Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-10-10 15:19:20

LOGOUT.hu

Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#25751) kolopele válasza #32839680 (#25748) üzenetére


kolopele
nagyúr

Miért, mit csinált Majka a kórházban amikor elkapta a covidot, és mondhatni halálos beteg volt? Videókkal pótolta a bevételkiesését :) Hallod, nejemnek felkelni nem volt ereje tavaly közel 4 hétig amikor elkapta ez a szar. Undorítóak ezek a celeb sz@rok :((

(#25752) Z.É.T.


Z.É.T.
őstag

Szakirodalmi tallózó - D. Sz. Fb

Izraeli tapasztalatok: a Pfizer oltás (és nyilván a többi) védőhatása eléggé meredeken csökken az idővel

Ennek fényében - az ismeretek gyors változása miatt - a tegnap ismertetett civil (nem állami) szakmai állásfoglalás máris finomításra szorul a harmadik oltásról, amennyiben nem csak a Sinopharm-mal oltott 60 év felettieket kell prioritási csoportként kezelni, hanem minden 60 év feletti honfitársunkat (az állásfoglalás letölthető: https://drive.google.com/file/d/1Vq7-exvPhXPv6h9uL-HTvVggUkkbP_p7/view)

Ilymódon a magyar kormány 60 év felettieket célzó oltási akciója helyes irány. Ez mind a két alapoltásra, mind a harmadik oltásra érvényes.
Izraelben a jelenleg a megfertőződött emberek kb. 50%-a teljes oltási sorban részesült korábban. Vizsgálták a 16-60 év közötti és a 60 év feletti korcsoportokat is és azt találták, hogy a 2021 január végén oltottak körében a fertőzési ráta 90/100.000, ami a kétszerese azokénak, akiket márciusban oltottak a második oltással. A 60 év feletti lakosság általában is a COVID-19 újrafertőződés miatti kórházi kezelés, tehát a súlyosabb lefolyás fokozott kockázatának van kitéve emiatt. Ezért döntöttek Izraelben a 60 év felettiek újraoltási kampányáról.
Hivatkozás: https://www.haaretz.com/israel-news/coronavirus-delta-variant-is-50-percent-more-infectious-israeli-top-official-says-1.10068650

(#25753) BlackV válasza bigdady (#25747) üzenetére


BlackV
senior tag

Ag, azaz antigén gyorsteszt. Megtévesztő a piros csík.

(#25754) Vesa válasza Ringman (#25677) üzenetére


Vesa
veterán

Így kell kinéznie egy szakmai alapon készült eljárásrendnek! :C

A tudomány a valóság költészete!

(#25755) Vesa válasza t72killer (#25744) üzenetére


Vesa
veterán

Eddig sem az eszéről volt híres ez az idióta...
1. Soha, senki nem állította, hogy az oltás 100%-ban véd a fertőzéstől! Sőt, mint ismeretes, a fertőzéstől egyáltalán nem véd, a tünetes betegségtől véd X%-ban, és a súlyos/halállal végződő lefolyástól Y%-ban.
2. A gyorsteszt alapján honnan tudja, hogy Delta? (bár valószínűleg az, de teszt nélkül aligha jelenthető ki)

A tudomány a valóság költészete!

(#25756) Tigerclaw válasza #32839680 (#25748) üzenetére


Tigerclaw
nagyúr

Talan ha a tesztcsikot kinagyitod, lehet latni a D betut. :-)
Persze lehet hogy csak trendi akart lenni, nehogy mar o pont valami retro alfat kapjon el. Az proliknak valo, meg boomereknek. A magyar celebvilagban delta ala nem mennek, de a nemzetkozi szinten mar a delta plus - first class az elfogadott.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#25757) sipi700 válasza #32839680 (#25748) üzenetére


sipi700
tag

Volt valami szennylap cikk, de abban is vannak “érdekes” dolgok. Volt neki PCR teszt, onnan tudja a deltát (nekem biztos nem mondaná meg senki ;)) és azóta nézegeti magát antigénnel várja, hogy negatív legyen, mehessen újabb PCR tesztre és szabaduljon a karanténból. A feleségének (vagy barátnő?) voltak tünetei és neki is készült teszt, mert egy háztartásban élnek… Ilyen van mostanában? Nem igazán létezik kontaktkutatás.
Enyhe tüneteik vannak, de szagokat nem éreznek. Ha így van, bíztató, hogy deltánál is megpiszkálja.

(#25758) sipi700 válasza bigdady (#25747) üzenetére


sipi700
tag

Van antigén (“nyálból”) és van antitest (vérből) teszt. Nem ugyanarra való.

(#25759) Tigerclaw válasza Z.É.T. (#25752) üzenetére


Tigerclaw
nagyúr

Ez csak sajat, mernoki fejjel kitalalt logika, nem biztos hogy teljes mertekben stimmel:

Valoszinuleg az osszes vakcina hatasa hasonlo mertekben csokken, mivel kiurulnek a szervezetbol (jo okkal) az antitestek egy ido utan.

Ezt osszehasonlitani valoszinuleg nem is lehet zart laborkornyezet nelkul. Hiszen ha x alany eseten nincs kontakt a virussal, annak folyamatosan csokken az antitest szintje, de ha y alany ugyanazzal oltva kozben ujra a virus kozelebe kerul, a szervezet nem csak hogy azonnal tud harcolni valamennyire, de valoszinuleg el kezd gyartani ujra antitesteket, hogy egy bizonyos szint meglegyen. Igy az egyik alanynal ugyanannyi ido alatt teljesen mas antitest szint lehet es akinek epp magasabb, az konnyebb tunetekkel megussza mint a masik.

Persze az immunrendszer valoszinuleg megtanulta, hogy milyen antitestre van szukseg, es par nap alatt megallitja a virust, de ahhoz hogy tuneteid se legyenek, az kell hogy epp boven legyen antitest a verben. Ha esetleg valaki barmi mas okbol rosszabb borben van, vagy gyengebb az immunrendszere, mert mar idosebb vagy epp lassabban termel antitestet, vagy epp harcol egy masik korokozoval, akkor annak sulyosabb tunetei is lehetnek.

Fura dolog, de ha be vagy oltva, talan meg negativ hatasa is lehet a karantennek - a te szempontodbol - egy ilyen folyamatos jarvany eseten, mert idonkenti kontakt nelkul egyre lassabban tud reagalni a szervezet.

Tehat van egy antitest szint, ami friss oltas eseten valoszinuleg kiemelten magas is, de az folyamatosan csokken addig, ameddig nincs ujra kontakt. Akkor ujra magasabb lesz, majd ujra el kezd csokkenni.

Persze az ujabb variansokkal csokkenhet a vedekezes hatekonysaga is, de az mar egy masik lapra tartozik/

Valoszinuleg a gyerekeknel is ezert ugrott meg az egyeb hasonlo korokozok alltal okozott betegsegek szama is, mert folyamatos kontakt nelkul, a tobbseguknek lecsokkent tobbfele korokozoval szemben is az aktualis vedelmuk ereje. Maskor folyamatosan kapja az immunrendszeruk a feladatot, mert valaki biztos epp fertozo beteg az iskolaban, ovodaban, jatszoteren, vagy varhol ahol megfordulnak. Komoly karanten es maszkviseles eseten meg az immunrendszer aktualis vedelmi szintje is lecsokken.

Ordogi kor. A karanten nagyon hasznos, de ha tul sokaig elunk karantenben, annak ilyen karos hatasa is lehet.

Az a baj a világgal, hogy a hülyék mindenben holtbiztosak, az okosak meg tele vannak kételyekkel.

(#25760) Kékes525 válasza PuMbA (#25652) üzenetére


Kékes525
félisten

Hozzászólásaidból látni, hogy te csemegézed azokat a részeket, amikor bele lehet kötni a Pfizerbe. Semmi olyasmi sem látszik, mint amit állítasz.

Számtalanszor leírtam, és le írom most is, hogy olyan nincs, nem létezik, hogy egy vakcina hatékonysága mindig egy konstans szám és csak a mintaszámtól függne a pontossága. Ez nem olyan mint a fizikában egy állandó. A vakcina hatékonyságát egy adott időben nagyon sokféle dolog befolyásolja. Az egyik tényező az, hogy milyen intenzitású járvány alatt mérték. Minél erősebb a járvány annál kisebb a vakcinák hatékonysága. Másrészt függ az adott variáns szaporodási, terjedési képességétől is. Ezekben az esetekben a közös az, hogy ha több vírus éri egyszerre az adott szervezetet, akkor a vakcinák által adott védelem könnyebben feltörhető, könnyebben áttörhető. Ez akár 10%-os ingadozást is adhat a védelem hatékonyságában.

"Hmm, akkor a Sinopharm hogy lehet, hogy közel ugyanannyira véd a deltával szemben? A nemrég linkelt srí lankai tanulmány alapján..."

A másik amit állítani szoktál és nagyon tévedsz abban is, hogy a Sinopharm legalább annyira védene, mint a Pfizer. A Sinopharm sokkal rosszabbul véd a delta ellen is, különösen 60 évnél idősek esetében.

1. A sinopharmank NINCS számottevő sejtes védelme.

2. 60-80 év között időseknél mintegy 25-30%-os a TEJESEN védtelen ember, 80 év fölött pedig 50%-os a teljesen védtelen ember, mert ezeknél nulla az antitest termelés.

A Pfizer esetében is csökken a védelem idősek esetében, ott is találkozni teljesen védtelen emberekkel, de csak 1-2%-ban. Hatalmas különbség!

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#25761) bigdady válasza sipi700 (#25757) üzenetére


bigdady
nagyúr

Pcr-ból delta? Nem csak vérből lehet?

(#25762) PuMbA válasza Kékes525 (#25760) üzenetére


PuMbA
titán

Félreértetted, amit írtam. A tanulmány szerint a Sinopharm a delta ellen közel ugyanannyira véd, mint az eredeti wuhani ellen. Nem a Pfizerrel hasonlítottam.

[ Szerkesztve ]

(#25763) Kékes525 válasza Gothmog (#25679) üzenetére


Kékes525
félisten

+1

Annyit hozzáfűznék, hogy a nem neutralizáló antitesteknek (nukleokapszid elleni) is van jelentősége sejtes immunitás megléte esetén. Mivel fertőzéskor a fertőzött sejtek felületén megjelennek a nukleokapszid fehérjék (N-fehérje) is és a már jelenlévő N fehérje ellni IgG molekulák hozzákapcsolódnak és ezzel ezek is felhívják a figyelmet a CD8+ (citotoxiks T sejtek) limfocitáknak és azok elpusztítják ezeket a fertőzött sejteket. Ebből a meggondolásból a Sinopharm is jó lehet primer oltásnak heterológ oltás esetén.

PuMbA

A delta ellen is rosszabbul véd, mint a vuháni ellen.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#25764) sipi700 válasza bigdady (#25761) üzenetére


sipi700
tag

Nem tudom hogy nézik, de az volt a cikkben, hogy volt pcr teszten, nem otthoni antigén mutatta meg. Hogy miből állapítják meg, mit csinálnak orrban, garatban piszka mellett, vagy egyátalán kell e nem tudom. Lehet csak rámondja, hogy delta. Celeb, bulvársajtó :) Nem ezt olvasva leszek rettegő ;)

(#25765) Ringman


Ringman
nagyúr

thread arról, hogy mivel is jár az, hogy tele vannak covidosokkal az icu-k (intenzív osztályok): [link]

pl: Melbourne data last year - median ICU LOS 16 days. UK data avg 30 days So just 1 severe COVID pt = estimated 20 heart or major cancer surgeries

(magyar helyzet kicsit más, mert itt rugalmasabban kezelik azt, hogy egy team hány embert láthat el, ami a halálozási arányokon meg is látszott sajnos)

ezt meg nem is tudtam, az intenzív osztályok kialakulása is járványnak "köszönhető"
The outbreak that invented intensive care

(#25766) emvy


emvy
nagyúr

Random adatpont: a masszivan sok laborban kimert antitestem ellenere a Biosynex antigenteszt tovabbra is full nullat jelez :DDD (talaltam itthon egy maradekot, es gondoltam, h ugyse kell mar, ellottem).

while (!sleep) sheep++;

(#25767) Parci válasza emvy (#25766) üzenetére


Parci
HÁZIGAZDA

Laborban mikor méretted? Az is lehet, h akkor volt, most már nincs, ha hónapokkal ezelőtt.

dicranum scoparium + genista pilosa = :)

(#25768) emvy válasza Parci (#25767) üzenetére


emvy
nagyúr

Harom honapja talan? A Biosynex akkor sem mutatott semmit. A Sinonak elvileg most kellene a legerosebbnek lennie egyebkent is.

[ Szerkesztve ]

while (!sleep) sheep++;

(#25769) Ringman válasza Parci (#25767) üzenetére


Ringman
nagyúr

korábban linkeltem egy studyt, ahol pont inaktivált vakcina+gyorsteszt volt a téma (sino is volt vizsgálva)

Self-assessment of COVID-19 vaccination efficacy using a lateral flow tests for SARS-CoV-2 S1 protein antibody

szerk:
a gyorsteszteknek nyilván limitált a felhasználhatósága.

[ Szerkesztve ]

(#25770) Ringman


Ringman
nagyúr

nehezített pálya:

Ahogy öregszik a magyar, úgy hízik
Bár az Európai Unió lakosságának fele túlsúlyos, Magyarországon ez az arány még rosszabb, különösen a férfiak és a 35 évnél idősebbek körében.

az ilyen 100 kiló alatt nem is férfi típusú népi bölcsességek sem segítenek.

(#25771) koncsik


koncsik
MODERÁTOR

Hétvégi új fertőzöttek száma: 155 (a pénteki adatokhoz képest +91)
A hétvégén elhunytak száma: 1 (a pénteki adatokhoz képest nincs változás)
Kórházi ellátást igénylők száma: 76 (a pénteki adatokhoz képest -2)
Közülük lélegeztetőgépre szorulók száma: 11 (a pénteki adatokhoz képest nincs változás)
Új mintavételek száma: 19 775 (az előző napi adatokhoz képest +15 195)
Az első dózissal oltottak száma: 5 624 451 (a pénteki adatokhoz képest +7191)
Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 5 443 749 (a pénteki adatokhoz képest +14 769)

Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

(#25772) Kékes525 válasza Ringman (#25770) üzenetére


Kékes525
félisten

Most a koronavírus is rátett egy lapáttal, a bezártság nem használt. Én is felszedtem egy csomót.

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#25773) emvy válasza Kékes525 (#25772) üzenetére


emvy
nagyúr

Egyebkent ezen mindig meglepodom, en a Covid alatt sokkal rendszeresebben mozogtam, mivel mast ugyse lehetett csinalni.

while (!sleep) sheep++;

(#25774) koncsik válasza emvy (#25773) üzenetére


koncsik
MODERÁTOR

Amúgy is dagadt voltam, sokkal többet dolgoztam (ülőmunka) HO alatt, ehhez képest nem híztam.

Eladó játékaim (LEGO, Switch, PS4): https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/koncsik/index.html

(#25775) BlackV válasza Kékes525 (#25763) üzenetére


BlackV
senior tag

Kicsit csalódott vagyok, amiért láthatóan úgymond nem "lektoráltad" a múltkori érvelésemet a a nem neutralizálók kapcsán.

A szakirodalom szerint:

- Az antitesteknek fontos szerepük van az adaptív és a veleszületett immunrendszer összekötésében. A különböző osztályú IGG-k-nek különböző opszonizációs erősségük van. Ezért szerintem jobb, ha minél szélesebb spektrumú ez a prezentáció.

- Az NK sejteknek a szakirodalom fontos jelentőséget tulajdonít a virálisan fertőzött sejtek elpusztításában. Ezt a kovid kapcsán a gyakorlat is alátámasztja, a tünetes betegek nagy része magától meggyógyul. Egy ilyen erős lábat ezért szerintem megéri fokozni.

- A makrofágoknak is.

Tehát nem csak primer oltásnak jó, boosternek is meglehet a helye a palettán.
De 60 felett el kell felejteni.

[ Szerkesztve ]

(#25776) Gothmog válasza emvy (#25766) üzenetére


Gothmog
aktív tag

Ha valóban antigénteszttel nézted (és nem elírás), akkor inkább örülj neki, hogy nem mutat semmit! :DDD

[ Szerkesztve ]

Endure. In enduring, grow strong.

(#25777) Ringman válasza emvy (#25773) üzenetére


Ringman
nagyúr

hozzáállás kérdése, a monotóniában (van aki a homeoffice-t így éli meg, nincsenek meg a napi társasági események) könnyebb ellustulni.

(#25778) Kékes525 válasza emvy (#25773) üzenetére


Kékes525
félisten

Az elején én is, de aztán fokozatosan csökkent a lelkesedésem. Most meg közbejött a vádli fájásom. Kifogást könnyen lehet találni. :D

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#25779) Gothmog válasza bigdady (#25761) üzenetére


Gothmog
aktív tag

Az ugye megvan, hogy a PCR rövidítés nem mintavételi módra utal, hanem a [polymerase chain reaction] rövidítése? (Gyakorlatilag - nagyon leegyszerűsítve és a lényeget tekintve - specifikus, meghatározott DNS (vagy ez esetben RNS) szakaszok/darabok felszaporítására szolgáló labortechnikai eljárás.)

[ Szerkesztve ]

Endure. In enduring, grow strong.

(#25780) Kékes525 válasza BlackV (#25775) üzenetére


Kékes525
félisten

"opszonizáció"

Igen ez így van. A komplementer rendszer figyelmét is felkeltik.

Jó boosternek is, de csak 60 év alattiaknak különösen akkor ha az adjuvánsukat modernebbre cserélik. Olyanra, ami a T sejt választ is elindítja. Ilyenek a Toll-like receptor agonista adjuvánsok, mint amit az indiai inaktivált vírus vakcina esetében is alkalmaztak. Azonban az mRNS vakcina hatékonyságát, rugalmasságát nem éri el.

[ Szerkesztve ]

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#25781) Drizzt válasza Kékes525 (#25772) üzenetére


Drizzt
nagyúr

Hadd gyarapítsam itt az ellenkező tábort, én a járvány időszaka alatt fogytam, sajnos nem is keveset. Mármint abszolút kg-ban mérve nem valami sokat, de ez az eddigi testtömegemhez képest arányosan sok(~10%). Sajnos a gyomor- és bélrendszerem egészségének nem tett jót ez az időszak.

I am having fun staying poor.

(#25782) Lauda válasza Gothmog (#25779) üzenetére


Lauda
félisten

És látszik belőle a variáns?

(#25783) Jablocskov válasza Gothmog (#25745) üzenetére


Jablocskov
tag

Annyira nem egyszerű, hogy szerintem aki nem kifejezetten immunológiával foglalkozik annak esélye sincs, hogy megértse. A járvány kezdete óta olvasgatom a témával foglalkozó irodalmat és azt látom, hogy a szakértők véleménye is megoszlik a kérdést illetően.
Azonban bizakodásra adhat okot az, hogy eddig nem tapasztaltak igazolt tömeges ADE eseteket. Mivel elég hosszú idő eltelt a járvány kezdete óta, ha létezne a jelenség már észlelnünk kellett volna. Bár meg kell jegyezni, hogy az ilyen esetek bizonyítása nem egyszerű, és viszonylag kevés alaposan kivizsgált újrafertőződéses eset volt. A vakcina áttöréses esetek vizsgálata pedig még csak most kezdődik.
Nyilván mindenkit az érdekel, hogy a vakcinák hozzájárulhatnak-e az ADE létrejöttéhez. Abban nagyjából egységes az álláspont, hogy egy olyan vakcina, amely a semlegesítő antitestek magas titerét képes kiváltani, biztonságosabb kell legyen, mint az alacsony titert indukáló. Arról azonban nincs elegendő információ, hogy az idővel csökkenő semlegesítő antitest titer hogyan befolyásolja az ADE esetleges kialakulást.

Három meglehetősen informatív cikk a témából:

[link]
[link]
[link]

(#25784) emvy válasza emvy (#25768) üzenetére


emvy
nagyúr

Hm, mondjuk valami extrem halvany csik azert latszik, ha nagyon nezem :DDD

while (!sleep) sheep++;

(#25785) Gothmog válasza Lauda (#25782) üzenetére


Gothmog
aktív tag

Amennyiben már ismert a variáns genetikai kódjának az a szakasza (mely "építőelemek" és milyen sorrendben adják ki azt), amely csak rá specifikus (ez különbözteti meg genetikai alapon a többi variánstól), akkor úgy rakják össze a PCR-t (olyan primert készítenek), amely ezt fogja felszaporítani a levett mintából. Felszaporítani viszont csak akkor tudja, ha tartalmaz ilyet minta. (A felszaporítás a detektálást/analízist segíti/ahhoz szükséges.) Tehát látszik belőle, hogy ott van-e a variáns (ha detektálható mennyiségben képződött, jelen van a variáns, ha nem, akkor nincs.)

#25783 Jablocskov: köszi a linkeket! (Az elsőt még olvastam is valamikor a közelmúltban.)

[ Szerkesztve ]

Endure. In enduring, grow strong.

(#25786) BlackV válasza emvy (#25784) üzenetére


BlackV
senior tag

- Ha 20 perc után olvasod le már megjelenhet egy halvány fals +.

- Valahol egy szaki egyszer azt nyilatkozta, hogy Görögországban összehasonlították a Biosynex-et a laborvizsgálti eredményekkel, és azt találták, hogy 500-600 egység/ml felett jelez a biosynex. Azt sajnos nem részletezte, hogy milyen teszt milyen küszöbbel, de feltételezem abbott volt.

(#25787) t72killer válasza Vesa (#25755) üzenetére


t72killer
titán
LOGOUT blog

Igen, ezért is írtam, h bulvár. Persze befizethetett egy szekvenciálásra is, tudtommal az még most se divat hivatalból Mo.-gon.

30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)

(#25788) Lauda válasza Gothmog (#25785) üzenetére


Lauda
félisten

Amit írsz, az konkrétan a deltára készített pcr teszt. Létezik egyáltalán ilyen?

(#25790) Gothmog válasza Lauda (#25788) üzenetére


Gothmog
aktív tag

A PCR módszer természetéből fakad, hogy az specifikus, ugyanis mindig egy - a primer segítségével pontosan definiált - szakaszt igyekszel megtalálni és felszaporítani.
deltát kiszűrni nyilván egy a deltát definiáló szakasznak megfelelő primerrel lehet.

Vagyis amikor kifejezetten a deltára keresnek rá PCR módszerrel, akkor direkt ilyen primert használnak. Ergo, a Te szavaiddal élve, létezik ilyen "deltára készített pcr teszt".

A PCR egyébként egy a DNS/RNS vonalon évtizedek óta általánosan használt módszer, amelynek csak az egyik alkalmazási lehetősége a kórokozók beazonosítása levett mintákból. (Tehát ne egy olyan tesztre gondolj, mint amiket most a járvány miatt antigén vagy antitest kimutatásra otthon használni lehet. Ez inkább egy specifikus, örökítőanyag amplifikáló labortechnikai megoldás, amit ilyen esetekben - kvázi "teszt" jelleggel is lehet használni.)

[ Szerkesztve ]

Endure. In enduring, grow strong.

(#25791) Ringman válasza Sir Pocok (#25789) üzenetére


Ringman
nagyúr

ez tök jó hír!

(#25792) Nazo válasza Gothmog (#25790) üzenetére


Nazo
tag

Ilyen deltás PCR-t használnak nálunk? És ez akkor az 1.0-as-ra (Vuhani) negatívat adna?
Azért mert én eddig úgy értelmeztem hogy a (sima/jelenlegi) PCR pozitívat mutat bármelyik jelenlegi variánsra, és külön kell szekventálásra küldeni hogy eldőljön hogy delta-e vagy sem.

(#25793) kolopele válasza Sir Pocok (#25789) üzenetére


kolopele
nagyúr

Az enyémek megkapták ma a Pfizert, egyelőre kis karfájás van, de nem lehet túl komoly, tolják a Conan Exiles - t ezerrel :D Persze majd estefele vagy holnap kezd el jobban fájni, legalábbis nálam úgy volt az első Moderna után, de az is lehet hogy náluk még enyhébb lesz az oltási reakció.

[ Szerkesztve ]

(#25794) Gothmog válasza Nazo (#25792) üzenetére


Gothmog
aktív tag

Látod, azt nem tudom, hogy ténylegesen használnak-e bárhol is? (Én eredetileg a pcr működését akartam alapszinten felvázolni, mert pl. bigdady nem igazán tudta azt sem, hogy eszik vagy isszák. Majd innen kanyarodtunk el a delta irányába, és én csak - a gondolati logika mentén - automatikusan írtam és írtam.)
De végiggondolva, a logikusabb az (tehát teljesen igazad van a felvetéseddel, abszolút jogos az észrevétel!), hogy a primert úgy állítják össze, hogy az lehetőleg a vírusra általánosan jellemző infót fedjen le (ha van fertőzés/van vírus RNS a mintában, akkor az detektálható legyen), és valóban, ha a konkrét változatra kíváncsiak, akkor szekvenálnak (vagyis meghatározzák a vizsgált szakasz bázissorendjét).

[ Szerkesztve ]

Endure. In enduring, grow strong.

(#25795) Kékes525


Kékes525
félisten

Valamit nem értek.

A 3. oltásra ugye nem kell regisztráció, hanem csak időpont foglalást lehet kérni. Azt is csak akkor, ha valaki oltópontra akar menni. A háziorvos enélkül is fogadhatja. A háziorvosom viszont azt mondta, hogy OK, feljegyez, ha meglesz a 6 ember (annyi van egy Pfizer ampullában) akkor beadja nekem, de regisztráljak. Én regisztráltam. Más e-mail-al elfogadott a rendszer. Ugyanazt az e-mailt nem fogadta el, mert már előzőleg azt használtam az első 2 oltás regisztrálásakor. :F Ezek szerint vagy a 3.ra is lehet regisztrálni (nem kell, mert időpontot ettől függetlenül adott nekem) vagy a rendszer hülye és nem ellenőrzi a TAJ számot csak az e-mailt, ami ökörség, mert abból annyi lehet egy embernek amennyit csak akar.

Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.

(#25796) Kaba válasza Kékes525 (#25795) üzenetére


Kaba
veterán

A harmadik oltásra való regisztrálást egy új email megadásával valószínűleg nem lesz feldolgozva,mivel csak egyszer kell regisztrálni.
Amennyiben valaki hibás adattal regisztrál az első regisztrálás alkalmával az csak egy másik email megadásával tud újra regisztrálni,ezért van meg ez a lehetőség.

[ Szerkesztve ]

(#25797) Mr K


Mr K
senior tag

Ez már volt?
How the coronavirus infects cells — and why Delta is so dangerous
(Aki kedveli a horrort, mint műfajt, annak feltétlen ajánlott. (Legalábbis én műfajilag oda sorolnám, bár elvileg tudományos ismeretterjesztés.))

''The third planet is incapable of supporting life. Our scientists have said there's far too much oxygen in their atmosphere.''

(#25798) Sir Pocok


Sir Pocok
őstag

Bővül a gyermekek poszt-COVID ellátása a Semmelweis Egyetemen: az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika és a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika után a Szent Rókus Klinikai Tömbben található Semmelweis Egyetemi Szakrendelő Intézetben (SESZI) is várják azokat a gyerekeket, akiknek korábban bizonyítottan koronavírus-fertőzésük volt, és tartósan különböző tünetektől szenvednek - derül ki a Semmelweis Egyetem közleményéből.

Az erős embernek nincs szüksége hatalomra, a gyönge jelleműt pedig tönkreteszi.

(#25799) Drizzt


Drizzt
nagyúr

Szerdán én is tolok antitest vizsgálatot, majd megírom az eredményt. Egy hónappal második Astra utáni eredmény lesz. Arra számítok, hogy pozitív lesz. Ha nem, akkor azért nagyon meglepődök, de akkor még időben vagyok bőven cselekedni. Ha meg nagyon pozitív lesz, akkor a 3. oltástól lehet el is tekintek. De nem számítok rá, hogy nagyon magas lesz. Elsősorban kíváncsiságból csinálom.

I am having fun staying poor.

(#25800) Rolly válasza emvy (#25773) üzenetére


Rolly
veterán

én fogytam covid elején 100 kg körül voltam ... mostanra 87 kg vagyok. Persze mozgás nem lett több az életemben :)

A házi orvos furán is nézett rám és egyből elkezdett kérdezgetni, hogy amúgy hogy fogytam milyen gyorsan...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.