- MasterDeeJay: Low budget (50.000 forint) light gémer gép összerakása
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Rap, Hip-hop 90'
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- MasterDeeJay: Legolcsóbb "x99" gép építése. (folyamatban)
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2024-02-08 12:00 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
t72killer
titán
-
FireKeeper
nagyúr
Gazdaság: MNB: Sokkal rosszabb év lehet 2026, mint eddig vártuk
A legfőbb számok a következők:
a GDP-növekedési előrejelzést 2,4-ről 1,7 százalékosra rontotta le az MNB;
az inflációt most 3,2 helyett 3,8 százalékosra várja a jegybank;
a hiány még jobban elszállhat, az eddigi 4,7-5,2 százalék helyett a GDP 5,2-5,7 százaléka lehet;
a foglalkoztatottság nem 0,7, hanem 0,8 százalékkal eshet vissza;
az átlagkereset az eddig vártnál jobban nőhet, 10,6 helyett 10,9 százalékkal,
azonban ezt a növekedést a rendvédelmi dolgozók fegyverpénze magyarázza, a versenyszférában éppúgy 8,7 százalékos emelést várnak, mint eddig;
ráadásul ebből az infláció többet emészt fel, ezért a reáljövedelem 4,7 helyett 4,6 százalékkal emelkedhet.én szeretném már hogy kb 5 éve először tényleg növetkedjen a reálbérem,.
-
SzGee
aktív tag
Gazdaság: MNB: Sokkal rosszabb év lehet 2026, mint eddig vártuk
A legfőbb számok a következők:
a GDP-növekedési előrejelzést 2,4-ről 1,7 százalékosra rontotta le az MNB;
az inflációt most 3,2 helyett 3,8 százalékosra várja a jegybank;
a hiány még jobban elszállhat, az eddigi 4,7-5,2 százalék helyett a GDP 5,2-5,7 százaléka lehet;
a foglalkoztatottság nem 0,7, hanem 0,8 százalékkal eshet vissza;
az átlagkereset az eddig vártnál jobban nőhet, 10,6 helyett 10,9 százalékkal,
azonban ezt a növekedést a rendvédelmi dolgozók fegyverpénze magyarázza, a versenyszférában éppúgy 8,7 százalékos emelést várnak, mint eddig;
ráadásul ebből az infláció többet emészt fel, ezért a reáljövedelem 4,7 helyett 4,6 százalékkal emelkedhet.éppúgy 8,7 százalékos emelést várnak, mint eddig;
kíváncsi vagyok, ki fog infla felett 5% emelni fizetést, ilyen gazdasági kilátások mellett... ezek teljesen megbuggyantak
-
Steve_Brown
senior tag
A facebook kommenteket érdemes a Varga Mihályos cikk alatt elolvasni.
Kijön az, hogy a magyar társadalom pénzügyi tudása nem is 0 hanem minusz.
-
travix
aktív tag
-
t72killer
titán
Lemaradt a lényeg: OpenAI: 1billió dollárt szeretnének bezsebelni

Tipp: az OpenAI IPO lesz a muzsika vége ebben a körben. Mivel nagy a lufiaggódás akkora összeomlásra nem tippelek, mint ami a dotcom balhé volt, de egy olyan simán benne van AI-szektor szinten, mint amin a Facebook keresztülment az IPO utáni egy egész évében (IPO ára 38 dodó volt 2021 májusban, ez szeptemberig lement 18ra, évfordulót 28on "ünnepelte")
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
Így-így, nem is kicsit. Fentebb linkelt SPXEW 1.1% mínuszban zárt, bigbluechip DJIA -0.15%.
Mintha szívnák befelé a pénzt a mesgyéről, hogy életben tartsák a "rallyt"...Facebook mesgyére került, ma estére felkészül: AMZN...
Kicsi otthoni: a magyar GDP megintcsak elfelejtett rakétázni, hiába a sok akksigyár és helikopterpénz
-
t72killer
titán
Itt ugye amire kellenének válaszok:
1. Csontvázak mindig is voltak a szekrényben, kérdés, mekkora a tömeg a teljes piachoz képest. Pl a covid is az egekbe repített egytermékes cégeket, mint pl a Moderna, ami aztán totális árösszeomlást produkált az elmúlt években -mégse lett az ügyből tőzsdekrach. Bevétel nélkül is pénzbe kerülő penny-stock-ok mindig is voltak a piacon, bár tény, ha az ilyenekbe az elérhető pénzmennyiség (x billió dollár, folyamatosan nyomtatva ugye) jelentős %-a megy, az már lufisodás.
2. Ha tényleg lufi, hol járunk? A dotcomról ugyebár már '96-ban, igen magas helyen (Greenspan) kimondta, hogy lufi, mégis pörgött négy egész évig.
3. Hogy állunk a többi lufival: ingatlan, arany, ezüst, kripto? Ha ezek kidurrannak = brutál pénztömegek áramlanak ki belőlük, a pénztömeg hová megy? Személyszerint, ha lenne arany v ezüst pozim (előbbi sosevót, utóbbi valamikor előző életemben 2010 környékén), azt mostazonnaldetüstént forgatnám át részvényes ETF-ekbe. Előfordul, hogy egy lufi durranása viszi a többi túlértékelt/túlértékeltnek gondolt eszköz árát, de ez egyáltalán nem biztos. Amikor az Ezüst 1980ban összeomlott + aranyárfolyam is igencsak bezuhant, az S&P alig érezte meg.
A Buffett index párszor már előkerült: ez aztán ezerrel jelzi a lufit. Igenám, de a pénznyomda hatásaival nem számol, alapból egy hosszútávú TREND látszik a görbén, amit egy valszleg exponenciálissal korrigálni kellene, hogy "ON/OFF" mutató legyen belőle.
-
t72killer
titán
Wow, ahogy nézem, a legmagasabb VIX csúcsot köszönthetjük Április óta. Remélhetőleg ennyi volt...
-
tomazin
veterán
Amugy csak nekem van az az erzesem, h nem erdemes most nagyon beszallogatni semmibe? Penzugyileg total fogalmatlan ismeroseim talalnak be ilyennel, h ki kellene szallni allampapirbol es valami rizikosabba beszallni.
Kicsit mari neni is btct/nvidiat/aranyat akar venni feeling. -
t72killer
titán
A csapból is ez folyik, meg az ezüst. Lehet ideje eladni, akinek van?
A többi commodity igencsak maga alatt van, pl RÉZ, olaj, stb.
Kína - aki amúgy "szép csendben" ezt az egész mostani kört kirobbantotta, "felveszi a kesztyűt". Komolyan, valaki mondja már meg Trampliéknak, hogyha a kínaiakkal tárgyal akkor talán ne azzal fenyegetőzzön, hogy adót vet ki AMERIKÁBAN

-
Addel
senior tag
-
ciricica
tag
"Az OTP Bank elemzői szerint a forint a fundamentumok alapján az elmúlt hetek erősödése ellenére is alulértékelt, a reális sáv 370–375 lehet az euróval szemben."
"Az elemzők arra számítanak, hogy a kormány december elejéig visszafogja a költekezést az őszi hitelminősítői kör lezárultáig, utána viszont áprilisig új lazító fiskális intézkedések jöhetnek. A következő fél évben így akkor is 400 közelébe emelkedhet az euró jegyzése, ha a jegybanki alapkamat 6,5 százalékon marad; kockázatot jelenthet egy esetleges leminősítés és az orosz-ukrán fegyverszüneti várakozások kifulladása."Szerintem ehhez nem kell semmilyen végzettség, hogy ezt meglehessen állapítani. Én is ezt mondom.
Most kicsit erős a forint a magas kamatok miatt. Ide menekültek a dollárból. Sokáig nem tartható, hogy ennyit fizessen az államkincstár. -
t72killer
titán
-
opr
nagyúr
-
julius666
addikt
-
t72killer
titán
A dotkom lufit valamikor '96 környékén kezdték el lufinak hívni (függőleges vonal Greenspan bácsi beszéde Mikulás előestéjén), a folytatást prezentálom:

Szóval nem feltétlen érdemes a "logikára" hallgatva elhajigálni a longokat, alkalmasint még ÉVEKIG futhat a buli.
Kishazánkból is tudok hasonlót mondani, a magyar ingatlanpiacot már 10+évvel ezelőtt is bőven lufizták - énhülye be is dőltem ennek és se Pesti, se osztrákhatár közeli kéglit nem vettem anno. A magyar ingatlan esélyesen már érettebb fázisba került, tippre a '99-2000es évet írja a dotkom szótár szerint és a nasdaq görbén, szóval mostmár ennek nem futnék neki.
-
travix
aktív tag
-
favagoJoska
aktív tag
Szerintem az IMF még viszonylag optimista szcenáriót vázolt fel Mo számára arra az esetre ha nem történnek meg a kiigazítások. Maga a nemzetközi helyzet a kötvénypiacokon afelé mutat, hogy egyre kevésbé tolerálják a túlköltekező államokat a befektetők. Ilyen körülmények között én nem látom hogy hogyan tud Mo évekig eloldalazgatni tartósan magas hiánnyal és nem sokkal jobban elszálló kamatkiadásokkal.
-
Ringman
félisten
A Nemzetközi Valutaalap legfrissebb jelentése szerint 2025-28 között óriási kiigazításokra lenne szükség Magyarországon, hogy 3 százalék alá csökkenjen a GDP-arányos deficit a jelenlegi 4,7-ről, de ezt véleményük szerint a kormány nem fogja megtenni.

-
t72killer
titán
. Volt egy olyan elméletem, hogy egy viszonylag stabil rallyt akar a midterm-re felvezető időszakban. Erre pedig a legjobb, ha előtte, amikor még nem annyira számít, jól beverjük a piacokat: ez történt Áprillisban és az azt megelőző időszakban. Azóta pedig az ijesztgetés csak egy wall of worry kialakítását szolgálja, a nyílegyenes kilövés felfelé uis uolyan instabil lehet, mint az áprilisi mini flash-crash. -
.mf
veterán
BofA’s Michael Hartnett warns the S&P 500’s price-to-book ratio has hit 5.3, surpassing the 5.1 peak of the dot-com bubble in 2000. In his “Flow Show” report, he called the rally “champagne for stocks,” fueled by AI hype and weak demand for U.S. bonds, but cautioned that if the index jumps another 10% to 6,666, overvaluation risks will be high.

"if the index jumps another 10% to 6,666, overvaluation risks will be high."
Six six six (+six), the number of the Beast
-
t72killer
titán
BofA’s Michael Hartnett warns the S&P 500’s price-to-book ratio has hit 5.3, surpassing the 5.1 peak of the dot-com bubble in 2000. In his “Flow Show” report, he called the rally “champagne for stocks,” fueled by AI hype and weak demand for U.S. bonds, but cautioned that if the index jumps another 10% to 6,666, overvaluation risks will be high.

"Irrational Exuberance, avagy "ménemesikmá" 1997"

#20061: így-így. Az alaptétel, hogy a pénzt nyomtatják és azt valamibe be kell rakni. A világon nincs annyi párnaciha, hogy akkor nekiálljunk fizikailag is kinyomni a 100 dodós bankókat (szegény erdők...) és beletuszmákoljuk mindet, így aztán megy a pénz tömegével mindenbe IS.
Amúgy megkérdezném, a bitkokain P/B értéke mennyi

Nyilván lesz válság meg korrekció meg minden, csak nem ilyenek mentén kell ezt keresni. Warren bá' még nyugdíjazás előtt elkapott egy "túlértékelt" állapotot, de ott is kellett egy turbóTrumpó, aki pont a "túlértékeltséggel" szinkronban aktívan bedöntötte a piacot.
-
aAron_
őstag

P/E prediktív ereje gyakorlatilag nulla, ehhez képest a P/B még nullább.
-
Ringman
félisten
de jó, hogy már a címben sem lehet igazat mondani.
-
t72killer
titán
vg=kesma=propaganda nálam kilőve
Nem szereti a piac, ha a Fed függetlenségét megkérdőjelezik - Portfolio.hu
A S&P 500 index 3,2%-kal esett vissza New Yorkban, a Nasdaq 100 index pedig 3,4%-os csökkenést mutatott.
A februári csúcshoz képest 17%-os a visszaesés.
Holnap amcsi reggel veszünk valamit erre a hétre, megálmodom, hogy SP 3x ETF vagy uzsonnázós csokis croissant. Erősen olyan fíling, mint a múltkor, h piac leduma, rá 2 napra jahogymégseúgyvót = kitörő hepi. Nem biztos, hogy benyomják 5k alá szvsz. -
travix
aktív tag
-
t72killer
titán
Pont linkelni akartam, háát, a FEDdel kötekedő USA elnök nem éppen jó ómen a piacoknak, megint hírkereskedés van... Cseppet zöldebb húsvéti hétre számítottam, de Trampliéknak más tervei vannak...
-
Vesa
veterán
Szerintem kényszerítsünk mindenkit arra, hogy személyesen, egy bordó bársony kispárnán adja át a pénzét I. Rombát Ciktornak. Minek kell itt vacakolni félmegoldásokkal? Miyen jól tettem, hogy minden pénzemet kivittem már innen évekkel ezelőtt, és ami még keletkezik, az is megy ki. Majd ne lepődjön meg senki, ha durvább dolgok is jönnek még...
-
t72killer
titán
-
Mercutio_
félisten
-
t72killer
titán
-
t72killer
titán
shortfólió? Hajjajj, akkor innen fel... Ők voltak azok, akik beshortolták a magyar ingatlanpiacot valami 2014-15 tájékán (igen, ahonnan 3-5-10xesére emelkedtek az ingatlanárak régiófüggően). Amúgy minden tök logikusnak hangzik, csak valahogy az életben mindíg jön egy triplacsavar...
-
t72killer
titán
Ennek ugye része a lakosság pmáp-pal, csókkal, erzsicsökkentéssel pumpálása. Az ingyenpénz sosincs ingyen, max egy ciklussal később kell perkálni.
-
t72killer
titán
[Why America's Economic Crisis is Worse than it Looks]
ez volt már? Reagan elnök monológja a vámokról
[RONALD REAGAN vs. TARIFFS: 1987 speech gains NEW LIFE in 2025]Egyelőre reálgazdasági következményeket keveset láttunk a hírekben. High profile csődök, tönkrevágott kereskedelmi útvonalak, stb még idő, míg előkerülnek.
-
julius666
addikt
Tök egyértelmű hogy a piac nem hiszi tartósnak ezeket a százalékokat, chicken game amiből az egyik fél (simán lehet Kína) visszakozni lesz kénytelen és komoly engedményeket adni a másik félnek.
Kérdés ha így is lesz: milyen másodkörös hatásai lesznek? Akár csak Kínán belül. Ott azért az amcsi cuccok alapból nem olyan menők mint mondjuk Japánban, ők eleve preferálják a saját belpiacos termékeiket. Valszeg komoly felháborodás lehet most a kínai fogyasztókban az USA irányába (amire a propaganda tuti ezerrel rásegít még).
Ki a pöcsöm fog Kínában ezután szifont venni pl? Ha valakit nem érdekel a nemzeti önbecsülés, akkor is ott van, hogy kérdőjeles a jövőbeli utánpótlás, akár alkatrész, akár következő készülékek terén, hiszen egy megegyezés után is bármikor újrakezdődhet az egész Trump alatt.
2024-es Apple smartphone shipment:
- világ: 225.9m
- Kína: 42.9mAAPL P/E: 30,27...

-
Stylewars_kp
őstag
-
aAron_
őstag
-
törölt tag
-
lemusz
addikt
-
Wn2tl
aktív tag

Japánban több mint 8 százalékot, míg Dél-Koreában mintegy 5 százalékot zuhantak a részvények. Ausztráliában több mint 6 százalékot estek a részvények.
Hétfőn a hongkongi és tajvani részvények benchmarkjai körülbelül 10 százalékot zuhantak, amikor elkezdték kereskedni.
A világ legnagyobb chipgyártója, a Taiwan Semiconductor Manufacturing Company közel 10 százalékot esett, míg az Apple fő szerződéses gyártója, a Foxconn szintén 10 százalékot zuhant. Hongkongban a kínai technológiai óriáscégek, az Alibaba, a Tencent és a Xiaomi összeomlott.
A dél-koreai Samsung Electronics, amely termékeinek nagy részét Vietnamban gyártja, 4 százalékot esett. A japán Nintendo, amely elhalasztotta a legkelendőbb Switch kézi videojáték-eszköze folytatásának előrendeléseit, csaknem 5 százalékkal esett vissza. A részvény 10 százalékot esett a kereskedés nyitásakor.
Vasárnap este nagyjából 4 százalékot estek az S&P 500 határidős jegyzései, amelyek lehetővé teszik a befektetők számára, hogy még a hivatalos kereskedés hétfői kezdete előtt fogadjanak az indexre. Az olajpiacokon az árak több mint 3 százalékot estek, ami a múlt héten meredek veszteségeket eredményezett. A széles gazdasági mutatónak tekintett réz ára pedig több mint 5 százalékot csúszott.
Az S&P 500 10,5 százalékos csütörtöki és pénteki csökkenése az index kétnapos legrosszabb csökkenése volt a koronavírus-járvány 2020-as kitörése óta.Hang Sheng mindjárt -12%. LoL.
-
Naturalist
tag
Trump nem tesz jót az európai gazdaságnak, hasonlóan mint Brexit ez egy mindenki veszít szituáció. Az egyetlen pozitívum a nyersanyag árak bedöntése, a várható gyengébb kereslet miatt.
-
student
őstag
-
stingy2
senior tag
Persze, az esélye nem nagy. 2000 és 2009 közt mégis 2x megcsinálta kb. ezt a parádés teljesítményt az S&P500. Részvénynél a TSLA pl. már most felezett a csúcsról, pedig még igazán el sem kezdődött a buli
.#16345Joe123 Ez jó ötlet, régebben írogattam ki putokat, aztán teljesen leszoktam az opciókról. Most úgy sincs pozim, ránézek, mit lehet kihozni belőle.
-
kardkovacsi
senior tag
A legnagyobb spekuláns bűn...a legnagyobb. Amikor hoztál egy rossz döntést és tetézed azzal, hogy leátlagolod. A tőzsdés általános iskola első osztályának első napján megtanítják, hogy ezt soha a büdös életben ne csináld.
-
stingy2
senior tag
Az megvan, hogy ha egy rv. esik 90%-ot, az előtte esett 80-at, majd felezett?
.
A leátlagolás annak jó, aki erre épít stratégiát. Vakon veszegetni, mer ócsó, hát aki akarja, csinálja. A pszichó része eszméletlenül nyomasztó, már volt benne részem, soha többet. 40-50% DD-ben tartani a pozit, nem való mindenkinek. Már most 10% körül is van, aki pánikol, mi lesz később? Semmi extra: a lehető legrosszabbkor elad mindent, pl. a sok jó leátlagolt rv-t.
"Elsőre elég megvennie a tervezett pozíció ötödét. Ha ez nem mutat profitot, ne építse tovább a pozíciót, hiszen láthatóan tévedett."
"Sose vegyél egy részvényből csak azért, mert nagyot esett az utóbbi időben" -
t72killer
titán
USA szerepe szvsz nagyot fog csökkenni. Ők voltak az elsők, akik talpraálltak 2009 után, de a fogyasztók igazából rosszabbul élnek, pláne ha egészségügyre is szükség van. Ez vissza fog ütni a csilliárd nyomtatott dollárból kimentett cégekre, és enyhénszólva kétlem, hogy az EU-hoz képesti felülteljesítésük ilyen nagy marad.
#16276: hulló kések hónapjába értünk...
-
kardkovacsi
senior tag
"Ebben valószínűleg nagy szerepet játszik a technológiai fejlődés, ami lehetővé tette, hogy a kisbefektetők – saját jogon – jelentős piaci szereplővé lépjenek elő. " - én inkább a ZIRP-nek (zero interest rate policy) gondolnám. Nem ez lenne az első indikátor amit a rengeteg ingyen pénzt gallyra vágott és könnyen lehet, hogy ezek újra működni fognak.
-
kardkovacsi
senior tag
Én pont ezért nem tartok már forintban megtakarítást. Ha állampapírban tartotta eddig bárki akkor simán nyit egy IB számlát, kiutaljaoda forintban a pénzét, majd kvázi ingyen átváltja euróra és mehet be valami kötvény ETF-be. Ha tényleg likvidet akar akkor pl. az IEGE pont jó, 1 éven belüli lejárattal rendelkező eurós országok kötvényei vannak benne. Egy éves 4%-os forint gyengüléssel számolva már 7%-os a hozam. Ez ugye innen 416-os forintot jelent jövő évre (szerintem rosszabb lesz).
-
Sztenly
tag
-
j0k3r!
őstag
-
aAron_
őstag
Szomorú, hogy "jól hangzik". Egy normális, edukált társadalomban teljes felháborodást kéne keltenie egy ilyen intézkedésnek.
#15483julius666: Nem igazán lehet megmondani ezt, szerintem. Mostanában hallgattam pár ingatlanpiaci elemzést. Kicsit mánia szerű a hangulat, de utána mi jön, nem tudni (pangás; reál árszint csökkenés; további, lassabb emelkedés; választási osztogatással újabb olaj a tűzre; stb.). Személy szerint nem érzek FOMO-t.
#15486Ixion77: Különböző TA szintek alapján lehet, de a fundamentumok (amik drasztikusan változnak napról napra) a meghatározóak.
-
forceberg
veterán
Orbán Viktor bejelentette: napokon belül jön az árrés korlátozása a boltoknál - Portfolio.hu
zseniális, emlékeztek mit mondott még a malac októberben ?
Orbán beismerte: az árstop nem működik
„Én nem tudom lenyomni az árakat, mert az árszabályozás megöli a gazdaságot”Azaz full tönkre akarják tenni a küldföldi kereskedőket, hogy a vejkó meg a matematikusön fel tudja vásárolni őket.
-
szabi__memo
nagyúr
Orbán Viktor bejelentette: napokon belül jön az árrés korlátozása a boltoknál - Portfolio.hu
„Én nem tudom lenyomni az árakat, mert az árszabályozás megöli a gazdaságot”Azt is mondták, hogy az inflációt földre vitték, letörték, ott is maradt

Azért ez kemény
Durva az élelmiszerinfláció, de még durvább, ami az alapvető élelmiszerekkel történik -
Ringman
félisten
„Én nem tudom lenyomni az árakat, mert az árszabályozás megöli a gazdaságot”Lukasenka: Mától tilos az áremelés!
2-3 évvel vagyunk csak lemaradva.----
#15409 Vision
természetesen képtelen igazat mondani, nem kell meglepődni. -
Vision
veterán
„Én nem tudom lenyomni az árakat, mert az árszabályozás megöli a gazdaságot”Biztos vagyok benne, hogy ezek a számok a cikkben falsak. Vajon 80% margin? Lehetetlen. Ismerős dolgozott Tesconál készlettervezőként, már akkor mondta, hogy alig van marzs ezeken az alap termékeken, a nonfoodból tartják fenn magukat.
-
Dare2Live
félisten
BUX még hagyjám ahol OTP 6os PEvel (~17%) forog, de US tőzsde nekem nagyon zizi a 30+os PEkkel. Tesla nekem kb vicc a 100+as PEvel. Egyszerűen nem látom bele.
-
avl
senior tag
másik indexet követ illetve amire reagaltam, ott sem volt emlitve; igy e kerdesben szóba sem jön egy harmadik
a részletekben, de full komoly kérdés:
2 ETF, ugyanazt az ETF-et követi, miert van köztük ekkora különbseg ? (nem elsösorban a performance-ban)
-
bozsokiandra
tag
Ez alapján a tervezett vámok nem kellene, hogy nagyobb negatív hatással legyenek rá?
-
Dare2Live
félisten
erre a vérnarancsos kollégáim azt szokták mondani ha annyira k*rva jó náluk akkor költözzé' ki
és ha már bulgária
Bulgária januárra készen áll az euró bevezetésére - közölte az ország jegybankja | Euronews
target: 2026.01.01Az ország egyik nagy baja, hogy pont ez történik.
-
Wn2tl
aktív tag
"mennyire is diverzifikált egy MSCI World vagy MSCI ACWI/FTSE all-world"
Diverzifikált, de szvsz azért fejnehéz, mert ez egy adott a világpiaci sajátosság, nem azért mert rosszul diverzifikált. Ha az alap jellemzők változnak, akkor a százalékos arányok is utána mennek majd és lekövetik.
-
Paxker315
veterán
-
concret_hp
addikt

durva hogy a pöce dél afrika jobban teljesített mint usa
FTSE/JSE All-Share Index - Wikipediaez alapból '75-ben indult, 73-74 az sp500-nak majdnem felezés volt pl...
az sp500 '27-ben indult, és 1950-re ért vissza oda, ahol '28 végén volt
-
pyxis
csendes tag
tök jó a cikk, köszi hogy megosztottad!
Azon gondolkozom, hogy a felsorolt válságokból, amik közvetlenül az invertálódás megfordulása után jöttek, vajon mennyi volt ténylegesen struktúrális jellegű, és mennyi egy olyan black swan esemény, ami "véletlenül" történt akkor, amikor történt?
Azon gondolkozom, hogy nyilván a COVID hozott magával egy gazdasági visszaesést, de ennek mennyi köze volt a hozamgörbéhez? (ide sorolnám legalább az első olajválságot is, meg az Öbölháború következtében megtörtént harmadikat is)
-
Ringman
félisten
-
Ixion77
Topikgazda
-
bandus
veterán
én japánon lepődök meg. mondjuk ha tényleg annyit dolgoznak, mint amit a sztereotípiák alapján gondolunk, akkor azzal faragnak valamit az előnyből
mi vajon mennyire vagyunk az eurozóna termelékenysége alatt? -
buherton
őstag
ügyesen csinálják, + az a szerencse se ártott hozzá hogy rengeteg olajon és gázon ülnek
"A nyugdíjalap 1800 milliárd dollár értékű vagyonán belül a részvények aránya 71,4 százalék, a kötvényeké 26,8 százalék, a tőzsdén nem jegyzett ingatlanoké 1,7 százalék, a megújuló energia-infrastruktúráké pedig 0,1 százalék volt a harmadik negyedév végén.
Norvégiában 1996-ban hozták létre az állami nyugdíjalapot, amelybe az északi-tengeri olaj- és gázkitermelésből származó bevételeket helyezik el, majd ezeket a pénzeket a világ különböző részein fektetik be részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba.
A norvég nyugdíjalapnak 66 ország mintegy 8760 vállalatában van részesedése világszerte, és az összes jegyzett részvény 1,5 százalékát birtokolja.A részvényportfólió legnagyobb részét a Microsoft, az Apple, az Nvidia, az Alphabet (a Google anyacége) és az Amazon.com részvényei adják. Az állampapír-portfólióban a legjelentősebb részesedése az amerikai kötvényeknek van (több mint 1500 milliárd korona)."
Amennyire tudom a korábbi - XX sz. első fele - magyar nyugdíjrendszer is befektetéseken alapult. Szóval, a befizetések befektetésekbe kerültek, amit később nyugdíjként visszakerült. És tán a kommunisták tették tönkre az államosítással.
MOD: a legnagyobb szerencséjük az volt, hogy demokratikus értékeket vallanak a norvégok. Hiába a nagy kincs, ha elherdálják, lásd: kb az összes többi nagy gázon/olajon ülő országot.
-
avl
senior tag
ügyesen csinálják, + az a szerencse se ártott hozzá hogy rengeteg olajon és gázon ülnek
"A nyugdíjalap 1800 milliárd dollár értékű vagyonán belül a részvények aránya 71,4 százalék, a kötvényeké 26,8 százalék, a tőzsdén nem jegyzett ingatlanoké 1,7 százalék, a megújuló energia-infrastruktúráké pedig 0,1 százalék volt a harmadik negyedév végén.
Norvégiában 1996-ban hozták létre az állami nyugdíjalapot, amelybe az északi-tengeri olaj- és gázkitermelésből származó bevételeket helyezik el, majd ezeket a pénzeket a világ különböző részein fektetik be részvényekbe, kötvényekbe és ingatlanokba.
A norvég nyugdíjalapnak 66 ország mintegy 8760 vállalatában van részesedése világszerte, és az összes jegyzett részvény 1,5 százalékát birtokolja.A részvényportfólió legnagyobb részét a Microsoft, az Apple, az Nvidia, az Alphabet (a Google anyacége) és az Amazon.com részvényei adják. Az állampapír-portfólióban a legjelentősebb részesedése az amerikai kötvényeknek van (több mint 1500 milliárd korona)."
"1800 milliárd dollár értékű vagyonán belül a részvények aránya 71,4 százalék, a kötvényeké 26,8 százalék...Az állampapír-portfólióban a legjelentősebb részesedése az amerikai kötvényeknek van (több mint 1500 milliárd korona)."
-bol szamolva:
1500mrd NOK ~ 136.48mrd $, ami ~ 7.58% azaz a 26.8% kötvenyen belül 7.58% az US allamkötveny es ez a legjelentösebb az allampapir-portfolioban
-
Ixion77
Topikgazda
Annyival, amennyiért fizetni kellene a OBA díjakat, pénzügyi szervezetek különadóját, pénzügyi tranzakciós illetéket, valutaváltás tranzakciós illetékét, MNB felügyeleti díjat... Plusz az ügyfélszolgálatosok költségeit, a HR és adóosztály költségeit, versenyfelügyelet büntetéseit... Plusz kötelezően magyar állampapírokat tartani... Plusz még az esetleges továbbiakat amik most nem jutottak eszembe.
-
aAron_
őstag
Szerintem semmivel. Nem gondolom, hogy nyitnának fióktelepet, ha annak nem lenne jó megtérülése.
-
Wn2tl
aktív tag
-
avl
senior tag
-
Ringman
félisten
lehet kevesebbet takarítanak meg a lakosok, ill. gondolom torzíthat az is, hogy a románoknál viszonylag sokan küldenek haza pénzt, ezt nem tudom hogyan számítják be/kompenzálják-e megfelelően.
(ha a táblázatra utalsz)
-
customer114
őstag
[Amikor utoljára ilyen történt, 40%-ot esett a tőzsde]
Az amerikai háztartások megtakarításán belül 1960 óta nem látott szinteken van a részvények aránya. Mikor utoljára ilyen történt 15 év átlagában nem emelkedett a részvénypiac és kétszer is 40-50% esést sikerült produkálnia az amerikai részvénypiacnak.Összességében bár vannak figyelmeztető jelek (lassuló növekedés, fenntarthatatlan adósságpálya) és a háztartások magas részvénykitettsége sem a legjobb hír a részvénypiaci emelkedés szempontjából, azonban a történetből nem lehet figyelmen kívül hagyni a strukturális változásokat sem.
Nehezebb ingatlanhoz jutni, ráadásul felnőtt egy generáció, akinek nagyon jó tapasztalatai vannak a részvénypiacokkal kapcsolatosanés nekik már nem feltétlenül az ingatlan jelenti életük legnagyobb beruházását. Emiatt a háztartási vagyonon belül akár a részványkitettség tovább nőhet. Az is igaz azonban, hogy a részvények magas aránya miatt háztartási oldalról csak korlátozott puffer tud jönni egy idő után a részvénypiacokra, ami viszont sérülékenyebbé teheti azokat. De ez még nem az idei év zenéje. -
Ringman
félisten
[Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is]
A nagyobb arányú, vagyis nem a 75, hanem a 100 bázispontos kamatcsökkentésről döntött kedden a Magyar Nemzeti Bank, átmenetileg begyorsítva ezzel a csökkentés ütemét.
Miért fontos ez? A kamatcsökkentés ütemének kismértékű növelésére a forint azonnal gyengülni kezdett, öt hónapja nem látott magasságba, 391 forint fölé emelkedett egy euró értéke, ami jól mutatja, hogy mire számíthatunk papírforma szerint a következő időszakban.
idén az euró-forint árfolyam átlépi majd a 400 forintos határt, jövőre pedig elmozdul tőle, és valahol 403-418 forint között mozoghat majd. -
PredatorZoli
senior tag
-
attiati
veterán
Mármint szektorális vagy széles piaci eufóriára gondolsz?
Nem látszik a szalagcímekben, hogy:
"innen már csak felfelé mehetünk"
"megoldódott a világ minden problémája"
"vegyél, told be a házat különben lemaradsz"Ezek nélkül nincs széles piaci eufória és abból érkező összeomlás.
-
Ixion77
Topikgazda
Kb. egy éve folyamatosan... Még vajon meddig? SPY 6K+?
Egy nagyon elnyújtott gazdasági ciklus végefelé vagyunk régóta. Nem tudni hogy meddig tudják még megerőszakolni a piacot, pumpálni a GDP-t az államadósságok rovására.
Eddig az volt a recept, hogy mindig egyel magasabb szintre tolták tovább a problémákat. Legutóbb 2008-ban, amikor a nagyvállalatok adósságaiból lett állami adósság. Visszafelé tolni nem lehet, tovább meg nincs hová, így nagy kérdés hogy mi lesz az államadósságok sorsa ("sovereign debt collapse"). Ha végül ki kell fizettetni az adófizetőkkel, az garantáltan történelmet fog írni, valószínűleg piros betűkkel.
De hogy ez idén lesz van 10+ év múlva
-
Ixion77
Topikgazda
Az lehet, hogy a bevételeiknek csak 18%-a jön Németországból, de az összesített adatok, - amelyekből a recesszió is következik - nem ezt mérik, hanem hogy mennyi bevétel jött nekik bárhonnan összesen.
A tényadatok pedig azt mutatják, hogy Németországban, Európa motorjában, az ipari termelés fellegvárában az ipari termelés csak az elmúlt 12 hónapban 5.2%-kall csökkent! Ami önmagában is elgondolkodtató, de még inkább azzá válik ha figyelembe vesszük az abszolút szintet: olyan alacsony termelési szinten vannak amilyenen legutóbb 2010-ben voltak!
DAX pedig újra és újra ATH-n? Nekem ez nem kerek. -
Vesa
veterán
Li Xunlei, egy állami tulajdonú kínai brókercég elemzője, megjelentetett egy statisztikát, miszerint a kínai lakosság 70%-a, 960 millió ember kevesebből él, mint havi 2000 yuan, 280 dollár (!), és az ő elégtelen fogyasztásuk tartós probléma lesz a kínai gazdaság számára. Pláne, ha az ingatlan- és részvénypiac összeomlása miatt mindenki tartósan takarékoskodni fog, hiszen elégtek a befektetéseik, a kínai megtakarítók vagyonának 70%-a ingatlanban volt. Huss, nyugdíjra félretett vagyon, nem fognak költeni.Nos, a posztot felkapta a kínai közösségi média, top trending volt - egy napig. Aztán mindenhonnan kitörölték. Li Xunlei is elérhetetlenné vált. Reméljük, nem csukták le.Így próbálja a nyilvánvalóan súlyos gazdasági gondokat, növekedési-tervutasításos csapdát, megoldani a kommunista diktatúra, totális médiakontrollal és cenzúrával. Szarul megy, de legalább minél kevesebben tudják, hogy milyen szarul megy. Ez lesz innentől az új kínai modell. És még vannak, akik erre ácsingóznak, mint követendő példára, balról-jobbról ájuldoznak tőle és ajnározzák az etatisták. Miért nem költöznek oda?
Ilyen témákat nem szabad feszegetni, mert le leszel trollozva!
-
Ixion77
Topikgazda
Busás osztogatás a Molnál
A magyar olajcég javadalmazási politikájának részeként több, vezetői feladatot ellátó személy részesült Mol-törzsrészvényekben, jelentette be a cég kedden a Budapesti Értéktőzsdén.
Ki kapta a legtöbbet? Természetesen a csoport elnök-vezérigazgatója, aki 304 974 darab részvényt kapott, és ami a Portfolio szerint a keddi záróárfolyam alapján 855,8
millió forintot ér.
Molnár József vezérigazgató új részvényei 630,7 milliót,
Ratatics Péter, a Mol fogyasztói szolgáltatások üzletágának csoportszintű vezetőjéé pedig 311,5 milliót érnek.
Mennyit osztottak szét? Az átruházott részvénycsomag értéke összesen közel 2,5 milliárd forint, ha a keddi záróárfolyamot nézzük. Mindehhez térítésmentesen jutottak hozzá a Mol felsővezetői, a tranzakciókra pedig a tőzsdei kereskedési helyszínen kívül került sor, szóval ez nem befolyásolta az olajcég árfolyamának keddi alakulását – e napon egyébként 0,9 százalékos mínuszban zárt a Mol. Az olajcég rekordprofittal, minden idők legjobb pénzügyi eredményével és zsíros osztalékfizetéssel zárta 2022-t, de 2023-ban a visszaeső üzemanyagfogyasztás és a különadók rontották a teljesítményét.$56B = 19,597,144,000,000 Huf
Mol: 25,000,000,000 HufPersze nyilvánvaló hogy már a MOL vezetők is egészen más világban élnek mint mi.
-
Dare2Live
félisten
nagyon durva.
futottak még: győr,fehérvár,debrecen, szeged, kecskemét, pécs, szombathely. veszprém, eger, paks, balaton felkapott része.
BAZ egyes részei délsomogy, délbaranya, alföld jelentős része totál kuka. 90%os munkanélküliség a maradék 10% jelentős része közmunka, 25.600Fts rendszeres szoc segélyből élő falu, ha van mezőgazdasági munka akkor esetleg napszám. Összedőlt házakban, ~vályogbarlangokba élők ahol villany kb egy izzó vagy nincs, a 7éves iskolába kerülő pedig nem tudja hogy kell fogni a villát mert még nem látott! És ez nem az extra hanem az átlag 70%.
Az itt lévők nagyja egyszerűen nem tudja értelmezni/elképzelni ezt a szegénységet. -
Ringman
félisten
-
Ringman
félisten
-
aAron_
őstag
"a kormány egy számjegyűre csökkentse az inflációt" Mivel csökkentette amúgy? Mit tett az infláció csökkentésének érdekében?
-
Ringman
félisten
az az index-cím nem lenne kirívó a propaganda zászlóshajóján, az origo.hu-n sem.
-
törölt tag
Mondjuk van a programpontjai között jó is, USD-t vezetne be. Az megoldaná a populista politikusok által 20 évente előidézett hiperinfláció problémáját, kénytelenek lennének tényleges gazdaságpolitikát vinni onnantól.
-
törölt tag
2024-ben a 2023-as infláció alapján számítják a nyugdíjat nem?
Ez minimum 2025-re lehet érvényes. -
Ringman
félisten
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Apple MacBook
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Milyen processzort vegyek?
- Gaming notebook topik
- MasterDeeJay: Low budget (50.000 forint) light gémer gép összerakása
- GTA VI
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Motoros topic
- Renault, Dacia topik
- További aktív témák...
- Fujitsu LIFEBOOK E459 I3-8130U 8 GB 256 GB NVMe 15,6" FullHD laptop
- HP ProBook 450 G8 I3-1115g4 8 GB 256 GB NVMe 15,6" FullHD IPS laptop
- Lenovo Thinkpad T14 G2 Ryzen 3 5450u/16GB/256 GB SSD/14"FHD gyári gar
- HP Elite x2 G4 I5-8265U/8 GB RAM/256 SSD/3k IPS TOUCH 2in1 laptop és tablet
- Új MSI 16 Sword WUXGA 144Hz i7-14650HX 5.2Ghz 16mag 16GB 1TB SSD Nvidia RTX 4070 8GB Win11 Garancia
- Xiaomi 17 Ultra 512GB Black Karcmentes állapot 16GB RAM 2029.03.11. garancia
- Bomba ár! Stonebook Pro P103B i i3-10GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I Cam I HDMI I W11 I Garancia!
- Samsung QM55B 55" UHD 4K LED Signage Reklámmonitor 27% ÁFÁS
- 27% - Kingston FURY Renegade 64GB (2x32GB) DDR4 3600MHz KF436C18RBK2/64
- Utolsó darab! MacBook Pro 16" M1 32GB RAM 27% ÁFA - Garancia - (0437AB)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

, mi van az y tengelyen? A rv-ek nagyon eltávolodtak a kötvényektől és időről időre találkozik a két görbe, ez lenne a mondanivaló?

.

millió forintot ér.
Ixion77