Hirdetés

2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#19797) Freddy76 válasza Bici (#19772) üzenetére


Freddy76
addikt

A dilemmád ismerős, én is átéltem. Használtam dslr után fél évig olympus e-m5-öt, majd újra dslr-t egy évig. Aztán elegem lett a méretéből és a nyűgjeiből, és eladtam. Most pár hónapja egy fuji x20-at használok, és filmmel bohóckodom, de fogok venni előbb-utóbb valami tükörnélkülit.

.mf jól összefoglalta a fuji és az m4/3 közötti különbséget. Nekem személyes benyomásaim hasonlók voltak. A fujinál van egy kell faktor, jól néznek ki, frankó a kezelés, jópofa azokat a retró tárcsákat tekergetni. A képminőség nagyon jó (még ha figyelembe vesszük az "iso csalást", akkor is), az obik kivétel nélkül zseniálisak. Az x-e1 nálam kiesett, még az új fw-vel is. Lagzott kevés fényben nagyon (az e-m5 nem, az ennél sokkal folyamatosabb), és lassú is. Nem csak az af, általában komótosnak tűnt a gép. Aki tájképezik, turistáskodik, beállított képeket fotóz, annak persze tökéletes, de nekem van egy nyílként suhanó 2,5 éves leányom, oda azért kell a harapós fókusz. Az x-e2 már jó lenne. Ha az én fotózási szokásaimat nézem, a 18-55 kitobival és a 27/2.8-cal ellennék. Ez így 540.000 forint, ha itthon veszem, újonnan, garival...

A másik opció a most megjelent olympus om-d e-m10. Kisebb, mint a fuji, ez előnye. Az x-e2, amint írtam, már elég gyors, de az e-m10 gyorsabb - mindegy, hogy elég-e az x-e2 sebessége, az nem hátrány, ha gyorsabb. A képminőség itt is nagyon jó, nem annyira jó, mint a fujié, de szerintem a fuji előnyei iso 1600 felett kezdenek jönni, de az e-m10 is használható 3200-ig, megfelelő utómunkával nekem a 6400 is okés volt 10X15 nyomatokra. Tehát a képminőségben van hátránya, de átlagos használat mellett az e-m10 is elég mindenre. Óriási előnye az oly-nak a bitang jó stabija, ami álló témánál pont megfog annyit, hogy pl. egy esti tájképnél nyersz annyi záridőt, hogy kompenzálod a fuji iso előnyét (vagyis pl. iso 3200 helyett használhatsz jóval alacsonyabb értéket, mivel a záridőt tudod növelni). A jpg-k mindkét gép esetében jók, a fuji jpg-it szokás dícsérni, de nekem legalább ennyire bejönnek az oly-k jpg-i (ha oly dslr-d volt, tudod, miről beszélek). Az oly raw-jait talán jobban támogatják a feldolgozó progik, bár ezt csak hallomásból tudom, fuji rawokkal tapasztalatom nincs. Az e-m10-re most egy elég ütős szettet álmodtam meg: e-m10 + 14-42 (kitzoom, nem killer, de rohangálni jó) + 25/1.8 + 45/1.8. Most, ha figyelembe veszem az olympus mintabolt bárki számára elérhető kedvezményeit, ez a szett megvan 385.000 forintból.

Szóval nálam az e-m10 a befutó. Ha nem érdekelne a pénz, akkor lehet, hogy gondolkodnék a fujin, de ez a 160.000 forint pont elég lökés az oly felé, pláne, hogy érdemi hátrányt nem szenved.

Te a panát írtad. Nos, nekem a panák nem tetszenek. Ennek a legfőbb oka: csak. Nem tudom miért, de nem tetszenek... A jpg-ik nem ütik meg az oly/fuji szintet, ez tuti. Persze ha videózni akarsz komolyabban, a pana jobb választás a fentieknél.

[ Szerkesztve ]

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.