Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#15601) Stauffenberg válasza Throme (#15600) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Nem csak a szenzor minősége számít. A K30 több olyan dolgot is tud amit a D5100 nem. Mondjuk az én szempontrendszeremben egy fényképezőgépen legalább két vezérlőtárcsa van (mivel ma már nem sűrűn gyártanak rekesz gyűrűs objektíveket). De ott van még a szenzor stabilizálás, 100% fedésű pentaprizmás kereső, időjárás álló vázszigetelés és szerintem nagy előny, hogy a Li-Ion akku mellett AA ceruzaelemek vagy akkuk is beletehetők, így ha a legrosszabbkor kifutsz a töltöttségből, akkor bárhol vásárolhatsz hozzá egy kis tartalékot (na meg a Li-ion akkuval elketyeg kb 400 expót, míg 4db AA Eneloop Ni-Mh akkuval meg dupla ennyit, még a kifejezetten csípős hideget is jobban bírja).

Egy kicsit esetlen felfogásnak tartom, hogy sokak szemében csak és kizárólag a szenzor minősége az egyetlen mérce egy váz megítélésében, holott nagyon sok más (főleg kényelmi, kezelésbeli) funkció legalább annyira fontos. Mintha vennél egy erős autót, amivel lehet vadulni lámpától lámpáig, de közben kényelmetlen, nem tudsz belepakolni a csomagterébe még két megrakott teszkós szatyrot sem és még lehetne sorolni...

[ Szerkesztve ]

(#15602) BiriBum válasza Throme (#15600) üzenetére


BiriBum
őstag

A szenzor ugyanaz, így a képminőséget a képfeldolgozó elektronika és a feltekert lencse adja. Tehát a képminőségben az említett feltételekkel nem lehet nagy különbség.

Ezek miatt jobb fotóra a K-30, mint a D5100:

Pentax Pentaprizma - világosabb, 100% lefedettségű kereső
Pentax 2 vezérlőtárcsa, Nikon 1
Pentax- 9 keresztérzékelős AF pont, Nikon csak 1
Pentax-focus peeking
Pentax 1/6000s Nikon 1/4000s
Pentax-TAv mód
Pentax 6fps sorozat, Nikon 4 fps
Nikon-kihajtható LCD
Nikon-pontosabb vakuvezérlés

(#15603) viktorhmv


viktorhmv
senior tag

Sziasztok!

Most a szegedi MediaMarkt-ban van Canon 600D Kit 125 000 Ft-ért. Mennyire lenne jó vétel?

Üdv

Grafikai és arculattervezés. Ezzel foglalkozom hivatás szerűen. Ha szükséged van egy lelkiismeretes tervezőgrafikusra akkor dobj egy PÜ-t nyugodtan. www.viktorsebok.com

(#15604) BiriBum válasza viktorhmv (#15603) üzenetére


BiriBum
őstag

IS-ses 18-55-tel jó lehet, DC-vel nem.

(#15605) Throme válasza BiriBum (#15602) üzenetére


Throme
veterán

Ok, én a képminőségre asszociáltam. Hát jah, a pentax 'fícsőrben' többet ad.
Mi az oka, hogy a többség canikon felé csábul el mégis?
Reklám?

(#15606) Stauffenberg válasza Throme (#15605) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Reklám és ami még fontos: Objektívek, kiegészítők. Sajnos a Pentax egy kicsit megdrágult az utóbbi 2 évben, már ami az objektíveket illeti. A vázak kiváló ár/érték aránnyal bírnak és bár az objektívek is többnyire kiváló darabok, de nem egy olyan akad köztük ami 30-50%-ot emelkedett árban.

(#15607) k1csi válasza Stauffenberg (#15598) üzenetére


k1csi
senior tag

a Canon még Magic Lantern nélkül is kimagaslóan jobb az összes közül

Azt azért itt nem ártana elmondani itt, hogy a Canon is alapvetően fényképező azaz nincs használható AF videónál és amiért jobbnak szokás mondani pl. a Nikon D5100-nál az pl, hogy szabadon állítható a záridő akár felvétel közben is (tip. az fps dupláját szokás megcélozni mert attól szép folytonos sokak szerint filmszerű lesz a mozgás). Hobbi célra nem biztos, hogy hatalmas különbség van a két váz között.

Ebben a kategóriában viszont van néhány alapvető hiányosság (az AF-en kívül) a Canonnál: Pl. line skipping van pixel binning helyett azaz sorokat dob el ami miatt kevés fényben (fényerős obi nélkül ami ha nagyobb mélységélesség kell csak zavaró) nem remekel.
Mivel videó alatt nyilvánvalóan nincs kereső, csak hátsó LCD (itt az EVF-es vázak előnyben vannak) ergonómia szempontból még jópár kiegészítővel is elsősorban tervezett "filmezésre" mintsem ad-hoc eseményvideózásra alkalmas.
Mindezt azért írom mert volt már aki DSLR videózás topikban bukott ki, hogy ez így neki nem jó és ha tudta volna nem vette volna meg...
Egyébként meg vsz. Magic Lantern nélkül inkább csak valamivel jobb, mintsem kimagaslóan. A ML sokat dob hozzá, de mégy így sem lesz camcorder aki ilyesmit keres.

BiriBum
Igazad van, két azonos szenzoros váz között is hatalmas különbségek vannak (Pl. a Canon a 7D óta az összes xxD és xxxD vázba ugyanazt a szenzort tette mégis tök más kategóriás vázak ezek), viszont a K30 nemcsak paraméterekben, hanem árban is inkább a D7000-hez van közelebb azaz inkább ahhoz lenne érdemes hasonlítani.

Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

(#15608) Studi válasza Throme (#15605) üzenetére


Studi
addikt

Jókor voltak jó helyen: a Canon és a Nikon elsőként indította az elérhető árú DSLR rendszerét, így magas piaci részesedésre tettek szert viszonylag gyorsan. Aztán aki kiépítette a rendszerét, az már maradt a márkánál, aki pedig új belépő volt, az megnézte, mi van a haveroknak, és olyat vett.
Nagyon jó vázak vannak Pentax/Oly/Sony vonalon is, sőt... De kevesebb is van belőlük, a kiegészítőket is nehezebb beszerezni hozzájuk, és a használt piacuk is kisebb emiatt.
Én például nem voltam hajlandó Canikont venni, mert borsódzott a hátam a játék hatású belépő DSLR-jeiktől, míg hasonló áron az Oly nagyon masszív, jó vázakat kínált. Sajnos már leálltak a DSLR vonallal, viszont milcben most ők állnak úgy, ahogy DSLR-ben a Canon 8-10 éve. :-)

(#15609) Throme válasza k1csi (#15607) üzenetére


Throme
veterán

Jah, én árat nem is néztem, ha inkább nikon haladó vázhoz közeli az ára, akkor tényleg nem lehet a belépőhöz hasonlítani!...
Már kezdtem azt hinni, hogy a pentax a belépőbe bevitte a 2 tárcsát..stb belépő áron kínálva....

Ráadásul az obi árak is felmentek ((#15606) Stauffenberg), akkor egyre nehezebben van versenyben egy - mondjuk - D5100-al....

[ Szerkesztve ]

(#15610) Stauffenberg válasza k1csi (#15607) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Nekem a D7000 kapcsán van videós tapasztalatom, nem is kevés (csak azért mondom, mert ugyan az, mint a D5100-ban) és sajnos bármelyik belépő Canon megveri ha rolling shutterről van szó. Sajnos ezek a Nikonok (még a jóval újabb D3200, D7100 is) túlságosan hajlamosak a "jello effect"-re, ami már túlontúl zavaró még egy amatőr kezében is (sőt, főleg abban). A Canon-ok (550D, 600D, 650D volt a kezem ügyében ebből a szegmensből videózásra) sokkal toleránsabbak, ami az általános minőségen nagyon sokat lendít, főleg egy amatőr kezében aki nem biztos, hogy fog hozzá vásárolni stabilizáló rendszereket vagy nem akar mindig stativról videózni. A D7000 még egy válltámasszal is sajnos eléggé "zselés" videót készít.

Egyébként dinamika, zaj, képtömörítés oldalról közelítve viszonylag egálban vannak.

Persze azt én is tartom, hogy aki kézikamerát akar, az vegyen kézikamerát. DSLR/MILC videózásra annak való aki tud vele bánni.

"ergonómia szempontból még jópár kiegészítővel is elsősorban tervezett "filmezésre" mintsem ad-hoc eseményvideózásra alkalmas"

Ez így csak féligazság. Értő kezekben eseményvideózásra is jók, de tény, hogy aki nulla videós tapasztalattal akar egy olyan kamerát amivel 20x-os zoom mellett, fejek felett eltartva, ledöntött LCD-vel akarja az éppen elballagó 14 éves kislányát videózni a tornateremben, annak nem a DSLR/MILC való, hanem egy kézi camcorder. De mondjuk én videóztam már rokont hasonló körülmények között, igaz akkor felcsaptam a válltámaszt, nyakamba egy fesztiválos Press kártyát raktam mintha a suli által bérelt videós lennék és odapofátlankodtam az események sűrűjébe. Egy félig zenés, félig riportfilm jellegű anyagot vágtam belőle.

Csak tudni kell, hogy mit akarunk és arra milyen felszerelés felelne meg.

Pentax K-30 (váz) meg az ára:

Nikon D5100 - 123k HUF

Pentax K-30 - 170k HUF

Nikon D7000 - 225k HUF

Ha már szóba jött, hogy melyikhez van közelebb... ez egy tízessel még mindig a D5100-hoz áll közelebb. Miközben a D7000 nyitóára 350k volt anno. A K-30 valóban drágább, de pont annyival többet is tud, teljesen korrekt árcédulája van. De akkor vegyük el az egyik legjobb fícsört a vázszigetelést, adjunk hozzá egy kevéske fejlesztést és ott a K-500, ami jelenleg 150k nyitóárával eléggé baráti. Valószínűleg a K-30 már nem sokáig lesz kínálatban, mert a K-50 kiszorítja.

[ Szerkesztve ]

(#15611) BiriBum válasza Throme (#15609) üzenetére


BiriBum
őstag

Már kezdtem azt hinni, hogy a pentax a belépőbe bevitte a 2 tárcsát..stb belépő áron kínálva....

Igen megtette, az a K-500.

(#15612) HollyBoni válasza Stauffenberg (#15610) üzenetére


HollyBoni
veterán

Belépő Canonoknál szerintem még az is nagy plusz, hogy a videó bitráta kétszer annyi mint a Nikonoknál.

(#15613) BiriBum válasza Throme (#15609) üzenetére


BiriBum
őstag

szerk: A felső kategóriás Pentax brand lencsék (pl. Limited) ára ugrott nagyot. Az ilyen minőségű lencsék mondjuk Nikon ekvivalensben is horror árban vannak.
A consumer lencsék egyáltalán nem vészesek, pl. a kiemelkedő minőségű 55-300 évek óta 80k körül van. Fixben a 35/2.4 (50k) megjárja, de pl. az 50/1.4 (100k) tényleg kicsit sok. A 17-70 sdm ára csak a forint gyengülését követve ment némileg fel.
A használtpiac sajnos erősen szűkült és drágult. Én sem adok el semmit :DDD (pedig most nincs vázam).

(#15614) viktorhmv válasza BiriBum (#15604) üzenetére


viktorhmv
senior tag

Az IS es a DC kozott mi a kulonbseg?

Grafikai és arculattervezés. Ezzel foglalkozom hivatás szerűen. Ha szükséged van egy lelkiismeretes tervezőgrafikusra akkor dobj egy PÜ-t nyugodtan. www.viktorsebok.com

(#15615) Zozzer888 válasza viktorhmv (#15614) üzenetére


Zozzer888
addikt

Stabilizátor és a képminőség.(18-55 IS vagy 18-55 IS II - ilyennel vedd)

ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/

(#15616) k1csi válasza Stauffenberg (#15610) üzenetére


k1csi
senior tag

A jello az összes DSLR jellemzője (álalánosabban CMOS nyűg), egyáltalán nem alkotott semmi kimagaslót benne a Canon ezeknél a vázaknál. Vibrációnál ugyanúgy szétesik mint bármi más.
Amiben jobb a Canon videó az az egyszerűbb manuális beállítás (a Nikonnál ha jól tudom ehhez D7100 kell) + Magic Lantern.
De döntse el mindenki magának:
http://www.learningdslrvideo.com/d5100-t3i-shootout/
(Sajnos ez a teszt sem mutatja a legérdekesebbet, hogy hogy esik szét vibrációnál pl. egy motoron a kép, ezt nehéz objektíven tesztelni).

Szerk:
Vázszigetelés: hagyjuk már, ahhoz olyan obi is kell (nem olcsóért). Ezek hobbi gépek.

[ Szerkesztve ]

Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

(#15617) k1csi válasza Stauffenberg (#15610) üzenetére


k1csi
senior tag

OK, javítok a K-30 árának megfelelően valahol a D5100 és a D7000 között van.
Van amiben közelíti, van ahol nem (pl. vakuszinkron).
Nem hiszem, hogy egy rendszerválasztásnál ez lenne a meghatározó.

Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

(#15618) Stauffenberg válasza k1csi (#15616) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

"Sajnos ez a teszt sem mutatja a legérdekesebbet, hogy hogy esik szét vibrációnál pl. egy motoron a kép, ezt nehéz objektíven tesztelni"

Pont azért nem jó ez a teszt, mert a vibrációra sokkal jobban szétesik a Nikon képe. Nekem van velük nem kevés gyakorlati tapasztalatom. A rolling shutterből adódó oldalra rángatós torzulásban hasonlóan teljesítenek, nem is csoda, mert technológiai okai vannak, viszont a Canon képe kevésbé hajlamos a kocsonyásodásra amit a vibráció vagy a kisebb kézremegés vált ki. Sajnos a D7000 (D5100) ilyen szempontból rosszabbul teljesít. Szó se róla, ez megvan a 600D vázon is, de sokkal visszafogottabb.

Nem is szeretek a D7000-rel videózni, de van amikor muszáj mert csak az van bent éppen.

"Vázszigetelés: hagyjuk már, ahhoz olyan obi is kell (nem olcsóért). Ezek hobbi gépek."

Pontosan. És az átlag hobbista ritkán cseréli le a kitobjektívet, ami a K-30/K-50 mellé szigetelt kiadásban (WR) jár. Plusz várható, hogy a Pentax jövőben megjelenő objektívei már alapból ezzel lesznek ellátva, mert látszólag nagyon rámegy erre a fícsörre.

Nekem is van még egy Pentax K200D-m szigetelt objektívvel. Az a váz nem nagy eresztés 2013-ban, de azzal üldözöm a viharokat, azzal megyek ki fotózni szakadó hóesésben vagy szitáló esőben. Jó az, nem elhanyagolható funkció. Akinek meg nem kell, az spórol rajta 25%-ot az olcsóbb kiadással (K-50 vs. K-500). Hol itt a problematikája vagy feleslegessége? Ne fizesd meg ha nem kell.

(#15619) Byk01 válasza Throme (#15605) üzenetére


Byk01
senior tag

A "fícsörök" egy része olyan, amit a fotózással komolyabban foglalkozók értékelnek igazán (aki kisautós módban fényképez, azt baromira nem érdekli a két tárcsa).
Lehet, hogy alsóbb kategóriákba hozza le a Pentax a Canikonnál csak fentebb megjelenő szolgáltatásokat, azonban a gépek az adott kategóriában kicsit feljebb vannak árazva, és az árérzékeny, vagy a szolgáltatást nem értékelő vásárló az olcsóbbat veszi.
A CSI-os helyszínelők is Nikont, az NCIS-esek Canont használnak/tak.

A fotózást komolyabban venni szándékozókat eltántoríthatja a Pentaxtól az is, hogy náluk nincs továbblépési lehetőség FF-re, tehát, ha fejleszteni akar, az teljes rendszercserével jár.
És egy egyszerű dolog: megnézi a használtpiacot, és azt látja, hogy a két nagynál 1000 meg egy hirdetés van, a többieknél meg jóval kevesebb. De ugyanez lehet az új piacon is, mert ha csak az árgépen megnézed, Pentax gyártású objektívből van 36, míg Nikonból 85, Canonból 121.

"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn

(#15620) Throme válasza Byk01 (#15619) üzenetére


Throme
veterán

Én csak kíváncsi voltam, mert azt tapasztalom, hogy jönnek a kérdezők és elég hamar kap pentax ajánlatot.
Azok a tulajdonságok mind felsorolásra kerülnek amit (#15602) BiriBum írt.
De többnyire canikon lesz a vége a keresgélésnek.

[ Szerkesztve ]

(#15621) Studi válasza Throme (#15620) üzenetére


Studi
addikt

De többnyire canikon lesz a vége a keresgélésnek.

Igen, mi mind egyéniségek vagyunk! :DDD

(#15622) Mikisys


Mikisys
őstag

Nos, Én örülök, hogy Pentax gépem-objektívem van, mert midig sokan megkérdezik, megnézik, ugyan mivel fotózok? (K200D, eszembe sem jut másra váltani, míg ez működik.)
Nagy előny a szigetelt váz, objektív pláne.
A vázban lévő stabilizátor az összes K-bajonettes objektívvel működik, ez is lehet előnyös.
A "komolyabb" külső, masszívabb kivitel előnyös.
A ceruza-elemek, vagy ceruza-akkuk használata is lehet fontos.
Számomra időtállóbnak tűnik egy-egy Pentax gép és objektív, mint a konkurrensek termékei.
Nekem jobban kézre-áll a Pentax-váz-objektív, mint a több gyártóé.
Meg egyébként is.

Üdv!

(#15623) Stauffenberg válasza Mikisys (#15622) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

A ceruza elemek vagy tölthető Ni-Mh akkuk használata lehet hátrány is. Szerintem sokkal jobb az utóbbi időben alkalmazott megoldás, hogy lehet váltani a kettő között. Amíg aktív szolgálatban volt a K200D vázam, addig sűrűn megesett, hogy a hajam téptem az akkuk körülményessége miatt. A Li-Ion akkuba akkor töltesz bele amikor akarsz, de Ni-Mh esetében nem teheted meg.

(#15624) k1csi válasza Stauffenberg (#15618) üzenetére


k1csi
senior tag

A kocsonyásodásnak meg a rolling shutteres dőlésnek pont ugyanaz az oka: Nem tudják kiolvasni egyszerre vagy még elég gyorsan sem a szenzort. Ha téma mozog más időben van a kép tetején meg az alján kiolvasva, mikor a téma már elmozdult. A kocsonyásodásnál is pont ez történik, csak mivel a téma (vagy valójában a gép) hol ide, hol oda mozog hol éppen itt vagy ott van amikor a szenzorkiolvasás éppen ott tart.

Azaz nagyon nagyon szoros kapcsolat van a rángatós dőlés és a kocsonyásodás között.
Gyakorlatilag vsz. a Nikon a rendes videós záridő manuáls bellításának a lehetőségén csúszott el (nem a rolling shutteren), holott pl. van stabis nagylátó FF zoomjuk ami sokat segít a vibráció kezelésében...

Szigetelés.
Kb. ott szoktam abbahagyni a fotózást amikor jön az eső/hó mint a többi hobbi fotós. Jó a szigetelés, de számomra sokat nem ér. Garis a beázott váz? Ja hogy az nem. Persze logikus, hiszen, ha az lenne akkor minden vizbe esett stb. váz csak "beázott" lenne. Persze a pro (számomra pro=fizetett) fotós kénytelen ekkor is tovább csinálni. Viszont ilyen esetben is előfordult már, hogy ha a váz nem is, de felső LCD beázott (nem belépő, hanem szigeteltnek mondott pro váz).
(Csak zárójelben: Ha nagyon kellene egy zacsival azért próbálkoznék, sőt mióta felfedeztem milyen jó erősek ezek a mélyhűtős visszazárható zacsik elkezdtek fogyni a konyhából... Persze DSLR-hez sajnos kicsi, de mFT-hez pl. már nem).

Aztán meg ugyan szigetelt az obi, de én nagyon kevés normál zoom obit tudok (egy sem a kitobiból) aminek a frontlencséjét nem lepi el a víz ilyenkor (ha rosszabb fényviszonyok, téma zűrössége stb. nem lenne elég). Pl. régi 24-70-es Canon pont ilyen (nagylátó tartományt leszámítva) a szeniális napellenző/zoom konstrukciónak köszönhetően.
Szintén témában fordult elő velem meg ismerőssel (pont Pentaxos, de lényegtelen bármilyen obival ez történt volna), hogy miután hidegről bevittük párás meleg helyre a gépet elkezdett panaszkodni, hogy milyen homályak a fotók. Frontlencsén lecsapódott a pára...
Nekem valamiért az UV szűrőn nem csapódott le (pedig nem is Hoya HD volt amit most használok).
Azaz sokmindenre van megoldás, de pl. egy víztaszítós szűrő simán kitobi árban van...

Azaz nagyon sokban osztom pl. Byk01 véleményét, sok esetben hiába hozza a Pentax az árának megfelelő funkciókat hobbi szintre ezek kevésbé érdekesek (ellentétben az árral) és sok esetben az számít mi van a lelkesebb ismerősnek mert ugye ingyen ki lehet próbálni valamit és eldönteni, hogy kell-e vagy sem stb (hasonló használtpiac ahol minimális buktával lehet gyorsan jóval több Canikont próbálni).

Amit tényleg nagy előnynek tartok az a szenzorstabi, persze vsz. nem jutottak el még az Oly szintjére és pl. nem tudom videóra hogy teljesít (ha egyáltalán). De ez csak jó irányba haladhat...

A ceruza akku lehet pro és kontra is vsz. nem meghatározó.

[ Szerkesztve ]

Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

(#15625) Byk01 válasza k1csi (#15624) üzenetére


Byk01
senior tag

Amit tényleg nagy előnynek tartok az a szenzorstabi, persze vsz. nem jutottak el még az Oly szintjére és pl. nem tudom videóra hogy teljesít (ha egyáltalán). De ez csak jó irányba haladhat...

Fura, én pont azért nem léptem a Pentax felé (pedig szimpatikus volt), mert úgy gondoltam, egy telénél többet ér a stabilizált keresőkép, mint az, hogy nagylátóval is stabilizált objektívem legyen. És manapság már a CaNikon szinte minden objektívje stabilizált, vagy legalábbis az adott gyútávon létezik stabilizál objektív.

"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn

(#15626) k1csi válasza Byk01 (#15625) üzenetére


k1csi
senior tag

Nagyobb telénél tökéletesen igazad van.
Viszont pl. pont a Canon a budget (és kezelhetően nagy) fix nagylátó sorból csinált egy pofátlanul drága új verziót (24, 28, 35mm). Ezeken a gyutávokon vsz. a szenzorstabi simán versenyképes lehet (legalábbis a jobbak).

Nekem a Pana GX7 tetszik ilyen szempontból (sajnos a hatékonyságával kapcsolatban vannak még fenntartásaim, de vsz. ez a jövő), ha van stabi az obiban (vagy az jobb mint a vázé) az preferálja egyébként a szenzor megy. Ugye a Pana is az obikba rakta eddig a stabit, szóval ez még mindig nyitott lehetőség a nem stabis vázak gyártóinak is.

Amit az Olympus az újabb vázak terén felmutatott az alapján nehezen hiszem el, hogy nagyságrendileg 100mm alatt megérje, hogy minden fix nagyobb, komplexebb és drágább legyen a stabi miatt.

Ha elsősorban telézel (vagy fontos neked a tele) akkor én is az obi stabira szavaztam volna.

Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

(#15627) Byk01 válasza k1csi (#15626) üzenetére


Byk01
senior tag

Igazából én úgy vagyok, hogy azokon a zársebességeken, amit már nem tudok kitartani, hamarabb mozdul be a téma ilyen távokon. Van egy kis számú eset, amikor a téma nem mozog, de arra ott az állvány, és marad az elenyésző rész, amikor az nincs nálam ilyen helyzetben, vagy nem tudom letámasztani a gépet. Tehát nekem (hangsúlyozom, nekem, nem pedig kinyilatkoztatás részemről) 50 mm alatt nem létszükséglet a stabi, fölötte meg már azért benne van az obikban általában (de most már jellemzően alatta is, kivéve persze a fixeket).

Igen, a Pana irányvonala jó lehet.

"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn

(#15628) viktorhmv


viktorhmv
senior tag

Sziasztok!
Eldontottem h Canon 600D kitet fogok vasarolni 18-55 IS objektivvel.
Szerintetek melyik online webshopbol rendeljem meg ami megbizhato es lehetoleg a legolcsobb?
Elore is koszi!

Grafikai és arculattervezés. Ezzel foglalkozom hivatás szerűen. Ha szükséged van egy lelkiismeretes tervezőgrafikusra akkor dobj egy PÜ-t nyugodtan. www.viktorsebok.com

(#15629) A Zéé válasza viktorhmv (#15628) üzenetére


A Zéé
addikt

szerintem nem lesz jobb annál a MM-es árnál, amit írtál. Vedd meg ott.

Just a simple Lineman...

(#15630) viktorhmv válasza A Zéé (#15629) üzenetére


viktorhmv
senior tag

De sajnos az akcio is lejart es az obi sem IS hanem csak DC.

Grafikai és arculattervezés. Ezzel foglalkozom hivatás szerűen. Ha szükséged van egy lelkiismeretes tervezőgrafikusra akkor dobj egy PÜ-t nyugodtan. www.viktorsebok.com

(#15631) Zozzer888 válasza viktorhmv (#15630) üzenetére


Zozzer888
addikt

Itt találsz olcsón 18-55 IS-el

ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/

(#15632) A Zéé válasza viktorhmv (#15630) üzenetére


A Zéé
addikt

ohh, értem.
Akkor edigital, digitcam, artwork, fotoplus, optiform így hirtelen a nagyobb fotósboltok, ezeknek az árait érdemes első körben összenézni.

Just a simple Lineman...

(#15633) k1csi válasza viktorhmv (#15630) üzenetére


k1csi
senior tag

Én azt, hogy az akció lejárt szererencsének tekinteném, hogy nem ugrottál bele. A nem stabis kitobi fényerőtlen, gyengre rajzú kis átfogású és még stabi sincs benne.
Nem tudom hol mozoghat a használtpiaci ára, de veszel egy 100k körüli vázat és veszel hozzá egy 5-8k-t érő obit? Az obi gyűjti a fényt a szenzorra (nagylátó részt kivéve elég keveset) és az rajzolja a szenzorra a képet (ebben is gyenge a DC-s).

Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

(#15634) viktorhmv válasza k1csi (#15633) üzenetére


viktorhmv
senior tag

A DC-s obival igy se ugy se vettem volna meg. IS -el beszem mindenkepp. Az mar hasznalhato ha jol tudom. Jol tudom?

Grafikai és arculattervezés. Ezzel foglalkozom hivatás szerűen. Ha szükséged van egy lelkiismeretes tervezőgrafikusra akkor dobj egy PÜ-t nyugodtan. www.viktorsebok.com

(#15635) k1csi válasza viktorhmv (#15634) üzenetére


k1csi
senior tag

Hamar ki lehet nőni. Valakinek a fényereje kevés valakinek az átfogása. Persze ettől meg lehet vele jó fotókat csinálni.

Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

(#15636) viktorhmv válasza k1csi (#15635) üzenetére


viktorhmv
senior tag

Kezdesnek jo lesz. Aztan majd meglatom h mik a pontos igenyeim. Elvegre csak hobbifotos leszek:)

Grafikai és arculattervezés. Ezzel foglalkozom hivatás szerűen. Ha szükséged van egy lelkiismeretes tervezőgrafikusra akkor dobj egy PÜ-t nyugodtan. www.viktorsebok.com

(#15637) Stauffenberg válasza viktorhmv (#15636) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Szerintem egy olcsó EF-S 50mm f/1.8 még simán mehet majd mellé ha egyszer fejlesztesz. Akkor megismered a fényerős fixek áldásos hatását. :)

(#15638) viktorhmv válasza Stauffenberg (#15637) üzenetére


viktorhmv
senior tag

Köszi! :) Majd próbálgatom, okosodom és lehet h később beruházok rá.

Meg is rendeltem a KIT-et:) Olyan kérdésem lenne még, hogy milyen memóriakártyát és táskát ajánlotok a 600D-hez?

Grafikai és arculattervezés. Ezzel foglalkozom hivatás szerűen. Ha szükséged van egy lelkiismeretes tervezőgrafikusra akkor dobj egy PÜ-t nyugodtan. www.viktorsebok.com

(#15639) Studi válasza Stauffenberg (#15637) üzenetére


Studi
addikt

Van valami viszonylag olcsó 85-ös is a Canon palettán, nem? Az nem jóféle? A kitobi mellé gyújtótávolságban jobbnak tűnne, mint az 50-es. Érdekelne, hogy mik arról a vélemények, főleg hogy portrézni használható-e?

(#15640) JackFeryll válasza Studi (#15639) üzenetére


JackFeryll
őstag

Bármi ami tényleg jobb nála a többszörösébe kerül. (Sigma 85 1.4, Canon 85 1.2L, Canon 135 f2L)
Kromatikus abberáció lehet rendesen nyitott rekeszen, de egyébként 100 ezer körül nincs más alternatíva.
Talán a Samyang(és még egy rakat más néven futó) 85 1.4 csak akkor nincs AF.

(#15641) Stauffenberg válasza JackFeryll (#15640) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Az a Samyang egy kiváló darab, csak tényleg meg kell tanulni AF nélkül élni vele. Én használtam 5Dmk3-mal meg D800-zal is a Samyang 85mm f/1.4 üveget. Tényleg jó, de ezek a vázak a nagy és világos kereső ellenére sem olyan jók manuális fókuszálásra. Mondjuk a céges D7000 keresője meg van buherálva egy törőékkel ami azért tud segíteni, de ez sem a 100%-kos nagyításban pixeleket kukkolók kedvenc módszere, mert kézzel sokkal nehezebb annyira élesre állítani, mint bármilyen AF mellett. Mondjuk videózáshoz így is az egyik legjobb ennyi pénzért.

(#15642) Hunner válasza viktorhmv (#15638) üzenetére


Hunner
senior tag

Memkari: Sandisk,Lexar esetleg Samsung,(ebben a sorrendben) minél gyorsabb annál jobb, de minimum class10-es. RAW fotózáshoz legalább 16Gb (RAW + L-es jpg módban kb 440 kép fér el rá).

Táska: Ha hosszú ideig nem tervezel vakut, több objektívet, max szűrőket akkor a gyári canon 100eg sokáig kiszolgál, egyébként bármi jó ebben a méretben ami eléggé ki van párnázva és lehet legózni az oldallapjaival.

Oneplus 8 Pro - Canon EOS 600D - EOS M50 - Sigma 18-200 f/3.5-6.3 DC OS HSM II - Canon 50 f/1.8 STM

(#15643) JackFeryll válasza viktorhmv (#15638) üzenetére


JackFeryll
őstag

(#15641) Stauffenberg
A Samyang szerintem is jobb optikailag az 1.8-as Canon-nál, csak nehézkes a fókuszálás. (pici keresővel/törőékes üveg nélkül, ha meg azzal akkor az AF-es obikkal kényelmetlen stb)

(#15638) viktorhmv
Táska: Ha valami normálisabbat szeretnél akkor Löwepro. Kata-m nem volt, de azok se néztek ki rosszul.
A Hama olcsó táskáit jó messze kerüld el. Olyan anyagból vannak és olyan cipzárral vannak szerelve mint valami 2000 forintos ócska kínai hátizsák.

[ Szerkesztve ]

(#15644) Studi válasza JackFeryll (#15640) üzenetére


Studi
addikt

85/1.8 az, ami érdekelne, milyen?

(#15645) Stauffenberg válasza JackFeryll (#15643) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Kérdés kinek mi a pici. Teljesen manuális fókuszáláshoz, amihez semmiféle segéd nincs, szerintem egy Full Frame DSLR keresője is kicsi... középformátum esetén már alakul. Ilyenkor jöhet jól az EVF és a focus peaking (pl. Sony Alpha SLT gépek).

(#15646) JackFeryll válasza Studi (#15644) üzenetére


JackFeryll
őstag

Jó és remek ár-érték arányú. A CA az a 600ezres 1.2L-nél is jelen van és még lassabb a fókusza is.
Az 1.8-assal dinamikus témát is tudsz fotózni bátran, akár beltéri sportra is jó lehet.
Sok jó portrét lőttek már ezzel az obival.: POTN Lens Sample Photo Archive (85 1.8)

(#15647) sagit


sagit
addikt

Sziasztok újra, nos ott tart barátnőm a fénykép választással hogy nem a D3200 mostmár a választott hanem a D5100. 18-55 VR + 55-300 VR obikkal venné, vagy csak váz és egy 18-105-ös jobb obi. A kérdés már csak az mivel járna jobban? " kit obival, vagy egy külön utólag vett obival ( erre jöhetnek is ötletek, 100k körül)

Előre is köszi a választ.

Philips 65OLED803 || iPhone 15 Pro Max || Macbook Air M1 ||

(#15648) Throme válasza sagit (#15647) üzenetére


Throme
veterán

Hát ezt tőle kérdezd, vagy cserélgetni fog, de nagyobb átfogást kap, vagy nem kell cserélgetni, de kisebb az átfogás....
Mit szeretne fotózni?

(#15649) Byk01 válasza sagit (#15647) üzenetére


Byk01
senior tag

18-105-ből csak egy (fajta) van, ami kb. a kitobi szintjét hozza képminőségben (vagy inkább a kitobi hozza már a 18-105-ét), nincs jobb, meg rosszabb 18-105. Viszont ha erre esik a választás, nem kell külön venni, mert kitben is kapható vele a D5100.

Hasonló átfogású jobb minőségű obiról nem tudok ebben az árkategóriában. Ha tudnék, már arra gyűjtenék.

Az meg, hogy mivel járna jobban, attól függ, hogy mit fényképez. Ha kell a 300-as vég, akkor nem jár jobban a 18-105-tel akkor sem, ha egy olyan üveg esik le valami okból a gyártósorról, ami tökéletes képet ad.

"Az obi, amivel lelátsz a víz alá halakat fotózni a halszem (halszemlélő objektív rövidítése)." - .mf "A jövő mi vagyunk: a fiatalok és az emberek." - Drotár Adrienn

(#15650) Nussi


Nussi
csendes tag

Köszönöm a segítséget és a tanácsokat, a d5100 szuper vétel volt, kezdjük megszeretni egymást :]

Egy apró 'problémám' azonban van, méghozzá a makró fotózás. Még nem sikerült rájönnöm mi a jó makró titka ezzel a géppel.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.