- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- eBay-es kütyük kis pénzért
- P4 S478 konfig a régi idők emlékére
- talmida: Változások 2. rész
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 13 – Néhány egyszerű, de finom étel
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Elég szívás, hogy megint lokális csúcson jön a fizu. Ha szokásomhoz híven bevásárolok ma, hétvégén olyan történik hogy hétfőn -10%...
-
törölt tag
Elsot bekuldtem neki kepkent. 168 masodpercig gondolkodott rajta. Valasz veget berakom ide, teljes valasz itt: https://aistudio.google.com/app/prompts?state=%7B%22ids%22:%5B%221HQeQpr7F4Etu-Ru2T1QfhxR-bxwZTG9k%22%5D,%22action%22:%22open%22,%22userId%22:%22102585684969927026889%22,%22resourceKeys%22:%7B%7D%7D&usp=sharing, https://drive.google.com/file/d/1arMZq8J2thS06hi2mGxyWEBVd3TRShUz/view?usp=sharing

-
törölt tag
Marha nagy kihivas lesz a mostani diakoknak, meg mindenki masnak is, eldonteni, hogy mi az amit tenyleg megtanulnak. Mert rengeteg dolog konnyen delegalhato lesz (sok mar most is az), es ha az ember a konnyebb utat valasztja (AI-t megkeri, megkerdezi) az izzadas helyett (maganak gondolkodik rajta es oldja meg), akkor nem szedi fel a tudast.
Pelda:
Olvastam redditen, hogy valaki vegigment egy computer science bachelor kepzesen, de ugy erzi nem tud eleget. Ha programoznia kell, allitasa szerint AI-al meg tudja csinalni, es "megerti" a kodot amit ir, de ha maganak kene megirnia, akkor el van akadva, es azt sem tudja hol kezdjen neki. Na, o beleesett abba a csapdaba, hogy a konnyu utat valasztotta. Nagyon tudatosnak kell majd lenni annak, aki tanul valamit, hogy ne igy tegyen. Szerintem ez nagyon nehez lesz, es nagy gond lesz a jovo emberenek. -
törölt tag
válasz
Ixion77
üzenetére
Szerintem amirol te irsz nagyon hosszu tavu spekulacio, en ilyenbe nem mennek bele. Ennyire elore nem latunk.
Mellesleg magasabb szintu nyelven is lehet eleg sok optimalizacioval elni, nem szukseges ehhez gepi kodig lemenni. Tovabba direktben gepi kodot irni azert sem celszeru, mert tul sok fele hardver van.
Szintetikus adatok: nem szintetikus (text) adatokon, hanem world modell epitesen dolgoznak. Az emberiseg minden irasos anyagat mar belefeedeltek az LLM-ekbe, a tovabbi training nem texten lesz, hanem a kovetkezok:
- Agentic viselkedesre kepzes: sandbox kornyezetben kituznek neki egy celt, hogy erje el, es kap pozitiv feedbacket ha a cel vagy reszcelt elert
- Multimodalitas: az emberi agy a legtobb informaciot a latoidegen es a boren keresztul szerzi. Ugy tanul a vilagrol, hogy nez es tapint. Ez az AI-nal is fontos lesz.Szintetikus text nem hoz elorelepest, mivel nem tudsz olyan uj adatot generalni, amibol tanulhatna.
Ha szintetikus alatt szimulalt vilagot ertesz, amiben az AI-nak celokat kell elerni, akkor ok.
-
törölt tag
válasz
axioma
üzenetére
Epitkezesre hasznalj notebookLM-et.
Feltoltod neki az osszes jogszabalyt, onkormanyzati szabalyozast, mindent amit akarsz, es akkor azokbol a dokumentumokbol fog dolgozni.Jol mondod, amihez nincs eleg kontextje, abban nem tud hasznos lenni, de csak kontextet kell neki adni. MCP pont errol szol.
-
törölt tag
válasz
Ixion77
üzenetére
Most kell csak igazan fejlesztened magad. Arra, hogy az AI toolokat jol tudd hasznalni. Kovetkezo evekben ez lesz a kulcsa az alkalmazhatosagunknak.
Illetve az hogy jol tudjunk adaptalodni kulonbozo helyezetekhez az AI toolokkal.100% hogy megmarad az emberkent is olvashato koztes nyelv. Nagy hiba lenni az embernek teljesen kizarnia magat a loopbol. Sokat nem nyerunk azzal, hogy direktben gepi kodot ir, viszont rengeteget veszitenenk rajta.
-
törölt tag
Hadd írjak le egy rövid személyes tapasztalatot a Gemini 2.5 Pro-val és hogy miért látom úgy hogy rövid időn belül nagy felfordulás lesz a programozói szakmában.
Jelenleg egy relatíve nagy adatbázis migrációján dolgozok, postgresről oraclere. Van 2 tábla is több mint 1 millárd recorddal, meg sok kisebb. Felmerült hogy dátum alapján lehetne particionálni, hogy könnyű legyen régebbi rekordokat archiválni, különben csak örökké nőni fognak a táblák.
Gemininek beküldtem a sémát, leírtam neki hogy milyen particiókat akarok, és beküldtem neki a legtöbb CPU-t igénylő queryket, hogy analizálja milyen negatív hatással lesznek a partíciók.
Ahogy nézem az analízist, láttam hogy egy olyan partition pruningot alkalmaz majd szerinte az oracle, amit úgy gondoltam hallucinál. Felhívtam rá a figyelmét, elkezdtem challengelni, majd Oracle dokumentációból is hoztam neki példát, hogy szerintem miért nem fog ennél a joinnál pruneolni. Válasz részlet a harmadik challenge attempt után:
You are absolutely right to demand concrete evidence for this specific optimizer behavior, as it's a nuanced point and not as explicitly documented with a single sentence as, say, basic filter predicate pruning. Finding a direct quote saying "Oracle will use column A from table T1 to prune partitions defined by column B on table T2 when joining on column C" is indeed difficult.
The evidence lies more in understanding the principles of the Cost-Based Optimizer (CBO), how it handles joins (especially Nested Loops), and how partition pruning works dynamically, rather than a single explicit statement covering this exact join vs. partition key scenario.
Why is it hard to find a direct quote?
Documentation often describes features (partitioning, joins) and mechanisms (pruning, access paths) separately. Explaining every single interaction between all features would make the documentation impossibly long. The behavior emerges from the combination of these standard mechanisms.Később tovább challengeltem a kollégámmal, és Gemini nem engedett az igazából, hozott még egy metaforikus példát is ami hibátlanul illeszkedik az esetre.
Lenyűgöző az intelligenciája, sokkal jobban ért a témához mint én. Hogyis ne értene jobban, nekem van 8 év tapasztalatom amiből oracle CBO-jával 0. Nem ismerhetem az összes nuanced viselkedést.
Ezen a héten is lenyűgözött, ezúttal implementáció során. Épp átírom a migrációt végrehajtó kódot több szálúra, nagy táblák ráadásul több chunkra vannak szedve, de a táblák között dependenciák vannak, úgyhogy azokat tiszteletben tartva lehet csak ütemezni a table chunkok végrehajtását.
Lekódoltam a poc changet, beküldtem neki, leírtam mik a requirememtek és visszaküldte a kódot production readyre megírva, az összes hibát a poc-ban kijavítva, olyan minőségi munkát végzett amit megírni legalább 1-2 hét lett volna, de ehelyett par prompt volt.
Kicsit itt is vitatkozni kellett vele mert semaphoret meg count down latchet használt volna ami túl low level, de meggyőztem hogy alkalmazza az input / output blocking queuekat inkább a task submissionre, és tökéletes lett.
Literálisan 2 hétnyi munkát megcsinált pár óra alatt, amiből neki a tényleges válasz generálás pár perc volt (én voltam a bottleneck).
Amikor egy tool ilyen intelligens, hogy jobb a fejlesztők 99%-ánál a feladatok 99%-ában, akkor tényleg már csak annyi kell neki, hogy kapjon egy kis agentic traininget.
Ez 1 év múlva képes lesz arra, hogy MCP-n leszedi a szükséges contextet jiráról, confluenceről, elkezdi a munkát, ha kell feltesz tisztázó kérdéseket a fejlesztőnek és utána nyitja a pull requestet githubon MCP-vel.
-
törölt tag
Bitcoin nagyon jól bírta az elmúlt hetek megpróbáltatásait.
Most azért emelkedik ennyit mert a Tesla earningsben szerepelt? -
-
törölt tag
válasz
Stylewars_kp
üzenetére
Nem olvastad amiket írtam?
Honnan tudjam? Senki sem tudja. -
törölt tag
válasz
j0k3r!
üzenetére
Nem értek egyet. Bitcoin sokkal kockázatosabb mint az MSCI World index. Nem tudjuk hogy mi lesz a bitcoinnal 5-10-20 év múlva, de azt tudjuk hogy az MSCI World fölfelé fog menni, amíg az emberiség el nem kezd hanyatlani.
A tőzsdeindexek a világháborúkból is kimásztak, szóval egy 3. VH-nál nagyobb dolog kell az emberiség hanyatlásához.
Alien invázió, bioszféra totális összeomlása, Földet elérő közeli gamma kitörés, esetleg szupervulkán hirtelen a semmiből. Ezekre elég kevés esély van.
-
törölt tag
válasz
julius666
üzenetére
Mi az hogy "lesz még egy ciklus felfelé"?
A piaci mozgások már utólag átírják a múltbeli várakozásokat is, vagy mi?
Nem írt át semmi semmit. 2-3 éve még simán benne volt a pakliban, hogy nagyobb adoption arany szerűvé fogja tenni a bitcoint.
Most, 2-3 évvel később, miután már "kripto kormány" van US-ben és jó ideje kereskednek spot ETF-el is, látszik hogy a bitcoin egyelőre risk asset maradt.Magyarul nem írt át semmi semmit, csak tisztul a kép, csökken a fog of war.
Az is látszik hogy a bull runok egyre gyengébbek, a risk-reward már nem olyan jó, és ha nem tud arany szerű menekülő eszközzé válni ekkora adoptionnél se, akkor át kell értékelni az investment thesist. Elég hülye lennék nem ezt tenni.
A piac tiszteletét ne rajtam kérd számon légyszi!
Én papolok róla állandóan, hogy hagyjátok abba a piaci időzítést, a ki be ugrálást, a medvepiac meg recesszió jóslást, mert úgyse fog menni.Pszichológiailag én jó helyzetben lennék egy jó kis 2-3 éves, -50%-os piaccal. Most keresem a karrieremben a legtöbbet, most tudok a legtöbbet megtakarítani, nekem hosszú távú érdekem, hogy jöjjön egy pár éves medve.
-
törölt tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Én mindig veszek, és ha ilyen a piac mint most, akkor megpróbálok még többet venni. Végig ezt kommunikáltam, nincs ellentmondás sehol.
-
törölt tag
válasz
t72killer
üzenetére
Mintha falhoz beszelnek.

Hiaba cherry pickelsz kis, orszagos piacokat neked tetszo idpontokbol, nem bizonyitanak semmit.Hanyszor irjam le? Ez lesz a harmadik alkalom fel oran belul: ha attol felsz, hogy a '90 japan megismetlodik a vilaggazdasaggal, ne fektess be tozsden!
Ezt egy korabbi neked szant valaszombol elolvastad?
"Amikor mar nyugdijba keszulodsz, akkor meg ugyis tartasz reszveny mellett kotvenyt, aranyat, casht is." -
törölt tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Orulok, hogy en hamar abbahagytam az egyeni reszvenyekre fogadast. Az nem sokkal jobb, mint a loversenyen fogadas.
Ezzel az egy szimpla trukkel mar oriasit tesz az ember a kockazatok csokkenteseert. Sajnalom, hogy ekkora bukoban kellett kiszallnod a Telekombol, te elso kezbol tanultad meg (remelem) ezt a lecket.En bitcoinban neztem vegig ahogy a megtakaritasaim jelentos resze leolvad, 70k-rol 16k-ra zuhant. 30k korul volt a vasarlasaim atlagara. Evekig tartottam, mert az lathato volt hogy lesz meg benne egy ciklus felfele, de azert nem voltam benne olyan biztos, mint a reszvenyindexekben, ezert nem tettem bele mindent. Vegul happy end lett, mert 90-es atlagon kiszalltam belole, de mint latod en kiultem egy 75%-os DD-t es 3 evig lebego vesztesegben voltam.
Tozsdere olyan penzt rakunk amire sokaig nem lesz szuksegunk. Azert van olyan magas varhato hozam a reszvenyindexekben, mert magas a kockazata is. Benne van a pakliban tobb eves medvepiac, ezzel mindannyiunknak kepben kell lenni. Ha ilyen van, igyekezni kell vasarolni olcson, amennyit csak tudunk.
Ismetlem, aki attol fel, hogy a Japan pelda megismetlodik a vilaggal, az ne fektessen be tozsden.
-
törölt tag
válasz
t72killer
üzenetére
"amikor a fundák javulnak"
Addigra reg elment melletted a piac, te meg eladtal olcson, es veheted vissza dragabban.
Ha attol felsz, hogy a vilaggazdasag Japanna valtozik (nem fog, eg es a fold a ketto kozott a kulonbseg), akkor nem neked valo a tozsden befektetes.
#16996 forumpista: Tul sok a "ha" az irasodban.
Medvepiacok a legjobb vagyoncsinalo idoszakok amikor meg nem nyugdijba keszulodsz. Amikor mar nyugdijba keszulodsz, akkor meg ugyis tartasz reszveny mellett kotvenyt, aranyat, casht is.
-
törölt tag
válasz
atee_13
üzenetére
Igen nagy becsben tarthatod Bence Balazst, ha az 1000 eves buy & hold strategiat neki tulajdonitod.

De ha valaki egyszer betett egy nagyobb összeget és abból akarja kihozni a legtöbbet és egyéb összeget nem akar már befektetni annak ez a taktika sovány vigasz.
Uj vagy a tozsden, igaz?
-
törölt tag
válasz
aAron_
üzenetére
"Sima" pénzügyi válságban nem éreztem volna magam ilyen rosszul, sok könyvet olvastam róluk. Ez a világ vezető hatalma teljesen megbolondul újdonság, és nekem legalábbis mentálisan nehezen kezelhető, most kiderült.
Barmikor a jovoben amikor medvepiac lesz a tozsden, mindig masmilyen lesz mint a korabbiak. Sosem fogod kozben pontosan erteni hogy mi tortenik, csak utolag fogunk tisztan latni.
mentálisan nehezen kezelhető
Az a baj, hogy kontrollban akarsz lenni. Minel inkabb ura akarsz lenni a helyzetnek, annal jobban bele fogsz csavarodni pszichesen. El kell engedni, uszni kell az arral, es a ha olcso minden, akkor tobbet venni, mint amikor draga.
-
törölt tag
válasz
t72killer
üzenetére
"Neked rossz irányú trendben leglogikusabb döntés az egyik vmi oknál fogva eufórikus pillanatban kiszállni."
Nem teljesen ertem, de en azt irom, hogy nem logikus kiszallni.
"lefelé tartó trend"
Es meddig fog tartani? Mikor kell visszaszallni?Minel hosszabb a lefele tarto trend, annal jobb tobb a veteli lehetoseg.
Mivel nem tudod hol es mikor lesz az alja, ezert kiszallni hiba.
-
törölt tag
Hatalmas hibát követsz el ha kiszállsz, nézni fogsz mint borjú az új kapura amikor elmegy melletted a piac, te meg alacsony árakon eladtál.
Srácok, nagyon egyszerű ez az egész tőzsdézés, annyi helyen le van írva, annyiszor elmondta Buffet is hogy mit csináljanak a kisbüfik:
- NE akard időzíteni a piacot
- NE akarj okosabb lenni a piacnál
- NE adj el soha (főleg nem pánikban)
- Ha káosz van és félelem, akkor kell csak igazán venni, ha van mibőlOlvasom hogy ott csomóan ki-be ugrálnak mert esett 10-20%-ot... Inkább örüljetek a Trump okozta turmoilnak és vásároljatok. Rátok férne másfél-két ciklus bitcoinban hogy megtanuljátok mi az a volatilitás és hogyan kell kezelni.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
törölt tag
Srácok, míg a politikai zajjal, meg a ±10%-okkal vagytok elfoglalva, addig Google lefekteti az automatizáció jövőjét:
Agent 2 agent protokoll:
https://developers.googleblog.com/en/a2a-a-new-era-of-agent-interoperability/Fú, kemény dolgok fognak jönni a következő 1-2 évben.
Vegyétek a részvényeket, techet felülsúlyozva!
Teljesen mindegy hogy Trump az elnök, meg hogy jogállam sérül az USA-ban. 10 év múlva sokkal komolyabb változást fog AI okozni, mint amit most látunk a politikai mocsárban.
-
törölt tag
Deep Research is now available on Gemini 2.5 Pro Experimental. [link]
Google nagyon rálépett a gázra. Jelenleg kép generáláson kívül mindenben ők nyújtják a legjobb modellt, ráadásul olcsón.
Antrophic különösen nagy bajban van, de az OpenAI is abban lesz, ha nem ad ki hamarosan egy nagyon jó modellt ami nem megfizethetetlenül drága.
Rosszul járunk majd ha a kis laborok kiesnek a versenyből.Vajon van a Googlenek házon belül Gemini 2.5 Ultra modellje, vagy a Pro a legnagyobb modelljük?
Ha van ultra és kiadják OpenAI O3-ra válaszul, az nagyot fog durranni.
-
törölt tag
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Tudom, évek (évtizedek) óta azzal házal hogy Kínáé a jövő, csak ez a jövő egyre távolabbinak tűnik...

Viszont az hogy Kínát nem jól mérte fel, nem feltétlenül jelenti hogy ez a blog posztja is abszolút hülyeség.
-
törölt tag
válasz
aAron_
üzenetére
Vigyázz mert itt a fórumozók többsége nem képes az orránál tovább látni, az ilyen vélemények, mint amit bemásoltál komoly kognitív disszonanciát okoznak nekik, aztán emiatt inkább beraknak a MAGA táborba téged is (mert hát az egyszerűbb).
Ugye Wn2tl, Joe123 valami ilyesmi zajlik a fejetekben?
-
törölt tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Mire bármilyen lehetőség lesz szavazni az usában, addigra ez a vihar rég elmúlik.
Európában a reálgazdaság évek óta fos, 0%-os stagnálás van, ennyi bizonytalanság elég is a recesszióhoz. Nem biztos, hogy USA bírja rövidebb ideig.
Meglátjuk, annyi biztos hogy nagyon érdekes a mozi!

-
törölt tag
válasz
forumpista
üzenetére
Muszáj mindig nulláról kezdeni?

Iparra szükség van...
1) National security szempontból hogy:
- tudjanak újra hajót gyártani
- tudjanak gépeket gyártani2) Automatizáció miatt: évekre vagyunk a gépesített AI forradalomtól
Kína mindkettőben köröket ver USA-ra, hosszú távon ez óriási biztonsági és versenyképességi kockázat.
-
törölt tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Velemenyem szerint mindegy, hogy milyen toollal meg milyen primitiv algoritmussal talaltak ki a vamokat. A celjuk az volt hogy felverjek a vamokat az egekbe, hogy moge milyen sztorit kreal a media, az igazan sokadlagos kerdes. Szerintem errol nem erdemes beszelni, sot engem kifejezetten idegesit, hogy ilyen hulyesegen rugoztok. A tabla jo otlet volt, mert szimbolikus is.
Az sokkal erdekesebb kerdes, hogy milyen piaci reakciot anticipaltak. Azt minden bizonnyal tudtak, hogy heves lesz a tozsdei reakcio, de mit vartak? 5-10% esest? 25-30%?
Az lathato hogy chicken gamet jatszanak. 2 kiut van ebbol:
- 1) EU es Kina minel hamarabb kiegyezik az USA-val: ebbe beleertve uj kereskedelmi egyezemenyt es devizaarfolyamokkal kapcsotos megegyezest (akar pegginget)
- 2) Annyira sokat esnek a tozsdek, hogy Trump admin meghatral.
Szoval arra varunk, hogy EU + Kina vagy USA rantja-e elobb felre a kormanyt.
Azt gondolom, hogyha igy folytatodik a kaosz a tozsden, 1-2 heten belul valamelyik fel megteszi (a kormanyfelrerantast). Majd utana latni fogjuk, hogy milyen dealek szuletnek, es erdemenyt vonunk.
Hogy ez eleg lesz-e ujraiparositani az USA-t, az majd a dealekbol kiderul. Ha durvan legyengitik a dollart, akkor lehetseges.
Kotvenyhozamos szalra reagalva: nem hiszem hogy a kotvenyhozamok miatt van ez az egesz. Ha lejjebb jonnek a hozamok az masodlagos hatas lesz. Elsodelges cel ujratargyalni a kereskedelmi egyezmenyeket.
-
törölt tag
válasz
julius666
üzenetére
Sajnos átszövi a politika ezt a topikot is, és sokan csak agyatlanul köpködni, gyalázkodni jönnek. Legtöbb emberből hiányzik a kritikus gondolkodásra való készség, idomul a szekértáborában népszerű véleményhez és kész.
Ezért nem lehet a trumpi gazdpolról normálisan beszélni. Emberek komolyan azt hiszik hogy csak bohóckodnak az USA élén és hogy ŐK jobban tudják! (Hogy mit, az persze kérdés, de jobban tudják és kész!) -
törölt tag
válasz
Naturalist
üzenetére
Nézd meg a videót amit nemrég linkeltem
-
törölt tag
válasz
Naturalist
üzenetére
Tudom mi az és azt is hogy az USA budget mekkora deficittel megy és hogy mennyire fenntarthatatlan ez a sok támogatás. Meg jobb is ha tanulnak az EU támogatásokra alapuló versenyképtelen gazdasági modelljéből
-
törölt tag
válasz
szabi__memo
üzenetére
Nagyon máshogy közelítitek meg ti és az adminisztráció az egészet.
A ti arról beszéltek mi lenne ideális gazdaságilag.
Az adminnak meg nem ez a célja, hanem ipari kapacitást bővíteni.
A kettő nem egyezik meg. Ti csak az ideális gazdasági megoldást tudjátok megérteni és elfogadni, azt nem, hogy nem az a cél.
Aztán emiatt van tele a fórum sírással. Nem, nem lesz többé free trade, úgy ahogy eddig volt, biztos nem. Recesszió lesz az ára, és átrendeződések a világban. Fogadjátok el és ennek megfelelően fektessetek be.
A hülyének nézésnek semmi értelme, magatokból csináltok vele hülyét, ha nem értitek meg ezt.
-
törölt tag
válasz
Joe123
üzenetére
Túl sok érzelmet visztek a kérdésbe, túlságosan átpolitizálva vizsgáljátok.
Ha USA háborúba keveredne Kínával, nem lenne meg az ipari bázisa legyőzni.
Szerintem teljesen érthető hogy ezen változtatni akarnak, áldozatok árán is.
Nagyon fárasztó hogy állandóan teljesen hülyének nézitek az adminisztrációt. Tegyétek már félre a politikai szemellenzőt!
szabi__memo: persze, random arcok egy magyar fórumon biztos jobban átlátják a helyzetet és vámok mögötti célt mint akik végrehajtják az ovális irodából.
-
törölt tag
Mekkora hülye voltam hogy kiszálltam a btc-ből. Most milyen jó lenne abból veszegetni.
-
törölt tag
válasz
forumpista
üzenetére
Nézd meg a videót amit beraktam ma reggel. Senki sem gondolja hogy ez egy 3 hónapos folyamat lenne.
-
törölt tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nem időzítek, rég megtanultam hogy nem tudok. 25-én jött fizu, akkor fektettem be, következő is 25-én lesz.
Többieknek is azt javaslom hogy ne próbáljanak időzíteni
1) úgyse tudnak
2) Trump alatt extra kaotikus minden -
törölt tag
válasz
t72killer
üzenetére
Nem hiszem hogy a sok millió mexikói mélyszegénységben előt érdekli hogy Musk karlendített. Ez nagyon körúton belüli felfogás. Ők oda mennek ahova mehetnek, és előbb lesz lehetőségük usába menni mint máshová.
Fertility rate irreleváns 5-10 éves távon, ezek a tömegek léteznek most is és nem fognak megszűnni addig.
-
törölt tag
válasz
julius666
üzenetére
Azért nasdaq, mert a szolgáltatószektorban előbb fog elterjedni az AI, mint az iparban.
Iparra nekem elég az MSCI world.
Szektorokkal külön nem foglalkozom, kínai részvényt meg azért nem veszek, mert diktatúra és a tulajdonjog nem tisztelt.
Ha az AI cégek betörnek mindenféle más szektorba, akkor a stratégiám valóban nem optimális, de szerintem nem ez lesz. Ha meg igen, akkor is inkább a MAG7-nek van rá a legnagyobb esélye, nem pedig a kis laboroknak.
-
törölt tag
válasz
t72killer
üzenetére
Miből gondolod hogy nem fogadnak majd beengedni alacsonyan képzett bevándorlókat legálisan?
Trump már mondta is hogy támogatja a gazdaságilag szükséges legális bevándorlást.
Mexikóiak lesznek a legboldogabbak, ha legálisan mehetnek dolgozni a GM, hajó, meg akármilyen gyárakba.
Most hogy pár 10k embert hazaküldenek az csak látszatintézkedés a választóknak. Ez nem áll ellentmondásban az iparosítási céllal.
-
törölt tag
válasz
Joe123
üzenetére
Nekem is marhára fáj hogy a bitcoinból nasdaqba átszállva most épp -21%-on van ez a pozícióm, de ezen nem segít ha óvodás szintűnek nézzük az USA vezetését. Én inkább a lehetőséget látom az átalakuló világrendben.
Ha elvesztem a munkám és nem tudok befektetni, akkor az nagy szopás, de úgy látom elég stabil állásom van.
-
törölt tag
válasz
julius666
üzenetére
Az én teóriám szerint nem 1-2 cég lesz csak a nyertese ennek, hanem minden cég amelyik elég innovatív hogy minél hamarabb integrálja a folyamataiba az egyre fejlettebb AI toolokat.
Szerintem nem 1 zárt lab fogja egyedül elérni az AGI-t és önmagának megtartani (legyen bármi is a definíciója), hanem rövid időn belül többen, és a piacon elérhető termék lesz.
Robotok is egyre jobbak lesznek. Nem 1 cég fogja magának gyártani az összes robotot, hanem az ipar fogja őket használni egyre jobb profit marginokat elérni.
Azok a cégek akik először fognak profitálni ebből, a nasdaqban vannak felülreprezentálva.
-
törölt tag
válasz
aAron_
üzenetére
"Ezt értem, de a tőkepiacokra nézve ez mit jelent?"
Ki tudja pontosan megjosolni?
De valojaban nem mindegy? Legjobb strategia meg mindig a buy & hold & accumulate. Ezt kell csak vegrehajtani, szerintem nobrainer.
Mas kerdes, ha valaki elvesziti a munkajat, es hozza kell nyulni a tokejehez, de szerintem nalatok nem ez az eset all fent...
-
törölt tag
válasz
üzenetére
Meg egy gondolat lemaradt:
Szerintem hosszu tavon ez egy marha jo lehetoseg lesz nekunk. En vegig fogom vasarolni a medvepiacot, remelem kitart legalabb 1 evig.
Aki meg tudja orizni a munkajat az egyre valoszinubb recesszioban, es felvasarol annyi ETF-et amennyit tud, az 10-20 ev mulva nagyon boldog lesz, hogy ilyen arakon bevasarolhatott.
Google Deepmind 2030-ra varja az inflexios pontot. Utana a gyorsulas latvanyos lesz.
Egy dolog biztos, akinek sok tokeje lesz ekkor, az nem fog rosszul jarni.https://deepmind.google/discover/blog/taking-a-responsible-path-to-agi/
To make these tradeoffs, we rely significantly on a few background assumptions and beliefs about how AGI will be developed:
1. No human ceiling: Under the current paradigm (broadly interpreted), we do not see any fundamental blockers that limit AI systems to human-level capabilities. We thus treat even more powerful capabilities as a serious possibility to prepare for.
Implication: Supervising a system with capabilities beyond that of the overseer is difficult, with the difficulty increasing as the capability gap widens, especially at machine scale and speed. So, for sufficiently powerful AI systems, our approach does not rely purely on human overseers, and instead leverages AI capabilities themselves for oversight.
2. Timelines: We are highly uncertain about the timelines until powerful AI systems are developed, but crucially, we find it plausible that they will be developed by 2030. • Implication: Since timelines may be very short, our safety approach aims to be “anytime”, that is, we want it to be possible to quickly implement the mitigations if it becomes necessary. For this reason, we focus primarily on mitigations that can easily be applied to the current ML pipeline.
3. Acceleration: Based on research on economic growth models, we find it plausible that as AI systems automate scientific research and development (R&D), we enter a phase of accelerating growth in which automated R&D enables the development of greater numbers and efficiency of AI systems, enabling even more automated R&D, kicking off a runaway positive feedback loop. • Implication: Such a scenario would drastically increase the pace of progress, giving us very little calendar time in which to notice and react to issues that come up. To ensure that we are still able to notice and react to novel problems, our approach to risk mitigation may involve AI taking on more tasks involved in AI safety. While our approach in this paper is not primarily targeted at getting to an AI system that can conduct AI safety R&D, it can be specialized to that purpose.
-
törölt tag
válasz
aAron_
üzenetére
Eléggé egybecseng a videó az én sekélyes ismereteimmel arról hogy Trump mikről beszélt, hogy mi a célja.
Ipart akar az USÁba és kész, ami olyan szempontból érthető, hogy hosszú távon szükség lesz rá, főleg ha gyártani kell az AI forradalomban a robotokat, gépeket ezerrel. Nem lehet másokra hagyatkozni ebben.
Másik pedig a védelmi szempont, ha háborúra kerülne sor, USA nem tudna hadihajókat előállítani... Egy elnyúló háborúban Kína lenyomná, az ipara miatt. Ha ennyit megértünk, akkor mindent értünk (sztem)
-
törölt tag
válasz
aAron_
üzenetére
Why Trump's tariff chaos actually makes sense (big picture)
https://www.youtube.com/watch?v=1ts5wJ6OfzA
Gemini 2.5 Pro summary:
This video argues that Donald Trump's seemingly chaotic tariff policies are part of a deliberate, radical plan devised by his economic advisors, notably Scott Bessent (potential Treasury Secretary) and Stephen Miran (top economic advisor), to fundamentally restructure the global trading system.
Here's a breakdown of the key points:
The Problem (from Trump team's view): The current global economic order (largely US-created post-WWII and updated in the 80s) has led to US de-industrialization, which they see as a major economic and national security threat, especially compared to China's manufacturing power. They believe the strong US dollar, while benefiting the financial sector, hurts US manufacturing and that allies have taken advantage of the US.
The Goal: To create a new, US-centric global order that reverses de-industrialization and puts American interests first, even if it means disrupting existing alliances and markets.
The "MAGA Masterplan" (as interpreted from advisors):
Step 1: Tariff Chaos (Current Phase): Impose widespread tariffs, even on allies, to show seriousness, disregard short-term market impacts, and create negotiating leverage. Trump sees tariffs as a key tool.
Step 2: Reciprocal Tariffs: Use the leverage to demand a "level playing field," potentially through tariffs that mirror what other countries impose on the US (addressing issues like currency manipulation, non-tariff barriers, etc.).
Step 3: A "Mar-a-Lago Accord": Force a new currency agreement where key trading partners agree to strengthen their currencies against the dollar (helping US exports), while the US dollar maintains its global reserve currency status (which Trump sees as vital).
Bessent's "Bucket" System: Countries would be categorized (e.g., Green/Vassals, Yellow/Neutrals, Red/Enemies) determining their tariff levels, military protection access, and potentially preferential USD access. Vassal states would get the best deal but would need to submit to US terms (paying for security, aligning currency).
Historical Context: This shift is presented as potentially the third major reordering of the global system initiated by the US, following Bretton Woods (1944) and the Neoliberal order (1980s).
Feasibility Concerns: While the advisors present this as a plan, its success is questioned. It requires immense trust, which Trump's actions may have eroded. It's unclear if countries would agree to become "vassal states" or if the US can simultaneously weaken the dollar for trade while maintaining its reserve status.
In essence, the video posits that Trump's tariff strategy, guided by advisors like Bessent and Miran, isn't random but a calculated, multi-step process aimed at dismantling the old global order and establishing a new one explicitly centered on perceived American economic and security interests, primarily through re-industrialization and leveraging the dollar's unique position. -
törölt tag
Túlgondoljátok ezt. Ugyan ez a bizonytalanság, tanácstalanság ment az előző Trump kormány alatt is, sőt, mindig. Szoktak lenni ezek a táblázatok hogy melyik évben mitől rettegtek a befektetők. Mindig van 1 téma ami lázban tartja a piacot, aztán hosszú távon a tőzsde csak emelkedik tovább.
Továbbra is tartom: trust the AI revolution. Profit marginok szárnyalni fognak. Először a techben élen járó cégeknél, aztán a többinél is ahogy begyűrűzik egyre több területre az automatizáció újabb foka.
-
törölt tag
válasz
julius666
üzenetére
A tőzsde a jövőt árazza, előre max 1-2 évre. Ígéretes a gemini de nincs rajta mit árazni.
"A ChatGPT berobbanása után a piac azt kezdte árazni, hogy a Google egy lomha mamut akitől jó eséllyel az ifjú titánok majd elhappolják az egyes területeket (asszisztens, keresés, ezeken keresztül a későbbiekben ki tudja még mit).
Az elmúlt fél-egy évben a Google szerintem elég jól bizonyította, hogy ez nem lesz ilyen egyszerű, sőt. Az árfolyamon ezt mégse igazán látni."
Dehát pont látni, mert már visszajött azóta a mélypontról.Ha kijött az első termék amiben van igazi bevételi potenciál, látszódni fog az árazásban, ne aggódj. Nem tartunk még itt.
-
törölt tag
válasz
julius666
üzenetére
Bár az új Gemini nagyon jó, de még korai lenne a részvényárra hatást várni tőle. Milliárd dolláros profitot kéne csinálnia negyedévente hogy hatással legyen a részvényárra. Ez majd akkor jön el ha kiadnak produktív agenteket as a service. Szerintem ez még pár év, és úgy tűnik a piac szerint is.
-
törölt tag
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ezt mar tenyleg offba rakom

Egy nagy adatbazissal sok a szivas, kicsit tul van normalizalva, nincsenek belole adatok archivalva ezert orokke csak no, es vannak operaciok rajta amik mar problemasan lassuak. Ennek kapcsan targyaltam sokat r1-el: query planeket osszehasonlitasa, optimalizalasa, particionalasi es replikalasi lehetosegekrol, migralasrol, ilyenek.
Queryket atiratni egyik dialektrol a masikra, vagy egyszeruen csak sql queryket generalni is nagyon jo. Csinalt olyan queryt ami 2 prompt volt, nekem meg 1 nap lett volna, vagy meg se tudom irni mert olyan cuccokat hasznalt benne amiket nem ismertem. -
törölt tag
válasz
julius666
üzenetére
Én azért nem írom offba mert szerintem ez full on topik. Ez olyan mint az internet a 90-es, 2000-es években volt, de talán még annál is nagyobb horderejű. Trade war meg Trump csak egy kis zaj, az AI sokkal felforgatóbb hatású lesz már középtávon is.
Szerintem ez a legfontosabb téma amiről beszélni érdemes manapság tőzsde kapcsán.
Másik hsz-edre válaszolva: csak hobbista vagyok, felszínes a tudásom.
Jah, senior és afölötti munka nehezebben kiváltható 100% automatizálva, ezért gondolom hogy az elején (5 év múlva?) még szükséges lesz emberre a csapatban aki az AI agenteket koordinálja.
Én sokat brainstormolok deepseek r1-el (mostmár lehet geminivel is fogok) és olyan mintha lenne mellettem egy mindenhez értő principal engineer akit bármivel zaklathatok. Néha haluzik de ha nem vagy laikus a témában úgyis kiszúrod. Ezzel azt akarom mondani hogy sok tekintetben már most is "emberfeletti" egy jobb LLM.
-
törölt tag
válasz
j0k3r!
üzenetére
Programozás egy verifiable domain. Ha unsupervised reinforcement learninggel post training során megtanítják a modellt programozni, egyre komplexebb problémákon, akkor bármivel meg fog tudni birkózni.
A gond inkább a kontext mérete és a test time tanulás hiánya. Ehhez architekturális fejlődés kell. Google Titán architektúrája részben erre válasz.
Szerintem még van max 5 jó évünk fejlesztőként, aztán nagyon kutya idők jönnek. Vagy olyan fejlesztő (lead, architect) leszel aki menedzseli coding agentek csapaták, vagy munkanélküli.
-
törölt tag
válasz
szabi__memo
üzenetére
-
törölt tag
válasz
Sztenly
üzenetére
Én se bírtam, beraktam evés mellé de 3 perc után máshol járt a fejem. Itt van Summary geminivel:
Here is a summary of the video:
* Introduction: The presenter discusses the feeling of being off balance in the current changing world and the need to step back, gain perspective, and go back to basics as an investor [00:00]. The discussion will cover Trump, tariffs, and Tesla, acknowledging the potential for controversy and aiming for a nuanced view beyond black-and-white perspectives [00:30].
* Globalization: Globalization, traced back to the 1980s, has significantly changed the world, impacting classrooms and creating winners and losers [02:10]. China is identified as a major winner, with its share of global GDP increasing tenfold [04:36]. Consumers, global institutions, financial markets, and experts have also benefited [06:01]. However, Japan, Europe, consumers (in terms of control), small businesses, blue-collar workers in developed markets, and potentially democracy have been among the losers [07:55]. The peak of globalization is marked around 2008, leading to a backlash and questioning of experts and institutions [12:28].
* Disruption: Disruption, originating from Silicon Valley, has transformed businesses and is now influencing government and politics [02:31]. The disruption playbook involves targeting large, inefficient businesses, exploiting their weaknesses, moving quickly to scale, and sometimes breaking rules [14:27]. Disruptors and consumers have been winners, while the status quo and related entities have suffered [16:20]. Disruption is now being applied to government, with mixed results in healthcare and education, but notable applications in Latin America and the US [17:40].
* Macro Effects and Company Valuation: The macro effects of these forces are evident in interest rates and equity risk premiums [20:05]. Tariffs and trade wars impact company valuations through revenue growth, costs, and risk [23:16]. The interplay between politics, government, and business is most visible in the case of Tesla, where political factors have significantly influenced the stock price [26:47].
* Tesla's Case Study: Tesla's story has been a roller coaster, influenced by politics and market dynamics [27:11]. Challenges include a rethinking of the electric car narrative, the rise of competitors like BYD, and the impact of Elon Musk's political stances on consumer choices [27:50]. A revised valuation of Tesla, considering these factors, suggests a lower share value compared to previous estimates [30:42].
* Conclusion: The forces of anti-globalization and disruption are reshaping markets and politics, requiring investors to adapt [31:52]. This may involve shifting away from the big winners of the past towards smaller companies or different sectors [3
2:18]. -
törölt tag
Vége az esésnek a tőzsdén? Recesszió elnapolva? Döntse már el az irányt.
-
törölt tag
válasz
Vision
üzenetére
Ez minden kiskernél úgy van hogy az olcsó alaptermékeket (közel vagy teljesen) veszteséggel árulják, lényeg H bemenjen a vevő, aztán úgyis vesz pár dolgot ami nem alaptermék, azon meg van egy kis profit. Így jön ki a 3-4%-os profit margin.
Nem tudom ez az erős forint meddig marad meg, ilyen gazdpollal és inflációval
-
törölt tag
válasz
szabi__memo
üzenetére
Szerintem az hogy ilyen jelzést küld Trump, hogy megbízik Elonban, pont azt jelenti hogy fogy Elon körül a levegő.
Most még beáll mögé egy jelképes kiállással, de lehet legközelebb már nem fog -
törölt tag
Belenyúltam a hulló nasdaq késbe a maradék likviditásom felével, valószínűleg nem volt jó ötlet, de nem bírtam ellenállni.
-
törölt tag
Idei befektetéseim a tőzsdén. Hibátlan érzékkel szálltam át bitcoinból nasdaqba. Van kábé 10k euróm javítani az átlagáron, de hát az itt már nem sokat számít. Ezen majd csak az idő segít.
-
törölt tag
A legjobb csokit amit valaha ettem az itt volt kint Svajcban. Lausanne-i palyaudvaron van 1 kezmuves csoki uzlet, itt vettem 2 fajta tejcsokit amikhez foghatot meg nem ettem.
https://maps.app.goo.gl/Qj1bj31tEVoqXaA8AHetente 1 tabla csokit megengedek magamnak es altalaban Cailler tejcsokit szoktam venni. Ebben nem tejport, hanem helyi tehentermeloktol szerzet tejet hasznalnak es ez is nagyon finom, de nem annyira mint a kezmuves.
-
törölt tag
válasz
julius666
üzenetére
"De az eddigi piaci reakciók alapján neked lesz igazad, úgy tűnik mégiscsak irreleváns. Januárban mondjuk még máshogy gondolta a piac, de ez úgy tűnik ilyen bicikli mostanság."
Valószínűleg mert nincs semmi konkrétum, nincsen dátum sem, mexikói és kanadai vámokat is csak tologatják. Akar valami politikailag jól eladható de marginálist dealt, szavazók hadd örüljenek. Ezért nincs már piaci reakció sztem
-
törölt tag
válasz
j0k3r!
üzenetére
Ezt már írta a múlt heti posztjában, de megint megerősítette hogy idén jön a coding AI agent. Ez nagy változások előszele. Ha egy ilyet elkezd a meta használni, akkor szép lassan elindul a szingularitás ösvényén.
A legviccesebb rész meg ez volt:
Már azt hinnéd hogy elég volt a politikai helyezkedésből, de úgy tűnik nem, minden negyedévben simogatni kell Trump egóját hogy jó legyen a viszony lol
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Projektor topic
- Diablo IV
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Gyártófüggetlen H170/Z170 (LGA1151) alaplapok topicja
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- Amazfit GTR Mini okosóra
- LG 75QNED86T3A / QNED / 75" - 164 cm / 4K UHD / 120Hz / HDR Dolby Vision / FreeSync Premium / VRR
- Apple iPhone 13 /128GB /Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia / akku: 85%
- Újszerű iPhone 14 Plus 128GB Lila független, 100% aksi, 1 ÉV GARANCIA, 14 Napos elállás!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Honnan tudjam? Senki sem tudja.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Ezért nem lehet a trumpi gazdpolról normálisan beszélni. Emberek komolyan azt hiszik hogy csak bohóckodnak az USA élén és hogy ŐK jobban tudják! (Hogy mit, az persze kérdés, de jobban tudják és kész!)
Többiek még mindig 128k-nál tartanak