- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vesa
veterán
válasz
kolopele #73378 üzenetére
Nagyon OFF a táma, de ezt a kérdést nem az áldozatok büntetésével kezelném, hanem a drogterjesztők és gyártók sokkal durvább szankcionálásán. Egy fiatal még nincs felkészülve az életre, sok gyereknek a családja is rossz (ugye, pl. a nem szankcionált alkoholista kocsmatöltelék szülők, akik ellen valamiért nincs kereszteshadjárat), tehát esélye sincs az élet problémáinak kezelésére, mert nincs kihez forduljon segítségért ha baj van. Akkor jön a pia és a drog, és megy le a lejtőn, kvázi önhibáján kívül. Elég nagy hibát követ el, aki a saját életéből próbálja megítélni az összes többi ember sorsát, problémáját, problémakezelését, mert egészen eltérő sorsok és életheyzetek vannak. Nyilván vannak ténylegesen rossz emberek és semmirekellők is, de önmagában az, hogy valakit elkapott a drog, főleg ha az fiatal, nem ok arra, hogy ne segítsünk neki vagy még direkt tovább rontsuk a helyzetét börtönnel és egyebekkel. Eleve, számos olyan drog van, amire egyetlen adag után rá lehet szokni, és ismert a módszer, ahogy teljesen normális fiatalok italába belekeverik a rohadékok, tönkretéve ezzel komplett életeket, családokat. Na mindegy, nem ragozom, a lényeg az, h ogy az áldozathibáztatás soha nem old meg semmit. A problémát ott kellene kezelni, ahol az keletkezik, vagyis a drog gyártó és terjesztő bűnözők és maffiózók kiiktatásával, de persze erre sokszor nincs késztetés a drog bizniszben ugyanúgy érdekelt politikus bűnözők miatt. Egyszerűbb behergelni az egyszerű embereket a fogyasztók ellen, és akkor virágozhat a biznisz tovább, a kisemberek meg öljék csak meg egymást.
-
VinoRosso
veterán
válasz
kolopele #73376 üzenetére
De nem lehet tudni, mikor kerülsz te is olyan helyzetbe. Kirúgnak a mukahelyedről, elhagy az asszony, meghal a gyereked egyszerre aztán gyorsan megborulsz és lecsúszol a lejtőn. Ilyenkor nem baj ha van valami háló ami elkap, pl kapsz munkanélkülit, vagy elmehetsz egy pszichológushoz aki segít talpraállni. Ez nem zárja ki az egyéni felelősségvállalást, pl vonhatnak magasabb TB-t attól aki iszik dohányzik, esetleg megemelhetik az adót ezeken a termékeken és a plusz adóbevételt visszaforgathatják az eü-be.
-
Vesa
veterán
válasz
kolopele #73368 üzenetére
Tulajdonképpen nem sok újat hozott a tanulmány. Ezeket a kockázatokat eddig is tudtuk, csak az arányok nem voltak világosak. Most az derült ki, hogy van kockázat -mint minden esetben, akár egy Aspirin bevétele esetén is-, de a kockázat mértéke bőven alatta van annak a rémképnek, amit az antivaxerek terjesztenek azóta is. Fontos még megemlíteni, hogy ilyen szintú adatgyűjtés szinte kizárólag a kötelező oltások esetén volt lehetséges, ott is csak azoknál, amiket nagyobb népességű országokban is kötelezően oltottak, mert ott volt nagyszámú beadott ózis. A Covid esetén tehát úgy jött ki ez az eredmény, hogy szinte a legnagyobb mintavételre volt lehetőség, vagyis simán lehet, hogy egy szimpla FSME vagy HEPA A oltás rizikósabb, csak nem tudunk róla, mert ezeknél nincs lehetőség ilyen mennyiségű mintát vizsgálni.
A másik pedig, ami még elemzést igényelne, hogy ha valakinél az oltás ritka, de komoly mellékhatást okoz, annál vajon a vírus mit csinálna? Mert ha nem az oltással van baj ilyenkor, hanem az illető génjeivel vagy szervezetével, akkor tkp. nincs jeéentősége, hogy beadatja vagy sem, mert az oltás helyett majd elvégzi a munkát a vírus, amikor az illető elkapja.
Ilyen esetben csak az történhetett, hogy az oltással "előrehozták" a problémát, ezért azzal kötik össze a hatást, de simán lehet, hogy ha nem kap oltást, de később megfertőződik, akkor abba belehal vagy maradandó károsodása lesz, csak akkor nem lehet az oltással összekötni. Vagyis jó lenne vizsgálni, hogy ilyen mellékhatások esetén tulajdonképpen mi is okozza a problémát, de ezt gondolom nagyon nehéz kideríteni.
-
válasz
kolopele #73368 üzenetére
jövök a nünükémmel (de nem olvastam a tanulmányt): tök más volt a matek, amíg oltatlanok voltunk, és pláne amíg a delta és előtte lévő variánsok voltak. ott az oltás kockázata egyértelműen jóval kisebb volt a szűz fertőzésénél. azóta viszont a védettség sokkal jobban megnőtt, de közben az oltás semmit sem változott (csak más tüskefehérjére céloz), szóval az oltás mellékhatásai most nagyobb súllyal esnek a latba.
-
SteveAd
tag
válasz
kolopele #73348 üzenetére
Csak hogy ne menjen el nagyon szkeptikus iranyba a beszelgetes, nekem (~50 eves) eddig 6 Pfizerem volt (4 itthon + 2 Ausztriaban 2023/24-es boosterek, amikor mar itthon nem volt, csak honapokkal elkesve Moderna): 0 mellekhatas, viszont meg igy is volt 2x hosszu Omikron (az elso, 2023 novemberi booster utan, meg igy kellemetlen is volt, oltatlanul 100%, hogy szarabb lett volna). Utobbi 4 evben amugy influenza ellen is beadattam a Vaxigripet mindig, nem is voltam influenzas, szerencsere. Utolag, a 2020-21-es apokaliptikus pandemias helyzetet a reszleges feledes jotekony homalyabol szemlelve, talan nem kellene ennyit rugozni azon, hogy milyen karos is lehetett talan az oltas (persze, vannak ritka mellekhatasok, de ezek meg nalad sem bizonyitottak)
-
Vesa
veterán
válasz
Azt azért ne felejtsük el, hogy itthon kifejezetten nem volt infó semmiről, direkt tiltották, irtották, titkolták az összes elérhető adatot, és csak ilyen vicc adatszolgáltatás volt. Arról nem is beszélve, hogy kína, aki felelős az egészért, semmit nem közölt, vagy legalább is, a pórnéppel nem, talán a nagyobb országok titkosszolgálatainak volt némi infójuk, leginkább arról, hogy tulajdonképpen mi is szabadulhatott el és az várhatóan mit fog okozni a populációban... Emellé csak annyit lehetett látni, hogy hullanak az emberek mint a legyek -na ezt sem itthon, mert itt kádár rendszer módjára ki lett tiltva a sajtó mindenhonnan, az orvosok pedig meg lettek fenyegetve-, tehát ilyen körülmények között kellett döntést hozni.
Nem tudom, miben nem "hiszel" így utólag, de amikor láttuk a hullazsákokat az olaszoknál, aztán a kínai helyzetet a fénysebességgel felhúzott ideiglenes tábori kórházakkal, még később az USA-ban a rengeteg halott, akkor mindenki várta az oltást. Én innen visszanézve is beadatnám, mert akkor és ott kellett ezt eldönteni, és minden ilyen esetben a kockázat/haszon arányt kell mérlegelni. Azért a Covid még a nyilvánvalóan eltitkolt adatok ellenére is pusztító volt, jelenleg 7millió hivatalos halottal (ami a valóságban olyan 20M felett lehet, ha a kínai, indiai, orosz, és egyéb eltitkoló országok becsléseit is belevesszük). Emlékezzünk arra is, hogy az agyhalott trump mivel vádolta meg Fauccit amikor az egy esetleges 100k amerikai halottról beszélt a vírus miatt. Ugye ma már 1 millió halott felett járnak az USA-ban. Ez rengeteg! Sajnos az emberek érzéketlenné váltak a témára, ami persze érthető, de ez a tényeken nem változtat.
-
válasz
Enyhébb-durvább longcovid szintjén esélyesen a populáció harmada-negyede érzékeny rá, szóval az első teljesen nyugodtan mehetett volna ki, sőt, ha nem sürgetik a másodikat, akkor elsőhöz is többen jutottak volna IDŐBEN. (Ez volt ugye a brit megközelítés a 3 hónap oltásközzel az elején. Aztán amikor volt anyag dögivel inkább akarták nyomni boldog-boldogtalanba).
-
-
Dare2Live
félisten
válasz
kolopele #73333 üzenetére
"annyira fontos lenne/lett volna a beadatása"
Covidnál 60 alatt tized százalék esélye volt annak, hogy covidban meghalsz. 1000ből pár ember. Senki se tartott fegyvert a fejedhez eldönthetted, hogy beadatod vagy nem.
65 felett azért meredeken futott fel de sokan a százalékos esélyre is azt mondták nem adatják be. Több ilyen halt meg édesanya körzetében is. Annak a 1-2%nak annyira fontos lett volna. Itt külön izgi az a csoport aki hazavitte idős szülőknek, lebeszélte őket oltásról. Nem lehet nagy élmény avval együtt élni, hogy "te ölted meg" a szüleidet.
-
Inflenzában hányan halnak meg évente MOon 60 alatt? Páran. Kockázattürőképesség függő is de innen az inflenza nekem már kényelmi oltás. Beadatom aztán ~80%al csökkent az esélye, hogy 1-5napra megfekszem.
-
Rakás ilyen kényelmi van. pl ROTA. 1-2évente végigmegy a bölcsi/ovodákon. Sokan kórházba is kerülnek 2-5napra. De ha szülő nem hülye (van ilyen) akkor még magyar eünél se halnak meg benne. Eldöntheti a szülő beadatja vagy vállalja a pár nap otthon vér szívás/kórház kockázatát vagy nem. Itt az a személyes tapasztalatom, hogy akinek a gyerekén átment ott a fiatalabbnak azonnal adják...Ne vegyük egy kalap alá az oltásokat. Azt se, hogy ki kapja.
-
válasz
kolopele #73337 üzenetére
- Itt írtam egy tanulmányról, ami azt próbálja igazolni, hogy oltástól(!) is lehet "long covidot" kapni.
- Ami az általánosságokon kívül a tanulmányból érdekes, hogy a 42 "oltáskárosult" közül 15-en állították magukról, hogy covidosak is voltak, viszont a vérvizsgálatok alapján az egyikük nem is volt az (vagy már a nyoma is elmúlt), ugyanakkor találtak még plusz 12 alanyt, akik szintén voltak covidosok, csak ezt nem tudták magukról. Azaz a 26 kovidosból csak 14-en tudták ezt magukról, 12-en nem. Ha általánosan is hasonló az arány, akkor sokan lehetnek, akiknek a panaszait egy tünetmentes SARS-CoV-2 fertőzés okozta, nem pedig az oltások (vagy bármi más).
- Az eredeti wuhani variánsnál egy ismert jellemző volt, hogy a fertőzöttek nagy része nem terjesztette a betegséget, ezért a járvány korai szakaszában gyakori volt, hogy a családban nem terjedt tovább a fertőzés.
- A Covid-19 nem egy felső légúti betegség, hanem a teljes szervezetet támadja (érrendszert, veséket, agyat, stb.), azaz ha valakinek nincsenek vagy gyengék a felső légúti tünetei ("egy napig picit kapart a torkom, és kész"), az még nem jelenti azt, hogy az egyéb szervekben nem tarolt a vírus.
- USÁ-ban a halottak kb. háromnegyede volt "nyugdíjas", egynegyede még dolgozott.
- A halottak sokszorosát tették ki azok, akiket hónapokra vagy akár évekre ledöntött a lábáról a kór (long covid), és ezek viszont már zömmel a fiatalabbak közül kerültek ki.
- A kanyaró nem halálosabb, mint a covid (vagy annak legalább a korai variánsai). -
Z.É.T.
őstag
válasz
Semmi olyan betegséget nem hallottam, amit a COVID vakcinák okoztak, de a betegség nem.
(talán a fiatalkori szívizomgyuszi volt ilyen, de ritka és önmagától gyógyult - emlékeim szerint)Kiváló kontrollcsoport számomra a környező falvakben megismert emberek sokasága, nyilván pontosat nem tudok, de ilyen 70-80%-ban oltatlanok. (vagy így, vagy úgy, ha érted mit akarok mondani)
És rengeteg a tipikus "kínai nátha" utáni megbetegedett közöttük. Szív-és érrendszeri, máj, vese, cukor, IBS, izom, ízületi, szemészeti, hormonális, immunológiai, pulmonológiai, stb. stb.
Azt, hogy arányaiban több, vagy kevesebb, mint az oltottak között, azt nem tudom megállapítani. Saccra azonoshoz közeli. Ami persze azt is jelentené, hogy a hosszútávú káros hatásait nem csökkentette az oltottság. (vagy nem jelentősen)Amit mondani akarok, hogy senkinek sincs lehetősége ellenpróbára, de semmi nem utal arra, hogy ha ellentétes döntést hoz a vakcinációról (bármelyik irányban), akkor elkerülhette volna ezeket.
Ez van. Ráfáztunk.
-
Vesa
veterán
válasz
Nem is a választható oltásokról beszéltem én sem, hanem az olyan fontos vakcinákról, melyeknél már most is látszik, hova vezet az antivaxerség (pl. kanyaró). Ha ez így megy tovább, hamarosan Fekete Himlő járány is jöhet akár, vagy bármi olyan, amit már évtizedek óta nem láttunk, vagy csak elenyésző számban, köszönhetően az oltásoknak. Ezek többsége viszont igényli a nyájimmunitást, tehát ott az antivaxer agyhalottak nem csak magukra, hanem másokra és a társadalom egészére is halálos veszélyt jelentenek, tehát ezzel kezdeni kéne valamit.
-
Vesa
veterán
válasz
kolopele #73313 üzenetére
"Az mRNS másként hatott mint a szovjet vagy a kínai oltás, szerintem azokban (főleg a kínaiban) jóformán hatóanyag sem volt"
A RNS oltásban az eredeti vírusnak csak egy kicsi RNS részlete van, míg pl. a kínai egy elölt vírusos vakcina volt, amiben a teljes vírus ott figyelt a full RNS kódjával együtt, csak elvileg -ha jól sikerült a művelet-, inaktívált formában. Tehát alapvetően rizikósabbnak tartom, mint az RNS-t (de valójában egyiket sem tartom problémásabbnak, mint bármilyen más oltást...a kínait annyiból mégis, hogy anno nem volt hozzá még annyi fázis vizsgálati eredmény sem, mint a többihez)!
-
válasz
kolopele #73313 üzenetére
két oltás + átesés után valóban fölösleges volt a harmadik, pláne a maxi hatóanyagú, lórúgásnyi moderna, de utólag az ember mindig jobban átlátja, hogy mi a helyzet, mint amikor éppen kibontakozik egy történet.
no meg ha egy átesésnél kórházban kötsz ki, akkor most teljesen máshogy gondolnád.
a legjobb az lett volna, ha ez a járvány nincs is
, de onnantól, hogy beindult, ezt az opciót már nem lehetett kérni. szerintem racionálisan cselekedtél, ami sajnos nem zárja ki, hogy peched legyen.
-
válasz
kolopele #73310 üzenetére
Amúgy a mindenkit IS érintő longcovid mellett kb lehetetlen szétválogatni, mi jött a vírustól és mi az esetleges oltás-mellékhatás.
Elsődleges hatásokat nézve nekem az ütősebbik (már nem emlékszem, hogy az első v második Moderna adag) oltás tizedannyira se fektetett meg, mint amennyire a pont "szerencsés" időpontban, 2. adag után kb 3-4héttel bekapott "enyhe" omikron.De persze én is olvastam igazolt miocarditis, vagy a tiédhez hasonló retina-ügyről rögtön oltás után.
-
Vesa
veterán
válasz
kolopele #73238 üzenetére
Pár napja volt linkelve az eset Amerikából, ahol egy kanyaróban elhunyt 6 éves oltatlan gyerek anyja interjút adott valami TV-nek, és elomdta, hogy ez "Isten akarata volt", és nem azért történt mert amúgy hülye antivaxerek és nem oltatták be a gyereket. Sőt, azok után, hogy a gyereke belehalt egy olyan betegségbe amibe nem kellett volna, még direkt arra biztatta a kedves TV nézőket, hogy ne oltassanak, helyette szedjenek A-vitamint.
Ugye a szektás gondolkodásnál életveszélyesebb fegyver nem nagyon van. -
Vesa
veterán
válasz
kolopele #73099 üzenetére
Igen, de orvosként -főleg, mivel még csak egyetlemre jár általános orvosira, tehát a szakirány még nem dőlt el-, mehetne más orvosi szakra is, valami nyugodtabbra, vagy amit magánrendelésben is lehetne csinálni, jobb pénzért, nyugodtabban. Óvónői állásnál nem tudom mire lehetne váltani, különösen ennyi év után, de orvosként pont beletenyerelni ebbe az egész problémahalmazba, nem tűnik nekem jó döntésnek.
-
VinoRosso
veterán
válasz
kolopele #73071 üzenetére
Ez nem magán vs állami kérdés hanem morális, szimpla emberi minőség. Aki embernek sz.r, teljesen mindegy, hogy milyen rendszerben dolgozik, de az is, hogy milyen területen. Ez ugyanaz a jelenség, mint az autószerelő aki lehúz nemlétező problémákra hivatkozva és a meglévőt se javítja meg rendesen.
Annyi igaz, hogy a magán egészségügy keretei jobban elősegítik, hogy gyógyítás helyett az emberek lefejése legyen a fókuszban, de ha valaki becsületes nem él vissza ezzel.
Nevelés kérdése, ebből indul ki minden, a lejtőn nem csak az eü indult el és nem csak M.o.-n, és nem is manapság kezdődött, hanem jó 40-50 évvel ezelőtt. -
-
envagyok
veterán
válasz
kolopele #73050 üzenetére
Vagy inkább normális kórházak, több tanár, osztálylétszám max 10 fő, stb.
A zsúfoltság meg a pénztelenség a gáz.
Egy 40-es nőismerősömnek volt agydaganata, megműtötték, azt mondták másfél éve van hátra, kijött a kórházból 10 nap múlva meghalt. Vagy el...ták a műtétet, vagy bekapott valamit.
Asszony volt a gyerekkel 3 napos megfigyelésen lázgörcs miatt, hazajöttek, aztán mentek vissza 2 nap múlva, olyan cuccot szedtek össze a kórházban. -
envagyok
veterán
válasz
kolopele #72976 üzenetére
Nem tőlük, hanem a fenntartótól.
Biztosítani a szükséges létszámot.
Eleve csak úgy lehet SNI-s gyereket az adott óvodába vinni, ha szerepel az óvoda alapító okiratában ÉS a működési szabályzatában, hogy sajátos nevelési igényű, súlyos viselkedészavaros gyerekek ellátását vállalják.
Ha viszont ezt vállalja az adott óvoda, akkor biztosítson szakembert a fenntartó. Minden 1-2 gyerek mellé tegyen be asszisztenst.
Ha én írásban vállalok valamit, és nem csinálom rendesen,,azért felelősségre vonnak.
Ezt kell csinálni az óvodánál is.
Jelezni fenntartónak, ha nincs változás, akkor az Oktatási hivatalnál, és a fenntartó felügyeleti szervénél.Ezt csak azért tudom ennyire, mert édesanyám gyógypedagógus, és a fiam nem hülye szülők hülye gyermeke, hanem koraszülött volt, mert hellp szindróma lépett fel, mérgezték egymást az anyukájával, és nem tehet arról hogy kicsit hiperaktív sajátos nevelési igényű lett. Sajnos alternatíva se volt, hogy hova vigyük óvodába, mert a másik legközelebbi napi több órás kocsikázással, kb 100k költséggel lett volna elérhető.
Szerencsére már iskolába jár, kitűnő eredménnyel. -
-
Dare2Live
félisten
válasz
kolopele #72936 üzenetére
Genetika döntő ez ilyen.
Esélyek vannak. Egy pl gégerákra 20-50*esélyed van ha dohányzol (és alkohol). De ha nincs hajlamod rá minimális.
A magyar eü egyik fő gondja, hogy mindenkinek van egy nagyapja/nagyanyja aki szart rá és megérte a 90+t. Evvel meg is van magyarázva, hogy lehet tovább szívni, enni a csokit, nyers máj, nem gond a 9es cukor, nem baj a 35ös BMI, a 9es!
koleszterin...
Itt külön jó, hogy amikor 50évesen beüt a gégerák vagy le kell vágni pár ujjat mert alig lát vagy... akkor is meg van magyarázva meg jön a konteo. -
válasz
kolopele #72911 üzenetére
produkálsz tüneteket, csak ezek már sokszor annyira semennyire sem különböznek bármilyen más felsőlégútitól, hogy fingod sincs, hogy éppen mit kaptál el. de a legtöbb teszt olyan, hogy kellően maga kópiaszám mellett megbízható. szóval fájjon az a torok, mire bárki tesztel, az biztos.
-
Vesa
veterán
-
válasz
kolopele #72404 üzenetére
Nálunk is ez megy lassan 1 hónapja, 3 gyerek, feleség, én (mondjuk én nem vacakolhattam, utazni kellett 1 hét múlva, bevágtam a szokásos azithromycin-t, 3 nap alatt enyhe takonykór/köhögéssel megúsztam, többieknél magas láz, influ tünetek és/vagy hányás, hasmenés (komoly mindkettő). Gondoltam itt a vége... ma reggel kislányom torka és hasa fáj újra (augusztusban ő kezdte).
-
válasz
kolopele #72335 üzenetére
sajnos a tészta, rizs erősen romlandó kaja ilyen melegben, és ha nem hűtve tárolják, akkor igen komoly baj lehet belőle. ha eleget rohad a melegben, a benne lévő bacik annyi toxint tudnak termelni, amitől megfekszel. és ilyenkor hiába sütöd, mikrózod, forralod, anyámtyúkja, mert az ugyan megöli a bacit, de a toxint már nem bontja le.
-
válasz
kolopele #72116 üzenetére
Nekem úgy tűnik, hogy ahol nem kötelező az oltás, ott addig tud csökkenni az oltottság, ameddig el nem indul újra a járvány. Miután ez megtörténik, akkor az emberek (szülők) élőben (vagy a sajtóban) szembesülnek a következményekkel, és ismét megnő az oltási hajlandóság. Szerintem ez figyelhető meg pl. az UK-ban a kanyaró esetében, ahol az oltottsági arány a járványhatáron billeg. (De linkeltem korábban egy cikket, amiben az USA-ban gyermekbénulás járványnál írtak le ilyen hatást (vallási közösségben).) Persze, ha nagyon
nagy a sötétségmély az ellenérzés a társadalomban, akkor ez nem feltétlen lesz így (lásd afrikai példák). -
fatal`
titán
válasz
kolopele #71916 üzenetére
Ellenben a szív CT - t vagy az ultrahangot nem lehet manipulálni, az azt mutatja meg ami bajod éppen van.
Ez viszont nem mutatja, hogy ennek bármi köze lenne az oltáshoz.Sok esetben, ha pszichés probléma van, akkor előbb-utóbb testi is lesz (nem állítom, hogy nálad ez lenne a helyzet, vagy hogy a hipochondria bármit is befolyásolna).
Nagymamád génjei meg valószínűleg jók
Persze és a saját fiáé meg egyáltalán nem. Persze bármi előfordulhat, de azért ennek lássuk be, hogy ennek minimális esélye van.A vércsoportról már rég bizonyítva lett, hogy semmi köze a lefolyáshoz, még a topicban is volt linkelve (egyébként A+ mindkét esetben).
-
Vesa
veterán
válasz
kolopele #71916 üzenetére
A probléma ezzel az egésszel az -és ezért fogadok el kizárólag tudományosan igazolt bizonyítékot-, hogy most ki lett pécézve az oltás, mert ez volt napirenden, de amúgy minden ember napi szinten találkozik hatezer féle egyéb vegyülettel, gyógyszerrel, vegyszerrel, környezeti ártalmakkal és számos mással, tehát ebből a halmazból kiemelni egyet csak azért, mert az most téma volt 3 évig a médiában, nem igazán tudományos. Nekem pl. jó ideje nincsenek olyan ritmuszavaraim, amik 10 évvel ezelőtt még napi szinten kínoztak. Elmúlt a szénanáthám is, 15 év szenvedés után (ennek sem tudom az okát, talán egy vérátömlesztés miatt lehet, de ez is csak találgatás). Ellenben akadt más problémám, ami korábban nem volt. Akkor most rajtam múlik, hogy ebből mit írok -mit akarok írni-, az oltás számlájára, és mit nem. Akár mondhatnám azt is, hogy az oltás miatt elmúlt a szénanáthám és jelentősen csökkent a ritmuszavarom. Na de miért pont attól? És akkor korábban, amikor ezektől még szenvedtem, mitől volt? Mert Covid oltástól biztos nem. Ezzel megint nem azt akarom mondani, hogy az oltásnak nem lehet mellékhatása, mert lehet. Azt viszont kiválóan szemlélteti, hogy miért nem szerencsés, ha az ember saját maga akarja megfejteni ezt, és teljesen szubjektív érzések alapján ráfogni valamire, amihez talán semmi köze nincs, és valami egészen más váltotta ki. Nyilván, ha később találnak erre egyértelmű összefüggést, és ez olyan mértékű, ami nagyobb gondot jelent mint belehalni a fertőzésbe az oltás nélkül, akkor korrigálni fogják, ahogy az Astra esetén is tették. Utóbbi pedig éppen arra bizonyíték, hogy kimutatható az összefüggés az oltás és annak káros hatásai között, különben itt sem derült volna erre fény.
-
fatal`
titán
válasz
kolopele #71909 üzenetére
Nem vagyok konteós ezt jól tudod, viszont az utóbbi időben történt nem kevés szív, ízületi, stb. betegségek megjelenése az oltottak körében
És mivel tudod bizonyítani, hogy ezek között összefüggés van?
Csak, mert amúgy a szív és érrendszeri problémák a vezető (vagy második?) halálok a szuper egészségüggyel rendelkező kicsiny országunkban.
Nekem 0 ismerősömnek lett problémája az oltástól, ellenben az akkor közel 90 éves (azóta betöltötte) nagymamám túlélte a fertőzést enyhe tünetekkel (delta), a vele lakó krónikus betegség nélküli 57 éves nagybátyámnak meg tüdőembóliát okozott és belehalt 2021-ben.
Ráadásul, ha jól emlékszem (ha nem, akkor elnézést) saját bevallásod szerint hipochonder vagy, ezért bennem felmerül, hogy a problémáid egy része nem pszichés-e.
-
Vesa
veterán
válasz
kolopele #71909 üzenetére
Azt írtad, hogy utólag ezt egy influenza szerű valaminek érzed, amiben már szintén sokan meghaltak. Ezzel szemben ott az ábra, hogy 2023-ban is sokszorosa volt a Covid halálozás a flu-nak. Pedig mindkettő ellen be van oltva a társadalom egy része. Vagyis elvi szinten sem igaz, hogy ez csak egy flu volt, mert még mindig többszörös halálozást okoz. Ráadásul az oltásról dönteni nem akkor kellett, amikor már majd esetlegesen, sok év után, talán, flu szintre szelídült a vírus, hanem akkor, amikor kitört a járvány és jelentős számú embert ölt meg, plusz mindenki teljesen védtelen volt ellene. Ma már senki nem foglalkozik azzal, hogy a flu oltást beadatja vagy sem, mindenki eldönti magának. De egy Spanyolnátha szintű vírus vagy egy H1N1 emberi verzió esetén, aminek a mortalitása már nem a hétköznapi flunak felelne meg, ismét dönteni kellene, és akkor kellene dönteni, amikor az éppen még jelentős százalékban meg is öli az embereket. A Covid esetén ráadásul bármikor jöhet egy problémásabb variáns.
Az oltás nem veszélytelen, ezt tudtuk eddig is. Viszont jelenleg 7millió igazolt Covid halott van -a pontos szőámokat nem tudni-, ezzel szemben áll néhány oltással összefüggő, bizonyított halál, és számos nem bizonyított -de természetesen kivizsgálást és bizonyítást igénylő-, és néhány már bizonyított utó/mellékhatás. Az AstraZeneca esetén ugye bizonyítást nyert a vérrög probléma, el is tűnt a színről az egész. Én pont azt kaptam.
-
Vesa
veterán
válasz
kolopele #71905 üzenetére
"Én kezdem kicsit utólag azt érezni, hogy nem volt ez sokkal több mint egy influenza szerű valami, abba sem kevesen haltak már eddig is bele oltás vagy oltás nélkül is"
Öööö, így terjednek a konteók, mivel nem így van! Preprint tanulmány
"Megállapítottuk, hogy mindössze egyetlen államban - Hawaii-ban - egyezett meg három év Covid-19 halálozása a Covid-19 világjárványt megelőző három év influenza- és tüdőgyulladásos halálozásával. Az összes többi államban legalább kilenc évnyi influenza és tüdőgyulladás szükséges a Covid-19-nek való megfeleléshez; az Egyesült Államok egészét tekintve tizenhét évre van szükség; négy államban pedig több mint 21 évre (a megfigyelhető maximum)"
Grafikonon, egy másik forrásból Ráadásul ezek 2023-mas adatok, amikor már be volt oltva a társadsalom egy része és csökkenőben volt a halálozás a járvány kitörésének évéhez képest.
-
válasz
kolopele #71905 üzenetére
megírod a magyarázatot? kíváncsi vagyok. szerintem próbáljunk meg nem anyázni, meg instant hülyének nézni egymást, lehet abszolút egyet nem érteni harag nélkül is.
(addig is egy ilyen nulladik gondolat: hány pfizer/modernát adtak be? mert hogy az az alaphalmaz. és aztán minden mellékhatásnak tulajdonított dolognál számít már a kontextus is)
-
Vesa
veterán
válasz
kolopele #71733 üzenetére
Persze, ez így van. Soha nem állítottam sem én, sem a kutatók, hogy bármilyen szernek, vagy módszernek nem lehetne egyes esetekben káros hatásai. Sajnos ez a gyógyszerektől kezdve, gyakorlatilag mindenre igaz. Ha én ülök a repülőn ami pont lezuhan, nem fog vígasztalni, hogy egyébként a legbiztonságosabb közlekedési mód. Ugyanakkor, az életben semmit nem a ritka kivételekből szoktunk megítélni, mert akkor még mindig a kőbaltánál tartanánk. Analógia: ha lezuhan az a repülő, az nem megoldás, ha elkezdjük terjeszteni, hogy a repülés mindig zuhanással végződik. Sajnos az antivaxerek ezt csinálják. Pedig itt is többször beszéltük már, hogy az egyszerű fájdalomcsillapítók, vagy bármilyen hétköznapinak számító gyógyszer is képes akár halált is okozni, ritka esetben.
Tényleg nagyon sajnálom, hogy nálad pont rontott az állapotodon az oltás.
Én a Tensiomin nevű gyógyszertől konkrétan elájultam és 1,5 órán át nem voltam magamnál, miután bevettem egy szemet belőle. Azóta mindenhol el kell mondanom, nehogy adjanak egyet ismét. De ettől még nem terjesztem azt, hogy ez a szer káros, mert sokkal több embernek segít.
-
Vesa
veterán
válasz
kolopele #71711 üzenetére
Ez teljesen más, mint a kötelező oltás. Igazad van abban, hogy korlátozásokkal járt, de korlátozásokkal mehetsz be pl. dohányosként is helyekre. Nyilván, itt ez komolyabb korlátozásokat jelentett, de elsősorban azért, mert egy halálos betegségről volt szó. Nyilván, innentől nem engednek fel egy repülőre, ha az elérhető védekezéssel nem éltél. Ez egy kényszerhelyzet volt, és az lesz a következő ilyennél is, mert egyszerűen nincs más módja. Érdekes, hogy ezzel akkor még mindenki egyetértett -kivéve az antivaxereket-, mert féltette az életét, Most, hogy már nem olyan vészes a dolog, sokan elkezdtek nem emlékezni arra, mennyire be voltak sz*rva -okkal-, az oltatlanoktól. Én még emlékszem, és a véleményem oktányit sem változott azóta sem, és nem is fog, amíg nem lesz egyéb, hatékonyabb módja egy vírusos fertőzés esetleg halálos kimenetelű lefolyásának megelőzésére, kivédésére.
-
attiati
veterán
válasz
kolopele #71457 üzenetére
Ha így van, akkor a nagyon közeli körben előjönnek a soha bele nem nyugvó "miért?"-ek?
Persze ettől a nagyközönség számára még nem biztos, hogy kiderül az oka.Legyen az valós vagy látszólagos (szakmai vagy magánéleti hiba), amivel zsarolták vagy nem tudott megbékélni.
Nyugodjon békében!
-
-
attiati
veterán
-
attiati
veterán
válasz
kolopele #71385 üzenetére
A tudomány álláspontja szerint 50% múlik a géneken és 50% az életvitelen.
"5 éves I. típusú cukorbeteg gyerek" ---- őt a jó életvitel fogja felhozni arra a szintre, mint ahova egy 100%-os génekkel rendelkező ember leviszi rossz életvitellel
Ha 50 éves korodig aktívan sportoltál és jobb életviteled volt, mint az elmúlt években, akkor azért az meghatározó.
-
attiati
veterán
válasz
kolopele #71383 üzenetére
Lehet, hogy a 100%-os génjeidet lehozod 60%-ra ezzel az életvitellel.
Az is régóta mondás, hogy fele-fele arányban felelnek a gének és az életvitel.Az se mindegy, hogy nálad pár éve megy így, vagy mindig is. Gondolom utóbbi (amiatt, hogy folyadék = kóla).
Ismerek én is láncdohányos embert, aki 95 évig élt napi 2 doboz cigi mellett.
Egyetlen eset miatt még nem érzem megcáfoltnak a tudományos vonalat. -
-
-
kpityu2
őstag
válasz
kolopele #71275 üzenetére
Tehát a férj aki nem adatta be, nem dől ki, hanem a vírus vígan tenyészik benne tovább, az asszony meg aki beadatta, kidől és utána még a variánstól is meghal. És a sztori vége az, hogy aki beadatta az meghal, aki meg nem adatta be az él tovább és mindenkit összevissza fertőz a mutánssal, amitől neki semmi baja nem lesz, de körülötte hullanak az emberek. Ezt a filmet még nem láttam, de utána biztosan elgondolkoznék, hogy beadassam-e vagy sem.
Az oltás nem "öli meg a vírust". Csak megmutatja a szervezetnek a tüskefehérjét, hogy az immunrendszer gyorsabban felismerje. Kissé sántító hasonlattal olyan mint amikor régen a félős uralkodó kis adagban arzént szedett, szoktatva a szervezetét hozzá, hogy ha valaki a kajájába csempészne egy jókora adagot, akkor ne haljon meg. A kis adag arzén se tett éppen jót a szervezetének, de mivel uralkodóként jó esélye volt egy merényletre, megérte bevállalni.A tudományra visszatérve, az oltás annyiban befolyásolja a terjedést, hogy aki oltott annak a szervezete hamarabb legyűri a vírust. Legalábbis azt a variánst amire az oltás készült. De mivel ez egy légúti vírus, aeroszolgént terjed (tehát nem kell nyálat prüszkölni senki arcába, a sima kilégzett levegővel is átvihető) erős kételyeim vannak azzal kapcsolatban, hogy mégoly szigorú oltás kampánnyal is megállítható lett volna, tekintettel arra, hogy az oltottak is elkapják és továbbadják. Az oltás arra volt jó, hogy a szervezet számára ismeretlen, erősen patogén variánstól ne hulljanak az emberek tízezerszámra.
Most meg már az kezd probléma lenni, hogy a szervezet kezdi túlontúl is jól ismerni (ezt jelenti a fenti IgG4-re vonatkozó cikk és amivel kapcsolatban én itt picivel több mint 1 éve már megosztottam linket) és kezdi allergénként kezelni. Ez viszont tényleg előhozza azt a problémát, hogy a szervezet nem gyűri le a vírust, hanem az permanensen jelen van benne. Ennek minden következményével.
-
válasz
kolopele #70753 üzenetére
húgommal most beszélgettem kicsit az elmúlt napokban, azt mondta, hogy azért de, elég sokat szelidült a vírus (+ van immunitásunk), és igazából elég szerencsésen alakult egyelőre a lehetőségekhez képest.
ez a kör egyébként ilyen, masszívan köhögős. nem mindenkinek, de azért elég gyakori.
ha utólag végiggondolom, azért nem voltak durvák a tünetek, például egyáltalán nem volt az a brutális gyengeség, ami a korábbi covidnál igen, az azért csak jelent valamit... megijedtem a masszív köhögéstől, mert nem tetszett a gondolat, hogy az alsó légutakban szaporodik, de talán/remélem, hogy nem csinált maradandó kárt.
-
-
-
válasz
kolopele #69879 üzenetére
Mint írtam, nem oltasellenes vagyok, de átestem rajta, közösségbe sem mentem, amikor beteg lettem, elvileg tovább sem adtam ( oké családtagjaiknak igen, 1-2 fő)
Ha beoltatom magam is atesek rajta megint, az oltás nem a betegsegtol véd, hanem a lefolyásában nem lesz elvileg akkor intenzitású.
Szóval hogyan vagyok felelős másokét, ha ugyanúgy megbetegszik az oltott és az oltatlan?
( mert az elején sokan "elhitték, hogy ha oltazik, nem lesz beteg, ami elég fals volt már akkor is).
( skarlát baktérium, ez meg vírus, ne mossuk össze, fertőzőnek fertőző.)Tehát hogyan valósul meg a felelősségvállalás akkor? Tünetmentesen is fertőz oltott és oltatlan, mi tesz különbséget két ember között?
Nekem ez az elképzelés nem fért sajnos a fejembe... Meghallgatom az érveket természetesen, de én ezt az m1-en is hallottam eleget az első(?) hullámban... ( és nem, nem abból tájékozódom mint hiteles(?) forrás... De azt fosta az ember szemébe...
De ismét hangsúlyozom, ezt nem szánom vitaalapnak... Csak időről időre fel tud bosszantani a történet.
-
válasz
kolopele #69787 üzenetére
Nyugi, ezzel nem csak Te vagy így...
Én is masszívan küzdök a démonaimmal, pedig minden leletem negatív, nővéremnek van igaza, hogy a toronyban van baj...
A túlagyalás a mi esetünkben a probléma... Idegi alapon durva fejfájásaim vannak, stressz meg minden... Bejött a covid újra, akkor megint bepörgettem magam... Minden véreredményem makulátlan... én már elmentem a falig sok vizsgálattal, és semmi...
"Bennem van a hiba" , szó szerint... El kéne engednem, évente eljárni egy szűréscsomagra, és kész, és a többi a 364 napon csak kevésbé aggódni.
Elfogadni, hogy egyszer beüt a baj...
-
-
-
válasz
kolopele #69601 üzenetére
Állítólag egy átlagos influenza szezonban az emberek 10%-a fertőződik meg. A tavalyi covid szezonban (értsd: januártól decemberig) UK-ban 100% volt a fertőződés (ezt úgy kell érteni, hogy a 65 milliós országban volt kb. 65 millió fertőzés - persze voltak akik egyszer sem, voltak akik többször). 2022. novemberétől UK-ban a lakosság 82%-a fertőződött meg coviddal legalább egyszer. Szóval, ha valami bajom van, mégis mire gondoljak először?
-
Vesa
veterán
válasz
kolopele #69601 üzenetére
Köszönöm mindenkinek! Rövidre zártuk. Covid! Vettem tesztet, megjött a jó öreg csík.
Egyébként egy hasmenős vírus nem ilyen, szerintem egy kicsit is tájékozottabb embernek annyi tapasztalata már van, hogy ezt el tudja különíteni. Pl. ott teljesen hiányzik a száraz köhögés, vagy csak nagyon ritkán van mondjuk ha egyébként refluxos is és feljön a gyomorsav, de annak is jellegzetes tünete van, nem olyan, mint egy felsőlégúti fertőzés. Ezt leszámítva nem köhög és nem fáj a háta senkinek attól, mert hányós vírusa van. Ezek nem jellemző tünetek. Ugyanakkor tudjuk, hogy a jelenlegi variánsok hányás/hasmenés/gyomorpanaszokat okoznak, plusz egyértelműen Covid járvány van, nem véletlenül szólalnak meg ismét olyanok is, mint Jakab Ferenc és elég rágen volt téma az is, hogy oltson aki még tud. Emögött nyilván az van, hogy a szakemberek pontosan tudják, már járvány van.
-
-
válasz
kolopele #69392 üzenetére
Akkora baj, mint az alfa-hullám idején volt, nem lesz még pár évig szvsz. Viszont erősen kidöntős, longoltatós (=sok úgy cukorbeteg, vesebajos, stb-stb olyan tartós betegségben szenvedő, amit az ellenségének se nagyon kíván az ember) sajna jöhet.
A digi + KÜLTÉRI oktatás kombinációját támogatnám. A kisebbikünk kinti oviba jár, ahol a legdurvább skót felhőszakadásos-havasesős téli viharban is csak egy fedett színben vannak: az elmúlt másfél évben összesen 2 alkalommal volt "megfázva" (LoL, ezt az elnevezést komolyan betiltanám, alkalmazó nagymamákat 20évi lekvárfőzésre ítélném...)
-
válasz
kolopele #69361 üzenetére
rendesen fertőtlenítették anno a felületet? Errefelé hallottam olyanról, hogy a turbóparaszt nhs-es sintér mindenféle alkoholos vatta nélkül szúrta a delikvensekbe a tűt, akinek pechje volt lett is szép mini TBC-oltásnyom a sztori után. mindezt egy olyan környezetben, ahol kis túlzással a zebrán átkeléshez is maszkot kellett húzni és minden boltban ott volt a bejáratnál az alkoholos kézmosó.
-
válasz
kolopele #69048 üzenetére
"Nem biztos, hogy mindenkinek be kellett volna magát oltatnia"
Ez egészen biztosan így van, az emberiség bő 20(?)%-a genetikailag rezisztens a vírusra, azaz max tünet ÉS longmentes fertőzésig viszi bennük a virnyák. Annyi, hogy ez a csoport nem feltétlen állandó a vírusmutációk függvényében, illetve nehéz körülhatárolni, konkrétan kikről is van szó.
-
válasz
kolopele #69054 üzenetére
(Nem vagyok orvos.)
1. Ha jól értem, ez volt a sorrend:
- családban covid, nem kaptad el,
- oltássor, közben családban covid, nem kaptad el,
- enyhe egészségi panaszok,
- "enyhe" omikron fertőzés,
- komoly egészségi panaszok.
a) Nekem ebből nem világos, hogy miért csak az oltás oltás vagy a pszichoszomatikus problémák jöhetnek szóba, a covid pedig semmiképpen sem.
b) A korai vírus variánsokra az volt jellemző, hogy csak a fertőzöttek egy része terjesztette a betegséget, más részük nem. Azaz nagyon sok családra jellemző volt, hogy csak egyvalaki volt beteg, a többiek nem. Később pedig már védhettek az oltások is.
c) Az már nagyon sokszor elhangzott, hogy az enyhe (vagy tünetmentes) covid fertőzés is okozhat problémákat (akár hónapokkal később).
d) A covid nem (felső) légúti betegség (számtalan egyéb szervet is támad, ereket, vesét, stb.)
e) Amúgy pszichoszomatikus simán lehet, de egyáltalán nem biztos.2. Szerintem az autoimmun dolog egyáltalán nem rossz ötlet. Kedvencem a "covid lábujj" (az ujjak, főleg a lábujjak elszíneződnek és/vagy megdagadnak). A covid okozza, ugyanakkor a pácienseknél tipikusan egyáltalán nem mutatható ki a vírus. (Ez, ha jól emlékszem, tényleg attól van, hogy túlságosan is határozottan csap le az immunrendszer már a vírus első jelére.) És a long covid egyik lehetséges magyarázata is az autoimmun folyamatok.
3. Vannak olyan betegségek, amik vizsgálatokkal nem mutathatók ki. Pl. a PEM (post-exertional malaise), ami szintén kialakulhat covid fertőzés után.
-
válasz
kolopele #68544 üzenetére
Ugyanakkor, ha jól emlékszem, voltak covidos esetek a családodban. Azaz simán elkaphattad akár többször is. Hogy nem tapasztaltál magadon "klasszikus" tüneteket (szaglásvesztés, légúti panaszok, láz, stb.), az mázli, de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy nem jutott be a szervezetedbe a vírus, és ott nem jutott el különféle szervekbe. És ha eljutott, akkor okozhat tüneteket is, lásd a számtalan long covidos esetet (amilyeneket ide is szoktam linkelni), vagy kedvencemet
, a covid-lábujjat, ami tipikusan teljesen tünetmentes fertőzések után alakul ki.
Persze felőlem okozhatja az oltás is -- ugyan sokkal kevésbé valószínű, de korántsem lehetetlen.
-
Vesa
veterán
válasz
kolopele #68523 üzenetére
Több százmillió beadott adagot követően, tömeges problémák nem merültek fel. Voltak esetek, de ez minden oltásnál és gyógyszernél előfordul, ahogy mondod. Sőt, emberek simán meghalnak a földimogyorótól is, ha allergiásak rá. #tíccsukmegamogyorót
Szóval az ilyen orvosok teljesen megalapozatlanul, hisztériát keltve, a saját szakmájukat és az egész orvostudományt agyatlanul lejáratva beszélnek hülyeségeket a levegőbe. Csak akkor mondhatna ilyet, ha egyértelmű bizonyítéka lenne a kijelentése mellé. Dehát hitványisztánban ezen én már nem fogok fennakadni, ennél sokkal nagyobb problémáink vannak itt. -
PuMbA
titán
válasz
kolopele #68470 üzenetére
Hááát...ebben nem vagyok biztos
Vannak tudományos kutatások a mosolygásról is. Ezek szerint javítja az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást, csökkenti a stresszt, növeli az élettartamot és ha mosolygós embert látsz, akkor te is nagy eséllyel elkezdesz mosolyogni, tehát láncolatban hat az emberek között. Ez egy eléggé központi szociális kifejezésmód az embereknél.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Tőzsde és gazdaság
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Elemlámpa, zseblámpa
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Fujifilm X
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Formula-1
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Odyssey G6 S27BG650EU - 27" QHD 2K 240Hz Ivelt - Gaming monitor - 1,5 év Gyári garancia
- Törött, Hibás iPhone felvásárlás!!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest