- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Boss81: Halott Torrentek keresése, törlése egyszerűen.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Romi69
újonc
Pont tegnap beszéltem az Elművel, hasonló problémám van csak pont fordítva. (HMKE már folyamatban, terv engedély alatt) Viszont felmerült, hogy 32A-ról megpróbáljam bővíteni a hálózatot. A hölgy azt mondta, hogy az Amper bővítés nem fogja érinteni a HMKE-s szerződésemet. (Természetesen, ha martadok 1 fázison) Nem kell sietnem ...
-
bb71
őstag
válasz
tothbe #11994 üzenetére
Köszönöm mindkettőtöknek!
Igen, közben 30 perc után sikerült műszakis üsz-szel beszélnem, aki még tovább is kérdezett a megfelelő embernél, a megoldás: [link]
Igénybejelentés - Háztartási méretű kiserőmű (HMKE)PDF, 118 Kbyte
ebben szerepel a Jelenlegi és az Igényelt amper értéke, na itt kell beírnia a napelemes cégnek az emelt értéket!!!
Azért nem került ez elő, mert tegnap azt mondták, hogy ők ezt nem kérhetik... pedig DE, ott vanfeketén-fehéren.
tothbe: Hiába vállalja a szolgáltató az elejét, a vége az rajtad fog múlani. Őket kérheted a készre jelentés miatt de utána már minden nálad áll vagy bukik.
EZT hogy érted????tipp: ELMŰ ügyfélszolgálatra személyesnél nézz körbe sok környékbeli lehetőséget is, mert van ahol két-három hét a várólista, de van ahol csak két nap.
Igen, ezt az utat járom, ma reggelre, tegnap 14:00 körül kaptam időpontot!!!Egyébként inkább már március van!
-
Blamazs
senior tag
Sziasztok!
Felmerült egy kérdés ismerősnél akinek nemrég indult el a renszere. Nézte a papírokat és az ÉV vizsgálat 2025-ig érvényes. Utána újra kell csináltatnia neki? Vagy hogy van ez? Eddig ez a kérdés sehol nem merült fel úgy veszem észre, vagy csak elkerülte a figyelmem.
-
tothbe
addikt
Azért még csak február vége van. simán beleférhetsz június végéig. Arra kell figyelni, hogy a napelemes részen kell gyorsítani, amit lehet. Pl minden beadandó kész legyen mikor be lehet adni és azonnal menjen is. Készre is lehet hamarabb jelenteni, mert úgyis kb következő hét, mire az ELMŰ elfogadja és lép. Utána pedig amint beküldtétek a készre jelentést, akár már másnap menni kell (előre foglalt időpontra) és intézni a fizetést, ha van meg a szerződést aláírni. Hiába vállalja a szolgáltató az elejét, a vége az rajtad fog múlani. Őket kérheted a készre jelentés miatt de utána már minden nálad áll vagy bukik.
tipp: ELMŰ ügyfélszolgálatra személyesnél nézz körbe sok környékbeli lehetőséget is, mert van ahol két-három hét a várólista, de van ahol csak két nap. -
bb71
őstag
22-es csapdájában vagyok...
Beadtam egy amperbővítési igényt szerdán emailben.
Elfogadtam a napelemes cég ajánlatát.A két dolog nem mehet egyszerre, elmü üsz szerint sem, illetve milyen értékkel adná be a cég az igény a HMKE-re: a régi kisebb amper, vagy a kért nagyobb, fénykép is kell a kismegszakítóról.
Ha most megvárom az amperbővítés lefolyását (ELMÜ terület) - 1hét, 1 hónap, 1 1/2-2 hónap..., akkor a szaldóba (otthonfelújítási tám.) már június 30-ig szinte esélytelen, hogy bekerülök.
Ha beadja a napelemes cég a mostani 3x16A-rel a HMKE igényt, akkor utólag meg - senki nem tudja egyértelműen megmondani -, az amperbővítés miatti új szerződés kötése miatt a már elfogadott szaldó HMKE kikerül a szaldóból (mert mondjuk csak június 30. után tud megvalósulni az amperbővítés)!
Ti mit tudtok erről a helyzetről? Ismerősnek most 1 hónap alatt lett a beadástól megvalósult 1->3 fázis bővítés kész.
Mit javasoltok? Miért nem lehet egy állásfoglalást kérni az ELMÜ-től...?
Több, mint 2 órát hallgattam már az elmü zenét telefonban, de nem veszik fel a 6.3.4 menüpontban...
feladom...
-
törölt tag
válasz
mauimagic #11969 üzenetére
3-4 hét körül... tipikusan.
-----
De igazából az MGT és a TERV alapján már
akár mehet fel fizikailag és a próbaüzem is megtörténhet.
Gyakorlatilag ennek nincs kockázata.
Mivel a tervet úgyis elfogják fogadni idővel.
Ha nem az a tervezőre nézve eléggé ciki... lenne.
Más kérdés, hogy jóváhagyott terv nélkül persze
nem lehetséges a szerződés módosítás és a mérő csere.
Azonban a jó időzítéssel lehet időt nyerni adott esetben. -
tothbe
addikt
Nos, azért ne dőlj be minden pletykának. És főleg ne a neten fellelt infóknak.
Egyrészt a Sungrow egy sima kínai brand. se jobb, se rosszabb. De nem top brand, abban biztos lehetsz.
A Solarity pedig nem magyar beszállító, hanem egy Cseh cég, aki egy kihelyezett irodát tart itt az 5. kerületben a belvárosban egy lakásirodában 2+1 emberrel. Ezt azért ne gondold helyi supportnak. Mindent Prágán keresztül intéznek. És kint sem egy óriás cégről van szó, gyártói supporttal vagy ilyesmi csak egy azok közül, akik Kínából európába hozzák ezt is sok más napelem panel mellett.
Tehát ehhez képest a SolarEdge egy Rolls Royce. Ha viszont nincs rá szükséged, akkor olvasd át a topic összefoglalót vagy olvass vissza néhány tucatot az idei bejegyzésekből és könnyen találsz olyan gyártót, akiket érdemes számításba venni, ha minőséget keresel, de az SE extra kategóriája nem feltétlenül kell. Fronius, Huawei, SAJ, hogy csak párat említsek.Hidd el, ez megéri az utánaolvasást. És ilyen helyen, nem a reklámoldalakon. -
GoZoL
senior tag
válasz
Geresics #11987 üzenetére
Most látom, hogy egy napelem telepítő blogját találtam meg, ott ezt írta:
"A legjobb ipari (3 fázisú) napelemes inverterek – 2020
1. Fronius Symo and Eco
2. SMA – Sunny Tripower & Core 1
3. SolarEdge – SE 3-phase
4. Sungrow – SG & CX típusok
5. FIMER (ABB) – Trio, PRO and PVS"
-
rígel
őstag
válasz
profeh #11983 üzenetére
3,96 KWp-es rendszer 4 KW-ot? Soha
A névleges teljesítményt is csak optimális esetben tudnád elérni (gyakorlatilag labor körülmények között) és akkor még lejön belőle némi veszteség, ami a vezetékhossztól, inverter hatásfokától és még sokmindentől függ. Én azt mondanám, hogy 3,5KW-os pillanatnyi teljesítmény már jó.
-
-
GoZoL
senior tag
Sziasztok!
Lapos tetőre ajánlottak Solaredge 7 kW inverter + optimalizálóval okos rendszert 350 W-os panelekkel összesen 8,4 KW-t. Ugyanebben az árban Sungrow 8 kW inverter optimalizáló nélkül (mivel árnyék elvileg nincs) 370 W-os panelekkel 8,88 KW-os. A Solaredge invertert minden sarkon ismerik de erről a Sungrow inverterről pár cikket olvastam csak, hogy top 5-ben benne van és 2019 óta hivatalosan magyar beszállítója is van, igaz 10 év garanciát adnak csak rá. Mennyire javítható ez az inverter? Köszi!
-
profeh
újonc
Sziasztok! Elkészült a 3,96 os rendszer, tegnap volt az első igazán teljesen napsütéses nap (kicsit fátyolos).
DNY tájolás 13,5 kW napi termelés 2,55 kWh a csúcson.
Mi a véleményetek mennyire elfogadható a 2,55 és mennyire várható, hogy megközelítse a 4 et? -
Igen, pont ilyen kell (legalábbis nálam), és ugyanez vele a gondom. 35kHUF + kiszállás, plombabontás, stb... Nem tudom mennyi lenne a vége, 60? Létezik amúgy csak ajtó külön (gyári Hensel, 9kHUF), azt pl. egy dremellel be lehetne vágni, megpróbálok felhívni pár megbízott szerelőt, de szerintem ki fognak ezzel röhögni.
-
Tom10
újonc
Srácok köszönöm a segítséget úgy néz ki megoldódott az inverteres probléma
.
Viszont lenne még egy kérdésem érdemes lenne a paneleket szimmetrikusan kötni (nem 9 13 ahogy nekem van) szerintem igen de egy megnyugtató válasz jó lenne. -
cd930
senior tag
Rakass ilyet és minden elérhető.
Ha valaki tud nem egy vagyonért (árgép szerint minimum 30 ezer egy ilyen), lehet, hogy engem is érdekelne egy. -
Bakterx
újonc
Az óracsere előtt a meglévő Hensel HB3012 mérőhely szekrényen cserélném a megsárgult fedlapot ablakosra, hogy az óra kezelőgomjai és P1 user port hozzáférhető legyen. Úgy láttam az ablakos rész nem teljesen fedi le a szolgáltatói kismegszakítókat. Az nem lehet gond?
Vagy be lehet "nyúlni" annyira, hogy kismegszakító kezelhető legyen?
-
Fifi
őstag
válasz
kardkovacsi #11975 üzenetére
Én erre csináltam magamnak táblázatot, így automatikusan látom, hogy mennyivel térek el a jósolt adatoktól.
Ha valakinek kell, mint minta használjátok egészséggel. -
Geresics
Topikgazda
válasz
kardkovacsi #11975 üzenetére
Ezért mondom mindig, hogy az éves termelés számít
-
kardkovacsi
senior tag
Meg nem tetőre szereltek hanem szabadon állók. Jobban szellőznek ezért nem melegszenek annyira, ez már magában 4% körüli érték ha nem több. A tájolás másik 10% is tud lenni. Domborzat. Ha hegyek között élsz akkor később kell fel a nap és hamarabb megy le.
Én amúgy leszoktam ezeknek a hasonlítgatásáról. Kiírtam mennyit az átlagos termel a PV kalkulátor szerint 10%-os loss értékkel. Ha annál többet termelek akkor örülök. Januárban +10% volt, most februárban előreláthatólag +20% körül lesz. November, december nagyon rossz volttöbb adatom nincs.
-
Smart óra és user port (P1) kapcsán megkaptam a válaszokat az Elműtől:
- igen, a P1 port használható végfelhasználó által
- nyitható fedeles szekrény természetesen szükséges (itt azt kérdeztem meg, hogy ha esetleg nem wireless modul kerül a portra, akkor mégis mi az elképzelés, mert ugye elég viccesen néz ki az odacsukott kábel, de erre ennyi válasz érkezett csak)
- nincs megkötés vagy limitáció a rákötött eszközre nézve, azaz nincs engedélyezett gyártó vagy típuslistaAz utolsó pont alapján tehát építeni is lehet egy filléres elektronikát. ESP-re ötletindítónak: link, de van egyéb más megoldás is bőven a neten. Ez egyébként magának a DSMR szabványnak köszönhető, elég durván körben van bástyázva elekronikai szinten (galvanikus leválasztás, egyirányú kommunikáció, stb..), kb. lehetetlen benne kárt tenni, vagy hackelni. Ha mégis sikerül, akkor max a portot lehet tönkretenni az órán, pl. pár ezer voltot belevezetve.
-
MrZed001
tag
válasz
Geresics #11968 üzenetére
Ami az aksiban gondolkodóknak érdekes adat:
Csúcstermelés:
Április: 178,82 kWh/kWpTéli hónapi termelések ennek százalékában és közelítő tört részében
November: 46,62 kWh/kWp -> 26% -> 1/4
December: 22,97 kWh/kWp -> 13% -> 1/7
Január: 58,51 kWh/kWp -> 33% -> 1/3
Február: 88,51 kWh/kWp -> 49% -> 1/2
December extra sötét volt, hogy be tudott az 1/3 -1/4 sáv alá esni. -
válasz
Geresics #11968 üzenetére
Köszi a hasznos adatokat és nagyon jól látszik ebből is, hogy mennyire fontos a tájolás főleg a téli időszakokban
(nekünk k-d-ny tájolás van és 25°-os tető és jelentősen elmaradtunk a fenti adatoktól
)
nálunk 2020 (végére odaírtam [] zárójelbe a fenti hány százalékát hozta a mi rendszerünk):
Január: 20,8 kWh/kWp (SAJ 4,77 kWp) [35,5%]
Február: 45,31 kWh/kWp (SAJ 4,77 kWp) [51,2%]
Március: 85,13 kWh/kWp (SAJ 4,77 kWp) [72,4%]
Április: 142,5 kWh/kWp (itt átmenet a SAJ 4,77 kWp és a SE 8,235 kWp között) [79,7%]
Május: 136 kWh/kWp (SE 8,235 kWp) [94%]
Június: 119,7 kWh/kWp (SE 8,235 kWp) [78,7%]
Július: 147 kWh/kWp (SE 8,235 kWp) [88,7%]
Augusztus: 138,43 kWh/kWp (SE 8,235 kWp) [85,9%]
Szeptember: 107,55 kWh/kWp (SE 8,235 kWp) [76,8%]
Október: 49,7 kWh/kWp (SE 8,235 kWp) [54,4%]
November: 21,38 kWh/kWp (SE 8,235 kWp) [45,9%]
December: 12,62 kWh/kWp (SE 8,235 kWp) [54,9%]Persze a százalékos termelési adat nem sokat mond mert lehet eső fújhat szél lehet hó, de remélem tartósan jobb %-okat fog hozni az SE rendszer...
De azért SE esetén is látszik, hogy a több tájolás miatt télen alacsony napsugárzásnál nem tud annyira hatékony lenni. A telepítővel már beszélgettünk és javasolta, hogy még fel lehetne rakni 2000 kWp-t az inverterre a több tájolás miatt, s elvileg az SE programja se sírt a túlpanelezés miatt -
cdl
senior tag
válasz
mauimagic #11969 üzenetére
Ezt biztosan senki sem mondja meg. Az FB-on van most egy post, hogy mennyire nyúlnak az időpontok a szolgáltatóknál.
Hallottam már olyat, hogy MGT után felugrottak a napelemek. Aztán a terv elfogadása után másnap ment a készre jelentés.
Természetesen ezt nem követendő példaként írtam. -
mauimagic
senior tag
Az ELMŰ kb mennyi idő alatt hagyja jóvá az "egyvonalas tervet"?
Az MGT-m megjött nemrég, naívan azt gondoltam, hogy azzal már lehet feldobálni a paneleket -
Geresics
Topikgazda
Elfogytak a privát üzenetek!
Jöhet egy kis statisztika a tavalyi évről?Az alábbi adatok 30 darab KÁT erőmű adatai lesznek, teljesítményüket tekintve 407-598.kWp teljesítményig. Ha DC teljesítményt nézek, akkor összesen 16.584.kWp-ről beszélhetünk, és egy park átlagos névleges teljesítménye 553.kWp. Az AC oldali teljesítmény 375-499.kVA, átlagosan 491.kVA (3 kivételével mind 499-es).
Az erőművek össztermelése 2020-ban 22.604.757.kWh volt, ebből az értékesített energia mennyisége 22.509.086.kWh. A KÁT ára ebben az évben 33,36.Ft/kWh, így az értékesített energiáért az erőművek összesen 750.903.121.Ft+ÁFA értékben állíthattak ki számlát a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) felé.
Az erőművek működéséhez, biztonságtechnikájához, és egyéb kapcsolódó tevékenységhez természetesen energiafogyasztás is párosul, ez tavaly összesen 189.913.kWh fogyasztást jelentett, amiből összesen 94.242.kWh energiát a szolgáltatótól vásároltunk (a többit az erőművek termeléséből használtuk el).
Korábban felmerült itt a napsütéses órák száma, amit a MET-től eltérően én úgy mérek, hogy amikor volt akkora termelés az erőművekben, hogy az önfogyasztáson túl már vissza is tápláltunk a közüzemi hálózatba, onnantól egészen odáig, mikor az adott nap az utolsó wattokat értékesítettük. Ezt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) felé üzemóra címszó alatt minden hónapban meg is kell egyébként adni. Nos, az erőművek átlagosan évente 4436 órán keresztül termeltek. A leglustább 4.390,25 órán, a legszorgalmasabb 4.467,00 órán keresztül dolgozott, így a napsütéses órák száma az én (MET-től eltérő) értelmezésemben ennyi volt tavaly a napsütéses órák száma.Nézzünk pár mindenki számára is hasznos számot!
Az erőművek átlagos fajlagos teljesítménye 1.363.kWh/kWp volt, ha levonom a tervezett (karbantartási munkálatok miatti), és a nem tervezett (üzemzavar miatti) kieséseket, akkor 1.368.kWh/kWp értéket kapunk. A leggyengébben teljesítő erőmű 1.324.kWh/kWp, míg a legjobb 1.394.kWh/kWp éves eredménnyel büszkélkedhet. Előbbi halmozottan hátrányos helyzetű, mert amellett, hogy egy 25kW-os inverter napelemei egy 22kV-os oszlop miatt gyakorlatilag folyamatos (vándor)árnyéknak vannak kitéve, ez mellett az összes invertere egy azóta már javított konstrukciós hiba miatt párás időben 800-1200kW teljesítmény között újraindulgat. A hiba megoldását a gyár magyar szakembereivel közösen lokalizáltuk, és az általuk biztosított eszközökkel (capacitor kit-ek) orvosoltuk. Apró érdekesség, hogy a hiba detektálását, lokalizálását, az érintett szériák azonosítását javarészt én végeztem, és a megoldásában is kimutatható szerepem volt, amire azért picit büszke is vagyok.Mindezt eleinte gyártói segítség nélkül, de miután tényadatokkal támasztottam alá a hibát, a megoldásában a gyár magyar képviselete is már aktívan részt vett, és nélkülük nem is ment volna! Ilyenkor jön ki igazán, hogy egy hazai képviselet mérnökökből, és nem értékesítőkből áll!
Nézzük ami a legjobban érdekel mindenkit, a 2020-as fajlagos teljesítményeket havi bontásban:
Január: 58,51 kWh/kWp
Február: 88,51 kWh/kWp
Március: 117,54 kWh/kWp
Április: 178,82 kWh/kWp
Május: 144,59 kWh/kWp
Június: 152,13 kWh/kWp
Július: 165,66 kWh/kWp
Augusztus: 161,18 kWh/kWp
Szeptember: 140,02 kWh/kWp
Október: 91,29 kWh/kWp
November: 46,62 kWh/kWp
December: 22,97 kWh/kWp -
V.Zoltán112
tag
Az E-ON-nál rapidgyorsan megcsinálták az engedélyeztetést, kifogástalanul felszerelték az invertert és semmi felesleges rombolást nem végeztek. Készre is jelentették azonnal. Szóval nekünk ez így nagyon kényelmes volt, csupán az árát drágálltam picit.
-
cdl
senior tag
válasz
V.Zoltán112 #11961 üzenetére
Nem nyúltál mellé.
-
Jovanny2
őstag
válasz
tothbe #11958 üzenetére
Nekem 438.000-re jön ki az SE 5,18kWp-nyi panellel (14x370W). Szóval szerintem is reális, főleg, ha szépen is dolgoztak. Amúgy marha gyorsak voltak, ha már kész is. Ennél amúgy sokkal jobb fajlagos ár jött volna ki, ha jobban kihasználnád az inverter teljesítményét, de az a te döntésed volt, hogy egyelőre csak ennyit teszel fel.
-
martonz
csendes tag
válasz
V.Zoltán112 #11956 üzenetére
Nekem a SE8k + P401 + 25db AE Solar 320W volt 3M. (375e Ft/kWp)
De ne bánkódj, kifizetted, termel, jobb jövőt hagysz a gyerekekre, unokákra!
Most már én is pár dolgot másképp csinálnék, de nem bosszantom magam, inkább örülök a szép grafikonoknak. -
cdl
senior tag
válasz
Egy SE rendszerélt nem volt sok szvsz. Meg amúgy is, leszerelteted?
-
tothbe
addikt
válasz
SE esetén ez lehet normális. 432ezer FT/kWp-re jön ki aminél lehet olcsóbb de akár drágább is.
Nekem 420ezerre jött ki pl. -
V.Zoltán112
tag
válasz
Bocsánat, 360W és 18 darab van.
-
V.Zoltán112
tag
Sziasztok! Csináltattunk egy 6,45 KWp-s rendszert SolarEdge 9-es inverterrel (hogy tudjuk bővíteni később), Canadian Solar 350W-os panelekkel (mono kristályos). 18 darab panelt szereltek fel összesen. Mivel erre az otthonteremtési támogatásra csináltuk, s a gyerek most töltötte a 25. életévét, így sietnünk kellett. Kértünk pár helyről ajánlatot, mindenhol 2,5 millió körül lett volna az 5KW-os rendszer. Most, a számlát nézegetve, illetve böngészve ezt a topicot, felmerült bennem, hogy rohadtul túlárazott rendszert adtak el nekünk. 2,8M forintot fizettünk ezért a rendszerért. Mit gondoltok?
-
cdl
senior tag
Fiuk, aki most kezdi, azt nem irigylem. Az FB feldobott egy hírdetést, viccből kitöltöttem egy ajánlatkérést..
Growatt inverterrel, 325W-os Tier 1-es panelekkel(nem volt márkanév) 512000 huf/1kWp-es áron jött vissza a válasz. Mondjuk kis rendszer volt(3,9-es) de akkor is. -
Bakterx
újonc
válasz
smuggler #11951 üzenetére
Köszönöm segítő hozzászólásokat Fifi, makkmarce, és smuggler!
Közben én is megtudtam, hogy közjegyző mindenképpen kell.
Annak mennyi a díja? Hitelösszegtől függ vagy darabra megy?
Az MFB hitel csak a napelemes rendszerhez lenne. Annak 2.5mFt a bekerülési költsége, lehet nem éri meg 1.25mFt hitelt felvenni a járulékos költségek, utánajárás miatt...
Azért államkincstártól kérek egy állásfoglalást, hogy MFB pecsétes számlát befogadják-e. -
smuggler
újonc
válasz
Bakterx #11916 üzenetére
5M Ft hitelösszeg alatt értékbecslő nem kell, de közjegyző akkor is kell!
MFB VEKOP: A Hitelprogram alapján nem nyújtható kölcsön, vissza nem térítendő támogatás előfinanszírozására;
Tehát ha otthon felújitás 6M-ot akarod kimaxolni és nem megy túl a büdzsé ezen, akkor max 3M Ft-os MFB hitelt igényelhetsz.
Az önrész 10%, fenti esetben 600e Ft. (allami tamogatas nem tudom, hogy beszamit-e..)
Ezen felül kell még: hiteles tulajdoni lap, hiteles energetikai tanusitvany (kétszer) és közjegyzői díj (minden esetben kötelező!)Lehet még:
értékbecslői díj (5M felett), földhivatali eljárási díj,
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Villanyszerelés
- Peugeot, Citroën topik
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Apple asztali gépek
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Milyen TV-t vegyek?
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- GTA V
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Samsung Galaxy S22 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest