- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- bitpork: Meglátjuk mit hoz a jövő
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2026-03-19 13:04 Téma összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
Home Assistant z2m-ben mi határozza meg, hogy mely eszközök kapcsolódnak a Tradfri izzóhoz és mi a coordinatorhoz?
Most vettem az izzót és van olyan hőmérő ami közel van a coordinatorhoz mégis kapcsolódott automatikusan az izzóra, ugyanakkor ami 1 méterre van tőle az meg nem.
Kézzel meg nem tudok semmit hozzá csatolni, de lehet nem is jól csinálom, mert eddig csak a kliens gépbe dugott usb zigbee kulcsom volt, szóval új nekem a bindolás. -
v.attis
őstag
Sziasztok!
Nektek működik iPhone-on a Home Assistant geocoded location? Vannak automatizálásaim amelyek egy ideje nem mennek és nem találom a hibát, hogy miért.
Most ezt találtam a geo location entitásban:
Magától vissza állt.
Ez nálam max egy hónapja van így, mármint a nem működés.
Ios-ben lehetett valami frissítés?
Már mindent kipróbáltam, mindent beállítottam, de másnapra elromlik, úgy tűnik a kép kivágás-on látható visszaállás miatt. -
v.attis
őstag
Zigbee lefedettség növelésére mit tudtok ajánlani HA rendszerben? Van 2-3 érzékelőm ami kicsit már messze van, a kliens gépemtől, Lqi 100 körül van és nem is állandó.
Szóba jöhet süllyesztett dugalj, töltő fejbe dugható eszköz és E27-es izzó, ezek mindig áram alatt lehetnek, az izzó is.
Egy gyári sonoff dongle adja most a zigbee-t kizárólag. -
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
Ez ma történt? Pár ház-el előtted jeleztem ugyanezt, be is linkeltem.
Home Assistant OS 15.Neked nem ugyanez?
Amire rá jöttem: valahogy rá kell venni, hogy legalább egyszer elinduljon a HA OS és ha rá kötsz monitort meg billentyűzetet, akkor jusson el odáig, hogy be jöjjön a prompt és a Home Assistant “DOS-os” jellegű főképernyője. Ez lehet, hogy többszöri restart után sikerül csak.
Itt a parancssorban már lehet rebootot kiadni, ekkor kell vagy 5-10 perc mire rendesen elindul, de elindul. Nekem vissza is állt a 14.3 verzióra, vagy fel sem ment a 15… -
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
Közben játszottam vele, csak hogy szopassam magam.
Vezetékes kapcsolata van a routerrel és ott meg nincs monitorom, szóval szét kaptam, rá kötöttem monitorra meg billentyűzetre. Látszólag elindult minden rendesen, kicsit nézegettem a systemctl dolgokat MI tippje alapján, de úgy tűnt, hogy minden jól fut.
Vissza vittem a helyére, lan kábelt bedugtam és láss csodát, elindult rendesen.
Újra feldobta, hogy van frissítés: Operating System 15. (nekem 14. valamennyi van jelenleg). Elindítottam és ugyanoda jutottam vele, nem érem el, csak pingelni tudom.
Szóval ez úgy tűnik hibás frissítés lesz... -
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
Tudtok valamit, hogy milyen hiba lehet a legutolsó HA frissítésben? Talán Core frissítés volt, kb 19-20 órája jelent meg. Most frissítettem azóta se kép se hang. Nem érem el sehogy, automatizált sok sem futnak.
Dedikalt kliens, semmi docker vagy ilyesmi.
Szerencsére van ma reggeli mentésem, úgyhogy megpróbálom vissza állítani. -
v.attis
őstag
Csak a hőmérőket flesseltem át, mivel megszüntettem a Xiaomi ökoszisztémát és HA-ra tértem át. Megkapták az ATC fw-t, jól is működtek évekig, majd sorban megállt a jel küldés. Ekkor tettem egy próbát a zigbee fw-vel, újra jól működtek hónapokon át, most megint haldoklik egy.
Sonoff zigbee dongle-t használok (z2m), a HA frissítéseken felül semmit nem változtatok. Amikor van kapcsolat az lqi 200 körül van, vagy afölött.
A Sonoff nyitásérzékelő a vásárlás után néhány hónappal már kezdte a hülyeséget, ugyanakkor 2 társa (azonos vásárlás) hibamentes.
Továbbra is a végponti eszközök hibájára gyanakszom, mert további tizen valahány zigbee eszköz hiba nélkül üzemel. Van egy alis hőmérőm az erkélyen, délelőtt napsütés is éri, így nyáron egy napon belül akár 40 fokos hőmérséklet különbség is éri, még elemet sem cseréltem benne vagy 2 éve már.
Van tartalékban 2 Xiaomi hőmérőm, még bontatlan, meg 2 Moes Zigbee hőmérőm. Most nem tudom mivel próbálkozzak: üzemeljem be a Xiaomikat Bluetooth ATC fw-vel? Totál le akartam zárni a Bluetooth időszakot…
Passz. -
v.attis
őstag
Sziasztok!
Mi a tapasztalatotok a pici szenzorokkal főként zigbee, de Bluetooth fronton is?
Van/volt egy rakás Xiaomi temp and humidity sensor 2 és Sonoff nyitásérzékelőm.
Hőmérők 4-5 év után elkezdtek lehalni, nem küldenek jelet. Át flesseltem zigbeere őket, nyertem kb fel évet, újabb példány halt be ugyanúgy.
A nyitásérzékelők terén 3-ból 1 ugyanezt csinálja, olykor teljesen passzív lesz, aztán magától megjavul és hetekig jól működik.
Ezek ennyit tudnak? Illetve a Sonoff esetében pont kifogtam egy gyengébb példányt?
Ami érdekes, hogy az aliexpress-es, noname cuccok kifogástalanul működnek, mondjuk a hőmérő, az kijelző nélküli és lomhább, ritkábban jelenti az állapotot, de sosem kerül offline állapotba.
Kicsit magasnak tartom a hibaszázalékot, mondjuk a hőmérők át voltak flesselve már bluetoothon is az ATC fw-re, de azzal mentek pár évet hiba nélkül!
Szóval ez ennyi? Magas hiba arány illetve 4-5 év és kuka? -
v.attis
őstag
És szerinted mi lenne az ideális beállítás esetemben?
3db Xiaomi temp and hum sensor 2 adja meg az átlag hőmérsékletet, ami majd kapcsolja a fűtést, mindhárom zigbeere flesselve.
Valami olyan beállítás sem ártana, hogy amennyiben x hőmérő nem ad jelet 30 percen át, akkor azt ne vegye figyelembe. De nem tudom ezt hogy oldjam meg... -
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
Az elterjedt kis Xiaomi hőmérőket át lehet flesselni zigbeere.
Vannak már vagy 4-5 évesek és elkezdett a kommunikációjuk kihalni bluetoothon, ezért átflesseltem őket, meg is menekült egy olyan, ami épp megállt...
Viszont most zigbeen is megállt a kommunikáció, ugyanannak az egy darabnak. De annyira lehalt, hogy a HA nem is mutatja, hogy nincs a rendszerben, pedig kivettem az elemet belőle.
Egy gyári Sonoff dongle és z2m kezeli őket.
Ezzel mit lehet tenni? Gyanítom, hogy ennek a hőmérőnek este van... De mit vegyek helyette? Ugyanezt és 4 évig megint nem lesz vele gond? Vagy a Sonoff SNZB-02D -t?
Fűtés vezérlése vannak használva. -
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
Sziasztok!
Egy ideje nem figyeltem sem a topikot, sem az eszköz piacot, úgyhogy nem tudom mi az ajánlott mostanság.
Van (volt) itthon néhány Xiaomi hő és páratartalom mérőm, a kis négyzet alakú. Atc fw-vel használom őket, de idén már a második adja meg magát, nem küldi az adatot a HA kliens felé. Úgy látom ezek kb 3 évet bírnak, az első is ugyanígy hibásodott meg.
A gondom az, hogy nagyon jók ezek az eszközök, akár percenként jelentenek, így fűtés vezérlésre tökéletesek.
Van valami hasonlóan megbízható bluetooth vagy zigbee hő és páraszenzor a piacon, ami legalább ezt a szintet hozza és nem makkan meg 3 év alatt? Kijelző előny, de nem feltétel.
vagy maradjak a Xiaominál és nyugodjak bele, hogy néhány év az élettatama? -
v.attis
őstag
Iphone-on lehet Sirivel vezérelni a HA rendszert?
Most váltottam és Google jól kezeli az ilyesmit a Home alkalmazásával, ezt szeretném elérni most az almás rendszeren is.
Nem kell semmi automatizáció, csak kapcsolja fel-le a villanyt, meg ilyesmi.Illetve megbízhatóan működik-e ha összehozható?
-
v.attis
őstag
fo_di és 4D4M
Tényleg működik, köszönöm, hogy rávezettetek!
-
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
Nekem ilyenkor semmi nincs.
A cél:
1. Ha bármelyik nyílászáró 1 percen át nyitva van, akkor a fűtés álljon le. Ez működik is, a segédentitás szépen teszi a dolgát, ha kinyitok egy ablakot, akkor azt látja, ennek megfelelően ő maga is nyitott állapotba lép.
2. Az előbbi fordítottja kellene, annyi különbséggel, hogy az összesnek zárva kell lennie ahhoz, hogy a segédentitás (egy másik, nem az előző) is zárt állapotba lépjen. Na, ez nem működik, ugyanis csak a nyitott állapot triggereli a segédet. Az érzékelő ON módban van, amikor kinyitom az ablakot és csak ezt az ON módot tudom triggernek felhasználni.Nem nagy gáz, ha nem jön össze, automatizmussal működik a dolog, csak szerettem volna ezen egyszerűsíteni.
Az automatizmus így működik:
- ha bármelyik ablakot becsukom, az triggerel
- feltétel: ha minden csukva van
- végrehajtja: fűtés bekapcsolás.
Ez jelenleg 5db indító és 5db feltétel az automatizmusban. Ezt akartam kiváltani segédentitással. -
v.attis
őstag
Sziasztok!
Csoport segédentitást akartam készíteni 5db nyitásérzékelővel.
1. Ha bármelyik nyit, akkor a segéd is nyitottba kapcsol. Ez sikerült is, két perc alatt megvolt, működik is rendesen.
2. Ha az összes zárt állapotba kerül, akkor a segéd is zártba kapcsoljon. Ezzel van gondom, ugyanis csak a nyitott állapotot nézi a rendszer, tehát a "Minden entitás" opció jó lenne, de az csak a nyitott állapotra működik. Nekem az a fontos, hogy a segédentitás lépjen Zárt állapotba, ha az összes binári szenzor zárva van.Erre van valami megoldás? Lehetőleg valami egyszerű kellene, amilyen az 1. pont volt.
-
v.attis
őstag
Az még egy hónapig nem fog menni, külföldön vagyok.
Jelenleg sima kapcsolós izzóként tudják használni az otthoniak, majd ha haza megyek rápróbálok.
Ellenben mint kiderült azóta, az áramszünet sorozatos volt és nem messze tőlünk napközben körbe ástak egy trafóval ellátott villanyoszlopot. Még örülök is, ha csak egy izzóba került a hàlózati hiba. -
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
Sziasztok!
Ma éjjel volt néhány áramszünet, azóta a Yeelight okos izzó nem elérhető.
Mivel én külföldön vagyok, sokmindent nem tudok csinálni, csak kérdezem, hogy tud-e valaki valamit erről a hibáról?
Githubra vezet a HA hibaüzenet, de ott nincs friss bejegyzés róla.
Áramtalanítás után sem csatlakozott a HA-hoz.
Mivel az otthoniak dolgoznak, este tudom megnézni, hogy a routerre csatlakozik-e.
Xiaomi Miot Auto integrációval használom évek óta, volt is rá frissítés, de nem oldotta meg a problémát. -
v.attis
őstag
Nekem is emberre kellett frissítenem a vadi új sonoff 3 plus-t. Van vele kis szopás, legalábbis nekem volt, mert az eltárolt config fájlból újra és újra kiolvasott minden korábbi ezsp adatot. Egyetlen megoldás minden törlése, még a z2m mappát is töröltem, restart és azóta f@sza. Értelemszerűen mindent újra hozzá kellett adni, automatizálásokat felülvizsgálni stb.
Maga a flesselés nem nagy durranás, de nekem csak Chrome-ban sikerült.
-
v.attis
őstag
Mit jelent az2m-ben ha nincs meg a vonal a konyha kapcsoló esetében? Megint el fog tűnni 1 óra múlva és csak eltávolítás + újra hozzáadás után lesz jó, de megint vonal nélkül.
A nullás vonalakat ne nézzétek, restart után vagyunk, pár perc és megjönnek az értékek.
-
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
Most semmi, talán mintha lassan frissülnének az adatok. Ellenben z2m alatt is volt ilyen, majd idővel beállt a rendszer, mintha önmagát hozta volna rendbe... Még az lqi értékek is javultak.
Fűtést és klímát is vezérlek vele (nyitásérzékelő kapcsolja az eszközöket, ajtó vagy ablak nyitás-zárás esetén), ezért gyorsnak kell lennie. -
v.attis
őstag
Beüzemeltem a Sonoff zigbee 3 plus v2 usb izét.
Z2m-el nem sikerült beindítani, vagy 6 hibaüzenet volt, kénytelen voltam ZHA-val használatba venni.A lényeg, hogy ami eddig 30-as lqi-t produkált, az most 160. És ez a leg gyengébb. Szóval ez most nagyon jó!
Van valami trükkje ennek a típusnak a z2m-el való használatánál? Ez ugye nem TI csipet tartalmaz... Néztem videókat, letöröltem minden zigbees bővítményt és a nulláról kezdtem, akkor sem sikerült. Mindent úgy csináltam, mint a videókban, mégsem ment. A ZHA meg azonnal jól kezelte...
-
v.attis
őstag
CC2531-ről zbde-e -re. Szóval Texas Instrumentsről Ember-re.
Itt nincs átjárás...
Még jó, hogy jelenleg csak 5 zigbee eszközöm van. Épp ezért vettem a sonoffot, hogy apránként kidobjam a bluetooth eszközeimet. Mondjuk a Xiaomi hőmérők lecserélt fw-vel nagyon jók, évek óta használom őket, először Xiaomi hubbal, majd jött a HA + usb bluetooth + passive BLE. Ellenben egy darab, amit kültéren használtam nemrég megadta magát, így gondolkodtam a teljes zigbeere váltáson. -
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
Át nézegettem a beállításokat, látom több szolgáltatás még alfa vagy béta fázisban van.
Engem a ddns sem érdekel, elfogadom amit ő adott.Félre ne érts, nem az kell, hogy forduljon haza a mobilos netezésem! Épp ellenkezőleg!
- samba nas-t érjem el távolról is;
- tartalék kapcsolatként a HA klienst is elérjem (próbáltam, szuper!). Nabu Casa előfizető vagyok, szóval nem a tailscale lesz az elsődleges kapcsolatom.
- semmi más ne forduljon az otthoni hálózat felé, akkor sem ha épp fut a mobilos app.
És ezt az utolsó pontot nem tudom, hogy így van-e. Kapcsoljam be a logozást, abból kiderül? -
v.attis
őstag
Egy hülye kérdés: a Tailscale csak a HA kliensemet (azon belül is a külső hdd-t) éri el?
Vagy ha a mobilon fut háttérben, akkor esetleg a sima netezés is először haza megy->HA kliens->router->intetnet.?
Nem állítottam semmit, csak mindenhol elindítottam és kész, használom... -
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
A cc2531-es zigbee dongle mennyire xar? Van egy ilyenem és a kb 6 méterre található hőmérőnek 15-21 lqi értéke van, egy válaszfalon és egy műanyag ablaktokon keresztül. Oké, a tuya hőmérő is gáz, ez a típus a githubon elég népszerű, gyakorlatilag négyből 1 biztos hibás, az cserélve lesz, valószínűleg Sonoffra.
A dongle sem mai darab, lehet azt is frissítenem kellene, mivel újabb coordinatorra nincs szükségem.
-
v.attis
őstag
Itt is megpróbáltam, de nem igazán ment. Aztán a PVE-ben is megpróbáltam ext4 pendrive-ot, az részben sikerült.
Ahogy azt babráltam rájöttem, hogy minden vm-nek, lxc-nek külön ip címet oszt és ez nagyon nem tetszett. Szeretem a komplex megoldásokat. Sikerült is, szereztem egy hdd-t kölcsön, így le tudtam a sajátomat formázni.Van valami módja annak, hogy a rendszer ssd-n foglalt helyet részletesen megnézzem? Elvileg a rendszeren kívül torrent megy rá (most semmi nincs letöltésben) illetve a Jellyfin cuccai. Szeretnék valami részletes megjelenítést, hogy mi mennyi helyet foglal. Pl médiatár: xy megabájt.
-
v.attis
őstag
Tapasztalataim, hátha másnak is hasznos...
Nas-t tudtam csinálni a Home Assistant OS-ben. Nem kellett kínlódnom proxmox-al, nincs mindennek külön IP-je (max csak külön port).
Ext4 hdd usb kerettel a gépbe dugva, Samba_nas bővítmény fel is csatolja (egyébként a Jellyfin is), ezzel kész is. Helyi hálózaton minden gond nélkül megy, HA-on keresztül tulajdonképp távolról is megy minden, mivel van NC előfizum. Így nincs port nyitva, nincs vpn, csak a HAOS mindenre.Mondjuk a Jellyfin távoli elérésén elgondolkodtam, hogy működjön távolról a dedikált app. Lehet több szervert beállítani neki és vált közöttük automatikusan, attól függően, hogy itthon vagyok, vagy sem?
-
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
Kérnék segítséget.
HAOS-en hozzá adtam samba_nas megosztásra egy külső hdd-t, de a biosom úgy volt beállítva, hogy usb-ről is bootoljon, ezért azt ki kellett kapcsolnom. Ez úgy történt, hogy monitort és billentyűzetet kötöttem a gépre, de ehhez ki kellett húznom a lan-t. Értelem szerűen a bios módosítás után beindult a haos, webes elérésem nem volt. A bekapcs gomb megnyomására szépen leállt, nem hosszan nyomtam, így kb 10-15 másodperces leállási procedúra ment végbe.Viszont azóta nem megy a bluetoot-om. Minden eszközt lát, az usb bluetooth kulcsot is, de mégsem megy. Szenzor adatok nincsenek, hiba nincs, nem tudom mit keressek...
-
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
Az sosem árt...
Sajnos még úton van a T620, a jelenlegi T520-al meg sem próbálom.
Jelenleg 8 giga rammal, 120-as ssd-vel kezdem, majd időközben fejlesztek minimum duplára mindkettő esetében.
Illetve van egy 1 terrás 2,5-es hdd-m, nem mai, de 100%-os. Van hozzá usb keretem is. Lehet azt kellene befognom és akkor az ssd (még nincs egy éves sem) maradhatna kizárólag szoftvereknek.Jelenleg a HA rendszeren belül van a transmission, smb. Ezeket is lehet megérné kivenni és máshol futtatni, hamár proxmox-ba kezdek.
Jelenlegi elképzelésem szerint:
- Home assistant,
- torrent kliens,
- adat szerver szerűség, amivel elérem a torrent letöltéseket és egyéb régi fájlokat (főként médiát),
- nextcloud aminek a elsőként a feladata lenne a teljes google tárhelyem biztonsági mentése. Aztán lehet elsődleges lesz idővel.
Médiaszerver nem feltétlenül kell. Nagyon egyszerűen játszok le mindent: VLC mobil appon küldöm chromecastra. Ennyi. Nincs dedikált boxom, vagy okos tévém nem is kell.Ezt hogyan oldanátok meg? A HA tiszta sor, de a többi számomra még nem rakódott össze teljesen.
-
v.attis
őstag
Igen, olvastam a teendőket. Nem tűnik nagyon bonyolultnak az egész.
Még egy kérdés: a HA már elég jól belakott rendszer, 3 naponta biztonsági mentés készül. Ha ezen mentést (frisset) visszaállítom a proxmox-ban futó, új telepítésre, akkor az működhet?
(Amikor rpi-ről váltottam vékony kliensre, akkor nem volt gond...)Köszönöm!
-
v.attis
őstag
Egy 4x1,5 GHz-es 8GB ram és ssd-vel szerelt vékony kliens (T620) elég lehet egy proxmox + Home Assistant + Nextcloud rendszerhez?
Ez a home assistantba telepített nextcloud lassúcska, jelenleg alkalmazásokat sem lehet benne telepíteni. Nyilván ez egy bug, amit javítani fognak... -
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
És a hardverváltozásokat megfelelően kezeli? Biztos HAOS-ben is vannak driverek, telepíti, beállítja azokat?
Illetve az usb zigbee és bluetooth kulcsokat is lekezeli, amennyiben másik portba kerülnek?Még nincs itt az új masina, szóval kipróbálni később tudom. Természetesen van rendszeres mentésem.
Köszönöm mindhármatoknak!

-
v.attis
őstag
Szerintetek ha egy HP T520 ssd-t átrakok egy T620-ba, akkor menni fog a kész HA rendszerem?
A belső hardverek változnak kivül minden ugyanaz marad. -
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
Igen, van előzményem reggel óta, hiba sehol.
A nextcloud viszont egyelőre nem játszik mert nem megy az autosync androidon. Nem HA függő a baj, tudnak is róla. Mondjuk ahogy láttam 8 éve nem megy...
Ezen felül a HA alatt nem ajánlatos nextcloud saját appot telepíteni sem, erről is tudnak a fejlesztők.
A mariadb hibátlan mostmár. -
v.attis
őstag
Szerintem ez már nem áll fenn. 5:45 óta nincs a naplójában semmi, az előzmények mindenhol mennek reggel óta és a home-assistant_v2.db fájlt is töröltem.
Gyakorlatilag nincs hol tárolódjanak az előzmények, mint a mariadb-ben. -
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
Honnan tudom, hogy a MariaDB megfelelően működik?
Első indításnál ezt adobta ki:
Azóta többször újraindítottam, de a naplója nem hozott fel új tételt, új időpontot. Most 6 óra 20 perc van, tehát a fenti naplóbejegyzések több, mint fél órásak. Kb 2db teljes HA restart volt.
Előzményekben látom a változásokat rendesen 5:51 óta. -
v.attis
őstag
Igazad van és mivel koaxon érkező vodás netem van, nem is megbízható. Elvileg ősszel érkezik az optika. Vagy nem.
Ha készítesz egy leírást azt elfogadom, legalább lesz időm tanulni/tesztelni. Nem sürgős, majd ha ráérsz.Köszönöm!
Egyébként van windowsom, androidom, meg úgy néz ki l6es ios-em is, ezért gondolkodtam el egy mindentől független megoldáson. Főleg, ha egyszer valamelyik kiesik a sorból, legalább nem kell nagyon költözni.
-
v.attis
őstag
A HA képes saját fájlszerverként működni, akár egy google drive?
Tetszik a nextcloud, de nem találok semmi használható leírást sem a kezdésről, sem arról, hogy képes-e kiváltani a gdrive-ot.
Fontos, hogy nem akarok docker-ezni, van egy dedikált mini pc-m a HA számára és vagy 100GB szabad helyem.
Nabu Casa előfizetésem is van, de akár tplinkdns-em is, utóbbit jelenleg nem használom.
A célom az, hogy teljesen platform független tárhelyem legyen (nem gdrive, nem icloud...) de ugyanakkor úgy tudjam használni, mint egy felhőt. -
v.attis
őstag
Visszaolvasok a kombóval kapcsolatban, de alapjában véve minimum 3 perces megvilágítást akarok beállítani, emiatt engem nem érint az 1 perces passzív szakasz.
Köszönöm!
-
v.attis
őstag
Van valaki, aki elégedetten használja a Sonoff SNZB-03 mozgásérzékelőt világítás kapcsolásra?
Vannak Sonoff cuccaim, azokkal semmi gond, de erről vegyesek a vélemények. Konyha pult világítást kapcsolgatnék vele Home Assistant Z2M alatt.
Ami fontos nekem, hogy azonnal kapcsolja fel a mozgásra, ne késlekedjen egyáltalán. -
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
Használja valaki a Home Assistantot androidos telefon vezérlésre? Konkrétan a csengő mód állítására.
Találtam rá leküldéses értesítés szerinti állítási módot (automatizmus), de a telefon nem reagál rá. Hol a buktató?
Lefut rendesen, a parancsüzenet megjön, de nem végzi el a telefon.
[link] Ezt és ennek variációit próbáltam.Lenne még Tasker megoldás, de az sem százas, illetve nekem túlságosan bonyolult. Azzal olyat próbáltam, hogy HA küld egy értesítést egy bizonyos szöveggel és a Tasker arra átállítja a csengő módot, de azt sem sikerült beüzemelni, mintha nem kezelné jól a push üzenetet.
A cél az lenne, hogy beállítsam a telefont: ha egyedül vagyok itthon lehet hangos, ha nem, akkor váltson rezgőre. A HA már jól kezeli a családtagok helyeit, a push is működik. Jelenleg, ha jön egy push, hogy valaki hazaért, akkor kézzel rezgőre váltom a telót. Na ezt lenne jó automatizálni.
-
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
Olyankor mi van, amikor a HA app egyszerre szűnik meg működni tableten és mobilon, ugyanakkor böngészőnől működik mindenhol: pc, tablet, mobil.
Már leállítottam kényszerítve, töröltem a gyorsítótárat, de nem tud bejelentkezni a kliensre sem belső hálózaton, sem NC-n keresztül.Megjegyzem Google Assistant is offline-nak mutat minden eszközt. Akkor ez valami internet gond lesz.
-
v.attis
őstag
amaximus és Olympia76
Srácok, ez bejött! Kézi futtatásra gond nélkül lefut, éles teszt holnap!
Köszönöm!
-
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
Szerintetek generic thermostat presetet be tudok valahogy húzni automatizálásba, annak is a végrehajtás részébe? Eddig nem jöttem rá. Igaz meg tudom csinálni hőfok beírással, de mivel scheduler card esetében is a preset van megadva, az automatizmusban is azt használnám, kicsit legyen már egységes.
A cél az lenne, hogy:
- ha mindenki távol van akkor aktiválja a preset "Away"-t
- ha bárki hazajön, akkor a preset "Home"-ot.
A feltételek, kiváltók megvannak, csak ezt a preset megadást nem találom. Yaml-be is jó lenne, az elejét elkészítem UI-n, a végét meg szövegesen ha csak úgy megy. -
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
3.3.0 verzió, HACS integrációval gyári fw-vel.
Egyébként kezdi összef.sni magát rendszer, nézegettem a HACS cuccokat és 9db lovelace beépülő nem töltődött be legutóbbi restartnál. Újabb restart és most meg minden bejött...
Újratelepítettem a Sonoff integrációt is, semmi előrelépés.
Mostmár csak kíváncsiságból is visszaállítom a hajnali mentést. Ha helyre állnak a dolgok, akkor a frissítés a ludas... -
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
Hú srácok, annyian írtatok és annyi tippet adtatok, hogy fel sem tudom hirtelen dolgozni.
Ami azóta történt még megosztanám veletek és engedjétek meg, hogy csak 1 hibára koncentráljak.
Csináltam egy teljes gép restartot, de nem oldódott meg igazán semmi.
Vegyük először a Relé1 eszközt, ez kapcsolja a konyha pult led szalagot, pontosabban annak tápegységét. Ezt kellene ki/be kapcsolnom a Xiaomi gombbal 1 kattintás által.
Ez még mindig nem reagál.
A relé a hálózatban van, a gomb úgyszintén, HA mindkettőt látja.
Jöjjenek a részletek az UI-ból:
- ha az irányítópultra kihelyezett gombbal próbálom, nem reagál.
- a gomb automatizmusát ha kézzel futtatom, nem reagál.
- ha az integrációban található kapcsolót nyomogatom, nem reagál.
- ha magát az entitást nyitom meg, akkor reagál!Na most mi a fax van?
-
v.attis
őstag
Igen, ha nem futna akkor a részleges működés sem menne. De mint mondtam a relé2 kapcsolása működik a Xiaomi (zigbee) gombbal, valamint a Yeelight izzó is egy másik ilyen gombbal.
Kicsit kaotikusak ezek a hibák: van ahol csak az UI nem kapcsol, van ahol az utomatizmus nem kapcsol, van ahol a fizikai gomb nem kapcsol. Tehát nem is igazán tudom egy bizonyos integrációhoz kötni.
Csinálok egy teljes HA kliens restartot, hátha...
-
v.attis
őstag
Sziasztok!
Egyrészt segítséget kérnék, másrészt megosztanám tapasztalataimat a legújabb, 2024.1.0 Home Assistant frissítéssel kapcsolatban.
Több eszközöm is hibásan működik, kérnék ötleteket hozzáértő kollégáktól, vagy marad a visszaállítás.1. Sonoff Basic R2 relé 2db, melyeket egy Xiaomi zigbee gombbal vezérelek:
- 1 kattintás relé1 ki/be kapcsolása, ez egy pultvilágítást kapcsol,
- hosszan nyomás a relé2 bekapcsolása,
- dupla kattintás a relé2 kikapcsolása (ez konnektort kapcsol ki és be).Érdekes a jelenség, mert a Relé 1 világítás sehol sem működik, nem reagál a gombra, az alkalmazásra, a webes felületre sem. Az alkalmazásban az ikonja folyton a "BE" állapotot mutatja. Minden eszköz jelen van a rendszerben, bővítmény vagy Z2M frissítés nincs. Egyszerűen csak nem működik sehogy és sehol.
A Relé 2 mindkét funkciója működik az okos gombról, de nem működik az app és a webes felületen.2. Shelly 1 relé, amely a fűtést kapcsolja. Össze van "automatizálva" egy Corui nyitásérzékelővel, a rendszer rendesen jelzi ennek állapotát. Az automatizmus egyszerű: ha kinyitom az ablakot leáll a fűtés, ha becsukom, akkor elindul.
Érdekes módon a nyitásra nem áll le a fűtés, holott az UI mutatja az ablak nyitását. Kézzel leállítom telefonról, majd amikor becsukom az ablakot beindul, tehát a becsukás automatizálás működik.Hozzá teszem: van a lakásban több olyan eszköz, amelyek ugyanezen gyártóktól vannak és azok működnek, igaz nem ugyanezen párosításokban:
- Xiaomi gomb vezérel Yeelight izzót - tökéletes;
- Shelly okos dugaljak vannak még, azok is működnek kézzel, asszisztenssel és automatizmussal is.Szóval mi lehet a gond, illetve mit tegyek? Állítsam vissza a biztonsági mentést inkább?
-
v.attis
őstag
Nincs vele tapasztalatom, Q7RF fölé nem mentem.
Egyébként elég drágának találom ahhoz képest, hogy tulajdonképp vezetékes (töltőről megy maga a termosztát).
Egyébként a relé rákfenéje a kapcsolás, szóval amikor én váltottam a Q3RF-ről, meg sem fordult a fejemben, hogy a vevőt meghagyom. Legalább újúlt. Persze nem 2 évnyi kapcsolás eszi meg, de ha már van új hozzá.... -
v.attis
őstag
Nem teljesen egyértelmű, hogy mit akarsz. Ha Q3RF termosztátod van, akkor az sima on-off készülék, csak vezeték nélküli. Ennek van egy kb 10x10 centis fehér műanyag dobozkája, rajta 2 gombbal, ez a vevőegysége. A vevőegységnek kell 230V táp és a kazánból a vezérlőszál (2db, száraz kontaktus...). Tehát a vevőbe be van kötve 4 vezetéked.
Ha csak időzítést akarsz, akkor a Q7RF ugyanaz, mint a Q3-as kistesója, csak okosabb, időzíthető. Ugyanaz a bekötés, ugyanaz a fali konzol, ugyanúgy ki és bekapcsolja a kazánt.
A vevőnek az eleje lepattintható, a falon meg ott marad egy konzol (a vevő hátlapja), benne a 4 vezetékkel. Gyakorlatilag lepattintod az elejét, helyére a Q7RF elejét és kész is vagy.Ha nem ezt akarod, akkor nem tudok segíteni. De ha leírod pontosan mit akarsz és mivel, akkor a topiktársak biztos tudnak.
-
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
Megakadtam.
Kondis kazán, Shelly 1 relé kapcsolja, 3 db Xiaomi hőmérő átlagolást készítettem segéd entitással, generic thermostat teszi teljessé a rendszert. Vannak preset módok is beállítva, ezeket Scheduler Card-al kapcsolgatom éjszakai és nappali hőmérsékletekre.
Ami még hiányzik, az a nyitásérzékelő szerinti lekapcsolás, letiltás, tehát ha kinyitom az ablakot, akkor tiltsa le a fűtést, ha bezárom engedélyezze újra a korábbi beállítás szerint.
Ami a gondom, hogy nincs mit megadnom művelet végrehajtása részben, mivel a generic thermostat-nak nincs saját entitása, a shelly relét meg hiába kapcsoltatom vele gondolom, mert ha csökken a hőmérséklet, a gt vissza kapcsolná.
Better thermostattal ez elvileg megoldható, de ha nem muszály, nem használok újabb beépülőt egy olyan dologra, ami 80%-ban már kész és tökéletesen működik is.
Nézegettem a szolgáltatás meghívása opciót is, de nem találtam számomra megfelelő lehetőséget.
Szóval, hogyan készítsek hozzá automatizmust?Szerkesztve: helyesbítek! Ilyen entitásom van: [kép]
A klíma integráció ne tévesszen meg senkit, nem klíma! -
v.attis
őstag
Ja, nem manuálisan, hanem a HA kártyán belül, ahol magát a hőfokot is fogom állítani (már ha szükséges).
Közben találtam youtube videókat, azokon van OFF gomb a kártyán, de nem mutatják be ennek a működését. Gondolom azért teszi a dolgát...Mondjuk feldobta a kereső a Better Thermostat-ot is, az sem rossz. Abban ha jól olvasom, megoldható az összekapcsolás a nyitásérzékelőkkel, külön automatizáció nélkül.
Na, majd tesztelgetem őket. -
v.attis
őstag
Úton van a Shelly 1 relém és generic thermostat-al szeretném majd vezérelni a fűtést. Kérdésem: van benne olyan mód, hogy teljesen kikapcsolom egy egyszerű kapcsolóval? Mondjuk ha nincs kint hideg és hosszabban szellőztetünk, vagy nagytakarítás esetén amikor úgyis egy nagy szellőztetéssel ér véget a nap...
Kell még vennem 3 nyitásérzékelőt és akkor ez megoldott lenne valamelyest, de addig is szeretném ezt könnyen megoldhatóvá tenni. -
v.attis
őstag
Ahogy 4D4M bemásolgatta, vedd le a fűtési maximumot nyugodtan, én 30%-nál tartok, de ez is sok. Hozzá teszem, hogy a felfűtési idő nyúlik pár perccel, de nem érdekel, mivel már a 30 fokos víz is fűt.
Az újragyújtást fűtés esetében kimaxoltam 10 percre. Egyszer figyeltem meg eddig, a 10 perc alatt tovább kering a víz és 45 fokos előremenőből 37 fok lett. Totál értelmetlen lenne begyújtogatnia...
A fűtési maximumot és az előremenő hőmérsékletét tovább fogom csökkenteni és tesztelem a következő napokban. Egyébként nekem még a hmv csúcsot is csökkentenem kellett: mindenünk takarékos, így rendszeresen túlfűtötte azt is. Most 60%, de kicsit lejjebb fogok menni. Egyidejű zuhanyzás + konyhában mosogatás közben a beállított 48 fokos hmv felment 55-re. Ez is fölösleges így.
-
v.attis
őstag
-
v.attis
őstag
Amiket leírtál mind helytálló, 90%-át tudtam is. Sajnos sokat bajlódtam ezzel a fűtés rendszerrel, mire sikerült elfogadhatóan beállítani. Ahogy a beüzemelésnél itt hagyták, gyakorlatilag gyári alapbeállításokon, több, mint egy fokos kilengést okozott a hőmérsékletben és folyton ki-be kapcsolást hmv-ben. Csak az üzemelési maximumok csökkentése hozott eredményt, komfortot. Ebből gondolom, hogy túl van méretezve ehhez a lakáshoz, ehhez a hmv használathoz (takarékos zuhanyrózsa, takarékos csapok)
Anno kértünk mástól is árajánlatot kazán cserére és kaptunk egy talán 12 vagy 14 kW-os baxi kondis kazánra, de összességében kicsivel rosszabb hatásfok és 250 ezerrel magasabb összköltség jellemezte. Így utólag lehet nem lett volna rosszabb.
Mindenesetre ha késleltetve is, ez az energiamennyiség, ami távozik a födémből, még hiányozni fog, amit pótolni kell.
Egyértelmű! Viszont akár 2 nap késedelem is lehet benne. Ami a gondom, hogy olyan kicsi a rendszer, hogy még így is néha ki-be kapcsol, mert nem képes kellőképpen le modulálni, 45 fokos előremenőnél. Ha a külső szenzor ezt tovább csökkentené, mondjuk 40 alá, akkor lehet lenne egy sima on-off kazánom. Meg amint írtam, nem érdekel odakint milyen idő van, bent tartsa amit kérek.Összességében nem szeretem ezt a rendszert és ezt a kazánt, de nem akarok sok pénzt ölni ebbe a lakásba, szeretnénk váltani kertes házra a közeljövőben.
-
v.attis
őstag
A kondenzálás működni fog, mert maximum 50 fokra van állítva az előremenő.
A Computherm Q7rf is on/off vezérlést csinál, pont, mint egy relé.Nincs szükségem időjárás követésre és az aszerinti szabályozásra, mert negyediken lakunk fölöttünk lapos tetős födém, ami ugye jókora beton tömeget jelent. Emiatt a lakás lassan reagálja le az időjárás változást, ha 2 napra hidegebb van kint, akkor ezt bent alig lehet észrevenni. Viszont az időjáráskövetés esetén ezen a két napon már emelkedne az előremenő hőmérséklete.
Engem az érdekel, hogy bent milyen idő van, tartsa a 21-22 fokot és kész.
Egyébként el lett cseszve felújításkor a rendszer, mert 61nm-es lakásba, vékony csövekkel, kis radiátorokkal a mester beszerelt egy 24kW-os kazánt. Gyakorlatilag nem tud annyira le modulálni a kazán, hogy a 45 fokos előremenő mellett ne 41 fokos visszatérőm legyen.
Eddig úgy értem el a legjobb komfort érzetet, hogy a kazán csúcsteljesítményét levettem 40-45%-ra... Ahogy számoltam a lakás hőigénye kb 7kW lenne. Ettől eltekintve a gázszámlánk kevesebb, mint 120ezer egy évre hmv-vel együtt!
Szóval igen, on/off kapcsolás tökéletesen megfelel... -
v.attis
őstag
4D4M, daninet, ojb, Degeczi, gya/352
Köszönöm a válaszokat a kazánba épített okos relé témában!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Tabletek, E-bookok Nyomtatók, szkennerek PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
A lapcsalád Alapelvei itt is betartandók!
- Mesterséges intelligencia topik
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- Nyolcmagos CPU-val és 32 GB RAM-mal is munkára fogható az MSI egykártyás gépe
- Gaming notebook topik
- Tőzsde és gazdaság
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- LEGO klub
- Álláskeresés, interjú, önéletrajz
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Yettel topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus B150M i5 7600K 16GB DDR4 240GB SSD RX 580 8GB Kolink Aviator DeepCool 400W
- GeForce RTX 2060 (OEM HP) Garanciával
- ÚJ Lenovo IdeaPad Slim 3 - 15.3" WUXGA - Snapdragon X X1-26-100 - 24GB - 1TB - Win11 - Garancia
- HP Elitebook 840 G3,FHD,14",i5-6300U,8GB DDR4,256GB SSD,WIN11
- ASUS Vivobook X1704VA Intel Core 5 120U 16GB RAM 512GB SSD ÚJ! GARANCIA 2029-IG!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Azóta többször újraindítottam, de a naplója nem hozott fel új tételt, új időpontot. Most 6 óra 20 perc van, tehát a fenti naplóbejegyzések több, mint fél órásak. Kb 2db teljes HA restart volt.