Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
daninet
veterán
válasz LouiS22 #45799 üzenetére
75W idle, elég sok ki kellene kapcsolni mikor nem megy.
ez egy régebbi H/K AVR65
nagyon fapad, tényleg csak egy 6 csatornás erősítő bekapcsoló gombbal.Feszültség mérés működhet, nem tudom mennyi lehet a fesz a hangszóró kimeneten, nincs szkópom, hogy megmérjem a max értékeket.
[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
daninet
veterán
-
Degeczi
nagyúr
válasz daninet #45804 üzenetére
Azzal nem fogod megbízhatóan mérni azt, h halkan szól-e vmi.
Pl. egy mikrokontrollerrel folyamatosan digitalizálod a hangszórókimenetet (elég vmelyik első, olyan úgysem lesz, h csak a másik szóljon) és ha már egy ideje adott küszöb alatt van minden minta, jöhet a lekapcsolás. -
its_grandpa
tag
válasz petakpa1 #45796 üzenetére
Attól most tekintsünk el, hogy kültérre 102-es, kétpólusú kapcsoló kellene.
A drótban meg fázis legyen.Csak fázissal működő Sonoff ZBMINI L vagy ZBMINI Extreme lehet a megoldás.
Működik a fizikai kapcsoló, a telós SmartThing APP és vélhetően a Somfy integráció is.
Kevés infó van erről a Somfy Tahoma-ról de találtam egy "non-officiel" Zigbee kompatibilitás táblát (francia), fórum linkek is vannak benne. [link]Kénytelen leszel megkockáztatni ~ 6.000.- HUF-ot és ha szerencséd van menni fog.
-
daninet
veterán
-
petakpa1
őstag
válasz its_grandpa #45807 üzenetére
Köszönöm a választ, Sonoff ZBMini-L2 Extreme jónak tűnik számomra , az eredeti kapcsoló is megmaradhat így ugye?
Bekötést ugye az alábbiak szerint kell majd csinálnom?
1) A falból kijövő barna vezetéket bekötöm a ZBMini L in pontjába
2) A falból kijövő kék vezetéket bekötöm a ZBMini L out pontjába
3) Egy új kis rövid vezetékdarabbal a ZBMini S1 pontját összekötöm a meglévő fali kapcsoló egyik pontjába
4) Egy újabb másik kis rövid vezetékdarabbal a ZBMini S2 pontját összekötöm a meglévő fali kapcsoló másik pontjábaJól értem, hogy a fenti kapcsolásnak köszönhetően a ZBMini folyamatosan áram alatt lesz, és
a) ha a vele párosított okosteló app vagy Zigbee központi egység felél észleli, hogy kapcsolnia kell
vagy
b) az eredeti kapcsolón valaki kapcsol
akkor
fel/le kapcsolja a mögötte lévő fogyasztókat (4 db izzó)? Így fog működni?Ezen kívül már csak az érdekelne, hogy belül ZBMini hogyan működik, hiszen folyamatosan áram alatt van, gyakorlatilag sorba van kötve a fogyasztókkal (4 db izzó), de ennek ellenére a 4db izzó mégiscsak akkor ég, amikor ZBMini "kapcsol". Most akkor non-stop áram alatt van mind a ZBMini és mind a 4 izzó, de utóbbi mégsem ég?
"... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))
-
its_grandpa
tag
válasz petakpa1 #45811 üzenetére
>> az eredeti kapcsoló is megmaradhat így ugye?
Igen.>>1,2
Hát én innen a dolgozó szobámból nem tudom megmondani melyik szín a bejövő fázis és melyik a kimenő . Értelemszerűen.>>3,4
Igen de akár nyomógomb is lehet ha igazak a leírások.>> a,b
Igen
>>Ezen kívül már csak az érdekelne, hogy belül ZBMini hogyan működik...
Az engem is de nem találtam értelmezhető kapcsolási rajzot.
Szerintem az L Out-on nincs mindig kimenő feszültség, mert azt relé kapcsolja. -
petakpa1
őstag
válasz its_grandpa #45812 üzenetére
Köszi A válazokat. Azt én is csak vélelmeztem egyenlőre, hogy a barna a fázis, de nyilván bekötés előtt ellenőrzöm majd.
Ha az L Out-on nincs folyamatosan feszültség (akár valami alacsony feszültségre csökkentett értékben, amitől a fogyasztó izzók még nem kapcsolnak fel), akkor maga a ZBMini hogyan tud működni, hiszen nem zár az áramkör, ő sem kap áramot. De ezt csak laikusként kérdezem, nincs műszaki végzettségem csak józan paraszti eszem, ami persze lehet néha kevés bonyibb dolgok megértéséhez...
Utolsó kérdés lézetik olyan különálló fizikai Sonoff kapcsoló amit ha megnyomok, akkor Zigbee-n keresztül kapcsolja ezt a ZBMini-t? Tehát, három módszerrel szeretném kapcsolni ZBMini mögötti a négy izzót:
1) Maga az eredeti fizikai kapcsolómmal
2) Okostelós appal Zigbeen keresztül
3) Különálló fizikai kapcsolóval (ami fizikailag máshol van elhelyezve a lakáson belül, mint a 1) eredeti kapcsoló) - értelemszerűen ekkor is Zigbeen keresztül lenne vezérelve ZBMini."... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))
-
daninet
veterán
néha az xboxon játszok, néha nintendón, néha egy android stickről plex megy. Én is gondoltam erre, hogy mi látszik HA-ban de sajnos nem megoldás. Szerintem ez a tape-out kimenetes dolog lesz az én témám, rámegyek a dologra hétvégén
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
mezis
félisten
válasz petakpa1 #45815 üzenetére
"...nem zár az áramkör, ő sem kap áramot."
A kapcsolónál jelen van a fázis (nagyon régen Nulla) és a fogyasztón keresztül a Nulla is.
A hagyományos izzószálas lámpákon keresztül a nagyon kis áramfelvéteű elektronika kapott elegendő áramot a működéséhez. (Egyes elektronikánál min. 60W-os izzó volt a követelmény.)Az energiatakarékos, alacsony áramfelvételű eszközökhöz is gyártanak olyan elektronikát, amelyik a lámpával párhuzamosan kötött (ellenállás, vagy az elektronika tápegysége: Graetz?) valamivel tudja biztosítani az elektronika folyamatos áramellátását.
mezis
-
LLKobe
veterán
Üdv!
Tud esetleg valaki olcsó HA kompatibilis IR blastert?
Through the darkness of future past, the magician longs to see one chance out between two worlds... Fire walk with me!
-
petakpa1
őstag
-
Eclips21
őstag
egy kissegítségre lenne szükségem, elakadtam a NodeRed-ben.
Mit kene beállítanom mqtt alapján noderedben topicnak ha hálüszoba nevű eszközt akarom influxdb-be küldeni? Esetleg ha több eszközt is beállítok akkor hogy kell majd egy topic alá vonni őket hogy dobálják az adatokat influxba?
-
BlackJack21
tag
Egy kis ötletelésre lenne szükségem. Adott egy páraelszívó, amit már régóta tervezek okosítani, itt volt már poszt róla, hogy az hogy lett megoldva.
Amit szeretnék, az a világítás színének állítása, piros színű lenne a LED, ha forró a felület ( a kicsik ne fogdossák, vizuális jelzés feléjük. ) , illetve a páratartalom szerint kellene a fokozatot kapcsolni. A fokozat kapcsolása és a világítás vezérlése ok ( zigbees eszközök), de a triggerrel van problémám, a hőmérséklet mérése NTC-vel vagy K-s szondával 65cm távolságból korántsem pontos. PIR lenne optimális, de annak meg a zsíros gőz tesz be. úgyszintén a páramérővel is ez a gond. Hőkamerás panel sem lenne rossz, ott meg a mennyezetre kellene szerelni, hogy elég távol legyen a szennyezéstől, de elé lépve fals infót ad. A mellette lévő szekrény alá helyezve és 45°-ban döntve talán jó lehet. a páramérés továbbra is kérdéses.
Szóval ti hogyan oldanátok meg? A piezo-szikráztatás teljesítmény figyelést elvetettem, mert rövid ideig tart és nem ad elég infót, hogy mi fog történni. -
LouiS22
veterán
válasz BlackJack21 #45821 üzenetére
Egy indukciós főzőlap és hozzá passzoló elszívó. Electroluxnál hob2hood a neve annak, amit keresel
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
Jolida
tag
válasz daninet #45801 üzenetére
Ha hajlandó vagy némi "pákászkodásra", a "Power indicator" LED felhasználható bekapcsolás jelzésre.
This LED will illuminate in amber when the unit is in the Standby mode to
signal that the unit is ready to be turned on.
When the unit is in operation, the indicator will turn green.Rá kell mérni (CN987 csatlakozó), hogy ezek milyen feszültséget jelentenek az egyes lábakon.
Töltsd le a Technical Manualt.
https://elektrotanya.com/harman_kardon_avr65_sm.pdf/download.html#dl[ Szerkesztve ]
-
v.attis
őstag
válasz petakpa1 #45815 üzenetére
Nincs valahol egy megfelelő méretű kötődobozod, ahova egy okos relét be tudsz tenni? Mert akár ki is dobhatnád a fizikai hagyományos kapcsolót, le is lehet vakolni a helyét. Meg relézed az izzók tápellátását, és annyi zigbee elemes kapcsolót raksz be amennyit csak akarsz.
Nekem a konyha világításom ilyen, nincs is hagyományos kapcsolóm egyáltalán. Az elem lassan 2 éve bírja benne, két oldalú ragasztóval felraktam a szekrény oldalára és ennyi. -
petakpa1
őstag
válasz v.attis #45824 üzenetére
Igen gondoltam erre is, hogy a mostani kapcsoló helyett egy zigbees okosrelet teszek be, és lesz mellé még két elemes zigbees okos kapcsoló.
Kérdés egyenlőre az, hogy a meglévő Somfy Zahoma Switchem hajlandó lesz egy együttműködni a Sonoff zigbee termékekkel?
Mivel az itt ajánlott ZBMini L2-t meg tudom venni 5eFt alatt raprobalok hátha. Aztán majd jöhetnek a zigbees kapcsolók is....
"... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))
-
Mosqu!to
addikt
Sziasztok!
Ma kezdtem el a Home Assistant konfigolását, egy Synology NAS-on Docker imageként kezdve. Már épp a végére értem a dolognak, amikor a Xiaomi Temp sensorokat szerettem volna ESP32 segítségével beállítani, de [link] ebben a videóban Supervisorból konfigolja fel az ESP32-t, ami pedig nekem nincs a docker images megoldás miatt.
Erre első megoldásként azt találtam hogy VM-ként manual installal tegyem fel újra a HA-t, külön kiemelve, hogy mindent le kell gyakni, ergo állíthatok be újra mindent, hogy tutira jól működjön, viszont emiatt a hideg kiráz
Kérdés: tudom-e valahogy az ESP32-t úgy felkonfigolni, hogy nincs Supervisorom a HA-ban? Ha igen, hogyan? Vagy van-e bármi más megoldás, hogy a Xiaomi szenzorokat működésre bírjam az ESP-vel vagy wifin, egyéb BT vevő nélkül?
Esetleg ha minden kötél szakad, van-e biztonságos konfig mentés és visszatöltés a HA-hoz, hogy a VM alapú újrahúzás után csak vissza kelljen másolnom és működjön egyből?
Full kezdő vagyok az ESP-vel és a HA-val is, így kezeljétek a kérdést légyszi
Computer games don't affect kids; I mean if Pac-Man affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music.
-
ViZion
félisten
válasz Mosqu!to #45826 üzenetére
HA mentése jó, azt viszont kétlem, h a docker mentést a full installba vissza lehet tölteni.
A dashboard-okat simán txt-be le tudod menteni, integrációk meg nem lehetett sok idő.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy Eladó Roccat, GoSund, SonicWall: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Yocee
aktív tag
válasz Mosqu!to #45826 üzenetére
VM ben csak akkor tudod felrakni, ha btrfs a fájlrendszered. engem ez akadályozott meg, valamiért nem arra telepítettem az elején. Le kellett ürítenem a nast, újratelepíteni, aztán mehetett a VM. Azóta viszont hót stabil. Egyedül az zavar, hogy a Nast nem hagyja aludni menni.
-
Kicsi80
újonc
Sziasztok.
Volt émász területen van egy Sanxing SX601 (P12S01) típusú ad-vesz órám.
Van esetleg ötletek, hogy hogyan lehetne kinyerni belőle az adatokat, a pillanatnyi fogyasztást és termelést? Sajnos ez elméletileg nem rendelkezik P1 portal.
Köszi.
-
BlackJack21
tag
válasz LouiS22 #45822 üzenetére
Ki túlzással autót lehet venni ennyiért, és ezt is okositani kell még. Ennyiből a hőkamera is beleférne ebbe az árba. Amúgy lehet az lesz, hogy veszek 1-2 tucat dht11-et és 5-10 évre elvagyok, a preventív cserével, fél évenként. 6-700 ft/db most az ára, 15eFt, míg egy IR hőszenzor 8e körül kapható. Így a páramérés is meg van oldva. 3 szenzor( alul, a páraelszìvó belsejében és mondjuk a szekrény tetején )értékekből az elhasználódás is detektálható.
-
zsamiatt
őstag
válasz BlackJack21 #45821 üzenetére
mi van akkor ha nem méred a hőt hanem kikapcsoláshoz/áram elvételhez időzíted? Hasonlóan egy mosógéphez. Tűzhely szabad, főzés folyamatban, főzőlap hűl. Nagyjából ki lehet mérni, hogy egy 80-100 fokos főzőlap mennyi idő alatt hűl le 22-24 fokon. Ráhagysz pár percet és addig piros a led.
Egyébként elég sok főzőlapon gyárilag van ilyen visszajelző.[ Szerkesztve ]
Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- Érdeklődés privátban!
-
LouiS22
veterán
válasz BlackJack21 #45831 üzenetére
Én csak a lényeget nem értem: miért és ez miért smart home?
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
h1ght3chzor
őstag
z-wave eszközöket szeretnék raspberry pi 4-re csatlakoztatni, mit érdemes venni hozzá?
Kérlek tisztelj meg azzal, hogy válaszolsz a privát üzenetre.
-
BlackJack21
tag
válasz zsamiatt #45833 üzenetére
Az a baj, hogy ez egy gázfőzőlap
így az elektromosság csak a gyújtáshoz szükséges, ami csak pár másodpercig tart, utána visszaesik az áramfelvétel, ami addig sem olyan jelentősen tér el a nyugalmi áramfelvételtől. Ebből nem tudok következtetni, hogy meddig tart a főzés, kevés az infó. A jelenlétérzékelő vagy radar sem ad pontos információt, mert mi van akkor, ha csak az üres lábas van odakészítve
A főzőlapon a biztonsági eszközökhöz hasonlóan lehetne termoelemeket használni, de nem szívesen furkálnám ki a nemesacél burkolatot, illetve fosok attól. hogy bárminemű átalakítás egy esetleges baleset esetén a sittre juttatna. Emiatt marad a páraelszívó, ami ha nem működik, akkor sem okoz a kényelmetlenségen kívül mást. -
LouiS22
veterán
válasz h1ght3chzor #45835 üzenetére
Egy pi4-et és z-wave eszközöket mindenképp.
-
4D4M
aktív tag
válasz BlackJack21 #45831 üzenetére
Ha jól értettem, ez az egész arról szólna, hogy ne égessék meg magukat a kicsik. Ha ez egy reális veszély, akkor a maximális megbízhatóságú megoldás valóban egy indukciós főzőlap (mellesleg szvsz képességekben is ég és föld a simához képest). A gyermeki önpusztításra irányuló kreativitást holmi fényszínek a legkevésbé sem tudják tompítani (:
szerk: most látom csak a gázfőzőlapot. Így meg már azt nem értem, hogy mivel fogják megégetni magukat a gyermekek. A nem nyúlunk a lángba szabályt szerencsére csak egyszer tanulja mindenki életében (:
[ Szerkesztve ]
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
BlackJack21
tag
válasz LouiS22 #45834 üzenetére
Ez csak egy részlete az egész projektnek, szellőztető rendszert tervezek, melynek alapja ilyen és ilyen( vagy hasonló) eszközökből áll( komplett központiban nem gondolkozok, mert nem fogom szétverni a nemrég rendberakott házat( jobb a békesség az asszonnyal ) , a páraelszívóval összehangolva működne majd, ezért kellene az állítható fokozatokhoz a hozzáférés, ami pedig a főzéskor kibocsájtott pára függvénye. A vizuális effektet csak a kicsik miatt gondoltam.
A ház amúgy stabil a fűtést tekintve, de a több évnyi mérési adat(CO2, hő, pára, TVOC )alapján keveslem a szellőztetést télen.szerk:
sambenez: igen amikor az előző posztot írtam, épp erre gondoltam, ez is egy jó ötlet, le fogom tesztelni.[ Szerkesztve ]
-
zsamiatt
őstag
válasz BlackJack21 #45836 üzenetére
De nem ertem a problemat. Azt most hagyjuk hogy a gyerek mert fogdossa egyaltalan. De ha meg gaz fozo, a keretre alulra tudsz tenni hoerzekelot. Van olyan amit grillbe is lehet tenni es 2-300 fokot is kibir.
De meg a racsot se kell hasznalnod. Ha ala beteszel egy homerot a ho leadas miatt tutira meleg lesz a kornyezete. Egyebkent azt is kiprobalhatnad hogy a fal es e koze raksz egy hoszodat. Szerintem a racs forrosaga miatt a tuzhely mogott is boven lesz meleg amit tudsz merni.[ Szerkesztve ]
Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- Érdeklődés privátban!
-
-
BlackJack21
tag
Ezért kértem, hogy ötleteljünk, ha nem vagy nagyon bonyolultan, gazdaságtalanul lehetne megoldani, akkor marad minden ugyanígy és a páraelszívó marad buta és manuális, és ekkor már tudok áramfelvételt nézni( gyk mennyire pörög az elszívó), ami már elég jó alap a további rendszer vezérlésének.
[ Szerkesztve ]
-
4D4M
aktív tag
válasz BlackJack21 #45845 üzenetére
Ha fegyvert fognának a fejemhez, hogy oldjam meg, akkor a gázmérő szenzorral kombinálva valamilyen indirekt és időalapú megoldás csinálnék, ami akár a kihűlés után is "figyelmeztetne" fals módon, de ez már finomhangolható. A legelegánsabb a lángtartásért felelős (termomágnes vagy ami abban van) elemet figyelni. Ezen kívül még Hall szenzort lehetne tenni a forgatógombok tengelyére, amivel az elfordított helyzet detektálható – itt elég lenne egy igen-nem típusú nyitásérzékelő is, ami megmondja, hogy nem 0 állásban van. De ezekhez már bontani kell nyilván – ezt én is csak fegyverrel a fejem mellett csinálnám.
-
Eclips21
őstag
válasz Eclips21 #45820 üzenetére
Senki nem csinált ilyet? visszafele működik nodered-ben tudtam üzenetet küldeni MQTT-be, láttam is hogy megjelent, de kiszedni nem tudom.
Valami leírás nincs a neten hogy ezt hogy kéne összehozni? Amiket találtam nem vált be, vagy elsiklok valami felett.
[ Szerkesztve ]
-
BlackJack21
tag
igen, ha a gáz rendszerhez hozzányúlnék, akkor rengeteg lehetőség lenne, gázérzékelés a égőfejekben, áramlásmérés a csövekben, termoelem, stb, de, mint írtam ezt tabu.
Húú, adtál egy ötletet a gombokkal kapcsolatban, szóval van egy esp32-CAM modul, illetve egy AI, ami figyeli a gombokat, illetve annak elfordulását. ez elég magasan elhelyezhető, nem kell speciális előtét az optika védelmére, csak egy sima üveg/plexi lap. Esztétikusan el lehet helyezni. 5mp-60mp-es lekérdezés elég pontos ahhoz, hogy használni lehessen, egyszerre lehet mind a 4 részt figyelni, sőt azt is, hogy van-e valami az égők felett. lehet időzítést használni
[ Szerkesztve ]
-
4D4M
aktív tag
válasz BlackJack21 #45848 üzenetére
Csak akkor szívás, ha több mint 180°-ot fordul a max és 0 között és szimmetrikus a gomb (:
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Robotporszívók
- Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Magisk
- DUNE médialejátszók topicja
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Milyen NAS-t vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest