Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Yézi: Blekk Frájdéj
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
DarkByte
addikt
[China's latest GPU arrives with claims of CUDA compatibility]
Kíváncsi vagyok ez igaz-e. Tkp. ez a titkos összetevő a mögött hogy miért monopól az Nvidia az AI piacon.Ugyan létezik a ZLUDA mint köztes réteg, de nem tűnik ennyire teljesnek. De ahhoz hasonlóan ahogy a Valve szárnyai alá vette a Wine-t és lett a Proton, végülis ezt megteheti egy kínai cég is a ZLUDA esetében.
-
DarkByte
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
Már a 90-es évek autóiban is meglepően sok az elektronika, csak nem ennyire szem előtt. A digitális motor vezérlés kb. a katalizátor megjelenésével egyidejűleg bejött a kontrollált emissziós karakterisztika elérése érdekében.
(Technology Connections-nek lesz most egy nagyon jó videója erről, csak még nem publikus elővágott verziója van, csak patronok látják, így inkább még nem linkelem ide.)
-
DarkByte
addikt
válasz
Dendytv
üzenetére
Még csak most jön a konzumer robotika vonzata az egész AI-nak. Nézz szét mi várható az elkövetkező években csak a humanoid robot vonalon. (1X, Helix, k-scale, Unitree, stb.)
A kissé éppkézlábabb beépítési lehetőségek is most kezdenek testet ölteni szoftverekben. (Én pl. épp pár napja fizettem elő Cursor-ra, mert már a GPT-5-tel együtt végre átlát jobban komplex projekt struktúrákat és inkább segít mint hátráltat.)
Én nem tartok tőle hogy ez mostanában le fog csengeni. Túl sok területen megy párhuzamosan a kutatása és alkalmazásbeli átültetése hogy ez bekövetkezzen.
Mellesleg Kína bődületes pénzeket tol ebbe a területbe, és ahogyan az új űrversenyben, ebben sem akar majd lemaradni a USA velük szemben. Ez elég olaj a tűzre magában.
-
DarkByte
addikt
válasz
pictigjis
üzenetére
Van Mestereséges intelligencia topik PH-n egyébként. Csak nagyon össze-vissza hogy milyen mélységű kérdések és témák vannak.
-
DarkByte
addikt
Habár minden gyártó keresni fog jogi kiskapukat, naiv lenne azt gondolni a vám okozta plusz költségeket nem fogják ugyanúgy beépíteni a termékek alap árába, had fizessenek csak a vásárlók.
Egyébként rosszabb esetben az is előfordul egy adott gyártó több körben kényszerül oda-vissza import-exportálni dolgokat mire egy termék elkészül. Pl. Samsung a memória chip-ekkel [link]
-
DarkByte
addikt
válasz
Citroware
üzenetére
Szerintem azzal a dologgal nem számolsz, hogy Kína iszonyat ráfeküdt mind az AI mind a robotok vonalra. Az AI research whitepaper-ek tömkelegén látsz kínai neveket. Már most tudsz venni kereskedelemben kapható robot vázat amit ők készítenek (Unitree). Ha ebben is olyan térhódításra tesznek szert, mint ahogy az elektromos autóknál is látszik hogy jönnek fel mint a talajvíz, én nem vagyok benne biztos hogy Kína rosszul fog járni a robotizációval, sőt.
-
DarkByte
addikt
-
DarkByte
addikt
válasz
üzenetére
Jaja, én ugyanerre használom jelenleg melóban aktívan az LLM-ekett. SQL dialektusok közötti átírásra.
A termék amit írunk több database backend-et is támogat egyszerre, és folyamatosan az agyam kifolyik mikor egy bugfix vagy új feature-t meg kell valósítanom mindegyikre. Ebben tényleg hatékonyan segít, mondjuk nem meglepő, ez kb. olyan mint két idegennyelv között fordítani, az LLM szempontjából mindegy kb. hogy angol-ról magyarra vagy Postgres-ről Oracle-re fordít

Tippelnem kellene egy meglévő forráskód másik programozási nyelvre átírásában is elég hatékony tudna lenni.Mondjuk melóban kaptunk privát Bing chat-et, ami technikailag ChatGPT csak Microsoft-os Enterprise álruhában.
-
DarkByte
addikt
válasz
j0k3r!
üzenetére
A Vibe coding más, Karpathy akasztotta rá ezt a nevet, de kb. az hogy nem írsz egy sor kódot sem, csak az AI-t noszogatod addig amíg össze nem hozza amit csinálni akarsz.
Viszont ez jelenleg azért eléggé ezoterikus, mert jól kell tudnod megfogni hogy mekkora az a részprobléma a kódbázison amit még épp képes megoldani.
A nagy projekt egészét és hogy hogyan építed fel még mindig neked kell megálmodni és koordinálni.Kb. itt fed át Oppenheimer írásával. Ha sokat látott dev vagy, már most is tudod használni az AI-t úgy hogy az unalmasabb boilerplate dolgokat megcsinálja helyetted.
Ez reálisabb jövőkép számomra, hogy az AI egy sokkal okosabb IDE lesz lényegében, egy szorgos stréber, de max. medior szintű fejlesztőt fog kiváltani. Megcsinál majdnem bármit amire kéred, de folyton felügyelni és review-zni kell.
-
DarkByte
addikt
válasz
Ixion77
üzenetére
Egyébként ezt a trendet elnézve kicsit most megint felmerült bennem amin már október elején egyszer elgondolkodtam, hogy nem-e az Államkincstár lábamat át kellene súlyozni EMAP-ra, és csak a pár havi likvidet hagyni DKJ-ben.
Elkezdtem azóta FixMÁP-ba átcsoportosítani dolgokat, de most elbizonytalanodtam jól csinálom-e.
Ha ez a trend folytatódik, még a romló Euribor mellett is 1 éves távon az EMAP jobban értéktartó lesz úgy tűnik.
-
DarkByte
addikt
válasz
Dare2Live
üzenetére
Tök jó lenne kiharcolni munkahelyen a bérem euróban rögzítését. Nem tudom törvényileg kivitelezhető-e hogy minden hónapban más munkabért utaljanak, attól függően épp mennyire jön ki. Azt tudom hogy bért csak Forintban folyósítható, a munka törvénykönyve szerint.
(Mondjuk szerencsére van egyéb juttatás is, habár annak az adózása is Forinthoz van kötve a végén.)Vision: Partizánon volt tegnap egy videó a műértéknek számító épületekkel foglalkozó fickóval aki kitárt pár infót (és ki is rúgták instant). Szimplán erőből felülírnak mindent, ha így kívánja az érdekük.
-
DarkByte
addikt
A mai nap fontos lesz, este teszi közzé a Magyarország hitelbesorolását érintő döntését az S&P.
Vajon meglesz a bóvli besorolás? tavasszal csak egy szinttel voltunk felette. -
DarkByte
addikt
válasz
DopeBob
üzenetére
EMAP-ot nem éri meg venni. Ezen én is gondolkodtam. A Forint-nak nagyon durván kellene romlania, hogy azonos távon az EMAP-al csak egálba kifuss (talán 450Ft-os 2025 végi Euróval számoltam a jelen EMAP sorozat hozamával, és a váltási költségeket bele se vettem), mint amit egy FixMÁP hoz. Szerintem olyan 420Ft körül lesz az Euró jövő év végére.
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell latitude 5420 i5-1145G7/ 16gb ddr4/ 250gb m.2 SSD
- Dell XPS 9350 13.4 /16:10/FHD+1920x1200/Intel Core Ultra 5 GEN2 226V/16GB/512GB SSD/ÚJ
- Számítógép, Laptop, I3-7.gen, 8GB DDR4, 240GB ssd, magyar bill, 15,6"-os Full HD kép, gyári töltő
- Apple Iphone 12 64gb Zöld
- Újszerű ELITE Xbox One Kontroller Series 2
- Lenovo ThinkPad T14S Gen1 Intel i5-10310U Refurbished - Garancia
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 2 Intel i7-11850H 32GB 512GB Nvidia RTX A4000 1 év garancia
- LG 27UP850K-W - 27" IPS LED - 3840x2160 4K - DisplayHDR 400 - USB Type-C - AMD FreeSync
- Bomba ár! HP ProBook 440 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BESZÁMÍTÁS! Asus H410M i5 10500 16GB DDR4 500GB SSD GTX 1660Ti 6GB Zalman S2 TG N-Base 500W
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
)