Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:52:58

LOGOUT.hu

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#19851) abridabri válasza wattafaka (#19850) üzenetére


abridabri
veterán

Egyertelmuen 1. Ha nem kell a felso hdd keret akkor vedd ki a fenebe :K
Ha vizhutesed van ,teton levo radival akkor meg : egy olyat is megprobalnek ,hogy a hatso 12 est befujora allitanam ,igy kap a cpu melletti VRM is friss levegot .Es a fenti radin levo 2 venti is tobb levegohoz jut.

(#19852) wattafaka válasza abridabri (#19851) üzenetére


wattafaka
senior tag

Köszi a gyors választ.

Csak sima léghűtés az egész. A 2. variáción egyébként azért gondolkodtam el egyáltalán, mert ott a dupla ventis résznél jobban megy a videókártyára, plusz betehetném az SSD-t a kettő közé. Ezek fényében is még mindig az első?

Kiegészítő információként a VGA max. hőmérséklete terhelésnél 66 fok, szóval lehet ebből kifolyólag tényleg értelmetlen közvetlen mellé tenni azt a másodikat. Nem beszélve arról, hogy jelenleg az 1. van megvalósítva, a másodikon csak elméletben gondolkoztam el, tehát az sem biztos, hogy a VGA mellé még odafér kerettel a plusz venti (ház specifikáció alapján igen, dehát a gyakorlat néha mást mutat).

(#19853) Laccoss válasza wattafaka (#19852) üzenetére


Laccoss
addikt

SSD nem igazán melegszik, így a hűtés sem olyan fontos. Azt tehetnéd a gép aljába, vagy ha van 1-2 vinyód, akkor azok alá/felé a hdd dockba, hogy az front oldali venti hűtse a két merevlemezt, az ssd dock-ot meg kivenni, így a felső venti egyből a kártyára tolja a friss levegőt.

(#19854) rantotthusi


rantotthusi
tag

Sziasztok! Nekem az lenne a kérdésem hogy van ez a cpu hűtőm thermaltake contac 21!!! 1 ventivel kaptam de felraktam egy csendesebb ventit ami nem forog 2400 csak 2000 tehát az alsó ami tolja van 2000 a felső ami szivja forog 2400 vagyis forogna mert amikor a felsőt rádugtam a gyárit ami 4 pines az forogtt 2400 et mig a másik vissza esett 1800 ez miért van??? közben megprobáltam ugy is hogy a lassabat kicseréltem egy gyorsabra szal két gyors van de az egyik az mindig alacsonyabb fordulaton megy ez direkt van igy??? cpu fan 1 4 tűs fan 2 3 tűs a gyári van a 4 tűsön a másik a második cpu fan helyen ami 3 tüs és a lényeg hogy miért nem tudom a biosba összen hangolni a két ventit??? tahát hogy mind a kettő 2200 at menjen mert mind a kettő tudná mi lehet a baj????

(#19855) wattafaka válasza Laccoss (#19853) üzenetére


wattafaka
senior tag

Köszönöm szépen, szerencsére elég egyértelműen mindenki az 1. variációt javasolja. Majd ha egyszer olyanom lesz, lehet beteszek oda egy hetediket a rácsra (addig a rács is megy a dobozba), bár lehet csak tök felesleges zajnöveléssel járna.

(#19856) dqdb válasza rantotthusi (#19854) üzenetére


dqdb
nagyúr

Ha ennek a hozzászólásnak ismét nekiesnél, csak most rendes központozással, több nagybetűvel, kevesebb kérdőjellel, konkrét ventilátor- és alaplaptípussal (a hátsó esetében is, nem csak a CPU hűtőn lévőknél), akkor talán tudnánk segíteni.

De első lépésként kezdjél valamit azzal a kábelrengeteggel, a felesleget gyűrd be a DVD fölé, hogy ne gátolják a légmozgást.

wattafaka: nem a mennyiség a lényeg, a minőség és az összhang fontosabb. Én a helyedben kipróbálnám úgy is, hogy az alsó ventilátort és felül a középtájon lévőt kiiktatnám, mert simán lehet, hogy úgy is vinni a gépedet alacsonyabb zajszint mellett (főleg, ha az alsó nem is porszűrős). A 90 fokkal elforgatott HDD keretek nagyon praktikusak, csak a szellőzést tudják agyoncsapni a légáramlást megfogásával, szóval a felesleges részt kivenni belőle határozottan jó ötlet volt.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#19857) -Solt-


-Solt-
veterán

Üdv Urak!

Van egy kis dilemmám, ennek a feloldásában kérnék segítséget! :)

CPU_FAN:
Pin No. Definition
1 GND
2 +12V
3 Sense
4 Speed Control

Ez egyértelmű, erre csak PWM-s venti jó. Alábbi viszont,

OPT_FAN

Pin No. Definition
1 GND
2 +12V / Speed Control
3 Sense
4 VCC

Elvileg ide 3 pines lenne az igazi, mert a PWM-s ventikkel lehetnek nyűgök.

A gondom az, hogy így nem tudom eldönteni, milyen ventit vegyek a H80-ra! A PWM szabályzós az OPT_FAN-n nem lesz jó, a 3 pines meg a CPU_FAN-n. :)

Ilyenkor mi a legkézenfekvőbb megoldás? :)

www.smart-bus.hu

(#19858) dqdb válasza -Solt- (#19857) üzenetére


dqdb
nagyúr

Ha van lehetőséged választani, és jelen esetben van, akkor mindig érdemes a PWM-es szabályozásút választani. Konkrét típust saját tapasztalat hiányában nem ajánlanék, majd jön Grózi vagy másvalaki, és ő ajánl.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#19859) wattafaka válasza dqdb (#19856) üzenetére


wattafaka
senior tag

Szerencsére mindegyik porszűrős (ráadásul kivehető és tisztítható), kivéve a hátsó szívó, az nem tudom miért maradt ki. Úgyhogy ha már a 6 darab benn van, kivenni nem akarok, úgyis most veszek hamarosan egy hat csatornás fordulatszámszabályozót, azzal tudok zajt csökkenteni. Hozzáteszem most sem zavaróan hangosak, szerencsére jól szuperál a "hangszigetelt" ház. Szabályozót is azért veszek, mert több órás játék után (minden játékot többször is tesztelek) sem megy fel a GPU hőmérséklet 66 fölé, a CPU meg 60 fölé (ráadásul még most jön új CPU hűtő a gyári helyére), szóval gondoltam attól függetlenül, hogy számomra megfelelő a hang attól még halkítok rajta vele.

A teljesség kedvéért 6 darab ilyen ventillátorról van szó: [link]

[ Szerkesztve ]

(#19860) -Solt- válasza dqdb (#19858) üzenetére


-Solt-
veterán

Na igen, csak pont te írtad nekem anno, hogy a PWM-s ventivel ilyen esetben nyűg lehet. [link]

Vegyek egy Y kábelt, dugjam rá a két PWM-s ventit, és menjen úgy a CPU_FAN-ra?

[ Szerkesztve ]

www.smart-bus.hu

(#19861) dqdb válasza wattafaka (#19859) üzenetére


dqdb
nagyúr

A hátsó ventilátor kifelé tolja a levegőt, így azon működés közben nem jut be por, szemben a lenti és elöl lévőkkel, és mivel függőlegesen áll, ezért kikapcsolt állapotban sem a fenti kettővel ellentétben.

-Solt-: ja, hogy neked kettő ventilátor kellene? Én csak azt néztem, hogy négyzet alakú a borda, így biztosan egy megy rá :B Ebben az esetben Y kábellel két egyforma PWM-eset kössél rá, de az is működhet, hogy egy 3 pines és egy 4 pines, paramétereiben hasonló párost használsz (például olyan ventilátort, amelyikből van mindkét változat). Várj meg mást a konkrétabb tanácsokkal.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#19862) -Solt- válasza dqdb (#19861) üzenetére


-Solt-
veterán

Igen, nem fogalmaztam egyértelműen, csak annyit írtam, hogy H80-ra kell! :B Szerintem veszek két Akasa Apache-t, aztán, ha morog, vagy nem működik rendesen az OPT_FAN-n, akkor veszek hozzá egy Y kábelt.

Gondolkoztam azon is, hogy elég egy venti a H80-ra, de úgy csak PULL-ban tudnám feltenni, ami nem éppen előnyös szerintem. :)

www.smart-bus.hu

(#19863) Bnorbu válasza -Solt- (#19862) üzenetére


Bnorbu
tag

Úgy tudom bordára a Viper való az Akasa gyártótól.

(#19864) wattafaka válasza dqdb (#19861) üzenetére


wattafaka
senior tag

Ettől függetlenül a kis mocsok por előbb-utóbb megtalálja az utat befelé :)

Egyébként érdemes lecserélnem szerinted a mostani ventillátoraimat ([link]) Xilence Red Wing 120-ra, vagy SilenX Effizio 120-ra (a piros-fekete szín miatt ezek jönnek be) az ajánlott listából? Csak mert az enyém nincs benne, vagy ez nem jelent semmit?

(#19865) Grózi válasza wattafaka (#19864) üzenetére


Grózi
Topikgazda

Nem.És teljesen felesleges 7 venti egy házban-4 maximum 5 minőségi venti bőven elég mindenre-sokszor a kevesebb több.Mindnél több a venti,arányosan nagyobb a zaj és a bekerülő por-viszont a hűtés nem javul arányosan.
-Solt-Én helyből vennék hozzá egy Y kábelt a helyedben-nem egy nagy pénz!

[ Szerkesztve ]

Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív

(#19866) abridabri


abridabri
veterán

Nemsokara tulajdonosa leszek egy Lepa Aquacharger 240 es kompakt viznek. A Phantom hazam tetejebe fogom rakni. Van benne egy gyari nzxt 20cm (valojaban 19 ) venti , es mivel semmi mas 20cm es veni nem fer be , igy gondoltam veszek melle egy 18 ast . Es ezek ala berakom a radit . 30mm magas az NZXT , viszont a 18 as ventik meg altalaban csak 20mm . Fel tudom fogatni alajuk a radit ? Ezt neztem ki Enermax .
Feltetelezem a 2 nagy venti eleg lesz lehuzva 5V ra , pullon a radira. Csendesebb is lesz meg tobb levegot mozgat meg mint mondjuk 2 leszabalyzott 12 cm es Apache pullban. (+por se lesz pullon )
Mennyire lehet ez igy jo otlet ?

(#19867) wattafaka válasza Grózi (#19865) üzenetére


wattafaka
senior tag

Nem tudom, hogy az én Cooler Master Silencio FP 120-asaim minőséginek számítanak-e, de ha tegyük fel, hogy igen, akkor te a helyemben melyik 5-öt hagynád meg?
Én laikusan arra gondoltam, hogy a #19850-es hozzászólásomban levő 1. varáció alapján még kivenném az alsót, talán annak lenne a legtöbb értelme.

(#19868) Kbhont válasza Grózi (#19798) üzenetére


Kbhont
senior tag

Ma megjött a rácsnak való méhsejt perforált lemez!
6,8mm átlóval. :)) :))
Még ma neki állok darabolni... :K

[ Szerkesztve ]

(#19869) Snorbi19


Snorbi19
tag

hali
ezt a házat fogom hamarosan megvenni: Fractal Design Define R5 Black vagy Titanium (nem ablakos) a HDD rekeszek ki fognak kerüli de lehet mindet kiszedem és külső dvd írót használok majd...
ezeket teszem majd bele:
Asus H170 Pro Gaming
i5 6500
Alpenföhn Brocken 2 CPU hűtő
Sapphire Radeon R9 390 8GB NITRO

kérdés a gyárilag vele járó ventik (Dynamic GP14 140mm) menyire jók?
amennyiben rendben vannak ara gondoltam mindkettőt előre raknám be..
hátra meg alulra meg betennék két 140-est....
gondolkodom még esetleg teszek egyet az ajtóra is biztos ami biztos nehogy a vga ne kapjon elég friss levegőt :D ....
A világítós (ledes stb..) ventikett nem akarok....

Amikor egy ajtó bezárul, valahol kinyílik egy másik.

(#19870) Grózi válasza abridabri (#19866) üzenetére


Grózi
Topikgazda

Én maradnék a jól bevált push-nál.És a T.B.Apollish-t se erőltetném.
(#19867) wattafakaElöl és felül 2-2 +hátul egy-alulra felesleges,ha csak nincs kályha vga-d.A Silencio szódával elmegy,de van sokkal jobb is elérhető áron(pl. PW2)
(#19868) Kbhont :C Várom a fejleményeket!!
(#19869) Snorbi19 A gyári ventiket felejteném a helyedben.Miről vezérelnéd?3 vagy 4 pin kellene?

[ Szerkesztve ]

Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív

(#19871) wattafaka válasza Grózi (#19870) üzenetére


wattafaka
senior tag

Eddig tartotta a VGA a max 66 fokot játékok alatt (úgy, hogy alatta volt az a venti, nem tudom számított-e akár 1 fokot is).
A PW2 alatt erre gondolsz? [link]

És mitől sokkal jobb. Laikusként kérdezem, én a számok alapján csak annyit látok, hogy hangosabban és gyorsabban pörög nagyobb légszállítással. Én logikám szerint azonos dBA értéken nagyobb légszállítás, vagy azonos légszállítást kisebb dBA melett lenne a jó, nem?

[ Szerkesztve ]

(#19872) dqdb válasza wattafaka (#19871) üzenetére


dqdb
nagyúr

Laikusként kérdezem, én a számok alapján csak annyit látok, hogy hangosabban és gyorsabban pörög nagyobb légszállítással. Én logikám szerint azonos dBA értéken nagyobb légszállítás, vagy azonos légszállítást kisebb dBA melett lenne a jó, nem?
Elméletileg igen, csak ott van az az elméletileg szó.

Gyakorlatilag ahány gyártó, annyiféle módon mérnek (vagy rosszabb esetben hazudnak), amelyektől a számok helyből nem lesznek összehasonlíthatóak (gyártón belül valószínűleg igen, de gyártók között nem igazán). És ha még véletlenül szabványosított módon és pontosan mérne mindenki, akkor sem lenne elegendő egyetlen dBA érték, mindezt a frekvencia függvényében kellene megadni, hiszen az ember fül hangerő-érzékelése sem lineáris, és dBA alapján halkabb hangot gyakorlatilag hangosabbnak hallhatunk egy dBA alapján sokkal hangosabbnál.

És ugyanígy elfelejtik megadni a gyártók a fordulatszámtól függő hangerőt is, mert az sem lineáris sokszor, ahogyan azt is kevesen adják meg, hogy a feszültségtől hogyan függ a fordulatszám, ami szintén nem biztos, hogy lineárisan változik, és ez még adott gyártón belül is nagyon eltérő lehet egyes típusok között:

Be Quiet Shadow Wings 80mm PWM

Be Quiet Shadow Wings 120mm high-speed

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#19873) abridabri válasza Grózi (#19870) üzenetére


abridabri
veterán

Ertelek. Van valami 18as venti akkor ami ajanlott ? 20as nem fer be . 154*154 es furathely van , fizikailag kb 19 centis fer be fentre .
Vagy a radira 2*12cm , de az meg gyenge a 18asokhoz kepest ,vagy 3x olyan hangosam tudja ugyanazt :R

[ Szerkesztve ]

(#19874) Snorbi19 válasza Grózi (#19870) üzenetére


Snorbi19
tag

szia
alaplap specifikációnál ezt írja...
1 x CPU Fan connector(s) (1 x 4 -pin)
1 x CPU OPT Fan connector(s) (1 x 4 -pin)
3 x Chassis Fan connector(s) (3 x 4 -pin)
mivel nem értek hozzá gondolom 4 pin és az alaplappal vezéreltetném...
külön vezérlőt nem terveztem...
mivel nem hagynád bent a gyári ventiket így akkor kellene 4-5db 140mm-es venti (2 előre 1 hátra 1 alulra és 1 oldalra ha indokolt szerinted)...
Vagy egyszerűben írj kétféle variációt egy alaplappal vezéreltet és egy külön vezérlőegységgel rendelkezőt..
ami belefér a keretbe azt teszem be (ha magadnak csinálnád mit tennél bele című kategória kb...)

na ezt jól leírtam :((( remélem a lényeget azért kitudod belőle venni :F ...

[ Szerkesztve ]

Amikor egy ajtó bezárul, valahol kinyílik egy másik.

(#19875) dqdb válasza Snorbi19 (#19874) üzenetére


dqdb
nagyúr

Az alaplap típusát írd meg, ugyanis attól, hogy 4 pines a csatlakozó, még lehet bármilyen szabályozású.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#19876) Snorbi19 válasza dqdb (#19875) üzenetére


Snorbi19
tag

szia

első hozászolásom elvileg oda mindent leírtam ami kelhet info
Alaplap
Asus H170 Pro Gaming

Amikor egy ajtó bezárul, valahol kinyílik egy másik.

(#19877) Grafirka válasza Snorbi19 (#19869) üzenetére


Grafirka
őstag

A FD-D-R5 haz gyari ventilatorai rendben vannak. Ilyen hazat hasznalok en is. Beszereltem meg 2 drb 140 mm Nanoxia Deep Silence 140 mm ventit ezeknek jobb a legszallitasuk es nagon halkan mukodnek.

(#19878) wattafaka válasza dqdb (#19872) üzenetére


wattafaka
senior tag

Akkor ennek fényében mi alapján mondható sokkal jobbnak a Be Quiet a CM Silencio- val szemben, ha lényegében összehasonlíthatatlanok és "semmitmondóak" az adatok?

(#19879) Gabe123


Gabe123
aktív tag

Sziasztok.Házhűtőt keresek. Akasa (AK-FN075 ) 140mm Red LED hűtő ajánlott 3k-ért ? Esetleg valami nem túl drága 14 és 12cm-es méretben is érdekel, de mindenképp piros ledest szeretnék. Előre is köszi.

Mark Twain once said that "If voting made a difference, they wouldn't let us do it. "

(#19880) dqdb válasza Snorbi19 (#19876) üzenetére


dqdb
nagyúr

A CPU_FAN és CPU_OPT hibrid szabályozásra képes, azaz a 3 pines ventilátorokat feszültséggel tudja vezérelni, a 4 pineseket pedig PWM-mel, ezt a BIOS-ban a Q-Fan Control alatt a DC Mode és PWM Mode választásával tudod állítani. A három CHA_FAN csak feszültséggel tud szabályozni, így ezekre 3 pines ventilátor az ajánlott. Szóval négy egyforma 3 pines ventilátort tud az alaplapod kezelni a CPU hűtőn felül, valószínűleg ennyi elég lesz, ha mégsem, akkor Y kábellel lehet még további csatlakozókhoz jutni. Az ASUS lapok rendelkeznek az egyik legfejlettebb szabályozással (még képesek is leállítani is a ventilátorokat, ha olyan a profil), én a külső vezérlőt teljesen elvetném emiatt. A konkrét típusokhoz nézd meg az összefoglalót fenn, vagy várd meg Grózit, a sablonválasz házhűtésre a BQ Pure Wings 2 szokott lenni.

wattafaka: Akkor ennek fényében mi alapján mondható sokkal jobbnak a Be Quiet a CM Silencio- val szemben, ha lényegében összehasonlíthatatlanok és "semmitmondóak" az adatok?
Grózi megvette és tesztelte mindkettőt, szóval saját tapasztalat alapján írta azt neked, amit.

Itt vannak a házadról és a ventilátorairól valós mért adatok (én hiszek az SPCR tesztjeinek, lehet, hogy hiba, nem tudom). Ez alapján be tudod lőni, milyen fordulatszámon milyen hangos lehet a házad, és a hűtés erősítése (nagyobb fordulatszám, több ventilátor) mennyit hozhat a konyhára. Én a számokat elnézve azt mondanám, ha neked most is jó a hangerő, akkor erre nem érdemes költeni, elég a 4 ventilátor is. Szóval most ne vegyél semmit pluszban, használd úgy, ahogyan van, aztán ha elkezdenek hangoskodni a ventilátorok, akkor váltsál valami akkor ajánlott típusra a gyáriak helyett.

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#19881) Tharkoul


Tharkoul
tag

Üdv!

Ha már ajánlottak, vettem 4 Pure Wings 2-t, 1db 120mm-eset valamint 3db 140mm-eset. Elég erős motorhangja van mindegyiknek (400,500, valamint 600-as fordulatszámon, illetve maxon is), bárminek tudom nevezni őket, csak halknak nem. Létezik, hogy vagyok annyira szerencsétlen, hogy négyből négy hibás, vagy ez feature?

[ Szerkesztve ]

(#19882) wattafaka válasza dqdb (#19880) üzenetére


wattafaka
senior tag

Köszönöm, valóban eléggé le vannak oltva ezek a ventik a tesztben.. Ilyen ez, mikor az ember azt hiszi, hogy a drága házhoz minőségi cuccot adnak. Bár nekem a hangosság ott kezdődik, ha napközben (nem éjszakai holt csöndben) böngészés alatt feltűnik, hogy "zúg".

Mindenesetre a fordulatszámszabályozó tovább fog segíteni a halkításon, és ezért benn is hagyom inkább mind a hatot, hogy a teljesítményből se vesszen olyan sok, habár lehet ez pont tök felesleges.

(#19883) Grózi válasza abridabri (#19873) üzenetére


Grózi
Topikgazda

180 mm-ben ezt ajánlom,bár nem a legerősebb-viszont halk:[link]
(#19879) Gabe123 Nem ajánlom,nem egy jól sikerült darab.120mm-ben a Lepa Bol.Quiet kiváló választás!!
(#19881) Eno Ott valami nem gömbölyű,nem lehet motor hangja-olvass vissza,még senki se panaszkodott rá.

[ Szerkesztve ]

Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív

(#19884) Grózi válasza Snorbi19 (#19876) üzenetére


Grózi
Topikgazda

dqdb már leírta ami fontos.A te esetedben a 3 pin-s ventik lennének kézenfekvők.
És igen a sablonválasz ( :DDD ) a BQ PW2 és a Nanoxia DS.
Ha magamnak választanék akkor az Aerocool DS-de ez led-s,bár nagyon szolid.

[ Szerkesztve ]

Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív

(#19885) Tharkoul válasza Grózi (#19883) üzenetére


Tharkoul
tag

Igen, ezért lep meg engem is, de van/volt már egy pár ventilátorom, és most is ami konkrétan 5+ éves és cserélném, mert picit kezd hangos lenni, az is halkabb ezeknél. Nem a légáramlatot hallom, ez konkrétan motor. Vagy mi lehet még? 400rpm-en már szélzajból semmi nincs, alig forognak, de még mindig búg kivétel nélkül mindegyik, de annyira, hogy két méterről hallani. Először azt hittem, hogy belelóg valami kábel/egyik hibás a négyből, de nem, mind ilyen. De rendben, ezek szerint akkor az a verzió áll fent, hogy mindegyik rossz, nem én dőltem be a hype-vonatnak, tényleg halknak kellene lenniük.

[ Szerkesztve ]

(#19886) Bnorbu


Bnorbu
tag

Sziasztok!

Vettem a kuckóba az itteni ajánlásra hátra egy 120-as Akasa Apache-t. Olyan kérdésem lenne, hogy azt írja az MSI Command Center, hogy a SYS_FAN 50%-on megy. Ez sajnos számszerűsítve 1000-1100 között van, miközben 500-550 között kellene lennie. Mi lehet a hiba?

Üdv.

(#19887) dqdb válasza Bnorbu (#19886) üzenetére


dqdb
nagyúr

Az az 50% azt jelenti, hogy az alaplap 50%-os kitöltésű PWM jelet küld a ventilátor felé, ő pedig ez alapján úgy lövi be a saját fordulatszámát, ahogyan akarja a gyártója kitalálta. Az Apache fordulatszáma specifikáció szerint 600-1300 rpm között mozoghat, lineáris profilt feltételezve 950 rpm lenne az 50%, ami egy 100 rpm-es hibát hozzászámolva (ahol a ventilátor gyártója megadja tűrést, ott ennyit szoktak) a helyén van. Nekem egy Apache Black 20%-os beállításon 670-770 rpm között ugrál szintén MSI lapban, 50%-on 970-1020 rpm között (mindkét esetben az automatikus profilhoz nyúltam hozzá).

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#19888) wattafaka válasza dqdb (#19880) üzenetére


wattafaka
senior tag

Fú, végigolvastam az egész tesztet, és hát ahelyett, hogy jobban tudnám, mit tegyek, inkább elbizonytalanodtam. A táblázat szerint pl. jobban járok, ha magasabb fordulaton járatom őket, mivel akkor nem nyomja el őket annyira a VGA hűtés, ebben az esetben meg majdnem hogy felesleges a fordulatszámszabályzó, mert összességében játék alatt még hangosabb is lenne..

Plusz azt írták ha kivesszük a felső keretet ugye akkor jobban jár a levegő, viszont az alsó jobban rezonál a tartás hiánya miatt, szóval lehet mégsem lenne hülyeség visszatenni a rács egyik oldalát és arra rátenni a ventit, hogy mégis túljusson a rácson a levegő, vagy mi.

Sorry, hogy ilyen problémás vagyok :)

(#19889) dqdb válasza wattafaka (#19888) üzenetére


dqdb
nagyúr

Eddig megfelelt neked a hűtés úgy, ahogyan volt?

igen → ne kombinálj, felejtsd el azt a cikket, és használd tovább a gépedet úgy, ahogyan eddig tetted
nem → szívás ;]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#19890) Bnorbu válasza dqdb (#19887) üzenetére


Bnorbu
tag

Nah akkor ezt ertem mar, koszonom :)
Miert 50% nekem a minimum? Nem tudom megoldani, hogy kevesebb legyen? A leghangosabb venti a hazban es zavar a tudat, hiaba a zene/film kozben nem hallom...:(

(#19891) dqdb válasza Bnorbu (#19890) üzenetére


dqdb
nagyúr

Mert az MSI hülye módon az találta ki, hogy SYSFAN esetében 50% legyen a minimum (nálam a CPU hűtőn van az Apache, ott vissza lehet venni UI-on is 20%-ra), de szerencsére van rá megoldás, ami tapasztalatom szerint működik (3 pines ventilátor van nálam így 35%-ra lassítva).

Ez az idióta korlátozás volt az egyetlen érv, hogy a család egy másik gépébe most nem MSI lap kerül, hanem azonos kategóriás, szinte ikertestvér felszereltségű ASUS.

[ Szerkesztve ]

tAm6DAHNIbRMzSEARWxtZW50ZW0gdmFka5RydIJ6bmkuDQoNClOBc4Ek

(#19892) Snorbi19


Snorbi19
tag

köszönöm szépen :R :R :R

[ Szerkesztve ]

Amikor egy ajtó bezárul, valahol kinyílik egy másik.

(#19893) -Solt-


-Solt-
veterán

Urak, IPON-n elég jó ára lett pár ajánlott ventinek... Akasa Apache 12cm 3900.-Ft, Be Quiet Pure Wing 2, 14cm 2700.-Ft.

www.smart-bus.hu

(#19894) Grafirka


Grafirka
őstag

Ha az ar nem szamit, akkor melyik az a 140mm ventilator amelyik hang/legszallitas/minoseg szempontjabol a legjobb ? (PWMes haz ventirol beszelek )

(#19895) Grózi válasza Grafirka (#19894) üzenetére


Grózi
Topikgazda

Véleményem szerint:
Akasa Apache 140
Be Quiet Shadow Wings 140 Pwm
Előbbi erősebb,utóbbi halkabb.És ha az eLoop B14 széria új 140-se csak tized annyira jó mint dicsérik(még nem próbáltam) vagy van olyan jó mint a B12 széria,akkor az még tuti!

Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív

(#19896) Murty


Murty
csendes tag

Sziasztok!

Remélem jó helyen teszem fel a kérdést, van egy Sharkoon BD28 házam elől 12cm és hátul 12cm ventilátorokkal van felszerelve jelenleg, vettem 3.-dik ventilátort azt hova tanácsos rakni?
Előre a hdd keretre fújja be a levegőt?
vagy
Felülre ahol cpu hűtő van, és fújná ki a levegőt?

[ Szerkesztve ]

(#19897) Grafirka válasza Grózi (#19895) üzenetére


Grafirka
őstag

Kosz a valaszt

Nem nekem kell, hanem egy ismeros kerdezte , hogy mi lenne ajanlott es csak egy kikotese volt , hogy a legjobb legyen. Nekem pl tokeletes amit nemreg ugyancsak te ajanlottal a Nanoxia DS 140 mm.Nem igazan tudom elkepzleni mi az a szint ami sokkal jobb lenne, de biztos letezik :)

Egyebbkent csak kivancsiagbol kerdem , a Noctua nem ajanlott kategoria? Millio forumon es tesztben agyondicserik az itteni forumon pedig nem nagyon lattam emlegetni.

(#19898) AndrewTdi


AndrewTdi
addikt

Sziasztok!

Van 2db 5,25-ös hely a gépemben. az egyikben van egy vinyó és dvd tartó, a másikba szeretnék egy ventit tenni amit ráirányítanék a vinynóra / ssd-re. MIlyen ventillátort ajánlanátok, ami befér egy ODD helyre és halk?

(#19899) -Solt-


-Solt-
veterán

Üdv Urak!

A Giga lapom venti szabályzó szoftvere kezd az agyamra menni, ezért elgondolkoztam egy előlapi venti szabályzón. Minimum 4, de inkább 6 csatornás kéne, ezeket néztem: [link], [link]

Mire kell ezeknél figyelni? Ha nullára tekerem a potmétert, akkor leállnak a ventik? PWM-s, nem PWM-s egyaránt ráköthető?

www.smart-bus.hu

(#19900) Grózi válasza Murty (#19896) üzenetére


Grózi
Topikgazda

Teheted mindkét helyre!!
(#19897) Grafirka A Nanoxia nagyon jó,de az Aerocool és az eLoop egy ligával még feljebb van!
(#19898) AndrewTdi Sok értelmét nem látom,csak betesz a légáramlásnak-viszont ha ragaszkodsz hozzá akkor mond meg hogy 3 vagy 4 pin-s kéne és mérd meg hogy 140-s venti is befér-e!
(#19899) -Solt-
Mindkettő jó,de egyikkel se lehet kikapcsolni a ventiket-ahhoz olyat keres aminek a feszültségtartománya 0-12V!!A Phobya volt nekem is,szerettem-annyi hogy világít.

[ Szerkesztve ]

Szakmai kérdéseket fórumon tedd fel légyszíves,ne privátban!!!!Így másnak is hasznos lehet. 475+3 pozitív 0 negatív

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.