Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gerner1
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ringman
félisten
válasz
Vision
üzenetére
portfolio: Itt vannak az első reakciók
A nyitást követően a BUX 3,5 százalékos pluszban van. A nagypapírok közül az OTP 4,1, a Mol 4, Telekom 3,3, a Richter pedig 1,9 százalékot emelkedett.
A NER-papíro koözül a 4iG 17, az OPUS 27 százalékot zuhant.
kezdetnek jó.4ig is nagyon sok állami pénzből lett kitömve, gondolom ha bukna, a ténylegesen piaci részeit majd tudja értékesíteni. (one)
-
Vesa
veterán
válasz
Vision
üzenetére
A nagy pénzeket nem ők vitték el. Azt pedig a "renedszerváltás" (haha, így utólag mennyire bájos ez is), szóval azóta hallgatom, hogy majd "elszámoltatás". Eddig még soha, senkit nem számoltattak el ebben az országban. Úgyhogy maradnék már szkeptikus...de persze, ne nekem legyen igazam.
-
A Zéé
addikt
válasz
Vision
üzenetére
Szerintem pont ez lenne az egész váltásnak a legnehezebb része... Amilyen mélyen bele vannak ivódva a gazdaság minden ágába a mostani NER-es kapcsolatok, hogy ez nem csak annyi lenne, hogy "kiszorítják onnan" őket. Pont a jelentős gazdasági szerepe miatt nem fog tudni meggyengülni ennek az érdekkörnek a politikai hatalma.
-
válasz
Vision
üzenetére
De mit nem igazol a valóság? Eltelt 2 és fél hét. Iránt sz.rrá bombázták. Hátravan még mondjuk egy hónap a hadművelet eredetileg tervezett hosszából. Kína és Oroszország utolsó nagy bástyája is összeomlott a Közel-Keleten, miközben az oroszok képtelenek voltak érdemi segítséget nyújtani nekik, a kínaiak meg csak érzelmi támogatást küldtek.
Nincs nyitva a Hormuz-i szoros? Kinek megy az olaj nagy része onnan? Kínának. Nem az USA-nak fáj az igazán, még ha kellemetlen is politikai szinten a hirtelen megugró olajár.
Az, hogy Trump olyan, mint egy pávián, az meg kit lep meg? Mindig is így prezentálta a dolgokat. Csak aztán valahogy a vége általában az a hőbörgésének, legyen az Grönland vagy ukrán háborús szankciók, hogy mégis az USA került közelebb a stratégiai céljaihoz, nem mások. Főleg nem mi (aka EU).
Nem megy a UK meg Franciaország segíteni az USA-nak? És? Nincs különösebb szüksége az USA-nak rájuk. Legfeljebb a támaszpontjaik használatával tudnak érdemi segítséget nyújtani. Ezzel legalább Trump meg tudja ismét erősíteni a narratíváját, hogy ezek haszontalan szövetségesek, csak hasznot húznak belőlük.
A képletből, persze nem lehet kihagyni Izraelt, mert az ő legfontosabb stratégiai céljaik érvényesülnek most igazán. Nem az USA legeslegfontosabb célja volt most ez a bombázás, de mostanra sikerült olyan helyzetet kialakítani, hogy már az USA céljai is kellően összhangba kerültek ezzel + a (masszív) izraeli lobbi már elég volt a bevonódásba. De ebben sincs semmi újdonság.
Mondom, majd ha már fél éve benne vannak a mocsárban és nem látszik a kiút, akkor majd lehet már ilyenről beszélni, amit most Zsiday ír, de most még csak kattintásvadászat. Ezért írtam, hogy Zsidayt olvasni annyit ér, hogy ha nem olvasod, akkor sem maradsz le semmiről.
-
Manitou
veterán
válasz
Vision
üzenetére
Úgy kb 10+ éve volt egy elég komplex tömegű nagyobb épület amit terveztünk . Készítettem rá egy ép.magasság számítást , mondjuk úgy egyszerűsített számítást, meg ezekhez persze rajzi munkarész is van. A max épmagasságba bőven belefértünk. De az építéshatóság kért egy pontosabb számítást. Jó sok idő volt, de megcsináltam . 3cm !! lett az eltérés a korábbi számításomhoz képest , megérte
cserébe jó sok időt elcsesztem rá. Előtte és azóta se volt sose olyan, hogy megkérdőjelezte volna a hatóság a számítást. Ja és építéshatósági ügyintézőkből ahány annyi féleképpen értelmezi a jogszabályokat.
AI témához: Nem régen volt egy olyan eset, hogy kiváncsiságból chatgpt - nek leírtam, hogy milyen részletrajzot szeretnék, ha előállítana nekem. Leírtam pontosan mindent. Fűt fát igérgetetett, csinálja mindjárt kész. aztán semmi, többszöri noszogatásra sem csinálta meg, mindig jött valami kifogás, hogy miért nincs még készen. A végén már olyat írt, hogy szerinte jobb lenne ha elmondanám egy kolegámnak és az megrajzolná
-
avl
senior tag
válasz
Vision
üzenetére
#139810avl -böl: "nekem régi mániám a sok félreértés egyik oka: a legegyszerübb szó is mást-mást jelent (ablak egy restauratornak, egy tengeresznek, egy mai magyar / kinai / zimbabwei / kamcsatkai üvegesnek) ..."
ezt meg latom epp neked irtam: #16069avl Vision : "pl. a közeposztaly az is aki az atlag alatt van; szerinted nem ? (akkor nem azt érted alatta, mint a világ ...és úgy nem lehet beszélgetni, ha az ablak alatt kereket, az ajto alatt tükröt ért valaki)"
sajnos a szavak alatt sokszor mást-mást ért 2 ember; akkor is, ha van "hivatalos definicioja" ...pl. divatosan kommunizmusrol beszelnek gyakran, mikor szocializmusrol kellene (kommunizmus sosem jött létre)
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Vision
üzenetére
Azért ennek egy értelmezése van. Alapterület osztva a falak magasságának az összegével ha jól emlékszem (vagy valami ilyesmi a lényeg egy átlag). Igen, jól írják a pénz volt a lényeg. Még anno 2015-ben amikor terveztük a házunkat nyáron kész volt a terv (nem akartunk építkezni) de látszott a jóváhagyással addig várnak mert ha sietünk akkor úgyis fizetünk. Mi nem siettünk ezért december elején amikor már abban az évben nem lehetett elkezdeni megkaptuk az engedélyt.
-
Vesa
veterán
válasz
Vision
üzenetére
"Na, ilyenkor a hajadra kenheted az AI-t. És ez nem egyedi eset."
Miért? Megadod neki a "hülyefőépítész" által elképzelt adatokat, és újratervezi 5 perc alatt. Ez még mindig hatékonyabb, mint felhívni telefonon a tervezőt, aki közben már mást csinál, várni X időt mire hajlandó vele foglalkozni, aztán még idő mire megcsinálja, mire hozzád kerül és végre be tudod adni.
-
DarkByte
addikt
válasz
Vision
üzenetére
Ha matematikailag definiálható az eltérés, akkor megoldható. A trükk az hogy ilyenkor mindig rá kell venni az AI-t hogy a számításokat ne "fejben" csinálja, hanem írjon rá mondjuk Python script-et és futassa le (mert a script írásban sokkal jobb). És az teljesen egyértelműen validálható hogy jól számolt-e.
-
User_2
aktív tag
válasz
Vision
üzenetére
én nem a nyelvtani szövegezésre gondolok,
hanem tartalmi összefüggésekre, törvényen belül, törvények/jogszabályok közötti átfedések, egymásra épülések. alá-fölé rendelési viszonyok. kiskapuk megkeresése.valószínű, hogy az egyik első folyamat lesz, mivel kiskapuk megkeresésében elég sok pénz lehet, gazdasági szereplők egészen biztosan ráugratják majd a valamelyik AI-t,
államnak ezeket be kell zárnia, különben az államigazgatás és a költségvetés nem fogja bírni.
sőt még az is lehetséges, hogy a nemzetállami szuverenitás feladásával egy unified jogszabálycsomag lesz elfogadva. -
User_2
aktív tag
válasz
Vision
üzenetére
AI-al átnézeti állam a jogszabályokat és megváltoztatja.
épp úgy, ahogy a programozók kódjait átnézi és újraírja.szerintem kb ugyanaz az összetett algoritmus kell ehhez is.
valószínűbbnek tartom, mint nem, hogy állam meg fogja csinálni, mert hatékonyabb működést eredményez.
hasonló folyamat lesz, mint ahogy az szja bevallást is előkészíti az állam.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Vision
üzenetére
Szerintem a családi ház tervezés az egyik ami nagyon jól automatizálható AI-al, mivel a peremfeltételek viszonylag adottak. Beépíthetőség, max épület magasság, oldalkertek, előkertek mérete, user megadja a feltételeket és dob neki 3-4 tervet aztán lehet menni valamelyik irányba.
Itt jön az, hogy akár full kiviteli tervet is készíthet árazatlan költségvetéssel stb. Mert az első az ami rettentő drága és senki se csináltatja meg, aztán jön a vita a kivitelezővel. -
t72killer
titán
válasz
Vision
üzenetére
UK-ben is teljesen elképzelhető, a világ többi részéről nincs elég részletes infóm. Talán a németajkúak és D-Európa valamivel jobb. USA-ban meg ugye ha kipengetsz egy prémium biztosítást, vagy az Army-nak dolgozol, újraraknak molekulánként ha kell. Ha nem? Akkor mégy a levesbe.
-
Ringman
félisten
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Vision
üzenetére
A múltban jópár dolog volt, ami működött és "fültanúja" voltam cégtársammal. Ez még csak nem is szürke. Semmi nem tiltja egy random EU-s állampolgárnak, hogy ott hozzon létre céget (vagy máshol). Ha esetleg ez még nem elég, az illető megteheti, hogy életvitelszerűen ki is költözik adott országba, mert tetszik is neki és ottani adóalannyá válik, pláne kikerül a hülyeség alól. De sokkal többen nem bíbelődnek-bíbelődnének már a cégalapítással sem, mint gondolnánk. Az emberek lusták.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Vision
üzenetére
De akkor mitől vezet valami londoni alapot? Vagy az is valami haveri dolog.
Mellesleg egész Magyarország ilyen. Nekem valahogy fiatal koromban az volt, hogy van ez az amcsi álom jelleg, hogy keményen melózol akkor lesz vagyonod, pénzed meg van pár ilyen csókos jellegű de ez elenyésző. Aztán úgy adta ki, hogy Ürömön ahol telket vettünk 12 éve, nagyon felkapott rész lett később emiatt tele van rengeteg viszonylag gazdag emberrel. Három mintát látok. Az egyik, aki örökölte, család rakta össze stb. A második, aki maga csinálta meg, kvázi nulláról, a harmadik meg aki valahol valami hátszéllel rendelkezik. A második az gyakorlatilag nulla, a harmadik viszont brutál sok van. Amikor valakin érzed, hogy valahogy nem illik a képbe a költéseinek a mennyisége, vagy épp a vagyon mennyisége. Akkor a végén mindig kiderül, hogy itt vagy ott van valami ilyen, olyan ismerős, jellemzően Fideszes kapcsolat.
Rettentő gyilkos ez a jövőre és a mai fiatalokra nézve, mert pont a redditen dobta be valaki mi a legfontosabb és szinte senki se azt hozta fel, hogy tanulj, dolgozz sokat és akkor lesz valamid hanem, hogy legyen jó ismerősöd. Amúgy a versenyszférában is nagyon erősen látom ezt itthon, kicsiben, nagyban. emiatt rengeteg inkompetens emberrel kell együtt dolgoznod mert mindenütt valami valami "haver".
-
Moltiszanti
csendes újonc
válasz
Vision
üzenetére
"Náluk nem opció az, mint mondjuk Bajnainál (aki szintén egy nímand), hogy oké, visszamegyek, és élek a piacról."
Visszamegy a piacra dolgozni mert van piacképes tudása és elég jó pozícióban valószínűleg szépen meg is él belőle akkor miért egy nímand?
Csak érdekelne, hogy miért gondolod így. -
Joe123
senior tag
válasz
Vision
üzenetére
A közbeszerzések elnyerése az egyik fele, a másik meg az, hogy nekik nincs veszteséges biznisz, mert ha az lenne, jön az állam és kimenti a nagytehetségűt a pénzünkből. (ld. irodaházak megvétele a királyi vőtől.) Illetve ők olyan hitelkonstrukciókat kapnak, hogy ha nyereséges a biznisz amire felveszik, akkor a nyerő az övék, ha meg bukó, akkor azt az állami hitelt osztogató bank viseli. (Vagyis mi.)
-
Dare2Live
félisten
válasz
Vision
üzenetére
A szabályokról mert aktuális. [link]
"a bíróságok független ítélkezési tevékenységébe, hiszen folyamatban lévő ügyek érdemi elbírálására vonatkozó direkt utasítást tartalmaz. A jogalkotó konkrét ügyekre szabott jogalkotással az ügy mikénti eldöntésére utasítást az eljáró bíróságnak nem adhat. Ha így tesz, ezzel az Alaptörvényben és Magyarország által vállalt nemzetközi egyezményekben garantált bírói függetlenséget és a hatalmi ágak elválasztásának jogállami alapértékét sérti.
...
a rendelet sérti a jogbiztonság elvét, a jogállamiság elvét, a jogorvoslathoz való jogot és a bírói függetlenség elvét, valamint a visszaható hatály tilalmát"

Érdekes, hogy 10+éve tudom, hogy Tiborcra, Mészárosra.... a NER pereputyra nem érvényesek a magyar törvények nekik nem kell azt betartani, ahogy a magyar államnak sem. De azért mindig újra és újra meglepődök. És vég nélküli újra és újra.
Amikor rájön az ember, hogy a Matolcsy MNB 500milliárdos bankrablásához a parlament tvekkel tevékenyen hozzájárult, az FB tagok közül többen segítették... szervezett nagy rablás volt az... az ember esze megáll. Nehéz már azt elképzelni, hogy az FB tagok nagyjának nem visított a vörös villogó. Nincs miről beszélni ez egy parlament által törvényekkel, modosításokkal támogatott, MNB érdemi részé által végrehajtott szervezett bankrablás volt. Így utólag hogy is gondolhattam, hogy csak pár ember volt benne nem tudom. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Vision
üzenetére
Igen hasonló, csak jóval egyszerűbb. A vezérelt tarifa egy külön villanyórát igényel (mellesleg autót nem tölthetsz róla), mérővel lassan már millió beruházással. Itt meg a weboldalon megadod a szolgáltatónak az autód VIN-jét és kész is (vagyis ennyi volt a youtube videóban).
Alapvetően ilyen egyszerű megoldások irányába kéne menni nem az olyanokba amik külön órát igényelnek.
A másik ez a relét töltés indításban én nem bíznék nem véletlenül van a Type-2-es csatlakozó egyik lába rövidebbre szabva, hogy ha húzod ki előbb az szakadjon meg és legyen idő leállítani a töltést.
-
t72killer
titán
válasz
Vision
üzenetére
"Volt egy felfutása a széljobbnak"
Csak kérdés, hova "vissza", mert ugye az, hogy Trump nyerte ezt a kört igencsak durva hátrányból, az az újbaloldal rendszerszintű csődjéből ered. USA-ban még egyértelmű, mert 2pártrendszer van: ha Trump BELPOLITIKÁJA nem jön be a választóknak (és itt nem az ICE-s híradó-snittekre gondolok) akkor a demekre fognak szavazni. UK-ben viszont nemrég vitt mindent a "Munkás"párt, és mit kaptunk? Kifejezetten a dolgozókat, megtakarítókat sújtó adóemeléseket. Munkajoggal, munkakörülményekkel kapcsolatos igencsak időszerű előrelépések (hogy pl a betegszabi ne csak könyöradomány legyen és a minimálbéren éheztetett care worker ne köhögve-tüsszögve járjon be dolgozni az öregotthonba?) sehol.
A másik meg ugye, hogy a muszlim szavazók 1:1ben szoktak beállni a Labour mögé, viszont így, hogy Starmer kidobta a palesztin zászlót, ők se lesznek túl lelkes támogatók. Akkora Reform győzelem lesz itt 2029ben mint ide Nagykáta.Ezt nemigazán lehet a "szélsőjobb" számlájára írni, mivel Mo.-ot leszámítva bőven azelőtt indultak be ezek a trendek, mielőtt a mostanság széljobberként kategorizált kormányzatok feltűntek volna:
-
Dare2Live
félisten
válasz
Vision
üzenetére
Az átlagfelhasználó nem megy Söldenbe síelni IX3al.

Ha valaki leír olyat így hogy "aki tanult fizikát az tudja, hogy csak addig számít amíg gyorsítod, utána amikor tartani kell a sebességet egyáltalán nem számít." azon azért ha valaki tanult fizikát elkerekedik a szeme. És persze nem mindegy városi átlag 30 ahol nagyon számít vagy 130 ahol alig.
-
t72killer
titán
válasz
Vision
üzenetére
Lehet h valakinek indifferens, DE
1. az autóvásárló most vagy a következő 5évben akar rentábilis lenni, az egyes alternatívák közötti éves összktg meglehetősen eltér
2. tőzsde topikban vagyunk: ha az EV-kről kiderül, hogy mégse ők sz.rják rögtön holnap reggeltől a spanyolviaszt, akkor biza nagyon nem fektetünk EV-s cégbe, sőt, EV ipar közelibe se, mert rengetegen várták, hogy 202x, 2030+kevésX-re itt már L.Szaniszló Gyöngyösalsórettenetesi lakos is EV-re cseréli a lángosos Merdzsót. Háát, ez bizony elmarad... -
atee_13
őstag
válasz
Vision
üzenetére
10 millás SUV ből is van szar. Személyes tapasztalat x6 40d tragédia, recseg ropog billeg a kanyarban pályalehajtó dől a bódé ahol az én alfám meg se libben.
BMW X6 40d használt teszt: Nem tett jobb emberré
Nem ez, de ugyan ilyen volt ugyan ezekkel nyavajákkal.
"Akinek van pénze, az nem fog aftermarket fejegységekkel, meg utólagos 360-as kamerával baszkódni"
Ebből látszik, hogy fogalmad sincs a sztoriról, azt hiszed csak a lowbuget alis vannak. Pedig nagyan más termékek is vannak magasan a gyári megoldások felett.
És ugye nem a máskategória baj, hanem, hogy vagy nem olvastad vagy nem értetted vagy nem érdekelt mivel indítottam : "Itt azon is el lehet gondolkodni, hogy kell e teljesen új autót venni vagy alighasználtat nagy pénzért vagy ugyan azon pénzmennyiségért venni egy már bizonyítottan szervizelhetőt, de idősebbet és a maradék pénzt a szervizelésekre költeni."
-
atee_13
őstag
válasz
Vision
üzenetére
"Mert nem lesz gazdaságos a javításuk."
Nyilván ehhez először tisztázni kell a matek részt. Én pl úgy gondoltam, hogy van az embernek új autóra pénze. Tegyük fel 20 misi mert azért ma nem olcsó az új autó.Nyilván választás kérdése használtból ki mit választ, de nem fog 20 millába kerülni 3-5 millában már simán lehet normális állapotút venni (természetesen itt egyéni preferenciák válogatják kinek milyen lenne megfelelő). Marad 15 milla amit nem feltétlen kell egyből rálocsolni, ha az embernek csak annyi pénze van amit éppen elkölt az autóvásárlásra a maradék 15 beteszi és csak akkor nyúl hozzá amikor kell. Természetesen sok lesz hosszútávon, de azért ha au új autó árát veszed sokmindenre elég.
Természetesen ehhez nem olyat kell venni ami már kasztniban akkor is elrohadt mikor megveszi valaki. Nem olyat kell keresni amiről közismert, hogy eszi a rozsda (itt elnézést minden mazda tulajtól
)." infotainment is elavult már"
aftermaket tökéletesen ráállt már ezekre 360 fokos kamerarendszer sávelhagyás figyelmeztető és rendgeteg finomság megoldható az androidos fejegységekkel és rengeteg népszerű típushoz van nem csak sima 1 vagy 2 DIN hanem középkonzolba illő fejegység térképpel spotivan android autóval mindennel. -
-
válasz
Vision
üzenetére
"Kettőstömegű-nagynyomású rendszer-részecskeszűrő vonalon simán bele lehet futni akár milliós számlákba is" - ez pontosan így van, már egy sima Opelnél is akár.
"az EV-ket nem fogod tudni sufniműhelybe elvinni, szóval a drágaság garantált." - itt fog sok minden borulni, kis túlzással szoftvermérnöki tudás is kell majd az EV-hez, sima műhelyek ki fognak hullani. -
Ixion77
Topikgazda
válasz
Vision
üzenetére
Számomra is az lenne, ha nem olyantól hallottam volna kit jól ismerek.
Sok hasonló esetet hallottam már, pl. fogászatról is durva történeteket adnak elő a kint élők. Meg logopédiáról (amit nem is lehet magyarral helyettesíteni), gyógytornászatról, tanárhiányról, stb. Nagyon komoly piaci hiányok és torzulások tudnak kialakulni nyugaton is, nem csak nálunk.
-
t72killer
titán
válasz
Vision
üzenetére
Van "jószaki". 2 órányi autóútra, és azt mondja, hogy b.szik ide kijönni, mert helyben is van neki elég munka.
Igen, ha valaki belegyógyult az irodai székbe és ráépült a keze a billentyűzet-egér párosra, az már onnan le nem jön, akkor se, ha elkezdik sz.r bérekkel/megélhetési matekkal szivatni. Nagyságos UK-ben eljutottunk oda, hogy az évi bruttó 80ezret kereső londoni értelmiségi kb úgy jön ki hónap végére, mint a felföldön minimálbéres bolti árufeltöltő.
#21752: vidéken a legnagyobb baj az, hogy a szaki ide se tolja a képét. Vagy "felveszi a munkát" de fizess neki előre 2-3k font(!) előleget, aminek aztán bottal ütheted a nyomát, mert scammer.
#21754: van bőven, sajnos. Az a mondás járja: attól a "szakitól" tarts, aki mégiscsak eljött "dolgozni"... Egyedül a villanyszerelőknek van valamiféle hivatalos engedélyeztetési kötelezettségük, tetőfedő, vízvezetékszerelő, burkoló attól kezdve vagy, hogy megfestetted a cégtáblát. 10 "szakiból" 9db kontár, 6db simán scammer és persze még ezek se érnek rá.
-
Ixion77
Topikgazda
válasz
Vision
üzenetére
"van olyan oldal, mint itthon a Jószaki, ahol kapásból 100 ajánlatot kapsz"
Van olyan oldal, de nem feltétlen az a működés dinamikája mint nálunk. Nyugaton élő ismerőssel esett meg, hogy betört az egyszerű kétrétegű kb. 60x90 ablakja. Regisztrált az ilyen oldalra, két hét alatt összesen kettő ajánlatot kapott. Az első 1200 euró, a második 1300 körül. Az ajánlatok szerint ez 4 óra munkadíjat, plusz anyagot tartalmazott. Végül az lett a megoldás, hogy itthon legyártatta az ablakot kb. 60eFt-ért, utaztatta sok száz kilométert, majd totál hozzá nem értőként két youtube video megtekintése után tökéletesen beszerelte fél óra alatt. Még így is harmada-fele annyiból kijött mint a "helyi szakember".
-
julius666
addikt
válasz
Vision
üzenetére
Hát, ez az ukrán menekültes érvelés nekem nagyon billeg. Lengyelország sok embert fogadott be, de a többiek jellemzően gazdag Nyugati országban telepedtek le.
Kárpátaljáról tömegesen jöttek hozzánk. Nekik jó célpont vagyunk, hiszen aki tud magyarul annak nincs nyelvi akadály, sokak ismernek itthonról valakit (rokonság, vagy pl. vendégmunkások voltak itthon 2018-2022 között), aki segíthet nekik elhelyezkedni.
Sajnos kétlem erről lenne megbízható statisztika, lévén sokuk kettős állampolgár, így a itthon élő külföldiekről szóló statisztikákban nem szerepelnek. Ha más nem, anekdotisztikus példaként ott vannak az említett Partizán videóban megszólaló kárpátaljaiak által elmondottak.
Aki ide jött, az nyilván nem Mucsaröcsögét vette célba, hanem BP-t, esetleg megyeszékhelyeket, ahol alapból feszes volt az ingatlanpiac. Nem kell ahhoz brutál bevándorló tömeg, hogy felverje az árakat. (Nyilván ugyanez igaz a régió többi országára is)
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
Vision
üzenetére
"Amire gondolsz (CSOK, babaváró, osp, stb.) bizonyos réteget megtolnak, de nem mindenkit"
Viszont a hatása az országos átlagárakra van." Közép-hosszútávon a hatásuk kisimul, és szépen kijön majd, hogy a bérek növekedését követi az ingatlanárak változása is"
Már bocsi, de ha kimutatható hogy az ingatlanárak minden ilyen támogatás bejelentésénél és bezetésénél nagyot ugranak, akkor kicsit megcsavartnak érzem azt kijelenteni hogy ha elég sokat várunk akkor át lehet keretezni hogy nem is az hatott a piacra hanem a bérek.
Ha kicsit szemtelen akarok lenni akkor mondhatnám azt is hogy ha látom egy charton hogy szépen emelkedik az átlagos RAM memória mérete a mobiltelefonoknak az évek folyamán (most nem ellenőríztem csak valami orbitális hülyeséget felvetettem), akkor ezt hosszabb távon én is rá tudom illeszteni az ingatlanáremelkedésekre, és ráfogom hogy az ingatlanár emelkedés igazából ezt követi le. Ez egy tipikus cum hoc érvelési hiba.
Annyival korrigálnám még egyszer. Nem állítom hogy semmi köze a bérelkedéseknek az ingatlanáremelkedésekhez. Sőt ha nem lennének ezek a támogatások akkor szerintem erősebb lenne a korreláció. Azt állítom hogy a piac minden része rászokott ezekre a támogatásokra. Ez gyengíti azt a hatást hogy a keresetek hajtanák az ingatlanárakat. Konkrétan: kevesebben gondolkodnak abban hogy a keresetük alapján vegyenek ne vegyenek és milyen ingatlant, és többen várják az újabb elérhető támogatást és az alapján döntenek. Tök ugyanez a hatás figyelhető meg a gazdaságban az EU-s pénzesővel kapcsolatban. Amint lassult a pénzeső, be is ütött a depresszió.
Lehet erre azt mondod, hogy tökmindegy, mert végső soron a kettő együtt mozgott hosszú távon. De azért ez fontos különbség. Mert ugyanúgy ahogy idő volt hogy erre rászokott a társadalom, úgy idő lesz hogy erről le is szokjon.
És ennek ha jobban belegondolsz érezhető hatása lehet. Szerintem nem fog ez olyan simán történni, hogy átállunk egy egészségesebb gazdasági és fiskális működésre, majd a keresetek emelkedése miatt ez rögtön robbanásszerű ingatlanáremelkedésekké konvertálódik. Hanem inkább úgy nézne hogy mivel az egészségesebb gazdasági és fiskális működés miatt ki vannak vezetve ezek a keresleti oldali támogatások ezért sokan ezt depresszívan élik meg és több idő lesz mire átáll a társadalom arra hogy ne annyira ezek alapján határozza meg milyen ingatlant vegyen ne vegyen...
Már ha egyáltalán lesz ilyen pozitív gazdasági és fiskális változás. Mert ebben kételkedek. -
favagoJoska
aktív tag
válasz
Vision
üzenetére
Még itt a fórumokon is arról beszélt mindenki hogy milyen elképesztő áremelkedéseket tapasztalt az otthon start (vagy a bejelentésének) a hatására, és minden adat ezt támasztja alá. De lehet csak én maradtam le az országos méretű kétszámjegyű reálkereset növekedésről ami ezzel egy időben történt.
Persze nem állítom hogy semmi köze a magyar kereseteknek az ingatlanárakhoz. Azt állítom, hogy nálunk valószínűleg kevésbé hajtja az az áremelkedést, mint a különféle állami támogatások. Nagyon rászokott a piac minden szegmense.
szerk: egyébként az építőiparra visszatérve, kicsit más témában, szerintem azt már nem nagyon tudják talpraállítani anélkül hogy a kínálati oldalra raknák a pénzt és nagyobb lakóingatlan beruházásokba nem kezdene az állam. Egyszerűen azért mert ezekre a kereslet oldali támogatásokra itt is rászoktak és rájöttek hogy nem többet kell építeni, hanem jobban lefölözni a támogatásokat. Pont mint az EU-s pénzeknél a gazdaságban. -
favagoJoska
aktív tag
válasz
Vision
üzenetére
Oké világos, csak akkor megint visszatértünk oda, hogy ha tartod azt hogy a keresetek hajtják az áremelkedést, akkor miért is nem validabb a kereset/négyzetméterár összehasonlítás, mint pusztán a négyzetméterár?
De ahogy mondtam, abszolút négyzetméterár összehasonlításban sincs már az az olcsóság a régióhoz képest (az említett 3 országot kivéve). Kereset arányában pedig abszolút élvonalban vannak az árak. -
favagoJoska
aktív tag
válasz
Vision
üzenetére
Így hogy kicsit korrigáltál az első kommenteden (most már nem messze a legolcsóbb, csak a legolcsóbb), meg a másodikból kihagytad azt az állítást amit cáfolta az elsőt (hogy az ingatlanárakat a nyugati árszint hajtja vs a bérek hajtják), így már nincs ellentmondás

Egyébként a javított állításod sem pontos, mert megnézve a régiót csak a csehek, lengyelek, meg osztrákok előznek nagyon. Ezek közül a lengyelek már nem olyan nagyon. A többi ország az fele-fele (előz vs lemarad) arányban 10-15 százalékon belül van. (szerk: nem keresetarányosan, hanem abszolút négyzetméterárak a fővárosokban). A vidéket most hagyjuk, tekintve hogy nálunk a zsákfalura is ráöntik az 50 milliós támogatást, könnyen lehet hogy vidék-vidék összehasonlításban még szarabbul állunk.
Vagy mit értesz régió alatt? Nem a v4-et és a többi szomszédunkat? -
-
julius666
addikt
válasz
Vision
üzenetére
Még mindig messze a legolcsóbbak vagyunk a régióban.
Ehhez azt is tegyük hozzá, az egész régió nagyot közelített a nyugathoz ingatlanárban az elmúlt pár évben, a mediterrán országokat túlzás nélkül sikerült is beérni. Jó kérdés ennek mik lehetnek pontosan az okai, tippre azért vastagon benne van, hogy az ukrán menekültek többsége ebben a régióban landolt. Az a háború pedig nem fog örökké tartani, nagy kérdés, hogy mi lesz utána. Ez az ingatlanpiaci tényező jó eséllyel kiesik, de lehet enyhén negatív előjelet is kap.
Nemrég volt egy elég jó dokumentumfilm a Partizánon a kárpátaljai helyzetről, tök érdekes volt, hogy Ukrajna nyugati szélén, beleértve Kárpátalját is micsoda ingatlanboom van a belső migráció miatt. Mi meg szokás szerint fordítva ülünk a lovon, nálunk pont amiatt a háború miatt kezdenek egyesek a visszacsatolásról delirálni, ami miatt a régió elveszti a maradék kevés magyar kötődését is (lakosság lecserélődik + kiéleződő politikai ellentétek).
-
t72killer
titán
válasz
Vision
üzenetére
"Mindketten tudjuk, hogy ennek semmi köze a valósághoz." - te mondtad, hogy tovább fognak száguldani az magyar ingatlanárak. A mostani helyzetet fel lehet mérni pl az ingatlan.com kontra immodirekt.at összevetéssel - ha a magyar ilyen tempóban halad felfelé, simán extrapolálható egy "osztrák duplája" érték pár éven belül.
#21588: nna, ha csak ennyivel nőttek volna az ingatlanárak, akkor kb a mostani szint felénél járnánk. Nem kevés helyen 8-10x-es az emelkedés. És az a gond, hogy a szerencsétlen Dél-Alföldi bérét is hozzá kell nézni a Győr környéki ingatlanárakhoz, ugyanis hozhatja úgy az élet, hogy az alföldi Nyugat-Mo.-ra költözne. De így nemigen fog, max unokát is eladósítva.
-
j0k3r!
őstag
válasz
Vision
üzenetére
"És ennek mi az oka? Csak nem az, hogy túl alacsony az árszint ahhoz, hogy a költségeket ki lehessen termelni?"
Historikusan egyátalán nem alacsony a profitráta:

Forrás: https://www.mnb.hu/letoltes/laka-spiaci-jelente-s-2025-november-hun.pdf - 23. oldal
-
t72killer
titán
válasz
Vision
üzenetére
naigen, csak annak mi értelme lesz, hogy egy Sopron környéki ház kétszer annyiba fog kerülni, mint Burgenlandban egy ugyanolyan?
A magyar lufit három tényező fújja:
- mint kolléga írja a kevés építkezés
- az állam, mint vásárló jelenik meg a piacon az adófizetői pénzekkel tömött "hitelekkel", "támogatásokkal"
- semmilyen értelmes adó nem terheli a harácsolást, azaz ha valaki ki van tömve, extra közteher nélkül vehet meg akár 100db lakást, köttetheti ki a gázt-villanyt és használhatja üresen tartva, bankbetétként. Közben ugye ha bankban tartod a pénzt, eszik a bankadók, kamatokat a kamatadó.Ezek közül mindhárom változhat kedvező irányba kormányváltással - bár ne lógjon bilibe a kezem, sajna valószínű AKÁRHOVA nyúlunk a politikai elitben, csupa személyesen ellenérdekelt felet fogunk találni, akik így vagy úgy mélyen ülnek az ingatlanmutyiban és annál nagyobb katasztrófát el sem tudnak képzelni az életükben, minthogy az ingatlanárak visszatérjenek a reális kb 2016-18as szintekre.
Mennyit emelkedett az első 6 decilis fizetése az elmúlt 5-10évben?
-
t72killer
titán
válasz
Vision
üzenetére
+#21515: pr/nem pr, az idén MÁJUSi SP bull előrejelzésük bizony bejött, amikor még 5800as értéknél állt az index és a legbátrabb "elemzők" is csak 6200 körüli értékekig merészkedtek. Ok tudom, egy évszázados trendben trendkövető viselkedést előjelezni nem szívátültetés szintű probléma

Távolról kapcsolódik: intézmény elad, kisbüfi lelkesen dip-buyert játszik (okt utolsó hete) - azóta változott a szitu, az év eleje óta elgyötört defenzív szektorokat elkezdték csipegetni a nagyok, de a tech-et inkább adják):
#21517: Bővebben a hír: Big Short' Michael Burry De-Registers His Hedge Fund, Scion Asset Management
-
Ringman
félisten
válasz
Vision
üzenetére
adóátrendezésről és csökkenésről volt szó eddig is, személy szerint preferálom a tőke és a vagyon adóztatását a munkajövedelem és a fogyasztási adók + különadók helyett, az szja szerintem helyesen több kulcsos.
emellett az ingatlanvásárlás állami támogatását sem tartom jónak, a lakhatás támogatását viszont igen, rászorultsági alapon, nem a fordított robin hood-módszer szerint, mint ami most van.
nyilván a kiadáscsökkentésnek az is része kell, hogy legyen, hogy a korrupciós szintet a régiós v eu-átlag szintjére csökkentjük (megszűnni nem fog, a lakosság hitvány, morálisan nagyon mélyen lévő része nem cserélhető le)
-
t72killer
titán
válasz
Vision
üzenetére
UK, Német, Franciaország abból valóban keményen profitáltak (igen, múlt idő), hogy
1. amikor 50-60 éve sok kétkezi erőforrást igénylő iparágakkal termelték a GDP-t, tömegeket hoztak az ex gyarmatokról
2. amikor bővült az EU, milliónyi KÉPZETT, európait kaptak, akik szintén passzoltak az aktuális képbe
Ezek Japánban kimaradtak és a fiatal népesség már 20éve is érezhető fogyása különösképp a MÁSODIK fázisban ütött az országnak (azelőtt ugye a világ második gazdasága voltak, ezt sem szabad kihagyni a képből)." BTW mindhárom említett ország rogyásig van bevándorlóval. Szingapúr főleg."
Csónakon érkezett illegálissal, akiket az adófizető pénzén hoteleztetnek, vagy a csillió szűrőn átesett elittel? (legyen az az "elit" takarítószemélyzet akár. De pl a Zürich környéki migros-okban én igen nagy%-ban svájci fiatalokat láttam dolgozni amikor ott éltem) Mert a kettő enyhén szólva más gazdasági-társadalmi impakttal rendelkezik.A töményen tolt bevándorlósdival az is a baj, hogy a gazdaságnak pont olyan, mint a drog. Ha rákap, egy idő után képtelen létezni nélküle és a patkánymérget is felszívja, ha elfogyott a koksz. Márpedig pl India termékenységi rátája már most a fogyási oldalon van (2gyerek/anyukajelölt alatt), K-Európából már aki akart elment, sőt konkrétan UK-ből volt aki inkább hazament = a koksz fogyóban.
-
favagoJoska
aktív tag
válasz
Vision
üzenetére
"Elképesztő összegek mennek ki a rendszerből. Már csak azért is, mert az állami újraelosztás 60% fölötti, miközben minden ellátórendszer alulfinanszírozott."
Ez így igaz, viszont pont ez az egyik legnagyobb probléma, hogy túl nagyok az adóterhek ami számos más problémát okoz mint pl azt hogy kevésbé versenyképesek a magyar cégek, vagy az inflációt van fűtve a különadókkal. Ha újra tartani szeretnénk a lépést a régiós versenyben, vagy az inflációs nyomást érdemben mérsékelni akkor adókat kell csökkenteni. 60 százalékról csak 1-1 százalékot lemenni is ezer milliárdos kiesés költségvetésből. Növelni viszont már tényleg nem nagyon lehet az adóterheket mert azzal csak a gazdaságot fojtjuk meg.
Eközben a költségvetési hiány évek óta vagy rekordot dönt, vagy ahhoz közel van. Ebből is faragni kellene, mert tarthatatlan. Nem párszáz milliárdot, hanem inkább ilyen 1500-2000 körül.
A GDP arányos kamatkiadások is egyre nagyobbak, már a GDP 5 százalékát költjük évente csak kamatokra. Ez jó lenne ha lefelé menne, de nem igazán akar. Pár évig nem lesz érdemi javulás ezen a területen.
És akkor erre jön rá amiről beszélünk hogy az állami szolgáltatásokra ezer milliárdos nagyságrendben kell növelni a forrásokat, már ha egyáltalán cél hogy a kvázi csődben levő állapotból kimozduljunk valaha.
Csak ezekkel már tizezer milliárd feletti reformokról beszélünk. És akkor csak a ma ismert állapotokról beszéltünk. Azt nem tudni mi várható még az elkövetkező fél évben osztogatás, az új kormánynak szándékos keresztbe tevés kérdésében, vagy éppen milyen csontváz fog kiesni.
"Mondjuk a kiszórt állami vagyon is önmagában ezermilliárdos tétel. Azt simán vissza kell államosítani."
Csak az a baj, hogy ezek legnagyobb része ingatlanvagyon. Persze vissza kell venni, csak ettől nem fog érdemben javulni a költségvetés helyzete miközben ezzel van a legnagyobb probléma. Ami meg nem ingatlanvagyon hanem értelmetlen/túlárazott beruházás azt vissza lehet nyesni és kell is - és ezer milliárdos nagyságrendre is rúghat már rövid távon is évente - de még mindig túl kevés lesz ahhoz képest amennyibe a szükséges reformok kerülnek.Én kicsit azt érzem, hogy az emberek hozzászoktak, hogy több ezer milliárdos kiadásokat elintézzék annyival, hogy majd valahonnan lesz. Nyilván nem ok nélkül alakult ez így. Ez (volt) a fidesz gyakorlata. Valahonnan mindig elő tudtak húzni pár ezer milliárdot ha értelmetlen kiadásról volt szó, és az emberek megszokták hogy nem is nehéz pár ezer milliárdot innen onnan előteremteni. Az a valahonnan pedig az állami szolgáltatások, vagy a jövő felélése volt, és az egyre felelőtlenebb eladósodás. De ha változást akarunk, akkor ezzel a három gyakorlattal is szakítani kell.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Vision
üzenetére
Kevés a plda mert rendőrség totális kontrol alatt van már ott orrára koppintanak akárkinek ha akár csak eszébe jutna bármi de pl elios ügy.
Még a hozott "szabályokkal" se történik törvényesen. De még ha végig is ment a legföbb ügyész lelötte. A bizonyítékok egyértelműek de volt ügy nincs ügy. Persze ebbe bele lehet magyarázni, hogy de akkor törvényes... de na. Nem az.
Ettől még elszámoltathatóság nincs a FIDESZ frakció 99%nak kellene börtönben csücsülnie és biztosítva van az is, hogy nem is lesz.
Megsápolni meg lehet/kell de az mint halottnak a csók.
Így lettünk a 2006os a volt VSZ 3. leggazdagabb országából a legszegényebb. És ennek nincs vége. -
t72killer
titán
válasz
Vision
üzenetére
Az EV-k térhódítása szvsz szakaszos, attól függően, hogy milyen alapvető paramétereket tudnak teljesíteni, ami egy ICE-nél természetes volt. Még van pár ilyen, de a technológia fejlődésével egyre kevesebb. Már most van egy sor autókázási szcenárió, ahol mindenféle zöldlobbi nélkül az EV a racionális, olcsóbb döntés az adott feladatra. De tény, még nem mindenhol, így van egy plafon.
-
válasz
Vision
üzenetére
> Egyébként te most látod, hogy a Teslát mi támasztja?
Nem annyira. De en eleve nem vagyok jo abban, hogy megiteljek egy trillio dollaros cegeket, ugy erzem, hogy kicsit jobban latok azon a palyan, ahol 50-100 mrd koruli cegek vannak. (Persze valszeg nem ertek semmihez.)
Ha amellett kellene ervelnem, hogy a Tesla miert lesz ekkora vallalat, akkor olyasmit mondanek, hogy:
1. A jovo a vertikalis integracioe es az elektrifikacioe, tehat a hiperintegralt es szoftver-fokuszu termek miatt az autogyartok nem rengeteg kicsi beszallitoval fognak mukodni.
2. Az elozo pont miatt a jelenleginel is erosebb konszolidacio fog tortenni a jarmugyartasban.
3. Abszolut realis szcenario, hogy a vilagon marad majd 3-4 konglomeratum, es a tobbi mind csodbe megy vagy beolvad.
4. Kina es a Nyugat kozott elkepzelheto egy sulyos kereskedelmi (vagy akar szelesebb koru) haboru.
5. A Nyugatnak strategiai erdeke, hogy legyen csucsminosegu autoipara.Itt jon a kerdes, hogy ha ra kellene mutatnod 2 darab nyugati autogyarra, aki szerinted realisan csucstechnologiat kepes eloallitani (feltetelezve, hogy a hipotezisem igaz, es a szoftver, onvezetes es vertikalis integracio a kritikus), akkor melyik ketto lenne az? Ha nekem valasztanom kene, akkor a Tesla mindenkepp benne van a listaban, es masik amerikai autogyar nincs a listaban. Az USA nem engedheti el a Teslat, mert a tobbiek versenykeptelenek (vannak jopofa dolgok, mint pl. a Rivian, de minimalis volumennel dolgoznak, a GM meg a Ford meg lenyegeben halalra van itelve, szerintem, hacsak nem veszi meg oket a Google, vagy ilyesmi, de vszeg akkor is). Tehat jo esely van arra, hogy a Tesla lesz 'az' amerikai autogyar, ezenkivul Europaban majd valaki nyerni fog (BMW?), plusz majd Korea.
Egyebkent meg szerintem kb. tok lenyegtelen, hogy +/- 40%-ot mozog a piaci ar, ezt nem kell racionalizalni.
-
julius666
addikt
válasz
Vision
üzenetére
de sokan ki fognak hullani a piacról, és marad néhány nagy szereplő, aki át tudja törni a jelenlegi korlátokat.
Az érdemi szereplők, ahonnan ki kéne hullania "sokaknak":
- Microsoft + OpenAI
- Amazon + Anthropic
- Meta
- Google
- Musk cégbirodalom + xAI
+ kínaiak, ahonnan biztosan lesznek kihullók, de a párt valszeg sok mindent meg fog tenni azért, hogy maradjon is valaki érdemben talpon.Itt nem a kis fiszfasz AI wrapper cégekről beszélünk, amiknél tényleg van áthallás a dotkom-érára. Itt konkrétan a világ legnagyobb cégeiről van szó, akik kb. életre-halálra vesznek részt ebben a versenyben.
-
forumpista
aktív tag
válasz
Vision
üzenetére
De gondolom nem kerul a copilot ezer dollarba per fo per ho nalatok sem.
Ez az egesz addig porog igy amig 20 dollart kernek erte havonta mert annyit a hulyenek is megeri.
200-nal mar menne a szajhuzas es csak azok kapnanak akiknek tenyleg indokolt. 2000-nel meg max nehany kiveteles. -
-
Simia
junior tag
válasz
Vision
üzenetére
Azt hiszem nem a 700-nak volt hírértéke, hanem annak, hogy az állománynak ilyen rövid idővel a bevezetés után már 2.6%-a van 30 napon túli késedelemben, miközben a teljes hitelállományon pedig csökken a késedelmes fizetés (ott 1.1%-ra mondták a 90 napon túli késedelmes fizetések arányát, ami a vizsgált periódusok hossza miatt alma-körtével). Nekem érdekes lenne egy összehasonlítás mondjuk a fogyasztási hitelekkel...
Ami miatt még érdekes volt nekem ez a hír, az az, hogy az állam garanciát vállalt a hitelekért (ha jól értem a konstrukciót), tehát ha valaki nem fizet, akkor ott az államnak kell majd kezesként fellépnie.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Vision
üzenetére
Megvan az, hogy más az, hogy nem filantrop meg az, hogy "A nagy vagyonokat ott is trükközéssel, korrupcióval, zsiványsággal alapozták meg."
Top 20al lista nyról:
Musk, Bill Gates, Larry Elison, Jeff Bezos, Larry Page, Sergey Brin, Jensen Huang, Warren Buffett...
Persze pl Gates lopott ötletet Xeroxtól, "trükközött" IBM - MSDOSsal. Van vendor lock... de
a fenti emberek összességében gazdasgították az adott országot. Vállalatokat gründoltak kőkeményen dolgoztak... és bár most mindegy de nem mellesleg jópár köztük tényleg erősen filantróp.Ezzel szemben a Magyar Top 20-50es lista tömve van NERessel.
Mészáros, Tiborcz, Garancsi... Olyanok vannak a listán akiknek 0 vagyonuk volt 15éve. Abból lettek elképesztően gazdagok, hogy szétlopták MOot, a magyar adóforintokat."Pont ezért nagyon visszatetsző számomra az állandó bezzegnyugatozás."
Ebben az esetben ez pont a Fidesz/NER narratíva. Ami hazugság és te fullba toltad.szerk: Munkatársam gyereke egyetemre jár Dániában. Amit látott, halott alapján azon filózik, hogy feladja az itthoni ITs poziját és megy. Majd beszélek vele elsőre hirtelen felindulásnak tűnt. (Cégen belűl lenne jó váltani de elképesztő difik vannak fizuban, nem fog cégen átmenni.)
-
Simia
junior tag
válasz
Vision
üzenetére
A GINI kiszámításakor egy konstans szorzó mindenkinek a jövedelmén tényleg nem számít, de ha úgy van, ahogy Ringman sejti (miszerint a legfelső réteg vagyona alá van becsülve 6-7x-esen, míg az alsóbb rétegeké nem), akkor bizony a GINI alul fogja mérni az egyenlőtlenséget (kisebb értéket fog produkálni, mintha egyenlőbb lenne a társadalom).
Természetesen itt Ringmanen van a "bizonyítási teher", neki kellne valami linket hozni hogy megmutass, tényleg alul vannak mérve a lenagyobb vagyonok. -
-
Ringman
félisten
válasz
Vision
üzenetére
hát persze, pár oligarcha: [link]
A hazai felső tízezer család összvagyona valójában 6-7-szerese lehet annak, amire a hazai szolgáltatók (privátbankok, vagyonkezelők) rálátnak – becsüli az Apelso Wealth Management.
A felső tízezerben egy családra átlagosan 4 milliárd forintos vagyon jut, az alábbi összetételben:
nagyjából 660 millió forint a Magyarországon kezelt likvid vagyon (értékpapírok, bankbetétek) jellemző szintje,
498 millió forint a külföldön tartott likvid vagyon,
1,98 milliárd forint a céges részesedés,
továbbá 990 millió forint ingatlan és egyéb reáleszköz is megtalálható a portfólióban.
de mindjárt jön valaki, hogy a 10 millió euró az nem is sok pénz. -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Vision
üzenetére
Érdekes adatok vannak benne. Pozsony drágább mint Budapest úgy 20%-al, ami meglepő nekem, hogy Kolozsvár drágább mint Bukarest a főváros.
Moszkva közel a duplája mint Budapest. By the way van egy orosz család a lányuk a lányommal jár egy osztályba. Totál odavannak Budapestért, otthon egy panelban laktak, itt egy a XIII. kerületben a Vakvarjú mellett bérelnek egy 70 m2-es új lakást, asszonyka munkahelye 2 sarokra, a pasas meg remote dolgozik Moszkvába. Milyen jó Budapest, kicsi a város mégis van minden, nem kell napi 4 órát ingázni. -
válasz
Vision
üzenetére
Keresetet még pls tegyük mellé.
Amit hírtelen találtam, nemtudom mennyire pontos via Vakmajom meg numbeo:
Hol mennyire megfizethető a lakhatás Európában? Tán sokaknak meglepő módon inkább a szegényebb államokban drága, és a leggazdagabb államokban olcsó az ingatlan. Már a jövedelmekhez képest. Legdrágábbak: Albánia, Szerbia, Oroszország. Olcsóbbak: Skandinávia, Hollandia, Izland, Írország, Belgium. Dánia a legolcsóbb, hiába "drágák" nominálisan a lakások, ha havi 4000 euró nettó az átlagjövedelem, abból könnyebben ki lehet köhögni akár 8000 eurós négyzetméterárakat is. Könnyebben mint 1000 eurós bérből 3-4000 eurósat. A lakásárak konvergenciája főleg a csóróbb országok polgárainak szívás.

-
forumpista
aktív tag
válasz
Vision
üzenetére
“És még egyszer, nyilván nem lesz kiebrudalva az USA-ban lévő soktízmillió illegál arc.”
Nem tudom melyik tevet adot nezed, de valtsal csatornat. Mar most az utcarol fogdossak ossze az embereket aztan toloncoljak ki, akkor is ha legalisan tartozkodnak az orszagban.Az autok pedig teljesen ertelemszeruen olcsobbak lesznek ha nem mexikoban gyartjak mexikoi berert hanem majd echte amerikaiak fogjak. Oh wait…
Trump egy ostoba f@sz, aki annyit sem ert az alapveto kozgazdasagi dolgokhoz mint Deutsch Tomi az angolhoz…
-
forumpista
aktív tag
válasz
Vision
üzenetére
"Ezek úgyis magasan automatizált gyárak lesznek"
Mármint úgy érted, hogy az eddig Kínában, Indiában, Vietnámban lévő gyárak, amiket haza (kellene) vinni azok magasan automatizáltak? Nem pont az olcsó munkaerő miatt vannak ott?
Ha olcsóbb lenne automatizálni, már megtették volna.
Szóval vagy azért lesz drágább mert drágább lesz a munkaerő, vagy azért mert automatizálják ami drágább mint az olcsó munkaerő."Ez utóbbi változott, és simán lehet, hogy akkor a legális vonal lesz kikönnyítve."
Persze. Ezt nem úgy kellene hogy először kialakítod a legális vonalat, aztán aki nem megy át oda azt üldözöd ki?A ma kitoloncolt illegális munkásokat nem fogja pótolni egy majd évek múlva meghozott rendelet...
-
-
Simia
junior tag
válasz
Vision
üzenetére
Abszolút nem érted az államháztartás működését.
Ha bevételt növelsz, akkor növeled az újraelosztást is by definition.
Ez volt a mondanivalóm lényege. Azt kérdezted, miért gondolom, hogy növekedni fog az újraelosztás, és a TL;DR az hogy a nekem valószínűbbnek tűnő út, hogy nem (csak) megszorítás lesz, hanem bevételnövelés is.
-
-
Simia
junior tag
válasz
Vision
üzenetére
Nyilván laikus vagyok, tehát nem "kiszámoltam". A logikám az alábbi:
A költségvetés kiadásai a GDP 65%-án állnak, a hiány optimistán is 4.5%. Ezzel a helyzettel valamit kezdeni kell, lehet még odázgatni talán egy két évet, de a költségvetés kamatterhei már most 5%-on állnak.
Ha ezt csökkenteni kell, akkor vagy kiadást kell lefaragni, vagy bevételt növelni. A kiadásfaragás nehéz dolog, a Fidesz szerintem már mindent lefaragott amit le tudott a saját struktúrájában. A Tisza talán a közbeszerzéseken tudna spórolni, de ez egyenlőre wishful thinking. Ez tavaly olyan olyan 3600 milliárd HUF volt, ezeknek kb. 20%-a volt egyszereplős (ami korrupciógyanús). Kovács Gergőék átlag 50% fogtak a közbeszerzéseken. Nem tudom Pokorni XII kerülete mennyire indikatív, illetve arra sem találtam adatot, hogy a közbeszerzési volumen mekkora százaléka volt önkormányzati, hiszen ott mindenképpen marad a jelen politikai stuktúra, tehát ha eddig pocsékoltak, eztán is fognak.
A bevételnövelés viszont csak akarat és törvény kérdése, ráadásul kevésbé fájdalmas, főleg ha le tudják rejteni az emberek elől. Ezért arra tippelnék, hogy ezzel is próbálkozni fog a jövendő kormány, bármi legyen is a választások eredménye.
Esetleg ha a gazdasági növekedés tényleg megindulna, akkor az segíthetne "kinövekedni" a dolgot, de ez megint csak wishful thinking egyenlőre.
-
Pá
addikt
válasz
Vision
üzenetére
Eleve nincs olyan, hogy "igazságos" mármint ez nem egy abszolút fogalom, hanem mindig értékválasztás van mögötte és világlátástól függően ki-ki mást lát bele.
Normális esetben létre kéne hozni egy társadalmi konszenzust a főbb prioritásokról, aztán szakemberekre bízni, hogy ezt a lehető legjobban megvalósítsák az adórendszerben.
Aztán kellenének még szakemberek, hogy az így beszedett adót a lehető leghatékonyabban használják fel a fenti prioritások mentén. Ez a rész amúgy sokkal fontosabb, mint az előző lépés.
Aztán ha ez megvan, utána lehetne azon vitatkozni, hogy az áfán vagy az szja-n tologassanak pár % pontot ide vagy oda, de kb ennek van a legkisebb hatása, főleg, amíg az első kettő utópia.
-
t72killer
titán
válasz
Vision
üzenetére
Ez is egy rendkívül bonyolult és mozgó célpont. Pl tény, hosszútávú társadalmi probléma, hogy nincs elég gyerek, amitől idővel becsődöl a gazdaság == a gyerektelen lébecolókat extrán adóztatni kell, egyrészt azért, hogy ez is motiváló tényező legyen, másrészt az nem "igazságos", hogy valaki éjszakázva, jólétének 2/3adát, szabadidejének 90%-át feláldozva felnevel 2-3 gyereket, miközben a másik kocsmázik-hobbizik, világot jár, majd amikor megöregszik, tartja a markát, hogy az állami eü a másik által felnevelt gyerekek adójából ellássa.
VISZONT ennek másik véglete is létezik pl afriai országokban, ahol kinyom 8 gyereket egy család, amire nincs se infrastruktúra, se víz, se termőföld, de persze mind a 8 enni akar.
És ez csak egy paraméter, létezik még ezer.
-
Dare2Live
félisten
válasz
Vision
üzenetére
Lakás/házról beszéltünk vagy telekről is?
Mekkora volt az a telek 1.5millió eurért?
Mert 200-300Keurért elég szép nem gyenge panorámás lakás kínálat van. [link]Ha lehet nem akarom azt eljátszani, hogy megint linkelgetnem kell mert az nem is úgy van horvátban egy vízparti telek is 1.5millió eur...

@t72
Horvátban is voltak 20+éve próbálkozások, hogy MO/balatonosan leszarják a tvt. Aztán jött a buldózer... -
Ringman
félisten
válasz
Vision
üzenetére
az építésfelügyelet az a szar fizetés miatt eléggé munkaerőhiánnyal küszködik, bp-n biztos, vsz. máshol is.
a technológia feltételek meglennének ahhoz, hogy minden egyes engedély nélküli és előírásnak nem megfelelő építkezést szankcionálnak.
+ a kerületi polgármesterek elég sok mindent átnyomtak mindenhol. (elég népszerű példa pokorni)
-
User_2
aktív tag
válasz
Vision
üzenetére
ebben az esetben nem az a gond, hogy meg lettek sarcolva,
a gond az, hogy egy nyilvánvaló jövedelemelvonást - extraprofit elvonást hajt végre,
ami maximálisan kommunista balos szoci tevékenyésg.
de ezt nem mondja ki, mert akkor beleköpne a szembeszélbe.
helyette ilyen kínai vámozós kamudumát tol.a másik, hogy nem rule-of-law mentén, hanem ad-hoc ma így keltem fel szeress így is attitűddel.
az ilyen egyedi döntésekbe nagyon könnyen bele lehet szokni
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell Vostro 5459 egyszerűbb játékokhoz (i5, 4 GB VGA, 250 SSD) ! AkciÓÓ!
- Team Group 32GB DDR4 3200MHz TED432G3200C22BK
- Beyerdynamic Dt 1770 Pro 250 ohm fejhallgató eladó
- Kingston 32GB DDR4 3200MHz KSM32ED8/32ME ECC Szerver RAM
- ELADÓ: ASUS MAXIMUS VII Ranger LGA1150 alaplap - ritka, gyűjtői darab (+gari/számlás)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LENOVO ThinkPad 13 - i7-7500U, 8GB RAM, 256GB SSD, új akku, számla, 6 hó gar
- HP 150W töltők (19.5V x 7.7A) kis kék, kerek, 4.5 x 3.0 mm
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- Dell Latitude 5290,12.5",i5-7300U,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
cserébe jó sok időt elcsesztem rá. Előtte és azóta se volt sose olyan, hogy megkérdőjelezte volna a hatóság a számítást. Ja és építéshatósági ügyintézőkből ahány annyi féleképpen értelmezi a jogszabályokat.
, teny hogy minden volt, de gondolom nem veletlen kellett megkerdezni

Ixion77