Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#15512) k1csi válasza L623 (#15510) üzenetére


k1csi
senior tag

A szenzorok fejlődésénél per pixel egyre hatékonyabban hasznosítják a fényt és a kiolvasás zaja is egyre csökken. Viszont egyre több pixelt pakolnak ugyanarra a szenzorra azaz per pixel nem akkora a javulás mint amit a technológia lehetővé tenne (DXOMark per pixel mér).
Azaz az újabb DSLR szenzorok jobbak mint az elődjük (Nikon/Pentax esetén amikor áttértek a Sony szenzorra volt egy ugrás), de a javulás sok esetben nem hatalmas, hanem sokkal inkább csekély. A több pixel a zajszűrést is jobban bírja azaz a teljes fotót nézve még valamivel jobb az eredmény.

Viszont hiába a technológia fejlődése a kompaktok annyira pici szenzort használnak, hogy még a régebbi DSLR szenzorok per pixel még mindig jobbak. Pl. az sx130 kb. 28mm2 szenzort használ, míg mFT 225mm2, Canon APS-C meg 329 (Nikon marginálisan még nagyobb). Ekkora különbséget nem lehet technológiával ellensúlyozni.

A DSLR-ek (de általában cserélhető obis rendszerek) esetében viszont lehet fényerősebb optikát használni ami több fényt gyűjt.

A kisebb szenzor persze kisebb optikát enged pl. sx130 kb. a kitobik f/3.5-5.6 értékét hozza. A fényerő kb. arányos a négyzetcentire eső fénnyel. A kisebb szenzorok esetén viszont mivel négyzetcentinként több pixelt pakolnak több részre oszlik a fény detekciója. Azaz per pixel jóval kevesebb foton esik be ugyanannál a fényerőnél. Azaz a f/3.5-5.6 kompaktoknál jóval zajosabb képet fog eredményezni mint a 4/3-nál (ugyancsak f/3.5-5.6) ami meg valamivel (2/3 Fé) zajosabb lesz mint az APS-C DSLR azonos techológia esetén. A csúcskompaktoknál (mint pl. Pana LX7) ennek ellensúlyozására kisebb átfogású, de fényerősebb obit tesznek a vázhoz.

Röviden:
- Cserélhető obis rendszerek tip. annyival nagyobb szenzorral dolgoznak, hogy a szenzor technológia fejlődése nem tudja behozni a kis szenzor hátrányát
- A csúcskompaktok a szenzor fejlődését fényerős (de kis átfogású) optikával kombinálva már simán hozza a régebbi DSLR-ek szintjét kitobival kombinálva (régebbibe értendő pl. Canon 1xxxD is)
- mFT és APS-C között annyira kicsi a különbség, hogy a szenzor technológia fejlődése képes ezt kiegyenlíteni
- Egy fényerős fix nagy szenzorral kombinálva (+ esetleg utófeldolgozás) lehetővé tesz vaku nélküli fotózást is kevés fénynél ami kompaktoknál az álom kategóriája

Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.