2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Meghalt Fritz Teufel hangja Benedek Miklós

  Meghalt Benedek Miklós Fritz Teufel hangja és a háromszoros olimpiai bajnok Benedek Tibor apja.

  [Macskafogó - részlet]

  buherton 5 hónapja 10

 • Megjegyzés az M7-es baleset mellé

  [Origo - Súlyos baleset történt az M7-esen, óriási dugó van a Balaton felé]

  A vörös Toyota Prius+ tulaja vagyok.

  tl,dr: kisebb fejre mért ütéssel mindenki megúszta szerencsére.

  A kiscsaládommal - feleség és 5 illetve 2 éves kislányok - szerettem volna anyós látogatóba menni a Balatonra. Mily meglepő, de az M7-esen állt a sor és az autópályán kihelyezett táblán megírták, hogy baleset miatt. Ez teljesen szokványos nyáron péntek délután. Éppen elértük a baleset helyszínét, amikor látom hogy az előttem lévő kocsisor erősen lassít, de úgy hogy a közvetlenül előttem menő C-HR láthatóan ABS-szel állt meg, mert pattogtak a kerekei. Szeretek valamennyi távolságot hagyni, szóval erősebben fékezve, de megálltunk mögötte. Ekkor gondoltam, hogy na vajon a mögöttem lévő is megtud állni?! A hír alapján nyilván nem és elég komolyan belénk rongyolt a Seatos, aminek hatására az előttünk lévő C-HR-nek neki ütköztünk. És ezt megfejelte még meg egy másik Toyotas.

  A kirándulás lefújva.

  Folytatás...

  buherton 11 hónapja 47

 • Hat hét c. film

  Idén március 23-án került mozikba a Hat hét c. magyar film.

  Tegnap néztük meg a feleségemmel és nagyon tetszett nekünk a film. A történet az egy érzelmileg teljesen egyedül lévő, Zsófi nevű tiniről szól, aki komoly vívódáson megy át, hogy mit is kellene csinálnia. De a film ennél sokkal több. A Zsófit valamilyen formában körülvevő emberek oldalát is tűélességgel mutatja be. A film pedig tele van erős és sors döntő pillanatokkal, ahogy kifejlődik a cselekmény. Nem tudjuk meg, hogy mi a vége történetnek, de a film szemernyi kétséget sem hagy, hogyan fog végződni a film után.

  A film súlyosságát az adja, hogy bár ez egy fikció, de teljesen valóságos és teljesen emberi viselkedéseket mutat be. Ez így akár meg is történhetett valakivel.

  Nekünk azért is ütött nagyot igazán a film, mert a filmbeli karakterek egy részét rögtön tudtuk kihez kötni. Bár ott nem tinikori terhesség volt, hanem talán még annál is súlyosabb tragédiák (autista fiú, 6 éves lány aki az elhanyagolás miatt kb 3 éves szintjén van, az apát és a nagyapát 1 hónapon belül vitte el a rák, az új férj veri a feleséget és a gyereket is, stb.) :( .

  Ha van lehetőséged, akkor érdemes megnézni ;) .

  Folytatás...

  buherton 1 éve 2

 • The Linux Foundation - Cyber Monday

  The Linux Foundation egy olyan oldal, ahol a Linux-ról, a DevOps-ról és egyéb nagyon jó dolgokról lehet tanulni. Jellemzően két féle kurzus van, az egyik csak training, a másik pedig training + exam.

  Ha esetleg szerettél volna korábban csinálni ilyet, akkor itt az idő: [link]

  A Power Bundle-k kifejezetten jó árban vannak. 417 USD két olyan kurzusért, ami tényleg 1190 USD-ba kerülne. Néztem idén és tavaly is többször, de mindig sokalltam az árát érte, szóval ez tényleg akció.

  buherton 1 éve 0

 • Női vízilabda döntő!

  Elmentünk apával és a nagyobbik lányommal az elődöntőre. Fura volt élőben látni egy ilyen meccset és hozzá kellett szokni, hogy ez nem egy steril TV adás, hanem itt rengeteg minden folyik a meccsen kívül. Nagyszerűen játszott a magyar válogatott.

  Nem gondoltam, hogy elmenjek a döntőre, mert akkor egyedül mentem volna. Ennek ellenére a feleségem végül csak addig rágta a fülem, hogy péntek este vettem jegyet a döntőre. Azzal nyaggatott, hogy "menj el, mert jó lesz".

  A margitszigeti lejárón végig ott voltak a zugárusok, ahol zászlókat, dudákat és egyebeket lehetett megvenni. Pici alku is belefér ilyenkor, nincs számla. A beléptetőnél jó sokan álltak sorba, de azért haladt. Valamilyen belső sugallatra végül úgy döntöttem, hogy a lelátó felé a FINA-s cuccok standján veszek egy vízilabda sapkát. Időben sikerült megtalálni a helyem, mert akkor konferálták fel egyesével a magyar válogatottat.

  Nem szeretnék minden részletre kitérni, az életben nem fejezném be az írást :D .

  Az első büntetődobás szerintem egy kompenzáció volt a bírók részéről. Pont ezelőtt történt, hogy az amerikai edző videó bírót követelt, de a túl parti bíró ezt kapásból és aztán kategorikusan elutasította. Rá néhány másodpercre az innenső parti bíró kérdés nélkül ítélte a büntetődobást.

  A második büntetődobás szerintem jogos volt.

  Folytatás...

  buherton 2 éve 0

 • IP kamera biztonságos elérése kívülről

  Vettem két Reolink E1 Zoom-t. Ezeket szerettem volna lokál hálózaton kívülről is elérni.

  Az első gondolatom az volt, hogy a kamerák webes elérését a home szerveren reverse proxyzom. Ennek számos előnye lett volna, hiszen a home szerverhez tartozik domain név, valid certificate és még autentikálni is tudtam volna. Se hogyan sem ment.

  A keresések között akadtam erre a toolra: restreamer. Ez azt tudja, hogy a kamera RTSP-ből csinál egy webes streamet és mindezt reverse proxyzható módon. Ami még jobb megoldás is mint az előző, mert csak a videót szerettem volna csak megosztani, de azt biztonságos módon.

  Restreamer config

  Indítsd el a restreamert:
  # docker run -d --restart always --name restreamer-cam1 -e "RS_USERNAME=admin" -e "RS_PASSWORD=datarhei" -p 1500:8080 -v /mnt/restreamer/cam1:/restreamer/db datarhei/restreamer:latest

  Nyisd meg a böngészőben:
  localhost:1500

  admin/datarheit

  Folytatás...

  buherton 3 éve 40

 • Ellopták az autóm katalizátorát

  Kitaláltuk múlt héten a feleségemmel, hogy először elmegyünk édesanyámhoz néhány napra, majd onnan haza jövünk és másnap megyünk nyaralni a Balatonra. Végül meglátogatjuk anyósomékat. Teljesen jó terv. Minden nagyon jól ment és tegnap délután haza is értünk. Elkezdtem mosni, főzni, takarítani és pakolni, hogy minden el legyen rendezve ahogy azt kell.

  Ma reggel mondom megyek tankolni, hogy egy tankkal letudjuk a balatoni körutat (anyósom a Balaton mellett lakik). Beszállok a Priusba el indultam és épp hogy kiálltam a parkolóból, amikor a motor nagy hanggal elindult. Azonnal leállítottam az autót és ment az információ feldolgozás. Ennek pont olyan hangja volt, mintha a kipufogót leszerelték volna.

  Egy kis intermezzo: a barátom még múlt hónapban küldte el ezt a cikket: [link]. Ejj, mondom úgy látom már nem divat a Prius lopás, hanem megelégszenek a katalizátorral. Még jó, hogy az enyémből nem lopták el, pedig idén lesz 3 éve, hogy megvan.

  Folytatás...

  buherton 4 éve 71

 • Te jó ég!

  Visszahozzák a Waczak Szálló letiltott epizódját, de plusz magyarázatokkal ellátva

  Aki nem ismerné a Waczak szállót annak leírom, hogy ez egy olyan sorozat volt, amit az egyik Monty Python tag írt és szerepelt benne többek között. Ez egy abszurd fricska az akkori - és egyébként a mai - világ felé.

  Szégyen gyalázat, hogy idáig süllyedtünk.

  buherton 4 éve 12

 • Hangulatkeltés a köbön

  [link]

  A fotós ismerősöm hívta fel, hogy időpontot egyeztessen. Kértem, hogy mindenképpen említse meg, hogy transznemű vagyok. A ruhához ugyanis csizma is járt volna, de a lábam 44-es, ezért szólni akartunk, hogy azzal ne fáradjon, azt majd viszek magamnak.

  Minek kell a másik orrára kötni, hogy transznemű? Én sem kötöm mindenkinek az orrára, hogy a borosta és a szőrös láb ellenére férfi vagyok. A feleségem pedig a hosszú hajával és a széles csípőjével, pedig nő. Sőt gyerekünk is van és még sem érezzük a kéztetést, hogy boldog-boldogtalannak hirdessük azt, hogy mi egy férfiből, egy nőből és egy gyerekből álló család vagyunk. Bocsanát, egy nőből, egy férfiből és egy gyerekből álló család vagyunk.

  Minek kell a másik vallásos/hagyományos ünnepélését "beszennyezni"? Miért nem lehet elfogadni, hogy ez egy keresztény ünnep? Ez a képmutatás csúcsa, amikor nem vallásos, de mégis részt akar venni egy vallási ünnepen. Továbbá, miért kell ilyen erőszakosnak lenni? A nőiességénék átélésének ezeregy más módja van, ami nem keresztény szokás, de mégis ezt kellett választani.

  Ha ennyire részt akart venni, akkor miért nem mondatott csak annyit, hogy csizmát visz magával? Jaah, mert így bekerülhetett az országos médiába.

  Én kérek elnézést.

  buherton 5 éve

 • A millió dolláros kérdés (SSD firmware upgrade)

  Van egy ADATA SP920 SSD-m, aminek a firmwarét szeretném frissíteni és itt jönnek a problémák. Ugyanis az Adata upgradelős programja win-only (nem is értem, hogy képzelték ezt el...).

  Otthoni eszköz felhozatal:
  - teljesen egybe épített laptop win10-el (az asszonyé)
  - szétszedhető laptop Ubuntu + win7-el
  - egy PC (J3455 CPU-val és ennek szeretném azt az SSD-jének a firmwaret upgradelni) Debiannal
  - plusz egy SSD
  - 16 GB-os pendrive
  - USB-s külső vinyókeret

  Amit eddig próbáltam:
  - a külső keretbe tettem az SSD-t és a laptopon lévő win7-el próbáltam upgradelni -> nem látta az USB-n lévőt
  - ugyanezt a win10-es laptoppal -> ugyanaz történt
  - a win7-es SSD-t bettem a PC-be -> elindult, de az összes USB-t letiltotta bootoláskor (heh?), így semmit nem tudtam csinálni
  - megcseréltem az SSD-ket, így a win7 a külső keretről bootolt, míg az upgradelendő SSD pedig bekerült a laptopba -> a win7 kék halálozott bootoláskor (heh?)
  - a win7-re feltettem a J3455-hz tartozó driverket -> már bootolni sem akar a PC-ben (heh?)

  Nincs win7-es DVD-m, se win10-es licenszem, se win10 telepítőm, teljesen a Linuxra álltam át. A jelenlegi win7 is csak a végszükség esetére van fenntartva, mert pl. a nagyon régi Kingston SSD-t lehetett még USB-n keresztül upgradelni.

  Hogyan oldalnád meg a problémát?

  Folytatás...

  buherton 5 éve 9

 • Római számok

  [link] (valamiért nem akarja elfogadni a YT a linket.)

  Grétsy László ezeket kéri, hogy maradjanak római számok: emeletek, uralkodók, kerületek.

  Mekkorát változott az ország mindössze 21 év alatt?! Az uralkodók maradtak meg egyedül stabilan római számokkal.

  Mi történt az emelettel? A lakcímkártyán már arab számos, a kaputelefonok is már arab számosak.

  Mi történt a kerületekkel? Az utcanév táblákat kivéve szinte sehol sem állnak már római számok. Kiváló példa ismét a lakcímkártya, ahol a lakcím(ek) és a kiállító hatóság is arab számos.

  Ez van. Úgy érzem, hogy butul a nyelvhasználat. Csökken a színvonal. A magyar nyelv sajátossága, hogy egy szó vagy szám önmagában is jelent valamit és nem feltétlenül kell kontexusba helyeznem. Ha kiragadod, akkor sokkal kisebb arányban szorul kontexusba helyezésre, szemben a kiváló ellenpéldával az angollal.

  A dátum mikor kerül felcserélésre? A minőség lejárta már évek óta kötelezően így van jelölve. A név mikor kerül felcserélésre? A multiknál már felcserélt a név írás.

  buherton 6 éve 107

 • Önvezető autó orosz módra

  A GaZella kisteherautóban a következő kombinációt kell megcsinálni:
  először a gyújtást kell ráadni, majd beindítani, háromszor jobbra indexelni, kétszer felvillantani a reflektort, ötször kuplungolni, felpörgetni a motort háromezerig, majd a műszeregység bal oldali gombját néhány másodpercig forgatni.
  Ekkor elindul egy tetris a központi kijelzőn...

  buherton 7 éve 3

 • Az én coming outom

  27 éves férfi vagyok, aki egész életében tudta, hogy más. Sokáig tanakodtam és örlődtem, hogy megírjam eme bejegyzést, de úgy gondolom, ennek pontosan itt az ideje és helye. Sokan elfelejtik, hogy milyen is másnak lenni. Íme itt az írásom olvasd hát örömmel.

  Az ilyen fajta másság már az ősidők óta végig kísérte az emberi fajt. Sőt, az emberi fajon túl az élővilágban más élőlények esetén is látható. Így már az elején elmondhatjuk, az evolúció nem szabott gátat és már-már bátorkodhatunk kijelenteni, hogy genetika végett.

  Ezt a másságot sokan megbélyegzik és előítéleteik vannak ezzel szemben. Hiába végeztem nagyon jó eredménnyel a villamosmérnöki karon a válság éveiben nem volt könnyű munkát szereznem. Biztosra veszem, hogy megtudták a másságom és a cég "portfóliójába" nem fértem bele. Sőt tovább megyek. Ma nagyobb hátrány ér, mint bárrmi mással, ami elég elszomorító. Kisebb az esélyed a munkahely szerzésre, nem állnak ki mögötted a civil szervezetek (nincs is ilyen jellegű), nincs felvonulás sem, ami ezt hírdetné és hadd ne soroljam. Persze vannak jogaim, de senki sem harcol értem(ünk) egy jobb életért.

  Természetesen rengeteg színész és tudós él ezzel a mássággal és nagyon sikeresek. Gyakorlatilag nekik köszönhetjük, hogy itt tartunk a világban.

  Folytatás...

  buherton 7 éve 47

 • X-Faktor és amit gondolok róla

  A feleségem szereti nézni, így néha én is bekapcsolódok az ilyen "sztár" csinálós műsorokba. Ezt tettem az idei X-Faktorral is. Nem kellett volna. Határozottan nem. Nem követem a magyar zenei életet semmilyen formában, így a zsűri tagokról még csak hallani sem hallottam kivéve egyet. Radics Gigit hallottam élőben énekelni az István, a király c. rock operán és be kell, hogy valljam a nevével ellentétben tetszett ahogy énekelt. No, de ez egy másik sztori.

  Első rész elején bemutatkoztak a zsűri tagok és arra lettem figyelmes, hogy 4 feminim emberi lényt látok a képernyőn, holott csak egyet kellett volna a külső alapján. Ejj mondom már a zsűri felhozatal is erős, itt sok jóra nem számíthatunk. Nem is kellett, hogy az első rész véget érjen már jött is az első hideg zuhany, ami engem is őszintén meglepett. Báj Alex felhúzta az orrát a semmin. Itt kétféle lehetőség ugrott be. Az egyik, hogy tényleg ilyen szerencsétlen vagy hohó pénz üti a markát ezért. Nem néztem, de biztos vagyok benne, hogy a Blikk és társai oldalakon keresztül vesézték ki, hogy miért húzhatta fel az orrát Báj Alex. Ezzel véget is ért első rész. Hozzátenném, hogy ezzel a húzásával a szakma iránti alázatosságot teljesen ledobta magáról. Lényegtelen mi volt az indok, a jelentkezőkre akkor is figyelni kell, pont úgy ahogy a szakmaiságra. Sőt, aki valóban elkötelezett a szakmája iránt, ő képes felül emelkedni a saját hülyeségein is. Egy művésztől különösen ezt várnám el.

  Folytatás...

  buherton 7 éve 60

 • Reklámok a TV-ben!

  Lassan 10 éve hogy felhagytam a TV nézéssel. Szökőévente fordul elő hogy nézek valamit a TV-n. Most épp oda kapcsoltam x csatornára, ahol egy tényfeltáró sorozat aktuális része ment. Mondanom sem kell hogy elég gyorsan elérték a reklámblokkot és itt lepődtem meg igazán. Gyógyszer, gyógyszer, autó, gyógyszer, gyógyszer, divat, gyógyszer, gyógyszer, gyógyszer, gyógyszer és nem fogjátok kitalálni mi volt az utolsó?! Gyógyszer! A következő reklámblokk hasonlóan nézett ki es itt szakadt el a cérna, ami teljes TV kikapcsolást jelentett.

  Tényleg ez megy mindenhol? Ez komoly? Mert viccnek elég durva lenne :( .

  buherton 7 éve 44

 • Borat véleménye Trumpról

  buherton 7 éve 0

 • Japánok magyarul

  A feleségem talált rá erre az oldalra. Több szempontból is igen elgondolkodtató, ugyanis mind fogalmazásban mind helyesírásban kenterbe verik az átlag magyart. A világ másik oldalán élnek. Gyökeresen eltér a kultúrájuk és mégis vannak, akik a magyar nyelvet választják és azt olyan szinten művelik, hogy csak lesek.

  Íme az oldal: [link]

  buherton 8 éve 12

 • Szalontüdő

  buherton 9 éve 13

 • A tökéletes háziállat

  Nem büdös, nem hullatja a szőrét, nem ugat, nem kell sétáltatni, nem kell mindennap etetni...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Bemutató 11 éve 278

 • A szikvíz

  Amit illik tudni, eme hungarikumról.

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Tudástár 13 éve 132

 • Gondolatok...

  Miért nem szeretik magukat az emberek?

  "Mindig máshoz hasonlítják magukat az emberek, de mindenki magát ismeri a legjobban, és magának nem tud hazudni, ezért sem szeretik magukat az emberek, mert más ember nem mondja soha azt ki, amit magának igen."

  Szomszéd nője mindig zöldebb. Akarom mondani fűje :DDD .

  Igazi társ

  "Alapjába véve az ember nem tud egyszerre több fele figyelni. A társ pozíción (barát/pár) csak egy ember állhat. Próbálkozni lehet, de nem fog sikerülni, valakinek mennie kell erről a pozícióról."

  Boldogság, öröm

  "Tudom hogy ezt is már sokan mondták előttem, de minél többet dolgozik az ember valamiért, annál édesebb a jutalom íze, annál jobban becsüli meg, amit kapott. És ez igaz áttételesen az örömre és boldogságra is. Sokkal boldogabb az ember, ha előtte bánatos vagy szomorú volt és akkor történik vele valami nagyon jó. Ha meg átlagos hangulatban éri valami boldogító az nem fog olyan örömöt/boldogságot okozni."

  buherton 14 éve 0

 • Mihez van jogunk?

  Azért jött létre ez az írás, mert sajnos az eladók egy része megakarja kímélni magát a kellemetlenségektől és...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 15 éve 72

 • Karácsony szelleme!

  A futballtörténelem alighanem legelképesztőbb mérkőzését 1914 karácsonyán játszotta a Királyi Walesi...

  Tovább a teljes címlapos íráshoz...

  Teszt 15 éve 25

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.