Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
sugarforce
addikt
válasz freemanone #5299 üzenetére
fűtésvezérlésre én esp8266-ot és egy 1 csatis relét hasznélnék, vannak erre kész megoldások is már pár dollárért, ha esetleg pluszban vannak még szelepvezérlések is, azzal már lehet méreteset szopni, mire bekonfigurálja az ember a feltételeket.
[ Szerkesztve ]
-
sugarforce
addikt
válasz dieselgti #5366 üzenetére
En ugy oldom meg, hogy egy szkript csinal naponta egy mentest a HA mapparol egy tar archivumba es azt a halozaton levo nfs mgosztasba rakja el az aktualis datumkent elenevezve. Igy ha osszeomlik megpurcan a kartya, akkor csinalok egy masikat es bemasolom a kello dolgokat a helyukre es robog tovabb a dolog.
Mas szerverimnel is igy oldom meg a mentest, van amirol orankent megy mentes.Nekem anno sd kartyarol futott (kenyszeru okokbol) ubuntu server otthon. 3 evet birt ki, pedig eleg sok iras/olvasas tortent rajta, tobb mint egy okos otthonos kornyezetben.
[ Szerkesztve ]
-
sugarforce
addikt
válasz BullZeye #5370 üzenetére
Grafana-t nem ismerem behatóan, nem tudom hol tárolja a db-t, de keress rá a grafana.db-re. Linux alatt /
var/lib/grafana
alatt keresd, de lehet/etc/
alatt is lézengenek file-ok, vagy a/srv
alatt. Esetleg itt találsz némi infót.A szkriptem baromi primitív, nekem debian alapú rendszereim vannak, neked nem tudom min fut a rendszer.
Annyit csinál, hogy ha kell a fájleléréshez, akkor leállítja a szolgáltatást, kimásolja tarba a dolgokat, majd ennek végeztével startolja a leállított szolgáltatásokat.
Csak egy példa a homeassistanthoz debian alapon.
az/etc/fstab
alatt fel van csatolva fixen az nfs megosztás a/media/router
alá, a szkript ide fog majd belépni.#!/bin/sh
#Script to backup Hass
cd /media/router/hassbian;
sudo tar -cvzf backup-hass$(date +%Y%m%d)_$(date +%H%M).tar.gz /home/homeassistant/.homeassistant/A szkriptet pedig cron-ba időzítve berakom, hogy fusson le minden órában/napon/héten, amikor csak akarom.
Jelen esetben nem állítok le semmit, mert a Hass nem fogja exkluzívan egyik fájlt sem.
Ha mégis fogná, akkor az elejére biggyesztek egy szolgáltatatás leállítást, a végére meg az indítást.[ Szerkesztve ]
-
sugarforce
addikt
Esetleg tud valaki zigbee alapú relét(fűtéshez kéne)? Lehetőleg nem aranyáron. Az esp 8266 alapú megoldással csak annyi a bajom, hogy nem nagyon tudok oda (vagy inkább akarok ) áramot vinni és akksiról elég kevés ideig bírná.
[ Szerkesztve ]
-
sugarforce
addikt
Rpi3hoz mit ajanlotok jobban homeassistant tekinteteben? Hassio image vagy raspbian+hass? Nemigen tervezek masik funkciot neki, csak hass lesz rajta plusz mqtt broker es zigbee shield.
Most egy zeron van kulon wifi stick-el ez majd valsz megy le a garazsba. -
sugarforce
addikt
Ebben az esetben ket lehetoseged van.
-vagy olyan megoldast valasztasz, hogy a rendszer kiesese eseten is tudj pl.kaput nyitni
-frissites elott olvasol release notes-ot. Olyan rendszert azert nem frissitenek en se vaktaban, ami ilyen fontos dolgokat vezerel, pont az ilyen szivasok elkerulese miatt. -
sugarforce
addikt
Ma megjött az esp8266 relé, szeretném beröffenteni. Bár használtam a keresőt (bár lehet nem jól), de nem találtam a topikban leírást róla, hogy hogyan lehetne rárakni a tasmota fw-t. Tudnátok segíteni? Köszi
-
sugarforce
addikt
válasz sugarforce #5517 üzenetére
na végül sikerült egy másik leírás alapján
-
sugarforce
addikt
válasz MaCS_70 #5519 üzenetére
Annyi volt a trükkje, hogy a GND-GPIO0 (ugye ez a flash mód miatt pár másodpercig) lábak mellett a VCC és a CH_EN lábakat is össze kellett kötni. Lehet nem jól kerestem / nem találtam, de nem igazán találtam erre utaló mondatokat a tasmota leírásában, de mindegy, a lényeg, hogy felment, a HA már vezérli is szépen.
Persze nem is én lettem volna ha elsőre sikerül minden[ Szerkesztve ]
-
sugarforce
addikt
Valakinek sikerult mar beuzemelni az xbee s1-et rpi3 es HA ala?
-
sugarforce
addikt
Na sikerult beloni a futesvezerlest esp01 +relé alapokon, a HA generic_thermostat modulja pont tokeletes az igenyeimnek, uh most "öröm bódottá" van
-
sugarforce
addikt
Adott egy padlófűtéses rendszer gázkazánnal. Ezt egy bi-metál alapú termosztát vezérelte, ezt cseréltem le egy kicsit modernebb megoldásra, amit tudok integrálni a már meglévő HA-s hőmérő szenzoros rendszerembe, ami rpi alapokon fut. Kisebb-nagyobb keresgélés után rátaláltam egy kész panelre (na jó, nem annyira kész megoldás, minimális forrasztgatás azért még kellett hozzá, de ez belefér), ami egy ESP01 és egy 5V-os relé kombinálása. Erre ráraktam egy Tasmota fw-t, így MQTT-n keresztül tudom vezérelni a HASS alól. HA alá beraktam a
generic_thermostat
modult, ami szépen teszi is a dolgát. -
sugarforce
addikt
válasz Degeczi #5708 üzenetére
Ahogy tapasztaltam, akkor küld magáról adatot, ha változik az érzékelt hőfok az előzőhöz képest. Próbaképp nekiálltam (jobb híján) rálehelgetni 10 perc "tétlenség" után, 2-3 mp után változott is a küldött adat, utána ahogy folyamatosan csökkent vissza a mért hőfok, ilyen 30-40 másodpercenként jelentett folyamatosan a gatewaynek. Utána különböző idle time-oknál újrapróbálkoztam és változás után egyből jelentette is. Azért a grafikonodon is látszik, hogy a felmenő ágnál, 8:00 után jóval több mintája van óránként, mint 3-4.
[ Szerkesztve ]
-
sugarforce
addikt
Nekem az a véleményem, hogy simán rábízható. Persze ízlések és pofonok. Tegyük fel, hogy tényleg 0.5 fokra reagál csak egyből, ha az az eldöntendő kérdés, hogy menjen e a fűtés, vagy sem, akkor szerintem ez a határ még elfogadható, pláne ha nem alternatíva a vezetékezés. A hétvégén csinálok egy kicsit kontrolláltabb tesztet, hogy biztos ne legyen 6% páratartalom változás, illetve 0.5 fok eltérés és úgy mit és hogy jelent. Az eddigi tapasztalatok azok, hogy teljesen random jelenti a hőfokot, van hogy 2-3 percenként, ahogy változás van, de van, hogy 40-50 percig semmi(HA alapján), de nem is volt változás a hőfokban.
-
sugarforce
addikt
Hétvégén tesztelgettem az érzékelőket. Ha részletesen érdekel diagram szintjén, akkor majd privátban küldök párat, hogy mit mutat a HA.
Amit tapasztaltam nagy vonalakban:
-Teljesen random időközönként jelent, ahogy láttam mindig 0.1 fokos léptékben. Van hogy 40-50 perc, van, hogy 2-3-4-5 percenként, de mindig csak változást az előzőhöz képest. Több hétre visszamenőleg soha nem volt 0.1 foknál nagyobb ugrás. Ezzel párhuzamosan néztem a páratartalom értékeket is és nem volt 6%-os eltérés a jelentések időtartama alatt.
Találkoztam nem kevés olyan változással, amikor 2 jelentés között pár perc idő telt csak el. Példa
-érzékelő 1: 7:32: 22.1 fok / 56.7 % páratartalom | 7:37: 22.0 fok / 56.6 % páratartalom
-érzékelő 2: 8:18: 22.9 fok / 53.9 % páratartalom | 8:19: 22.8 fok / 53.8 % páratartalom
Amúgy rengeteg esetben jelent 5-10 perceken belül, persze van, hogy 40-50 percekig semmi, de nincs is hőfok változás (kontroll hőmérő a xiaomi mellett is ezt mutatja).
Az meg a másik, hogy tegyük fel, nem 0.1 foknál jelez, hanem mondjuk 0.2 vagy 0.3-nál(bár a tapasztalatok nem ezt mutatják), de akár legyen az 0.5. Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de én 0.1 fokot baromira nem érzek meg, fél fokot is csak-csak. Ráadásul a fűtés tehetetlensége ennél jóval nagyobb, így nem a xiaomi esetlegesen ritka jelentése fogja a gondot okozni, de ahogy tapasztaltam, csak változásnál jelent hőfokot. -
-
sugarforce
addikt
válasz rbalint88 #17566 üzenetére
a lényeg, hogy bizonos régióra állítva nem lát bizonyos eszközöket, van, hogy egy összetetteb eszköznél szerényebb a funkcionalitás és hasonlók. Emellett más külső gyártók eszközeit nem tudod alá bevonni. Én a Mi home-ot jelenleg csak kényszerűségből használom, amíg a HomeAssistant alatt nem lövöm be a zónázós takarítást térképpel.
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest