Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Chal
addikt
Most vettem csak észre, hogy a smart órához (Sanxing SX6) kapott papírok között van egy egész korrekt magyar nyelvű leírás/specifikáció a rajta található felhasználói adat interfészhez ("P1"). Ez gyakorlatilag egy RJ12 csatlakozó, amin DSMR szabvány szerint lehet kommunikálni, és 10 másodperces mintavételezéssel lehet monitorozni a fogyasztást/termelést, fázisokat, hálózati frekit, stb stb.., összesen vagy 40-50 paramétert.
Ráadásul van rajta egy 5V-os táp is, és az egész izolált, valamint agyon van pakolva védelemmel, szóval nagyon szimpi, és így akár egy wifis elekronika is ráköthető lenne, ami a portról kapná a tápot.
Használja ezt valaki, illetve van valakinek ezzel tapasztalata?
Sajnos én nem voltam elég figyelmes az óracserénél, és nem tudtam erről a funkcióról. Mivel nem ajtós a szekrényem előlapja, így nekem elég macerás lenne hozzáférni. Ha szeretném, akkor mi a menete? Vennem kellene egy ajtós előlapot, és minősített szerelővel kicseréltetni, vagy esetleg egy kis kivágás (persze ez is minősített szerelő által) a csatlakozónál megengedett vajon a használathoz?
Vagy ez is ilyen magyarisztáni dolog lenne, hogy adják hozzá a doksit (magyarul), meg ott van rajta a port, de ha hozzányúlsz, akkor rommá büntetnek + elvisz a rendőr? (bocsi nem akarok demagóg lenni, de manapság egyből ilyenek jutnak eszembe ezeknél a témáknál).
[ Szerkesztve ]
-
majorp
csendes tag
válasz balkoger #10896 üzenetére
Szerintem ebből az látszik, hogy a támogatás semmiben nem befolyásolja ha június 30-ig megkötöd a szerződést a szolgáltatóval. Az, hogy ezt miből finanszírozod szerintem mellékes. Adott az én példám. Most telepítik majd a napelemet, meglesz a szerződés június 30-ig. Ehhez nem használtam a 3%-os hitelt, de más felújításhoz fogom. Viszont a napelemet is belerakom majd a csomagba. Most ilyenkor ki dönti el hogy azt miből finanszíroztam?
-
MrZed001
tag
válasz solinvictus #10902 üzenetére
Ausztrálokkal kapcsolatban érdemes ezt a két "poénos" videót megnézni
Őszinte kormányreklám: -
Gremy
újonc
Vélemény szeretnék kérni hogy milyennek találjátok ez a rendszert- Egy 11,88kwp 36 db Jinko solar 330w maxim napelemek Huawei inverterrel 4,26mFt-ért. A tető 45 fokos DNY-DK tájolású. 2 string lenne 18-18 napelemmel. A DNY oldalra 27db a DK meg 9db menne fel. Megfelelő lenni a működésük stringenként? Abszolut laikus vagyok a témában. Köszönöm a válaszokat
-
MrZed001
tag
válasz Erwinke #10906 üzenetére
Melyikre gondolsz, off-grid vagy hibrid inverter ?
Off-grid ott a Products -> 220-240V offgrid inverter menüpont alatt egy rahedli. MK, MGX, GK ... ezekből mind van 5kW-os.
https://www.mppsolar.com/v3/pip-mgx/
Arra figyelj, hogy ha akarsz többet párhuzamosan kötni, akkor az a típus tudja ezt a feature-t.Hibrid (ami szolgáltatónak is tud termelni) pedig az MPI hybrid series: https://www.mppsolar.com/v3/mpi-hybrid-series-2/
Ott van az 5kW és 10kW inverter is.Fent Download menüpontban megtalálod ezen inverterekhez (ugyanilyen csoportosításban) a teljes használati utasítást is (és nem olyan használhatatlan marketing rizsa mint egyes más gyártóknál, hanem tényleges beállítási menüpontra lebontott)
email ott a lap alján: sales@mppsolar.com
[ Szerkesztve ]
-
Geresics
Topikgazda
válasz Geresics #10707 üzenetére
No, megjött a múltkori Q&A írásos anyaga, ebből az egyik kérdésem ehhez köthető volt, a válasz viszont írásban zavarosabb, mint szóban volt.
Kérdés
a Huawei optimalizálóinak alkalmazása milyen feltételhez van kötve? Ha szeretnénk Huawei optis rendszert, akkor
a.) minden panelre kell tenni?
b.) egy teljes munkapontra optit kell tenni? (A másik munkapont maradhat hagyományos.)
c.) egy teljes sztringre kell tenni? (1 munkapontra lehet kötni optis és normál sztringet is)
d.) elég csak az árnyékkal sújtott, vagy más tájolású panelekre tenni (legyen az akár csak 1-2 panel)?
e.) lehet az optimalizálós sztringeket párhuzamosan kötni más sztringekkel (amikben nincs opti)?Válasz
Max. 450W teljesítményű panel (5%-kal nagyobb panel tűrés miatt még alkalmazható, lásd adatlap) A teljes optimalizálás előnye:
1. panel szintű monitoring minden panelre
2. ívzárlat esetén pontos hibahely meghatározás és megszakítás
3. fizikai nézet a teljes rendszerrről
4. rugalmas tervezés, eltérő tájolás nem jelent veszteséget
5. Hosszú stringek használata (25-30 panel egy stringben)
6. Akár 200% DC/AC arány
7. Árnyékhatások minimalizálása
Részleges optimalizálás is lehetséges, viszont ebben az esetben csak adott panelről kérhető információ és az adott panelre eső árnyék hatása minimalizálható. Minimális optimalizáló szám nincs meghatározva.A lényeg azonban, hogy én értettem félre, és valóban lehet látni az optikat a weben akkor is, ha nem a komplett sztring van optizva! Sorry, ha valakit ezzel megvezettem!
*MOTOROS CSATORNA* youtube.com/MotorosVandor
-
neath
csendes tag
Melyik inverter lenne előnyösebb 3,5kW-nyi napelemhez?
Fronius Primo 3.0.1 => 1 fázisú
vagy
Huawei SUN2000 3KTL-M0 => 3 fázisú
Az egy fázisút csak április végéig lehet ilyen teljesítménnyel. Később ez okozhat gondot? -
MrZed001
tag
válasz solinvictus #10911 üzenetére
Régi darab. Azóta rengeteg zöld lépés volt ... na nem a kormányzat, hanem a lakosság részéről. Nevezhetjük partizánakcióknak is
Sőt, ott épült az első jelentős mikrogrid rendszer is.
Amúgy nagyon sok Ausztrál Off-grid + UPS rendszert magának kiépítő user van nemzetközi fórumon. -
-
MrZed001
tag
válasz kardkovacsi #10915 üzenetére
Ja én is függő lettem. Hofi mester óta nem nevettem ekkorákat
Tényeket egyenesen, direkt bele az ember képébe, ironikusan, mosolyogva ... na így kell ezt.
És vannak utána 30-50 perces tényfeltáró elemző videók ...
Alá van minden támasztva, nem felelőtlenül a levegőbe beszélnek/humorizálnak.
(csak azért említem, mert napelem/áram és zöld témák is vannak benne rendszeresen) -
solinvictus
újonc
válasz kardkovacsi #10915 üzenetére
Holnap jön a januári hírösszefoglaló.
A Timor Leste videójukat láttad? Nekem az tetszik a legjobban. Meg a West Papua...
-
stickermajom
addikt
válasz RapidSolar #10918 üzenetére
Ha egy jól szigetelt 100nm-es ház éves szinten 14000-18000kWh fűtést igényel, akkor az egy nem jól szigetelt ház.
-
törölt tag
válasz RapidSolar #10918 üzenetére
A 100 m2 lakótér az cirka 320 m2 hülőfelület.
Közepesnél gyengébb hőszigeteléssel (cirka 1985-2000)
Ami Uátlag 0,70 W/m2K körüli épületet jelent.
A fútési idény 175-180 nap lesz és napi 15 kötüli kazánidő adódik.A -15/22=37 fokos hőlépcsőnél kell...
320x0,70x37/1000=8,3 kW a hőntartásra.
és
átlag 4 főre 4x30x37x0,00036=1,6 kW a szellőzésreVagyis 8,3+1,6=10 kW körüli kazán kell a -15 fokban.
Mondjuk egy 12 kW-os a villanykazánból, biztonsággal elég is lesz :-)
Persze lehet berakni 18 kW-ost is, de minek?A szokásos nulla-plusszos télies időben a hőlépcső 0/+22=22 fok lesz.
Azaz 10/37x22=6 kW is elég a hőntartáshoz.
Azaz a 12 kW-os kazán félgőzzel megy csak...A tél átlaga +4 fok és akkor az átlagos hőlépcső +4/+22=18 fok.
Amihez 5 kW körül kell csak.Egy ilyen házban
+ 4 fok körül napi 14 óra fűtés kell a kazánból >> 5x14=70 kWh
0 fok körül napi 15 óra >> 6x15=80 kWh
-15 fokban napi 18 óra >> 10x18=180 kWhAz átlagos adatokból: 5x15x178=13350 kWh/tél
Legyen 14000 kWh/tél az ilyen nem túl jól hőszigetelt ház esetén.Amiheh kell ~12,0-12,5 kWp napelem tipikusan.
A ~10 Ft/kWh önköltségú napárammal >> 140-150 eFt/tél.
Amíg tart a mostani kWh szaldó!Avagy ~500 eFt/tél áramszámla "A" tarifáról, ~300 eFt "B" tarifáról.
Földgázból 1400-1800 m3 >> 150-200 eFt/tél csak :-)Ergo a földgáz és napáram+villanykazán nagyjából azonos :-(
Nomeg az összes cekasz alapú fűtés is.
(fűtő panel, film, huzal, hősugárzó, konvektor, novo, adax, infra, stb, stb)
Nos, ezért butaság a csak cekasz alapú fűtés olyan helyre!
Ahová 6000-7000 kWh-nél több meleg kell egy télre....és azért istenkirályság az erőőőőőős hőszigetelés.
Mert az HARMADOLJA-NEGYEDELI a fűtési igényt :-)
A gyenge/vacak hőszigeteltséghez képest.----
Úgy 12000 kWh/tél fűtési igény fölött..
Előbb HŐSZIGETELNI kell, ha csak lehet !!!
Aztán lehet majd a fűtésen is gondolkodni.Nagyjából 8000-9000 kWh körül már hőszivattyú/klíma és nem cekasz.
Legalább részben.
A valóban jól hőszigetelt 100 m2-es ház ... -15 fokban beéri.
320x0,22x35/1000=2,5 kW plusz szellőzés 4x0,2=0,8 kW
Összesen: 3,5 kW teljesítménnyel!!!
Max 5 kW-os kazánnal és akkor van bőven tartaléka :-)
Elfogyaszt cirka 3,5/2x165x14=4000 kWh energiát egy télen.
----
Az 100 m2-es amihez 15-18 kW kell -15 fokban és 14000 kWh-t kér egy télen.
Az NEM jól hőszigetelt, hanem gyenge-közepes csak...
A mai szemmel is már jónak mondható hőszigeteléssel (Uátlag ~0,35 W/m2K).
Amivel már a 100 m2 beéri ~5 kW-al >> 8 kW kazán és 6000-7000 kWh/tél energiával.[ Szerkesztve ]
-
MrZed001
tag
válasz Frigate #10919 üzenetére
Szerintem ami van tapasztalat, írd le.
Amivel kiegészítenéd a leírásom, azt is írd le.
És is örülök minden új infónak, és a többiek is.Pl aksi-inverterszekrény ügyben én keresek infót #10744. Arról is jó lenne ha van.
DC biztosítékokból is keressük a legjobb/legolcsóbbakat. -
nyakyer
csendes tag
Pár napig ellenőriztem az adatokat, szerintem én néztem el valamit. Most rendre kisebb a termelés a villanyóra szerint, mint amit az inverter online adataiból leolvasok.
Amit nem értek és köszönettel szívesen venném hozzáértő segítséged:
Amit a napelemből nyerek energiát (napközben) annak egy részét mindjárt el is használom, ezért nem növeli a betáplált mennyiséget. Ebből adódik, hogy az inverter online leolvasható mutatói nagyobbak, mint az órán a betáplált mennyiség. Ez világos.
De általában 6-8 KWh áramot használunk el egy normál napon (rendszeres megfigyelés) Viszont, ha bekapcsolom a légkondit fűtésre egy nem túl hideg napon (új Nord, inverteres), akkor baromira megemelkedik a fogyasztott mennyiség másnapra, kb. 12-13 KWh-ra, ami a duplája. Holott az azonnal napelemmel elhasznált energia nem jelenik meg az elhasznált mennyiségben sem. És nem éjjel használom a légkondit, hanem nappal, amikor a napelem is termel. Éjjel gáz megy vagy hagyományos energiahordozóval fűtünk.
Nekem ez összességében azt jelenti, hogy baromira sokat fogyaszt a légkondi, hiszen a villanyóra nem is mutatja a teljes növekményt. Vagy nem jól gondolom?
A rendszerünk véletlenül túl lett méretezve, mert a felméréskor volt egy öreg, bolti jégkrém hűtő, ami napi 8 KWh-t elhasznált. Azt kiiktattuk még a telepítés előtt. Az éves fogyasztásunk kb. 2500, a napelemes rendszer pedig 5,2-es (16 db 330 wp)
Teljes káosz a fejemben. -
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Kivitelezéssel kapcsolatosan érdeklődnék.Ha az invertert csak a családi lakóház hátsó végébe lehet elhelyezni pl mert ott van megfelelő száraz/hűvös helység meg mert ott zavarja legkevésbé a gazdát
Akkor az inverter hogyan kötik be a villamos hálózatba?
Húznak egy külön tápot a villanyóra és az inverter közé vagy a lakás meglévő villamos hálózatára kötnek rá?[ Szerkesztve ]
Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)
-
törölt tag
válasz nyakyer #10923 üzenetére
Az 5-6 kWh a légkondival az cirka 20 kWh meleget jelent.
Az ilyen időben még COP>3 miatt...
A 20 kWh pedig
- kondenzációs kazánnal ~ 2 m3 földgáz lenne (~10 kWh/m3)
- hagyományos kazánnal, konvektorral 2,5-3,0 m3 (~7,5 kWh/m3)
- tűzifával ~6-7 kg (~3 kWh/kg)
Nyilván az inverter termélésből is jut valamennyi a klímának is.
HA éppen akkor fűt >> amikor éppen termel az inverter is jócskán...
De ebben a ritkán és gyengén napos időben ez nem lehet sok tipikusan.
Megsaccolhaod azt mennyi juthat és azt is átszámolhatod...
---
Azt már neked kell tudni, hogy fűtés az sok vagy nem sok nálad...
Az épület és a fútési szokásaid alapján. -
ancika14
lelkes újonc
válasz nyakyer #10923 üzenetére
5 hónap mérlege alapján én is azt látom, hogy a megtermelt 1250 kWh energiából 940 kWh megy betáplálásra, gyakorlatilag 25-30 % ami közvetlen felhasználásra kerül.
Már próbálkozom, hogy mosás, mosogatás akkor legyen, mikor termel a napelem, a főzés az nem mindig sikerül, bojlert még valahogy meg kel oldani, hogy nappal menjen csak.5 kWp-s rendszer termelt az 5 hó alatt 1140 kWh-t
Pár napja gyönyörű napsütéses időben 17 kWh termelésnél + bekapcsoltam 2 x 2 kWh villanykályhát, 2 órát mentek - így a 17 kWh-ból 11 kWh ment betápra, és vételeztem 13 kWh áramot.
3 fázisú a rendszer, ebből is adódhat, hogy nem tudok több áramot elhasználni, 3 nagyfogyasztó külön fázisra van kötve és nem megy mind egyszerre
illetve mikor a napelem termel 3000 kWh, azt sem tudja mind felvenni.
15 perces monitorozás van az ad-vesz mérőnél, van amikor ugyanazon időben van vételezés és betáplálás is.Érdekes lesz a szaldó megszűnése után. A vételezett áramot 37 Ft-al számolja, a betáplált pedig 18 Ft/kWh. Lehet akkor képbe kerül majd az akkura való termelés is.
De!! 60.000 Ft-nyi villanyszámlát már nem fizettem meg az 5 hó alatt
-
LógaGéza
veterán
Üdv!
Elkezdeném a napokban az intézését a napelemes rendszeremnek (remélem beleférek még a szaldóba), olvasom egy ideje a topikot, ám pár kérdésem még felmerült.
- Huawei garanciáztatásával perpill mi a helyzet? Ha bármi miatt tönkremegy, akár a beépített AC vagy DC oldali védelem, és cserélniük kell az invertert, akkor bukom a szaldót a jövőben? Ez esetben jobban járok, ha rakok kivülre inkább védelmet?
- Milyen közel rakják a napelemeket a tetőhöz? Tervben van egy kisebb tetős munka (fóliázás+szigetelés), viszont mivel nagyon köti az idő a kezem, ezért a napelemet szeretném hamarabb feltetetni. Mennyire nehezíti meg a munkát a napelem?"Go to work, get married, have some kids, pay your taxes, pay your bills, watch your tv, follow fashion, act normal, obey the law, and repeat after me: I AM FREE"
-
tothbe
addikt
válasz LógaGéza #10928 üzenetére
Én raknék elé plusz védelmet. Nem kerül annyiba mint amennyi macerát megspórolhatsz vele.
A szigetelés ha belső, akkor nem gáz de a páraáteresztő fóliát azt kívülről kell tenni szóval ahhoz le kell szedni a cserepeket meg a lécezést. Ergo a napelemeket is. Szóval én a helyedben meggondolnám a sorrendet.By(e) Tothbe
-
válasz tothbe #10926 üzenetére
Na, ezen most elgondolkodtam. 3 fázis, a házon végigmenő "gerinc"vezetékkel, ebből szintenként leágazó kapcsolótábla.
A legfelső szinten (ahová az inverter be van kötve) a fi-relé csak a konnektorokat védje, vagy az inverter is menjen át rajta?
A tej élet, erő, egészség.
-
-
Frankie50
tag
Szép estét Mindenkinek!
Egy dolog nem tiszta nekem teljesen, valaki világosítson fel, legyen szíves!
Nekem most kiterjesztett garancia van az inveterre, így 10 év. Ha garancia időn belül, tönkremegy és kapok egy azonos cseredarabot, akkor is új engedélyeztetés, és új szerződést kell kötni a szolgáltatóval? Hogyan van ez, leírná valaki érthetően?
Előre is köszi! -
ancika14
lelkes újonc
válasz Frankie50 #10933 üzenetére
"Felhasználó azonosító" - ez a számlán rajta van
Felhasználó hely azonosító - ilyen is van a számlán
"Folyamat azonosító" az pedig a szerződésen kellene legyen egy szám.
Ha bejelentkezel a szolgáltató online felületére, ott is meg kellene lennie.vagy ha mégsem, írsz a szolgáltatónak
kérdés, melyikhez tartozol -
gabor9991
őstag
A [cikkben] olvasottak alapján aggódnom kellene, hogy a jelenlegi ajnlatadóm aki 341818forint / kWp áron építené ki nálam a rendszert trina solar panelekkel 12 év termékgaranciával huawei inverterrel 10 év jótállással az be fog csapni?
Sokkal jobb lenne nekem ez a rendszer ha ezt mondjuk +27 százalékos áron végezné el nálam?
341818 forint/kWp most tényleg az "olcsó húsnak" kategória?Azért nem gondolnám, láttam pár árajánlatot azért ez nem a bóvli árszint. -
oak
tag
válasz gabor9991 #10936 üzenetére
Véleményem szerint ez a 450eFt-os határ nagyban védi a vásárlókat, azaz minket. Máskülönben ez is a CSOK sorsára jutna, hirtelen megdrágulna minden. Inkább a szaldó határidőn kellene módosítani, mert így őrület lesz, meg botrány. Főleg, hogy addigra teljesen készen kell lennie a rendszernek.
[ Szerkesztve ]
-
makkmarce
őstag
Szia,
A felhasználó azonosítót minden számlán megtalálod. A folyamatazonosító szerintem rajta lesz az engedélyen, amit a telepítéshez kaptál. Ha egyik papíron se találod, akkor vagy telefonon eon-t, vagy a telepítő villanyszerelőt, akinek a meghatalmazást adtad, kérdezd, ők biztos tudni fogják.
okoskodom, tehát vagyok
-
kirkri
addikt
Napelem + lakásfelújítós cikk.
Ez amit kér az MNNSz szerintem csak teret engedne annak, hogy vastagabban fogjon a ceruza a kivitelezőknél. Jelen pillanatban, ha azt akarja egy kivitelező, hogy hozzá jöjjön az ügyfél, akkor a 450e forint/kWp összeghatár a maximum. Egy barátom tavaly ősszel csináltatott egy rendszert, a neki beérkezett árajánlatok sokkal alacsonyabbak voltak a azokhoz képest, amiket én most kaptam. Még az enyém is belefér a 353e/kWp keretbe, az övé 4 hónappal ezelőtt 342e/kWp alatt volt. (Huawei inverter + QCell G8, tehát nem a cikkben beharangozott garancia nélküli gagyi rendszerről beszélünk)
OK, nincs egyikünknél sem tűzvédelmi kapcsoló, az 20e/kWp összeggel emelné az én költségemet. Szóval a megnövekedett kereslet eleve dobott az árakon, ha még a felső plafont is kitolják, akkor szabad a gazda, foghat vastagabban a ceruza. Szerintem ez több embert érintene hátrányosan, mintha a jelenlegim értékhatár marad.Aláírom, hogy arányaiban egy kisebb teljesítményű rendszer többe kerül, de nem hiszem, hogy tömegével lennének olyanok, akik 2kWp-s napelem rendszert épített ki.
Szerk: Most látom, hogy amíg begépeltem a mondókámat, más is megosztotta a cikket és a következtetés is hasonló.
[ Szerkesztve ]
21 éve a Prohardveren! ™
-
Chal
addikt
válasz stickermajom #10942 üzenetére
Nálam nulla darab fi relé van, a kutyát nem érdekelte, sem a szolgáltatót, sem a telepítőt. Pedig mindegyiknél kapálózva jeleztem, nehogy e miatt gond legyen, mert amúgy meg van már véve hozzá minden, ezen nem múlhat. Nem vagyok rá büszke amúgy, az oka annyi, hogy 1-2 éve van csak meg a ház, és most jutottam el a hálózat felújításáig, a cuccok már meg vannak véve, csak a logisztika miatt a napelem előbb befutott mint az elosztószekrényem felújítása.
Amúgy műszaki jelentőségét én nem látom a dolognak. Mármint azon kívül, hogy védett lesz az inverter AC szakasza is vele. Szerintem ez egy egyéni döntés, nem befolyásol semmilyen működést, illetve nem sért semmilyen műszaki előírást, sem a hiánya, sem a megléte. De ha nem így lenne, akkor javítsa ki aki máshogy tudja.
[ Szerkesztve ]
-
rígel
őstag
Felhasználói azonosítód adott, minden villanyszámlán rajta van.
Folyamatazonosító pedig a csatlakozási dokumentációz jóváhagyó szolgáltatótól visszaérkező dokumentumon van rajta (ha meghatalmaztad a kivitelezőt az ügyintézésre akkor ő kapta meg, de nyilván továbbküldte neked) -
kirkri
addikt
Előírás szerintem sincs rá, mint ahogy maga a Fi relé sem kötelező.
Azt viszont nem értem, hogy ha valakinek van Fi relé a villamos hálózatán, akkor miért akarja megkerülni a védelmet azzal, hogy mögé köti be az inverter AC oldalát.
Mitől jobb az, ha probléma esetén a saját magunk által megtermelt áram csap agyon, mintha a szolgáltató árama tenné ugyanezt?[ Szerkesztve ]
21 éve a Prohardveren! ™
-
GoZoL
senior tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy ha 2021. június 30-ig szerződést kötök a napelemet kivitelező céggel és megszerzem a szolgáltatótól a szükséges engedélyt de a kivitelezés 2021 július 1. után kezdem el akkor szaldó elszámolás még érvényes és a 50 %-os állami pályázatban is leadhatom a számlát?
Ezt a topikot és a felújítási topikot és végigkerestem nem találtam választ.
Köszönöm! -
kirkri
addikt
Szaldóhoz azt az áramszolgáltatós szerződést (hirtelen nem tudom a nevét) kell aláírnod július 1 .előtt, amit a kivitelezés lezárultával kötsz velük. Szóval a pályázaton leadhatod a számlát és az 50%-ot visszakapod (ha megfelelsz a 25-25%-os aránynak), de szaldód már nem lesz, ha július 1. után írod alá ezt a szerződést.
Szerk.: Nagyon pörög ez a topik, ma már másodszor előznek meg a válasszal.
[ Szerkesztve ]
21 éve a Prohardveren! ™
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?