Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
- sziku69: Szólánc.
- iRiver: Prehistorik 2 - Retró Játékpercek! 1. rész
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- localhost: Radírgumi hatás [Törölt topicok emlékhelye]
- Victoryus: Thomson 43UC6306 tv
- Algieba: Hulladéktermelés művészi szinten, mert megérdemlem
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tothbe
addikt
válasz
tothbe #11099 üzenetére
Sztem ez a legjobb link a témában, direktben az SE-től.
Btw. itt már az új smart meter látható, pont amilyen nekem is van otthon. -
tothbe
addikt
igen, három fázis esetén mindháromra külön látod a teljes fogyasztást és visszatöltést a fázisokon. Ezt mind az SE inverternek küldi ugye át, tehát nem biztos, hogy megszabadulsz az SE Cloud-tól és 15 percektől, de az EON 24 órásánál lényegesen gyorsabb. Mást meg nem nagyon értem, mit tudnál még kinyerni belőle. lényegében egy egyszerű mérő, ami mindkét irányban méri az áramot ami áthalad rajta és ezt akár 3 fázisra is képes. Ennyi.
Amit erre később még lehet építeni, az egy battery backup megoldás, ha azt is az SE invertereddel akarnád megoldani. Ehhez ugyanis az SE inverternek kell a Smart meter, hogy tudja, meddig kapja az áramot kintről és mikor szűnik meg esetleg. A Meter-től kapja ezt az info-t és átvált frekvencia generetor módba, ha nem jön az 50Hz szinkron jel. Illetve ehhez ugye galvanikusan leválasztja a hálózatot a meter után a kintiről egy vezérelt kapcsolóval. Így tud működni áramszünet esetén és áramot adni a háznak.
Utána szintén a meteren látja, ha visszajött a hálózati áram (hiszen az nem lett leválasztva, hanem a szolgáltatói oldalon maradt), és nem kell többé generálnia a szinuszjelet, azaz visszaállhat normál módra miután ismét visszakapcsolta a kintről jövő hálózatot a bentire.
Ehhez a megoldáshoz persze kell egy StorEdge Interface is, hacsak nem eleve StorEdge invertered van. Na meg persze egy kompatiblis aksi. -
Fifi
őstag
válasz
kardkovacsi #11097 üzenetére
Egy ilyen Smart Meter az SE-hez mennyivel nyújt többet, mint amit én is ki tudok számolni az inverter nyújtotta és az E.ON távleolvasási portálján nyújtott adatokból?
Az megvan, hogy nem leszek cloud függő és helyben tárolhatom az adatokat és nem kell beérnem az SE 15 perces frissítésével, valamint ez EON 24 órás intervallumával, de mivel nyújt ezen kívül többet? Esetleg fázisonként is látom a vételezett és visszatáplált energiát, egyéb info is kinyerhető belőle?
-
kardkovacsi
senior tag
Froniushoz olyan 70e forint körül van egy ilyen smart meter és be kell kábelezni az inverterbe. Azaz a smart beter beköt (kell neki egy 3-as slot az elosztóban) és onnan egy RS4xx soros kábelt kell elhúzni az inverterig. Utána felprogramozni, hogy van ilyenje és csak annyi infód lesz vele, hogy mutatja a ház fogyasztását is.
-
tothbe
addikt
-
makkmarce
őstag
válasz
MrKentsfield #11084 üzenetére
"Az inverterek tényleg kb átlag 7-8-9 évet bírnak "
Szerintem ez nagyban függ az elhelyezéstől. Ha kint esik rá az eső és a hó, meg süti a nap 45 fokban, akkor nagy eséllyel gyorsan megkotlik(mondjuk ezt tartanám én a 7-8-9 éves kategóriának). Ha a hideg száraz garázsban van, akkor jóval tovább bírhatja. Én nem ismerek olyat, akinek tönkrement volna, de nagyon kicsi a mintavételezésem, viszont vannak itt telepítők sok száz rendszerrel, ők majd biztos okosabbat mondanak, -
balkoger
tag
Fura ez a téma, valóban találtam erre utaló bejegyzéseket a neten, hogy a power meter éjszaka nem tud adatokat küldeni, mert az inverter leáll (Huawei-nél pl.)
Egy kis utánaolvasás után szerintem alaposan át kell nézni az inverter beállításait, mert össze vissza lehet Őket állítani, de tök jól paraméterezhető, hogy éjszaka 0 termelés esetén is működjön.
Nyílván ez függ attól, hogy a telepítő mennyi munkát fektet bele indításnál, és sokmindent "default"on hagy, akkor persze nem fog minden úgy működni, ahogy kellene.
-
válasz
makkmarce #11091 üzenetére
Itt a management modul működése a kérdéses éjszakára, mert ugye mennie kell a smart meter miatt, ellenkező esetben lehet odasétálni a mérőhöz napnyugta után ha meg akarná nézni az aktuális fogyasztást (amit persze túl lehet élni, de hát ennyi pénzért ugye senki nem akarna ilyet). Ezért kell a night mode. Vagy úgy értetted, hogy ez automatikusan bekapcsol ha regisztrálja az invertert?
-
makkmarce
őstag
ha beregisztrál a fronius-nál és jól van beállítva, akkor nem kell localban a nightmode-ot használni, elég csak az appban, vagy a web-en a beküldött adatokat nézni, ahol ugyanúgy megnézhető az adott nap, közben otthon éjjel nem fogyaszt.
Maga az inverter menti folyamatosan az adatokat, ha mondjuk ment egy fél évet, holnap beregisztrál, akkor simán a fél évet elküldi nekik az inverter (nálam ez történt), így már vissza tudtam nézni havi/napi bontásban a régebbi dolgokat is. -
válasz
tothbe #11089 üzenetére
Köszönöm! Van pár ismerős akik meg vannak indulva smart meter ügyben (egyiknél Fronius, másiknál SE), nekik akarok csak segíteni, de akkor nem lesz ezzel gond. Huawei kapcsán találtam erre több panaszt is netszerte, de simán lehet hogy csak nem találják a megfelelő beállítást és/vagy nem olvasnak doksit
Mondjuk elég nagy blama lenne egy ilyen jellegű működés.
-
-
válasz
balkoger #11085 üzenetére
Engem vásárlás előtt az alábbi érdekelne még: mi történik pontosan naplemente után a fogyasztás adatokkal? Az inverterek wifi-s része ilyenkor is működik, és el tudja küldeni? (az enyémnek a managementje is kikapcsol, és ha jól rémlik SE és Fronius tulajok is írták itt, hogy ugyanez a működés van náluk is). Esetleg reggel egyben lekérdezi a smart metertől induláskor, és csak akkor fog látszani a cloudos felületen?
Ha valakinek van gyári smart meter megoldása bármilyen gyártótól, akkor leírhatná az ezzel kapcsolatos tapasztalatokat.
-
balkoger
tag
válasz
tothbe #11083 üzenetére
Sajnos a huawei 3 fázisú mérőjét 1 cégnél találtam elég magas áron.
A szerelő cég egyenlőre nem tudott ilyet beszerezni, persze Én még nagyon a kezdeteknél tartok, szóval a telepítésig van idő.
Ha esetleg van valamilyen okosság, azt szívesen venném, mert a gyári cuccok kicsit magasan vannak árazva.
Sok modbus protokollt használó "energy meter" van a piacon, amik rs485-ön kommunikálnak, szerintem a baud rate illesztés még nem biztos, hogy eredményre vezet. -
MrKentsfield
tag
Sziasztok, kaptam pár ajánlatot 2,9 - 3,9 Kwp rendszerre de mindenki más inverter kombót javasol: 3 fázisunk van a fele csapat 3 fázisú Fronius symot 3-0-3-s wifi rakna fel a másik csapatok 1 fázisú Solar edge 3200H P401. Tudom hogy, csak 1 fázison lenne pillanatnyi termelés felhasználás de a 20 év díjmentes gari a Fronius alap 5 évével szenben nagyon vonzó. Tudom ,hogy Froniusra lehet még 10-15 évet tolni de az már majdnem 1 inverter ára. Illetve aki az 1 fázis mellet szót az az érv is ,hogy úgyis a termelés zöme visszatáplálásra megy nem tudom elhasználni 3 fázison sem. (3 fázisú Solar edge azért nem játszik mert túl sok panel kéne hozzá) Az inverterek tényleg kb átlag 7-8-9 évet bírnak ???
A másik ,hogy ha 5-6 év múlva mondjuk mindenkit bekényszerítenek a netto-bruttóba ,az 1 fázis akkor fog fájni mert bukom a pillanatnyi fogyasztás árkülönbözetét. De ez tűnik a kissebbik rosznak, ilyen drága inverterek mellet 15év gari különbség az rengeteg. -
makkmarce
őstag
nem állítottam, hogy a FI relének köze lenne a rövidzárhoz, tudom, hogy hogy kellene működnie
Biztos nem tudok jól magyarázni, de nem a földre megy a 6A, hanem rendesen fázis és nulla közt volt(és le is vágta akkor, csak lámpát bírt el a cucc, de ezt írtam is, tehát nincs semmiféle 6A az emberkébe).Ki lehetne számolni, ha van mondjuk 12 nullád, és 1-2ben összekötöd a földet a nullával kb 10m vezeték végén, a másik helyen meg 20+25m kábellel bekapcsolsz egy fűnyírót vagy egy lámpát, akkor hány mA áram folyik, melyik esetben, de jelenleg ez szerintem felesleges. Egyszerűbb egy teszterrel megnézni, működik e a rendszer
, meg összeér e még a nulla és a védőföld.
csak azért írtam a furcsa rövidzárlatokat, hogy érthető legyen, kreatív volt az előző tulaj.
valamennyire értünk hozzá (villanyos család vagyunk (én műszerész(na jó, ez gyengeáram), fater villamosmérnök, papám meg villanyszerelő volt 50 éven keresztül) ).
Nincs mit megcsinálni rajta, már úgy működik, ahogy kell, a hőkamera se mutat sehol se melegedést, csak az előző tulaj kicsit dühösen távozott, és ő vagy a megbízottja barkácsolt kicsit jobban a kelleténél. -
K_L_
csendes tag
válasz
makkmarce #11076 üzenetére
Inkább valami villanyszerelő fórumba kellene foglalkozni ezzel a témával...
Válasszuk ketté a dolgot:
- rövidzálatra a kismegszakítónak (biztosíték) kell leoldani
- a Fi relé pedig "életvédelemre" szolgál: ha a fogyasztó árama nem a nulla vezetőn folyik vissza (mert az biztos, hogy ami a fázison érkezik, az valahol visszamegy), hanem a földelésen - akár rajtad keresztül is), akkor az említett áramoknál leold.
Ha ez nem így működik, akkor valószínűleg a ház földelési rendszere nem jó; ekkor hamis biztonságérzetet ad (mint neked is)!
Mert, ha a 6A keresztülfolyik rajtad....nem folytatom (1500/230~6.5A!)
Szóval hívj valakit, aki ért hozzá és csinálja (csináljátok) meg!
Ha a ház be van csövezve, csak vezeték kell, az nem "jelentős" tétel, nemigen éri meg a kockázat.
De mindenki maga dönti el. -
makkmarce
őstag
rendes kötések voltak, ohm mérővel mérhető volt, hogy össze voltak drótozva. a relé egy vadiúj A típusu Schneider. Az előtte lévő AC is pont ugyanezt csinálta, hogy 1 lámpa nem érdekelte, de ha bekapcsoltam valami nagyobb fogyasztót, akkor egyből lecsapta.
(1500 wattos a fűnyíróm, én azzal néztem, nem méregettem pont mikor kapcsol).
Viszont volt két kültéri rövidzárlatom (konkrétan kinéztem az ablakon, hogy valami szikrázik, kiderült tőből levágták a kapumozgatót, és a párás időben összeért a kábel a fűben)Másik esős napon a kültéri lámpaoszlop kezdett "füstölni"(gőzölögni), ahogy bontotta a vizet. Szóval vannak meglepő dolgok a használt házakban/lakásokban (a haveromnál az előző tulaj egy szögekkel kivert deszkát használt a konyhában csoki helyett, arra tekergette rá a drótokat).
-
válasz
vik0717 #11070 üzenetére
Igen, érdemes ebbe beleásni magad, a fenti kijelentésem nem ennyire fekete-fehér. Sok helyen maga a gyártó írja, hogy csak a saját megoldása supported, aztán közben rátaláltam most erre a doksira az SE-nél:
Ebben azért már megjelöl pár kompatibilis típust, ami nem SE (egy másik mellett a fenti videóban is látható Wattnode-ot). Úgy látom, hogy maga az inverter firmware tartalmazza ezekhez a drivert (parsert), viszont csak ehhez a 2db-hoz, és igen, ebből a doksiból is kiderül hogy az SE változat az egy rebrandelt Wattnode.
-
K_L_
csendes tag
válasz
makkmarce #11065 üzenetére
Azt a Fi relét gyorsan dobd el!!!
Ha 30mA a Fi relé hibaárama, akkor kb.7W-nál, ha esetleg 100mA-es, akkor 25W-nál le kell oldania!
Az már neked "régen rossz", ha csak 1500W-nál old le!
(Főleg, ha több helyen is össze volt kötve a nulla a védőfölddel (valamelyik csak érintkezett rendesen?!))
Mert ha a Fi relé esetleg mégis jó, akkor a kötések csak látszólag voltak kötések; ha a házban a többi is olyan, akkor érhet még meglepetés! -
válasz
vik0717 #11068 üzenetére
Haha, jó is lenne. Amúgy az rs485 az csak egy alacsony szintű protokoll, hogy milyen adat megy rajta, az már gyártófüggő. Szóval SE csa SE smart meterrel áll szóba, Fronius csak Froniusszal, stb...
Szolgáltatói megoldás esetén egyéb lehetőségek vannak(?), ha van P1 port az órádon. Ez még nyomozás alatt áll, ha lesz eredmény akkor megírom ide, ha érdekel valakit. Egyébként az invertergyártók támogathatnák akár ezt is (DSMR), csak hát így nem lehet annyi pénzt keresni, mint ezekkel a túlárazott proprietary kiegészítőkkel.
-
makkmarce
őstag
válasz
cserix #11053 üzenetére
nekem napelem nélkül is le-le csapkodott, a titok a következő volt:
Valamelyik öreg szaki a kültéri világításnál(és még 1-2 helyen a házban) összekötötte a nullákat a földel (kb 12 kültéri lámpám van), 2 napunk ráment míg a ház összes belső és külső konnektorát, kötését és lámpáját átnéztük, és kiderült, hogy hol vannak a hibás kötések.
Alapvetően minden tökéletesen működött, csak terheléskor oldott le a FI (mondjuk 1500watt felett). Lehet nálad csak 1 helyen van rosszul kötve. Egy villanyos szaki a szekrényben meg tudja mérni a sorolón, hogy össze ér e valahol a nulla és a föld, és ha igen, akkor ki lehet vadászni a megfelelő nullás ágat, utána látni is fogod, hogy melyik részen nincs villany, utána már indulhat is a vadászat -
Szinte biztos hogy nem szabványos, szóval annak nézz utána első körben, hogy az invertered támogat e ilyet, és kapható e hozzá modul.
Amúgy nem kell feltétlenül integrálni, sokkal olcsóbban megúszhatod ha magadnak méred más eszközzel (az elérendő cél függvényében akár jobb megoldás is lehet neked, pl. nálam kifejezetten hátrányos helyzetből indulnak ezek a gyári integrált megoldások, egyéb okokból). Persze mindegyik mellett vannak pro/kontra érvek, kb. a képzelet és a pénztárca szab határt
-
MrZed001
tag
Arra gondolsz amikor az inverter limitál, hogy csak annyit termeljen amennyire a háznak szüksége van?
Szó szerint egy lakatfogó szerű gyűrű kerül a bejövő fázis kábeledre (ugyanúgy, nem kell megbontani).
Az küldi a jelet az inverter felé, hogy éppen mennyi áram megy ki-be, azaz mennyit adhat le. -
törölt tag
válasz
cserix #11055 üzenetére
ÁLTALÁBAN nincs baj az "A" típussal sem...
Azonban magamnak tuti két "A" típusú FI relét raknék be (most is így van nálam).
Egyet a lakás főlesztóba.
Egyet a kültéri cuccoknak.
---------------
Mondjuk nem feltétlenül a 20-25 ezresekből.
Hanem a normális fajta, de csak 8-15 eFt-osból.
------------------
„A” típus
Továbbfejlesztésként jött létre, amikor már nem csak a szekunder oldalon megjelenő
(pl. 30 mA) gerjesztési hibaáram puszta előfordulását „figyeli” a beépített elektronika,
hanem annak a jelleggörbéjét is igyekszik alapszinten kiértékelni.
Még nincs bonyolult áramkör, például IC használatban, csupán az áramváltó tekercséhez jól megválasztott megfelelő kivitelről van szó, amelyekkel elnyomható a nemkívánatos impulzus.
Ez a típus már sokkal inkább megfelel egy átlagos felhasználási környezetnek.
Ahol egyszerre vannak jelen váltakozóáramú és egyeneáramú eszközök a hálózaton (pl: mosógép, sütő, számítógép, telefontöltők, fényerő szabályozós lámpák, digitális háztartási eszközök, szórakoztató elektronikák stb.).
Ezt a típust már érdemes családi házak, irodák érintésvédelmi biztosítására használni,
de a külső behatásokra (vihar, lökésszerű impulzus a betáplálási oldalról)
még mindig adhat ritkán téves leoldásokat.
Az „A” típusú relé jele: egy téglalapban egy szinuszhullám együtt, egymás alatt ábrázolva egy egyenirányított áramot jelző két fél felső hullámmal, a két jel egyforma méretű a téglalapban) -
cserix
tag
válasz
tothbe #11054 üzenetére
Pont azt kértem a villanyszerelőtől, hogy ha már átalakítunk meg szabványosítunk, akkor legyen már úgy kialakítva, hogy jó legyen a napelemes rendszer fogadására. Az elmúlt napokban elég sok értekezés volt itt az ELŐTTE/UTÁNA bekötési anomáliákról, ezért kezdtem kételkedni, hogy mégsem az lett kiépítve, mit kértünk. Mégis miért állította határozottan a szerelő, hogy megfelelő lesz? Gondolom nem az első hely ahová ezt betették. Egyébként sem tűnt felkészületlennek és az én megítélésem szerint eléggé értette a dolgát. Az a szomorú, hogy ha egy nagyobb beruházásba fog az ember, akkor muszáj utána olvasni/kérdezni a dolgoknak, különben szinte tuti hogy átverik.
Mindegy is. Lényeg a lényeg, lesz vésés és +kábelezés is.
Köszönöm Mindenkinek Fi relé ügyben a segítséget. -
tothbe
addikt
válasz
cserix #11053 üzenetére
Az, hogy neked lever a Fi relé, az nem a napelem rendszer hibája lesz. Ergo a napelemes szerelő még ha ért is hozzá, nem köteles neked megoldani ezt a részt. Ha ők felajánlják, hogy a meglévő Fi relé elé kötik be vagy kérnek, hogy rakass fel egy B-set, de te nem fogadod el a javaslatot vagy nem adod a B-s relét a napelemek elé, onnantól az teljesen a te problémád lesz, mivel ez a te villamos hálózatod és nem az övék.
Nekik az a dolguk, hogy a rendszer ha áramot kap akkor működjön. Ezt pedig akár egy lecsapkodós AC osztályú Fi relé után bekötve is ellátja. Persze nem lesz hatékony, de nem maga miatt hanem az áramellátás miatt. És persze messze nem felhasználóbarát, de ettől még nem is ördögtől való, ha nem csinálják meg neked.
Szóval ne apellálj a kivitelezői garanciára ebben, hanem neked legyen megoldásod, amit villanyszerelővel megcsináltatsz. Tőle kérhetsz persze javaslatot is, ha azért hívod, hogy az áramhálózatodon oldja ezt meg. -
cserix
tag
válasz
stickermajom #11050 üzenetére
A külön Fi relére mi is gondoltunk.
Egyetlen hátránya, hogy csak akkor vesszük észre hogy a kinti levert, ha a házban nem folyik le a WC mert az átemelő nem működik.
Ez elég kellemetlen tud lenni......De igazad van, megpróbálom nem túlaggódni. Remélhetőleg akik szerelnek majd nálunk értenek a dolgukhoz.
Ha meg probléma lesz nekik kell orvosolni, hiszen lesz kivitelezői garancia. Működőképes rendszert kell a felhasználóra hagyni, nem igaz?
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- Samsung Galaxy A52s 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest