségre.Ha van két ventilátorod, akkor a négy lehetőséget végigpróbálva ki lehet deríteni, hogy a fenti pontok melyike teljesül.
Ez az eltérés teljesen normális szerintem, nem ettől lesz egy ventilátor gyenge minőségű, hanem attól, hogy kicsi a légszállítása, hangos és a csapágyazása hamar megadja magát.
Mukucs: Értem, annyit még had kérdezzek, hogy miért kell a lapra kötni, a táp helyett?
Két oka van:
1. a legtöbb itt ajánlott ventilátoron kizárólag 3/4 pines ventilátorcsatlakozó van, molex nincsen
2. molexről hajtva mindig maximumon pörögnek, míg az alaplap képes vezérelni, ez utóbbiról szólt a teljes üzenetszál ...[ Szerkesztve ]
-
Tomdriver
őstag
Nálam amit okként felsoroltál szerintem a 2-es és 4-es, vagy mindkettő egyszerre szerepelhet.
Táp nem hinném hogy közrejátszik, elég jó minőségű, a lapra gondolnék inkább, de ott még utána kell olvasnom, hátha ír valamit az eltérő hőmérséklet vagy feszültség alapú vezérlésről. A ventiprofil ugyanaz mindkét venti esetében, tehát elvileg az is kizárt. Ventik motorjának gyártási szórása is közrejátszhat, így valóban összejöhet a különbség.
Első körben felcserélem a ventik vezérlését, illetve kipróbálom mindegyiket a külöböző vezérlő helyeken CPUFAN-oknál is, már csak kíváncsiságból, hogy ott miként teljesítenek. A profil 100%-ra lesz állítva mindenhol, hogy látható legyen az rpm-ek közöttti eltérés. (CPUFAN vezérlésnél ugye ez már alapból így lesz)
Viszont ez a teszt lehet a hosszabbító kábel miatti feszültség esés miatt nem lesz korrekt, mert emiatt a ventiket kiszerelni nem fogom az tuti.Mindenetre köszi a részletes infót!
[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
válasz BUZZLGHTYR #19410 üzenetére
Azt tudod még tenni,hogy direktbe szerelsz kis méretű ventit a hűtőbordákra.Viszont tapasztalatom szerint,ez is csak kicsit késlelteti a folyamatot-az a lap hamarost tönkre megy.
Mukucs
Vettem a fáradtságot és utána néztem a lapod specifikációjának,mielőtt írtam azt a hozzászólást,ezért is írtam azt amit.A vezérlést,ahogy dqdb is írta mindenképp a lapról old meg.[ Szerkesztve ]
-
XenHai
senior tag
Valakinek van tapasztalata gumi csavarokkal?
[alpenfohn]
[kolink]
A második praktikusabban tűnik de ha szarul van megcsinálva akkor nem foglya jól a ventit . Vélemény? -
pete_21
addikt
Lehet, hogy hülye kérdés, de mit értesz gyári progik alatt?
Én amikor a jelenlegi gépem vettem (lassan 8 éve), akkor desktop PC-hez igazából még semmilyen gyári programot nem kellett feltenni a drivereken kívül. Mostanra változott a helyzet? Ventiszabályozó és hasonló programokat most már érdemes feltenni a gyártótól?
Köszönöm a válaszaidat! -
Mukucs
senior tag
Köszönöm szépen a válaszokat Grózi és dqdb !
A Dead Silence és a be quiet! között vacilálok. De még a Cougar is szóba jöhet, (nagyon sok a pozitív komment, külföldi oldalakon) dqdb ,Te melyik mellett tennéd le a voksod?
-
Grózi
Topikgazda
válasz pete_21 #19422 üzenetére
Igen,sok változott ezen a ponton.Sokkal felszereltebbek a lapok és a gyári programokat csak az nem használja aki nem ismeri.Egyedül az OC-t intézem még mindig bios-ból(lehet szoftveresen is,de én a bios-ból jobbnak tartom),a többire ott vannak a gyári progik.És ebben az Asus nagyon erős véleményem szerint+az összes progi annak ellenére hogy okos,minimális angol tudással könnyen kezelhető.
Mukucs
Nincs mit.Én teszteltem mindhármat és bár jó a Cougar,a másik kettő jobb.Az Aerocool valamivel jobb mint a BQ és led-s,bár a különbség 10% körül van.[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
válasz pete_21 #19427 üzenetére
Dióhéjban:tudsz állítani energiagazdálkodást(pl:ha csak torrent fut a gépen 1 kattintással át áll gazdaságos módba),oc-t+profilokat menteni,tudsz biost frissíteni,usb3 boost,venti profilokat állíthatsz-a gyári profilokon kívül tudsz több egyedi profilit csinálni,ahol egyesével állíthatod a ventiket hőfok függvényében,akár meg is állíthatod őket.És még sok minden más.
-
diiCo
csendes tag
Üdv!
Olyasféle kérdésem lenne, hogy nekem van egy Zalman Z11 Plus házam az alap ventikkel(kivéve a hátsó az helyett van egy Seidon 120 ver2-öm). Na már most valamelyik hangoskodik nekem elég szépen(persze ha valami hang is fut a gépen alig hallható,de nem is a fejem mellett van a gép).
Így szeretnék tanácsot kérni venti ügyében, mit,hogy,merre,miért
A lapom egy ASRock Fatal1ty H97 Performance.
Az oldalsó két kis ventit is cserélni érdemes, ill. 2db 120/140 előre,2db 120/140 felülre, 1db 120/140 alulra, a kisebbet vagy nagyobbat érdemes, ill. mindenhová szükséges?
Legyen halk, ugyanakkor hatékony ha lehet. A led annyira nem is szükséges, de ha az ajánlott ventin van led is annak is örülök .
Illetve még annyit, h az alap molexes venti mennyire használható(mivel nincs bekötve és nem találtam infót róla)?Köszönöm előre is! Szép napot!
[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
Az a ház nem túl előnyös hűtés szempontjából.Én így csinálnám:
Előre befér 140-s venti is,oda raknék egy TY-147A-t vagy Akasa Apache Black 140-t és a 4 pin-s cha_fan aljzatról vezérelném.
A Seidon-ra szintén egy 120-s Apache Black vagy esetleg Lepa Bol.Quiet-t tennék és a 4 pin-s cpu_fan aljzatról vezérelném.A Seidon pumpája mehet bármelyik 3 pin-s aljzatra(cha_fan2 vagy cha_fan3),kivéve a pwr_fan aljzat.
Felülre pedig tennék egy jó 3 pin-s ventit(lásd ajánló,részemről BQ vagy Nanoxia) amit a megmaradt 3 pin-s cha_fan aljzatról vezérelnék.
Több venti felesleges szerintem ebbe a házba.Így tudsz minden ventit szabályozni szoftveresen(F-Stream Tuning Utility-n belül) hőfok függvényében,tehát kapnál egy csendes gépet ami kellő hűtéssel bír(a házhoz képest).Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Mukucs
senior tag
Grózi!
Egyetlen venti van a gépemben, hátul, ami viszi ki a meleget, a házam (NZXT 210 Elite) az asztalban van bent, de a ház tetején van két 120/140 mm es hely, illetve elől két 120mm-es és gép aljában is egy 120as. Magyarán csak a gép eleje látszik ki, és a hátulja. A kérdés az lenne, hogy elég e hátra azaz egy venti, vagy érdemes lenne beszerelni talán előre kettőt még? Ha igen, akkor azok már mehetnek e a tápra, fix fordulattal. Monjuk két Swif2 800RPM, vagy amit ajánlasz. Köszi a választ!
-
Grózi
Topikgazda
válasz Mukucs #19432 üzenetére
1 venti nem venti.Ha a ház teteje felett van minimum 20 cm hely akkor én felülre is tennék.
Tehát előre tennék 2-t,hátra és felülre 1-1-t.És továbbra se molex-ről hajtsd,hanem vezéreld.
Nem rossz a Coolink,de én inkább BQ PW 2-t vagy Nanoxia DS-t választanék.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
Mukucs
senior tag
1 centi hely van a gép teteje és az asztal között, kb pont befér oda. Egyébként van átalakítóm, molexről 3pin-re, az ugyanaz, mintha molexre lenne dugva? De mint mondtátok a SYSFAN3 illetve a 4 semmire se jó, akkor a maradék két csatira hogy tegyek ennyi ventit?
Köszi a gyors választ.
-
Tomdriver
őstag
válasz Mukucs #19434 üzenetére
Szerintem kevered, ők a CPUFAN-ra értették, hogy semmire nem jó. Az is négy tűs de PWM-es és így max. fordulaton tekerné a 3 pines ventijeid, míg a SYSFAN a más lábkiosztás miatt alaplapról szabályozható.
A Molex / Pin átalakítóra nem tudok mit mondani, de szerintem ugyanúgy maxon teker, mivel nem vezérelhető (molex a tápról kapja az áramot)[ Szerkesztve ]
-
Tomdriver
őstag
válasz Mukucs #19436 üzenetére
Most megnéztem én is az alaplapod, SYS 3,4 valóban más kiosztású és 3 pines, 1,2 a jó választás.
De létezik ilyen is, ezzel két ventit vezérelhetsz egyszerre. Továbbá ha a szűk hely miatt nincs értelme felülre tenni, akkor marad a hátsó venti amit én alapból hagynék max. fordulaton, míg az újonann betett két elsőt pedig egy ilyen Y elosztóval vezérelném meg, és máris elég a csatlakozó.
[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
válasz Tomdriver #19437 üzenetére
Az Y elosztó és az aljzatok jó ötlet,viszont a hátsót miért járatná maximumon,ha tudja vezérelni?
Felülre felesleges a venti,ha csak 1cm hely van az asztalban.
Viszont mindezek tudatában az a hátsó Coolink kevés lesz.Ha olcsón akarja megúszni akkor vesz egy párját és ezt a kettőt teszi előre+hátra keres 1 db nagyobb légszállítású ventit.Így optimális lesz a hűtés.[ Szerkesztve ]
-
Tomdriver
őstag
Csak azért gondoltam a hátsó fullon járatását, mert az első kettő még ha alapon is megy, a beszívott mennyiség még így több lesz valamivel, tehát nincs jelentősége a szabályozásának, max. ha zajt is akarunk csökkenteni. Így azt kötheti akár Molexre is, míg az elsőket az Y madzagra és megmarad egy vezérlő hely, vagy másik variációként akár külön - külön is vezérelheti az elsőket.
De hát ez is csak két variáció a létező sok közül, a lényeg hogy meg lehet oldani a vezérlést, mert valójában ez az eredeti cél (no meg a ház jó szellőzése).[ Szerkesztve ]
-
Grózi
Topikgazda
válasz Mukucs #19439 üzenetére
Úgy jó lesz.
Tomdriver Nem véletlen írtam azt amit.A két Coolink kellő levegőt visz be és mivel felülről nyitott a ház,ott is távozik levegő(a meleg levegő felfele száll ugye)+hátul a jóval erősebb DS kellő negatív nyomást fejt ki.Azt ne feledd,hogy az elölről jövő levegő a hdd-n,vga-n stb. megtörik és egy része felfele irányul.
Az ő házában bőven jó lesz így a légáramlás,egy hűtés szempontjából jobban tervezett ház esetén más más a helyzet.
hypno skate Teszteltem,csendes venti viszont légszállításban nem jeleskedik.Az árát megéri.[ Szerkesztve ]
-
hypno skate
senior tag
Egy InWin G7-es házba lenne (egy előre egy meg hátra) mert amiket hozzá adtak azok értékelhetetlenek a működésképtelen fordulatszámszabályozóval együtt.
Úgy gondoltam, a levegő magától is betalálna a házba, meg ki is, de egy kis rásegítésnek megfelelnének.
A vegetariánus ősi indián szó. jelentése: ''Béna vadász'' TELEFONSZÁMOM a profilomban
-
Grózi
Topikgazda
válasz hypno skate #19444 üzenetére
Milyen konfigot raksz bele?Tudod szabályozni a ventiket lapról(ha nem tudsz utána nézni segítek-lásd összefoglaló) vagy vezérlőről?
Mert tudok jobbat is ajánlani ebben az árban.Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív
-
hypno skate
senior tag
A konfig már benne van.
i7-4790, Gigabyte GTX970 4x4 GB RAM. Mindez egy ASRock Z97M Pro4 alaplapon. Ahogy néztem a BIOS-t, minden ventilátorcsatlakozó szabályozható. A processzor ventik csatlakozóit (2 db) leszámítva van vagy három. Az egyik négypines PWM, a másik kettő három pines.Nem pöcsölnék a dologgal, de a házba épített fordulatszámszabályozó pont semmire nem való, viszont a ventilátorok 2 pinesek, így muszáj ventit cserélnem.
A vegetariánus ősi indián szó. jelentése: ''Béna vadász'' TELEFONSZÁMOM a profilomban
-
dqdb
nagyúr
válasz hypno skate #19446 üzenetére
A CHA_FAN1-re 4 pines, PWM-es ventilátort kell venned, a CHA_FAN2-re és a CPU_FAN2-re 3 pineset (ez utóbbit a CPU_FAN1-gyel közös profillal tudod szabályozni). A PWR_FAN a funkciójából adódóan nem szabályozható.
Szóval ha egyforma ventilátorokat szeretnél venni, akkor kell venned egy Y kábelt is, hogy egy csatlakozóról hajtsd őket.
Én előre kettő ventilátort tennék inkább, és hátulra még egyet (esetleg még felülre is egyet, ha úgy tűnik, kevés).
[ Szerkesztve ]
-
dqdb
nagyúr
válasz hypno skate #19446 üzenetére
Tomdriver: Most megnéztem én is az alaplapod, SYS 3,4 valóban más kiosztású és 3 pines, 1,2 a jó választás.
A SYS_FAN3 és SYS_FAN4 nem azért jó, mert 3 pines, hanem azért nem jó, mert olyan 3 pines, ami nem szabályozható, mindig +12 voltot ad a ventilátornak. A SYS_FAN1 és SYS_FAN2 nem azért jó, mert 4 pines, hanem azért, mert olyan 4 pinesnek látszó, valójában 3 pines, ami feszültséggel szabályozható.A lábkiosztás rengeteget számít, nem elég a lábak számát nézni. És sokszor a lábkiosztás is kevés, mert ott hibásan tüntetik felé, és a BIOS-t is meg kell nézni.
[ Szerkesztve ]
-
hypno skate
senior tag
Ja, közben belekukkantottam a használati utasításba.
Úgy terveztem, hogy az egyik PWM-es lesz, a másik meg 3 pines. Szerencsére ez a CM Silencio kapható párban, pontosabban 3 pines és PWM verzióban is. De az is lehet, hogy nem cirkuszolok a PWM-mel, hanem keresek egy alacsony fordulatú (800-900 l/min) darabot, aztán pörögjön annyit amennyit bír, csak halkan tegye.A vegetariánus ősi indián szó. jelentése: ''Béna vadász'' TELEFONSZÁMOM a profilomban
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Akciós ventik / Arctic / Corsair LL 140 / Asus TUF 120mm
- Corsair iCUE SP120 RGB ELITE 3db + Lightning Node Core
- EKL 92mm ventilátorok a 80 mm-es venti csavarméretével (!) - rendkívül halk - nagy mennyiségben is!
- 2db Noctua NF-A14 PWM ventilátor 140mm
- Minőségi ARGB ventik és modding nagy választékban most szuper akciós áron!
- Új 6db LIAN LI UNI FAN SL-INF 120 RGB VENTILÁTOR FEKETE (UF-SLIN120-1B)
- Corsair iCUE SP120 RGB ELITE Triple Pack Black FAN + Lightning Node Core bontatlan ALZA garanciális
- Cooler Master COSMOS C700M-ből kiszerelt 0 új perces ventik 4 db
- Phanteks M25-140 PWM D-RGB White 3-pack
- Bequiet Pure Wings 2 120mm (4db,dobozos)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest