Hirdetés

2024. május 14., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-20 17:39:44

LOGOUT.hu

Kérdezés előtt olvasd el az összefoglalót, de minimum a Gyakran feltett kérdések szekciót!
A topic célja, hogy segítsen eligazodni a NAS-megoldások folyamatosan bővülő, színesedő piacán. Mivel a NAS-sal kapcsolatos igények rendkívül sokfélék lehetnek, a lehetséges megoldások között is igen komoly eltérés lehet árban, teljesítményben, kényelemben és rugalmasságban egyaránt.
Az összefoglalóban összegyűjtöttük a legfontosabb alapinformációkat, és az egyes lehetőségek rövid bemutatásával igyekszünk segíteni, milyen irányba induljon el a leendő NAS-tulajdonos.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#18546) MaCS_70 válasza Lord Soth (#18545) üzenetére


MaCS_70
félisten

Úgy érzem, még mindig nem egészen érted.

A NAS semmi más, csak egy tárolóeszköz, ha úgy tetszik, egy HDD, ami a hálózathoz csatlakozik. (Most tekintsünk el a hibrid megoldásoktól.)
A NAS-on semmi nem játszik le, csak elérhetővé tesz.
A feladat az, hogy az egyes megjelenítőkhöz csatlakozó vagy beléjük épített médialejátszók (vagy számítógépek) olvasni tudják a NAS adatait. Ehhez ugye az kell, hogy közös nyelvet beszéljenek, amire a következő jellemző megoldások vannak:
- SMB (CIFS, Samba): A Windows megoldása, a segítségével FŐLEG a windowsos eszközök látják az alárendezett fájlokat, jellemzően ehhez rendelünk Windows alatt betűjelen hálózati meghajtót, de a KODI is látja;
- NFS: Hasonló Linux alatt azzal, hogy mivel egy csomó médialejátszó linuxos, ezek nyilván látják az NFS-sel megosztott tartalmat;
- DLNA: Kifejezetten médiatartalom megosztására való, gyakorlatilag minden médialejátszó ismeri (így a hálózatos tévék is, erősítők is), de akadnak vele kompatibilitási problémák;
- Plex: Ez egy kereskedelmi megoldás, ez is médiatartalomra van kihegyezve, nagyon okos, de össze kell rakni a rendszert hozzá (szerver és kliensek telepítése, beállítása)

Médialejátszónak szerintem a Raspberry PI a legjobb olcsó megoldás, de azt is telepíteni, konfigurálni kell, viszont azt teszel rá, amit akarsz: Plex, KODI és még millió lehetőség.

Megkockáztatom, hogy NAS-nak Neked optimális lenne egy WD gyári HDD-vel.

MaCS

Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  Milyen NAS-t vegyek? (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.