Hirdetés

2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#10601) axioma válasza tothbe (#10597) üzenetére


axioma
veterán

Rosszabb. Nekem a szolgaltato konkretan hazudott, megjegyzem nem volt egyezo (marmint nem csak mint ceg hanem cegcsoport sem) a halozati engedelyessel. Allitolag a hal.eng. allitja be, hogy mikor kuldon at szamlazasi adatokat a szolgaltatonak. Utni kell a vasat amig irasba adjak hogy az eves elszamolasnak mi az idopontja, anelkul ne higgy el semmit, se szabalyt, se ugy szokott lenni-t stb. (foleg nkm-nek elmu teruleten).

(#10602) Chal


Chal
addikt

Ma szép tiszta napsütéses idő volt (legalábbis felénk), meg is lett a pillantanyi max rekord (9.2kW, 9.99kWp-nél), igaz alig fél percig csak. Mennyire számít ez jónak? 10-12 fokos külső hőmérséklet volt, gondolom a panelek hőfoka közel lehetett a gyári referenciaadatokhoz kötött optimálishoz, viszont a besugárzás szöge tavasztól jobb lesz. Új rendszer, nincs sok adatom, és próbálok első körben elnagyoltan, szubjektíven (is) tapogatózni, hogy mire képes, illetve hogy összeségében rendben van e műszakilag, jó e a telepítés. Szóval szerintetek fogok látni ennél jobb pillanatnyi értéket?

Ilyen elnagyolt visszaellenőrzési pontnak gondolom a PVGIS összehasonlítást is, ami viszont nagyon jó eredményt adott: az ott kalkulált januári mennyiséget majdnem hozta úgy, hogy csak 20 napot ment a hónapból, azaz ~30%-al több lett (loss érték 5%-ra állítva). Mondjuk volt pár szép napsütéses nap, de olyan is, amikor állt a hó a paneleken.

[ Szerkesztve ]

(#10603) #81475328 válasza tothbe (#10600) üzenetére


#81475328
törölt tag

Vajon honnan tudná a MAXIM ?!
Azt, hogy ÉPPENSÉGGEL
- az árnyék miatt
vagy
- a tető iránya miatt
éri kevesebb fény a napelemet.

Szerintem: NEM tudja megkülönböztetni.

Ezért meglátásom szerint jó a MAXIM a több irányú tetőre is.

[ Szerkesztve ]

(#10604) tothbe válasza #81475328 (#10603) üzenetére


tothbe
addikt

Nem feltétlen a maximmal lesz a gond hanem az inverter minimum feszültségeivel. Akkor meg hiába “tudja a Maxim”, hogy kevés a termelés, változtatni nem tud rajta.
A Maxim tényleg arra jó, hogy kizárja a hotspotokat és árnyékokat. Sőt, erre talán a legjobb. De több tájolást önmagában Maximmal kezelni nem érdemes.

By(e) Tothbe

(#10605) balkoger válasza tothbe (#10604) üzenetére


balkoger
tag

Köszönöm Tothbe :R , a 4 felület konkrétan 2 tájolás (DK és Dny), egyforma tetőszögekkel és iránnyal.
Solar edge-nél az akadt el, hogy a minimum opti mennyiség meg van határozva ami az SE7K-nál illetve 370 optinál 16db minimum, vagy a 4xx 5xx optinál 14db.
Nekem sajnos ez nem jön ki, bármennyire is szeretném az SE rendszert.

(#10606) Geresics válasza hódmaci (#10595) üzenetére


Geresics
Topikgazda

A szaldó elszámolás az új óra telepítésétől indul. Az évenkénti leolvasás viszont ettől független időpontban lesz, ezért az első éved úgynevezett "törtév" lesz! Onnantól viszont már mindig teljes évek lesznek! :K

Havi átalányt ettől függetlenül fizethetsz! Ennek akkor van értelme, ha pl. a Te fogyasztásod 10000kWh/év, de a napelemes rendszered csak 6000kWh/év energiát képes előállítani. Ekkor, hogy ne egyszerre kelljen befizetned 4000*37,75=151000Ft-ot, ezért fizethetsz havi átalányt, és az éves elszámolásnál már csak a különbözetet kell elszámolni.

Jah, egy ideje újra hallok panaszokat arra, hogy a szolgáltatónál nem kapcsolják be automatikusan az éves szaldót, szóval erre érdemes külön odafigyelni (e-mailben, vagy telefonon, és felírva a hívás azonosítóját)!

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#10607) kiliti válasza balkoger (#10605) üzenetére


kiliti
csendes tag

Ha az összes paneled egy stringre rakod SE-vel, akkor rendben lesz.
De ha csak két tájolásúak a panljeid, akkor elvileg bármely 2 munkapontos inverter jó lehet, ha a feszültségeket kiadja.

(#10608) Geresics válasza #81475328 (#10603) üzenetére


Geresics
Topikgazda

A napelem sajátossága, hogy amint kis fény éri, azonnal megjelenik rajta az üresjárati feszültség. Ha a fény intenzitása kellően nagy, akkor lehet terhelést illeszteni rá (munkapont állítás), és onnantól munkaponti feszültség lesz.
Az áramerősség attól függ, hogy mennyi, azaz milyen intenzitású napsütés éri a panelt, és a légköri tényezőkön kívül itt az egyik legmeghatározóbb tényező az a beesési szöge a napsugaraknak. A sztring áramerőssége természetesen a sztringben lévő legkisebb áramerősségű panelével lesz egyenlő.
A SolarEdge és más optimalizálók ezt tudják jól csinálni, mert ott a munkapontállítás panelenként történik, és így hiába néz egy panel olyan irányba, hogy kevesebb nap érje, kihozza belőle a maximumot anélkül, hogy a többi panelt korlátozná.
A Maxim chip pedig a panelen belül 3x csinálja a munkapont állítást, de úgy, hogy az árnyék miatt kieső U és I görbén állít. De az eltérő tájolásból eredő nagy áramerősség-különbséggel nem tud mit kezdeni. Nincs is benne annyi alkatrész, hogy ilyen szinten tudjon DC-DC konvertálást végezni...

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#10609) Geresics válasza balkoger (#10599) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Kösd mind a 18 (később 24) panelt 1 sztringbe a SolarEge rendszerben, és minden jó lesz! :K
Ha Huawei mellett döntesz, akkor ott is tegyél minden panelre Huawei optimalizálót, és a Maxim helyett válaszd a hagyományos panelt! ;)

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#10610) madgie válasza Geresics (#10608) üzenetére


madgie
titán

Na de ha két külön sztringen van a két külön tájolású Maxim, az miért baj?

(#10611) Geresics válasza madgie (#10610) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Azzal semmi baj nincs! Sőt, az eltérő tájolás esetén egy Maxim panel még mindig sokkal jobb, mint egy hagyományos panel! :K

[ Szerkesztve ]

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#10612) madgie válasza Geresics (#10611) üzenetére


madgie
titán

Nekem van az egyik tetőn ott egy cső, amin bejön az áramkábel, a másik tetőn egy kémény, az egyik reggel ad egy kis árnyékot, a másik késő délután, és mivel kádárkocka, így úgyis két tájolásra lesznek felpakolva a panelek. Erre Maxim árajánlatot kértem (jóval olcsóbb, mint az SE), mondjuk még a műszakisokkal nem beszéltem, de elküldtem nekik pontos tájolással a drónfotókat :D

(#10613) #81475328 válasza tothbe (#10604) üzenetére


#81475328
törölt tag

HA van minimális fény
AKKOR a feszültség előáll.

Tudtommal a MAXIM nem csökkenti a feszültséget.
Hanem kerülő áramutat nyit a jobban termelőknek.

Ezért,
HA MEGVAN! legalább az iverternek szükséges
minimum napelem szám az adott bemeneten
AKKOR tökéletesen tud működni a vegyes sztring is.
Szerintem.

(#10614) Geresics válasza madgie (#10612) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Árnyékkezelésben a Maxim jobb, mint az optis rendszerek bármelyike :K

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#10615) YxVs válasza Geresics (#10606) üzenetére


YxVs
senior tag

Szia,

"A szaldó elszámolás az új óra telepítésétől indul"

Mi van akkor, ha nekem már ad-vesz mérőm van, mert előtte teljesítménybővítést kértem, és azzal együtt már automatikusan okosmérőt kaptam?
Akkor nekem a új szolgáltatói szerződés megkötésének napjától indul a szaldós elszámolás?

(#10616) #81475328 válasza Geresics (#10608) üzenetére


#81475328
törölt tag

Tudtommal
a MAXIM lényege éppen az,
hogy
átengedi magán a többiek áramát!

Akkor is amikor ő maga nem tud akkora áramot adni.

Alkalmazás: https://youtu.be/z__yITgyfVE?t=1007

Működési elv.

[ Szerkesztve ]

(#10617) Geresics válasza YxVs (#10615) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Akkor is a beüzemelés időpontjától indul. Amíg a szolgáltató nem üzemelte be, addig nem is szabad bekapcsolnod, hiába van akármilyen órád.

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#10618) #81475328 válasza YxVs (#10615) üzenetére


#81475328
törölt tag

HA ilyen ikon van a mérőn, akkor mérő csere lesz.
Akkor is, ha okos mérőt kaptál már.


Mivel ez a betáplálást is vételezésnek méri és kifizeted azt is 37,4 Ft/kWh áron.

Az ilyen mérő esetén ezért nem jó ötlet
a napelemes rendszer üzemeltetése a mérő csere előtt.

(#10619) Janusz001


Janusz001
őstag

Akkor tehát úgy néz ki, hogy a jövőben nem adható ki 1 fázisra 2.5kw feletti inverter. Mi lesz azokkal, akiknek jelenleg nagyobb invertere van, elromlik, javíthatatlan, új inverter, új szerződés és nem szerződnek csak 2.5kw -ig. Csináltathatom a 3 fázist? Vagy marad a sumákolás és felkerül egy másik.

(#10620) cdl válasza Janusz001 (#10619) üzenetére


cdl
senior tag

Akinek megvan a szerződése nagyobb inverterre, miért ne kapná meg megint?
Szerzett jogot reméljük nem nyírbálják meg.

(#10621) Geresics válasza #81475328 (#10616) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Mit vársz ettől a videótól? Kb. az 5. másodpercben közli, hogy "annyi tetősík van, hogy egyszerűen megoldhatatlan!" Csodálatos marketing-stratégia, amikor nem ismerünk más technológiát, mint amit épp nyomatni akarunk (mert hogy ők árulnak SE-t is, mint azt Te is nagyon jól tudod).

A hagyományos napelemnél a leggyengébb áramerősségű napelem a szűk keresztmetszet.
A Maxim lényege, hogy a leggyengébb napelem ne korlátozza a többit (ld. saját rajzod).
Az optimalizálók lényege, hogy a panelekből külön-külön hozza ki a maximumot.

Árnyék szempontjából a Maxim a napelem 1/3-ával tud úgy dolgozni, hogy még a részleges árnyék esetén is kihoz belőle amit tud (tényleg piszok jó!), míg az optimalizálók csak egész panelekkel tudnak operálni!
Úgy kell ezt érteni, hogy ha a bypass dióda zár, akkor az opti ugyan még tud 2/3-ad napelemmel dolgozni, de a kiesett 1/3 pontosan 0-n lesz, míg a Maximnál nem zár a bypass (mert nincs is), hanem a 2/3 megy tovább rendesen, az 1/3-ból meg kihozza amit tud. Ha kitakarsz a 20 cellából kettőt, akkor persze a 18 nem fog 100%-on menni, de még így is többet fog termelni, mint ha 0 cellam működne. Pontosabb értékekkel sajnos nem tudok szolgálni, mert sosem volt alkalmam saját méréseket elvégezni sajnos.

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#10622) #81475328 válasza Geresics (#10621) üzenetére


#81475328
törölt tag

"Az optimalizálók lényege, hogy a panelekből külön-külön hozza ki a maximumot.
A Maxim lényege, hogy a leggyengébb napelem ne korlátozza a többit."

Ami egyben azt is jelenti szerintem, hogy mellesleg közben kiadja
a sztringre az éppen lehetséges maxot a MAXIM is az adott napelemből.

Mivel semmiből nem tudja, hogy
- egy részleges árnyék
vagy
- a kisebb fényerő miatt
kell neki működnie éppen...

Vagyis,
- HA a részleges árnyékra jobb pl. az általad említett SE optinál
- AKKOR a több tetős fényerő különbségre is jobb kell legyen
Meglátásom szerint.

---

A video csak egy példa a többtetős alkalmazásra.

[ Szerkesztve ]

(#10623) Geresics válasza #81475328 (#10622) üzenetére


Geresics
Topikgazda

A teljesítmény nagyságát a feszültség és az áramerősség szorzata határozza meg. Viszont ez nem egy egyenes vonal, hanem egy görbe (ld. adatlapokon). Ezen a görbén lehet játszani a munkapontállírással. Viszont a feszültség csökkentését és növelését csak a SolarEdge és a Huawei optimalizálói tudják, a többi megoldás csak egy irányú konverziót tud. Nem várhatod el egy olyan pici IC-től, ami kisebb, mint egy dióda, hogy tudjon teljes értékű DC-DC konvertálást!
Nem tudom sajnos másképp megfogalmazni....

Esetleg még abba gondolj bele, hogy ha valóban Neked lenne igazad, akkor a gyártó ezt miért titkolná? Miért nem ír egy árva sort sem a honlapján róla? Milyen fogyatékos marketingese volna, ha egy ilyen fontos előnyt nem hogy nem hangsúlyozna ki, de egyenesen titkolná? :F

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#10624) kardkovacsi válasza #81475328 (#10616) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

De amit linkeltél ábrát az egy Tigós oldalról van:
https://www.mcelectrical.com.au/tigo-energy-solar-panel-optimisers/

(#10625) tothbe válasza #81475328 (#10622) üzenetére


tothbe
addikt

Azt nem veszed hozzá, hogy több tájolás esetén pl reggel a délnyugati fekvésű panelek szinte semmi napot nem kapnak. Ergo egy átlag inverter nem kapja meg a minimum feszültséget a stringről, amik vannak. Akkor sem ha Maxim panelek.
Egy stringre viszont nem biztos, hogy teheted őket a délkeleti panelekkel mert délben mikor mindkettő termel akkor meg levágjatnak túltermelés miatt. Ergo reggel csak az egyik string termel amíg délután csak a másik.
optimizerrel viszont teheted az egészet egy stringre és akkor ha keveset is de a többi panel is termel a két időszakban.
És a kontrollerekkel délben is meg tudod oldani, hogy maxon termeljen a string de ne álljon le.

By(e) Tothbe

(#10626) #81475328 válasza Geresics (#10623) üzenetére


#81475328
törölt tag

Mindegy!
Soros áramkörben az áram a KÖZÖS!

A feszültség meg alakul az aktuális teljesítmény szerint a jelleggörbén mászkálva.
Nem kell azt kovertálgatni sehová... szerintem.

Kivéve a solardege-t, ami ugye kitalálta a fix string feszültséget magának.

----

Miért kéne a maxim-ak feszültséget konvertálnia?
Pláne felfelé.

(#10627) kardkovacsi


kardkovacsi
senior tag

301 kWh lett a januári termelésem (7.26-os rendszer két irányba fele-fele 25-os tető -35 és +55 fok déltől). A PV kalkulátor 275-öt mond 10%-os veszteséggel januárra erre a rendszerre, szóval visszajött a hitem :)

(#10628) stickermajom válasza kardkovacsi (#10627) üzenetére


stickermajom
addikt

Én is elégedett vagyok a januárral. 406kWh-t termelt a 8-as rendszer. 45 fokos azimut, a kalkulátor 353-at jósol erre a hónapra. Nagyjából be is jött volna, ha kicsit lejjebb lakunk, többször volt a hónapban olyan nap, hogy egy utcával lejjebb tejköd volt már.

(#10629) makkmarce válasza kardkovacsi (#10627) üzenetére


makkmarce
őstag

szuper, épp kérdezni akartam , kinek mennyire jött ki, ezekszerint nálam is kb normális minden.
nekem 5.76kw-os rendszerem van (Mayo panelek és 5kw-os fronius), 267 lett a januári.
1 tetőfelület, DK-i tájolással, kb 35 fokos tető

[ Szerkesztve ]

okoskodom, tehát vagyok

(#10630) b. válasza stickermajom (#10628) üzenetére


b.
félisten

Nálam is hasonló volt a 8.5-ös rendszerről, 451 kWh-jött le, nem panaszkodom.

Eddig a tavaly Júniusi aktiválás óta a December volt a legrosszabb,190 kWh-val.

Kíváncsi leszek éves szinten elérem e a 10000 kWh-t, elméletileg 8500-9500 lett megjósolva rá.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#10631) joghurt válasza makkmarce (#10629) üzenetére


joghurt
addikt

5,28 kWp-ből 316,8 kWh.

A tej élet, erő, egészség.

(#10632) Janusz001


Janusz001
őstag

Itt Békéscsabán 6.67kwp -ről 259 jött le, nem hozta a "jóslatot", de ez volt tavaly januárban is.

(#10633) runner 125


runner 125
nagyúr

Sziasztok,

Segítsetek pls, totál amatőr vagyok a témában.
Az első kérdésem olyan, amit gyanítom minden zöldfülű user feltesz: "megéri" mostanság napelemet szereltetni? Vagy erre nincs egzakt válasz? :)

Jelenlegi villanyszámlánk kb havi 11.500ft. Nincs elektromos autónk, de idővel lehet lesz.

Fűtést gázzal oldjuk meg, a ház nagyon jól szigetelt, viszont nyárra van 4 klímánk (ezek tavaly ősszel lettek felszerelve, tehát még a fenti összegben nincsenek benne, mert még nem működtek).
Illetve a melegvíz bojlere tud villanyos felfűtést (nyárra) és gázzal is tudom fűteni, aztán a sütő villany, a főzőlap gázos.

A házunk tájolása úgy gondolom remek lenne, szomszéd épületek messze vannak, erdő, nagy fa nincs ami árnyékolna, a tető kb 40 fokos szögű, viszont a ház K-Ny tájolású így hosszában, tehát gyakorlatilag folyamatosan tűzi a nap.

Mely egy mai napelem rendszer gyenge pontja? Tehát, mi az ami elromolhat és el is romlik mondjuk a gari lejárta után? Inverter? Ha igen, mennyibe kerül egy ilyen pluszba?

Mi alapján tudom meg, h nekem mekkora rendszerre van szükségem?
Valamint, technológiát tekintve esetleg érdemes még várni, h "még újabb", még jobb (hatásfokú? kedvezőbb ár-érték arányú?) panelek jelenjenek meg? Vagy már most elég kiforrottak a mai rendszerek?
Nyilván olvastam a 2024-től esedékes szaldó változást, tehát ha rakatnék is, mindenképpen azon dátum előtt még.

Köszönet! :)

[ Szerkesztve ]

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

(#10634) kardkovacsi válasza #81475328 (#10626) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Én úgy értettem, hogy a maxim kb. cellánként képes azokat ki-be kapcsolgatni ezért az árnyék kevésbé hat rájuk. Ha így van akkor nem teljesen igaz amit írsz, viszont ha van benne egy Tigo felé funkcionalitás ami a fölös áramot valamilyen úton átengedi magán akkor viszont jó az eltérő tájolás esetén is.
Azért hajlok az utóbbi felé (ami azt jelenti, hogy igazad van), hogy elsőnek olyan nagy haszna nem lenne, ezért nem érné meg felrakni a x ezer forinttal drágább panelokat. Illetve az oldalon amit linkeltem ott volt egy maxim vs solaredge tesztelés árnyékos és nem árnyékos teszteléssel és kb. hasonló eredmények jöttek ki a két rendszerre (Maxim+Fronius vs SE).

Amúgy mennyivel drágább mondjuk egy 330-as Maxim panel mint egy ugyanolyan Sharp?

(#10635) makkmarce válasza joghurt (#10631) üzenetére


makkmarce
őstag

az nagyon szép
nekem sokszor az volt, hogy délelőtt még felhős volt, és mivel DK-i, mire kisütött a nap, akkor már pont oldalról kaptam... Meglátjuk majd mi lesz, mikor csúcson megy.

okoskodom, tehát vagyok

(#10636) Rolly válasza #81475328 (#10626) üzenetére


Rolly
veterán

pont a fix string feszültség és a min panelszám miatt tud az SE több tájolásnál jobb lenni mint a Maxim...

Maxim esetén nem tud a chip semmit az inverterről ahogy az inverter sem a chippek pontos állásáról. Így ha rövid a string vagy kevés panel van egy irányba akkor bizony rosszabb mint az SE... ugye az SE azzal is erősen tud operálni, hogy nagyon hosszú stringeket tudd kezelni :)

nálunk 6 panel volt egy stringen így ugye az inverter állította volna a feszültséget amire a maxim reagált volna csak, hogy mivel ez két tájolás volt így a string feszültség 100V minimumra esett és ide pakolta fel a maxim chip azt az áramerősséget amit tudott... Így az inverter az optimális 300 V helyett (adott stringen) 100V-on ment ahol kb 80-85% lehetett a hatásfoka :) SE esetén ilyen nem tud előfordulni a minimum string és a fix feszültség miatt

(#10637) cdl válasza runner 125 (#10633) üzenetére


cdl
senior tag

A lakásfelújitási pályázatba beleférsz, szeretnéd?(ha igen jun.30-ig van időd a szaldóhoz)
3 fázis van a lakásban? az elektromos autó töltéséhez ajánlott.
Az inverter kb 10 év után cserés lehet. 4-500.000 huf kiadás, ha gari időn kívül történik.

(#10638) kardkovacsi válasza Rolly (#10636) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Na pont ezt írta le ez az oldal:
https://www.mcelectrical.com.au/test-maxim-optimised-panels-vs-solaredge/
hogy folyamatosan kevesebbet termeltek a panelok mint az SE, mire rájött, hogy a 8 panel kevés a Froniusnak.

(#10639) Rolly válasza kardkovacsi (#10638) üzenetére


Rolly
veterán

igen és amit én írtam, hogy több tájolás esetén nagyobb a gubanc... tehát jó lehet a maxim panel is árnyék esetén ha minden tájolásra az adott stringen van elég panel az optimális működéshez.... csakhogy nincs olyan inverter a világon ami ezt így jól tudná kezelni, mert
- vagy jó lesz minden oldal egy string, de együtt már sok :)
- vagy nem lesz minden oldal egy stringen de összesen jó :)
- 3 tájolás esetén még bonyolultabb...

nálunk 17-8-4 panel van a k-d-ny irányokba és dél és nyugati oldalon árnyék is van télen... azért ilyenkor kevés fénynél már az SE inverter sincs a hatékonyság csúcsán... decemberi hatékonyság 85% körül volt, januári már 93,68%

(#10640) kardkovacsi válasza makkmarce (#10635) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Ne máshoz nézd a termelésed hanem az általad kiszámolthoz, amit a PV kalkulátor ad. Ha meredek a tető, pl 45 fokos akkor az télen sokkal többet termel mint egy 25 fokos, de nyáron meg kicsivel kevesebbet mivel az optimális 35 fok körül van. Ugyanígy az optimális déli tájolástól télen simán 30%!!! is lehet a különbség. Most néztem, ideális 35 fokos tető délen 1kWp termel 49.7 kWh-t, -55 fokos azimuth mellett meg 37.52.
Nyáron persze nincs ekkora különbség ezért éves szinten nem lesz csak 9% a különbség, de télen durván elmennek egymástól.

(#10641) Tottu


Tottu
senior tag

Próbálom megérteni, hogy mik a jelenlegi tűzvédelmi előírások, hogy ne kelljen külön kapcsolót felszerelni az inverter elé. Két linket találtam, ami aránylag összefoglalj a dolgokat, de egy kicsit ellentmondásos: LINK_1, LINK_2

A mi esetünkben a II. eset működhet. Egy kertesház cserép tetejére lenne felrakva a napelem és a garázs ajtó 10 méteren belül van. 2 méteres függőleges kábelezés is stimmel éppen. Ha jól értem, akkor a garázs ajtótól még lehetne + 5 méter, de ott max 1,5 méterre van szükségünk.

Viszont a LINK_2-es oldalon van egy ilyen kijelentés, amit nem tudok hova tenni:
Belépési pontnak kell tekinteni azt az átvezetést is, ha a nyomvonal nem halad keresztül az adott tetőszerkezet teljes rétegrendjén, pl. ha a belső burkolat felett vezetik végig.

Én ezt most csak úgy tudom értelmezni, hogy cseréptető esetén mindenképp belépési ponttal kell számolni vagyis a max távolság 5m lehet? A kivitelező is amikor felmérte a terepet, akkor azt mondta, hogy 5m-en belül kell lennünk, mert különben kell a kapcsoló. Így eléggé megvan kötve a kezünk...

"A legnagyobb hiba, amit az életben elkövethetsz, az a folyamatos rettegés attól, hogy hibázni fogsz.“ - Elbert Hubbard

(#10642) kardkovacsi válasza Rolly (#10639) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Én amit el tudnék képzelni, hogy van mondjuk egy 12 panelos sztringed amin 4 árnyokba esne akkor lehet olcsóbb felpakolni 12 maximot mint 12 panel plusz négy tigo. Bár jó lenne tudni a Maxim felárát. De még az is lehet 4 maxim és a többi sima panel. Ha jól értem a maxim tudná ezt kezelni csak annyi kell, hogy a többi panel munkaponti árama nagyobb legyen mint a Maximé.

(#10643) Rolly válasza kardkovacsi (#10642) üzenetére


Rolly
veterán

maxim felára ahogy néztem 10-12e Ft körül mozog... vagy máshogy 325 Wp maxim panel ára kb annyi mint egy 340-350 Wp körüli normál panelé :). Amúgy ez nem rossz ötlet, hogy maxim panelt és sima panelt keverni... árnyék alapján :)

(#10644) Geresics válasza runner 125 (#10633) üzenetére


Geresics
Topikgazda

Hali,

gondolom az összefoglalót már olvastad, így az alapokkal nem is kell foglalkozni! ;)

A jelenlegi fogyasztásod kb. a határán van annak, hogy érdemes-e egyáltalán foglalkoznod a napelem-kérdéssel. Általában 4000kWh/év fogyasztás felett már jó a helyzet, mert a 4kWp rendszereknek már jó az egységáruk (Ft/kWp).

Van azonban pár dolog, ami most módosít a képleten. Egyik ilyen a most érvényes 50%-os pályázat (ha van gyerek a háznál), vagy épp az, hogy egyre kisebb eséllyel kapsz 1 fázisra engedélyt a szolgáltatótól már, tehát marad a 3f. inverter.

Mivel nincs semmilyen árnyékoló tényeződ, így maradhatsz bátran a sima napelemknél. A tető tájolását nem pontosan értem abból ahogy írod, de két esetet látok ki belőle. Egyik, hogy a tető gerince K-NY tájolású, így a tetősík dél felé néz, ami ideális, és simán 1 munkapontra mehet rögtön minden napelem. A másik, hogy a tetősík néz kelet és nyugat felé. Ebben az esetben én azt javaslom, hogy ki kell választani egy oldalt, és arra pakolni. Nem elég nagy a fogyasztásod ahhoz, hogy jusson elég panel a 2 munkapont kiaknázásához, így felesleges a tető mindkét oldalára pakolni, ráadásul így ha később bővíteni akarsz, tudsz bővíteni simán!
Az, hogy mekkora rendszer kell függ attól is, hogy merre néz a tetősíkod!

Érdemes úgy megválasztani továbbá az elrendezést, és az inverter helyét, hogy ne kelljen távműködtetésű tűzvédelmi leválasztó kapcsoló.

A normális minőségű inverterek 15-20-25 évet elketyegnek, de nem olyannak ismerlek, aki pont az inverteren spórolna, így ezzel nem lesz gondod!

A panelek fejlődése viszonylag konstans, évente 5-10Wp a fejlődés. Viszont ott tartunk, hogy a polikristályos napelemek ki fognak kopni, a gyártók már nem nagyon akarnak vele foglalkozni, pedig az új technológiáknak köszönhetően már én is elégedett vagyok velük :D

Ha van kérdésed tedd fel bátran, itt a topikban többen is szoktak segíteni (én jellemzően éjjelente érek csak ide)! :K

*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor

(#10645) tbc2


tbc2
tag

Két kérdésem lenne:

1. be van adva az MGT Fronius Primo 5.0-1-re. Vissza is igazolták 2 hete, működik az 5 kWp. Most várom a kivitelezőtől a részletekbe menő tervezést, és a telepítést. Van-e még ilyenkor lehetőség más gyártó 5.0 kWp-s inverterét feltenni, vagy amit az igénybejelentőben megjelöltem, az fix?

2. érzésre melyik opció esetén jön le több áram (maradvan a Fronius inverternél):

a) két stringen 7+8 napelemből (330-as Sharp NU-JC mono panelek), vagy
b) egy stringen 15 napelemből?

Ha ugyanazt lenne a tájolásuk, akkor ez nyilván nem egy nehéz kérdés, egyértelműen a b) esetben. Viszont a csavar ott van, hogy a 7 és 8 napelemre széttagolás oka az, hogy az egyik csoport 45 fokos azimuttal (7 db), a másik csoport kb. 5-10 fokos azimuttal (8 db) kerülne felszerelésre (DNy mindkettő), és elvétve (tipikusan reggelente) ez utóbbi string egyik-másik napeleme kapna árnyékot is (amin mondjuk majd egy láncfűrész segítségevel adott esetben lehet segíteni). A 7 és 8 db napelem nagyon alacsony string-feszültséget adna ki magából, 238V és 272V STC. -0,27 %/C a hőmérsékleti együttható, tehát az idő nagy részében ~200V körül alakulna a feszkó. Ez nyilván alacsonyabb az optimálisnál, de benne van a Fronius által supportált 80-800V range-ben (ugye?!). Tehát az a kérdésem, hogy melyik irányba induljak el, egy string és magasabb feszültség, ezáltal hatásfok, de rosszabb azimut, vagy két string és kisebb veszteség a tájolás és az árnyék miatt, cserébe alacsonyabb DC hatásfok? Egész picit az egy stringes opció olcsóbban is épülne ki. A teljes képhez hozzátartozik, hogy az 5 kWp termelés jóval több, mint a jelenlegi fogyasztásom, tehát azt az áramot, amit bármelyik opció esetén elveszítek, 12 Ft/kWh-ért veszitem el, nem kifejezetten esek tőle kétségbe.

(#10646) axioma válasza kardkovacsi (#10627) üzenetére


axioma
veterán

Nalunk 16.9kW-bol [+rossz tajolas + lapos napnal arnyek] jott le 530.33kWh. A jrc 579-et ad ki, de ugye az arnyek nelkuli, es telen van sokszor lapos.

[ Szerkesztve ]

(#10647) balkoger válasza Geresics (#10609) üzenetére


balkoger
tag

Köszi az infókat, Huaweit most nagyon olvasom-tanulom, egyik ami tetszik, hogy minimum optimalizáló szám sztringenként 6db, másik, hogy nem kötelező minden panelt optival ellátni, vagyis lehetne keverni a maximot és az optikat "elvileg" (gondolati síkon), illetve video is van.
Így az árnyékmentes Dny és Dk paneleket fura, de optival látnám el az egyik sztringen így a 2 irány nem probléma, az árnyékos meg maradna maxim panelekkel a másik sztringen.
Így nem ütközik a tájolás, a különbözö panel teljesítmény és felépítés, árnyékra felhasználom a maxim-ost (ami egyébként kicsivel gyengébb, de több panelem lenne azon az oldalon). :DDD
Későbbi bővítést már optikkal látnám el, mindjárt megnézem Smart Design-ban, hogy engedi a Huawei így.
Vélemény?

[ Szerkesztve ]

(#10648) #81475328 válasza Rolly (#10636) üzenetére


#81475328
törölt tag

Ha nem jön össze az MPPT-hez szükséges minimum sztringfeszültség.
Az tervezési hiba, szerintem.

és

Tervezési hibás esettel viszont nincs értelme összevetni a helyes megoldást.

A 2 déli helyett 3 délivel (3x30=90 Volt) már alighanem MPPT módban ment volna a SAJ mindig és jobb hatásfokkal is.
Vagy hozzá csapva még 1-2 napelemet a 12-ból is a 6-hoz.
Szerintem.

A 2-vel meg néha nem MPPT-zett a görbéid alapján.ha jól látom.

----

Mellesleg csak a 4+2=6 napelemmel egy sztringen az SE sem tud(na) működni.

Az SE esetén a 12+4+2=18 napelem mehet egy sztringre.
Nem kell figyelni rá, HA megvan a minimum opti szám neki.
Ami egy fázisnál ugyebár több mint 6 napelem ....

Míg a SAJ esetén muszáj volt két sztringet csinálni a 18 napelemből.
A csak 600 Voltos bemenet miatt és figyelni kell(ett volna)
közben a minimum MPPT feszültégre is mindkét sztringen.
Lehetett volna pl. 10 és 2+4+2=8 a kiosztás...

Vagy a SAJ helyettt FRONIUS inverter, ami simán vitte volna egyben a 18 napelemet :-)

[ Szerkesztve ]

(#10649) kardkovacsi válasza b. (#10630) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

Teremtés ideje. Micsoda csodálatos fordítás :)

(#10650) b. válasza kardkovacsi (#10649) üzenetére


b.
félisten

Azt a google angol magyar fordítója tette. A belépésnél ha nem állítom magyarra akkor angolról lefordítja. A hivatalos magyar ez :)

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.