- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: Quadro NVS 450 videókártya teszt (4 Dp port, passzív)
- gerner1
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- petipetya: Nagy chili topic. :)
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrZed001
tag
válasz
balkoger #11738 üzenetére
Idehaza légkondival 5 feletti SCOP is kijön ... de még azzal sem tudom elképzelni ilyen alacsony fogyasztást ekkora házra (idehaza is húzósan, nemhogy a fagyos északon).
Na meg a szauna, amit valószínű többet használnak mint mi. Fél óra minimum kell a felfűtéséhez, de inkább egy (az kapásból 8kWh fogyasztás).
Matematikailag sántít nekem ... -
priki07
újonc
Mekkora használt rendszerről van szó és hány éves? Olyan, mint a használt autó!!! Lutri!!!
-
priki07
újonc
igen ezek az adatai, amelyeket írtál!
Ez alapján hogyan lehet bővíteni, hány panellel? -
törölt tag
válasz
priki07 #11737 üzenetére
Mit mond a nálad lévő SUNNY adatlapja konkrétan?
Hány kWp köthető rá összesen?
Vélhetően 9 kWp napelem és 850 Volt max és 12 Amper max sztring lehetséges.
(ilyen adatlapot találtam elsőre a neten)
Ezek a limitek határozzák meg a még lehetséges bővítést.
Elsősorban a 9 kWp ... -
priki07
újonc
[kép] Árnyék volt a tagolt tető árnyékai, illetve mások voltak a bővítési panelek paraméterei.
-
törölt tag
válasz
Tanuló #11730 üzenetére
A 6 kW-os SYMO akár 12 kWp-ig is napelemezhető az adatlap szerint :-)
Garancia vesztés nélkül.
A bemenetei viszont csak 16 Amperesek !
A meglévő napelemeid pedig 9 Amper körüliek.
Ezért párhuzamos sztringbe nem tudod őket átkötni.
Mivel a 2x9=18 Amper az már a 16 Ampernél több és ezért limitálna az inverter bemenete.
A 27 egy sztringe meg sok, mert túllépi az 1000 Volt max bemeneti feszültséget.
Letilt az inverter.
Vagyis a 7,5 kW egy munkapontba rendezése kiesett.
----
A 2x16=32 Amperes egyesített bemenet módban
elvben lehetne 3 párhuzamos sztringgel hajtani az invertert.
AZONOS típusú és tájolású napelemekből összerakva.
De ez meg az eltérő tájolások miatt nem jön össze igazán.
-----
Marad a 2 bemenetre egy-egy sztring mint megoldás.
0.
A ~10 kW az mondjuk 375 Wattosból is úgy 26-27 napelem.
Ha a tető méretek engedik akár le is cserélhetők a napelemek.
A régieket eladod és ez csökkenti a költségeket.
(a HiMo méret ~106x178 cm helyet kér a tetőn)
Egyébként,
A meglévő 27-ből kimaxolod az egyik bemenetet 21 napelemmel.
Saccra ennyit bír el az 1000 Voltos bemenet belőle.
A másik bemenetre pedig ....
1.
HA annyi bővítés elég amennyi elfér a másik tetőn!
Mondjuk a 375-385 Wattos HiMo méretből.
Vagy akár a 400-450 Wattosokból is, ha jól adja ki a tető mérete.Akkor az újakból összerakod másik bemenetre a sztringet.
A kimaradt 6 darabot meg eladod és kész.
2.
HA annyi bővítés nem elég ami elfér a másik tetőn az újakból.
Akkor az új napelemekből felraksz annyit amennyi elfér.
és
Szükség szerint hozzá csapod a mostani tetőről
a maradék napelemeket TIGO optimalizálókkal ellátva. -
-
balkoger
tag
válasz
MrZed001 #11728 üzenetére
Szerintem úgy jön ki a 7200kWh fogyasztás (azon felül, hogy baromira szigetelt), hogy talajszondás hőszivattyúval számoltak, aminek konstans 4,0 COP értéke lehet a fagyos Finneknél is.
Bár megnézem a tanulmányt, mert ebben az esetben nyáron vissza kel fűteni a szondákat és ezt nem látom a számításban. -
priki07
újonc
Ez volt az alap rendszer, amely két irányban összesen panellel lett bővítve piros 7 db piros Tigo optimalizálókkal. Így van 6.100 kW éves hozam. Ezt akarom bővíteni sztringenként! nd-ak 275 w a kezdő panel tip. . A bővítés ND-AC 275 w. Az inverter Sunnyi Tripower 5.0. Kérdésem Tigoval meddig bővíthető sztringenként a rendszer?
-
MrZed001
tag
válasz
DuDieHUN #11733 üzenetére
Megkérdezted MPP-t a túlpanelozásról? Ez 5400Wp napelem.
Küld el nekik is, hogy szerintük is OK-e.Off-grid kalkulátor szerint ha fix napi 5kWh-át fogyasztasz, akkor márciustól-szeptemberig nem lesz másnap reggelre üres (20% alatt) az aksi
... az meg azért nem kevés egy nyaralónak.
-
DonCosta
tag
Sziasztok!
Múltkor már kérdeztem napelem/inverter összeállítás, kompatibilitás témában, de most egy újabbat szeretnék kérdezni:
A kapott ajánlat: egy 3kW-os Sunways STS-3KTL-S inverter 9 db Longi 370W-os napelemmel. Kérdésem az, hogy ezt a konfigurációt milyen határok között lehetne változtatni?
Jól működne 8 db ugyanilyen napelemmel illetve 10 db-al is? (jelenleg a fogyasztásomnak a 8 db is elég lenne, de a későbbiekre gondolva a 3kW-os inverter elbír később ha kell 10 ugyanilyen napelemet?) -
DuDieHUN
aktív tag
eljutottam a panelek kiválasztásához és megrendeléséhez a szigetüzemű rendszeremhez
ami már megvan:
INVERTER - MPP SOLAR PIP-5048GK - (5KW/48VDC, 80A MPPT, max 500Voc PV, max 5KW PV array) - [link]
AKKUMULÁTOR - 3 db 3,5 kWh Pylontech US3000C LiFePO4 akkumulátor, összesen 10,5 kWh - [link]A napelem panelek elhelyezése a kocsibeálló teteje, közel D-i tájolás, 10-15 fok dőlésszög, inverter - panelek távolsága kb. 30 méter.
LONGI LR4-72HIH-450M MONOKRISTÁLYOS MODUL 450 WP - [link]
12 db panel lenne 2 sztringen (2x6 panel)
szerintetek jó lesz ez így?
-
tothbe
addikt
válasz
grobi007 #11726 üzenetére
Nos, az optikat akkor értem. Inkább te akarod, mint, hogy kellene. Ez érthető ha van rá keret. De a polikarbonát tető sztm így akkor sem lesz a legjobb megoldás. Jóval kevesebb lesz a termelés is az alacsony dőlésszög miatt és a napelemen jobban meg fog állni a kosz, mint a sima tetőn. De ez a te döntésed.
-
tothbe
addikt
válasz
priki07 #11725 üzenetére
Ehhez tudni kellene az inverter és a panelek pontos adatait. Úgy lehetne csak biztosat mondani. Elsőre azt mondom max 3-3 panel fog felmenni, de csak ha ugyanolyan mint a többi. Ez ma. 8-900KWp teljesítmény növekedést adhat.
És nem, itt az optimalizálóknak semmi értelmét nem látnám. -
Tanuló
újonc
Kedves tagok!
Tanácsot kérnék! Van egy 6k-s fronius symo inverterrel szerelt rendszeren. Ez kb. egy éve ki lett maxolva kb. 7,5 kw-nyi panellel (bisol BMU 280w). Mind egy irányba és egy dőlésszögben áll (kb.35fok). Kissé délkelet felé fordulva. Ha jól emlékszem 18-9 panelszám elosztásba lettek szétosztva munkapontonkkét. Na már most. Van egy tető részem, amire még felférne min. 6-8 panel (később a házbővités után talán 10-12 db is), ez 90 fokban elfordul a már használatba vett többi tetőfelülettől délnyugati irányba. Kérdésem az lenne, hogy lenne e értelme és működhetne-e, hogy a meglévő 7,5 kw-t egy munkapontra rendezem és a másik tető irányba felteszem még azt a pár panelt a másik munkapontra ugyan arra a 6kw-s froniusra. Így szerintem kb. 9-10kw lenne rajta, egymástól 90fokban elfordulva. Ez működhetne, lenne értelme vagy már túlzás? Néha, főleg tavasszal volt ritkán levágás tavaly, de nem sokszor.Vagy inkább gondolkozzak el egy kisebb, teljesen külön rendszerről? A baj, hogy egy 3kw körüli rendszer relatív nem túl olcsó.
Esetleg egy már valahol felrakott és bővítés miatt lecserélt kisebb rendszerben szabad merni gondolkodni. Néha látok egész jó árban ilyeneket hirdetve. Ezeknek mik a buktatoi? Vagy használt rendszert egyáltalán nem szabad venni? Kérem ha valakinek van rálátása ezekre a dolgokra ossza meg velem a tapasztalatait.
Az inverter bővítés (csere nagyobbra) egyenlőre nem lehetséges, mert pályázatban lett megcsinálva a rendszer és a pályázat miatt úgy tudom ennek kell maradnia még 3 évig.
A kép nem a legjobb, de talán látszik rajta a lényeg. A kékkel karikázott oldalra tervezném a bővítést.
A segítséget és tanácsokat előre is köszönöm! -
priki07
újonc
Nincs déli tető, tisztán kelet-nyugati, mert ikerház. Mennyit lehet a sztringekre még rakni?
-
MrZed001
tag
válasz
balkoger #11720 üzenetére
Ház éves fogyasztás 7200kWh úgy, hogy árammal fűtenek ?
Ráadásul egy nagy 183 m²-es családi ház, 38 m²-es garázzsal ?
Mégráadásabbul a fagyos finneknél és a ház fűtése 6 kW-os talajszondás hőszivattyú, és van egy szauna 8 kw-os ??
Azért ezt olvasva kissé felkúszott a szemöldököm.
Persze lehet 20-30 cm szigetelésű perfekt passzív ház, de még úgy sem tartom ezeket a számokat elképzelhetőnek.
Nekem 5-6000 kWh a ház éves fogyasztása úgy, hogy a szaunát évente jó ha 2-3x használom és nem árammal fűtök és nem árammal készül meleg víz sem. OK tűzhely elektromos, de gondolom nekik is.Viszont ami a napelemes aksis részt illeti. A fenti összefoglalóban lévő napelemes kalkulátornak van OFF-grid kalkulátor része is.
Érdemes játszani vele. Megadod kWp, aksi kWh, ház napi -állandó- fogyasztása (ide fel is lehet csv-ben tölteni saját napon belüli óránkénti megoszlást) ... és megmondja ez mire elég.
Hány nap lesz kb egy évben amikor 0-ra merül az aksi.
Sajnos picit buta, nem lehet éves ház fogyasztást feltölteni neki (pl árammal fűtés miatt téli nagyobb fogyasztás), szóval kalkulálni egész évre a téli áramfogyasztással kell.Az általuk emlegetett 20kWp és 20kWh példát levezetve (de BP környékén) 10kWh-ás ház napi fogyasztással (nekem elektromos fűtés nélkül ennyi), LiFePO4 aksival (DoD 80%) év 4,15 %-ában merül le aksi. Az 15 nap.
Aksi kapacitást 40 kWh-ra emelve 1,14%, azaz 4 nap.
Hozzá napelem 30kWp-re emelve 0,5% ... azaz talán 1-2 nap.
Napelem 40 kWp-re emelve 0,07% ... azaz talán egy nap se. -
Samott
addikt
Sziasztok, elolvastam az osszefoglalot, elinditottam a szovetseg honlapjan az ajanlatkerest, de az egyik kalkulatorral (mvm optimum) mar csinaltam is egy becslest, erdekelne hogy ez szerintetek mennyire realis:
Teto merete: 44 negyzetmeter, tajolasa: delnyugat, dolesszoge 40 fok (cserepteto, hagyomanyos csaladi haz). Villanyszamla 15e forint. Van harom fazis is az ingatlanon.
4 kWp:
Napelem: 10 db Sharp 395 Wp
Inverter: Fronius~4900 kWh (eves) termeles 1,8 millioert.
Realis ez? Volt egy masik ajanlat, huawei inverterrel es 12 Risen 335 Wp napelemmel, nem lenyegesen olcsobban (1,73milio).
-
grobi007
tag
válasz
tothbe #11719 üzenetére
Tudom, hogy nem a legoptimálisabb (terasz polikarbonát tetőről van szó), de mivel a tetőn jó tájolással nincs több hely, ezért egy kényszer szülte megoldás. A polikarbonát tetőn sem marad fent a kosz, lemossa az eső, remélem, így lesz a napelemmel is.
Optimalizálók: igen, tudom, hogy nem életbevágó. Bár optik nélkül, csak az inverter
2 munkapontjára kötve nem lett volna ideális, hiszen legalább 3 eltérő tájolás/dőlésszögben lesznek napelemek. Az lehetett volna egy megoldás, hogy csak néhány napelemre teszek (ugye a Huawei ezt is tudja), de úgy voltam vele, hogy ha már 25-30 évre csinálom a beruházást, akkor ezen a tételen más nem spórolok, főleg úgy, hogy most az 50%-át vissza tudom igényelni. Ezzel cserébe azt kapom, hogy garantáltan mindegyik elem a legnagyobb teljesítményt adja le, mivel a többi nem fogja vissza a termelését (akár árnyék, akár eltérő degradáció, stb), továbbá elemenként látom a termelést is, így ha valami gond van, akkor egyszerűbb a beavatkozás/hibakeresés is. Most úgy láttam, hogy ez megéri nekem ezt a kisebb felárat. -
priki07
újonc
A tető tagolt, cs
ak kelet-nyugati tető van, déli nincs! A bővítés meddig lehetséges sztringenként biztonságosan? Optimalizálók segítenének? -
tothbe
addikt
válasz
priki07 #11722 üzenetére
Kb egy opciód van, ha mindkét stringet bővíted.
De ezzel az a baj, hogy vszleg ugyanolyan paneleket már nem kapsz sehol, másrészt pedig amit max elbír az inverter azzal nem leszel a +2k közelében sem.
Inkább érdemes egy új mono paneles rendszert feltenni a meglévő mellé mondjuk déli tájolással kb az jön ki a legolcsóbban. -
priki07
újonc
A következő napelemes rendszerek van: 5 KW SMA Inverterhez két munka ponton 12-12 SHARP 275 w poli keleti -95 fok, nyugati 85 fok. Hogyan lehetne bővíteni, ha még 2000 kw-ra lenne szükségem?
Köszönöm előre is a válaszokat! -
balkoger
tag
Érdekes tanulmány teljes offgrid megoldásra, akkumulátor, talajszondás hőszivattyú és hidrogénes üzemanyagcella, mindez jóval északabbra Finnországban ;)
(az üza. cellát csak modellezték, de 3 évig!)
link -
tothbe
addikt
válasz
grobi007 #11718 üzenetére
5 fokos dőlésszög nagyon kevés. Meg fog rajta állni minden. De főleg a kosz. Kb évente 3-4-szer legalább kell majd takarítani.
Ha valahogy megoldható akkor azokat legalább 15, de inkább 20 fokig ki kellene emelni.
Illetve egy dolog amit nem értek, hogy minek az optimalizáló minden elemhez? Célod van vele? Mert látszólag felesleges kiadás. -
grobi007
tag
Kedves Fórumtársak,
Úgy tűnik elköteleződtem napelem telepítés kapcsán, elindítottuk egy kivitelezővel az ELMŰ engedélyeztetési folyamatot a héten.
Kiszemelt rendszer:
Huawei inverter 1 fázis SUN2000-5KTL-L1
17db Longi Solar mono PERC big wafer, félcellás 375W napelem PVLR4-60HPH-375M
17db Huawei napelem optimalizáló SUN2000-450W-P17db napelem így lenne telepítve:
8db délkeleti tető, kb. 25 fok dőlésszög
4db délkeleti polikarbonát tető, kb. 5 fok dőlésszög
4db délnyugati tető, kb 25 fok dőlésszög
1db délkeleti tető, kb. 25 fok dőlésszögÉrdeklődni szeretnék, hogy mire figyeljek a telepítésnél, hogyan érdemes úgy összerakni a rendszert, hogy aztán tényleg jól működjön és optimálisan termeljen? pl: jól sejtem, hogy egy sztringre nem mehet a 17 napelem? VOC 17 x 41,1V = 698,7V. Az inverter pedig megértésem szerint max 600V-t kezel.
Mi lenne a legoptimálisabb bekötés?
Bízok benne, hogy a kivitelező profi és tudja mindezt, de nyugodtabban alszok, ha én magam is valamelyest képben vagyok a témával. Ha tudtok segíteni, megköszönöm.
Képen:
1. bekötés helye - falon
2. inverter helye - falon -
törölt tag
válasz
Pgabor79 #11714 üzenetére
Az primo-ra garancia vesztés nélkül max 150% napelem rakható.
Azaz 5x1,50=7,5 kWp maxA 14x385/1000=5,775 kWp csak 115,5%
Ennyi sima ügy, sőt szinte elvárás is.---
Megj: van amikor 20x375/1000=7,5 kW kerül rá amivel pont maxon van.
pl. ezen a tetőn aminél 46 fok nyugatra az azimut és 45 fokos a tető is.Tehát nem fogja gyakran maxra hajtani az invertert...
Éves szinten 2-3% lesz csak amikor éppen csúcsra jár majd április-szeptember esélyes.
Leginkább vélhetően augusztusban... akár 5% körül is.
Ha kellően jó idő is lesz hozzá :-)
Így éves szinten kb. 9400 kWh jöhet le
- a csak 5 kW-os inverterről
de rajta
- a 7,5 kWp napelemmel -
-
törölt tag
válasz
kardkovacsi #11704 üzenetére
-
Pgabor79
aktív tag
Van egy kivitelező aki szerint Fronius Primo 5.0-1 inverterhez fel lehet tenni 14 esetleg 15 db JA Solar 385W-os panelt is. Tető déli fekvésű, 35fokos dőlésszögű. Rendben lehet ez az állítás? Vagy ennyi adatból ez még nem állapítható meg?
-
headhunter
addikt
ŐSZINTÉN A NAPELEMEKRŐL 2.- A vizsgálat...
"...Elérjük valaha az ígért termelést? A vizsgálat megtörtént: vajon a beteg beteg marad? Ahogy legutóbb ígértük, megmutatjuk nektek, hogy milyen eredmények és tanulságok születtek. Mint legutóbb megmutattuk nektek, a mi rendszerünk az ígért 10.207 KWh helyett alig 6-7000-et termel egy évben.
Elmondtuk, hogy a tetőnk egyik oldala árnyékos, ami nagyban befolyásolja a termelésünket- bár a teljes árnyékból a napelemek egy részét már áthelyezték. Ezért felkértünk 3 céget, hogy vizsgálja át a rendszerünket, keresse meg a hiba okát és adjon tanácsot, hogy hogyan tudnánk jobb termelést elérni. Mindegyik cégnek ugyanannyi időt adtunk a videóban, a beszélgetések természetesen hosszabbak voltak. Sajnos nem mindenki járult hozzá mindennek a közléséhez, ami elhangzott.
Sajnos nem volt túl kegyes hozzánk az időjárás: volt szélvihar, eső, hó - így sajnos csak egyetlen beszélgetést tudtunk a "tetthelyen" rögzíteni, és még az is kicsit szeles volt, így elnézést az esetleges hanghibákért. Ez továbbra is a mi valóságunk. A mi rendszerünk.
Mi továbbra is csak egyszerű felhasználók vagyunk. Akik ismét rengeteg, többféle információt kaptak- ami laikusként nem könnyen feldolgozható. Ami nem hangzott el a videóban: hogy mennyire fontos egy cég kiválasztásánál a személyes kontaktus és a bizalom. Hogy mennyire mást gondol egy laikus árnyéknak, mert kiderült, hogy minden, még maga a napelem is árnyékolhat. Lehet személyeskedni, hülyézni, uszítani, aggresszívan nyomást gyakorolni - szólásszabadság van.
Ami azt is jelenti, hogy nekünk is jogunk van megmutatni, hogy nem minden tökéletes mindenkinek. Mert hiszünk abban, hogy ebből is lehet okulni, és a más kárán tanulni. Mert nekünk ez a zsebünkre ment. És fontosnak tartjuk, hogy ebben a tökéletes napelemes világban más ne járjon úgy, mint mi! Nagyon köszönjük mindhárom cèg közremûködèsèt!..." -
tothbe
addikt
Nem, dehogy ez csak végre egy olyan és akkora szekrény amilyen kb minden két-három szintes családi házhoz kellene már tartozzon napjainkban. Nyugaton már ez az alap, sajnos itthon még új építésnél is ritkán kerül fel ilyen. Pedig ebben minden egyből látható és mindennek van helye. És ha a ház csövezése is hasonlóan lett megcsinálva akkor itt sosem gond egy újabb fogyasztó bárhol a házban. Csak egy ahhoz méretes kismegszakitó, kábel és már lehet is feltenni a fogyasztót.
itthon meg csak lekötik egy másik drótról vagy beszenvednek egy másik szálat a rosszul tervezett szűk csőbe ha nagyon muszáj. Végre itt legalább egy üdítő kivétel. -
Tanuló
újonc
Bocsánat, ha már más is megosztotta, de gondoltam felteszem, hát ha valakinek lesz benne valami újdonság, amin lehet agyalni!
"MNNSZ javaslata a Bruttó elszámolási rendszer kialakítására - Magyar Napelem Napkollektor Szövetség" https://www.mnnsz.hu/mnnsz-javaslata-a-brutto-elszamolasi-rendszer-kialakitasara/
-
kardkovacsi
senior tag
Szomszédnak 6-os Fronius invertere van amire 1 stringre van felfűzve 22 310-es Sharp napelem (megnéztem az invertert egy DC kábel megy bele). A Fronius max feszültsége 800V, a Sharpok STC Voc-ja meg 41V. Ez egyáltalán hogy működik?
Vagy kötnek ilyenkor párhuzamosan is belőlük? Tehát mondjuk 11-11 sorosan és a végén a két 11-es köteget meg párhuzamos köti össze és az jön le egy stringbe az inverterbe?
Legközelebb már megnézem milyen feszültség értékek vannak épp rajta. Amúgy jól termel, hozza az elvártat csak kíváncsi vagyok egyáltalán hogy működik ilyen felállásban. -
Dimine
újonc
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata, vagy véleménye Trina Solar napelemekről?
Konkrétan:
Trina Solar Honey DE08M(II) 375WÁllítólag készlet hiány van, és csak ezt tudják nekem beszerezni.
Alapvetően JA Solart szerettem volna, de annyit ki tudtam deríteni, hogy végül is 1 cég gyártja mind2-őt.Előre is köszönöm a hozzászólásotok.
Üdv,
Dimine
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Futás, futópályák
- Temu
- Milyen házat vegyek?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Hobby elektronika
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG MAXIMUS Z790 HERO alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo Thinkpad P16 G2 - i9-13980HX, 64GB, 1TB SSD, 16" WQUXGA (3840 2400), RTX 4090
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G3 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 2000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest