Hirdetés

2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#15301) jjeahh válasza JackFeryll (#15300) üzenetére


jjeahh
nagyúr

nézegettem a filmszkennereket, és kb egy leharcolt ccd-s 6mpix-eles belépő dslr árából kb kijön egy szkenner + filmes gép, csak fogalmam sincs, hol kezdődik a szkennereknél az a szint, amit be lehet vállalni...ha az olcsóbbak között is vannak minőségiek, sztem megérheti filmre fotózni, legalábbis hobbi szinten, mivel ha a szkenner megvan, aztán veheted a filmes vázakot ezerrel kilóra... :DDD üvegekről nem is beszélve...és azt a képminőséget, dinamikát amit ezekkel elérhetsz, gondolom egy régi belépő digi canon vagy nikon nem adja vissza...de csak gondolom...megcáfolhattok, ha nem így van

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#15302) Stauffenberg válasza jjeahh (#15296) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Miért ne lenne értelme? Jó persze ez leginkább a film szeretetének a kérdése, én szeretem a mai napig, de tény, hogy drága. Hobbi felhasználásra is ajánlható, nem csak a művészpalánták meg a LOMO mániás hipszterek kiváltsága ez. De nem nehéz több ezer forintot elkölteni egyetlen tekercsre (pl: 120-as rollfilm 1500 Ft alsó hangon és legalább ennyi a kidolgozás és a papírképek, de akár több is lehet, attól függ hova viszed, de ha magadnak laborálsz az is felemészti a vegyszereket és 6x6 esetén van 12 képkockád).

Szinte mindegy mit veszel, úgyis az objektív és a használt filmtípus fog számítani. Minden más csak kényelmi funkció. Én imádom a TLR gépeket meg igazából mindent ami régi és antik, nincs benne elektronika és nem baj az sem ha kell egy kicsit matekozni az expozíció beállításával.

Szkenneléshez csak akkor ajánlott a célszerszám ha azzal dolgozol vagy megéri neked az igen borsos ár. Lehet kapni már őket 15-20 ezer forinttól is, de azoknak a minősége eléggé nudli. Nekem is volt, de pár tekercs után inkább apámnak adtam, neki elég arra, hogy régi sulis korában készült negatívokat digitalizáljon (vagy belőle pár száz), hogy a régi osztálytársaknak küldözgesse őket. Egyébként DSLR (vagy arra alkalmas MILC) géppel érdemes szkennelni. Kicsit macerás, de ezzel hozható ki a legjobb eredmény (dinamika, felbontás, stb). Ha kicsit lustább vagy, akkor 70-80 ezer körül már kapni használható példányokat, de egy kis barkács szellemmel simán építhető olyan DSLR-szkenner amin csak áthúzod a tekercset és kattintgatsz, ráadásul ha középformátumra vetemedsz, akkor azt is tudod vele szkennelni, mert a legtöbb filmszkenner (ebben a kategóriában) csak kisfilmet tud.

Belevágni kis pénzzel is lehet. Talán a DigitalRev-nek is volt egy ilyen adása, ahol az analóg SLR gépeket ajánlották ha olcsón akarsz elkezdeni Full Frame-et használni. :) Veszel egy olcsó gépet, egy olcsó de jó objektívet, veszel mellé 3-4 tekercset és az egész a kezdetek kezdetén megállhat 20 ezer alatt. Utána már csak pénztárca és kedv kérdése, hogy vegyél újabb tekercseket és kidolgoztasd őket. Olyan ez, mint a feltöltőkártyás mobil. Használod ha van pénzed, ha meg nem, akkor nem. Nincs havidíj. :)

Szerk: Lemaradt a link a DSLR-szkenner használatáról. Eléggé részletes és igazából annyira egyszerűm, hogy józan paraszti ésszel is simán megoldható. Én digitalizáltam már úgy is, hogy rokonnál voltam, ablaknak nyomtam a negatívot és mobillal befotóztam, majd mobilon szerkesztettem (invertálás pozitívba, crop, tónusok helyreállítása, stb) és rögtön át is dobtam neki emailben az anyagot. :D Az mondjuk pont olyan minőséget hozott, mint a 15 ezer forintos filmszkennerek. Nem vicc!

[ Szerkesztve ]

(#15303) Zozzer888 válasza Stauffenberg (#15302) üzenetére


Zozzer888
addikt

Szia!

"de egy kis barkács szellemmel simán építhető olyan DSLR-szkenner amin csak áthúzod a tekercset és kattintgatsz"

Erről neten nem tudsz valami leírást? Mostanában kezdtem digitalizálni a régit képeket (családi, még filmen van egy csomó) és a papír képeket kezdtem egy 10ezres szkennerrel beszkennelni...de hát gondolom sejted milyen lehet az eredmény:D

Viszont megvannak még a tekercsek, lehet egyszerűbb lenne nekem is építeni egy ilyet:)

Közbe be is raktad a hszbe:D
köszi:)!

[ Szerkesztve ]

ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/

(#15304) jjeahh válasza Stauffenberg (#15302) üzenetére


jjeahh
nagyúr

komolyabb szkennerekkel is próbálkoztál? canon CanoScan-eket nézegettem, illetve a hp, epson-tól is láttam hasonló cuccokat...ja, az ilyen nagyon olcsó dolgok eszembe sem jutottak. olvastam pár elrettentő tesztet, véleményt róluk már...

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#15305) tylerddd


tylerddd
veterán

Erre esetleg valaki?! Lumix G6

Csak egészség legyen, meg térerő!

(#15306) Stauffenberg válasza jjeahh (#15304) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

A filmszkenner is csak egy fényképezőgép. Persze kényelmes az, hogy berakod egy kazettába a filmet és szinte automatikusan megvan, de ha ügyesen csinálod, akkor egy DSLR géppel sem sokkal macerásabb és ha amúgy is van már egy ilyen digitális géped, akkor felesleges hasonló árban beszerezni egy szkennert amivel képminőség szempontjából nem vagy előrébb, sőt! De persze tény, hogy tényleg kényelmesebb, így ha dolgozol vele, akkor megéri. Hobbi felhasználás esetén én legalábbis tudnám másra is költeni az árukat. :)

Pro tipp: Photoshopban pozitívba invertálod a fotót, majd az Auto Tone funkció nagyon szépen behúzza a színeket (ezt a szkenner automatikusan végzi, itt csak két kattintással több), amit aztán finomíthatsz manuálisan az RGB csatornák buzerálásával (színes fénykép esetén). Jó ha van papírképed is, mert akkor tudod, hogy nagyjából mit kell kihoznod belőle. Az Auto Tone szerintem egy kicsit túl kontrasztos eredményt hoz, szóval én ha a színekhez már nem is nyúlok, de a kontrasztból visszarántok picit.

(#15307) jjeahh válasza Stauffenberg (#15306) üzenetére


jjeahh
nagyúr

végülis nem olyan rossz ötlet a barkácsolás...ez tetszik a legjobban :DDD :DDD , de jelenleg csak mf obim van, sőt a következő is az lesz, az jó erre? gondolom egy sötét dobozban, vagy wc papírtekercsel nem könnyű élesre fókuszálni... illetve a mecablitz 24 af-1-et lehet valamilyen távvezérléssel használni? igazából, ha találnék szuper minőségű szkennert, én nem sajnálom egy kompakt vagy egy lestrapált dslr árát rákölteni, főleg, ha belejönnék a filmre fotózásba...kár, hogy ennek nincs külön topik, legalábbis én nem találtam itt...

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#15308) Zozzer888 válasza jjeahh (#15307) üzenetére


Zozzer888
addikt

1)Persze,lehet, egyszer kell csak megtalálni a fókuszt
2)EZT keresed:) Így eltudod sütni:)

ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/

(#15309) jjeahh válasza Zozzer888 (#15308) üzenetére


jjeahh
nagyúr

köszi, már rákérdeztem párszor, és mindíg elfelejtem... :B meg mindíg akadt valami fontosabb, amire költhetek...na, de ezúttal lementettem pocketbe

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#15310) Stauffenberg válasza jjeahh (#15307) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Egy rádiós (vagy szinkronkábeles) kioldó kell neked, olyan aminek a vevő része egy vakupapucs (ebbe dugod a rendszervakut). Esetleg stúdióvakuhoz való vevőt adapterezel rendszervakuhoz. Látom E-P1-ed van, azon már van vakupapucs, így adapterekkel-átalakítókkal bármi elérhető. :)

(#15311) Zozzer888 válasza jjeahh (#15309) üzenetére


Zozzer888
addikt

Nm:) Ebayról olcsón megvan, és E-PL1-el működik jól:)Gondolom a Te Olyddal se lenne gondja.

ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/

(#15312) schawo válasza Stauffenberg (#15302) üzenetére


schawo
titán

Hehe, én is így szkennelem a filmjeimet. Egy nagyon hasonló izét építettem. :)

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#15313) .: JuSzT :. válasza buci30 (#15297) üzenetére


.: JuSzT :.
addikt

Vegyél rá egy UV szűrőt, az kellhet oda.

(#15314) Stauffenberg válasza buci30 (#15297) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Nem jól közelíted meg a témát. Nem a gép csinálja a jó fotókat, hanem a fotós. Tanulj meg komponálni és ismerd meg a technikát amit használsz. Az E-P1 vázat hiába cserélnéd le egy DSLR-re, tökéletesen pont ugyan olyan fotókat csinálnál vele. Tanulj meg fotózni, hogy ki tudd hozni a gépedből a maximumot.

(#15315) jjeahh válasza Stauffenberg (#15302) üzenetére


jjeahh
nagyúr

ja megvan a vid :P erre gondoltál nem? pár gépnél azért félek, mert sokan úgy hirdetik ebay-en, hogy "rangefinder camera", aztán csak átnézeti kereső van benne...vannak egyáltalán igazi rangefinderek olcsón? a 35mm kamerák akkoriban is csúcskategóriát képviseltek, vagy belépő 35-ösök is vannak? a váz minősége, mérete, kezelőszervei sokat számítanak, és az előbbi kettőt képekről legtöbb esetben nem tudom megsaccolni sem, lehet fémnek kinéző műanyag, és fordítva (pl jó pár canon-nál fogalmam sincs...), illetve lehet 10kg vagy másfél...ez mind képről nem esik le...keresőbeli külömbségek mekkorák voltak? nagyobbak, vagy kisebbek, mint egy mai ovf? na túl sok a kérdés mára... :DDD közben gyűjtök valami keresős digire is (x-e1, e-p3+vf2), notebookvásár előtt állok, és közben be akarom szúrni az analóg dolgot is...múlt héten is egy vagyont hagytam ebayen, vissza kellene fognom magam lassan... :U

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#15316) schawo válasza jjeahh (#15315) üzenetére


schawo
titán

Olcsó és jó távmérőst keresel? Yashica Electro 35, Zorki, FED

A Yashicát nagyon szeretem a fénymérője, és a rekeszprioritásos automatikája miatt. A másik két szovjet márka (rengeteg típus) teljesen manuális expoval használható.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#15317) A Zéé válasza jjeahh (#15315) üzenetére


A Zéé
addikt

régi ruszki távmérősök vannak párezer forintért is. Zorkij, Kijev, FED... Ezeknek van cserélhető obijuk.
Japánokból van 10k körül Yashica Electro 35 sorozat, MG-1, Olympus RC, Canon QL gépek. Ezek fix obisok.
Nekem MG-1 van, ami egy nagyobb fajta, és súlya is van, tekintve, hogy elég sok fém van benne. Nehezebb, mint a D3100 a 35/1.8-al. De kézbe venni jó érzés, és dísznek se utolsó szerintem :)

Amúgy baromi nehéz a filmezés, nekem pár tekercs után kicsit el is ment a kedvem tőle (kicsit demoralizál, hogy fizetem a hívásért, meg a scannelésért a pénzeket, és igazából nem is sikerültek olyan jól a képek, mint gondoltam), de majd megint befűzök egy tekercset, hátha sikerül majd valami értékelhetőt alkotni :)

Just a simple Lineman...

(#15318) schawo válasza A Zéé (#15317) üzenetére


schawo
titán

Hívd elő magad, és szkenneld DSLR-rel, sokkal olcsóbb és élvezetesebb :)

A linkelt DSLR-szkenneres megoldást nyugodtan lehet egyszerűsíteni. Nekem sincs távvezérelt vakum, de könnyen lehet helyettesíteni egy fix 60W izzóval.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#15319) jjeahh válasza A Zéé (#15317) üzenetére


jjeahh
nagyúr

köszi. hát nekem gőzöm sincs a filmes fotózásról, ezért vennék elsőre olcsót

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#15320) Stauffenberg válasza schawo (#15316) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

A Yashica TLR gépei is jók. A Yashica Mat 124G az egyik amit le akarok vadászni.

(#15321) A Zéé válasza schawo (#15318) üzenetére


A Zéé
addikt

az volt a terv. hogy az első pár tekerccsel megtanulom hogyan kell jól használni a gépet, meg megnézem egyáltalán, hogy mindene jó-e, és amikor már ezzel nincs probléma, akkor beruházok hívó cuccokra, és akkor tudom, hogy nem a gép miatt lesz szar a kép, hanem a hívás miatt. :N
Csak aztán borult sokminden, költözni is kellett, és a mostani helyemen nincs olyan helység, ahol igazán lehetne sötétet csinálni. Az előző lakás fürdőszobája tökéletes sötétszoba lett volna, nagy volt, ablak nélküli, csak szellőztetővel, volt benne hova pakolni, csak hát onnét menni kellett, én meg leragadtam ott, hogy a pénz csak ment, értékelhető kép meg nem született :(

Just a simple Lineman...

(#15322) buci30 válasza Stauffenberg (#15314) üzenetére


buci30
addikt

Ebbe tuti igazad van nem is vitatom :P
Pár szakirodalmat már kiolvastam amiket itt is javasoltak másoknak stb.

Első kérdésem akkor:
Benti fénybe kimondottan (nekem) szép képeket csinál a kintivel mindig szívók :(

Ma pl egy lugas alatt volt ebéd és csináltam pár képet.
De hiába tettem automatára a vakut ,nem lett jó egyáltalán.
Utána átraktam a gépet:P állásba itt a rekesz és a zársebesség automata de a vakuba bele tudtam nyúlni.
Ráraktam a vakut:Automata- Derítő- Vakú tiltás- Vörös szem csökkentő- Slow- Slow2- Full- 1/4- 1/14- 1/64
Itt Full-ra tettem. Akkor meg jó lett látható lett az ember de a háttér az nagyon nagy fényt kapót nem is látszót a fal :)
Ilyenkor mit kell vagyis mire célszerű?

Mert ha sima területen vok akkor nincs gond akkor is eltalálja automatán és szép kép lesz. Szobában is általában szép lesz.

S a másik ha mozog valaki akkor azt hogy jó fotózni?
Itt emberi mozgásra gondolok sima nem futás stb. Vagy az is mehet automatán?

JuSzT: Milyen UV szűrőt?

:R

iPhone 11 pro max, iPad Air2, Macbook pro, Apple Watch 44mm, Apple Airpods pro

(#15323) schawo válasza A Zéé (#15321) üzenetére


schawo
titán

Túlbonyolítod. Mi a túrónak sötétszoba? Ha nem akarsz levilágítani, hanem a hívott tekercset fotózod, akkor nem kell sötétszoba. Erre vannak a hívótankok. :)

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#15324) .: JuSzT :. válasza buci30 (#15322) üzenetére


.: JuSzT :.
addikt

Valami márkásabb. PL Hoya nem annyira olcsó, de nem is vészes. ár/érték arányban jó.

itt találsz a számodra megfelelő méretűt

(#15325) A Zéé válasza schawo (#15323) üzenetére


A Zéé
addikt

amíg kiveszed a filmet a kazettából, meg átfűzöd a tankba tök sötétnek kell lenni nem? :)

Just a simple Lineman...

(#15326) jjeahh válasza buci30 (#15322) üzenetére


jjeahh
nagyúr

e-p1-ben tudtommal nincs gyors vakuszinkron...már amennyire értek a vakukhoz...én is most vettem kb egy hónapja a metz-et. de...ha automata módban fotózol, akkor ezek szerint amatőr vagy...mégis deríteni akarsz? :D nem értem...ha nincs fény, sztem emelj iso-t, nyiss rekeszt, vagy ha mégis vakuznál, mert nem tetszenek az árnyékok, esetleg ellenfény van, használj szűrőt, sztem.

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#15327) schawo válasza A Zéé (#15325) üzenetére


schawo
titán

Persze, de azt éjszaka könnyű megcsinálni. :)

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#15328) A Zéé válasza schawo (#15327) üzenetére


A Zéé
addikt

omg... ez így eszembe nem jutott volna. "kicsit" tényleg túl akartam bonyolítani :D :W

Just a simple Lineman...

(#15329) buci30 válasza .: JuSzT :. (#15324) üzenetére


buci30
addikt

Szeva

Köszi a linket:[link]

Ilyen vázam van ilyen obi:
Olympus pen e-p1 és egy Panasonic Lumix G Vario 14-42/3.5-5.6 obi van hozzá.

Ehhez akkor milyen szűrő is kéne?
:R

iPhone 11 pro max, iPad Air2, Macbook pro, Apple Watch 44mm, Apple Airpods pro

(#15330) .: JuSzT :. válasza buci30 (#15329) üzenetére


.: JuSzT :.
addikt

Rajta van a lencsén hogy mekkora a szűrőmérete. Egy kör áthúzva és mellette általában milliméterben megadva. Csak azért mondom, hogy megtaláld magad legközelebb :)

46mm

[ Szerkesztve ]

(#15331) buci30 válasza .: JuSzT :. (#15330) üzenetére


buci30
addikt

:Y Köszi!!!
Így nem is olyan húzós 4200FT csak huuu :K Ez még simán bele fér a költségvetésbe :)

De nekem van egy ilyen sapkám is csak pana márka:
[link]
Akkor is kell egy ilyen szűrő? Vagy ez az sapka ez még plusz rámegy a nap miatt?

[ Szerkesztve ]

iPhone 11 pro max, iPad Air2, Macbook pro, Apple Watch 44mm, Apple Airpods pro

(#15332) Stauffenberg válasza buci30 (#15331) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Azért azt hozzá kell tenni, hogy az UV szűrőtől ne várj képminőségbeli javulást. Régen az analóg korszakban volt értelme, de a mai modern digitális szenzorok már eleve úgy vannak tervezve, hogy a nem kívánatos hullámhossz tartományokra már eleve nem érzékenyek (vagy nem számottevően). Ma már csak a frontlencse védelmére használják (viszont azért érdemes normálisat venni, hogy ne rontson a képminőségen).

Van ezer más szűrő ami tényleg módosít a színvilágon és az általános képi minőségen, de őszintén szólva egy kezdő kezében aki nem tudja mi az a fény, még akár rosszabb is lehet a hatás (pl: becsillanások miatt).

(#15333) nesa válasza Stauffenberg (#15332) üzenetére


nesa
veterán

Igen de ahoz hogy ne rontson a minosegen jobb bevonatoknak kene rajta lenni mint a frontlencsen, es itt jon az hogy 200k alatti objektivet egyszeruen nem erdemes vedeni, akik meg mar nagyban fociznak tudjak hogy ez nem kell, sot sok pro fotos objektive igen szarul nez ki, se igazan helye nincs az uvegnek, se sapka rajtuk, csak a gyors csere szamit... tobbeknel ezt lattam.

Az egyeduli helye az olcso UV szuronek ha sar frocsog az legyen szutykos, de sokan ilyen helyre nemviszik be a masinat...

Azmeg vicces hogy sokan a 10k-s kitobit 5-15k er vasarolt szurovel vedik :D

(#15334) ronson válasza nesa (#15333) üzenetére


ronson
őstag

Na ezt magyarázhatod olyan embereknek akik a 20-30k-s mobilt is telibe fóliázzák. :W

(#15335) nesa válasza ronson (#15334) üzenetére


nesa
veterán

Igazabol nincsis mit vedeni a frontlencsen piszok kemeny a bevonat rajta es ha karcolodna azse latszik a kepeken max 8-10mm UWA uvegnel kozelre fokuszalva.

A fos 1,2mm vastag UV hameg eltorik az tuti telibe karistolja a frontlencset, ami kulonben csak egy nyom lenne hameg akkorat zakkan a cucc atszakad mind2 uveg.

Sokan ezt a szir szar UV szurot valami hiper szuper mindentol megvedo pancelnak tekintik.

[ Szerkesztve ]

(#15336) V.Stryker


V.Stryker
nagyúr

Sziasztok,

Mit javasolnátok a kettő közül? Egy 450d-t kb 10000 expoval, gari nélkül, X évesen 60k körül vagy egy alig használt 1-2ezer expos, esetleg garis 1100d-t 70k körül?

Hosszabb távra lenne és első dslr.

[ Szerkesztve ]

Organic Maps - ingyenes, offline navi iOS-re és Androidra.

(#15337) Nussi válasza JohnyBlue (#15292) üzenetére


Nussi
csendes tag

Azért, mert ha a program nyaralás/kirándulás/nagykövetségi rendezvény, és nincsen lehetőségem arra, hogy feltöltsem az akksit, akkor jól jönne.

Off topic: ha külföldre mentek nyaralni, köttök valamilyen biztosítást a fényképezőgépre?

(#15338) BiriBum válasza V.Stryker (#15336) üzenetére


BiriBum
őstag

Motorcserére érett Lada ezerkettes vagy két éves Dacia Logan majdnem ugyanannyiért...

Hosszabb távra egyébként egyiket se.

[ Szerkesztve ]

(#15339) V.Stryker válasza BiriBum (#15338) üzenetére


V.Stryker
nagyúr

Max70 korul, akkor mi van amit erdemes?
Semmi extrára nem kell, csak otthoni családi fotózás.

Organic Maps - ingyenes, offline navi iOS-re és Androidra.

(#15340) JackFeryll válasza V.Stryker (#15339) üzenetére


JackFeryll
őstag

Jó esetben egy 40D-t ki lehet fogni.

(#15341) Freddy76


Freddy76
addikt

Érdekes ez a filmezés, bennem fel sem merült, hogy én hívjam elő őket... A Mammutban találtam egy normális helyet (Puskás fotó), ott hívatok. Én elégedett vagyok az eredménnyel, az első tekercs 60 %-áról az ötödik tekercsre 10 % körülre csökkent a user error mértéke... A hatodik tekercsem most van bent náluk.

"Uram, Ön részeg." "Hölgyem, Ön pedig csúnya. De én holnapra józan leszek."

(#15342) krezna


krezna
tag

Sziasztok! Remélem tudtok segíteni,bár egy kicsit hosszú leszek.Van egy remek Fuji s1600 gépem, kb 1 éve, de szívem szerint lecserélném. Biztos én vagyok a béna, de egyszerűen sokszor úgy érzem, jobb képeket lehet csinálni a feleségem c5 nokiájával, mint ezzel. Homályos, színtelen, stb. Hozzáteszem, sajnos nem értek a géphez, a beállításokat nem igazán tudom használni. Ezért is döntöttünk úgy, hogy ideje lenne, valami fotós könyvet beszerezni, tudjuk az alapfogalmakat és próbálgassuk a három kisgyermekünkön a fotózást.
1. kérdésem (gugli bár jó barát, de semmi hasznosat nem találok): milyen jó, használható fótóiskolás könyvet tudtuk ajánlani.
2. kérdés: Érdemes-e lecserélni a fenti gépet egy Nikon d3100-ra, vagy egy Canon D1100-ra? Ha igen melyikre?
3. kérdés: Ha használt DSLR gépet szeretnénk, milyen típuson érdemes gondolkozni, max 100 ezer forintig?
Köszi előre is

Forza Milan!

(#15343) nesa válasza krezna (#15342) üzenetére


nesa
veterán

Velemenyem szerint neked egy D3100 + 18-105 os objektiv megfelelo lehet, hasznaltan is akar de sok garanciaval, szerintem van is ilyen dogivel elado mert aki kinovi vagy csak ugy erzi hogy kinote valt feljebb.

Az 1100D biztos nemrossz, de a fogasa erzesre olyan mint a tejfolospohar, bar amit a multkor vettem tejfolt annak szerintem jobb volt a doboza ugyhogy lassan ezis szar hasonlat.

[ Szerkesztve ]

(#15344) A Zéé válasza krezna (#15342) üzenetére


A Zéé
addikt

1. kérdésedre:
[link] és [link] és [link] cikkjei. Illetve ha benézel valami nagyobb könyvesboltba általában vannak fotóelmélettel foglalkozó könyvek, bele kell lapozni párba, és amelyik szimpatikusabbnak tűnik. Későbbiekben kompozíciós dolgokra Scott Kelby "Digitális fotós könyv 1-4" könyveket szoktuk mondani, hogy érdemes rájuk nézni, de abban a témában is van elég sok féle könyv, amikbe bele kell lapozni. Vannak még a National Geographicnak is jó fotós könyvei.
2. kérdésre:
ha van rá pénz, és van kedved kicsit jobban foglalkozni vele mindenképp. Én azt mondom, hogy a Nikon jobb mind szenzorilag, mind minőségre, de kézbe kell venni őket valami boltba, az sokat tud segíteni a választásban.
3. kérdésre:
Nikon D5000 vagy Nikon D3100 és lehetőleg 18-105 obi nagyon jó kezdő szett lehet, használtan nem sokkal többől ki lehet hozni mint 100k (külön-külön vásárolva, de akár egyben is). Képminőségre kb egál a két váz, a D5000 kicsi nagyobb, kicsit többet tud, és forgatható a kijelzője, a D3100 viszont újabb, könnyebb kifogni belőle még jócskán garisat. De egy régebbi D80 vagy D200, vagy Canonból a 40D váz is sokkal jobb képet ad, mint az a kompakt Fuji. Ezek régebbi, de haladóbb vázak, jóval nagyobb méretűek, masszívabbak, mint az első két említett, cserébe magas érzékenységen rosszabbak.

Pentaxokat abszolút nem tudom használtan milyen árban mennek, vagy azokból mit éri meg ennyiért.

Ha viszont nem feltétlen fontos a DSLR, akkor érdemes megnézni a MILC kategóriát is, azok kompaktabb méretűek, de cserélhető obisak. Cserébe ennyi pénzért jellemzően nincs keresőjük, és nem olyan "univerzális" obival vannak, mint a 18-105, de ki lehet fogni pl a Samsung NX1000-et valami 70k környékéért edigitalban, amiben a szenzor ugyanakkora mint a dslr-ekben.
Illetve ott van még a micro 4/3 rendszer amik kisebb szenzorral szereltek, és a vázak maguk is kisebbek, de képminőségben nincs jelentős lemaradásuk, a régebbi vázakat meg gombokért meg lehet használtan kapni.

[ Szerkesztve ]

Just a simple Lineman...

(#15345) krezna válasza A Zéé (#15344) üzenetére


krezna
tag

köszi a kimerítő választ, emésztem egy kicsit :-)

Forza Milan!

(#15346) Studi válasza V.Stryker (#15339) üzenetére


Studi
addikt

Samsung NX-1000 kit, edigitalnál ebben a hónapban van rá 15% kuponkedvezmény, így 68kra jön ki. Vadiúj, garanciális, családfotózásra nagyon jól megteszi.

(#15347) .: JuSzT :. válasza Studi (#15346) üzenetére


.: JuSzT :.
addikt

Volt tegnapig.

(#15348) Studi válasza .: JuSzT :. (#15347) üzenetére


Studi
addikt

ÓÓó, basszus, azt hittem hó végéig tart. :(

[ Szerkesztve ]

(#15349) .: JuSzT :. válasza Studi (#15348) üzenetére


.: JuSzT :.
addikt

ez csak akkor ciki,ha venni is szerettél volna. :((

(#15350) tylerddd


tylerddd
veterán

Nagy gondban vagyok. Még mindig nem sikerült kiválasztanom a megfelelő gépet. Pontosabban sikerült, de egyszerűen sajnálom rá a 220k-t, ami nekem hatalmas ugrás lenne az eddigi 50k-s kompaktokhoz képest. Egy Panasonic Lumix DMC-G6K van kinézve, 14-42mm-es obival, ami minden téren nagyon bejön, de az ára ... nagyon húzós. Ami még szimpatikus lenne az az Olympus E-PL3, amit viszont 3 év garival, 14-42 + 40-150mm-es kitben megkapnék 130k-ért. Persze itt vannak kompromisszumok, nincs pl. EVF és beépített vaku sem. Ezt azért látom problémásnak, mert ugye a hozzá adott vaku is a sarura menne, meg esetlegesen ha vennék keresőt, az is. Egyszerre meg nem fér rá :DDD

Azon is agyaltam már, h most megveszem az Olympus-t, lesz két obim, és amikor lejjebb jön a Pana ára, akkor megtartanám a 40-150-es obit, az alap cuccal meg eladnám a Olympus-t. Elviekben rá tudom majd tenni a Panasonicra vagy nem?! Egy videóban a csávóka rátett egy Lumix obit az E-PL3-ra.

Mi a véleményetek?! :F A lé meg van a Lumix-ra is, de nem tudom, h érdemes-e full amatőrnek ráugrani egy ilyen drága kamerára. Rendezvények, családi események, kirándulások alkalmával lenne használva a gép.

Csak egészség legyen, meg térerő!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.