Hirdetés

2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2021-12-12 22:14:59

LOGOUT.hu

OLED Televíziók - témaösszefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#60751) alaves válasza Callisto (#60750) üzenetére


alaves
addikt

Jó TV a QN90, de aki sokat nézi a kijelzőt (mint például én is: munka PC monitorként+ film+ TV) fontos szempont (legalábbis nekem), hogy az RGB WOLED kijelzőnél nincs PWM és fele akkora a kék fény kibocsátása. (A flatpanelshd-s figurák is panaszkodtak a QN90 tesztben, hogy megfájdult a fejük vagy a szemük.)

Samsung 65S90C/Asus RTX 3050/i5-4460/Asus B85M-G/16GB RAM*Creative FPS1600 4.1 Speaker*Sennheiser HD 230*[LG OLED55C1, Philips 55OLED754, LG OLED55B7V]

(#60752) Mankó válasza krx21 (#60724) üzenetére


Mankó
veterán

Hát igen, tervben is van a csere, hogy ennek a hdmi 2.1-es előnyöknek is utánajárjak, meg a szebb kép, jobb mozgás megjelenítés is vonz. Amikor megvettem a Panát, még Seroes X se volt, amikor meg meg lett a box, akkor már voltak 120 Hz-es tv-k is, de aranyáron.
Néztem ma egy LG G1 és Sony A80-90J összehasonlítást és meglepő módon jobbnak hozták ki az LG-t. Nem utolsó sorban olcsóbb is majd 200 ezerrel. Már csak a panelnek kellene bizonyítania, hogy ne kelljen annyit cserélgetni, mint a mostani szériáknál, és persze egy olcsóbb árcédula se ártana. :D

(#60753) Impulsivex


Impulsivex
tag

Sziasztok,
LG CX-el kapcsolatos kérdésem lenne. Valakivel fordult már elő, hogy az egyik HDMI port elromlott volna? Nekem a HDMI4-es porton volt a PS5 és legtöbbet 120hzes game-el játszottam rajta, elösször villant a kép 1-2x és utánna már nem ad képet. Átraktam másikra ott működik de félő hogy ott is elfog romolni valamelyik port. Illetve ma produkált egy olyat, hogy jatek közben kajakra 2x ujraindult a TV( piros led kattan a relé és újraindul) . Egyenlőre még most elösször csinálta ezt a fajta hibát. Legújabb OS van feltelepítve rá.

(#60754) belan


belan
addikt

Szerintem 2.1 hdmi nem sokat ér új konzolok soha nem
fogjak ki használni 4K 120 fps-t max 120 fps full hd . Talán ps5pro , és egyet értek aki Qledet vesz játékra ,vagy van a sonynak az a jó kis xh9000 tvje én azt venném meg . Tapasztalatból mondom beég a oled jatéknál decemberben kaptam egy új panelt sajnos ha 400 500 órát megy egy játék akkor beég persze nem egyszer megy 400 500 órát . Ezért kellet vennem egy jó Dell monitort ,jó alternatívának hosszabb játékok azon mennek de ha valaki keveset játszik és sokat filmezik oled legjobb választás !

[ Szerkesztve ]

Playstation 5 slim & Steelseries arctis nova 7 & LG OLED65C9.Best games Last of us. Metal Gear Solid 1,2,3,4. ELDEN RING

(#60755) krx21 válasza belan (#60754) üzenetére


krx21
nagyúr

Hdmi 2.1 előnye nem csak 4K 120fps esetén érezhető!
Neked nem volt vagy van PC-d? Vagy ott is 60Hz-en jàtszottál?

(#60756) #72042496 válasza belan (#60754) üzenetére


#72042496
törölt tag

OLED-nél azért egy előny, hogy 120 Hz-en is változatlan képminőséget ad, és a gyors válaszidő miatt nincs blur. (24-30 FPS mellett viszont szaggatottabbnak látszik a kép.)

XBOX-ra vannak 2160p@120-as játékok, itt egy lista. Az ilyen módhoz akkor is HDMI 2.1 kell, ha adott játék dinamikus felbontással és/vagy FPS boost-tal fut.

[ Szerkesztve ]

(#60757) Callisto válasza alaves (#60751) üzenetére


Callisto
őstag

Egyetértek. Nekem home office van és munkára használom én is monitorként is (fejlesztés).. Napi szinten nézem 10 órát. Ugyanakkor szűrős szemüveget használok és mindegy milyen monitor vagy TV, akkor is használom. A PWM aki erre érzékeny tud erős hátrány lenni. Ugyanakkor a mozgásmegjelenítésen meg picit segít. VRR-ben amúgy 960 Hz azért az nem vészes.
Egyébként a monitorok és TV-k többsége PWM-es és nem sok embert zavar. Nem beszélve a CRT-s korszakról. Tény vannak érzékenyebbek rá, de arányaiban elég kevés. Ugyanakkor a nem PWM-esek képe nyugodtabb érzetre. A 65QN95A-n amúgy fura módon olyan a kép "nyugodtsága" érzetre, mintha nem lenne PWM. Az biztos a szemet kímélni kell ahogy lehet. :R

"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

(#60758) Abel-0101 válasza Impulsivex (#60753) üzenetére


Abel-0101
aktív tag

Megnéznék egy HDMI kábel cserét, elég csekély esélye van, hogy minden port hirtelen elfog romlani, nézd meg a 4-esen új hdmivel, illetve ha a hely lehetőségek adottak, nézz bele a portba, akár fújd ki sűritett levegővel. Lehetséges, hogy a Tv szoftverével van valami gubanc.
Ha tényleg semmi nem jelent megoldást, akkor viszont egy Reset fog kelleni.

Ha még ezek után sem megy, márkaszervízt hivd fel, vagy ahol vetted.

(#60759) Jorgi Kormi válasza Callisto (#60717) üzenetére


Jorgi Kormi
senior tag

Itt jó páran a hdr és DV anyagnál is lejjebb veszik a fényerőt pl. 100-ról 80 vagy 70-re , mert kiégett a retinájukat az erős fénye az oled tévéjüknek ( ezt írták itt többen is az utóbbi 1.5 - 2 évben , nem a magam agyszüleménye). Én az ABL-t még észre sem vettem , hogy belenyúlt volna a képminőségbe filmezés közben. Mozi hangulatához nem a 2000 nites fényerő kell ( hdr és DV anyagnál) , hanem a kép tökéletes részletességgel , kontraszttal való visszaadása , természetes színekkel.( Én még nem kalibráltattam , egyenlőre) Én szerintem ez nit verseny , főleg az LCD tévéket gyártók mániája , amit az oledet gyártók próbálnak követni ( mert a legtöbb felhasználó , leendő vásárló agyában csak a "fényerő" dilemmája kavarog , (marketinges dumában is ezt lobogtatják a zászlójukon felírva Samu és társai)
;]

Kocsi Nippon , az asszony Ungarische , a tévén még gondolkodom ! ( talán egy Junoszty 402 BC made in CCCP <Pana lett a vége , a "karma" hatalma.( Oled "szagértő" és crt tv tulaj)"Boldogok a lelki szegények , mert náluk a zseni is szegényebb".

(#60760) Bilux válasza belan (#60754) üzenetére


Bilux
veterán

Cx és felette már kevésbé “égnek” be.

Ne feledd: amatőrök építették Noé bárkáját - profik a Titanicot!

(#60761) Callisto válasza Jorgi Kormi (#60759) üzenetére


Callisto
őstag

Környezeti fény függő, hogy mi égeti ki valaki szemét. Sötétben kitágul a pupillád nyilván hirtelen fény elvakít és kellemetlen. Arról sem ártana tájékozódni mi is az a HDR. Mert nem az a lényege a csúcs fényerőnek, hogy minden fényesebb legyen. Tudom, hogy sok embert esetleg ez vesz le a lábáról, de nekik olyan mindegy hogy néz ki a kép, mert nem a természetességet keresik vagy tetszik nekik. Pl. nekem sem világosabb semmivel sem egy SDR vagy HDR, mint amilyen világosnak lennie kell a bejövő jel alapján.
Sokak mellett a HDTVTest is szépen elmagyarázta és szemléltette miért nem elég az OLED fényereje HDR-ben és miért dolgoznak azon, hogy magasabb csúcsfényerőt tudjon megjeleníteni.
ABL amúgy nagyon zavaró tud lenni sajnos. Havas táj, napfényes tengerpart, de főleg játékoknál. (Mozi hangulatához amúgy pont nem az kell amit írsz. Voltál már moziban? :D)
A DV-t éppen azon kijelzők miatt találták ki amelyek nem képesek elég nagy dinamikatartomány megjelenítésére.

[ Szerkesztve ]

"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

(#60762) wallace 234 válasza Callisto (#60761) üzenetére


wallace 234
őstag

DV-t éppen azon kijelzők miatt találták ki amelyek nem képesek elég nagy dinamikatartomány megjelenítésére." ezt az információt, honnan szedted? Annak idején a Dolby vision nál írták elő a 4000 nites fényerőt! Ill meghagyták a
masterelés lehetőségét 10 000 nitig, illetve 0,0001 nitig, amikor ez majd lehetséges lesz. Mivel elég magasra tették a mércét, nem hiszem, hogy alacsony dinamika tartományu kijelzőbe gondolkodtak. Korábban ki fejtettem a miért kell a magas fényerő! Az is igaz, 650 nit is elég. De már a c1 se éri el az átlagos hdr fényerőt. Ha jól emlékszem 628nit et tudja.

[ Szerkesztve ]

(#60763) mQWeXgsf válasza alaves (#60751) üzenetére


mQWeXgsf
aktív tag

Konkrétan a PWM mentesség miatt vettünk Oled-et, a többi "villogtató" tv-tõl 1 perc után kifojt a szemünk. Szerintem azt is károsíthatja aki nem érzékeny erre. 80 ezer Ft-al volt drágább mint egy ugyanekkora PWM mentes 100 Hz-es LED, nem volt kérdés...

[ Szerkesztve ]

(#60764) Callisto válasza wallace 234 (#60762) üzenetére


Callisto
őstag

Egyik nem zárja ki a másikat. Jelenetekhez a metadata megmondja TV-nek mi a legnagyobb fényerő és a tone mappingot stb. ahhoz lehet igazítani ami jobb kontraszthoz, színhelyességhez és HDR hatáshoz vezet. Minél kevesebb a csúcsfényerő egy készüléken annál előnyösebb a hatása. Legalábbis én így tudom, de nem teszem fel erre az életem.

[ Szerkesztve ]

"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

(#60765) Jorgi Kormi válasza Callisto (#60761) üzenetére


Jorgi Kormi
senior tag

Mozi mellett nőttem fel ( 20 méter) , 70-80-90-es években elég sok filmet láttam és nekem azt a mozis élményt ( popcorn és kóla szürcsölgetés nélküli nézőtér + klasszikus mozigép ) az oled elég jól visszaadja és legtöbbször nem a hdr és DV minőségben ( néha egy fhd- ban megnézett : "Volt egyszer egy vadnyugat " vagy "A profi" nagyobb élményt nyújt , mint egy mai kor szellemében és igényével készült DV vagy HDR egyszer nézhető hollywoodi remekmű.( Én még egy kicsit analógos vagyok pl.bakelit mindent visz , ha vájtfüleskedünk). Az a baj , hogy a "varázslat" elment a látvány felé és tartalom , színészi játék , rendezés másodlagossá vált és a 4k, 8k, HDR, DV , stb. elviszi a show-t. ;]

Kocsi Nippon , az asszony Ungarische , a tévén még gondolkodom ! ( talán egy Junoszty 402 BC made in CCCP <Pana lett a vége , a "karma" hatalma.( Oled "szagértő" és crt tv tulaj)"Boldogok a lelki szegények , mert náluk a zseni is szegényebb".

(#60766) Elektrosokk válasza Jorgi Kormi (#60765) üzenetére


Elektrosokk
addikt

Az a baj , hogy a "varázslat" elment a látvány felé és tartalom , színészi játék , rendezés másodlagossá vált és a 4k, 8k, HDR, DV , stb. elviszi a show-t. ;]

Azért akadnak szerintem nagyon jó alkotások, ha nem így lenne nem is szeretnék még jobb és még nagyobb készüléket. Persze minden téren konstans minőséget elvárni nem érdemes. Most néztem a napokban 2 sorozatot, Az egyik a Homecoming a másik a Them. Előbbi ugyan nem olyan minőségű, viszont a operatőri munka kiemelten az, és amit a színészek beletesznek az is kellemes. A második már jó minőségben adja amit látsz, és elképesztő szerintem ahogy átjön a kor hangulata és a feszültség tapaintható. Nem vitatom hogy kell a kritikus szemlélet, de nem szabad engedni hogy megölje a szórakozást. :)

[ Szerkesztve ]

"Bárcsak elviselnétek tőlem egy kis esztelenséget, sőt viseljetek el engem is." Szabadságot Aweriotnak! ️

(#60767) wallace 234 válasza Callisto (#60764) üzenetére


wallace 234
őstag

Erről is volt téma, hogy miért nem jó ha hdr nél vissza, veszik az oled fényt. Elég jól mutatja, hogy vesznek el a részletek. Igen tudom, hogy a Meta adatokból dolgozik a tv. Nem véletlen emelkedik meg a fényerő hdr nél. Egy biztos, hogy alacsony fényerő nem a hdr barátja. Hdr lényege a részletek, megmutatása. Ha kell magas fényerő mellet is.

(#60768) FingR86 válasza Impulsivex (#60753) üzenetére


FingR86
őstag

ismerős a szitu, nekem volt ilyen samsung Qled-el.
utána ment sorba az összes kimeneten ugyanez.
először csak villogás néha, aztán egyre gyakrabban
és végül az adott kimeneten tök sötétség.
samu szervíz távsegítséggel resetelte a masinát, de semmit nem ért.
bement a szervizbe és alaplap csere megoldotta a dolgot.

[ Szerkesztve ]

(#60769) #57833216 válasza Bilux (#60760) üzenetére


#57833216
törölt tag

A BX miért égbe be nagyobb valószínűséggel, mint a CX? Tisztában vagy egyáltalán azzal hogy mit jelent a beégés?

(#60770) Callisto válasza Jorgi Kormi (#60765) üzenetére


Callisto
őstag

+1000

"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

(#60771) Jorgi Kormi válasza Elektrosokk (#60766) üzenetére


Jorgi Kormi
senior tag

Persze , most is akadnak jó filmek( sorozatok)ezt nem tagadom , csak most jobban ömlik ránk a sz@r az "álomgyárból" , nekem is tetszett több film is az utóbbi 30 évből , a Netflixen is szeretek egy pár sorozatot , filmet nézni , de azt még megjegyzem , hogy a régebbi szinkronizált filmeknél a magyar szinkron odab@szos volt ( sajnos jó páran nem élnek már ) /OFF]

Kocsi Nippon , az asszony Ungarische , a tévén még gondolkodom ! ( talán egy Junoszty 402 BC made in CCCP <Pana lett a vége , a "karma" hatalma.( Oled "szagértő" és crt tv tulaj)"Boldogok a lelki szegények , mert náluk a zseni is szegényebb".

(#60772) #72042496 válasza Jorgi Kormi (#60771) üzenetére


#72042496
törölt tag

Érdemes válogatni persze, de sokkal egyszerűbb is, nekem mindenképpen. Annak idején volt amit a tévében adtak, meg a falusi videotéka ahonnét párhetente kivettünk egy filmet. Hú, nézek is egy jó Tango & Casht! :D

[ Szerkesztve ]

(#60773) centrino válasza adm (#60742) üzenetére


centrino
aktív tag

Köszönöm, Media markt személyes átvétel volt, minden rendben, behúztam rá egy öt éves prémium biztosítást is.

Minden tökéletes, már sokkal hamarabb meg kellett volna venni, fantasztikus a képminőség. Egyetlen gondom a távirányító... Nem jön be ez a mozgásos irányítás, és hiányzik a dedikált normális play/pause stb... Milyen távirányító kompatibilis vele? van valami prémium LG távirányító (mint mondjuk a háttérvilágításos sony) vagy valami univerzális?

(#60774) krx21 válasza wallace 234 (#60762) üzenetére


krx21
nagyúr

Szívesen megnézném a retinád reakcióját, egy otthoni körülmények között, akár csak pár másodperces 4000nit-es "bomba" után... :DDD
Nem tudom ki, hogy látja, de jelen pillanatban messze nem a fényerő a szűk keresztmetszet a megjelenítőkben. Ha az lenne, már rég emelték volna, hisz LCD technológiában a fényerő emelése, mi sem egyszerűbb... Erősebb ledeket bármikor bele lehetett volna tenni...

[ Szerkesztve ]

(#60775) adm válasza centrino (#60773) üzenetére


adm
őstag

Kezdetben nekem sem tetszett, de most már látom a koncepciót benne. Minden app ehhez van optimalizálva, és a tv is elég gyors hozzá. Fogd fel gyors tekerésként, csak nem gombot kell nyomni hanem kurzorral kiválasztani az idővonalon az új pontot, vagy fejezetet. A opció: kikapcsolod a kurzort akkor egy hagyományos távirányító dedikált gombok nélkül. B opció keresel signiture szériához tartozó távirányítót. [link]

[ Szerkesztve ]

16core - 32thread - 64gb

(#60776) FollowTheORI válasza krx21 (#60774) üzenetére


FollowTheORI
nagyúr

A csúnya EU annak is az oka, aki előírja mekkora lehet a maximális fogyasztása. :D

Steam/Origin/Uplay/PSN/Xbox: FollowTheORI / BF Discord server: https://discord.gg/9ezkK3m

(#60778) Callisto válasza krx21 (#60774) üzenetére


Callisto
őstag

Azt csak hiszed. Nagyobb fény erősebb blooming, szürkébb fekete stb. A többinek kell fejlődni hozzá. Egyébként a fényerő a szűk. Nem véletlen dolgoznak gőzerővel rajta OLED-en.
Az én pupillám (és nem retina...) reskcióját megnézheted. Sokat nem fogsz látni rajta. Persze nem sötétben. Az amúgy is csúcsfényerő. Még mindig abban a hitben élsz, hogy telibe fignak hdr jelenetet csinælni 2000 nittel. Nem. Nem fognak.

"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

(#60779) wallace 234 válasza krx21 (#60774) üzenetére


wallace 234
őstag

Azt nézheted, bár még odébb lesz. A 4000nit. Ill nem is annyira távol. Bár igaz a pupila ami reagál a fényre. Az OLED készülékek képesek a nagy dinamika reprodukálására, de a maximális fénysűrűség problematikus, 5-600 nit körüli. Emiatt az OLED panelek esetében pl. a HDR10 szabvány kivételt tesz, és csupán 540 nit alsó határt ír elő a maximális fénysűrűségre. Igaz, a fekete fénysűrűségének viszont 0,0005 nit alatt kell lennie. Ezért kéne az oled fényerejét, növelni. Fényerőt csak úgy érdemes emelni, ha képminőség nem romlik. Jelenleg elég jól állnak, bizonyos tvk ez ügybe! És ahogy írtam nem véletlen, tolták ki 10.000 nitre a masterelés határát. Kell a dinamika és a fényerő. Emberi szem elég sokat bir. Máskülönben gondban lennénk a szabadba.

[ Szerkesztve ]

(#60780) alaves válasza belan (#60754) üzenetére


alaves
addikt

Sajnálom hogy beégett, de szerencsére cserélték a kijelződet. Egy C9 500 üzemóra alatt akkor tud beégni, ha SDR 80-100/HDR 100 OLED fény + napi sok üzemóra + több statikus elem megjelenítése + a 4 üzemóránkénti kompenzáció nem tud lefutni elégszer (pl. áramtalanítás) + az 1 órás pixelfrissítő nem fut le időben. Mint az nálad is jó példa erre, hiszen 2000 üzemóránál már hiába is futott volna le. Alacsonyabb fényerővel nálam továbbra is 'nagyon ajánlott' kategória OLED játékra is. Talán 150-200 üzemóránkénti 1 órás pixelfrissítő futtatással elkerülhető lett volna a beégés, bár ha az előzőekben felsoroltak összeadódnak már az sem biztos hogy segített volna.

Samsung 65S90C/Asus RTX 3050/i5-4460/Asus B85M-G/16GB RAM*Creative FPS1600 4.1 Speaker*Sennheiser HD 230*[LG OLED55C1, Philips 55OLED754, LG OLED55B7V]

(#60781) Pro Koryak válasza Callisto (#60750) üzenetére


Pro Koryak
addikt

Amúgy meg igen. Ha nem látod, látjuk egymás mellett a kettő tévét, akár lehet nagyon jó is egy lcd.
Szülőknél egy Hájszensz 43" 4k lcd, és YT 4k videókon eléggé meggyőző még ez is. :UPersze, ha nincs nagyobb terjedelmű és nagyon sötét tartalom a képen.

#60761 Callisto:
Részlet a QN95A tesztből
"The 1700 nits peak and the 700 nits fullscreen numbers are mostly theoretical because in movie or game HDR mastering, high brightness levels are usually reserved for specular highlights, stars, lamps, and other small segments of the picture."

Szóval elég az oled max fényereje, mert pl. ilyen jelenetkor szétalázza akármelyik lcd-t fele akkora max fényerővel is. LCD-n hiába tud 1700nitet, a local dimming zónák miatt pl. egy baromi fényes csillag, lámpa...stb körül is emeli a fényerőt, azaz nem lesz feketéd.

[ Szerkesztve ]

(#60782) wallace 234 válasza Pro Koryak (#60781) üzenetére


wallace 234
őstag

Nem akarok bele szólni, de már az Rtings is azt írja, hogy 628 nit kevés! Oled c1 nél. Nem tud elég fényes lenni! Szóval mit is aláz? Ha gondolod angolul is be idezhetem a szöveget. Korábbi oled tvk valóban, porig alázták az lcd tvket! Saját tapasztalat,aztán eléggé szükült az olló!
QN90/95 local dimmingje elég gáz volt, de az legutóbbi frissítés nagyon sokat javított, színtén saját tapasztalat. Egy darabig még mehet ez a tökéletes fekete, és végtelen kontraszt. De ha jövőre 628 helyett, 528 nit lesz az már elég ciki lenne. A1 már a kínos szinten van. Nah az már nem aláz semmit.

(#60783) alaves válasza wallace 234 (#60782) üzenetére


alaves
addikt

Az A1-et tényleg hagyjuk: OLED kijelző belépő szintű LCD hardverrel. Csak üzleti szempontból értelmezhető TV.

Samsung 65S90C/Asus RTX 3050/i5-4460/Asus B85M-G/16GB RAM*Creative FPS1600 4.1 Speaker*Sennheiser HD 230*[LG OLED55C1, Philips 55OLED754, LG OLED55B7V]

(#60784) Callisto válasza Pro Koryak (#60781) üzenetére


Callisto
őstag

Egymás mellett láttam a kettőt otthon. Volt mindenem. Óriási öngólt lőttél, mert ellentétben veled, az elméleti emberrel első kézből OTTHON néztem és teszteltem le alaposan minden technológiát ami szóba került.
Mit gondolsz azért dolgoznak a kutatók egyetemeken azon, hogy OLED-ből több fényerőt hozzanak ki, mert elég a fényereje?
ajd ha jön a normális csúcsfényerejű OLED tech ABL nélkül, majd ódákat fogsz zengeni hogy de kellett ez. :D HDTVTest és más elismert kalibrátorok is elmondták kevés az OLED csúcsfénye. Fogadd el. Ez van.
Jajj én ezt választottam, tehát ez mindenre a legjobb minden körülmény között. Biztos így van. Oh wait.. Csak röhögök az ilyeneken :D
Én is mondhatom egyoldalúan, hogy
- Mi van az ABL-lel ami játékokban (is) igencsak idegesítő tud lenni.
- Mi van azokkal a HDR jelenetekkel ahol nem sötétséget bámulsz black crushhal?
- Mi a helyzet azzal, hogy ha nem akarsz black crusht akkor máris vesztesz a kontraszból?
- Ha van fény (minél több) annál inkább a legjobb QLED kerül előnybe?
De én nem ezt teszem, hanem előny, hátrány, mikor melyik és miért lehet jobb stb.
Azonban Pistike ezeket valamiért "elfelejti".
Mint említettem (de te tuti máris elfelejtetted, mert el AKAROD felejteni) én első kézből itthoni tesztelések alapján beszélek veled ellentétben. Utóbb három felső kategóriás TV-t rendeltem és teszteltem őket. Majd mentem el cherry pickelni a legvégén és még itt is benne volt, hogy OLED lesz a végén ha nem találok jó paneles 65QN95A-t. Tudom nem hiszed el, de ennek a TV-nek brutális kontrasztja van. Az OLED csak sötétben jobb (vagy ha éjszaka van, de hány %-a egy-egy játéknak vagy filmnek az éjszakai része átlagosan?)
Előtte három hónapig tesztelgettem, érdeklődtem, olvasgattam stb. és nem csak most hanem minden alkalommal amikor TV-t akartam cserélni. Példának okáért, 2018-ban ha nem lett volna az akkori OLED annyira sérülékeny és a mostani beégési időszak lett volna azt veszem a 65Q9FN helyett (monitornak is fény mellett nappaliba), mert sokkal jobb volt az OLED még általános használatra is. Idén már nem ezt tapasztaltam (első kézből itthon!).
Továbbá nem csak előnyöket hozogatok fel folyamatosan elfelejtve mi a hátrány, mert az nem egyenes és nem fair. Ha valaki tanácsot kér milyen TV megkérdezem hova, milyen szokásokkal mire használva stb. Azt is megmondom, hogy a meglátásom ellenére ha teheti egymás mellett otthon tesztelje a kiválasztott 2-3 tévét.
Olvasgass szakmai fórumokat angolul. Keress olyanokat akik ugyanazt eljátszották amit én. Idei új OLED és neo QLED, majd döntöttek. Vagy akik OLED mellé vettek egy ilyent és mit mondanak. A többség OLED-et már csak hálóban lefekvés előtti filmezésre használja. De a hited és elképzelésed a lényeg, arról nem tehet senki.

[ Szerkesztve ]

"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

(#60785) wallace 234 válasza alaves (#60783) üzenetére


wallace 234
őstag

Szerintem még üzleti szempontból is tragikus, 451 nit fényerő. Tudom sokak szerint nem a fényerő a lényeg. De egy feltörekvő technológiát, nem kéne így rombolni. A1 helyett Cx et ill C1 et jobb áron adni. De gondolom ha olcsóbb lenne, akkor nem győznék azt hiány lenne. Miközbe azért többet szeretnének eladni. Jövőre leszek kíváncsi, hogy mit találnak ki, mert eddig az Evo panel se hozta azt amit, vártak fényerőbe. Max tartósabb lesz de majd kiderül.

(#60786) Callisto válasza wallace 234 (#60782) üzenetére


Callisto
őstag

Így van, de akik csak hasból beszélnek azok ezt nem tudják felfogni.

"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

(#60787) krx21 válasza Callisto (#60778) üzenetére


krx21
nagyúr

“Nagyobb fény erősebb blooming, szürkébb fekete stb. A többinek kell fejlődni hozzá.”
Ki mondta, hogy nem így van? A fejlődés számomra megvolt= Oled.
”Még mindig abban a hitben élsz, hogy telibe fignak hdr jelenetet csinælni 2000 nittel. ”
Soha nem voltam ebben a hitben…
Miért érzem azt, hogy mintha a HIFI topicban 2-3 tag a hangnyomáson versenyezne… :DDD
Szerintem nem vagyok egyedül azzal a véleményel, hogy elég nekem amit az Oled tud, bőven.. Ehhez a témához QULED topicban találtok inkább társat…

[ Szerkesztve ]

(#60788) krx21 válasza wallace 234 (#60782) üzenetére


krx21
nagyúr

“de már az Rtings is azt írja, hogy 628 nit kevés! ”
Ja, hogy már ott is azt írják? Kösz, hogy szóltál, mindjárt tekerek egy kis + fényt a TV-re akkor én is… :DDD
Jó érv…
Gyerekek azt értsétek már meg, hogy akinek elég, sőt még sok is az Oled tv fényereje, amellé nem tudsz venni olyan Kulaled tévét, amely felér a precíz tökéletes kontraszthoz.
Szerintem folytassátok a fényerő csatát a QLED topicban, ott a helye..

[ Szerkesztve ]

(#60790) wallace 234 válasza krx21 (#60788) üzenetére


wallace 234
őstag

Tetszik ez a kulaled🤣🤣 mégis többet adnak el belőle! Azért érdekes ha rtings, valami negatívat ír az oledre akkor nem szakértők, de ha Qledre írnak valami negatívat rögtön már megbízható az Rtings! Qn90 nek már elég precíz a kontrasztja. Egy biztos oled nagy előnyel indult pár éve! De ez az előny kezd elveszni akár tetszik akár nem. Örülök neki, hogy neked elég az a fényerő, de vannak akiknek nem. Ezt is meg kell érteni ill a jó képminőség a lényeg, és nem az esztelenül be állított tv. Oled vs qled örök Vita lesz! De a samu már ki hívta az lg oledet, versenyre. Idén melyikből adnak el többet.

(#60793) krx21 válasza wallace 234 (#60790) üzenetére


krx21
nagyúr

“Egy biztos oled nagy előnyel indult pár éve! De ez az előny kezd elveszni akár tetszik akár nem. “
Csak kizárólag világos szobába, ezt tegyük hozzá..
De ki néz HDR-t ilyen körülmények között? Másik kérdés… Persze, biztos valaki igen.

(#60794) Callisto válasza krx21 (#60793) üzenetére


Callisto
őstag

"Csak kizárólag világos szobába, ezt tegyük hozzá..
De ki néz HDR-t ilyen körülmények között? Másik kérdés… Persze, biztos valaki igen."

Ez már nem egészen igaz. Sötétben is, de tény hogy elmaradva, de már erősen megállja a helyét OLED mellett. Sötétben és sötét jeleneteknél apró fényekkel a jelentben már nagyon nem. De mennyi ez az arány a teljes médiához képest? Nem túl nagy.
Másrészről nagyon sokan néznek HDR-t fény mellett. Akár nappal is lehet játszani, filmezni vagy Te barlangban élsz? Mondjuk úgy tűnik igen. Biztos ezért nem tudod mi az a retina.
Emellett rengetegen este is hagynak valami kis fényt felkapcsolva filmezés közben is. A problémád, hogy Te azt hiszed csak Te létezel a Te használati szokásaid léteznek stb. és képtelen vagy elszakadni önmagadtól.

[ Szerkesztve ]

"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

(#60796) adm válasza krx21 (#60788) üzenetére


adm
őstag

Nem is az a jó szó rá hogy elég, hanem inkább kerek egész.
többiekbek:
Nézzetek meg egy Lupint, 4K DV pl. cinema home módban, képkockáról képkockára mint fotópapírra előhívott analóg fotót néznénk.
Vagy nézzétek meg a szoljutot, amikor az űrben szerelnek és a kamera felé forduló apró fény csóva bevilágítja a komplett nappalit, vagy a feljövő napnál el kell takarni a szemet, mert akkorát világít.
Nekem még a Sony full array hozza magában nézve ezt az egységes érzést, de az oled mellett már kicsit olyan mint egy otthon nyomtatott fotó.

[ Szerkesztve ]

16core - 32thread - 64gb

(#60798) Callisto válasza adm (#60796) üzenetére


Callisto
őstag

"Nem is az a jó szó rá hogy elég, hanem inkább kerek egész."
:R

"még a Sony full array hozza magában nézve ezt az egységes érzést, "
Akkor Te sejted miről van szó. A 65QN95A ugyanez, csak jobb mint a Sony TV-k. Ez amúgy csoda, mert senki sem számított arra, hogy pont a Samsung lép előrébb a Sonynál.

"A wise man can learn more from a foolish question than a fool can learn from a wise answer." - Bruce Lee

(#60800) wallace 234 válasza krx21 (#60793) üzenetére


wallace 234
őstag

Hát nem tudom, én sötét szobába nézek filmet, de elhiheted elég jól mutat a hdr még így is. Lcd nél sok minden történt, az elmúlt pár évbe, fejlődés és vissza fejlődés is! De még így is sikerült előrébb jutni, lásd mini led. Ami igazából a pontosabb local dimminggel és így jobb a kontraszt, főleg az EU modelleknél. Olednél mit látunk? Fényerő csökkenés, problémák a sötét jeleneteknél. Lcd vonalon ott a blooming, ami bosszantó tud lenni, de ezt is elég jól csökkentették. Ki tudja jövőre még jobb lesz. Ill majd ki maradt a betekintési szöge, amivel kinlódnak, főleg amerikába. Kontrasztot rontják,hogy közelebb legyen az oledhez. Bár én szemből nézem a tvt. Egy biztos, sose lesznek egyforma emberek, így egyforma tvk se! Ill mi is pupila Szerepe lényegében megegyezik a fényrekeszével, tehát élesebbé és megfelelő fényerejűvé teszi az ideghártyára (retina) vetülő képet.
:R

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  TV & Audió  »  OLED TV topic
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.