- Luck Dragon: Új energia- és akkumulátor-címke az okoseszközök dobozában
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Szólánc.
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- bobalazs: 5700x3d+4070S fogyasztása, alulfeszelése
- Gyere el a 9. BRSZK-ra!
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tothbe
addikt
válasz
balkoger #10599 üzenetére
A három különböző felület miatt a maximmal semmire sem mész. Ahhoz SE kell vagy esetleg Huawei szintén optimalizálókkal. Ezt a minimum számot nem értem, miért ne érnéd el. A két részt össze lehet hozni az inverternél is egy stringre oda meg mindenképp megy kábel minden oldalról.
-
balkoger
tag
Sziasztok fórumtársak! segítségeteket kérem, mert sajnos elakadtam.
Kicsi tetőfelületeim vannak Dk-Dny tájolásúak, 1 felületre csak 6 panel fér el.
Felső szint 2 felület árnyék mentes Dny 6 panel
Dk 6 panel
Alsó szint 2 felület elég közel egymáshoz, mindkettő Dk 6-6 panel és árnyékos bizonyos időpontokban/évszakban (szomszéd ház)
Összesen 24 panel .
Alsó és felső szint között kb 8-10 méter van (vezeték szempontjából)ezért a felső Dk felület az alsótól elég messze van.
Eddig SolarEdge-ben gondolkodtam, mivel 18 panellel indítanék, ami most is sokkal több, mint amennyi a fogyasztásom, tehát a 4 felületből elég csak 3, viszont elsősorban az árnyékmentes felső szintet használnám ki.
Se7K drágábbik optival 14 db, (de inkább 16 panel) 1 sztringen, tehát nekem a 18 panelt kellene 1 sztringen tartani, viszont később bővítenék, de csak 6 panellal, akkor viszont nem tudom tartani a minimum 14 optimalizáló számot.
Nem vagyok szakértő ezért világosítsatok fel, hogy az Én esetemben mi lenne a felállás, mert egy másik Huawei invertert ajánlottak ezért Maxim panelekkel.
Köszönöm -
rígel
őstag
válasz
hódmaci #10595 üzenetére
Ha az óracsere után elszámoltatok, 0-ról indulsz. Alapból a fordulónapod marad ahol van, ebben az esetben az első éved tört év lesz. Viszont kérheted a fordulónap megváltoztatását. Praktikusan az óracsere időpontjára érdemes beállítani, így már az első éved is teljes lesz.
A havi átalányt gondolom 0-ra kell beállítani -
tothbe
addikt
válasz
hódmaci #10595 üzenetére
Ez a négyes pont egy hülyeség. Szimplán felejtsd el.
Az meg, hogy mikor indul az szolgáltató függő. Van ahol akkor amikor szerződsz a szaldóra, van ahol az óracsere számít. És olyan is ahol marad a régi ami előtte is az éves leolvasás volt.
De valaki mondott már olyat is, hogy választhatott. Szóval ennek a szolgáltatódnál kell utána kérdezni. -
cd930
senior tag
válasz
#81475328 #10576 üzenetére
Köszönöm a fejtágítást!
Nincs villámvédelmem, tehát kiesik a T1.
Így egyszerű volna a képlet, hogy T2 menjen mindkét oldalra, ha okosan lehetne méretezni.
Ha ez lehetséges is, a többi választ olvasva a garanciaidőn túl problémás lehet a javítás, ha nem cserélhető benne a kiment eszköz szakszerviz nélkül.
Ha valaki ismerné a belsejét, erre már most megnyugtatóan lehetne válaszolni. -
hódmaci
senior tag
Szuper.
Más:
Van egy pár dolog amit a szaldóval kapcsolatban nem értek.:A szaldó elszámolás az alábbi lépések alapján történik:
1. Engedélyeztetni kell a hálózati engedélyesnél a napelemes rendszert, amit többnyire a rendszert telepítő cég végez el.
-Ez tiszta. Majd a kivitelező intézi(te).
2. Megtörténik a napelemes rendszer telepítése, s ennek tényéről értesítik a hálózati engedélyest.
-Ez is ok. Majd megkérdezem a kivitelezőt ez kinek a feladata. De ha jól emlékszem azt mondta ezt intézi.3. Cserélik, vagy átprogramozzák a mérőórát
- ok4. Az elszámolás módját meg kell változtatni, hogy a rendszer mérete és a fogyasztás viszonya alapján megfelelő havi általányt fizessünk.
Az Émász területén hogyan kell ezt igényelni?
Havi álltalányt??? Hát a szaldó nem azt jelenti, hogy évente elszámolja a különbözetet és akkor fizetünk vagy fizetnek?5. Mérőóra csere esetén a korábbi időszak lezárásra és elszámolásra kerül.
-ok6. A szaldó elszámolás évente történik közel azonos időpontban, ez alapján történik az éves egyenleg megállapítása és az elszámolás.
- Na ez az egyik mumus számomra
Mikortól indul a szaldó elszámolás?
Attól az időpontól amikor az órát cserélik? (pl.: Május 15)
Vagyis akkor minden évben az lesz (Május 15) a forduló napom, vagy január 1 után állok be a tényleges ciklusba?Olyat is hallottam hogy az émásznál ezt minden év elején igényelnem kell mert január 1 fordulóval a rendszerük automatikusan "átlök" havi álltalány elszámolási rendbe.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
makkmarce #10568 üzenetére
Hidd el a legtöbb helyen elhasználják lokálisan mert csak mondjuk minden 10-ik házon van napelem vagy még annyi sem. Közben meg mindegyikben ketyeg 1-2 hűtő, számítógép, tévé nyáron a klímák, esetleg vízmelegítő vagy a hőszivattyú ami melegíti a vizet. Ha jól van megtervezve nagy puffertartállyal akkor napközben a melegebb időben gyárt le mindent egy hőszivattyú.
Ilyen helyeken nem probléma a betáplálás, egy tanyán már annál inkább. Rigelnél meg csak el van állítva a trafó. -
rígel
őstag
válasz
hódmaci #10533 üzenetére
Elismerték hogy tényleg magas a feszültség, kivizsgálják, remélem lejjebb veszik.
Más kérdés:
Ha van valakinek Sharp NU-JB395 modulja, tenne fel róla képet? Nekem teljesen máshogy néz ki mint a Sharp oldalán a brosúrában. Olyan mintha polikristályos lenne, a cellák sarkán nincs levágás viszont nem kékes, mint egy poli. -
headhunter
addikt
Polgárék "törlik" a videót?
-
válasz
Geresics #10587 üzenetére
igen én voltam... Aki Maximra rakott később optimalizálót
...
ha elég panel van 1-1 sztringen akkor nincs gond maximmal sem, de ugye úgy telepítette a forgalmazó, hogy itt nem lesz gond több tájolással aztán az egyik string minimum feszültségen volt (100V-on) ahol meg a SAJ inverter nem volt túl acélos...
Szóval összefoglalva ahogy te is írod SE több tájolást jól kezeli MAXIM meg csak akkor ha amúgy a stringen elég napelem kap fényt...
És ha nincs árnyék akkor ugyanazért a pénzért 325Wp helyett 340-350Wp-s panelokat lehet venni ...
amúgy április 14-én lesz 1 éves a rendszer szóval pontos különbséget panel szinten akkor fogok tudni mondani...
-
kirkri
addikt
válasz
#81475328 #10589 üzenetére
Ebben az esetben az első 10 évben (amíg él a gari) nem okvetlenül érdemes az inverter elé kiegészítő SPD-t tenni, de utána már megéri, ha be lehet úgy lőni a kiegészítő SPD-t, hogy az lépjen működésbe, nem a beépített.
A kiegészítő DC SPD földjét azt mire kötik? Gyanítom nem ütnek le neki egy földelőszondát, tehát jól gondolom, hogy az AC földre kötik?
-
törölt tag
válasz
kirkri #10588 üzenetére
A szakember (és az utaztatása is) drága dolog!
Az ezer EURO-s inverter értékhez közeli...
(manapság ~50-100-200 EUR/óra alsóhangon is, országfüggően)Ráadásul a külső helyszínes tuti javítás/munkavégzés sem garantált.
---
Gazdaságosabbnak tűnik általánoságban, ha a kisebb cuccokat
- az olcsó(bb) ember leszedi
- "postai" úton csere egy tuti jóra (gyárilagfelújított/új cuccra...)
- az olcsó ember felrakjaBónusz: a gyári megoldású tuti javítás garantált a cseréhez.
-
kirkri
addikt
válasz
#81475328 #10578 üzenetére
Ezt nem gondoltam volna.
Azt gondolnám, hogy jobban megéri neki egy olyan biztosítékos megoldást beépíteni, mint a szokásos T2 védelmek. Kijön a szerelő, kicseréli 2 perc alatt a betétet és megoldva a probléma. Bár a leszerelt inverter miután kicserélték benne a gyári szervizben a védelmi elemet, új életre kel egy másik ügyfélnél, efelől nincsenek kétségeim. Talán azért választják ezt a megoldást, mert a gyártói szervizben a védelmi elem cseréje után még egy teljes körű tesztelést is csinálnak ilyenkor.
-
Geresics
Topikgazda
válasz
grobi007 #10586 üzenetére
Ha arra is jó volna, biztos lehetsz benne, hogy tele lenne a gyártói honlap vele. De van itt a topikban is olyan tag, aki próbálta eltérő tájolással, és SE rendszerre váltott.
Huaweinél a teljes funkciók csak a teljes optimalizáltságnál érhetőek el (amikor gyakorlatilag olyan, mint a SolarEdge). -
grobi007
tag
válasz
Geresics #10585 üzenetére
De nem is képes a Maxim az eltérő tájolásokat kezelni? Ahhoz is kellene optimalizálót beépíteni?
Nekem eddig az volt a megértésem, hogy ez "mindent is tud" kezelni.
Illetve ezen napelemeket a Huawei inverter külön is látná, monitorozható napelemenként is a termelés vagy ez a funkció csak akkor működik, ha mindegyik napalemen van optimalizáló? -
Geresics
Topikgazda
válasz
grobi007 #10584 üzenetére
A Maxim panel nem az eltérő tájolások optimalizálására való. Arra az optimalizálók valók. A Maxim az árnyék-kezelésben viszont jobbak.
Igen, a SolarEdge-hez is kell optimalizáló, de mivel az az nélkül nem is megy, így ezt oda sem írtam, míg a Huaweinél akkor is működik a rendszer, ha pl. csak 1 optit raksz rá! Persze, minden funkciója (mint az SE-nek) csak akkor érhető el, ha minden panelen van opti!
-
grobi007
tag
válasz
Geresics #10581 üzenetére
Kémény van, illetve több tető felületre lenne telepítve, eltérő tájolással és dőlésszöggel.
Ettől függetlenül, amiért hajlok e felé, hogy bármilyen más hatás miatt (leszarja egy gólya a napelemet, nem egyenletesen évülnek a napelemek, stb) nem fogja vissza a teljes rendszer termelését, csak az adott cellasorét. Illetve azt olvastam, hogy elméletileg kisebb a meghíbásodási esélye, mintha panelenként külön optimalizálót telepetettnék.
Megállják a fentiek a helyüket? Vagy marketing duma? -
grobi007
tag
Kedves Fórumtársak!
Érdeklődni szeretnék, hogy a Seraphim Maxim 325W monokristályos Maxim soroptimalizált napelmmel van valakinek tapasztalata?
Elméletben nagyon jónak tűnik a Maxim soroptimalizált technológia és a 15 év garancia is bíztató.
Egy Huawei SUN 2000L-5KTL inverterrel szeretnék 17db-ot "összeházasítani" egy rendszerbe. Jó lehet, nem kell tőle tartani vagy inkább kerülendő?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdv,
grobi007 -
törölt tag
Nos, inkább....
Tudtommal a napelemes témában.
A T1 akkor játszik, HA VAN kiépített villám védelmi rendszer is ("villámhárító")
ÉS
NEEEEM tartható be az "s" védelmi távolság és/vagy közös a levezetés.
Azaz, ha a villám áram folyHAT az inverter felé is.Az AC oldalra NEM kötelező a T1 védelem.
Nem kell áthelyezni az óra közelébe a védelmet, sőt árt.
Mivel az invertert védi és az invertertől véd.A FI reléhez semmi köze a túlfeszvédelemnek!
------
AvagyNapelemes szempontból.
HA
- NINCS "villámhárító" kiépítve
vagy
- VAN DE az "s" védelmi távolság megvan és elszeparált a levezetés
AKKOR
elég CSAK a T2 az AC és DC oldalon is.
Ami jó helyen van az inverter közelében vagy benne.Megj: mivel a védelem hatóköre ~10 méter csak !
HA ~10 méternél hosszabb vezetékezés van az invertertől,
AKKOR szükséges lehet a védelem megismétlése is.
Akár többször is a vezeték mentén. -
kirkri
addikt
"Ha a beépített védelemre hagyatkozunk, akkor azok problémája ugye nem jelent invertert cserét, ezek a modulok simán cserélhetők?"
Egyértelműen nem jelent inverter cserét, hiszen az nem érné meg a gyártónak. Az viszont jó kérdés, hogy a felhasználó tudja-e magának cserélni, erre vonatkozóan nem találtam semmit a neten. A másik fogas kérdés, hogy az inverter elé beiktatott túlfeszlevezető vajon le tud-e olyan gyorsan oldani, hogy az inverterbe beépített ne lépjen működésbe? Mert ha nem, és a felhasználó nem tudja az inverterben lévő SPD betétjét (ha egyáltalán betétes megoldású) cserélni, akkor ugyanott van, hogy inverter szerelő kell a hiba elhárításához.
"- AC oldalra T1 (villámvédelem) és T2 (durva védelem) is kötelező."
AC T1-ben biztos a forrásod? T2 az ok, de T1-ről nem olvastam eddig sehol, mint kötelező elemről. (Az én meglévő földelő vezetékem 4mm2 keresztmetszete eleve édeskevés a T1-hez.)
-
sanzi89
addikt
válasz
Geresics #10565 üzenetére
Most kérdezek egy hülyeséget. Ha nálam már egy olyan villanyóra van, amin van 1.8.0, 1.8.1, 1.8.2, 2.8.0, stb. értékek akkor ezt le kell majd cserélni a napelemhez? Kb. fél éve került felszerelésre mérőóra szabványosítás/ampter bővítés/H tarifás óra projektben. Kép az óráról, már ami látszik ezen a pici ablakon...
-
cd930
senior tag
válasz
Geresics #10566 üzenetére
Én erre a hozzászólásra várom a szakértésedet, ami a Huawei inverterek beépített védelméről szól.
Ma némi infót összeszedtem inverter és hálózatvédelem témában, kérem a többi szakmai tudort is, hogy javítsák-egészítsék ki, én nagyjából ennyire emlékszem egy telefonos gyorstalpalóból.
- AC oldalra T1 (villámvédelem) és T2 (durva védelem) is kötelező.
A szolgáltató előírása miatt ezt az inverterhez közel kell elhelyezni.
Informátorom szerint az átvétel után érdemes ezt a T1+T2 védelmet a villanyórához vagy az elosztótáblához áthelyezni (a lényeg, hogy a FI relé elé kerüljön) és a helyükre egy T3-as finomvédelmet tenni.- DC oldalra túlfesz védelem ajánlott, ami ugyanakkora vagy kicsit nagyobb, mint az inverter adattábláján a feszültség.
A kérdések:
Ha a Huawei inverterek tartalmaznak is ezekből valamelyiket, hosszabb távon érdemes inkább feltenni a fentieket?
Ha a beépített védelemre hagyatkozunk, akkor azok problémája ugye nem jelent invertert cserét, ezek a modulok simán cserélhetők?
-
makkmarce
őstag
válasz
kardkovacsi #10548 üzenetére
nemigazán értelek, nem, nincs elhasználva lokálisan, mert nappal az emberek dolgoznak, ez egy családi házas övezet, és nem ismerek az utcában senkit se, aki elhőszivattyúzna 20kw-ot.
Igazad van, nem néztem végig a fejlécet, a google dobta ki, de attól még nem hiszem, hogy valótlanságokat állítana.
A dolgozatban írta, ha közel vagy a trafóhoz, akkor nem emeli a feszt érezhető szinten, tehát nem a napelemből jön a 250V, hisz a mérések alapján a trafón is az van.
Az eredeti problémánál nem a napelemes srácnak volt gondja, hanem az utca összes lakójának, és a szolgáltató a problémát a 7kw-os napelemrendszernek tulajdonította. -
törölt tag
válasz
Geresics #10565 üzenetére
Ezt szoktam elküldeni a kérdezőknek...
------------
Az inverter- és napáram termelés matek elve.... egy adott időszakra.
Kell hozzá 3+3 adat.
3 az időszak kezdetekor felírva
3 a kíváncsiskodáskor frissen leolvasva
-----
A legutóbbi leolvasás kWh adatai >> K azaz Korábbi
- 1.80 regiszter >> K180
- 2.80 regiszter >> K280
- az inverter összes termelése >> KINV
A jelenlegi állás leolvasása kWh adatai >> J azaz Jelenlegi
- 1.80 regiszter >> J180
- 2.80 regiszter >> J280
- az inverter összes termelése >> JINV
-----
1.
Az inverter által megtermelt energia a korábbi leolvasástól >> TE
(ennyit termelt a rendszer a napból mindösszesen az időszakban)
TE=JINV-KINV
2.
A hálózatba betáplált (az utcára kitolt) energia a korábbi leolvasástól >> BE
(ennyi nem fogyott el azonnal a házon belül az időszakban, mert éppen nem volt elég nagy a fogyasztás a termeléshez képest)
BE=J280-K280
3.
A hálózatból vételezett (utcáról behúzott) energia a korábbi leolvasástól >> VE
(ennyit kellett behozni az utcáról az időszakban, mert éppen nem volt elég nagy a teremlés a fogyasztáshoz képest)
VE=J180-K180
4.
A "helyben azonnal" elfogyasztott napáram energia >> HF
HF=TE-BE
5.
A ház teljes fogyasztása napáramból+utcáról.
ÉF=TE-BE+VE vagy ÉF=HF+VE
6.
A szolgáltatói szaldó állása >> SZA
SZA=BE-VE
Ha a szaldó negatív, akkor annyi kWh árát kiszámlázza a szolgáltató (~37 Ft/kWh most)
Ha a szaldó pozitív, akkor annyi kWh árát ki lehet fizettetni a szolgáltatóval (~12 Ft/kWh most nettó adózva) vagy lehet "ajándékba" adni.
Ha a szaldó éppen nulla, akkor nincs mit tenni... -
Geresics
Topikgazda
Privátban jött ismét egy olyan kérdés, ami talán másokat is érdekelhet! A téma a leolvasható adatok hasznosítása volt. Le lehet ugyanis olvasni
- az 1.8.0 értéket, ami a hálózatról vételezett energia mennyisége,
- a 2.8.0 értéket, ami a hálózatra betáplált energia mennyisége,
- az inverter össz-energia előállítását (az inverterről, mert az pontosabb néha, mint a webfelület),
- a pontos dátumot is érdemes mindig felírni.Ez alapján az adatokat már csak az ingatlan valós fogyasztásával érdemes kiegészíteni, ami úgy néz ki, hogy:
Ingatlan fogyasztása = Fogyasztás (1.8.0) + Inverterek termelése - Visszatáplálás (2.8.0)
Nálam még ott van az adott időszak fogyasztása alapján az éves fogyasztás, ami azért kellett, mert így jobban látható volt amikor hetente néztük az adatokat, hogy melyik időszakban volt nagy a fogyasztása (végül kiderült, hogy a medence keringető szivattyúja non stop ment). Az úgy néz ki, hogy:
Időtartam alatti fogyasztás / napok száma * 365 napÉn anno úgy csináltam, hogy:
Itt egy ügyfél rendszerét kellett elemezni (sokkal sűrűbb adatok vannak hozzá, most csak a fordulónapokat másoltam be). Neki 2 invertere volt, összesen 4,4kWp, és szép nagy fogyasztása. Normál esetben 1 inverter van, és akkor természetesen a 2. inverter, ill. az inverterek összege feleslegesek, ennyivel lehet egyszerűbben csinálni... -
ancika14
lelkes újonc
válasz
fotosjani #10555 üzenetére
"A háztartási méretű kiserőmű által termelt többlet villamos energia ellenértékének kifizetésére vonatkozó igényét be kell jelenteni az energiaszolgáltató részére, az alábbi dokumentumok beküldésével:
Magánszemély által beküldendő dokumentumok:
MVM
- Nyilatkozat és kifizetési kérelem
- Áramszámlában küldött betáplálási többlet teljesítés igazolás"a kifizető levonja asz szja-t, hasonlóan működik az E-ON, ELMÜ is, több teendőd nincs vele
-
Jovanny2
őstag
válasz
Geresics #10561 üzenetére
Most beszéltem a kivitelezővel, akit valószínűleg választani fogok, azt mondta, elvileg nem lesz probléma az 1 fázis, 4,xx kW, még nem dobtak vissza igényt, ma is kaptak egy OK-t. Szóval én reménykedem. Kecskemét széle, egy iparterületi rész mellett, az utcában egy darab napelem sincs, de a környéken sem szerintem, hátha számít ez is. Az a baj, hogy már 1 hete voltak drónozni, azóta a végleges ajánlatra várok. Mondtam neki, hogy ez sürgős lenne, hogy kiderüljenek a dolgok.
-
Geresics
Topikgazda
válasz
Jovanny2 #10557 üzenetére
Igen, október óta tudni, hogy ez be lesz vezetve, de most a január 1 óta elérhető támogatás olyan szinten növelte meg az igényeket, hogy most marginálisan kijelentették, hogy ennyi volt. Akinek az igénybejelentőre van már pozitív visszajelzése, azt elvileg nem módosíthatják, de új igény esetén már tuti nem fognak hozzájárulni 1f. esetén 2,5kVA-nél nagyobb inverterhez.
-
Jovanny2
őstag
-
fotosjani
aktív tag
A megtermelt és visszatáplált plusz áram után, a vissza kapott összeg adózása hogy működik?
Magánszemély esetén. -
cdl
senior tag
válasz
január #10551 üzenetére
(5a)2
: 641/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet 7. §. Hatályos: 2021. I. 1-től.
Napelemes rendszer telepítését vagy cseréjét igazoló számla esetén az
abban feltüntetett anyagköltség és kapcsolódó vállalkozói díj összesítve nem
haladhatja meg a bruttó 450 000 Ft/kWp összeget.neath.
Ha elfér 11 elem, Én felrakatnám.
Egyből 360000/kWp lenne. Az inverternek is jobb lenne a teljesítménye. Bár szóba jöhetne a Huawei. -
dobolan
senior tag
Szia. Ha pontosan ismered a tetőfelület méreteit és tényleg elfér fekvőben 11 panel, akkor nyugodtan erőltetheted. Nem tudom melyik telepítő cégről van szó, de nálam is az volt, hogy 7 panelt rajzoltak egy adott tetőrészre, holott 9 db elfér elforgatva. Megcsináltam acad-ben, beszéltem a tervezővel, és azt mondta, hogy ők ráhagytak a méretekre bőven, mert a pontos méretek nem ismertek. Drónnal mérték fel, és havas volt a tető is. A lényeg, hogy elfogadták az általam adott elrendezést is. Egy próbát nálad is megérhet a dolog. Nekem sokat számított, mert így nem kellett 2 sztring, jóval olcsóbb is lett, mert nem kellett SE inverter sem.
Szerk.: Azt is vedd figyelembe, hogy a panel méretekre rá kell még számolni 3-5 cm-t panelenként.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Eging PV 410W silver napelem verhetetlen áron
- Suzuki Swift 1.3 2005 GC, 168e km, fapad, Alkuképes
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Siemens EQ6 Series 700 premium ritka tipus keveset használt
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- iKing.Hu - Apple Watch Ultra 2 Titanium Szíjjal 49 mm Használt, újszerű
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Intel i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Dell Latitude 5310, 5410, 5420, 5430, 7210 2-in-1
- Fotó állvány eladó
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest