Hirdetés

2024. június 8., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-02-26 14:36:02

LOGOUT.hu

Vásárlási segédlet - Karbantartás - Egyéb hasznos dolgok
Mielőtt kérdeznél olvasd el a téma összefoglalót, vagy használd a keresőt

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#37668) Cathfaern válasza Runner_fxr (#37665) üzenetére


Cathfaern
nagyúr

Igazából az lenne érdekes kérdés, hogy ez a 25km/h-s korlátozás hogy van megvalósítva? Mert két dolgot is el tudok képzelni:
1. A motor teljesítménye maximalizálva van, ami úgy van belőve, hogy átlagos embernél kb. 25km/h-s tempóra elég. Szóval egyszerűen amint a motor eléri ezt a maximumot, nem ad rá több kakaót. Ugye ez esetben ha elég erős vagy, akkor 25 km/h fölé tudsz menni rásegítéssel, csak a plusz sebességekhez a teljes 22kg-ot meg kell hajtanod.
2. A motor figyeli a sebességet, és ha eléred a 25 km/h-t, akkor elkezd visszavenni a teljesítményéből. Szóval ha 25 km/h-nál akkora erővel tekersz, hogy megmozgatod a 22kg-ot, akkor a motor gyakorlatilag már nem segít rá. Ez esetben a 25 km/h egyfajta "fal"-ként jelentkezik, drasztikusan nagyobb energia szükséges a 25,1 km/h-hoz, amit nehéz megugrani.

Első esetben igazából nem annyira gáz a korlátozás szerintem, ha valaki annyira gyorsabban akar tekerni, akkor nagyobb gond nélkül megteheti. Második esetben már azért gázosabb a helyzet.

Amúgy én MTB-n is megértem a korlátozást. Persze simán megy átlag biciklis ennél többel, csak azt ne felejtsük el, hogy egy átlag MTB-s nem 25 km/h-val fog felfele menni a dombon, hanem jó eséllyel lassabban (mert nem tudná kitekerni). Viszont ha a motornak max. teljesítménye engedélyezve lenne, akkor simán fel tudna ennél gyorsabban is menni, ami nem biztos szerencsés.
Plusz motorokat, meg úgy általában mindent, tipikusan nem célszerű 100%-on hajtani, mert az drasztikusan csökkenti az élettartamát. Persze rá lehetne bízni ezt a felhasználóra, de jobb ha nem így van.

Részemről annak ellenére, hogy jelenleg irdatlan drágának gondolom az ebike-okat, szerintem nagyon is meg van a létjogosultságuk. Nem mindenki sportként tekint a biciklizésre, hanem sokan a túrázás egy válfajaként. Ahol ugye nem igazán az a lényeg, hogy te mennyi erővel jutsz el valahova, hanem hogy hova jutsz el. Gyalogtúrához képest biciklis túrának meg van az a hatalmas előnye, hogy ugyanannyi idő alatt jóval nagyobb távokat meg lehet tenni. Viszont sokkal nagyobb edzettség kell hozzá. Ilyen mentalitással szerintem teljesen érthető az ebike. És nem, nem mehetne ennyi erővel autóval / motorral, mert az teljesen más műfaj.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.