Hirdetés

2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-09 14:16:34

LOGOUT.hu

Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51824) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.

Mindenkinek további jó fórumozást!

Hozzászólások

(#32251) Emperor_ válasza Danecay (#32246) üzenetére


Emperor_
addikt

Az SSDOK érték korrekt :K , az Intel esetében, a másikat "nem ismeri".

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#32252) gya/352


gya/352
tag

Üdv mindenkinek! Új vagyok...itt a fórumon is, és SSD témában is. Hosszas keresgélés után, senki ne kérdezze hogy miért, de egy Apacer 120 gigás SATA-s SSD beszerzése mellett döntöttem. A típusjele boltonként változó, van ahol SM130-25-ként jegyzik és van ahol APS25AF4120G-nek nevezik. Egyelőre migráltam a HDD-m rendszerparticióját és úgy használom a win10-et, de később mindenképpen tisztán akarom feltelepíteni, mert jelenleg a SATA vezérlő a BIOS-ban IDE módra van állítva, ildomos lenne AHCI módra áttenni, de ha jól tudom működő rendszernél ezt már nem lehet büntetlenül megtenni.
A véleményem elsőre pozitív, mivel döbbenetes a sebességkülönbség a HDD-hez képest, az öreg Intel Core 2 Duo E8400-as procival szerelt gépem valósággal megtáltosodott tőle.
A CristalDiskMark ezt hozta ki belőle:

Nem tudom ez jó vagy rossz, majd megmondjátok.

(#32253) Danecay válasza Doky586 (#32249) üzenetére


Danecay
őstag

Köszönöm a választ!
Megnéztem ami írtál, osztható 4096-al és az eredmény pontosan 256. Érdekes viszont, hogy már nem hozza a "31K - BAD" hibát sem a AS SSD Benchmark sem, lehet kellett neki egy újraindítás.
Igen, első alkalommal valóban egy XP került a meghajtóra egy Acronis image visszaállítása után, viszont később egy UEFI-s Win10-es gép alatt töröltem az összes létrehozott partíciót, 1db újat hoztam rajta létre ami teljesen üres és így néz ki:

Felül az Intel alatta a Kingston

Egyébként a hiba eltűnését leszámítva a sebesség is javult mert rájöttem, hogy SATA2-es porta csatlakoztattam a meghajtót nem pedig SATA3-ra úgy mint ahogyan az Intel is van. mondjuk még így is elmarad az Inteltől. Mondjuk az is megfordult a fejemben, hogy van e köze a hiba eltűnésének a másik portra történő csatlakoztatásnak?

A Media WearOut Indicator státusza továbbra is érdekelne.

(#32254) Danecay válasza Emperor_ (#32251) üzenetére


Danecay
őstag

Szia!

A Media WearOut Indicator státuszra érted? És akkor ez most mit jelent, hamarosan elfog halálozni? Kimondottan rendszermeghajtónak használtam pedig, természetesen nem torrenteztem ré meg hasonlók.

(#32255) Frawly válasza Danecay (#32254) üzenetére


Frawly
veterán

Amelyiket sárga csíkkal 100%-osnak mutatja, az azt jelenti, hogy még 100%-os a meghajtó, teljesen friss, minden tekintetben vadi új. A Kingstonnál meg N/A-t mutat, ami a not applicable rövidítése, ez azt jelenti, hogy oda nem tud számot írni, mivel nem tudta kiolvasni a SMART-ból a wear out indicator értékét. Ennek az az oka, hogy különböző SSD-gyártók és modellek eltérően tartják ezt nyilván, van, amelyik egy egész másik SMART adattal tartja nyilván, amit pl. Life Percentage Left vagy hasonló néven illetnek. Küldj a visszajelzés gombbal reportot az SSDOK fejlesztőjének, ha a jövőben ad ki új verziót, bele tudja venni az SSD-adatbázisba ezt a Kingstont is.

Egyébként ha mégis aggódsz miatta, akkor töltsd le a Kingston SSD Toolboxot, és nézz rá azzal.

(#32256) Frawly válasza gya/352 (#32252) üzenetére


Frawly
veterán

Mennyibe került? Csak kíváncsiságból. A sebességértékek rendben, régi-lassabb gépben SATA2-es porton, 120 gigás méretben ezeknek kb. ennyit is kell mennie. Még így is fényévekkel gyorsabb, mint akármelyik HDD-t. Ilyen régi gépbe teljesen felesleges is top SSD-t venni, nem tudná kihajtani, már ez az Apacer SM130-25-öt sem tudja, mert a gyári specifikációk szerint modern gépben SATA3-as porton 500/300 megás átvitelnek kéne lennie szekvenciálisan, és 89 ezer IOPS-t adnak meg a 4K-ra, ami olyan 200-300 MB/sec-et jelenthet a legideálisabb esetben. Ezek az értékek nagyobb meghajtókra van megadva, a 120-asok mindig kicsit lassabbak azonos modellnél is, de nem vészesen, csak benchmarkokon mutatják ki a számok, amikor tölt az OS, programok, akkor nem fogod érezni, csak azt, hogy a gép kiszáguldja, amit ki tud belőle hajtani, nem tartják vissza a lemezműveletekre várakozási idők.

Win10-nél büntetlenül át lehet állítani az IDE-t AHCI-re, átállítod a BIOS-ban, majd nem engeded a Windowst normál módban bootolni, hanem csökkentett módban (Safe Mode) indítod, és akkor telepíteni fogja a szükséges drivereket.

[ Szerkesztve ]

(#32257) Danecay válasza Frawly (#32255) üzenetére


Danecay
őstag

"Amelyiket sárga csíkkal 100%-osnak mutatja, az azt jelenti, hogy még 100%-os a meghajtó, teljesen friss, minden tekintetben vadi új"

Köszönöm, ezek szerint én értelmeztem fordítva, én úgy értelmeztem, hogy 100%-osan el van használódva :), semmi esetre sem vadi új, de azért megnyugtató, hogy a jelek szerint a ~4 év használat nem behető észre rajta. A Kingston esetében pedig azért gondoltam rendben valónak az N/A értéket mert az tényleg 0km-es így gondoltam ezért nincs még róla adat.

(#32258) gya/352 válasza Frawly (#32256) üzenetére


gya/352
tag

BestMark-nál vettem, volt egy 5%-os kuponom, így szállítással együtt 10500 volt. Köszi win10 AHCI tippet ki fogom próbálni.

(#32259) Walter_White


Walter_White
senior tag

Sziasztok! Ma feltettem a HD Sentinel legújabb verzióját, illetve Win10-et is telepítettem 1803-as verzióra
és arra lettem figyelmes hogy a Sentinel ezt irja ki:
"SSD TRIM funkciója támogatott de inaktív. " és 80%-os teljesítményt mutat.. viszont ahogy rányomok 1 frissítésre rögtön helyreáll és aktivat mutat. Viszont a Samsung Magic - SSD Life - SSDOK - CMD is mind azt mutatja hogy Trim működik, annak ellenére is hogy a Sentinel indítás után kiirja hogy mégsem.. Bug lenne?

(#32260) kali válasza Walter_White (#32259) üzenetére


kali
legenda

Szia,

Nem kell különösebben foglalkozni a jelenséggel: Link

(#32261) Walter_White válasza kali (#32260) üzenetére


Walter_White
senior tag

Köszönöm :R

(#32262) Frawly válasza gya/352 (#32258) üzenetére


Frawly
veterán

Korrekt árnak hangzik érte, főleg, hogy MLC-s meghajtóról van szó.

(#32263) gya/352 válasza Frawly (#32262) üzenetére


gya/352
tag

Igen..főleg azért választottam mert MLC. És az Apacer úgy gondoltam jó nevű márka. Bár ehhez képpest a gyártó honlapján talán csak egy-két drágább típushoz lehet találni firmware frissítést. Remélem nem lesz vele gond. Kicsit csodálkoztam az egy év garancián is, amikor még az olcsóbb (Kingfast, OZC,stb) márkák is 3 évet adnak.

(#32264) sanhose


sanhose
tag

Sziasztok!

Pár napja vásároltam egy ADATA SU650 240 GB méretű ssd-t a régi Kingston V300 120 GB méretű ssd helyett, tárhely kapacitás növelés céljából. Készítettem egy összehasonlító tesztet, abból a célból, ha valaki váltana erre az ssd-re.

Frawly hozzászólásában leírtak nállam is tapasztalhatóak voltak. A HDDSentinel szerint volt 236 GB írt adatmennyiség 0 óra üzemidővel, szintén bontatlan csomagolás, melyett lehetetlen úgy felbontani, hogy az ne sérüljön.

A rendszer klónozva lett a régi ssd-ről az új ssd-re a Macrium Reflect programmal, és a c:/ rendszerparticíó mérete növelve a MiniTool Partition Wizard-al. Az alábbi képen látható, hogyan teljesít sebességben az ADATA SU650-n (ugyaz a rendszer, ugyanaz a notebook) a Kingston V300 helyett.

[ Szerkesztve ]

Blog: https://logout.hu/blog/sanhose/index.html

(#32265) Frawly válasza sanhose (#32264) üzenetére


Frawly
veterán

A Kingston csak azért lassabb, mert
1) csak 120 gigás méret, a kicsi tárterületűek mindig lassabbak
2) jobban tele van, ahogy nézem, igaz csak az egyik partíció látszik
3) régebbi a vezérlője, esetleg a NAND típusának eltérése is beleszólhat.

A V-szériának sose a sebességével volt gond, hanem a megbízhatóságával, ugyanez igaz az OCZ-kre. Sebességbeli előrelépést nem fogsz érezni, boot, betöltési idők nem lesznek gyorsabbak. Csak a nagyobb tárhely. Meg nekem az külön pozitív meglepetés volt, hogy milyen rettenet hűvösen működik az SU650 és hogy semmi hangja nincs (bár még a Win10 nincs fent rajta, csak tesztadatokkal kínoztam egy kicsit), az MX300, meg a Samsung PM800-nak van egyfajta elektromos-ciripelős ”seekhang”-szerűsége, mikor nagy terhelést küld rá az ember.

Ráadásul csak 17 ezer pénz, pár hónapja ezen az árszinten még csak 120 gigás meghajtók voltak. Azért durva, hogy fejlődik a kínálat, már belépőszintre is milyen korrekt termékeket visznek le, 3D TLC, sebességben sem marad le a SATA3-as mezőhöz képest. Ezért mondtam itt embereknek, mikor 100 évre előre akarnak SSD-t venni 10 év garival, hogy felesleges egy 20-30 ezer forintos meghajtóval olyan előre tervezni, nagyon fejlődésben lévő terület az SSD-k világa. Nem adok még 1-2 évet, leviszik a fél terásokat is belépőszintre, meg az NVMe is tovább olcsósodik.

(#32266) Frawly


Frawly
veterán

Bár most az iponban a 250 gigás 860 EVO akciósan 21k. Akinek megér az SU650-hez képest a +10 giga és a +2 év gari 4 ezret, az csapjon le rá. Érdekes, az SU650 ára meg felment náluk 17-ről 18 ezerre, tehát inkább +3 ezret.

(#32267) kali válasza Frawly (#32265) üzenetére


kali
legenda

A Kingston V300 szériánál pont a sebességgel volt gond, hogy az első verzió(k)hoz képest, csak úgy lassabbak lettek a későbbiek, eleinte gyártó nem adott tájékoztatást arról a specifikációban, csak később korrigálta a leírást.
Volt nekem is 120 GB-os V300, az első lolyan verziós, ami már lassabb volt, de a megbízhatóságára nem lehetett panaszom, 4 évig volt meg, bár nem használtam húzósan, de 562 nap 14 óra üzemidő és 7.91 TB írás belement azért és úgy adtam el nem olyan régen, 100/100%-os állapotban.

[ Szerkesztve ]

(#32268) Frawly válasza kali (#32267) üzenetére


Frawly
veterán

Utánanézek, erről nem tudtam. Elképzelhető, hogy a Kingston egy későbbi firmware-ben lelassította a meghajtót, hogy tartós legyen, és ne dögöljön be mind. Bár akkor sem tartom valószínűnek, hogy olyan mértékű lassítás lett volna, ami érdemben kimutatható lett volna a töltési időkön, legfeljebb a telepítési és másolási időkön. Ezek a mellékelt eredmények sem olyan rosszak, a 4K gyengusz, de betudható annak, hogy eléggé tele van a partíció.

(#32269) kali válasza Frawly (#32268) üzenetére


kali
legenda

Nem lassították firmware szintjén a a tartósság miatt, azzal korábban sem volt gond, a TBW értéke is több volt, mint mostanság az A, de még az UV szériánál is. (Néhány példa: V300 120 GB: 64 TBW, A400 120 GB: 40 TBW, UV400 120 GB: 50 TBW)
Akkoriban cikkeztek róla sokat: An Update To Kingston SSDNow V300: A Switch to Slower Micron Nand, mentek a találgatások, frissítgették a cikkeket a tapasztalatokkal, először firmware frissítésre is gondoltak, de mint utólag kiderült, hardveres változás történt az SSD-kben bizonyos verziótól.

[ Szerkesztve ]

(#32270) Emperor_ válasza Frawly (#32268) üzenetére


Emperor_
addikt

A sunyiban (a komoly oldalak pozitív review-i után) végrehajtott memó csere miatt nem ajánlott. Megbízhatósági problémát nem jelzett senki 😉.
kali linkelte cikkben benne is van részletesen.

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#32271) Frawly válasza Emperor_ (#32270) üzenetére


Frawly
veterán

Ja, jó akkor. Ezt nem tudtam. Anno láttam egy V300-at, az elég gyorsnak tűnt, de akkor ezek szerint az még első szériás volt.

(#32284) gya/352


gya/352
tag

Azon gondolkodtam, hogy mi lenne ha vennék pl. használtan vlamilyen kisebb SSD meghajtót úgy 16-32 GB között, használtan pár ezres, és arra átköltöztetni az olyan mappákat, fájlokat, amiben amúgy is sokat matat a rendszer, pl, TEMP, swap, hibernálás. Van aki kipróbálta? Tudom nem kell ma már annyira parázni az SSD-k fáradása miatt, de így meg lenne az az előny hogy gyors marad a rendszer, de mégis kímélem a drágább fő SSD meghajtót. Igaz hogy most még az is egy olcsóbb 120 gigás, de lehet hogy beinvesztálok egy nagyobb 240-esbe is.

(#32285) korren válasza gya/352 (#32284) üzenetére


korren
aktív tag

Az elgondolás jó, azonban szerintem tök felesleges.

Főleg ha fél szemmel a hwaprót nézed.

120 GB-ost kapsz ~8.000 körül. 3 évet tuti kibír bármelyik. De bírjon kettőt. Na bumm. Veszel másikat, valszeg még olcsóbban majd.

Véleményem szerint.

-I like the misery. -I like this world!

(#32286) King Unique válasza gya/352 (#32284) üzenetére


King Unique
titán

Totál felesleges...

Pont az a lényeg, hogy felesleges kímélgetni ilyen téren az SSD-t, mert pláne átlagos használat mellett annyi írást úgysem fog rá generálni egyik említett dolog sem, ami gondot okozna. Számtalan alkalommal volt már erről szó itt a topikban.

[ Szerkesztve ]

(#32287) Predator2


Predator2
addikt

Helló

Van egy Hp laptopom és abban egy m2-es ssd.

KINGSTON SM2280S3G2120G

A kérdésem az lenne, mennyi lehet az üzemi hőmérséklete ami még elfogadható?

50 fok felett már kicsit kezdek pánikba esni. 55-57° volt eddig a plafon.

THX

>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<

(#32288) kali válasza Predator2 (#32287) üzenetére


kali
legenda

Szia,

A gyártói specifikáció 0°C~70°C tartományt ad meg működési hőmérsékletnek (Link), de nyilván nem az az egészséges, ha a felső határérték közelében van gyakran/folyamatosan, 50 °C környékén viszont nem hiszem, hogy annyira aggódni kellene.

[ Szerkesztve ]

(#32289) rasotamas


rasotamas
veterán

Sziasztok!

Több ssd gyártó ad, vagy adott régebben egy szoftvert a termékhez, ami átmigrálta a rendszered meg mindent a hhd-ről, és vehetted ki, úgy működött mint előtte, csak ssd-vel.
Na nekem ugyanezt kellene fordítva, lenne egy gép amiben van egy ssd, de olyan keveset van használva és olyan kis gépigényű, de speciális dolgokra, hogy elég a vinyó, míg más gépbe kellene az az ssd, de ahhoz, hogy rendszert telepítsek rajta túl speciális a kialakított szoftverkörnyezet és fájlrendszer, teljesen automatikusan és foolproof szeretném csinálni.

Tudtok valamit ajánlani?

https://tinyurl.com/rasoapro

(#32290) King Unique válasza rasotamas (#32289) üzenetére


King Unique
titán

Ugyanaz a program, amivel HDD-ről migrálsz (klónozol) SSD-re, nyilván visszafelé is használható, nincsen ebben semmi extra és semmi meglepő. Ha Windowshoz kell, akkor ahhoz számtalan ilyen van (példák), illetve a telepített és a pendrive-ról bootolható Linux/WinPE-alapú változtatok némelyiknél akár más operációs rendszerek lementéséhez, klónozásához is használhatók.

[ Szerkesztve ]

(#32291) rasotamas válasza King Unique (#32290) üzenetére


rasotamas
veterán

Köszönöm, nézem!

Annyi még a kérdésem, hogy ha mondjuk egy 256 gigás ssd van benne de csak 30-40 giga van használva, akkor is kell minimum 256 gigás vinyó, vagy elég lehet egy 160 gigás is?

https://tinyurl.com/rasoapro

(#32292) King Unique válasza rasotamas (#32291) üzenetére


King Unique
titán

Ha ilyenkor a tárterület többi (jelentős) része szabad, akkor lehet a rendszerpartíció méretét csökkenteni és utána már átklónozható a rendszer ez eredetinél egy kisebb tárolókapacitású fizikai meghajtóra is. Ezt itt most nem részletezném, egy másik topikban nemrég ki volt fejtve bővebben.

(#32293) gya/352 válasza rasotamas (#32291) üzenetére


gya/352
tag

Én most migráltam HDD-ről SSD-re az AOMEI particióbizgerélővel. Könnyű használni, és a partició méretét is hozzá tudja igazítani az igényekhez.

(#32294) Frawly válasza gya/352 (#32284) üzenetére


Frawly
veterán

Felesleges kímélni, ha már van SSD-d, használd azt mindenre. Ha nézed az írási statisztikáidat, akkor nagy valószínűséggel látni fogod, hogy nem magas. Oszd le a napok számával, onnan számítva hogy beszerelted a gépbe.

13-64 GB-os SSD-ket meg pláne el kell felejteni a nagyon rossz ár/tárterület arányuk miatt. Ha olcsón kell, vegyél bolból olcsó 120 gigásat. De mondom, arra, amire tervezed, ne vegyél semmilyet, felesleges.

[ Szerkesztve ]

(#32295) Frawly válasza rasotamas (#32291) üzenetére


Frawly
veterán

A Macrium Reflect Free is jó erre a klónozásra, sok SSD gyártó ezt mellékeli. Össze tudja tömöríteni a lemezképet, így valószínű, hogy ha a 250 gigás SSD-n van 30-40 GB adat, akkor össze fogja tudni tömöríteni 30 GB alá, szóval nem kell még 160 gigás HDD sem hozzá (bár már fél-egy terásnál kisebbet nem hinném hogy lehet, vagy érdemes venni).

[ Szerkesztve ]

(#32296) gya/352 válasza Frawly (#32294) üzenetére


gya/352
tag

Igen az aruk visszatart engem is. Miert is adjak 3-5 ezret egy hasznalt 16-32 gigasert amikor 6-7 ezerert lehet kapni uj 60 gigast garanciaval. De latom hogy nem erdemes foglalkozni vele ugyhogy sutba dobtam az otletet. Koszi a valaszokat.

(#32297) rasotamas válasza King Unique (#32292) üzenetére


rasotamas
veterán

Köszönöm a választ!

Ezt a zsugorítást csak az adott (win7) oprendszerbe belebootolva lehet megtenni (az most jelszó hiányában nem fog menni) vagy jó ha átdugom egy másik gépbe és azon megzsugorítom?
Illetve van egy 100 megás system reserved partíció is rajta, ennek mi a sorsa? Ezt is hozzáveszi, vagy igazából ez nem szükséges a működéshez, semmire nem jó?

https://tinyurl.com/rasoapro

(#32298) King Unique válasza rasotamas (#32297) üzenetére


King Unique
titán

Nyilván az is jó, ha egy másik gépen, másik Windows alatt oldod meg a kötet zsugorítását a beépített lemezkezelővel / külső programmal. Viszont túl kicsire nem érdemes, mert nyilván kell némi szabad tárhely a Windows megfelelő működéséhez is. Illetve az éppen futó Windows sem engedi a saját rendszerpartícióját egy bizonyos méret alá zsugorítani, nyilván nem véletlenül. Azt a 100 MB-os partíciót pedig a Windows telepítője hozta létre a telepítésnél a rendszer számára. Vagyis értelemszerűen azt is át kell klónozni.

Amúgy ez esetben mindenképpen át kell méretezni a rendszerpartíciót kisebbre, akár még a klónozás előtt Windows alól (célszerűbb), akár a tényleges klónozási művelet előtt a programmal (példa).

[ Szerkesztve ]

(#32299) Kékes525


Kékes525
félisten

Érdekes cikk: Mindenkit lenyomna SSD-vezérlőjével a Realtek

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#32300) BorsóKorsodi


BorsóKorsodi
tag

Szevasztok.
Nagyapám gépébe tennék egy ssd-t windows-nak. Nagyapám tudása odáig terjed hogy bármilyen és végtelen sok programot fel tud tenni a gépre,de nem tudja be állítani hogy ne az ssd-re kerüljön (ha megmutatom neki se). Nem lehet valahogy rá tenni ssd-re windowst és be állítani hogy ne az legyen az alapértelmezett lemez ?

Ryzen 5600//TUF gaming B550M WIFI II//NITRO RX 580 4GB// G.SKILL 16GB DDR4 3200MHz//Samsung 980 1TB M.2 PCIe//RM550X 550W 80 Plus// LG 27MP59G-P

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.