- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Fogkefe: elektromos vagy manuális?
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
A piros vonal országos átlagot mutat. Hiába van kimutatási határ alatt sok helyen, ha máshol meg van még "sárga" település... (És a zöld sem azt jelenti, hogy ott 0 a koncentráció, csak azt, hogy alacsony, azaz akár "majdnem sárgák" is lehetnek köztük.)
Ezen az újfajta térképen látszik, hogy Magyarország nagy része "fehér", azaz onnan nincs adat. A színezett területeken emlékeim szerint kb. 4 millió ember él, másrészt viszont Bp. teljes területe, és az agglomeráció nagy része is lefedett, ami annyit jelent, hogy a mérési adatok kb. fele a fővárosból vagy környékéről származik, azaz az itteni számok ~50%-ban határozzák meg, hogy merre kanyarodik a piros vonal. És mivel a fővárosban (a központi szennyvíztisztító területén) van egy határozott növekedés (felfelé nyíl), az önmagában is elég lehet, hogy felfelé induljon. (De akár az is feltételezhető, hogy a főváros egésze felfelé indult, csak máshol még nem ennyire határozott a trend.)
-
Vesa
veterán
Semmi nincs kőbe vésve, ezért fogalmaztam feltételes módban. De ha megnézzük az elmúlt éveket, abból az látszik, hogy minimum 3, de inkább 4 hullám/év a jellemző és ez a Covid kezdete óta így van. Persze én is bízom benne, hogy lassít végre és beéri évi 2 hullámmal, de olyan szinten mutálódik, hogy ennek túl sok esélyét nem látom. Környező országokat kell nézni, és a turista desztinációkat, ahonnan könnyen hazahozható.
-
Vesa
veterán
Van helyette más, a környezetemben szinte mindenki beteg volt az elmúlt 2 hónapban, legtöbben Covid negatív teszttel. Közös jellemzője a nem tudom milyen cuccnak, hogy még hetekkel később is visszamarad száraz köhögés, vagy ki-kiújuló torokfájás de úgy, hogy közben semmi más panasz nincs.
-
Nem osztom az optimizmusod.
Először is a hullámvölgyek manapság nem annyira mélyek, mint pl. 2020. nyarán (a lezárások hatására), vagy 2021. nyarán (az oltások hatására), azaz még a hullámvölgyben is marad egy nem elhanyagolható fertőzöttség (valahol fél százalék alatt), szemben pl. az influenzával, ami szezonon kívül szinte nem létezik.
Mint tudjuk, nem értek az epidemiológiához (de élénk a fantáziám), szóval úgy vélem, hogy hullámvölgy manapság akkor alakul ki, amikor felbukkan egy olyan "szuper" variáns, aki túlnyeri magát, azaz kiírtja az összes konkurens variánst, és mindenkit megfertőz. Mivel mindenkit megfertőzött, ezért a kialakuló (rövid ideig tartó) immunitás miatt egy időre nem marad fogékony egyed (vagy nagyon kevés). Valami ilyesmit vélek felfedezni 2023. nyarán az XBB.1.5. sikerszériája után. Utána jött a "variánsleves" korszaka, amikor különféle variánsok versengtek egymással (XBB.2.3, XBB.1.16, XBB.1.9, stb.), és mivel egyik sem vált dominánssá, nem alakult ki általános védettség sem, azaz a magas fertőzöttségi szint stabilan fenn tudott maradni.
A mostani hullámvölgy annak köszönhető (szerintem), hogy a JN.1 annyira sikeres lett, hogy kiszorította az összes konkurensét (USÁ-ban 93% felett tetőzött a részaránya), hogy most megint ott tartunk, hogy elfogytak a fertőzhető alanyok, és vagy egy új variáns kellene (ami elkerüli a kialakult immunitást), vagy el kellene telni némi időnek, ameddig az immunitási szint megint lecsökken. Ha nem jön új variáns, akkor lehet, hogy lesz egy hosszabb nyugis időszak. De inkább arra számítok hogy jönni fog. Itt van pl. egy variáns térkép az USA New Yorkot magában foglaló régiójáról:
[forrás]
Az a pirosas színű exponenciálisan növekvő csík a JN.1.13, amit már majdnem 10 százalékra becsülnek. Van amúgy egy versenytársa a JN.1.18, ami egy délebbi régióban kisebb ütemben ugyan, de már 4 százalék közelébe nőtt.Ezek persze egyelőre csak egy kisebb régióra jellemző történések, és nem is biztos, hogy ezekből lesz az új domináns változat, de annyit azért jeleznek, hogy a vírusban maradt még potenciál. Sajnos.
-
-
Egyes muzulmán nők állandóan eltakarják az arcukat. Ugyanígy tesznek a tuareg férfiak. Ismét divatba jött az arcot eltakaró szakáll. Egy csomó kultúrában illik fejfedőt viselni (muzulmánok, ortodox zsidók, szikhek - de régebben felénk is divat volt). Úrinő nem jelenik meg sehol kesztyű és harisnya nélkül. És még manapság is nagyon kevés hely van, ahol teljesen csupasz embereket lehetne látni az utcán, mindig takargatják valamilyüket valamivel. Ezek is idegesítők lehetnek, gondolom.
-
-
Rage47
veterán
-
Erre elég könnyű a válasz: lehet, hogy az ismeretségi körödben most éppen nincsenek fertőzöttek, de ez nem jelenti azt, hogy máshol ne lennének. Szerintem a helyzetet könnyebb megérteni az UK adatok alapján, egyszerűen azért, mert ott még mindig van statisztikai adatfelmérés. Fontos kiemelni, hogy statisztikai, azaz nem a "hivatalos" számokon alapszik (mert a hivatalos nyilvántartás minden országban döglődik), hanem egyszerűen hetente letesztelnek néhány százezer véletlenszerűen kiválasztott embert és az eredményt visszavetítik a lakosságra. Ez a felmérés így néz ki most (egy-két hét csúszás van a feldolgozottságban):
[forrás]Mint látható, az angliai részen éppen most indul egy hullám (hogy mekkora az még kérdéses), két másik tagállamban stagnál, Észak-Írországban pedig még nem ért véget az előző hullám lefutó ága.
De nem is ez az igazán érdekes, hanem az, hogy még a hullámvölgyek sem mennek 1% alá, sőt általában 1,5% alá sem nagyon. Ez pedig azt jelenti, hogy UK-ban az elmúlt 14 hónapban a lakosságnak mindig legalább 1,5%-a éppen beteg volt (azaz minden 65. ember), ha pedig átlagot próbálunk számolni, akkor 2-3% körül lehet az átlagos fertőzésszám. A grafikonról az is látszik, hogy nincsenek már hosszabb hullámvölgyek, a csúcsok két-három havonta követik egymást.
Ha feltesszük, hogy nálunk sem jobb a járványhelyzet (és mitől is lenne jobb, ha pl. az oltásszámban és az egészségi állapotban is messze elmaradunk), akkor az látszik, hogy mindig van elég beteg ember, aki vírusokat juttasson a szennyvízrendszerbe. Ha az angliai arányokat feltételezzük nálunk is, akkor ez azt jeleni, hogy mindig van legalább 150 ezer covidos az országban, ami a hullámok tetején felmehet 6-800 ezerig is.
-
-
Akkor végképp nem értem. Ha én, mint laikus másfél évnyi tudományos ismeretterjesztés meg tudományos publikáció olvasás után képtelen vagyok bármit is helyesen összekombinálni, akkor mi a megoldás? Vakon higgyem el, amit BoJo, Jo B. vagy M. Cecília a szemembe mond vagy hazudik?
-
Itt van százalékosan:
És nyilván nem arról van szó, hogy ha öt évvel ezelőtt csináltak volna egy felmérést, akkor ugyanezek a számok jöttek volna ki. Itt egyrészt jellegzetes covid tünetekről van szó (pl. "agyi köd" vagy "krónikus fáradság"), másrészt feltétel, hogy a tüneteknek covid fertőzés után kell jelentkezniük, harmadrészt ezek a tünetek azért jó esetben megszűnnek egy bizonyos idő után, azaz nem a kor okozza őket. (És nyilván az ONS-nél sem teljesen hülyék dolgoznak.)
-
iszonyatosan szemét dolgokat tud csinálni, rengeteg idegi jellegű tünet, anyámnak például egyelőre idegi alapon fájnak a lábai nyugalmi állapotban, ez egy tipikus covid para, ahogy például a különböző állandósuló térdízületi bajok is. van, akinek soha nem jön vissza rendesen az ízlése/szaglása, és hát a tüdőd is lehet fibrózisos stb. stb.
-
Mint írtam vala, a cikkben van egy link az ONS jelentésre, abban pedig van egy csinos excel táblázat, többek között a kor szerinti megoszlásra. Pl. a "legalább 12 heteseknél":
(A számok 1000 főt jelentenek. És többféle kor szerinti megoszlás is van a tünetek hosszától függően, ha valaki szeretné beleásni magát.)
-
Gyerekek között is 10% felett van a 3 hónap után valamilyen tünetet produkálók száma.
#65696: "megkérdeztem, október vége/november eleje körül fog érkezni a moderna ba4/5"<< ez hasznos infó, köszi
-
Z.É.T.
őstag
Nekem a bevalott (vizsgált) long-covidos ismerőseim 4-55 év közöttiek (saccra jelenleg 30-40 fő), aki ennél idősebb, az hajlamos másra fogni, ha oltatlan, akkor konkrétan tagadni is. Nyilván egy rozzantabb, idősebb szervezetet jobban megviselhet, de egyáltalán nem "nettó életkor-függő".
A nagyobb kérdések inkább azok, hogy a gyerekek "kinövik-e" és hogy az újabb és újabb átesések mennyivel növelik a kockázatot bármilyen korosztályban.
(nálam a long-covid = 6 hónapon túl is határozottan tüneteket produkáló személyek)
-
-
-
te is tudod, hogy statisztikailag értelmezhetetlen ez, amit írtál. persze, hogy "volt benne idős is", de attól még jelentősen eltér a sputnikot kapok demográfiája a pfizeresekétől. és eleve nagyon résen kell lenni ebben a témában, mert minden gyártó épp a vizsgálatokkal tud varázsolni...
ami az elfogulatlanságot illeti: mára azért elég egyértelmű a kép a vakcinákat illeti. te onnan indultál, hogy nagyon elfogulatlanul a keleti cuccokra nyitottnak érezted magad, de mostanra ez a kérdés elég jól tudható, te pedig még mindig igyekszel "nyitott lenni". az adatok ellenére is.
-
A "versenyről" végképp totálisan értelmetlen beszélni, amikor egyik versenyző átmegy p3-on, másikat meg p2.5 után kiszórják a jónép közé. Nem mellesleg tömegesen a szputyin se volt elérhető a kezdetekben, csak a csókosok pfizerével ellentétben a legelejétől kezdve osztották a pórnépnek. Apóst 2x is behívták erre, míg végre kapott egy nyugatit.
#65003: biztosan, após már nem mai gyerek.
-
kpityu2
őstag
Eltekintve attól az apróságtól, hogy nem volt EU engedélye, mert nem tudták prezentálni a szükséges adatokat. Ami adatok rendelkezésre álltak azok alapján nem volt két egyforma szállítmány, a szaporodóképes adenovírus tartalom pedig meghaladta az engedélyezett határértéket. Gyakorlatilag orosz rulettet játszottak a lakossággal.Tehát a jó hír az, hogy szerencsére nem lett baj az emberkísérletből.
-
-
-
-
-
-
Drizzt
nagyúr
-
-
nálunk a kicsi szívta meg, most lesz 4 éves, szóval nagyjából akkor tört ki a covid, amikor kezdte volna a bölcsit. rajta nagyon látszott, hogy mennyire le van maradva a nagyobbikhoz képest (8,5) szociálisan=mindenben. a nagyobbik egész jól megúszta, ő egy éves kora óta járt bölcsibe, majd oviba, szóval már nagyon képben volt, mire bezárt a bazár.
az nem opció, hogy ilyen korú gyerekek ne menjenek társaságba, viszont tényleg már egy hepa szűrős szellőztető + minden tünetes gyereket azonnal hazadobnak elég lenne.
na mindegy, még szűk két hónap nyugi (közte egy coviddal
) , aztán...
-
Drizzt
nagyúr
Nem gyenge, csak olyan szintű már az immunitás, ami mellett gyengébbnek tűnik. A lakosság jó része túl van 1-3 oltáson és 1-2 fertőzésen. Az meg a legsúlyosabb akut lefolyások ellen úgy néz ki kimondottan jól véd.
Viszont az remek kérdés, hogyha Kínában elvesztik felette a kontrolt, akkor ott mi várható. Oltás körök voltak ugyan, de kevesebb, gagyibb cuccokkal és természetes találkozó a vírusal szinte semmi. Amúgy önmagában szinte csoda kategória, hogy eddig mindig sikerült lenyomniuk. -
-
-
Vesa
veterán
Nem is kell rettegni, azzal nem mennél semmire. Ugyanakkor önbecsapást sem érdemes csinálni. Családban pl. volt olyan, aki elkapta a Vuhani 1.0-át, kis láz, íz/szagvesztés és ennyi. Oltás nélkül. Aztán elkapta a Brit verziót, 2 oltással (Pfizer), gyakorlatilag semmi. Aztán elkapta most az Omikront, 3 oltással, és kidőlt tőle 1 hétre, jobban mint eddig bármelyiktől.
Lényeg az, hogy nincs recept. Ez a sz*r kiszámíthatatlan.
-
1. Az időszak alapján az omikronos fertőzések BA.1-esek lehettek. Viszont már nem ezek terjednek, hanem a BA.4, BA.5, esetleg BA.1.12.1.
2. Az esélyeket fertőzésenként kell érteni. Azaz hiába fele akkora az esélye a long covidnak az omikron után, ha háromszor olyan gyakran fertőződik az ember, akkor a kockázat nem csökkent, hanem nőtt...Az eredeti cikk amúgy:
Risk of long COVID associated with delta versus omicron variants of SARS-CoV-2
(Van benne egy szép ábra, ha valaki vonzódik az ilyesmihez...) -
BlackV
őstag
"csak egyáltalán nem izgulok, hogy elkapom-e megint"
Az jó ha nem izgulsz, de tök tévesen. Ugyanúgy leverhet bármikor, nem a korábbi expozíciók védenek, hanem az immunrendszered. Az viszont folyamatosan változik, hol legyengül valami miatt, hol erősebben működik. Ezenkívül még rengeteg random faktor: viral load, variáns típusa stbstb. De a magabiztosság már félegészség, csak hát szegény Csollánynak se volt elég.. -
-
a húgomnál:
- úgy kezdődött, "mintha ráültek volna a mellkasomra"
- utána atom fáradtság, köhögőrohamok, 38 fok
- utána javulás, de még köhögés ő egészséges, zéró túlsúly, sportos, 40 éves, 3 pfizeres, biológus (attól eleve félnek a vírusok
)
nekem mindegy, de ne akarj átesni. ő is mondja most, hogy na, akkor lesz nyálkahártyás védelem és nehezebben jut majd be a következő, de ő is tudja, hogy be fog jutni. mindegy, ez van, semmit sem tudsz tenni, hogy biztosra menj, meg kell próbálni csökkenteni a kockázatokat és ennyi
-
most mondja húgom, hogy aki március előtt esett át a covidon az oltásaira, az most mind megfertőződött a konferencián. úgyhogy dughatod fel a kis deltás dédelgetett átesésed a polcra, az sem ér már semmit. szívesen.
amúgy jobban van, viszont a gyorsteszt még mindig atom pozitív, sötétvörös csík azonnal.
-
BlackV
őstag
-
De az egerek nem voltak beoltva = totál más sztori, mint "boosterként" kapni a virnyákot
.
#62356: fülfájásra alighanem neked is fog menni az antibiotikum.
#62365: hacsak nem problémás a user immunrendszere, egyéb ok miatt rizikócsoportos, akkor 4 adag vuhanit tuti nem adatnék be.
-
"A szöveg szerint elég, mert oda van írva, hogy semlegesíti a delta fertőzött egyedek vérmintája az omikron variánst."
Bizonyára, csak az is oda van írva, hogy "kisebb mértékben". Azaz a védelmed nem abszolút, bár nyilván így is hasznos lehetett.Illetve a tanulmány az eredeti BA.1-es változatra vonatkozott:
Limited cross-variant immunity from SARS-CoV-2 Omicron without vaccination
most pedig már általában nem az terjed, szóval az óvatosság továbbra sem árthat. -
kolopele
nagyúr
Tegnap óta az egyik gyerekem beteg lett, ma az orvos (akinek nem szokása antibiotikumot felírni) azzal kezdte. Tesztet nem nézett, majd én megcsinálom még ma. Amúgy nekem is fáj kicsit a fülem, meg tüsszögök néha, megnézem én is, de aztán el fogom engedni, főleg ha nem az.
-
hát, próbálok toleráns lenni. de csak azért nincs szigor, mert tényleg picit visszaszorult a tudományos közlés a köznép felé, ergo picit téma nélkül maradt a topik. ha akarjátok, vissza lehet szigorítani, vállalva, hogy sokszor napokig nem frissül majd. eddig picit ilyen kocsmaként is funkcionált a tudományos érdeklődésűeknek (+ laca, aki valamiért ragaszkodik hozzánk
)
-
PuMbA
titán
Amúgy nem akarom tovább húzni ezt. A legnagyobb különbség közöttünk, hogy én általánosan megbízok a dolgokban (a kínai vakcinában is vakon megbíztam azon egyszerű oknál fogva, hogy ott sem hülyék a kutatók és kinyírni se akarják saját lakosságukat), míg te nem és szkeptikus vagy a legtöbb dologgal kapcsolatban
Én ezt az utat választottam, mert nincs időm mindennek utánanézni, meg ugye csomó minden van a világban, mint mindenkinek, ami egyáltalán nem érdekel. Amíg nem vagyok akadályozva abban vagy nem ér hátrány, amit szeretnék csinálni, addig nincs okom változtatni ezen.
-
lacafaca
addikt
no és azt tudod, mire találták ki eredetileg a lipidet, ami közvetített? persze, hogy nem...
& ugye mindent föltüntettek kivétel nélkül...én elhiszem készségesen, bár nekem aztán tök mindegy, ha bármi más is lenne benne, bajom nekem tuti nem leszde te véletlen nem a kínait kaptad? jöhet a fölsorolás, kíváncsian várom
-
PuMbA
titán
-
PuMbA
titán
Mielőtt megkapnám, hogy honnan értek ehhez
: több évig jártam pszichológushoz, azaz pár dolgot ki kellett kupálni belőlem, ami egy már letűnt korban (1990 előtt) hasznos dolog volt, de manapság már természetesen teljesen más szelek fújnak és ezek a régi mechanizmusok erősen fojtóak és gátlóan hatottak rám.
-
PuMbA
titán
Szerencsére a fiatalabbak nagy része ma már sokkal szélesebb látókörrel rendelkezik, azaz tudják, hogy a legtöbb dologhoz nem értenek, és nyitottabbak Magyarországon is, így optimistán tekintek arra, hogy mi lesz 30 év múlva, amikor megtörténik a teljes generációváltás és nem cipeljük teljesen magunkkal azokat a rossz mintákat, amit a szörnyű 1990 előtti évek raktak belénk.
-
Tehát ha egyetlen mérési ponton sem "alacsony" a koncentráció, a mérési pontok több mint harmadán pedig egyenesen "emelkedett", az azt jelentené, hogy "vége"?
(Britek is örülnek: év eleje óta most a legalacsonyabb a fertőzésszám. Ezt úgy kell érteni, hogy április utolsó hetében már csak a lakosság kb. 3%-a fertőződött meg, azaz kb. 2 millióan. És egyenlőre csak a lakosság 2,8%-a számít long covidosnak. (forrás))
-
-
A görbe nagyságokkal nagyon óvatosan kell bánni, manapság, mert az átlagos immunitási szint növekedésnek, meg a hatóságok részéről a tesztelési hajlandóság csökkenésének köszönhetően durván megnőhet a latencia (azaz hogy a hivatalos számokhoz képest mennyivel több eset van valójában).
Briteknél pl. az látszik, hogy a Delta és az első Omikron hullámuknál kb. 3-3,5-szörös lehetett, aztán a második Omikron hullámra felment kb. 7-szeresre, és azóta alighanem közelítheti a 10-szeres értéket is (de még benne, vagyunk azaz ez csak becslés).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X390: i5-G8 I 16GB I 256GB SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- 1-12 részletre.Új noblechairs EPIC műbőr FEKETE - FEKETE. 2 év garancia!
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Dell G15 5530
- BESZÁMÍTÁS! Asus B350 R5 1600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB Cooler Master CM 690 III TT 500W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest