Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
spst
csendes tag
válasz LouiS22 #45750 üzenetére
Köszönöm @LouiS22, de van egy kis problémám vele, minden bizonnyal én nem vagyok járatos a dologban.
Nincs Device (eszköz) a beállításhoz, mert a garázskapunyitásérzékelő csak egy sensor (binary_sensor.garazskapu), ezért is állítottam be triggernek a state-t (állapotot). Viszont ebben az esetben nincs lehetőség delay-t beállítani a varázslóban...
Mi lehet a megoldás ebben az esetben? Köszönöm...
-
LouiS22
veterán
Mutatok egy mintát, nagyjából ugyanaz történik, mint nálad, a különbség annyi, hogy van benne egy naplemente plusz feltételnek.
alias: Bejárati ajtó naplemente után
description: ""
trigger:
- type: opened
platform: device
device_id: 8bb91dee0771b9cf09d3ee4a6573affc
entity_id: binary_sensor.door_bejarati_ajto
domain: binary_sensor
condition:
- condition: state
entity_id: sun.sun
state: below_horizon
action:
- type: turn_on
device_id: 62280c6d6a8acea5c7738f408f381fcb
entity_id: switch.elszoba_villanykapcsolo_switch
domain: switch
- delay: "00:02:00"
- type: turn_off
device_id: 62280c6d6a8acea5c7738f408f381fcb
entity_id: switch.elszoba_villanykapcsolo_switch
mode: singleAhogy Degeczi is írta: válts át YAML szerkesztőre (az automatizmus szerkesztőnél megtalálod) és ott tudsz hatékonyan alkotni.
[ Szerkesztve ]
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
spst
csendes tag
Ezt követtem el:
- id:
alias: Garázs világítás be
description: Garázs világítás bekapcsolása 1 percre mikor a garázskapu kinyit
trigger:
- platform: state
entity_id:
- binary_sensor.garazskapu
for:
hours: 0
minutes: 0
seconds: 0
from: 'off'
to: 'on'
condition: []
action:
- type: turn_on
device_id: 659b6cea59fccb1dd6fae06228f96d20
entity_id: df077e4ed69f61a41d3abe0767eebda7
- delay:
hours: 0
minutes: 1
seconds: 0
milliseconds: 0
- type: turn_off
device_id: 659b6cea59fccb1dd6fae06228f96d20
entity_id: df077e4ed69f61a41d3abe0767eebda7
mode: singleA garázskapu kinyitásakor bekapcsol a garázs világítás egy percre, majd kikapcsol (ezt majd beállítom egy kényelmes időtartamra). Az késleltetés letelte után lecsukom a garázskaput és bekapcsol a világítás egy percre (az késleltetés idejére), majd kikapcsol.
Valamit nem jól állítok be, mi lehet a probléma? Köszönet a segítségért.
-
LouiS22
veterán
pár észrevétel:
1. használj beszédes neveket az eszközöknek és entitásoknak, ezek a krikszkrakszok csak nehezítenek majd később, ha kézzel kódolsz
2. a nyitásérzékelőnek tudod definiálni a típusát, adhatsz meg ajtót és akkor open/closed lesz
3. (a 2. pont miatt is) még mindig state az, aminek device-nak kell(ene) lenni(e).Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
Yocee
aktív tag
megvan a gebasz az esp home wireless frissítési gondomra. Ez volt a configban:
esphome:
name: "${devicename}"
comment: "${description}"
esp32:
board: esp32dev
framework:
type: arduino
E helyett ez lett:
esphome:
name: "${devicename}"
comment: "${description}"
platform: ESP32
board: esp32dev
Tehát kikerült a framework. És így mér nem szúrja el az OTA flesseléssel az eszközt. -
laspring
tag
Sziasztok!
Elég új vagyok a témában.
Használok egy eWeLink rendszert néhány relével eddig.
Most vettem egy Reolink IP kamerát.
A kérdésem hogy megtudom csinálni valahogyan hogy egy pushbutton megnyomására az eWeLink elindítsa a telefonomon a kamera képét?
Tudom vannak kamerás doorbell-ek erre a funkcióra, de azok nem olcsók ám, amim meg most van azért többcélúak -
daninet
veterán
válasz laspring #45758 üzenetére
Ezek a támogatott márkák az ewelink appban
Vagy specifikusan úgy vásárolsz, hogy egy ökoszisztémában működjönek a dolgaid, vagy valamilyen okos otthon platformot kell használnod (Home Assistant, Hubitat, Homey, Domoticz stb) ami összegyűjti ezeket hogy beszéljenek egymással és egy appot tudj használni.Ajánlom cikkem elolvasását logouton, hogy rendberakja ezeket a dolgokat.
[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
huan
őstag
Sziasztok,
Pár napja használom ezeket a hőmérőket:
hosszúkás Tuya Zigbee Temperature
kerek Tuya ZigBee 3.0 Temperature
, és elég nagy eltérés van köztük ugyan azon helyen.
A hosszúkás jelenleg 33,9 Celsiust és 36,0% Humidity-t mér, miközben a kerek 31,7 Celsiust és 46,1% Humidity-t és ez a különbség szinte állandó.
Tudnátok ajánlani pontosabb Tuya Zigbee hőmérőt? A grafikonokat mivel lehet exportálni?
Köszi
-
LouiS22
veterán
ezek nem preciziós eszközök, teljesen normális, hogy "szórás" van. Szoftveresen tudsz "igazítani", de ehhez az ke, hogy kinevezz egyet "etalonnak". Nyilván mindenkinek más a hőérzete is, de gyakorlatban nem hiszem, hogy meg tudod mondani, hogy 32 vagy 33 fok van ott, ahol mérnek.
Mielőtt kérdezel, nézd meg az 1. számú hozzászólást, vagy használd a keresőt, azért van!
-
daninet
veterán
válasz laspring #45761 üzenetére
semmi baj ezzel. Mindenből a pénzedért a legjobbat kell venni.
Itt ebben a topikban is mindenki ezt csinálja és inkább home assistant-ban köti össze az eszközöket. Ha van egy mindig bekapcsolt számítógéped vagy egy régi laptopod amit valamelyik sarokban ott tudsz hagyni bekapcsolva akkor gondolkozz el rajta.
Ha nem érdekelnek az ilyen DIY megoldások esetleg nézd meg a Hubitat vagy Homey projektet.[ Szerkesztve ]
Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
h1ght3chzor
őstag
Vettem egy raspberry pi 4-est, z-wave cuccaimat csak usb adapterrel tudom feltanítani? Ez ajánlott?
Kérlek tisztelj meg azzal, hogy válaszolsz a privát üzenetre.
-
mezis
félisten
Páratartalom:
Még az analóg, NDK-s páratartalom mérő kezelési utasításában olvastam (kb 30 éve), hogy jót tesz a műszernek, ha hűvös hajnalokon sétálgatunk vele a kertben....
Olyat is írtak, hogy úgy ellenőrizhetjük a műszerünket, hogy nagyon nedves törülközőbe csavarjuk és akkor pár óra múlva 98% körüli értéket kell mutatnia.
Ezt kipróbáltam egy újabb kori analóggal, tényleg közel volt a 100%-hoz.Elektronikát kockázatos magas páratartalomnak kitenni, bár az ilyet illő lenne lakkal védeni. De hát csak 10$ .
[ Szerkesztve ]
mezis
-
Jolida
tag
válasz LouiS22 #45762 üzenetére
Én "etalonnak" higanyost (már ha tényleg az van benne) használok (NEM lázmérőt!).
Mondjuk nekem szerencsém van, mivel egy másik hobbi (pálinkafőzés) miatt van pár hitelesített mérőm. Nagyjából 1-2 C fokos szórással mérnek.
Van egy fél marék "beszúró" elektronikus (kínai) hőmérőm is, némi DIY hangolással pár tized fokon (persze mihez képest) belül lehet futtatni őket (de csak viszonylag szűk -pár tíz- C fokos tartományon belül.
Egyet értek azzal, hogy egy-két C fok -abszolút értéke- ebben a hobbiban sokat nem számít, ha a mérési tartományban az eltérés 1-2 fokon belül van, az megfelelő.
-
Yocee
aktív tag
Sikeresen túl vagyok egy ESPhome átültetésen. A konfig fájl bírtokában egy másik helyen, egy másik Home Assistant alá sikerült berakni egy máshol generált panelt. Örülök, hogy ilyet is lehet.
-
ojb
tag
A képpel én nem a hőmérséklet eltérésre, hanem a jelentési gyakoriság különbségére utaltam...
Nekem a kerek hőmérők "nagyon" együtt járnak.
Volt, amikor 4db jött egyszerre, azokat az asztalon egymás mellé téve ellenőriztem néhány napon keresztül "változó" szobahőmérsékleten.
Meglepő volt, hogy az egymáshoz képest mutatott hőmérséklet eltérés 0.3°C -on belüli volt és együtt mozgott ill a páratartalom mérés eltérése is 5 % -on belüli volt.
Nálam a jelzett kerek hőmérők már egy éve mennek az eredeti CR2450-es elemmel és ezekből a szenzorokból 4db median értéke biztosítja a fűtés vezérléséhez a trigger -t is
a "gyorsaságuk" (relatív sűrű jelentésük) miatt. -
huan
őstag
(#45762) LouiS22: Igen, igaz, csak fura, hogy "ekkora" az eltérés a kettő között.
(#45765) mezis: Nem süt a nap egyikre sem. Egy rack-házban van egymás mellett mindkettő. Helyezgetem, hátha a levegő áramlás miatt van.
(#45766) mezis: Igen, az árához képest így is jó.
(#45770) ojb: A kerekből rendelek akkor még sztem én is. A jelentést hogyan csináltad?
-
kis.zsolt
tag
válasz jézusom #45742 üzenetére
Szia!
Én pár napja rootoltam az LG OLED-emet, mert kellett a Jellyfin médialejátszó miatt (kirúgtam a kiöregedett és egyre fizetősebbé váló Plexet a pitshába).
Elsőre sikerült (rootmy.tv), pedig a legújabb FW van rajta.
Most én is a WebOS "ambilájtosításán" fáradozom, jóárúsított formában (a lehető legolcsóbban).
Ugyanakkor azt nem árt tudni, hogy egy korrekt Ambilight-klón háttérfényhez egyes esetekben nagyobb áramfelvétel társul, mint amit a tévé felvesz önmagában - több száz vezérelt RGB(W) LED-ről beszélünk ugyanis.
Van egy leírás is a beállításokról.
De többféle megoldás is létezik, egyelőre tanulmányozom ezeket. Plusz a vezérelt ledeket nem akarom a tévé hátuljára ragasztani, ezért a haverral hegesztetek egy alukeretet, amit a tévé mögé szerelek majd, és arra tapad majd a LED-szalag.
Redditen láttam egy jó megoldást, de elfelejtettem elmenteni a linket.
Szóval a rootolt LG tévével nem lehetetlen a valós Ambilight-szerű élmény előállítása.Ne kérdezd: LEGÁLIS!!!
-
Yocee
aktív tag
Rühellem az ilyen hozzászólásokat, amit most mondani fogok, mert 100x megkaptam már, százféle topicban (autó tuning, hifi upgrade, etc...).
Aki Amiblightot akar, vegyen egy Philips Tvt. Én is eljátszottam a Samsung tv-re rögzített ws2810 ledekkel, hyperionnal, Rpi3-ba dugott tv tuner kártyával. Kodi, Tv jól ment, saját mediaplayer, HDMI nem ment. Sokkal nagyobb a szopás, mint a nyereség.
De ha eleve csak kodis mediaplayerről nézel filmet, akkor nem is kell a tvt rootolni, arra van készebb megoldás. De a kész tv a legjobb. -
LouiS22
veterán
Így van. A másolat sosem fogja megközelíteni sem az eredetit ebben az esetben. Tákolgatsz, gányolsz, elb-szol egy csomó időt (és pénzt) rá. Aztán meg kb 1 hét után a wow élmény alábbhagy és ott áll majd, vagy "világít".
-
Degeczi
nagyúr
Csak sajnos ott is kiütközik az, h az azonos név ellenére valójában teljesen különböző cégek gyártják a világítást ill. a TV-ket, ezért pont nemrégi a bejelentés, h az új TV típusok idéntől már nem támogatják a külső Philips lámpákkal való összeszinkronizálást..
https://hueblog.com/2023/07/04/2023-ambilight-tvs-no-longer-have-hue-integration/
Szerk: nem gondolnám, h erről szól, az OLED szériákon is hasznos feature. A négyoldalas valszeg azért csak később jelent meg, mert a többség nem falra akasztva hanem asztalkán használhatja - mindenesetre a tavalyi 8xx szériának pont ez volt egy újdonsága, nem csak a legdrágább típusokon.
[ Szerkesztve ]
-
Yocee
aktív tag
válasz LouiS22 #45774 üzenetére
Funkcióban tudna jobb lenni. Egyrész a 4 oldalas Ambilight csak a legdrágább tévék sajátja. Illetve a sűrűbb ledekkel nagyobb felbontást érhetsz el. De ezek mellékesek. Az Ambilight amúgy arról szól, hogy olyan szar a feketéje egy átlag Philips tv kínai paneljének, hogy ezzel a varázslattal ezt nem látod, mert nem tudsz tök sötét szobában ülni.
-
kis.zsolt
tag
Jogos.
Ugyanakkor ez az egész topik a próbálgatásokról, többé-kevésbé a sufni tuningról szól, egymást segítve (jó esetben).
Ambilightnak csak az egyszerűség kedvéért írtam, az LG-re hosztolt elnevezés a Hyperion-nak hívja, és ha megnézed a Youtube-os videókat, bizony megütik a Philis Ambilight mércét.
A különbség annyi, hogy míg a Philips natív támogatja ezt (gyárilag be van építve a tévé hátuljába az RGB LED), addig egyéb esetben nekünk kell vacakolni a LED-ezéssel. Illetve van még egy másik is, a késleltetés. Minél több WLED van sorban, annyival nagyobb a késleltetése a fényeffektnek, de itt ha jól emlékszem 190 LED-re valami 40ms-ot írt a táblázat, ergo a látvány szempontjából nem érdekes.Mindezt egyébként - annak ellenére, hogy veled teljesen egyetértek - azért favorizálom, mert amúgy is akartam egy fali fényeffektet a szoba falára a tévé köré, mert túl nagy a csupasz fal körülötte, képeket, vagy polcokat meg nem akartam a tévé mellé tenni.
Ez a HOBBI projektem része. Van alkatrészem, nem kell megvenni a boltban, tanulok belőle, szeretettel csinálom, és ha sikerül, örülünk neki. Aztán lehet, fél év múlva mégis csak kép, vagy virág lesz a helyén, de akkor is megért egy misét, és talán egy icipicivel okosabb lettem.Viszont ha már TV rootolás: a Jellyfin nagyon odabax. Nagyon megérte felrakni a tévére. Piszok jó médialejátszó (A NAS-ra is van aplikációja, így onnan jön az "anyag" hozzá).
És hogy ne legyen OFF: mind a Hyperionnnak, mind a Jellyfinnek van HA integrációja.
[ Szerkesztve ]
Ne kérdezd: LEGÁLIS!!!
-
Yocee
aktív tag
-
daninet
veterán
nekem JF még mindig nagyon fapad Plex-hez képest Nekem is lifetime plex van, futtatom a JF-t is mert volt egy-két spec kódolású videó amit plex istenért nem játszott le, olyankor jó volt JF backup-ként.
Viszont plex szó szerint mindenre van. Xbox, Playstation, öreganyám TV-je, minden.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
Yocee
aktív tag
válasz daninet #45780 üzenetére
Én is szeretem, de a hang átkódolással nem tudok dűlőre jutni. Bizonyos esetekben átkódolja az ac3-at erra az Opus ra, amit a xiaomi telefonom rosszul, recsegve, pluttyogva játszik le. Androidos VLC vel nincs gond, a telefon rendesen lejátsza. ÉS nem bírok ettől az Opustól megszabadulni sehogy.
-
v.attis
őstag
válasz LouiS22 #45720 üzenetére
Helló!
Aktiváltam az NC ingyenes első hónapot.
Az a kérdésem, hogy mobilalkalmazással is hasznát tudom venni? Mert az oké, hogy böngészőből simán elérem mindenféle ddns nélkül, de a mobilapp-hoz úgyis kell a ddns és port nyitás.
Rosszul látom a dolgot?Ja, megvan! Tárgytalan!
[ Szerkesztve ]
-
-
v.attis
őstag
válasz Degeczi #45783 üzenetére
Viszont ahogy észrevettem sokkal lassabb, mint a tplinkdns-en. Persze ez nem nagy dolog, nem bújom állandóan a mobil appot, csak érezhető a különbség.
Össze lőttem Google segéddel is, működik minden tökéletesen.
Egy hónapig el szórakozom vele, aztán majd látom, hogy van-e számomra haszna. -
daninet
veterán
válasz v.attis #45784 üzenetére
Ha támogatni akarod a Nabu Casa-t fizess érte, vagy ha van valami spec google eszközöd amit könnyebben össze akarsz kötni HA-al.
Egyéb esetben cloudflare gyorsabb sokkal, ingyenes (kell domain, abból is lehet akár ingyenes) és nem csak HA-hoz lehet használni hanem bármi máshoz a hálózatodon (pl NAS, plex, stb).
A cloudflare tunnelhez ugyanugy nem kell portot nyitni.[ Szerkesztve ]
-
iilles
friss újonc
Üdv! Tanácsra lenne szükségem ebben:
Adott egy Sonoff iHost hub és smarthome redőnyöket mozgatnék vele.
A Smartwise Gateway nem megoldás, mert kb 15 redőny van és max 4-et kezel, ráadásul nem integrálható az iHostba (nincs lan funkció).
Broadlink rm4-ről nincs tapasztalatom, de esélyes, hogy ezt csak a node-reden keresztül tudnám összekötni, de az is kétséges.
Maradt a Sonoff rf Bridge R1 Tasmota/Portisch alatt.
Na itt az a gondom, hogy flashelni nem nagyon tudok/szeretnék, elég lesz utána összehangolni az eszközöket.
Van jobb ötletetek vagy tudtok olyat, aki vállal flashelést, ha eszközt hozok? Persze rf bridge Tasmota ajánlatokat is elfogadok
Előre is köszi![ Szerkesztve ]
-
LouiS22
veterán
na tessék, ha már amblilight: [link]
-
daninet
veterán
válasz Degeczi #45788 üzenetére
Nem az egész rendszeredfog cloudflare-en kommunikálni. A szervered ugyanúgy néz ki az internetre mint előtte. Ez a tunnel lényegében egy kerülőút a belső IP címed elérésére amit kívülről nem érsz el a nat miatt. Szó szerint erre való, hogy elérd a belső IP címeket egy donain-en keresztül.
Ami nem működik az a http-vel beágyazott html tartalmak a dashboard-okon, azoknál nginx-ben meg kell oldani az ssl certificate-et, de ez sem a HA-on belüli dolog[ Szerkesztve ]
-
daninet
veterán
Van egy AVR-em (házimozi esősítő) amit ki kellene kapcsolni ha nem szól rajta semmi x percig.
A kikapcsolás része oké, tudok esp-vel gombot aktiválni. De hogyan tudnám figyelni, hogy szól-e épp rajt valami?
Az árammérésre gondoltam de nagyon kicsi az eltérés a halk zene és a csend között. Valahogy a hangszóró kimeneten kellene mérni van-e hang kimenet.Miért vegyem meg, ha 3x annyiért, 3x annyi idő alatt megépíthetem? ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸><(((º>
-
petakpa1
őstag
Tanácsot szeretnék kérni okos villanykapcsoló vásárláshoz.
A képen látható buta kültéri villanykapcsolót szeretném lecserélni egy okosra. A kapcsoló 4 db kültéri falikart kapcsol egyenként kb 60W-os izókkal, de ezek idővel LED-sre lesznek majd cserélve.
Az új kapcsolóval szemben az alábbi elvárásaim lennének:
- képen látható vezetékek segítségével be lehessen kötni az új kapcsolót és minden funkcióját lehessen is használni (újabb vezetékeket behúzni igen macerás lenne...)
- a 4 db falikart lehessen magával a kapcsolóval is kapcsolni, illetve a kapcsoló okostelefonos appján keresztül is
- a kapcsoló Zigbee szabványú legyen és lehessen integrálni egy már meglévő Somfy Tahoma Switch központi egységbe, és rajta keresztül az okostelón lévő Tahoma appból is lehessen vezérelni;
- lehetőség szerint ne kelljen külön központi egység hozzá (pl. Ha jól tudom a Phillips Hue rendszernek vannak okoskapcsolói, de azokhoz mindenképp szükséges a Phillips Hue Hub)
- Somfy Tahoma appjában ha rámegyek arra, hogy Új Eszköz / Világítás@ Dugaljak hozzáadása, akkor az alábbiakat kínálja fel: Somfy, Simu, Philips Hue, Schneider Electric, Legrand, Ladcance, Velux és egyéb Zigbee. Utóbbi alapjén vélelmezem, hogy bármilyen Zigbee szabványt ismerő okoskapcsoló jó lehet nekem.
- Ha a kapcsoló kültéri és vízálló az előny, de nem elengedhetetlen, mert most is sima beltéri kapcsoló van fenn, nem nagyon tud odacsapni az eső ahol van.Előre is köszi javaslatokat!
"... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gyúrósok ide!
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Futás, futópályák
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Nothing Phone 2a - semmi nem drága
- PlayStation 4
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Peugeot, Citroën topik
- Samsung Galaxy Z Fold5 - toldozás-foldozás