Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gerner1
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
-
LOGOUT
Tőzsde és gazdaság:
Hasznos információk az összefoglalóban!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ez így ebben a formában biztosan nem fog megtörténni. Többet ártana az országnak, mint amit használna. Végig fogják vinni a bírósági utat, bebizonyítják, hogy visszatért a jogállam. Ez mindannyiunk hosszú távú érdeke, és csak hogy tényleg on legyen: ez ösztönzi majd a vállalkozói környezetet, a beruházásokat, a tőkebeáramlást. Ez 100x többet ér, mint az elkobozható vagyon mérete.
Tudom, hogy az emberek igazságérzete azt kívánja, amit írsz. Az enyém is. De nem ez az európai út. Ha ez tényleg egy rendszerváltás, és tényleg rálépünk a polgárosodás útjára, akkor ezt a békát le kell nyelni. Egyébként ezek a mókusok törvényes úton is elítélhetők, a vagyonuk elkobozható, hiszen olyan nyíltan és pofátlanul csinálták a lopást, ami pillanatok alatt bizonyítható. Arról nem beszélve, hogy elkezdik majd mószerolni egymást.
-
-
válasz
favagoJoska
üzenetére
4ig tuti nem fog bedőlni, túl nagyra nőtt már. One ugyanez, és vannak még hasonlók. Egyszerűen kiszorítják onnan a nert, és kész.
-
válasz
Soulfly842
üzenetére
Az iráni rezsim a belső rendet sem tudta fenntartani, de egy nagyságrendekkel erősebb külső ellenséggel elbír? Nyilván nem. Arról nem beszélve, hogy a főváros konkrétan szomjazik, a légifölényt pedig az első nap kivívta az USA-Izrael kombó. Gyakorlatilag bármelyik vezető politikusukat bármikor le tudják vadászni, olyan szinten beépült oda az izraeli hírszerzés. Ezt a háborút Irán nem tudja megnyerni, már ha az USA kitart. Ez utóbbi a jó kérdés.
-
válasz
HussarF
üzenetére
Bár nem áll tőlem távol ez az érvelés, de szerintem valójában hibás. A valóság egyáltalán nem igazolja azt, amit írsz, ugyanis hiába tűnik minden jól lehatároltnak, túl sok a változó ebben a rendszerben. Oké, megvolt minden elemzés a pentagonban, de ezzel mire mennek akkor, amikor Trump mégis azt mondja, hogy go? De méginkább eklatáns példája ennek Putyin, aki azt hitte, hogy 2 nap alatt elfoglalják Ukrajnát, és tárt karokkal várják őket.
Aztán mégiscsak hülye, aki azt hiszi, hogy a GRU/FSZB hülyegyerekek gyülekezete. Nem, egyszerűen olyan struktúra épült fel (és szerintem már az USA-ban is), ahol a racionalitás/valóság vagy nem jut fel a döntéshozók szintjére, vagy irreleváns számukra.
-
válasz
Tesztelo.hu
üzenetére
Oké, elmagyarázom. Van olyan fogalom, hogy homlokzatmagasság. Ennek van egy egészen jó definíciója. Aztán tavaly belefutottunk abba, hogy a Budakeszi főépítész ezt mégse úgy értelmezi, ahogy mindenki más, és át kell emiatt tervezni az egész házat. Na, ilyenkor a hajadra kenheted az AI-t. És ez nem egyedi eset.
-
válasz
Ixion77
üzenetére
Nem feltétlenül hülyeség van a dolog mögött, egyszerűen településenként eltérő szempontok érvényesülnek a szabályozásban. Még csak nem is kell rögtön korrupcióra gondolni, simán csak más a helyzet a XII. kerület kőgazdag részén, meg más Szabolcsban egy kis faluban.
Ezt sztenderdizálni úgy, hogy az AI megegye... Hát, sok szerencsét.
-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Van ebben sok igazság, de aztán jön a valóság, és küzdés a hatósággal, önkorival, merthogy azt nem úgy kell számolni szerintük, mégse úgy legyen, stb. Szóval a végén mindig az van, hogy bele kell nyúlni a tervbe.
Amíg van emberi (szabályozói) tényező a buliban, addig nagyon nehéz lesz ezt telibe automatizálni. És akkor még nem beszéltünk a településképi nyűglődésről.
-
Fogalmam sincs, hogy pl. a magyar építőipar realitásaival ez mennyire passzol. Koncepcióra meg eddig is végtelen számú példa volt, de persze az AI sok mindent felgyorsít. Az, hogy a klasszikus tervezői munka kiváltható lenne nagyon kérdőjeles, már csak a jogszabályi környezet komplexitása miatt is. A főépítésszel meg nem fog egyeztetni az AI 5 kört, az tuti.
-
válasz
concret_hp
üzenetére
Persze, nekem is vannak bécsi barátaim, ott pl. egy szülés államiban next level. De biztos vagyok benne, hogy ott is vannak gondok, akár életveszélyes helyzetben is. Illetve a kritikus gyógyszerhez jutás nem mindig megoldott (persze nálunk se feltétlenül).
-
Ugyanez a tapasztalatom, illetve orvos ismerősök is ezt mesélik. Gyógyszerhez például egész jól hozzá tudsz jutni itthon. Mármint olyan gyógyszerhez, ami tényleg fontos. A sürgősségin nem mindig van fájdalomcsillapító persze, de amikor életet kell menteni, akkor van mihez nyúlni.
És igen, egészen jól ki lehet mozogni az időpontokat is sürgős esetben. A gond inkább a krónikus ellátással van bizonyos betegségeknél, meg úgy összességében lehetne ezt az egészet sokkal-sokkal jobban csinálni.
-
válasz
üzenetére
Nos igen, a felelősségvállalás itt a kulcs. Már most is van olyan ortopéd műtéteket végző robot, ami tudna teljesen autonóm módon operálni, sőt, le is blokkolja a sebészt, ha kimegy a generált tervből. Ettől függetlenül egy orvosnak kell irányítania.
A leletezést is megcsinálja önállóan. Ebben lesz amúgy a legnagyobb előrelépés szerintem, és talán a legnagyobb hozzáadott értéket itt képviseli az AI. A gond a hallucinációval van, de szerintem ezt is meg lehet oldani megfelelő kontrollokkal.
-
válasz
t72killer
üzenetére
Mindez a Föld nevű bolygó szempontjából indifferens. Az, hogy a szélesszájú orrszarvú kihal nekünk fáj, nem az ökoszisztémának. Az élet alkalmazkodni fog a változásokhoz, új fajok jönnek majd létre, mint ahogy végtelen számú faj halt ki korábban.
A globális felmelegedésnek is lesznek nyertesei, mint ahogy az emberiség se fog kihalni miatta, egyszerűen csak alkalmazkodik a változásokhoz. Ebbe ennél többet belelátni tudománytalan.
Persze lehet ezt morális síkra terelni, de nem látom sok értelmét pl. a "parazita" kifejezésnek. Minden élőlény a rendelkezésre álló erőforrásokat emészti fel. Akkor most nyírjuk ki az összeset?
-
válasz
forumpista
üzenetére
-
válasz
üzenetére
nagypofaju, populista, de nala sokkal kevesbe ertelmes emberek lesznek vezeto politikusok, sok esetben vallalatokban felsovezetok is.
Nem az a két véglet van, mint amit leírtál. A jó CEO-sághoz sokféle skill kell, de az mindenképp, hogy össze tudj rakni 5 kerek mondatot gond nélkül. Az, hogy BG jó szakember lenne csak feltételezzük. Meg hát nem is azt mondtam, hogy rossz szakember. Simán lehet, hogy tök jó controller lenne, ha nem születik oda, ahova, és lesz belőle topmenedzser. Szerintem érdemtelenül.
Tudnék még példát hozni egészen közelről, csak félek, hogy kirúgnának.

-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Nekem Gattyán ugrik be, de igen, ez ilyen.
-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
De akkor mitől vezet valami londoni alapot? Vagy az is valami haveri dolog.
Igen. Az elit újratermeli magát. Néha bekerül kívülről / felemelkedik valami szerencsés zseni, de a többség annak köszönheti a sikerét, hogy jó helyre született. Ez ilyen. Kapcsolatok.
Ez nem magyar sajátosság.
-
válasz
Moltiszanti
üzenetére
Csak zsigeri averzióm van a hátszéllel pozícióba kerülő menedzserektől. Bajnai jó helyre született, ennyi. Egy normális országban nem lett volna belőle több mezei irodistánál. Végtelenül karizmátlan, és gyenge képességű fickó.
-
-
válasz
Dare2Live
üzenetére
Azt fontos megérteni, hogy Magyarországon nincs semmiféle parlamentarizmus. Maffiaállam van. Az FB azért hunyt szemet, mert eleve olyan emberek lettek odarakva, akik ezt megteszik. A színtiszta lojalitás az elsődleges vezérelv. Ezért rohadt szét az egész rendszer mostanra, és ezért csoffadt le az ország is. Látszik, hogy nem tudnak már kiállítani egyetlen épkézláb embert sem pl. a kamerák elé. Kontraszelektált söpredék van hatalmon. Ezek az emberek a versenyszférában nem tudnának boldogulni. Náluk nem opció az, mint mondjuk Bajnainál (aki szintén egy nímand), hogy oké, visszamegyek, és élek a piacról. Szerinted Gulyás Gergely mihez tudna kezdeni, ha kihullana a kormányzati poziból? Visszamegy ügyvédnek, és adásvételi szerződéseket fogalmaz majd?

-
válasz
Ringman
üzenetére
Nézd, lopni bárki tud. A tehetség az lenne, ha a szarból várat tudna építeni.
Tömegek illúziója az, hogy a NER-es paprikajancsik tehetségesek. Nem így van, és jellemzően valós piaci körülmények között el is véreznek. Ahogy a kolléga írja, úgy tudnak érvényesülni, hogy a szabályok rájuk nem vonatkoznak. Hát de így könnyű, basszus.
Mint a friss cikkben, ahol 254 beszerzésből 253 versenyeztetés nélkül zajlott le.

-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Egyetértünk, ez lesz a jövő. Sokan kritizálják az EV-ket pont az energiaigény miatt (még tegnap is láttam egy agyatlan postot FB-n erről), miközben ilyen megoldásokkal gyönyörűen lehet simítani a völgy és csúcsidőszakokat. Ez hosszú távon alacsonyabb energiaárakat is eredményezhet, hiszen pont a csúcsidőszakok kezelése a legrágább.
-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Logikájában ez hasonló, mint nálunk a vezérelt (éjszakai) tarifa.
-
válasz
Ringman
üzenetére
kognitív képességekhez kötik a szavazatot
Ez most is létezik, gondnokság alá helyezésnek hívják. Persze nagyon kevés ilyen ember van a gyakorlatban.A szavazati jog korlátozása pedig a valóságban nem a demokráciát szokta erősíteni, hanem egyenes út a diktatúra felé. Mert hát érted, mi a demokrácia? A többség véleménye érvényesüljön. Ha a többség leszarja a gazdasági növekedést, akkor ez van.
És hol húznád meg a határt? 100-as IQ alatt? Akkor kiesik a népesség fele. Tesztet töltetsz ki? Hogyan? Ezek a valóságban nem megvalósítható gondolatok. Illetve miért gondolod, hogy a tájékozott/okos emberek jobban döntenének? A kedvenceim az oltásellenes orvosok. Na, érted.
-
válasz
t72killer
üzenetére
Esélytelen. Bármekkora is a bánya, az Atlanti-óceánhoz képest az még mindig elhanyagolható mértékű cián. A gond a hideggel van. Ahogy a kolléga írta, 1,5 Km vastag jég van a terület nagy részén. Ami száraz, az is jó eséllyel permafroszt. A bányászat a jelenlegi technológiai színvonalon 1000%, hogy nem rentábilis.
-
Ennek az a következménye, hogy Trump lesz az új norma...
Szerintem nem. Trump egy rendszerhiba, a demokrata párt lecsúszásának következménye. Megkockáztatom, hogy Biden hozta volna a választást. Szerintem a következő elnök nem republikánus lesz.
Ez globálisan is megfigyelhető. Volt egy felfutása a széljobbnak, de ahogy a nép kipróbálta, nem kért már belőle legközelebb. Persze vannak kivételek, pl. Babis, de ezek az emberek felégetik a tartalékaikat, nem tudnak konszolidálni.
-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Áhh, oksi. Azt hittem az aranystandardra gondolsz.
-
válasz
kardkovacsi
üzenetére
Ahhj, számtalanszor átbeszéltük már ezt. Az eurozóna nem optimális valutaövezet, hanem egy politikai szörnyszülött. A periféria országai mindig, ismétlem mindig hátrányban lesznek a centrumhoz képest a relatív erős közös fizetőeszköz miatt. Ez persze nyírja a versenyképességüket, és rombolja a gazdaságukat.
Nem tudom tudod-e de volt már ilyen euró jellegű dolog a 20-ik század elején
Nem volt semmi ilyesmi. Az aranystandard-rendszerre gondolsz, aminek volt egy nagyon előnyös tulajdonsága, az aranypont automatizmus, ami garantálta a devizák stabilitását. [link] -
-
Nem hiszem, hogy van jelentősége itt grammolgatni, és vitázni lég és gördülési ellenállásról. Az átlagfelhasználót (és ők a vásárlók szignifikáns többsége) az érdekli, hogy mennyire macerás elmenni Söldenbe síelni EV-vel. Nekem az új BMW IX3 ebből a szempontból abszolút favorit, ha divatterepjárókról van szó (amit a piac akar és vesz), a Model Y meg nem. Az akkuméret, a töltés, a beltér, a minőség engem meggyőzött, és szerintem még rengeteg ember gondolja így. Ár/érték arányban best. Sajnos a Teslának tényleg van egy nagyon vastag lemaradása, és nem látom az akaratot ennek a kiküszöbölésére.
-
válasz
concret_hp
üzenetére
Csak hogy on is legyen: pontosan. Az, hogy az EV vonal a jövő, nagyjából ténykérdés. Most az, hogy ez 10-20 év múlva következik be, nagyjából indifferens.
-
válasz
tomazin
üzenetére
Ez megint olyan, hogy lehet venni fapad Dacia Logan-t is, meg közép/felső kategóriás verdát jóval drágábban, amivel több a baj.
Az, hogy a 20 éves autódon nincs egy pörsenés se, inkább kivétel, mint szabály. Becsüld meg. Az enyémen is csak kopók voltak cserélve, de azok is drágák már egy modern kocsin.
#22089atee_13
Teljesen más kategóriában gondolkodunk. Az enyém egy középkategóriás SUV, ez használtban is 10 millió. Akinek van pénze, az nem fog aftermarket fejegységekkel, meg utólagos 360-as kamerával baszkódni, ami sose lesz olyan, mint a gyári. -
válasz
atee_13
üzenetére
Mert nem lesz gazdaságos a javításuk. Ezeknél az öreg szaroknál már olyan költségekbe tudsz belefutni, amitől a hajad égnek áll. Nekem a 12 éves verdán például már a hátsó ajtónak az élén elindult a ragya. Namost, ezt tippre nem lehet lakatolni, szóval új ajtó + fényezés. A motorjában van 300, és hiába Toyota, nyilván nem megy bele még egyszer ennyi. 6 éve van nálam a gép, 5 év alatt még belerakok majd 200-at kb. Aztán belököm a Dunába.
És akkor az ilyen klasszikus bosszúságokról ne beszéljünk, minthogy elromlott az elektromos csomagtér mozgató. Utángyártottban volt 150, és néha működik, néha nem. A belső anyagok is fáradnak, az infotainment is elavult már. Akinek van pénz a zsebében, az nem akar már ilyenekkel nyűglődni. Én is rég lecseréltem volna, ha nem lennék benne az ingatlanbizniszben.
-
válasz
OPiiPO
üzenetére
Hoztam konkrét példát a saját autómról. És itt most csak kopókról van szó, nem extrém hibajelenségről. Kettőstömegű-nagynyomású rendszer-részecskeszűrő vonalon simán bele lehet futni akár milliós számlákba is. És még csak nem is prémium márkákról beszéltem.
Az is igaz, hogy az EV-ket nem fogod tudni sufniműhelybe elvinni, szóval a drágaság garantált.
-
válasz
Dare2Live
üzenetére
Nos igen, az ICE vonalon a szervizszámlák is nagyon vastagok már. Most volt a verdámon kettőstömegű csere, maszekban volt fél millió. Ha a részecskeszűrő megkotlik, ugyanez. Rendszeres szervizt nem úszom meg 100-as alatt, de inkább több.
Persze lehet otthon cserélgetni az olajat, de ez a legtöbbünknek nem realitás.
A titkos vágyam most a BMW IX3, jó nagy akksival. Az már nekem is élhető lenne.

-
válasz
forumpista
üzenetére
Nos igen. Elképzelem, ahogy Redneck Joe majd beül a robotaxiba a shotgunnal.

Illetve pont az USA az, ahol a hétvégi sofőr, mint létállapot is alig-alig értelmezhető, mivel érdemi tk. a nagyvárosok belső területeit leszámítva nincs.
Európa már más tészta, de látszik, hogy a carsharing is döglődik.
-
válasz
Ixion77
üzenetére
...az egy mérföldre jutó költség nem sokkal magasabb az övezető taxival mint a saját autóval.
Pont előbb hangzott el, hogy a robottaxik eleve csak nagyon korlátozott lokáción érhetőek el, ezek alapján hogyan lehet költséget számolni a nagy egészre?...a hétvégi autósok, hogy olcsóbb taxizni mint saját autót venni, vizsgáztatni, javíttatni, tölteni, adót és biztosítást fizetni...
Namost. A hétvégi autós használni akarja az autóját a hétvégén. Ennek a robottaxis megfelelője az, hogy kellően nagy flotta áll készenlétben az igények kielégítésére. Ez a flotta értelemszerűen nem 100% kihasználtságú, inkább a töredéke. Innentől pedig jönnek a brutális tőkeköltségek, amiknek térülniük kell. De hogyan? Hogyan lesz ebből olcsó autózás? Ki fog várni mondjuk 2 órát az utazás indulásával, hogy rendelkezésre álljon a gép? -
válasz
t72killer
üzenetére
Tök egyszerű a válasz: ezek a melók szarok. Senki se szereti a fizikai munkát. Ha nem így lenne, nem a legalja proli (bevándorló) réteg csinálná, aki máshova nem volt alkalmas. A festőség ezek közül is a legganébb, főleg, ha le kell kaparni/vésni, aztán glettelés több rétegben, majd a gurítás. Ez utóbbi a legegyszerűbb része.
És gondolom a nagyságos UK-ben is van olyan oldal, mint itthon a Jószaki, ahol kapásból 100 ajánlatot kapsz kurrens lokáción egy kérésre.
-
válasz
favagoJoska
üzenetére
Trendekről beszélünk, nem egyszeri intézkedésekről. Amire gondolsz (CSOK, babaváró, osp, stb.) bizonyos réteget megtolnak, de nem mindenkit. Közép-hosszútávon a hatásuk kisimul, és szépen kijön majd, hogy a bérek növekedését követi az ingatlanárak változása is. Talán pont nemrég rakott ide be valaki erről egy chartot.
-
válasz
favagoJoska
üzenetére
Nem csak én tartom azt, hogy a keresetek hajtják, hanem kb. minden elemző. Ezen belül vannak részpiacok: Budapesten pl. a befektetési vásárlás ÉS a keresetek. Az említett statisztika erre reflektál.
A másik összetevő (ami a szűkös kínálatot okozza) a költség oldal. Az építőipari árak jó része elment Nyugati szintre, ezt pedig nagyon kevesen tudják megfizetni. Ez az oka annak, hogy hatalmas teher az újlakás vásárlás egy magyar vásárlónak. De ettől még az árak növekedése mögött az van, hogy az emberek többet tudnak értük fizetni. Mi más lenne szerinted?
-
válasz
favagoJoska
üzenetére
Erről beszéltünk már korábban is. Nem azt mondtam, hogy a nyugati árszint hajtja, hanem hogy oda konvergál, leginkább a költség oldal miatt (ebben nem volt semmi újdonság).
A messze szó használatán nem akadnék fenn, szerintem semmi jelentősége.
Vagy mit értesz régió alatt? Nem a v4-et és a többi szomszédunkat?
De igen. Én ezt a listát gugliztam ki, ez alapján igencsak hátul vagyunk. [link]
-
válasz
favagoJoska
üzenetére
A következőket állítottam: továbbra is a legolcsóbbak vagyunk a régióban, emellett elképesztően csórók is. Ha nőnek a fizetések, akkor az árak is. Most akkor hol itt az ellentmondás?
-
válasz
favagoJoska
üzenetére
Jó, kereset/ár arányában a Skoda Octavia is nálunk az egyik legdrágább a régióban. Az a helyzet, hogy brutálisan csórók vagyunk, az árak pedig a Nyugati szintre konvergálnak. Nem egyszer beszéltünk már erről.
Hát, ez az ukrán menekültes érvelés nekem nagyon billeg. Lengyelország sok embert fogadott be, de a többiek jellemzően gazdag Nyugati országban telepedtek le.
Ez nem cáfolja azt, amit mondtam. Ez a profitráta ezt a kibocsátási szintet bírja el.
És az a gond, hogy a szerencsétlen Dél-Alföldi bérét is hozzá kell nézni a Győr környéki ingatlanárakhoz...
No offense, de múlt héten már be lettél oltva azért, amiért ilyen esetben valahogy mindig csak az egyik oldalt vagy képes felhozni, miközben a statisztikában benne van a top1%-ba tartozó bankigazgató, és a Borsodi faluban található cigányputri is. Ettől lesz valami országos statisztika, amit természetesen érdemes tovább bontani. De ez a 8-10x emelkedés nyilván nem általános.
-
válasz
t72killer
üzenetére
...egy Sopron környéki ház kétszer annyiba fog kerülni, mint Burgenlandban egy ugyanolyan?
Mindketten tudjuk, hogy ennek semmi köze a valósághoz.
- mint kolléga írja a kevés építkezés
És ennek mi az oka? Csak nem az, hogy túl alacsony az árszint ahhoz, hogy a költségeket ki lehessen termelni?
- az állam, mint vásárló jelenik meg a piacon az adófizetői pénzekkel tömött "hitelekkel", "támogatásokkal"
Mondjuk úgy, hogy bizonyos társadalmi csoportokat eszetlenül támogat az állam.
- semmilyen értelmes adó nem terheli a harácsolást
Ebben is van valami, de csak részben. Például a 4%-os vagyonszerzési illeték messze nem kevés. Ezt lejjebb vinném, és kivetnék értelmezhető ingatlanadót. Ami amúgy létezik most is, de jellemzően vállalkozásoknak kell megfizetniük.
Mennyit emelkedett az első 6 decilis fizetése az elmúlt 5-10évben?
Tippre nem keveset, sőt, ők nyertek a legtöbbet. A magas jövedelmű, kvalifikált munkakörben dolgozók már első ránézésre is vesztesei az elmúlt 5 évnek.
-
válasz
t72killer
üzenetére
Ne legyenek illúzióid, amíg reálbér növekedés van, addig itt emelkedni fognak az árak. Ha pedig valamilyen csoda folytán jön a kormányváltás, és visszatérnek az EU-s támogatások + a nép kimozdul az apátiából, akkor elképesztő árrobbanás következik. Még mindig messze a legolcsóbbak vagyunk a régióban.
-
válasz
t72killer
üzenetére
Normális ingatlanadó, és kész. Engem is kiidegel, hogy a beállóm adója 2-havi bérleti díj. Nem is veszek soha többé (btw a lakáshoz vettem, nem halmoztam őket), csak saját használatra.
Amúgy a Marina-part tele van ilyen spekulatív kéglikkel. Főleg Távol-keletiek vették őket.
-
válasz
t72killer
üzenetére
Japánban elképesztő haszonáldozata van annak, hogy elutasítják a bevándorlást. Ez amúgy lassan változik, a körülmények kikényszerítik.
...UK pedig lekörözné Svájcot + Szingapúrt gazdasági-társadalmi szinten.
Azért na! UK rengeteget profitált a bevándorlásból. Ásványkincsekben szegény ország létére elég jól áll. Az összehasonlítás nem túl fair, Szingapúr profitál a stratégiai elhelyezkedéséből, Svájcot pedig talán magyarázni se kell. Ráadásul mindkettő 1 nagyságrenddel kisebb népességgel operál, mint UK. BTW mindhárom említett ország rogyásig van bevándorlóval. Szingapúr főleg.
-
válasz
t72killer
üzenetére
aminek csak elenyésző részét lehet a korrupció akár totális (...) megszüntetésével betömni.
Ez tévedés. Elképesztő összegek mennek ki a rendszerből. Már csak azért is, mert az állami újraelosztás 60% fölötti, miközben minden ellátórendszer alulfinanszírozott.
Költségcsökkentésre amúgy is igen szűk a tér: ha tartják az igéreteiket, akkor igen komoly összegeket kell az EGÉSZSÉGÜGYBE és OKTATÁSBA pumpálni.
Ez csak részben igaz. A valódi gond a hatékonytalanság, ezt egész gyorsan meg lehet oldani. Mondjuk a kiszórt állami vagyon is önmagában ezermilliárdos tétel. Azt simán vissza kell államosítani. -
Biztosan lesz egyfajta konszolidáció, de az én fejemben egy ellenkező irány is elképzelhető. Szerintem a szoftveres integráció egyre egyszerűbbé válik, az EV-k komplexitása meg jóval alacsonyabb, mint az ICE modelleké, ezért sokkal kevesebb hozzáadott érték van mögöttük. Innentől meg jöhet az, hogy kisebb szereplők is lehetnek versenyképesek. Arról nem beszélve, hogy az ICE modellek kifutása globálisan azért még nagyon messe van. Az EV-k térnyerése a fejlett gazdaságokban is beleütközött egy plafonba. De a legtöbb országban nagyon messze van még ez az egész: Ázsia, Afrika, D-Amerika, USA jó része, stb.
-
válasz
julius666
üzenetére
Ilyen versenyben árat érdemben csak többlet szolgáltatással tudsz emelni ami az AI esetén jellemzően jelentős többlet költséggel is jár.
Erről korábban volt már szó, de sokan ki fognak hullani a piacról, és marad néhány nagy szereplő, aki át tudja törni a jelenlegi korlátokat. -
válasz
FireKeeper
üzenetére
10-20% elképesztően sok. A 10x több meló amúgy cég szinten igaz lehet bizonyos pozikban. Az MS-nél pl. komplett csapatok voltak ügyfelek validálására, őket egy jól tréningezett AI telibe ki tudja váltani.
#20808forumpista
Az árazás nyilván arányban áll majd a rendelkezésre álló feature-ökkel. -
válasz
FireKeeper
üzenetére
Valami 700 embert említettek a cikkek, akik késedelembe estek. Ez semmi.
-
válasz
Ringman
üzenetére
Azért, na! Ne tegyünk úgy, mintha a munkaerőpiac szabályozása ördögtől való lenne. Ez a világon mindenhol így van. EU-ban talán kifejezetten liberális, de azt tudom, hogy a bevándorlók nyomják le a béreket a magasan képzett területeken is. Ez olyan fasza neked egységsugarú munkavállalóként?
-
válasz
Dare2Live
üzenetére
Sikerült kiemelned a jellemzően techmilliárdosokat, de közben a gazdag emberek többsége nem olyan, mint ők. A valóság az, hogy a politikai és a gazdasági elit mindenhol össze van fonódva, és ez régen is így volt. Arról nem beszélve, hogy a techcégek se idegenkednek a korrupciótól, elég csak a magyar Microsoft botrányt említeni, de én is emlékszem még arra, hogy a T korábbi CEO-ját úgy kellett kimenteni valamelyik balkáni országból korrupciós vádak miatt. Aztán az egy amcsi fickó volt.

Ebben az esetben ez pont a Fidesz/NER narratíva. Ami hazugság és te fullba toltad.
Wut? Mi? Hogy bezzeg nyugaton is lopnak? Mikor mondott ilyen bármelyik NER-es? Mikor vallották be ők valaha is, hogy lopnak?Én nem relativizálok. Ezek az emberek maffiózók. De attól még miért nem lehet elfogadni azt, hogy ez Nyugaton is működő modell? Nem ennyire nyilvánvalóan, és nem ekkora méretben, esetleg nem most, hanem 50-100 éve. De most arról beszélünk, hogy a nagy vagyonok hogy lettek megalapozva. Így.
-
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Ez áll minden olyan esetre, amikor egyetlen számban akarsz egy komplex témát leírni. Vannak előnyei (egyszerűség), meg hátrányai (a szélsőségeket nehezen kezeli). Ettől még nem igaz, hogy semmire nem jó.
-
válasz
Ringman
üzenetére
És? Tök mindegy, hogy ez mennyi pénz, nem érted, hogy ez lényegtelen az adott statisztika szempontjából?
Ha Magyarországon él 100 ezer gazdag ember, és 9,4 millió csóró, akkor az lesz az eredmény, hogy nálunk kicsik a vagyoni különbségek, mert a szignifikáns többségen (sőt, a teljes sokaságon) belül a vagyon méretének szórása alacsony.
-
-
válasz
Tyler Durden
üzenetére
Árnyalva: [link]
-
válasz
forumpista
üzenetére
Másban gondolkodunk. Aminek lényegi impactja van, az pl. az autóipar. Nem a filléres szarokra rakódó vám veri fel az inflát, hanem az, ha az addig 50 ezer dollárba kerülő autó hirtelen 100-ba kerül.
Ezt nem úgy kellene hogy először kialakítod a legális vonalat, aztán aki nem megy át oda azt üldözöd ki?
De, csak azzal nem lehet választást nyerni. És még egyszer, nyilván nem lesz kiebrudalva az USA-ban lévő soktízmillió illegál arc. -
válasz
forumpista
üzenetére
Biztos? Ezek úgyis magasan automatizált gyárak lesznek. Szerinted az USA munkás drágább lesz, mint mondjuk a német Merci gyárban dolgozó?
Gondolom a legalis bevandorlok sem annyiert fogjak szedni az almat mint az illegalisak.
Biztosan? Ez csak szabályozás kérdése. A vandégmunkás mindig olcsóbban melózik, mint a helyiek. Most az USA bevándorlás politikája hivatalosan nagyon szigorú, nem hivatalosan eddig extrém befogadó volt. Ez utóbbi változott, és simán lehet, hogy akkor a legális vonal lesz kikönnyítve. -
válasz
Ringman
üzenetére
...ki fog fogyasztani, főleg ha kb minden drágább lesz a vámok miatt?
Végtelen mennyiségű beruházás megy az USA-ba a visszatelepülő termelés miatt, ez nyilván felveri majd a béreket is....ha hazaküldenek minden papír nélküli bevándorlót, akkor ki fog dolgozni a földeken...
Természetesen nem küldenek haza mindenkit (ez fizikailag is lehetetlen), másrészt kik fognak dolgozni? Hát, legális bevándorlók? Mint minden normális országban. -
válasz
t72killer
üzenetére
Az alapfeladatok ellátását nem azért nem csinálják, mert nem lenne rá forrás, hanem mert nem akarják. Érdekes módon reptérre, stadionra, egyebekre akadt forrás még a legnehezebb időkben is.
Arról nem beszélve, hogy a klientúra etetése az egyik legnagyobb költség. Ezt azonnal le lehetne építeni.
-
Ha ezt csökkenteni kell, akkor vagy kiadást kell lefaragni, vagy bevételt növelni.
Abszolút nem érted az államháztartás működését. Ha bevételt növelsz, akkor növeled az újraelosztást is by definition. A bevételt 1000%, hogy csökkenteni kell (már most 60+%), ezt drasztikusan le kell faragni. E mellett a kiadási oldalt is hozzá kell igazítani (javarészt hatékonyság növelésével). -
válasz
Ixion77
üzenetére
Nincs olyan, hogy legigazságosabb adó. Olyan van, hogy igazságos adórendszer, aminek amúgy van elméleti háttere (vertikális és horizontális igazságosság). A gyakorlatban az ideális egy olyan komplex adórendszer, amelyben minden adónem jelen van a társadalom adottságainak és fejlettségének megfelelő mértékben. A magyar egyébként egészen biztosan nem ilyen.
Új hozzászólás Aktív témák
- Google Pixel topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen légkondit a lakásba?
- Windows 11
- Még idén kézbe vehetjük a NEOGEO felújított kiadását
- sziku69: Szólánc.
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen alaplapot vegyek?
- További aktív témák...
- Dell Vostro 5459 egyszerűbb játékokhoz (i5, 4 GB VGA, 250 SSD) ! AkciÓÓ!
- Team Group 32GB DDR4 3200MHz TED432G3200C22BK
- Beyerdynamic Dt 1770 Pro 250 ohm fejhallgató eladó
- Kingston 32GB DDR4 3200MHz KSM32ED8/32ME ECC Szerver RAM
- ELADÓ: ASUS MAXIMUS VII Ranger LGA1150 alaplap - ritka, gyűjtői darab (+gari/számlás)
- Lenovo ThinkPad E15 Gen 2 15,6" - i7 1165G7, 16GB RAM, 512GB SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Eladó Dell Latitude 7440 Új állapotban i7-1365U 32 GB DDR5 RAM 1TB SSD Dell pro support garancia
- Keresünk iPhone 16/16e/16 Plus/16 Pro/16 Pro Max
- Jawbone Up okoskarkötő, aktivitásmérő
- HIBÁTLAN iPhone 14 128GB Starlight-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4650
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest