- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Parci: Ég veled, KEndre! :(
- Sol4r: DDR2-es processzorok összehasonlítása "azonos" órajelen
- RIOS Gépház: Új design az IT Cafe-n!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bigyo108: A vén PC-Főnix újjászületése
- gerner1
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kirkri
addikt
válasz
gabi123 #10097 üzenetére
Köszönöm!
Erre gondoltam én is, mert az egyik honlapon szerepelt az adatlapon, hogy milyen szakmai díjat kapott a termék és az első mellett új díjak szerepelnek, a második mellett meg 2017-es díjak.
Update: (hátha másnak is hasznos lehet) Közben beszéltem egy forgalmazóval, azt mondta az úr, hogy a Huawei lecseréli az egy fázisú és a 3 fázisú modellt egyaránt. Egy fázisú végződése L1, a három fázisúé M1.
Az L1 típusnál látványosan alacsonyabb a minimális munkaponti feszültség (90V az előző típus 260V-hoz képest) Illetve az induló feszültség is alacsonyabb lett, 120V volt helyett 100V. Ez hasznos lehet, ha második stringre valaki csak pár darab napelemet akar tenni. -
atosz
őstag
válasz
kirkri #10088 üzenetére
Nézd meg az adatlapját.
Neked lehet pont az egyfázisú jobb, sokkal alacsonyabb feszültség elég neki!
Egyébként még érdemes megnézni a SAJ invertereket (szintén passzív), én meglepődtem, sokkal szélesebb tartományban használható.Elég lapos a te tetőd is, így annyira nem gáz az ÉNy talán, szerintem pakold meg annyira amennyire lehet. Ha kevésnek tűnik a feszültség, akkor tegyél kisebbekből valamivel többet.
-
kiliti
csendes tag
válasz
julius75 #10096 üzenetére
Újrakalkulálva:
3f 400V 7kW 40m 40°C esetén:
4 mm² esetén 0,81% fesz esés, 0,99% teljesítmény esés
6 mm² 0,54% 0,66%
Uraim!
Nekem is furcsán sokra jött ki, és valóban csak kevés ideig megy egy évben csúcson az inverter.
(az oda-vissza vezeték miatt dupláztam, mikor 1f-ra számoltam) -
julius75
aktív tag
-
-
-
válasz
ginagina #10090 üzenetére
A veszteség minimalizálásához maximális vastagságú (vagy szupravezető) kábel kell.
Praktikusan egy 5*6 mm2-es szerintem elég lesz.Az 5*4-esnél már/még 1% feszültségesésre és 1,2% teljesítmény veszteségre számíthatsz.
kiliti: Nekem nagyon nem a te számaid jönnek ki. Hol az eltérés?
-
kiliti
csendes tag
válasz
ginagina #10091 üzenetére
A korábban [link]-elt kalkulátort használva, nekem ez jött ki (3 fázisú invertert feltételezve):
4 mm2 vezetékkel 3.27% veszteség
6 mm2 vezetékkel 2.19% veszteség
10 mm2 vezetékkel 1.32% veszteség
16 mm2 vezetékkel 0.84% veszteség40 fokosra állítottam a kábelt, földkábelt feltételezve.
Az oldalról idézve: A drop voltage less than 1% is suitable and in any case it must not exceed 3%.
Szóval legalább 10es kellene. A veszteségeket szorozd meg az éves termelési forinttal, szorozva 30 évvel, és ezt állítsd szembe a kábel árával. -
ginagina
csendes tag
Sziasztok, lenne egy 7 kw rendszer, földi telepités. Az inverter a paneloknál, és inverter villanyóra távolság kb 40 m. Milyen vastagságú kábel kellene az áram veszteség minimalizálásához?
-
kirkri
addikt
Képben van valaki a Huawei inverterekkel?
Kétféle 1 fázisú inverter típus szerepel az árajánlatokban amit kaptam:
SUN2000-5KTL-L1
SUN2000L-5KTL
Ahogy elnézem a kialakítandó rendszeremnek mindkettő megfelel, talán az első típus szélesebb feszültség tartományokat tud, de egy hajszállal gyengébb a hatásfoka. Esetleg az egyik a másiknak az utódja, vagy párhuzamosan futó modellek? -
julius75
aktív tag
válasz
kiliti #10086 üzenetére
Na pont ez a baj, hogy az egyik ezt mondja, a másik meg azt.....és én leszek a harmadik aki majd eldönti...
, ezzel rögtön örök vitát generálva.
Szabvány számot nem tudok (villámvédelemből nincs csak ÉV-ből vizsgám), viszont nálam is egy 18 méteres kábel végén lóg az inverter, és ide került egy földelő szonda, + EPH a tartónak, ezért adta magát hogy ne csak dc túlfesz levezető legyen.
Nekem 4 és fél éve még jelentősen drágább volt a rendszerem, már nem sok jelentősége volt költség szempontjából.Van egy villámvédelmis ismerősöm, na ő egy kétlábon járó szabvány-gyűjtemény....holnap felhívom, vajon mit mond rá......
-
kiliti
csendes tag
válasz
julius75 #10083 üzenetére
Szia! Az "ezzel dolgozom" a túlfesz levezetőre vonatkozik?
Mert szeretném tudni, hogy a hatályos szabványok szerint, ha nekem van a villanyóra túloldalán (a fal belső oldalán) egy T1+T2 túlfesz levezetőm már, akkor az inverter és ezen levezető között max hány méter vezeték lehet, hogy ne kelljen újabb T2 levezető? Esetleg vonatkozó szabvány szám és idézet szuper volna ;)
Egyik telepítő szerint az inverter mellé mindenképpen kell egy extra T2, valahol meg azt olvastam, hogy 10 méteren belül nem kell újabb.
Köszönöm! -
Zolee897
tag
válasz
kirkri #10074 üzenetére
"Szerk: A felettem lévő hozzászólást olvasva elbizonytalanodtam, hogy nem a felújítási pályázat kapcsán kérdezted ezt a 450 ezer forint/kWp dolgot? "
a felújítási támogatás kapcsán kérdeztem. Mert 3 kW-os lesz az inverter és azon gondolkozom, hogy lehet, hogy a napelemek összteljesítménye meg 3.24 kWp.
-
barneybarney
csendes tag
válasz
barneybarney #10072 üzenetére
-
kirkri
addikt
"Ha téged nem zavar az inverter + a hozzá tartozó szerelvények látványa..."
Na, ez még nem egy lefutott kör, a nejem azt mondta, hogy ő azért előbb megnézné a neten, hogy miként is néz ki egy ilyen inverter.
A kábelezést én magam csinálnám, mert a lakáselosztót eleve bővítenem kell a garázsban, akkor meg becsövezném ott rendesen a padlásról lejövő kábelt. Szóval a másik végén az inverter helyén ott figyelne egy kábel kiállás a készüléknek és annyi.
Más: Miért számol fel nekem mindenki SPD-t a rendszerhez (a két stringes megoldáshoz ráadásul 2DC+1AC) amikor a Huawei inverter DC és AC túlfeszültség levezetőt is tartalmaz?
- Figyelmetlenség?
- Egyszerűbb megvenni csomagban, mint külön összeállítani egy valóban szükséges dobozt?
- Lehúzás? -
julius75
aktív tag
válasz
kirkri #10068 üzenetére
Ha téged nem zavar az inverter + a hozzá tartozó szerelvények látványa, akkor teljesen rendben van.
Pár utcára tőlünk 3 éve telepítettek egy Fronius Symo-t szinte teljesen szabad ég alá, ahol rádásul délután még a nap is rásüt. Csúnya is lett, és szerintem még egy laikusnak is bántaná a szemét.
Telepítéskor ajánlott odafigyelni, sokan szeretik ezt a részét összecsapni, amit azért neked kell majd tizen-húsz évig nézned....persze nagyon sokan igényesek a munkájukra, és kérés nélkül is szépen megcsinálják.Ha távolságot kell áthidalni célszerű azt AC oldalon megtenni.
Gondolom a kábel kap valamilyen burkolatot (csatorna, védőcső) ha másért nem legalább a rögzítése miatt.
(nem úgy néz ki a házad, mint aki ilyenre nem adna)
Vagyis nyugodtan viheted az elosztóig, a keresztmetszet is bőven megfelel. -
kirkri
addikt
válasz
Zolee897 #10071 üzenetére
Én támogatási szempontból a kisebb értéket tartom logikusnak, legyen az akár az inverter, akár a napelem. Az ideális az, ha összhangban van a kettő. Ha valamelyik nagyobb, akkor valamilyen okból a pályázó túlbiztosította a rendszert, de attól még az alacsonyabb érték fogja megadni a rendszer teljesítményét.
Szerk: A felettem lévő hozzászólást olvasva elbizonytalanodtam, hogy nem a felújítási pályázat kapcsán kérdezted ezt a 450 ezer forint/kWp dolgot? -
barneybarney
csendes tag
Sziasztok!
Tanácsot szeretnék kérni hogy mekkora termelést várhatok a képen látható tetőn.
A két tetőrész közül amelyiken az ablak és a kémény van az délkelet felé néz, 30 fokkal tér el kelet felé, a másik tető délnyugat, 60 fokos eltéréssel déltől. Dőlésszög 55 (!!!) fok.
Sorban kapom az ajánlatokat napelemes cégektől és eddig a nagy részük egy 4.2KWp-s rendszerre (ami nem férne el a DK-i tetőn magában, mindenképpen tenni kell a DNY-i tetőre is) éves szinten 5600KWh-t ír viszont én akárhogyan is modellezem a tetőt bármilyen online rendszerben sose kapok 4500KWh-nál többet.
Árnyék nincs, csak amit a tető árnyékol. Reggel a DNY-i tető gerince mögött kel fel a nap és jó sokáig árnyékolja a DK-i tetőt, délután a DNY-i tetőt kezdi el korán árnyékolni a DK-i tető gerince. L alakú ház
.
Kérdés: hol lehet az igazság?
Hogyan érdemes elhelyezni a napelemeket? Én eddig felpakoltam a maximumot (ami elfér) a délkeleti tetőre és a maradékot a délnyugatira.
És előre is elnézést kérek ha valaki olyasvalaki olvassa ezt a hozzászólást aki esetleg ajánlatkérésben találkozott volna a mellékelt képpel, szeretnék megbizonyosodni a döntésem jóságáról.
Köszönöm!
-
Zolee897
tag
azt tudja esetleg valaki, hogy a 450 ezer forint/kWp-nél a napelem vagy az inverter vagy a kettő közül a kisebb vagy nagyobb számít-e?
A rendszer, amit telepíteni szeretnék egy 3kW-os Huawei inverter lenne 3.3 kWp-s napelemmel.
Azért több, mert később úgy is elkoszolódik meg csökken a teljesítménye. -
kirkri
addikt
válasz
#81475328 #10066 üzenetére
Gyorsan átszámoltam a képleteiddel, annyi módosítással, hogy 4 napelemre szükség van legalább északra, mert az inverter bekapcsolási feszültsége 120V, ezt a három modullal nem érném el. (34.55x3=103.65V) Bár az nem világos, hogy melyik feszültséggel kell számolni, a napelem üresjárási, vagy munkaponti feszültségével.
Üresjárási feszültség esetén meglenne 3 napelemmel is, (40.95x3=122.8V) de eléggé a tűréshatár közelében lennék.
Szóval 4 napelemmel 57%-os hatásfok mellett 14 év alatt térülne meg, ami tekintettel arra, hogy lakásfelújítási támogatással csináltatnám most megfeleződne, tehát 7 év alatt ilyen hatásfok mellett nullában vagyok.
Sajnos a Huawei support lepattintott, hogy ők csak after-sales supoortot adnak, adjam meg az inverterem sorozatszámát és utána hajlandóak velem foglalkozni. Persze azzal kezdetem a levelem, hogy most készülök rendszert kiépíttetni, tehát gondolhatják, hogy nincs még inverterem. Így tőlük biztosan nem fogom megtudni, hogy 138V-on mekkora hatásfokra számíthatok, pedig az már a képlet utolsó ismeretlenjét is megadná a megtérülés kiszámításához.
-
törölt tag
válasz
Imre986 #10065 üzenetére
A napos napokon hővé váló 30-40-50 Watt veszteségre, ami napi ~0,4 kWh.
Egy évben 60-80 kWh is lehet összesen, ami 2500-3000 Ft/év.
De ezért még nem feltétlenül éri meg a kábelcsere vastagabbra, azaz határeset.
---
A ~2,5 Volt feszültség esésre amikor remekül süt a Nap éppen és termel az inverter szépen.
Ez olyan helyen, ahol magas az utcai hálózat feszültsége, számíthat.
Mivel 253 Volt az inverter limit alapban. -
kirkri
addikt
válasz
julius75 #10062 üzenetére
11 panelnak 3.9kW a teljesítménye katalógus szerint, amihez elég a 4kW-os inverter is, de további bővítési lehetőség miatt az 5kW-os változatot venném, hátha rászánom magam egyszer egy terasz fedésre és akkor lenne további helyem az optimális oldalon. Jól gondolom, hogy ennek nincs jelentősége az áramszolgáltatói engedélyezés szempontjából, hogy nagyobb inverter kerül a rendszerre?
Nem akarok visszaélni a jóindulatoddal, de még egy dologban adhatnál tanácsot.
A napelemek viszonylag messze lesznek a garázstól, ahova az invertert szántam eredetileg. (~18 méterre, ami ráadásul a padláson menne végig, tehát mondhatni beltéren) Ilyen távolságnál már szükséges tűzvédelmi kapcsoló beépítése. A beérkezett ajánlatokban ennek a kapcsolónak 100e forintos költsége van, így arra gondoltam, hogy az invertert a képen látható klíma kültéri egysége alá szereltetném fel és innen az AC-t a villamos lakáselosztóba egy 3x4mm2-es kábellal vinném. Ez mennyire életképes elgondolás? Eső ott soha nem érné és napsütés is csak 19 óra után. (nyáron) -
dionaea
őstag
Bocsánat lehet volt róla szó, tehát van egy Fronius symo 6.03-M inverterem a kérdés mennyi panelt lehet rakotni? Most 18 Mono 345wp van fent. Mennyivel bővíthető?
-
törölt tag
válasz
kirkri #10060 üzenetére
Egy (nem optimalizált) napelem
pluszban az északi oldalra rakva
mondjuk cirka 75-80 eFt-ba kerül.
Az említett 355 Wattosból kell 1 kWp-hez 1000/355= 2,81 darab.
Azaz 3 napelem gyakorlatilag.
Vagyis max 3x80=240 eFt/kWp lesz a bővítés fajlagos ára.
Ha egy ésszerű max 16 Ft/kWh napáram önköltségi ár a cél az északi oldalon is.
Akkor 25 évre elszámolva a 240 eFt-t.
1 kWp napelemre 240/25=9600 Ft/év önköltség költség adódik.
Nappali "A" tarifa áron (ami 37,4 Ft/kWh most) 9600/37,4=257 kWh/év adódik.
A minimumként elérendő éves kWh/kWp napáram termelésre.
Ennyit simán termel az északi oldalon is :-)
Sőt vélhetően 700 kWh/kWp körül azért termel.
Amiből 240000/700/37,4=9,16 év megtérülés adódik.
Ami szerintem teljesen OKÉ-s...
A pluszban felrakott részre nézve.
Másként nézve.
Ha termel legalább 700 kWh/kWp napáramot évente ott északon.
Akkor 10 éves megtérülést elvárva tőle, az ár legfeljebb
700x37,4x10=~262 eFt/kWp lehet a plusz napelemekre.
-----
A szükséges alap adatok a döntéshez.
A teljes rendszer ára.
A teljes rendszer éves termelése kWh/év
Megtérülési idő: ár/kWh/37,4= ... év
(nappali "A" tarifával számolva 37,4 Ft/kWh)
Napáram önköltségi ára: ár/25/kWh=... Ft/kWh
(25 évre elszámolva)
----------
Valóban jóval kevesebbet termel északon, de olcsóbb is jóval a plusz napelemek Ft/kWp ára.
Ezért a helyzet pénzügyileg nem mondható rossznak, ha kell az plusz kWh/év északról is. -
válasz
Imre986 #10063 üzenetére
Ugyan tudom, hogy a 2,5-es vezeték 20 A-ig terhelhető (ezért 16-os megszakítóval szokták védeni), ami messze több a szükséges 8,5-nél, valahogy mégis bizarr egy 5 kW-os készüléket akkora drótra kötni, mint ami a konyhai konnektorokhoz megy. Persze, a három fázis harmadolja az áramerősséget.
-
julius75
aktív tag
válasz
Imre986 #10059 üzenetére
A 8.2-es Fronius inerterem 7600W-os termelés esetén 10.1A / fázis értékkel üzemel.
A Huawei inverter amit tervezel, katalógus szerinti 8.5A fázisonkénti névlegeséből jó, ha max. 7A-t fog visszatáplálni (csúcsban). De ha mégis meglenne a 8.5 A (nem lesz, biztos), az 5*2.5mm²-es kábel akkor is megfelel ekkora terhelésnek ezen a távolságon. -
kirkri
addikt
válasz
tothbe #10055 üzenetére
Ja, értem.
Közben kaptam segítséget a megtervezéshez (amit szeretnék újra megköszönni), 11 férne el biztosan, a 12. sarka már felül kicsit kilóg. Szóval a biztos 11-el tervezve még 4 (5) panel beleférne az anyagi keretembe elvileg. Viszont ma egy napelemes ajánlattevő a telefonban azt mondta, hogy gondolkozzak el rajta, hogy teszek-e az ÉNy oldalra egyáltalán modulokat, mert annyira minimális lesz a termelése, hogy nem biztos, hogy megéri a befektetést. Ha 70-80% között meglenne a hatásfoka, akkor azért arra hajlok, hogy tetetek fel Ény-ra, de nem tudom ezt valaki meg tudja-e nekem becsülni. A Huawei inverter adatlapján van hatékonysági görbe, ott nem is nagyon látok jelentős eltérést a munkaponti tartományon belül (260V-480V) függetlenül attól, hogy a nominális feszültség 380V. Viszont esetemben még a 260V-os görbe sem ad támpontot, mert 5 napelemmel is csak 172V van meg, ami elég az inverter start-uphoz, de semmi adat nincs arra vonatkozóan, hogy egy ilyen feszültségen milyen a hatásfok. Megpróbálom a hivatalos Huawei Solar supportot, hátha tudnak (és akarnak) adni ilyen adatot.
Szóval most gondolkodóba estem, hogy 11x355Wp és kiegyezzek egy 4kWp rendszerrel, vagy megcélozzam az 5kWp rendszert ami az eredeti elképzelésem volt és még megtoldjam 5x355Wp-vel ÉNy tájolással, ami nem tudom a valóságban mennyi lesz. -
-
Imre986
csendes tag
Lassan befordulok a finishbe 2 ajanlat közül kellene valasztanom. Az egyik különbseg peldaul az, hogy az egyik kivitelezö szerint a garazsban levö duplan szigetelt 3 x 2.5mm2 rez vezetek elegendö a Huawei SUN2000 5KTL-hez a masik ajanlatnal viszont a kivitelezö ujra kabelezne a föelosztotol a (kisebb teljesitmenyü) Fronius Symo 4.5-höz. Mi a velemenyetek erröl? Nyilvan en örülnek ha nem kellene az utcafronton levö szekrenyböl a 35 meterre levö garazshoz vinni a kabelt, hanem csak rakötnek a garazsban levöre az invertert es kesz. Mik a tapasztalatok?
-
kirkri
addikt
válasz
tothbe #10047 üzenetére
Igen, ikerház. Szemből nézve a tetőt a jobb alsó szögem a derékszög. Mindegy nekem milyen elrendezés csak minél több férjen fel. Bár, mivel mindkét befogó 8 méter, így állva és fektetve is ugyanannyi fér fel, ha jól gondolom. A 45 fokos elrendezésre nem is gondoltam, valamiért az volt a fejemben, hogy csak álló és fekvő elrendezés létezik.
Nem vettem piszkálódásnak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Raktáron! Új, 11kW-os, type2-es, 3 fázisú, 3x16A-es fali töltő, dobozában, 2 év garanciával!
- Techsend Electric Scooter Cyber Monster elektromos roller 2024, garanciával, eladó!
- LG 6 Motion Inverteres DirectDrive mosógép (F2J5WN4W)
- Nitro Concepts E250 (Gamer szék)
- Xiaomi Humidifier 2 - Okos párásító
- Újszerű Tesla Smart Air Purifier Pro L légtisztító + ajándék szűrőbetét
- IKEA TRÁDfri LED izzó E27 806 lumen - Meleg fehér Zigbee okosizzó
- Mofém Mambo-5 Fali mosogató csaptelep felső kifolyócsővel 152-0034-00
- Okos konnektor WiFi-s, fogyasztásmérős, Tuya kompatibilis, 16A
- Intel Processzorok sok db : Xeon E5-1620V3, Pentium G4400T, i3 6100, i3-4130, i3-2140T
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- AKCIÓ! GIGABYTE AORUS MASTER RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Asus Vivobook M1502IA 15 notebook - R5 4600H 8GB RAM 256GB SSD AMD Radeon Vega IGP WIN
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest