Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Rák
- DeFranco: Tanuljunk angolul játékosan! - Duolingo
- Real Racing 3 - Freemium csoda
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
karmaresz
senior tag
válasz
#81475328 #11691 üzenetére
Pont ezt mondta most délután a tervező, hogy nála is ezt dobta az alkalmazás. De nem volt már gép előtt, így ígérte, hogy hétvégén még ellenőrzi.
#11696 fezso21, akkor ez azt jelenti, hogy jó volt a tervezés és megfelelő lesz nekem a 401-es SE paneloptimalizáló a 370W-os, LR4-60HPH Longi napelemekhez?
-
tothbe
addikt
válasz
#81475328 #11694 üzenetére
úgy vannak kialakítva az optik, hogy a 60V-os verziókat ajánlják az 1000-es sima panelekhez. A nagyobb feszültségűekhez pedig a 80V-os optikat.
A táblázat tetején az optik mellé oda is van írva zárójelben megjegyzésként, hogy milyen modulokhoz.
És az 1500V-os modulokat hívják nagyfeszültségű moduloknak.
Aztán van még a nagy teljesítményű modul a 401-hez írva, ami a megjelenéskor a 350W-ot takarta
És van az 505-nél a magasabb áramú modul, ami Isc>11A esetén szükséges.
A cellaszám az sztm egyértelmű, bár azóta a fejlesztés alatt kicsit tolódott ez is, és van még a rövid string-es megjegyzés a 404-re, de annak mára már semmi jelentősége nem maradt. -
tothbe
addikt
válasz
#81475328 #11691 üzenetére
Igen, most megnéztem én is. Ami azért furcsa mert a Longi szerint az egy nagy feszültségű 1500V-os panel. Viszont ami fura, hogy a HPB amit linkeltem másban nem tér el tőle, csak a feszültség értékben. Ergo lehet a Longi panel adatlapja hibás.
És ha ez igaz akkor az egy sima 1000V-os panel amihez pedig akkor jogosan írja az SE a 401-est.
Ergo fizikailag meg kellene nézni egy ilyen panelt, hogy mi van ráírva és az alapján lehet megmondani melyiknek van igaza.[link] máshol is 1500-at találok. Bár mindenki a gyártóra hivatkozik.
-
agyarka
aktív tag
válasz
tothbe #11639 üzenetére
Az optimalizálóknak a sorozatszáma látható a monitoring felületen. Ebből valószínűleg vissza lehetne fejteni a tipusátv,de az SE nem tette közzé a dekódoló algoritmust. ( 2 hónapja néztem utoljára, ha azóta változott javítson ki aki tudja.)
Panelek típusának és teljesítményének azt ír a telepítő amit akar, utólag bármikor módosítható, a működést nem befolyásolja. -
január
csendes tag
válasz
Jovanny2 #11683 üzenetére
A SolarEdge honlapján egy regisztráció után elérhető a Tervező felület, ahol megtervezheted a napelemes rendszeredet. Megadhatod a napelemek típusút, számát és mindenfajta pozícióját is ami alapján ő javasolni fog neked optit és invertert is. Ha bővítést tervezel az is tudod modellezni vele előre, hogy mennyi napelem kér el mekkora levágás mellett.
-
tothbe
addikt
válasz
Jovanny2 #11683 üzenetére
LR4-60HPH illetve LR4-60HPB
A második full fekete és 1000V-os panel.Az ajánlatodról pedig csak annyit, hogy az SE nem a 401-est ajánlja ehhez a panelhez, hanem a 404-est vagy a 405-öst. Ettől még el fog menni vele, csak ha garanciára kerül a sor, akkor az SE simán mondhatja, hogy így nem ad garanciát, mert nem tartottad be az ő előírásait az optimizerre illeszthető napelemek tekintetében. És ezzel nem azt mondom, hogy az SE biztosan ezt mondja, mielőtt félreérted, hanem csak, hogy ez is benne van a kalapban.
-
tothbe
addikt
válasz
karmaresz #11681 üzenetére
annyi, hogy van egy megkötés, hogy melyik fajta optimalizálók rakhatóak egy stringre. Úgymond családba vannak sorolva, bár valójában igen egyszerű a besorolás. Ami 60V-os az az egyik (pl a 401-es) és ami 80V-os, azok pedig a másik (pl a 404-es) családba tartoznak. És egy stringen belül csak egy családból lehetnek optimalizálók. Családon belül már nincs megkötés, tehát rakhatsz fel 13db 404-est és mellé egy db 505-öst is, a lényeg, hogy meglegyen a minimum db a stringhez, ami a 60V-os családnál 18db, míg a 80V-os család esetén 14db. Itt a legalsó táblázat mutatja a családokat és az elvárásokat
-
Jovanny2
őstag
válasz
karmaresz #11681 üzenetére
De, az L4-60HPH-370M lehet, én is arra kaptam ajánlatot. Erről a másik típusról, amit tothbe említ nem hallottam még. Az szerintem L6. Mondjuk annyira nem néztem utána, melyik optimalizáló mire jó, de fura módon az én végleges árajánlatom így néz ki (tothbe, szerinted ez nem kompatibilis a panelekkel?):
-
balkoger
tag
válasz
bally4 #11680 üzenetére
Szia,
Egyikkel sincs tapasztalatom, majd azt a tapasztalt fórumtársak megírják.
Ha fontos a hely és hogy fekete keretes legyen, akkor Hyundai, nomeg 25 év a termékgari.
Egyébként Qcells G6-os szériája elég strapabíró tipus.
Függően attól, hogy milyen az optimalizáló (pont fentebb írta tothbe#11678-ban), 14 panel pont a minimum string hossz. -
karmaresz
senior tag
válasz
tothbe #11678 üzenetére
Köszönöm és ebből is látszik, hogy mennyit nem tudok még.
Az nem úgy megy, hogy most használok ezekhez 401-eseket, majd, ha lesznek olyan napelemek, amik nagyobb teljesítményűek, azokhoz rakok másfajta, nekik megfelelő optimalizálót?
A HPH-t lehet hogy én írtam el. A cég honlapjára felmenve kerestem ki a napelemet. Az ajánlat csak 370W-ost, Mono, Perc, 120 félcellás Longi Solart ír és még nem pontosítottam velük, hogy ez melyik típus.
A sátortetős helyetti nagyobb, jól tájolt napelemet meg fogom fontolni. Köszönet az ötletért!
-
bally4
tag
Helló, én is kérnék rövid segítséget dillemmámban
3 db kb ugyanolyan árú ajánlatot kaptam SE inverter, kb 5 kW rendszerre, 3 féle napelemmel:
14 db Canadian Solar CS3L-370MS
14 db Hyundai 400Wp
16 db Qcells 355W G6Elfér mindegyik, láttok kiugrót, melyiket érdemes, vagy melyiket nem érdemes?
Köszönöm előre is!
-
MrZed001
tag
Magyar Napelem Napkollektor Szövetség javaslata a Bruttó elszámolási rendszer kialakítására
https://www.mnnsz.hu/mnnsz-javaslata-a-brutto-elszamolasi-rendszer-kialakitasara/
-
tothbe
addikt
válasz
karmaresz #11671 üzenetére
nos, ha később valóban nagyobb panelekkel szeretnéd kiegészíteni, akkor ne a 401-esben gondolkodj, mert az mellé az 500-assal be leszel korlátozva max 96 cellás modulra, mert az nem tudja a 120-asokat. 60 cellán viszont sztm nagyon sokára lesz csak 450W, ha erre apellálsz. Ergo egy 80V-os setuppal jobban jöhetsz ki (P404 és később P505 az újakhoz).
De technikailag működik a te megoldás terved is.
Nekem az az ÉK meg NY tájolsáú pár az nagyon faramuci ott. Lehet, hogy ahelyett jobban járnál, ha egy nagyobb panel (pl. már most egy 96 vagy 120 cellás 450-es) lenne fektetett pozícióban, de a legjobb irányban és szögben kiemelve. SE mellett lehet variálni a paneleket és pont ez a nagyon jó benne.Közben most szúrtam ki, hogy eleve HPH-s Longi-kat írsz, azok nagyfeszültségűek, ergo azokhoz amúgy sem jó a 401 csak a 404,405. HPB-shez jó a 401.
-
rígel
őstag
Egyre többször pozitívan csalódok az EON-ban. Eddig minden ügyintéző azt mondta, hogy nem lehet változtatni az éves leolvasás időpontján. Kb. 2 hete egy kétmondatos levélben, írásban is megkértem. Most jött a válasz, hogy egyedi elbírálás alapján átállították az éves leolvasás időpontját, hogy ne legyen törtévem
-
Fifi
őstag
válasz
karmaresz #11671 üzenetére
Ha jól értem első körben csak 8 napelem lenne a 3 fázisú inverteren.
A P401 leírása alapján a minimális napelemszám 16. -> 8db napelemmel nem fog működni. -
karmaresz
senior tag
Elkhunt fórumtárshoz hasonlóan nekem is megvan a befutó ajánlat:
Mivel két lépcsőben tervezem a rendszert bővíteni, így a második (3-5 év múlva tervezett) lépcsőt maximálisan kihasználandó -hátha akkor már lesznek 450-500W-os napelemek-, felülterveztetném az inverter méretét.
Nekem most az alábbi megoldás lenne ennek figyelembe vételével:6,66kW-os rendszerteljesítmény, várható hozam 6,9-7,3kWh/év.
Solaredge SE12.5K inverter + P401-es optimalizálók
18 db Longi Solar LR4-60HPH 370 W-s panellel az alábbi felosztásban:
- 10 db napelem 38 fokos D-DKi ferdetetőre
- 6 db napelem lapostetőre 25 fokos kiemeléssel
- 2 db napelem lapostetőre "sátortetősen" kiemelve K-ÉK és NY-DNY-i irányban elhelyezve. -így fér fel a legkevésbé árnyékoltan-
kábelezés, tűzvédelmi leválasztó, tartószerkezet, kivitelezés, ügyintézés cakk-pakk 3.1M.
illetve úgy, hogy a 450e/kWp oké legyen.
-A második ütemet még csak berajzolgattam, nem végleges a terv, illetve van még 3-4 napelemnek hely máshol a tetőn-Ezen érdemes, vagy lehet-e valamit még optimalizálni?
-
cserix
tag
válasz
karmaresz #11666 üzenetére
Nekünk folyamatban lévő ügyünk van és pont ELMŰ terület. Jan. végén szerződtünk a napelemes kivitelezővel. MGT még nem jött vissza. Az 50%-os visszatérítéssel is szeretnénk élni. Ezért sem mindegy mennyire fogják elhúzni a dolgot. Remélhetőleg áthúzódik az év második felére az átadás és akkor talán már nem lesz probléma a szaldó átvitele sem.
-
EDanido
újonc
Sziasztok!
Sajnos a sokadik gubancba sikerült belefutni, és egyre kevesebb idő van a döntésre.
Mivel a tető alkalmatlannak bizonyult, carportra terelődött a megoldás, viszont a 18x335 W panelhez már a 6 kW-os invertert ajánlják, ami viszont az 1 fázison tudomason szerint nem lesz engedélyezhető, jól tudom?
Ennyi napelemmel az 5 kW inverter még megbirkózik, vagy az már túl nagy falat lenne (carport révén bővíteni nem fogjuk tudni)
Köszi! -
karmaresz
senior tag
válasz
cserix #11664 üzenetére
Azt írják a cikkben, hogy fogyasztói oldalon semmi tennivaló nincsen. A jogfolytonosság miatt szerintem nem is lesz ilyen.
Egyelőre még csak a folyamat kezdődött el. 30 napja van az ajánlattevőknek bejelentkezni. A hír inkább azoknak lehet érdekes, akik most kezdenek az ügyek intézésébe, vagy folyamatban lévő ügyük van. Elképzelhető, hogy az ügymenetben lesz némi csúszás, mert a szolgáltatóváltás nagyobb terhet jelent adminisztrációban, ügymenetben mindenkinek. -
bb71
őstag
Újból van közép magyarországra 0% MFB hitel 22-től!
-
karmaresz
senior tag
-
karmaresz
senior tag
Azért ez egy mesterséges teszt volt, nem is árnyékolt, hanem direkt folyamatosan black-out módon letakart napelemmel. Úgy gondolom, hogy olyan helyre, aminek egy része folyamatosan árnyékban van, nem teszünk napelemet, vagy ha mégis muszáj, akkor ez a maximos rendszer jelenthet megoldást.
Ha teszem azt, 8 órán át süti a nap a felületet, 2 órán keresztül meg csak részben, akkor nem lesz ilyen látványos a különbség és kérdéses, hogy megéri-e az esetleges felárat egy ilyen rendszer. -
tothbe
addikt
válasz
martonz #11658 üzenetére
Utólag is bármikor le tudod menteni a 15 perces adatokat csak az a fontos, hogy egyszerre max egy hetet ments. Ez egy évre 52 export. Persze, 10 év után menteni már sok idő, mire 520 exportot megcsinálsz, de mondjuk évente egyszer max fél óra.
Utána meg csak össze kell fűzni az exportokat egy táblázatba és ott van együtt az összes adat. -
balkoger
tag
válasz
bodom87 #11646 üzenetére
Szia, nekem kifejezetten az első napelemes cég javasolta még januárban, hogy mindenféle hálózati bővítést kezdjek el azonnal, hogy mire a HMKE engedély kérés elindul, addigra a változtatott szerződés (új szerződés) legyen érvényben, ellenkező esetben a szolgáltatónál iszonyatosan elhúzódik a dolog. Nekem csak Amper bővítés volt, viszont 1 hét alatt lezongorázták és a kijövő szakik már a módosított ún. Hálózat használati szerződést és MGT-t hozták aláírva.
-
balkoger
tag
Visszaírt a MÁK 2 kérdésemmel kapcsolatban, 1 hét alatt.
1. Szükséges-e mindenféle tevékenységhez szerződést csatolnom, hogy az anyagdíjat elszámolják? (pl: kőműves szerződés anyag +munkadíjhoz csatolhatok bépített sütő anyagdíjat?)
Ezt egy számlaösszesítő képpel szemléltettem..
Válasz: költségek arányának vizsgálata az összköltség vonatkozásában (nem számlánként és nem is az egyes munkálatokra vonatkozóan) történik. A támogatás összegében az anyagköltség, illetve a vállalkozói díj 50-50%-os arányban szerepelhet.
Igen elszámolható.
2. Villanyóra után (amit a szolgáltató le-plombál) történő hálózat bővítést (vezetékcsere, keresztmetszet-bővítés, kiselosztó bővítés, stb) elszámolható a 6.§ a) tételéhez, mégha azok bizonyos kapcsolódó szabványosítás (napelem v. szolgáltató) miatt történtek?
Válasz: Igen elszámolható.Remélem valakinek hasznos infó.
-
Fifi
őstag
válasz
martonz #11641 üzenetére
Nekem 2020.12.04. napján cserélték az órát.
Kipróbáltam a teljesítmény exportot:
- 1 hétnél kisebb időintervallum esetében 15 perces adatok
- 1 hónapnál kisebb, de 1 hétnél hosszabb időintervallum esetén 1 órás adatok
- 1 hónapnál hosszabb időintervallum lekérésénél már csak napi adatok vannak
a csv-ben.Még a végén be kell vetni valami Home assistant dolgot és helyben tárolni az adatokat.
Azt gondoltam, hogy a SolarEdge ezt helyből megugorja, nem gondoltam volna hogy egy teljesítmény csúcspontot nem lehet kicsikarni belőle -
ratkaics
senior tag
válasz
PetrTitan #11650 üzenetére
Én 2020. szeptemberében adtam be az igényt és elvileg most 2021.02.22-én jönnek átkötni az új mérőhelyre.
Amúgy az EON területén mehet egyszerre. Erre már "be vannak rendezkedve". Tehát azért nem fogják visszadobni a kiserőmű igényt, mert még nem lett meg a fázisbővítés.
-
tothbe
addikt
Az a baj, hogy így nem sokat ér a DC és az AC oldali védelem hiszen közben a kábelen simán áthúz az áram ott a csatornában. Nálam az ELMŰ-s szerelő végig is nézte a csatornákat, hogy csak az AC megy-e az óra és a kapcsoló közti csőben. Persze nem biztos, hogy mindegyik ilyen, de az ördög nem alszik. Nem mintha egy másik csatorna megvédené de az előírás az előírás.
-
tothbe
addikt
válasz
bodom87 #11646 üzenetére
Kénytelen leszel kivárni. Mivel ha a napelemes előbb érne be akkor tuti visszadobják a három fázisos igénylést, mert csak egy van a rendszerben.
Ráadásul a napelemes igénylésbe bele kell írni minden fázis méretét és kell fotó a villanyóráról. Közeli és távoli is. Azt nem tudod csatolni, akkor simán visszajön.
De szerencsére egyik sem szokott hónapokig tartani. Ha mindennel elő vagy készülve akkor gyorsan meglehetnek egymás után is.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- AKCIÓ! LG 27MP58VQ-P 27 FHD 75Hz 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max/
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Latitude 5500 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest